ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 19 ΙΟΥΝΙΟΥ

.

,

19 Ιουνίου

,

325.—Λήγουν οι εργασίες τής Α΄ Οικουμενικής Συνόδου στην Νίκαια τής Βιθυνίας. Καθιερώνεται το Σύμβολο τής Πίστεως (“Πιστεύω”) και η μέθοδος τού υπολογισμού τής Αναστάσεως.

741.—Ο Κωνσταντίνος Ε΄ αναγορεύεται Αυτοκράτορας τής Ρωμανίας  διαδεχόμενος στον θρόνο τον πατέρα του, Λέοντα Γ΄. Ο Κωνσταντίνος Ε΄ όχι μόνο έμεινε πιστός στις αρχές τού πατέρα του, αλλά αποδείχθηκε και ιδιαίτερα τολμηρός στο εκκλησιαστικό ζήτημα. Γιά τον λόγο αυτό ξεσήκωσε εναντίον του ύβρεις και συκοφαντίες από την πλευρά των αντίπαλων χρονογράφων, πολύ χειρότερες από εκείνες που είχαν ως στόχο τον Λέοντα. Οι αντιφάσεις σχετικά με την παραγωγή των υβριστικών επωνυμιών ήταν αρκετές γιά να γεννήσουν την υπόνοια ότι όλα όσα λέγονταν γι’ αυτόν, ήταν μεταγενέστερες επινοήσεις εμπαθών ανθρώπων. Ο Κωνσταντίνος παρέμεινε στον θρόνο μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου τού 775. Αντιμετώπισε νικηφόρα στο μεγαλύτερο διάστημα τής βασιλείας του τους Άραβες και τους βούργαρους. Εκμηδένισε την αραβική απειλή στην Ανατολή, ενώ εξουδετέρωσε κάθε κίνδυνο στην Θράκη από τους βούργαρους, εξασφαλίζοντας τα σύνορα, το έδαφος, και το κύρος τής Αυτοκρατορίας. Επί τής βασιλείας του, μεταξύ 746 και 752, μετέφερε (άγνωστο πόσους) πληθυσμούς από την Μ. Ασία και τους εγκατέστησε στην Θράκη· οι περισσότεροι ανήκαν στην αίρεση των Παυλικιανών. Χρησίμευσαν όμως και ως προασπιστές τής Θράκης εναντίον των βουργάρων, χαρακτηριζόμενοι από μία ιδιαίτερα πολεμοχαρή διάθεση.

1097.—Ο Ρωμαϊκός στρατός, με την συνδρομή Σταυροφόρων, ολοκληρώνει με επιτυχία την μεγάλη πολιορκία γιά την κατάληψη τής Νίκαιας. Διοικητής ήταν ο Μανουήλ Βουτουμίτης με περισσότερο από 35.000 στρατού, ενώ η πολιορκία άρχισε από τις 14 Μαΐου.

1480.—Νέα έφοδος των μωαμεθανών κατά τής πόλεως τής Ρόδου μέσα στην θυελλώδη νύκτα. Η μάχη κράτησε μέχρι το μεσημέρι τής επομένης, με τους εχθρούς να μετρούν 2.500 νεκρούς.

1547.—Ο βασιλιάς Κάρολος Ε΄ συνομολογεί  ειρήνη με τους μωαμεθανούς (τούρκους). Αυτό, σε σχέση με το γεγονός τής φιλοτουρκικής στάσης τού βασιλιά των Γάλλων, Ερρίκου, δεν σημαίνει παρά νέα βάσανα γιά τον Ελληνισμό.

1690.—Στρατός των Δυτικών δυνάμεων με αρχηγό τον Κορνάρο, πολιορκεί την Μονεμβασιά.

1796.—Ημερομηνία θανάτου τού Σιατιστινού εμπόρου αλλά και λογίου, Μιχαήλ Παπαγεωργίου. Υπήρξε μαθητής τού Ευγένιου Βούλγαρη και γεννήθηκε στην Σιάτιστα τής Μακεδονίας το 1727.

1806.—Απεβίωσε στην Αγία Πετρούπολη, σε ηλικία 90 ετών, ο λόγιος Ευγένιος Βούλγαρης, από τους πρωτεργάτες τού Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 11 Αυγούστου τού 1716 και εγκαταστάθηκε στην Αγία Πετρούπολη κατά την διάρκεια τού ρωσο-τουρκικού πολέμου, όπου και έζησε έως τον θάνατό του. Ο Ευγένιος Βούλγαρης, πνεύμα φωτισμένο, με ορθόδοξη αυτοσυνειδησία, συνέβαλε τα μέγιστα με το πολυποίκιλο έργο του στην αφύπνιση τού Ελληνισμού.

1821.—Εις τα Καγγέλια βουνά Καρπενησίου, έγινε σφοδρά μάχη μεταξύ Ελλήνων υπό τους Γιολδασαίους και Γουβέλη και τούρκων. Εις την μάχην εφονεύθη ο οπλαρχηγός Κατσικογιάννης και οι τούρκοι έκαυσαν την κωμόπολιν. «Μάχη παρά τα Καγγέλια βουνά, δύο ώρας μακράν τού Καρπενησίου, καθ’ ην εφονεύθη ο οπλαρχηγός Κατσικογιάννης, οι δε τούρκοι έκαυσαν την κωμόπολιν. Ενταύθα παρέστησαν οι οπλαρχηγοί Γιολδασαίοι και Δημ. Γ. Γουβέλης κατά Βελήμπεη Πρεμεντινού».

.—Ο Πρωτοπαπαδάκης συγκρούεται με τους τούρκους στον Εμπρόσνερο τής Κρήτης και ακολούθως κατεβαίνει στο οχυρό τού Αλμυρού το οποίο καταλαμβάνει. Οι απώλειες των εχθρών ήταν 35 άνδρες ενώ των Ελλήνων τρείς.   

.—«Ενταφιασμός τού Πατριάρχου Γρηγορίου τού Ε΄ εν Οδησσώ» (βλ. και 17/6).Το λείψανο τού Πα­τριάρχη παρέμεινε 11 ημέρες άταφο· (3 ημέρες στην αγχόνη και 8 ημέρες στην θάλασσα). Στις 22 Απριλίου 1821, Παρασκευή τής εβδομάδος των Μυροφόρων, ελληνικό πλοίο μετέφερε το ιερό σκή­νωμα στην Οδησσό τής Ρωσίας. Έφθασε εκεί στις 12 Μαΐου 1821, δηλαδή ύστερα από ταξείδι 20 ημερών. Το λείψανο τού Ιερομάρτυρα Γρηγορίου Ε’, θείο σημείο τής Αγιότητος αυτού, διετηρείτο ΑΣΗΠΤΟΝ και ΕΥΩΔΕΣΤΑΤΟΝ! Το γεγονός εβεβαιώθη υπό των Ρω­σικών Αρχών και ανεγράφη εις το επίσημο πρωτόκολλον τού Τελωνείου τής Οδησσού.

1823.—Περί τα 2.000 σπίτια κατέρρευσαν, οχυρά υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές, και όλα αυτά εξ αιτίας των 6,4 Ρίχτερ τού σεισμού ο οποίος έπληξε κυρίως τα Γιάννενα και την παραλιακή Σαγιάδα. Περίπου γιά έναν μήνα ακόμη, η περιοχή θα κλονίζεται από μετασεισμούς.

1825.—Μάχη τής Δραμπάλας (σύνορα Αρκαδίας και Μεσσηνίας), καθ’ ην οι Έλληνες, υπό τους Γενναίον Κολοκοτρώνην και Κανέλλον Δεληγιάννην, κατετρόπωσαν τμήμα τού στρατού τού Ιμβραήμ.

1826.—(βλ. και Ιούλιο). «Εκστρατεία Καραϊσκάκη εις Ελευσίνα τής Μεγαρίδος». Ο Καραϊσκάκης, έχοντας φτάσει στην πρωτεύουσα τής Διοικήσεως, το Ναύπλιο, ζητά βοήθεια και εφόδια γιά την συνέχιση τού απελευθερωτικού Αγώνα. Όταν τον Απρίλιο τού 1826 έπεσε το ηρωικό Μεσολόγγι, ακολούθησε η τρομακτική ερήμωση ολόκληρης τής Ρούμελης από τον Κιουταχή. Όσοι γλύτωσαν από το μαχαίρι των τούρκων, αποκαμωμένοι, πεινασμένοι και απογοητευμένοι, προτίμησαν την προστασία και την αμνηστία που τους υποσχέθηκε ο παμπόνηρος Κιουταχής. Το πνεύμα τής ηττοπάθειας και τού ραγιαδισμού άρχισε ν’ απλώνεται. Μέσα σ’ αυτή την πνιγηρή και ζοφερή ατμόσφαιρα, ένας μόνο δεν δείλιασε. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης!

1827.—Ο Κολοκοτρώνης απειλεί με θάνατο όσους Έλληνες προσκυνούν τον Μωάμεθ. Όταν μετά την απελευθέρωση τού Κολοκοτρώνη, άρχισαν ξανά οι Έλληνες με τις καταδρομικές επιχειρήσεις να έχουν επιτυχίες, ο Ιμπραήμ γιά να τις αντιμετωπίσει και να εμποδίσει την αναπτέρωση τού ηθικού, εκμεταλλεύθηκε τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, προσφέροντας τα «ράϊ μπουγιουρντί», προσκυνοχάρτια, σε όσους λιποψυχούσαν. Και πραγματικά το προσκύνημα άρχισε να εξαπλώνεται με απειλητικό ρυθμό. Ένας από τους οπλαρχηγούς που δέχτηκε το προσκυνοχάρτι έπειτα από προσφορά χρηματικών αμοιβών, συμπαρασύροντας ολόκληρες ομάδες πληθυσμού ή και περιοχές στην υποταγή, ήταν και ο Δημήτριος Νενέκος· προσκύνησε τον Ιμπραήμ από το 1826, πολεμώντας στο πλευρό του εναντίον των Ελλήνων. Το 1827 ο Ιμπραήμ τον διόρισε «μπέη». Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης απάντησε (γιά δεύτερη φορά) με το σύνθημα «Τσεκούρι και Φωτιά στους Προσκυνημένους». Έκτοτε το όνομα Νενέκος ταυτίστηκε με την έννοια τού προσκυνημένου.

1863.—Δεύτερη ημέρα των «Ιουνιανών», όπου αρχίζουν οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων των «Ορεινών» και των «Πεδινών». Κατά την διάρκεια των σημερινών συμπλοκών φονεύθηκε ο υιός τού Κωνσταντίνου Κανάρη, Αριστείδης, και επιπλέον 80 άνθρωποι.

1865.—Απεβίωσε ο Ευάγγελος Ζάππας, από το Λάμποβο τής Βορείου Ηπείρου. Την περιουσία του την δημιούργησε στην Ρουμανία και με κληροδότημα τής  διαθήκης του, όρισε να κτισθεί το Ζάππειο Μέγαρο. Με το ίδιο κληροδότημα χρηματοδότησε την θεσμοθέτηση των Ολυμπιακών Αγώνων ανά τετραετία, παράλληλα με εκθέσεις βιομηχανικών και εμπορικών προϊόντων (4 συνολικά μεταξύ 1859 και 1888). Οι αγώνες αυτοί έμειναν γνωστοί στην ιστορία ως «Ζάππειες Ολυμπιάδες» και αποτέλεσαν τον πρόδρομο των συγχρόνων Ολυμπιακών Αγώνων.

1877.—Το κράτος συνάπτει σύμβαση με τις Τράπεζες Εθνική και Ιονική, γιά την σύναψη δανείου ανοικτού λογαριασμού 20.000.000 δρχ. με τόκο 2%. Η Εθνική συμμετέχει με 14.000.000 δραχμές.

1879.—Απεβίωσε κατόπιν βαριάς ασθενείας και σε ηλικία 86 ετών, η σύζυγος τού Οδυσσέα Ανδρούτσου, Ελένη. Νωρίτερα, είχε χάσει και τον γιό της Λεωνίδα. Είναι σημαντικό να πούμε πως, οι μόνοι που πίστεψαν στην οικογένεια Ανδρούτσου και δεν συμμετείχαν στην πολιτική εξοντώσεώς της από τον Μαυροκορδάτο, ήταν η οικογένεια τού Όθωνα. Ο δε πατέρας του, Λουδοβίκος τής Γερμανίας, είχε αναλάβει την προστασία τους και τους έφερε στην Γερμανία μαζί με άλλα παιδιά.

1904.—Στις 19 Ιουνίου 1904 η Γουμένισσα απειλήθηκε από μεγάλη πυρκαγιά μετά από συμπλοκή μελών τής ομάδας τού βούργαρου κομιτατζή Αποστόλ με ομάδα τούρκων οπλιτών. Οι κομιτατζήδες είχαν εισέλθει σε κατοικία ευρισκόμενη στο δυτικό άκρο τής κωμοπόλεως. Μόλις έγιναν αντιληπτοί ειδοποιήθηκε ο στρατός και άρχισε μεγάλη συμπλοκή, με αποτέλεσμα να μεταδοθεί πυρκαγιά σε ένα από τα πλέον πυκνοδομημένα τμήματα τής κωμοπόλεως. Περισσότερα από τριάντα σπίτια κάηκαν και οι ζημιές ξεπέρασαν τις 15.000 λίρες. Πολλοί κάτοικοι έμεινα γυμνοί και ανυπόδητοι. Οι πρόκριτοι τής Γουμένισσας με επιστολή τους προς το Ελληνικό Προξενείο Θεσσαλονίκης, ζητούσαν την ηθική στήριξη και την υλική βοήθεια τού Εθνικού Κέντρου η οποία οφείλουμε να σημειώσουμε πως ήρθε σε μικρό χρονικό διάστημα. Η εφημερίδα τού Οικουμενικού Πατριαρχείου «Εκκλησιαστική Αλήθεια», θέλοντας να υπογραμμίσει το μέγεθος των καταστροφών και τα πόσα υπέφεραν οι κάτοικοι γράφει: «Άλλοτε έλεγον Ιώβειος (γιά την υπομονή), τώρα θα είπωμεν και θα λέγωμεν μακεδονική».

1905.—Οι αιμοχαρείς βούργαροι στήνουν ενέδρα στον δρόμο από το Ζέλενιτς γιά Λέχοβο, κατά την οποία απαγάγουν και σφάζουν ανηλεώς πέντε Έλληνες Λεχοβήτες οι οποίοι επέστρεφαν από πανηγύρι στην περιοχή.

.—Την ίδια ημέρα, άλλη συμμορία βουργάρων κατακρεουργεί τον προύχοντα τού χωριού Βουδιμέρτση, Χρήστο Γιωβάντση. Οι βούργαροι συνεχίζουν την τρομοκρατία στην Μακεδονία με ανηλεείς σφαγές αμάχων.

1910.—Η προσάραξη τού θωρακισμένου «Αβέρωφ». Με κυβερνήτη τον Ιωάννη Δαμιανό το νεοαποκτημένο θωρακισμένο λόγω περιορισμένης ορατότητος, προσάραξε σε ύφαλο καθώς πλησίαζε τις αγγλικές ακτές. Πριν ακόμη φτάσει το ελληνικό θωρακισμένο καταδρομικό «Αβέρωφ» στην Ελλάδα, κατ’ εντολή τής κυβερνήσεως Βενιζέλου εστάλη στην Αγγλία όπου θα αντιπροσώπευε την πατρίδα μας στις εορτές Στέψεως τού Βασιλέως Γεωργίου Ε΄, ενώ παράλληλα θα παραλάμβανε τα πυρομαχικά που είχαν παραγγελθεί στην Αγγλία. Με κυβερνήτη τον Υδραίο Ιωάννη Δαμιανό, απέπλευσε από το Λιβόρνο με προορισμό το Πόρτσμουθ τής Αγγλίας. Καθώς όμως πλησίαζε τις Αγγλικές ακτές, συνάντησε ομίχλη και προσάραξε με την πρώρα σε ύφαλο· το έμβολο σφηνώθηκε στον βυθό, αλλά ευτυχώς η βλάβη ήταν αμελητέα και το θωρακισμένο αποκολλήθηκε με την βοήθεια ρυμουλκών. Οι ελληνικές εφημερίδες, φρόντισαν να διογκώσουν το γεγονός καταστροφολογώντας. Ο κυβερνήτης Δαμιανός αντικαταστάθηκε από τον Πλοίαρχο Παύλο Κουντουριώτη.

1913.—Έναρξη μάχης Κιλκίς-Λαχανά. Ο Ελληνικός Στρατός καταλαμβάνει το οχυρόν χωρίον Μπαγιάλτσα, διευκολυνθείσης ούτω τής προελάσεως προς την περιοχήν Λαχανά – Κιλκίς. Στο βουργαρικόν μέτωπον οι Ελληνικές δυνάμεις διά των ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV και V μεραρχιών, επιτίθενται εναντίον των βουργάρων και εκτοπίζουν αυτούς από τας θέσεις των. Οι μεραρχίες Ι και VΙ (6η) εκτοπίζουντους βουργάρους διά τής λόγχης. Την 19ην Ιουνίου, την σκληρότερη μάχη έδωσε η ομάδα Μεραρχιών τού κέντρου. 

.—Στην περιοχή τού Κιλκίς, τα δύο πρώτα συντάγματα (23 και 16) τής V (5ης) Μεραρχίας, δέχθηκαν ισχυρά πυρά τού βουργαρικού πυροβολικού σε ακάλυπτη ζώνη, με αποτέλεσμα τον αποδεκατισμό τους· οι επιζώντες συσπειρώθηκαν στους αξιωματικούς τους και καλύφθηκαν πίσω από τα αντερείσματα τής περιοχής Ξυλοκερατιά· έως το βράδυ έφθασαν στα υψώματα βορείως τού Μαυρονερίου.

.—Η ΙV (4η) Μεραρχία τις βραδινές ώρες και μετά από σκληρό αγώνα έφθασε στην Κολχίδα. Η ΙΙ Μεραρχία κατόρθωσε να φθάσει δύο χιλιόμετρα νοτίως τού χωριού Λειψύδριο. Η ΙΙΙ (3η) Μεραρχία έφθασε 500 μέτρα νοτίως τού Γυναικοκάστρου.

.—Η Χ (10η) Μεραρχία έφθασε στην γραμμή λίμνη Αρτζάν-υψ. Βορείως Πλατάνι-Πευκοδάσος, υποχρεώνοντας τα βουργαρικά τμήματα να υποχωρήσουν βόρεια.

.—Οι δύο βόρειες φάλαγγες τής VII (7ης) Μεραρχίας, απώθησαν τις βουργαρικές δυνάμεις προς την Νιγρίτα και τις βραδινές ώρες κατέλαβαν τον αυχένα Καρακόλι και εγκαταστάθηκαν λίγο πέρα αυτού τού υψώματος.

.—Στην περιοχή Λαχανά οι ανιχνευτές τής Ι Μεραρχίας δέχονται τα πρώτα βουργαρικά πυρά στην τοποθεσία τής Όσσας, όμως μέχρι τις 8μ.μ. η Μεραρχία κατόρθωσε να καταλάβει την γραμμή Όσσα και Βερτίσκος όπου βρέθηκε άθικτος ο βουργαρικός καταυλισμός. Η VI (6η) Μεραρχία έφθασε κοντά στο ύψωμα Κλέπε.

.—Το βουργαρικό Στρατηγείο, μόλις πληροφορήθηκε την παρουσία τού Ελληνικού Ιππικού στο Κρετς (Αγ. Γεώργιος), απέσυρε το 10ο Σύν/γμα βουργαρικού ιππικού που μόλις είχε αφιχθεί στον Λαχανά και το κατηύθυνε στο Κρετς.

1919.—Ο Μουσταφά Κεμάλ ιδρύει το τουρκικό Εθνικιστικό Κογκρέσο και καταγγέλλει τον διαμελισμό τής τουρκίας που αποφασίσθηκε στις Βερσαλίες. Με την συναίνεση των Συμμάχων ο Κεμάλ είχε σταλεί από τον Μάϊο στην Σαμψούντα από τον σουλτάνο, γιά να επιβλέψει ως επιθεωρητής των στρατιωτικών περιοχών Σεβάστειας και Ερζερούμ την λήξη τής επιστρατεύσεως. Τα σχέδιά του όμως ήταν εντελώς διαφορετικά (βλ.& 18/6).

.—Ο Ελληνικός Στρατός στην Μ.Ασία δέχεται επιθέσεις ατάκτων τούρκων.

1920.—Λόγω τής επιχειρήσεως καταλήψεως τής Πανόρμου, αναβλήθηκε προσωρινώς η απελευθέρωση τής Ανατολικής Θράκης. Προς ενίσχυση τής επιχειρήσεως αποβιβάστηκε στην Πάνορμο η Μικτή Ταξιαρχία Ξάνθης. Επίσης διατάχθηκε να αναχωρήσει από την Αθήνα ένα πλήρες Σύνταγμα τής Μεραρχίας Κρήτης από 2.400 άνδρες. Την Μικτή Ταξιαρχία Ξάνθης μετέφεραν μεταγωγικά πλοία τα οποία συνοδεύονταν από το θωρηκτό “Κιλκίς” τα  αντιτορπιλικά “Λέων”, “Αετός”, “Ιέραξ” και “Αίγλη”, καθώς και από ένα βρετανικό θωρηκτό και ένα αντιτορπιλικό.

.—Αμέσως μετά τον επιτυχή αντιπερισπασμό στο Ανατολικό μέτωπο με την νίκη κατά των τούρκων στην Φιλαδέλφεια (βλ. 12/6ου), και την κατάληψη των Μεντεχώρων, ήρθε η σειρά τής Πανόρμου. Η επιχειρησιακή ετοιμότητα τού Στρατού μας εξέπληξε και τους «Συμμάχους», οι οποίοι είδαν τον Ελληνικό Στρατό να καταλαμβάνει τις θέσεις του μία ημέρα νωρίτερα από τον ελάχιστο χρόνο που υπολόγιζαν. Οι συνδυαστικές επιχειρήσεις με αποβατικές δυνάμεις και τα δύο συγκροτήματα μεραρχιών, απέφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα με ελάχιστες απώλειες (μόλις 7 νεκρούς και 54 τραυματίες) έναντι των 400 νεκρών και 1.250 αιχμαλώτων των αντιπάλων. Οι Βρετανικές δυνάμεις ζήτησαν την συνδρομή των Ελληνικών γιά την περαιτέρω προώθηση και κατάληψη των πόλεων Μουδανιά και Προύσα, και έτσι, στις 25/6ου με την ταυτόχρονη απόβαση Βρετανών πεζοναυτών στα Μουδανιά και την Μεραρχία Αρχιπελάγους, οι δύο αυτές πόλεις κατελήφθησαν επίσης. [Στοιχεία Κωνσταντίνος Χαλάστρας]

1921.—Στο Παρίσι, οι Σύμμαχοι ζητούν από την Ελλάδα να καθυστερήσει την επίθεση ενάντια στην τουρκική κυβέρνηση τού Κεμάλ.

.—Η ΧΙ Ελληνική μεραρχία δίδει μάχες προφυλακών στο Παζάρκιοϊ τής Μ. Ασίας.

1922.—Η Ελληνική Στρατιά στο Μέτωπο τής Μ. Ασίας δρα διά πυροβολικού και περιπόλων.

1929.—Σε φύλλο τής εφημερίδας «Καθημερινή» διαβάζουμε γιά τα εγκαίνια στην συμβολή των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Πλαταιών στο Μεταξουργείο, τού «Καραγκιοζοθεάτρου Γεωργίου Σπίρλα». Μάλιστα με αφορμή τα σκάνδαλα αισχροκέρδειας και διατιμήσεως τής εποχής, ο Γεώργιος Σπίρλας έγραψε 20 νέα έργα. Δυστυχώς η παράσταση απέτυχε διότι οι καραγκιοζοπαίκτες δεν μπορούσαν να παίξουν «από χειρογράφου». Στην Δημοτική Βιβλιοθήκη τού Πειραιά υπάρχουν τα φυλλάδια ενός εκ των έργων με τίτλο «Αισχροκερδείς», κινούμενο στο πνεύμα τής εποχής το οποίο ο Καραγκιόζης τιμωρούσε παραδειγματικά.

1930.—Κατέρρευσε ο κινηματογράφος τής Θεσσαλονίκης «Αττικόν». Η είδηση δημοσιεύθηκε με τον τίτλο: «Τα θαύματα τής μηχανικής», λόγω τού ότι αιτία γιά την κατάρρευση ήταν εργασίες εκσκαφής στο διπλανό οικόπεδο, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει ο τοίχος τής δυτικής πλευράς μαζί με την οροφή όπου βρισκόταν η οικία τού ιδιοκτήτη τού κινηματογράφου, Δοκτορίδου. Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα.

1935.—Ο Γεώργιος Κονδύλης αντιλαμβανόμενος πλήρως τα αδιέξοδα τής πολιτικής τού Ελευθέριου Βενιζέλου κατά τα τελευταία αρκετά έτη, αλλάζει παράταξη και δηλώνει σε Ευρωπαίο δημοσιογράφο το εξής: «Εύχομαι όπως η Βασιλεία εξέλθη εκ τού ενεργηθησομένου Δημοψηφίσματος νικήτρια με μεγάλη πλειοψηφία, οπότε θα υπάρξη η ελπίς να ίδωμεν και εις την χώραν ημών αποκαθισταμένην την πολιτικήν ομαλότητα απαραίτητον προϋπόθεσιν διά κάθε δημιουργικήν εργασίαν». Το δημοψήφισμα τελικώς κατέληξε με 97% υπέρ.

1936.—Συνέβη ολική ηλιακή έκλειψη στην Ελλάδα.

1942.—Βρετανικά αεροπλάνα ρίχνουν οπλισμό στις ανταρτικές ομάδες των κομμουνιστών. Όμως, εξ αιτίας κακής συνεννοήσεως, αρκετό υλικό έπεσε σε χέρια Ιταλών  στρατιωτικών.

1943.—Οι απολίτιστοι Γερμανοί σταθμεύουν θωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης εντός τού ιερού τής αρχαίας Ολυμπίας.

.—Εκτελούνται στην Καισαριανή οκτώ όμηροι από τους Γερμανούς.

1944.—Στην τελευταία -μάλλον- αυτού τού είδους και εντός των συνόρων μας επιχείρηση, οι Γερμανοί, κενώνουν την Κέρκυρα από το εβραϊκό στοιχείο.

1949.—Ημερομηνία θανάτου τού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Χριστοφόρου. Τον άτυχο Αρχιερέα δολοφόνησαν οι κομμουνιστές αλβανοί τού Χότζα, δηλητηριάζοντάς τον με αέριο, λέγοντας ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή. Στις 15/12/1948, ανήμερα των Χριστουγέννων, ο ίδιος ο Χότζας τον απομάκρυνε από τον θώκο θέτοντάς τον σε κατ’ οίκον φυλάκιση, μέχρι την ημέρα τής δολοφονίας του.

1951.—Απεβίωσε σε ηλικία 67 ετών ο Άγγελος Σικελιανός. Λένε πως εκείνο το βράδυ που πέταξε η ψυχή του, κάποιος ρώτησε την Άννα Σικελιανού ποιόν ήθελε να ειδοποιήσουν· εκείνη ανασήκωσε τους ώμους της και απάντησε, «Ειδοποιήστε τον Σολωμό ή τον Παλαμά ή τον Βαλαωρίτη». Από τους σημαντικούς Έλληνες ποιητές τού 20ού αιώνα, ο Σικελιανός εργάστηκε με την σύζυγό του Εύα Πάλμερ γιά την αναβίωση τής Δελφικής Ιδέας οργανώνοντας το 1927 και το 1930 τις Δελφικές Εορτές σε ανάμνηση των αρχαίων Πυθείων Αγώνων, που τελούνταν κάθε 4 χρόνια στους Δελφούς προς τιμήν τού Απόλλωνος. Όραμά του μία νέα Αμφικτυονία, αποτελούμενη από τον πνευματικό κόσμο όλου τού πλανήτη.

1955.—Ὁ ἡρωομάρτυρας τῆς ΕΟΚΑ Μάρκος Δράκος, ὁργάνωσε βομβιστικὴ ἐπίθεση ἐναντίον τοῦ ἀστυνομικού σταθμοῦ τῆς Πύλης Κερύνειας στὴν Λευκωσία.

1957.—Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος σε συνέντευξή του στην Αθήνα με  δημοσιογράφους από διάφορα κράτη αλλά και Έλληνες, κατήγγειλε τα βασανιστήρια των Άγγλων στην Κύπρο, ανέφερε συγκεκριμένες περιπτώσεις και ζήτησε την διενέργεια αμερόληπτης διεθνούς ερεύνης. Οι καταγγελίες του, προκάλεσαν παγκόσμια συγκίνηση.

1958.—Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μακμίλλαν ανακοίνωσε στην Βουλή των Κοινοτήτων συνεταιριστικό σχέδιο γιά πολιτική διευθέτηση τού Κυπριακού προβλήματος.  Οι Άγγλοι θα προσπαθήσουν να το επιβάλουν από την 1η Οκτωβρίου με την υποστήριξη τής τουρκίας. Το απέρριψε η Ελλαδική Κυβέρνηση, ο Κυπριακός λαός, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ο Γρίβας Διγενής, ο οποίος σε φυλλάδιό του διακήρυξε: «Δὲν θὰ ὑποκύψωμεν εἰς τὴν ἀγγλοτουρκικὴν συνωμοσίαν τοῦ συνεταιρισμοῦ. Δὲν δεχόμεθα συμβιβασμούς. Ζητοῦμεν καθαρὰν αὐτοδιάθεσιν».

1963.—Μετά την παραίτηση τού Κ. Καραμανλή τής 11ης Ιουνίου, τα ηνία τής χώρας αναλαμβάνει η κυβέρνηση Πιπινέλη (παραιτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου τού ιδίου έτους).

1964.—Ο Γεώργιος Γρίβας-Διγενής, επιστρέφει στην Κύπρο επικεφαλής δυνάμεως 5.000 ανδρών. Αναλαμβάνει την αρχηγία τής Εθνικής Φρουράς.

1965.—Χάνει την ζωή του ο αεροπόρος μας Στυλιανός Νικολάου, όταν το αεροσκάφος του προσέκρουσε σε τάφρο που βρισκόταν σε απόσταση 100 μέτρων περίπου έξω από το διάδρομο προσγειώσεως τού αεροδρομίου τής 114 Πτέρυγας Μάχης (Τανάγρα).

1971.—Σύμφωνα με στοιχεία, 1.222.481 είναι οι αναλφάβητοι στην Ελλάδα και 10.331 τα Δημοτικά Σχολεία.

1975.—Νέος Πρόεδρος τής Δημοκρατίας στην θέση τού Μιχαήλ Στασινόπουλου, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος.

1982.—Το τουρκικό σκάφος ”Σισμίκ” πλέει και πάλι στο Αιγαίο.

1989.—Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου υποβάλει την παραίτηση τής κυβέρνησής του στον Πρόεδρο τής Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη, μετά τα αποτελέσματα των Βουλευτικών εκλογών.

1990.—Στα πλαίσια εξωτερικής πολιτικής, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επισκέπτεται τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν στην Γαλλία.

1991.—Δημοσιοποιείται η υπογραφή τής Σύμβασης τού έργου κατασκευής τού Μετρό, μεταξύ κυβέρνησης (Νέας Δημοκρατίας) και κοινοπραξίας «Ολυμπιακό Μετρό».

1996.—Γίνεται  γνωστό ότι διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ τής Ε.Ε. και των Σκοπίων γιά την υπογραφή συμφωνίας εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών, εξ αιτίας τής επιμονής τής σκοπιανής κυβερνήσεως να αποκαλείται ως «Μακεδονία» στα κείμενα συμφωνίας. Εικοσιδύο χρόνια μετά (2018), ο ΥΠΕΞ τής ελλαδικής κυβέρνησης Κοτζιάς, θα υπογράψει στις Πρέσπες διμερή συμφωνία με τον Σκοπιανό ομόλογό του, βάσει τής οποίας η Ελλάδα θα προωθήσει και υποστηρίξει τις ενταξιακές διαδικασίες των Σκοπίων.

.—Υπέρ τής επανέναρξης διαλόγου άνευ όρων με τον Κύπριο Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη τάσσεταιο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

2000.—Η χώρα μας υπογράφει την ένταξή της στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

2001.Με δήλωσή του ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος, εκφράζει τους φόβους του γιά πιθανή επέκταση των δραστηριοτήτων τού «Ου-Τσε-Κα» στην Βόρειο Ελλάδα. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, παρά τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια και βλέπουν το φως τής δημοσιότητας, επαναλαμβάνει ότι «… καμμία ένδειξη τέτοια δεν υπάρχει».

2015.—Ἡ καλλιέργεια στὴν «Παιδεία» τῶν Ἑλληνοπαίδων τῶν μεταφυτευθέντων ἀπὸ τὶς Η.Π.Α. σπόρων τῆς «Πολιτικῆς Ὀρθότητος». Σὰν σήμερα, ὁ ἀναπληρωτὴς ὑπουργὸς «αΠαιδείας» Τάσος Κουράκης, δήλωσε (μεταξὺ ἄλλων) κατὰ τὴν διάρκεια ἐκδηλώσεως μὲ θέμα τὴν «Ὁμοφοβία», ὅτι «[…]ἕνα βασικὸ κεφάλαιο στὴν σχολικὴ ἐκπαίδευση εἶναι ἡ ταυτότητα φύλου καὶ ὁ σεξουαλικὸς προσανατολισμός (…) Ὁφείλουμε νὰ ἐφαρμόσουμε τὴν ἀγωγὴ στὴν ἐκπαίδευση πάνω στὴν διαφορετικότητα (…) πρέπει νὰ μάθουν τὰ παιδιὰ στὰ σχολεῖα τῆς χώρας ὅτι ἡ διαφορετικότητα εἶναι πλοῦτος, καὶ ὅτι δὲν πρέπει νὰ αἰσθάνονται συστολὴ καὶ φόβο (…)». Τὶς δηλώσεις καὶ δεσμεύσεις του, ὁ ἀναπληρωτὴς ὑπουργὸς ἔκανε ὡς καλεσμένος σὲ ἐκδήλωση στὸ Δημαρχεῖο Θεσσαλονίκης στὰ πλαίσια τοῦ «4ου Φεστιβὰλ Περηφάνειας Θεσσαλονίκης».  Οἱ ὑπέρμαχοι τῆς «Πολιτικῆς Ὀρθότητας», τονίζουν ἐπανειλημμένως ὅτι εἶναι ἐναντίον τῶν διακρίσεων. Μ’ αὐτὸν τὸν τρόπο καὶ τὴν συνεχὴ ἐπανάληψη, ἔχουν ἐπιβάλλει τὴν ἔννοια «διάκριση» ὡς «παράλογη διάκριση». Ἐσκεμμένα δὲν προσδιορίζουν ὅτι εἶναι ἐναντίον τῶν παράλογων διακρίσεων, διότι αὐτὸ θὰ τοὺς ἀνάγκαζε νὰ παραδεχθοῦν ὅτι ὑπάρχουν καὶ λογικὲς διακρίσεις. Δηλαδὴ διακρίσεις ἐναντίον προσώπων καὶ καταστάσεων ποὺ εἶναι ἀρνητικὲς γιὰ τὴν ὑγεία τῆς κοινωνίας καὶ τῶν ἀνθρώπων ποὺ τὴν ἀπαρτίζουν. Ἐπιμένοντας ὅμως ὅτι  πρέπει ὅλοι  νὰ εἴμαστε ἐναντίον τῶν διακρίσεων γενικῶς, φτάσαμε στὸ νὰ  ἐ π ι β ά λ λ ε τ α ι  νὰ  σ ε β ό μ α σ  τ  ε  ὅλοι τὴν  δ ι α φ ο ρ ε τ  ι κ ό τ  η τ  α   ἀ δ ι α κ ρ ί τ ω ς.

2018.—Απορρίφθηκε εκ νέου από το τουρκικό δικαστήριο τής Αδριανουπόλεως το αίτημα απελευθερώσεως των δύο Ελλήνων στρατιωτικών Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη. Είναι το τρίτο κατά σειρά αίτημά τους το οποίο απορρίφθηκε. Στα χέρια των τούρκων βρέθηκαν, όταν κατά την διάρκεια περιπολίας στα σύνορα τού Έβρου τον Μάρτιο πέρασαν από λανθασμένη εκτίμηση στην τουρκική πλευρά. Οι δύο Έλληνες τελούν υπό κράτηση επί 111 ημέρες χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί από την τουρκική δικαιοσύνη το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζουν, ή να έχει οριστεί δικάσιμος ημερομηνία.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.eistoria.com

Αφήστε μια απάντηση