ΙΕΡΟΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΕΣ-ΙΕΡΕΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΖΗΣΗΣ (+ΔΙΣΤΟΜΟ 10/6/1944)

,

,

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ Θ Η Β Ω Ν ΚΑΙ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ

Ιερ. ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΖΗΣΗΣ

 

……….Στο μαρτυρικό Δίστομο γεννήθηκε κι ανατράφηκε ο Σωτήριος Ζήσης. Παρ’ όλη την φτώχεια της, η οικογένειά του κατόρθωσε να τον εφοδιάσει με απολυτήριο Σχολαρχείου. Η φιλομάθειά του δεν τον εγκατέλειψε μετά το σχολείο. Ποτέ δεν έπεφτε το ωφέλιμο βιβλίο από τα χέρια του. Ιδίως εντρύφημά του παντοτεινό ήταν το χριστιανικό έντυπο και χαρακτηριστικό γνώρισμα τής ευσεβούς ζωής του η μελέτη. Η καλωσύνη του είχε αναπτυχθεί από την παιδική του ηλικία και η χριστιανική του μέριμνα γιά την αποκατάσταση των αδελφών του έκαμε εξαιρετική εντύπωση στους συμπατριώτες του.

……….Όταν ετακτοποίησε τις αδελφές του, σκέφθηκε και γιά την δική του αποκατάσταση. Η σύζυγός του όλοι ομολογούν ότι ήταν παράδειγμα χριστιανής γυναικός. Γι’ αυτό κιόλας προτίμησε, αντί άλλου ως σύζυγό της, τον φτωχό ταχυδρομικό υπάλληλο, ο οποίος σε λίγο θα παρουσιαζόταν μπροστά στο θυσιαστήριο. Ως εφημέριος ήταν υπογραμμός και τύπος σε όλα· Ποιμένας με όλη την σημασία τής λέξεως φρόντιζε γιά το καλό τού μικρού ποιμνίου του.

……….«Ευκαίρως» και «ακαίρως» απηύθυνε σ’ αυτό εποικοδομητικά κηρύγματα και συμβουλές. Και στην δύσκολη στιγμή, πάνω στα ίχνη τού Καλού Ποιμένος βαδίζοντας, εθυσίασε την ζωή του γι’ αυτό.

……….Στις 10 Ιουνίου 1944 οι Γερμανοί παρουσιάσθηκαν στο Δίστομο κουβαλώντας μαζί τους δώδεκα χωρικούς που τους έπιασαν στα χωράφια. Ο π. Σωτήριος, που ήταν στο σπίτι του, μόλις έμαθε το πράγμα, τρέχει αμέσως κοντά στους δεσμώτας, τους παρηγορεί και παίρνει από τους Γερ­μανούς την υπόσχεση τής γρήγορης απολύσεώς των. Σε λίγο όμως, οι Γερμανοί προχωρώντας προς το χωριό Στείρι, χτυπήθηκαν με τους αντάρτας.

……….Επιστρέφουν εξαγριωμένοι στο Δίστομο κι αντί να ελευθερώσουν, αρχίζουν να σκοτώ­νουν τυφλά χωρίς διάκριση ηλικίας και φύλου. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν κι οι δώδεκα κρατούμενοι. Άλλες δέκα τρομαγμένες ψυχές είχαν καταφύγει στο σπίτι τού ιερέως, δειλά γυναικόπαιδα που γύρευαν προστασία στις φτερούγες του — Πραγματικά γεράκια, ώρμησαν μέσα οι επιδρομείς. Χτυπούν με τους υποκόπανους και συντρίβουν το κεφάλι τού π. Σωτηρίου, σκοτώνουν το ούτε δύο χρόνων κοριτσάκι του, σκοτώνουν όλα τα γυναικόπαιδα κι η πρεσβυτέρα σαν από θαύμα γλυτώνει με την τόλμη της, τραυματισμένη κι αυτή.

……….Ο π. Σωτήριος, θάφτηκε μαζί με το κοριτσάκι του που τον συνόδευσε σαν άγγελος στην Βασιλεία των ουρανών.

 «Ιερεία έμψυχα

ολοκαυτώματα λογικά

θύματα τέλεια Θεού

Θεόν γινώσκοντα

και Θεώ γινωσκόμενα,

πρόβατα,

ών η μάνδρα

λύκοις ανεπίβατος»

***

Ἐπιμέλεια κειμένου:  « λληνικ μερολόγιο »

Πηγή το βιβλίο: “Εκτελεσθέντες και μαρτυρήσαντες κληρικοί 1941-1949″. 

Γι' αὐτό, τῶν ἱερέων ποὺ ἐμαρτύρησαν γιὰ τὴν Ἐκκλησία καὶ τὸ Ἔθνος τους,  ἄς εναι  μνήμη αωνίᾳ.

Αφήστε μια απάντηση