ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ-20 ΙΟΥΝΙΟΥ

20 Ιουνίου

366.—Ο Προκόπιος (συγγενής τού Ιουλιανού), εκτελείται και έτσι σταματά η στάση που είχε εκδηλωθεί μετά την εκλογή των δύο νέων Αυτοκρατόρων Φλάβιου Βαλεντινιανού και Βάλεντα. Ενώ ο Βάλεντας απουσίαζε  από την Κωνσταντινούπολη, ο Προκόπιος με την υποστήριξη δύο λεγεώνων είχε ανακηρυχτεί αύγουστος στις 28/9/365. Αρχικά υποστηρίχτηκε από αρκετούς και κυριάρχησε στην Θράκη. Σε σύντομο όμως διάστημα, ανατράπηκε (ως ημερομ. αναφέρεται και η 26 Μαΐου). Ακολούθησε κύμα διωγμών και τρομοκρατίας.

1570.—Καταδρομική επιχείρηση τού τουρκικού στόλου με έξι μικρά σκάφη στην Κύπρο. Είκοσι εννέα στρατιώτες που βρέθηκαν στην περιοχή, όρμησαν εναντίον τους και αφού θανάτωσαν αρκετούς ανάγκασαν τους υπόλοιπους να αποχωρήσουν κακήν κακώς.

1607.—Μέρος τού στόλου τού Μεγάλου Δούκα τής Τοσκάνης, αντί να είναι στην Κύπρο πολιορκώντας την Αμμόχωστο (βλ. 1/6ου) βρίσκεται στον κόλπο τής Θεσσαλονίκης ασκώντας πειρατεία. Σύμφωνα με μαρτυρίες προξένησαν αρκετές ζημιές.

1628.—Ο αδίστακτος αρχιπειρατής sir Kenelm Digby κουρσεύει ελληνικό καραμουζάλ (είδος πλοίου) κοντά στην Αλεξανδρέττα.

1645.—Οι τούρκοι αποβιβάζονται στην βενετοκρατούμενη Κρήτη. Το εύφορο και πολυάνθρωπο νησί τής Κρήτης, ήταν η μοναδική σημαντική βάση τής Ευρώπης στην Κεντρική Μεσόγειο, κατείχε δε εξαιρετική στρατηγική θέση ανάμεσα στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Βόρειο Αφρική, ενώ διέθετε εξαιρετικά λιμάνια. Ο βεζίρης τού σουλτάνου, υποκινούμενος καταλλήλως από τους Γάλλους, πρότεινε στον σουλτάνο την κατάληψη τής Κρήτης· αυτός δέχτηκε με ικανοποίηση την εισήγησή του και διέταξε να συγκεντρωθεί στρατός και στόλος. Ο στόλος αποτελούμενος από 100 πολεμικά και 350 μεταγωγικά, απέπλευσε από τον Κεράτιο κόλπο. Στα πλοία επέβαιναν 50.000 στρατιώτες από τους οποίους οι 7.000 ήταν γενίτσαροι. Γιά να αιφνιδιάσει τους Ενετούς, ο σουλτάνος, είχε διαδώσει ότι στόχος του ήταν το νησί τής Μάλτας που κατείχαν οι Ιωαννίτες Ιππότες. Μεταξύ 20 και 24 Ιουνίου αποβιβάστηκαν τα πρώτα αγήματα στην περιοχή Κισσάμου, χωρίς να αντιμετωπίσουν καμμία αντίσταση.

1714.—Ο Δαμάτ πασάς έπειτα από 20ήμερη πολιορκία, κυριεύει την Κόρινθο η οποία κατείχετο από τους Ενετούς και προβαίνει σε άγρια σφαγή των κατοίκων της. Η δεύτερη περίοδος τής Ενετοκρατίας πλησιάζει στο τέλος της και το Βασίλειο τού Μορέα πέφτει στα χέρια των οθωμανών. Το τριακονταετούς ζωής «Regno di Morea» είχε περάσει στην κατοχή τής Γαληνοτάτης Δημοκρατίας σταδιακά, όταν ο Φραγκίσκο Μοροζίνι από το 1684 έως το 1690 εισέβαλε διαδοχικά και κατέλαβε την Κορώνη, την Καλαμάτα, την Ζαρνάτα, το Οίτυλο, τον Κελεφά, όπως και τον Πασαβά, το Παλαιό και το Νέο Ναβαρίνο, την Μεθώνη, την Κυπαρισσία, το Ναύπλιο, την Πάτρα, την Γλαρέντζα και την Κόρινθο με την Ακροκόρινθο. Ακολούθησε η παράδοση και τής Μονεμβασιάς από τους τούρκους. Η Συνθήκη τού Κάρλοβιτς, το 1699, είχε επισφραγίσει και επίσημα την Ενετική κατοχή.  

1788.—Ο Μανιάτης κουρσάρος Νικ. Μαυρομιχάλης καταφέρνει να συλλάβει κοντά στην Κίμωλο γαλλικό σκάφος, το οποίο μετέφερε σαπούνι από τα Χανιά στην Πόλη γιά λογαριασμό των τούρκων. Κοντά στην Μάνη τους βρήκε ένα γαλλικό πολεμικό με το οποίο ξεκίνησαν ναυμαχία, κατά την οποία έχασαν την ζωή τους ή τραυματίστηκαν, έξι Γάλλοι αξιωματικοί και σαράντα άλλοι άνδρες. Το καράβι από την Κρήτη τελικά βρέθηκε στα χέρια των συμμάχων των τούρκων, των Γάλλων.

1792.—Τρίτη ημέρα των μαχών τού γαλλοτουρκικού στόλου εναντίον τού Κατσώνη στο Πόρτο Κάγιο τής Μάνης (βλ. 17 Ιουνίου). Η νίκη των βαρβάρων ήταν πύρρεια, αφού οι γαλλότουρκοι έκαναν το λάθος να αποβιβάσουν 4.000 άνδρες στην ξηρά, εκ των οποίων, ο Ανδρούτσος και οι θρυλικοί «αλβανοί» του (από το σαντζάκι τής Αλβανίας), άφησαν ζωντανούς μόνον τους 100… Τελικά, ο Κατσώνης διέφυγε την νύχτα προς τα Κύθηρα και από εκεί στην Ιθάκη.

1795.—Ένα έγγραφο δημοσιοποιείται, το οποίο αναφέρεται στην άρνηση των Πολυγυρινών (Χαλκιδική) να καταβάλουν στις οθωμανικές αρχές τον φόρο δεκάτης γιά το βαμβάκι [πληροφορία τού ερευνητή Νίκου Παπαοικονόμου].

1808.Οι κάτοικοι τής Σάμου παραπονούνται προς τον τούρκο τοπάρχη γιά την επιδείνωση τής θέσεώς τους λόγω αυξήσεων των φόρων και τού ζητούν να τους υποδείξει τόπο γιά να ξενιτευτούν (…)

1821.—«Άφιξις Ισούφ Σελήμ πασά μετά στρατευμάτων εις Λάλα, χωρίον τής Ηλείας.»

.—Οι Κρήτες προξενούν μεγάλες ζημιές και κατατροπώνουν τους τούρκους στην Μαλάξα.  

.—Κρήτες οπλαρχηγοί εκστρατεύουν κατά των Αμπαδιωτών τούρκων τού Αμαρίου Κρήτης.

.—Στο χωρίο Μπιάρα Καρπενησίου έγινε σφοδρή μάχη μεταξύ Ελλήνων υπό τους Γιολδασαίους και τουρκαλβανών. Οι Έλληνες τους ανάγκασαν να υποχωρήσουν με σοβαρές απώλειες έως το “Γεφύρι τού Δεσπότη” που βρίσκεται στον Καρπενησιώτη ποταμό και συνδέει την Μπιάρα με το Καρπενήσι.  «Μάχη εις το χωρίον Μπιάρα τού Δήμου Καρπενησίου τής Ευρυτανίας και νίκη Ελλήνων. Εν αυτή έλαβον μέρος οι Γιολδασαίοι και Δημ. Γ. Γουβέλης κατά Βελήμπεη Πρεμεντινού.»

1824.—«Ο Ελληνικός στόλος έξω των Ψαρών – Σαχτούρης.»

.—Ο Χοσρέφ με τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο αποτελούμενο από 176 πλοία και 14.000 γενίτσαρους και αλβανούς, καταπλέει στα Ψαρά, όπου, παρά την ηρωϊκή αντίσταση των κατοίκων θα κατορθώσει στις 21 Ιουνίου να αποβιβάσει ισχυρές δυνάμεις. Σκληρές μάχες διεξάγονται παντού. Παρ’ όλη την αντίσταση των Ελλήνων, το ηρωικό νησί θα γίνει ολοκαύτωμα και θα ισοπεδωθεί από τις τουρκοαιγυπτιακές ορδές, δύο μέρες μετά.

1825.—Οι ηρωικοί υπερασπιστές τού Μεσολογγίου εξήλθαν ξιφήρεις και επιτέθηκαν εναντίον των τούρκων πολιορκητών επιφέροντας σε αυτούς μεγάλες απώλειες. «Η φρουρά τού Μεσολογγίου εξήλθε ξιφήρης τού φρουρίου και επετέθη κατά των χαρακωμάτων τού Μεχμέτ Ρεσίτ πασά Κιουταχή καταστρέψασα πολλά τοιαύτα και κυριεύσασα πολλά λάφυρα.»

1826.—(ή Ιούλιος) «Στρατοπέδευσις Βάσσου Μαυροβουνιώτου και Κριεζώτου εις Λιοσίοις χωρίω τού Δήμου Φυλής τής Αττικής.» Εκτός από την Ακρόπολη των Αθηνών στην οποία εξακολουθούσε να κυματίζει η Ελληνική σημαία, η μικρή δύναμη των δύο οπλαρχηγών κατείχε ακόμα την Κάζα και τα Δερβενοχώρια. Ο Βάσσος και ο Κριεζώτης είχαν απορρίψει όλες τις δελεαστικές προτάσεις τού Κιουταχή γιά υποταγή, εξακολουθώντας να πολεμούν τον Ομέρ Πασά που είχε εισβάλει πριν από τον Κιουταχή στην Αττική. Αλλά ο αρχηγός τής Ακροπόλεως των Αθηνών, Γκούρας (ή Γούρας), αντί να αγωνιστεί με τον Βάσσο και τον Κριεζώτη στην ύπαιθρο, υπερασπιζόμενος όλη την επαρχία Αττικής, αν όχι και την Βοιωτία, κλείστηκε στην Ακρόπολη και παρεκτράπηκε «…εις πολλάς επί αργυρολογία καταχρήσεις κατά των πολιτών τής πέριξ χώρας». Όταν μετά από λίγο κατέβηκε ο Κιουταχής μέσω Θηβών με δέκα χιλιάδες ιππείς και εικοσιέξι πυροβόλα, οι Βάσσος και Κριεζώτης, υποχώρησαν στην Ελευσίνα.

1826.—Οι τούρκοι βγάζουν από τα Δαρδανέλια ναυτική δύναμη, με σκοπό να ενισχύσουν τον Αιγυπτιακό στόλο ο οποίος βρίσκεται στο Ναβαρίνο.

1834.—Νέα σύγκρουση Μανιατών τής Σταυροπηγής με το σώμα τού Κατσάκου το βράδυ τής σημερινής. Ο ενωμοτάρχης είχε οχυρωθεί στον πύργο των Κουμουντουράκηδων και μετά από λίγο οι Μανιάτες εγκατέλειψαν την επίθεση. Η εξέγερση άρχισε να εξαπλώνεται στα περισσότερα χωριά τής Δυτικής Μάνης και μετέπειτα αλλού (βλ. και 11/6ου).

1857.Μὲ ψήφισμά της, ποὺ εἰσηγεῖται ὁ Κωνσταντῖνος Λομβάρδος, ἡ ἐνδεκάτη Ἰόνιος Βουλὴ ἀποκρούει διχοτομικὸ σχέδιο τῆς Μ. Βρετανίας καὶ ζητᾶ τὴν Ἕνωση τῶν Ἑπτανήσων μὲ τὴν Ἑλλάδα. Τὴν 20η Ἰουνίου 1857 ὁ Λομβάρδος θεωροῦσε «δικὴ του μέρα», διότι ἡ Βουλὴ ὑπὸ τὴν καθοδήγησή του, ἀπέκρουσε μὲ ἀγανάκτηση να πανοῦργο σχέδιο γιὰ ἀποικιοποίηση τῆς Κέρκυρας καὶ τῶν Παξῶν (ἕνα εἶδος διχοτομήσεως τῆς Ἑπτανήσου), τὸ ὁποῖο ἐντέχνως εἶχε ἀφήσει νὰ διαρρεύσει ἡ Προστασία. Ἡ Ἑπτανησιακὴ Βουλὴ ψήφισε ὁμόφωνα, ἄνευ ψηφοφορίας, ὅτι γενικὴ ἐπιθυμία τῶν Ἑπτανησίων εἶναι «…ἡ παύσις τῆς Προστασίας καὶ ἡ Ἕνωσις μετὰ τῆς ἐλευθέρας Ἑλλάδος».

1863.—Τρίτη ημέρα των «Ιουνιανών», όπου συνεχίζουν οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ «Ορεινών» και «Πεδινών». Η σημερινές μάχες μεταφέρθηκαν στην πλατεία Ομόνοιας στην Αθήνα, όπου σκοτώθηκαν 80 ακόμα άνθρωποι (όσοι την προηγούμενη ημέρα).

1867.—Οι Κρήτες επαναστάτες, υπό την αρχηγία των εξ Αθηνών αφιχθέντων συνταγματαρχών Δημητρακαράκου, Βυζάντιου και τού οπλαρχηγού Κόρακα, υπερασπίζουν με πείσμα το Λασίθι, εναντίον τού οποίου επήλθε ο Ρεσίτ πασάς με δύναμη 18.000 ανδρών. Παρ’ όλο τον ναυτικό αποκλεισμό που υφίσταται το νησί, το μαχητικό πείσμα των Κρητών παραμένει υψηλό. Επί κεφαλής τής ναυτικής μοίρας που επιχειρούσε τον ναυτικό αποκλεισμό ήταν ο άλλοτε πλοίαρχος τού βρετανικού ναυτικού, Αύγουστος Χόμπαρτ-Χάμπτεν, στον οποίο γιά την προσφορά του, οι τούρκοι τού έδωσαν τον τίτλο τού Πασά. Κατά την διάρκεια τής επαναστάσεως έδρασε στα Σφακιά κι΄ένας Γάλλος κατάσκοπος, ο οποίος παρουσιάστηκε ως εθελοντής ελληνικής καταγωγής από την Μασσαλία. Ονομαζόταν Jules Ballot, και επιστρέφοντας στην Γαλλία δημοσίευσε βιβλίο λιβελογραφώντας κατά τής Κρητικής Επαναστάσεως.

1888.—Υπογράφεται συμφωνία ανάμεσα στον Δήμο Αθηναίων και τον επιχειρηματία Κάρολο Χορν, στο πλαίσιο τής οποίας ο δεύτερος αναλαμβάνει την υποχρέωση να κατασκευάσει αποχωρητήρια σε διάφορες πλατείες των Αθηνών.

1889.—Γεννιέται στον Πειραιά ο σημαντικός Έλληνας αστρονόμος, Ιωάννης Παρασκευόπουλος, τού οποίου το όνομα έχει δοθεί σε έναν αστεροειδή και σ’ έναν κρατήρα τής σκοτεινής πλευράς τής Σελήνης. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην Ελλάδα, διέκοψε την επιστημονική του καριέρα λόγω των Βαλκανικών Πολέμων και τού Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, όπου επί εννέα χρόνια έλαβε μέρος σε περισσότερες από δεκατρείς μάχες γιά τις οποίες τιμήθηκε με σειρά μεταλλίων και πολεμικών διακρίσεων. Μετά από την αποστράτευσή του, ταξίδεψε στις Η.Π.Α. γιά λογαριασμό τού Αστεροσκοπείου Αθηνών, όπου και τελικά επέλεξε να παραμείνει, αφού μεσολάβησε μία σύντομη επιστροφή του στην Αθήνα.  Ανέλαβε υπεύθυνος τού Παρατηρητηρίου στον αστρονομικό σταθμό Μπόϊντεν τού Πανεπιστήμιου Χάρβαρντ, πραγματοποίησε τρείς πειραματικές αποστολές στην Χιλή και στο Νότιο Περού και τελικά λόγω μεταφοράς τού σταθμού στην Νότιο Αφρική, εγκαταστάθηκε εκεί μαζί με την οικογένειά του. Έγινε ένας από τους κύριους ηγέτες τής ελληνικής παροικίας, διακρινόμενος στην τοπική Ελληνική κοινότητα γιά τις προσπάθειές του να συνεισφέρει με κάθε τρόπο και να συντρέξει σε ό,τι υπήρχε ανάγκη. Σαν νεώτερος Ερατοσθένης, αφιέρωσε την ζωή του στην αναζήτηση των μέσων που θα εξασφάλιζαν στους συναδέλφους του την δυνατότητα γιά ακριβείς μετρήσεις, με σκοπό την εξερεύνηση τού σύμπαντος. Απεβίωσε στις 15 Μαρτίου τού 1951. [Από τους 1.452 κρατήρες τής Σελήνης που έχουν λάβει ονόματα, οι 72 έχουν ελληνικά και έχουν σχέση με θεούς, μυθικά πρόσωπα, ονόματα φιλοσόφων και επιστημόνων. 4 από τα 72 ανήκουν σε σύγχρονους Έλληνες, τα ονόματα των οποίων είναι: Αντωνιάδης Ευγένιος, Φωκάς Ιωάννης, Παρασκευόπουλος Ιωάννης και Σίνας Σίμων].

1903.—Καταγγέλλεται στην ελληνική Βουλή η σύμβαση τού μονοπωλίου σταφίδας. Η κυβέρνηση Θεοτόκη δεν θα αντέξει την κρίση και θα παραιτηθεί λίγες ημέρες μετά, στις 28 Ιουνίου. Είχε προηγηθεί η παραίτηση τού υπουργού Γεωργίας Λεβίδη. Οι συγκρούσεις γιά το σταφιδικό ζήτημα στην Πελοπόννησο στον Νομό Ηλείας, είχαν ξεκινήσει από την αρχή τής χρονιάς και χαρακτηρίζονταν γιά την σφοδρότητά τους. Το σύνθημα που κυριαρχούσε εκείνη την περίοδο ήταν «Μονοπώλιο ή θάνατος».

1907.—Τραυματίζεται ο σχισματικός Βογιατζής στο χωριό Θολό τού Ν. Σερρών.

.—Ο φοβερότερος Μακεδονομάχος Σταύρος Κωτσόπουλος κάνει την εμφάνισή του στο χωριό Νεγκοβάνη. Οι βούργαροι αμέσως πρόδωσαν την θέση όπου θα περνούσε την νύκτα, έξω από το χωριό, κι’ έσπευσαν να ειδοποιήσουν τους τούρκους. Ο σκοπός τού Κωτσόπουλου είδε από χιλιόμετρα μακριά τους τούρκους μέσα στην νύχτα, κι’ αντί να περιμένουν, οι έξι (συνολικά) λέοντες πήγαν τους βρήκαν και τους εξόντωσαν όλους μέσα στον κάμπο. Από τους 15 εχθρούς, ούτε ένας πρόλαβε να σηκώσει όπλο να πυροβολήσει…

.—Ο Μαν. Κατσίγαρης συναντά τον πρώην υπαρχηγό τού Φούφα Νικ. Ανδριανάκη, στο Βογατσικό, με τον οποίο οδεύουν προς το Λέχοβο. Κοντά στο χωριό έπεσε στα χέρια τους ένας αρχικαταδότης ζαπτιές ονόματι Χρήστος, ο οποίος πρόδιδε όλες τις κινήσεις των ελληνικών σωμάτων τόσο στους τούρκους όσο και στους βούργαρους. Η εντολή τού Κέντρου προς όλα τα σώματα των Μακεδονομάχων, ήταν η παραδειγματική τιμωρία των καταδοτών και οι δύο δικοί μας δεν έχασαν την ευκαιρία να την εκτελέσουν πιστά… Κατόπιν συνέχισαν την πορεία προς Βίτσι γιά συνάντηση με τον Βάρδα.

1913.—Η 7η Ελληνική Μεραρχία (Μεραρχία τού άκρου δεξιού), απελευθέρωσε την Νιγρίτα και προχώρησε ακόμη βορειότερα. Την εσπέρα πρόσκοποι και τμήματα τής Μεραρχίας αιχμαλώτισαν ολόκληρο βουργάρικο τάγμα.

.—Η Ι Μεραρχία και η VΙ (6η) Μεραρχία, παρά το σφοδρό πυρ τού βουργάρικου πυροβολικού, συνεχίζουν την επίθεση εναντίον τής Ξυλόπολης και κατορθώνουν να φτάσουν σε απόσταση χιλίων περίπου μέτρων από τα εχθρικά χαρακώματα, χωρίς όμως να μπορέσουν να συνεχίσουν.

.—Οι (2η) ΙΙ, (4η) ΙV, (5η)V και (3η) ΙΙΙ Μεραρχίες. συνεχίζουν υπό τα σφοδρά πυρά του βουργάρικου πυροβολικού την προέλασή τους προς Κιλκίς με πολλές απώλειες λόγω τής φύσεως τού εδάφους (ακάλυπτο έδαφος), το οποίο πρόσφερε στους βούργαρους άριστη παρατήρηση και εκτεταμένα πεδία βολής. Παρά τις δυσκολίες οι άνδρες των τμημάτων απέκρουσαν αποτελεσματικά τις αντεπιθέσεις των βούργαρων. Κατά την διάρκεια τής μάχης ο 2ος λόχος τού 1ου Συντάγματος έχασε τον διοικητή του, Παπασπύρου και τα 2/3 τής δυνάμεώς του.

.—Η Χ (10η) Μεραρχία απελευθερώνει την Γευγελή και καταλαμβάνει την γέφυρα τού Αξιού άθικτη, διότι οι βούργαροι την εγκατέλειψαν χωρίς να προλάβουν να την ανατινάξουν· έως τις 16.00 έφτασαν στο χωρίο  και στα βόρεια και ανατολικά υψώματά του, Εύζωνοι,

.—Το 10ο Σύν/γμα βουργάρικου Ιππικού εμφανίζεται στα αριστερά τής III Μεραρχίας. Η Ταξιαρχία Ιππικού τού Στρατού μας επιτίθεται κατά τού βουργάρικου ιππικού με την 1η Επιλαρχία τού 1ου Συν/τος Ιππικού, αλλά αναγκάζεται ν’ ανακόψει τελικά την προώθησή της, επειδή προσέκρουσε σε τμήματα εχθρικού Πεζικού. Το βουργάρικο Στρατηγείο μεταφέρει σιδηροδρομικώς Τάγμα Πεζικού, το οποίο αποβιβάζεται στο Χατζή Γιουνάς (Σταυροχώρι) και την αναγκάζει να συμπτυχθεί.

.—Την ίδια μέρα αποσπάται η 1η Ίλη τού 1ου Συν/τος Ιππικού στο Γενικό Στρατηγείο ως δύναμη ασφαλείας και έτσι η Ταξιαρχία απομένει με έξι μόνο Ίλες.

.—Κακουργήματα και δηώσεις στην Μακεδονία από βούργαρους. Έχουν καταγγελθεί μέχρι και απαγωγές μητροπολιτών, ενώ στις Σέρρες οι πυρπολήσεις συνοικιών είναι φαινόμενο καθημερινό.

1914.—Οι πρέσβεις των Μεγάλων Δυνάμεων ανακοινώνουν στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ότι οι κυβερνήσεις τους εγκρίνουν το Πρωτόκολλο τής Κέρκυρας γιά την αυτονομία τής Βορείου Ηπείρου.

1919.—Ο Μουσταφά Κεμάλ έφτασε στο Ερζερούμ και διέταξε την διακοπή τής αποστρατεύσεως, την ανάκληση όλων των ικανών ανδρών και την μη παράδοση τού οπλισμού στην επιτροπή ελέγχου. Ακολούθως λεηλάτησε τις αποθήκες όπλων που «φύλασσαν» Βρετανικά και Γαλλικά αποσπάσματα, κρύβοντας τον οπλισμό σε ασφαλή μέρη. Από τις αρχές Μαΐου, με την άδεια και τον Συμμάχων, είχε αναλάβει καθήκοντα Στρατιωτικού Επιθεωρητή γιά να επιβλέψει στις περιοχές Σεβάστειας και Ερζερούμ την λήξη τής επιστρατεύσεως. Παρά το ότι, βάσει νεωτέρων πληροφοριών που έλαβε ο Σουλτάνος σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις τού Κεμάλ, ζήτησε από τους Βρετανούς να εμποδίσουν την αναχώρησή του, η ακαθόριστη, βραδυκίνητη, πολύπλοκη και χωρίς συνοχή λειτουργία τού Διασυμμαχικού ελέγχου, είχε ως αποτέλεσμα να μην κατορθωθεί η παρεμπόδισή του (!..)

.—Στα Σόγια τής Μ. Ασίας οι Έλληνες μάχονται εναντίον των Ιταλών τους οποίους διασκορπίζουν.

.—Ο Ελληνικός στρατός επανακαταλαμβάνει το Αϊδίνιο το οποίο όμως έχει υποστεί ήδη τρομερές καταστροφές από τους κτηνώδεις Τσέτες. Οι μισές οικίες είχαν καεί ή καταστραφεί και όλες οι υπόλοιπες λεηλατήθηκαν. Εσφάγησαν εκατοντάδες ή χιλιάδες πολίτες με εκτιμήσεις γιά τους Έλληνες νεκρούς που ξεκινάνε από τους 900 και φτάνουν μέχρι τις 2.000, με μεγάλο ποσοστό από γυναικόπαιδα. Εκτός των κατοίκων, οι τούρκοι κατέσφαξαν και 3.500 πρόσφυγες από τα γύρω χωριά. Ο διοικητής τού Α΄ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Κ. Νίδερ, στην αναφορά του μεταξύ άλλων τονίζει:  «Πρὸ τῶν διαπραχθέντων κακουργημάτων ὠχριᾶ καὶ ἡ ὠμὴ ἀγριότης τῶν θηρίων. Τὰ θύματά των οἱ τοῦρκοι ἐβασάνισαν ἀπαισίως πρὶν ή τὰ κατασφάξωσι. Ἀπέκοπτον ρίνας, ἀπέσπον τοὺς ὀδόντας, ἐξόρυσσον τοὺς ὀφθαλμοὺς, ἐβίαζον παρθένας, ἀπέκοπτον τοὺς μαστοὺς των καὶ εἰς ἄπειρα ἄλλα μαρτύρια τὰ ὑπέβαλλαν πρὸ τοῦ φόνου». Από την μήνη δεν ξέφυγαν ακόμη και οι τούρκοι πολίτες που πλήρωσαν επίσης βαρύ τίμημα σε αίμα.

.—Η απάντηση των Ελληνικών Δυνάμεων στην τουρκική θηριωδία θα είναι άμεση. Ο Κονδύλης αντεπιτίθεται πέρα από το όριο τού ποταμού Μαιάνδρου, νικώντας σώματα Τσετών. Ήρθε όμως σε αντιπαράθεση με τους Ιταλούς, καθώς διάβηκε βιαίως τον ποταμό που φρουρούσαν οι εκεί Ιταλικές δυνάμεις και προωθήθηκε μέχρι 20-30 χλμ. βαθιά στην ζώνη τους γιά να καταστρέψει το στρατόπεδο τής Τσίνας. Τελικά αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, με τελικό αποτέλεσμα μία μικρή συμπλοκή και κυρίως την περαιτέρω όξυνση των σχέσεων Ελλάδας-Ιταλίας και τον απροκάλυπτο ρόλο τής δεύτερης [η οποία φέρει την πλήρη ευθύνη γιά την κατάληψη και καταστροφή τού Αϊδινίου (βλ. 16/6ου)]. Με αυτές τις μάχες και την καταστροφή τού σώματος Τσετών από συνδυασμένες ενέργειες στον τομέα τού ποταμού Έρμου (10-29/7), τερματίστηκαν οι πιό αξιόλογες επιχειρήσεις γιά το έτος 1919. [Στοιχεία Κωνσταντίνος Χαλάστρας.]

.—Έναρξη μεταφοράς θαλασσίως τού Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Μεσημβρινής Ρωσίας, από την Ρουμανία στην Μικρά Ασία. Ο Αρχηγός τού Επιτελείου τού Ρουμάνικου Στρατού, κατά την αποχώρηση τού Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος από την Ρουμανία, εξέφρασε τον θαυμασμό του με έγγραφο προς τον Διοικητή των Ελληνικών δυνάμεων στην Βεσσαραβία, Στρατηγό Ιάκωβο Νεγρεπόντη.

1920.—Από τηλεγράφημα τού Ελ. Βενιζέλου ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο, μαθαίνουμε τα εξής γιά τους «Συμμάχους». Ο ίδιος ο Άγγλος κυβερνήτης τον διαβεβαίωσε ότι η Ιταλία ωθεί την τουρκία να μάς αντισταθεί, η Γαλλία ουδέποτε θα μάς βοηθήσει, πολλώ δε μάλλον θα αποστείλει στρατεύματα στην Μ. Ασία, ενώ ο υπουργός Στρατιωτικών τής Αγγλίας και άλλοι, μοχθούν γιά την ματαίωση τής Ελληνικής Εκστρατείας που σκοπό έχει την απελευθέρωση των ελληνικών εδαφών […]

.—Αφού έληξαν με επιτυχία οι επιχειρήσεις τού Ελληνικού Στρατού γιά την αναχαίτιση των κεμαλικών επιθέσεων στις 20 Ιουνίου, ο Λεωνίδας Παρασκευόπουλος έστειλε νέο τηλεγράφημα στον Βενιζέλο, ζητώντας την άδεια γιά συνέχιση των επιχειρήσεων έως την Προύσα· μεταξύ άλλων έγραφε να τηρηθεί η καταληφθείσα ζώνη και να προχωρήσουν άμεσα στην κατάληψη τής Ανατολικής Θράκης. Μετά δε από την κατάληψή της, να επαναληφθεί γενικότερη επίθεση εναντίον τού Κεμάλ, με στόχο την πλήρη κατάσβεση τού κινήματος, τηρώντας πάντοτε αμυντική στάση στην Θράκη γιά την περίπτωση που οι βούργαροι επιτεθούν. Σκοπός αυτής τής επιχειρήσεως στην Μικρά Ασία, η οποία καθυστέρησε την απελευθέρωση τής Ανατολικής Θράκης, ήταν η αυξανόμενη δύναμη τού κεμαλικού στρατού, ιδίως μετά την γαλλική ανακωχή.

1921.—Οι Ελληνικές δυνάμεις στην Μ. Ασία (2.526 αξιωματικοί, 107.476 οπλίτες, 106.007 τουφέκια, 908 πολυβόλα, 1.496 σπάθες και 344 πυροβόλα), είναι στα σημεία εξορμήσεως γιά νέους αγώνες.

1923.—Ο Νικ. Πλαστήρας, μετά από το διπλωματικό και στρατιωτικό ξεπούλημα τής Ανατολικής Θράκης (βλ. 25 Μαΐου) και τις αντιδράσεις στρατιωτικών, συγκάλεσε στην Θεσσαλονίκη νέα σύσκεψη. Εκεί, αφού έλαβε νέα έγκριση τής πολιτικής του από τους σωματάρχες και μεράρχους που τον στήριζαν, και προηγουμένως η κυβέρνησή του είχε προβεί στην αποστράτευση των μεγαλύτερων ηλικιών, ανάγκασε τον Πάγκαλο να υποβάλει αμέσως παραίτηση. Στις 23 Ιουνίου την θέση τού Πάγκαλου έλαβε ο υπουργός των Στρατ/κών, αντιστράτηγος Πιερράκος Μαυρομιχάλης. Το δε υπουργείο Στρατ/κών ανέλαβε ο Πρωθυπουργός Γονατάς.

1929.—Απεβίωσε ο Εμμανουήλ Μπενάκης, επιχειρηματίας, πολιτικός, ευεργέτης και πατέρας τής Πηνελόπης Δέλτα.

1931.—Δημοσιεύεται η ολοκλήρωση τής δίκης τού σκανδάλου τού «λογιστικού λάθους» με το ψωμί, το οποίο ενέπλεκε αρκετούς πολιτικούς τής κυβερνήσεως Βενιζέλου. Την ίδια περίοδο, ο σάλος με το άλλο μεγάλο σκάνδαλο, αυτό με την νοθευμένη κινίνη, εξακολουθεί να συγκλονίζει το πανελλήνιο.

.—Λήγει η δίκη γιά το σκάνδαλο τής νοθευμένης κινίνης που βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη. Οι φαρμακευτικές εταιρείες που παρασκεύαζαν τα δισκία γιά λογαριασμό τού κράτους, παρακρατούσαν την κινίνη και την αντικαθιστούσαν με κοινό αλεύρι (…) Στις 20/6ου, το δικαστήριο έληξε με την απαλλαγή τού βασικού ύποπτου, ο οποίος ήταν ο Γενικός Διευθυντής τού Χημείου τού Κράτους, Ευστράτιος Γαλόπουλος.

1932.—Μεγάλη πυρκαγιά σημειώνεται στα μεταλλεία λιγνίτη τής Δυτικής Μακεδονίας.

1933.—Οι αρχές ανακαλύπτουν ότι πίσω από την δολοφονική απόπειρα εναντίον τού Ελευθερίου Βενιζέλου και τής γυναίκας του, βρισκόταν κάποιος Καραθανάσης. Ακολούθησε η σύλληψη δύο συνεργατών του, αλλά ο ίδιος διέφυγε.

1942.—Αντάρτες τής Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως Π.Α.Ο. επιτίθενται κατά Γερμανών, κοντά στο σημερινό χιονοδρομικό κέντρο στο Βίτσι. Οι απώλειες των βάρβαρων Γερμανών δεν έχουν εξακριβωθεί.

.—Νέα θύματα δολοφονίας από αιμοσταγείς μουσουλμάνους Τσάμηδες, οι Ευθύμιος και Αναστάσιος Περώνης από την Πέστανη Θεσπρωτίας. Ληστεύτηκαν και δολοφονήθηκαν αγρίως στην θέση «Παλιάρεζα».

1943.—Λίγους μήνες μετά από την ανατίναξη τής γέφυρας τού Γοργοπόταμου, Άγγλοι καταδρομείς με την βοήθεια τοπικών χωρικών κατεβαίνουν με σχοινιά στο φαράγγι τού ποταμού Ασωπού και προβαίνουν σε δολιοφθορά τής γέφυράς του. Την επομένη τα ξημερώματα, θα καταφέρουν να την ανατινάξουν. Έξι Βρετανοί  μαζί με έναν Νεοζηλανδό λοχαγό, κατάφεραν να ολοκληρώσουν μία πραγματικά δύσκολη επιχείρηση, στην οποία οι αντάρτες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν.

1945.—Αιματηρές σκηνές εξελίσσονται τις βραδινές ώρες στα θέατρα «Ερμής» και «Λυρικόν», όταν εθνικόφρονες επιτίθενται εναντίον των δεδηλωμένων κομμουνιστών ηθοποιών αλλά και σε θεατές οι οποίοι αντέδρασαν.

1947.—Υπογράφεται σε διακρατικό επίπεδο η συμφωνία παροχής οικονομικής βοήθειας από τις Η.Π.Α. προς την Ελλάδα. Το διάγγελμα τού Προέδρου Τρούμαν (12/3/1947) στην Γερουσία και την Βουλή των Αντιπροσώπων στις Η.Π.Α., σηματοδότησε μία νέα εποχή γιά την εξωτερική πολιτική τής ανερχόμενης δύναμης. Το  Κογκρέσο των ΗΠΑ είχε υπερψηφίσει το Δόγμα Τρούμαν στις 22 Μαΐου 1947. Η κατανομή τής βοήθειας ορίστηκε σε 149 + 172  εκατομμύρια δολάρια γιά στρατιωτικές δαπάνες, 146,5 εκατομμύρια δολάρια γιά οικονομική ενίσχυση και έργα ανασυγκροτήσεως, και 4,5 εκατομμύρια δολάρια γιά έξοδα διαχειρίσεως.

.—Στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, αρχίζει επιχείρηση με το κωδικό όνομα «σχέδιο Κόραξ» και σκοπό την πάταξη τού κομμουνισμού. Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος χιλιάδες στρατού, ενώ η διάρκειά της θα ολοκληρωθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου.

1953.—Χάνει την ζωή του ο αεροπόρος μας Παπαχατζής Νικόλαος, λόγω πτώσεως και αναφλέξεως τού αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε, μετά την απογείωση ανατολικά και λίγο έξω από το αεροδρόμιο Σέδες.

1958.—Τὸ ὁλοκαύτωμα στὰ Κούρδαλι. Τὸ σπίτι τοῦ ἀγωνιστὴ Ἀνδρέα Πατσαλίδη ἀνατινάχτηκε ἀπὸ τὴν ἔκρηξη ἡ ὁποία σημειώθηκε ὑπὸ ἀδιευκρίνιστες συνθῆκες κατὰ τὴν διάρκεια ἐκπαιδεύσεως στὴν χρήση τῶν ἐπιτόπια κατασκευασμένων ἐκρηκτικῶν καὶ ναρκῶν πιέσεως. Νεκροὶ ἀπὸ τὴν ἔκρηξη ἀνασύρθηκαν οἱ ἡρωομάρτυρες, Ἀνδρέας Πατσαλίδης, Κώστας Ἀναξαγόρα, Παναγιώτης Γεωργιάδης καὶ Ἀλέκος Κωνσταντίνου. Τὸ ὁλοκαύτωμα στὰ Κούρδαλι μαρτυρεῖ τόσο τὶς συνθῆκες ὑπὸ τὶς ὁποῖες διεξαγόταν ὁ Ἀγῶνας, ὅσο καὶ τὴν ἔλλειψη πολεμικοῦ ὑλικοῦ καὶ τὴν ἀναπλήρωσή του μὲ πρόχειρα αὐτοσχέδια μέσα, κατασκευασμένα ἀπὸ τοὺς ἀγωνιστές. Μαρτυρεῖ ἐπίσης καὶ τὸ ἡρωικὸ πνεῦμα, αὐταπάρνηση καὶ τὴν ἁπόλυτο προσήλωση τῶν νέων τῆς ἐποχῆς στὴν ἰδέα τῆς ἐλευθερίας τῆς Πατρίδος. Πάνω ἀπὸ τὸ πιὸ πολύνεκρο ἀτύχημα τῆς ΕΟΚΑ πλανιόταν τὸ μυστήριο γιὰ τὴν ταυτότητα δύο ἀπὸ τοὺς τέσσερεις νεκρούς, ἀφοῦ μόνο οἱ Πατσαλίδης καὶ Ἀναξαγόρα ἀναγνωρίστηκαν ἀρχικά. Καθὼς ψαλλόταν ἡ νεκρώσιμη ἀκολουθία καὶ γιὰ τοὺς τέσσερεις ἥρωες, ἔγινε ἡ ἀναγνώριση τοῦ Παναγιώτη Γεωργιάδη, ἐνῶ ἡ ἀναγνώριση τοῦ Ἀλέκου Κωνσταντίνου ἔγινε τρεῖς μέρες μετὰ τὸ ὁλοκαύτωμα, ἀπὸ τὴν τραγικὴ του μητέρα. Στοὺς τάφους καὶ τὰ μνημεῖα τῶν ἡρώων ἀπιθώνονται οἱ δάφνες τοῦ θαυμασμοῦ τῆς γενιᾶς τους καὶ τῶν νεότερων. Ὁ τάφος ὅμως τοῦ Ἀλέκου Κωνσταντίνου (ποὺ ὁ θάνατος τὸν βρῆκε τὴν ἡμέρα ποὺ συμπλήρωνε τὰ 23 του χρόνια), παραμένει χωρὶς καντήλι καὶ χωρίς λουλούδι ἀπὸ τὸ 1974, ὁπότε ἡ Ἀμμόχωστος καταλήφθηκε ἀπὸ τὸν Ἀττίλα. Καὶ ἀναμένει δικαίωση τῆς θυσίας του…

.—Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’  απορρίπτει το Σχέδιο Μακμίλλαν.

1959.—Μοναδικό στην Ελλάδα σπήλαιο σταλακτιτών ανακαλύπτεται στην Χαλκιδική. Το σπήλαιο Πετραλώνων ανακαλύφτηκε το 1959 από τον κάτοικο τής ομώνυμης κοινότητας, Φίλιππο Χαντζαρίδη. Παγκοσμίως γίνεται γνωστό το 1960, όταν ένας άλλος κάτοικος τής κοινότητας Πετραλώνων, ο Χρήστος Σαρηγιαννίδης, βρήκε το περίφημο κρανίο τού Αρχανθρώπου.

1960.—Το υπουργείο Γεωργίας τής κυβερνήσεως Κων. Καραμανλή, δημιουργεί την υπηρεσία ΑΓΡΕΞ η οποία θα ασχοληθεί με την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων.

1962.—Η Κεντρική Επιτροπή τού Κ.Κ.Ε. αποκαθιστά το όνομα τού Άρη Βελουχιώτη (Κλάρας), τον οποίο παλαιότερα είχε αποκηρύξει ως προδότη και τον άφησε εκτεθειμένο και στον Εθνικό Στρατό. Είναι μία από τις πολλές φορές που το κόμμα τής μετά τον Ζαχαριάδη εποχής, αναιρεί αποφάσεις τού παρελθόντος.

1971.Σκοτώθηκε λόγω πτώσεως τού αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε ως χειριστής, ο Δημήτριος Κατσιμπόκης, κατά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο τού Τατοΐου.

1975.—Ο ακαδημαϊκός Τσάτσος Κωνσταντίνος εκλέγεται δεύτερος Πρόεδρος τής μεταπολιτευτικής Ελληνικής Δημοκρατίας, συγκεντρώνοντας 210 ψήφους σε σύνολο 295 παρόντων μελών του Κοινοβουλίου.

1978.—Ο ισχυρός σεισμός που χτύπησε την Θεσσαλονίκη αργά το βράδυ, στις 11:05 μ.μ, είχε επίκεντρο 20 χλμ. ανατολικά τής πόλεως μεταξύ των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης, στο χωριό Στίβος. Η διάρκεια τού σεισμού ήταν 10-30 δευτερόλεπτα, το μέγεθός του 6,5 Ρίχτερ, ενώ το εστιακό βάθος ήταν μικρό, περίπου οκτώ έως δέκα χλμ. Είχε προηγηθεί μία σειρά προσεισμών με πιό ισχυρό εκείνον τής 23ης Μαϊου, μεγέθους 5,3 Ρίχτερ.Ο σεισμός δημιούργησε πανικό στην πόλη. Επικράτησε κυκλοφοριακή σύγχιση, ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν, οι επικοινωνίες είχαν «πέσει», ενημέρωση δεν υπήρχε, ενώ οι φήμες μετασεισμών και καταρρεύσεων είχαν δημιουργήσει αναστάτωση. Το σχέδιο «Ξενοκράτης» που υποτίθεται σχεδιάστηκε γιά την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, ήταν ανύπαρκτο. Ο σεισμός άφησε πίσω του 49 νεκρούς, 220 τραυματίες και χιλιάδες άστεγους. Η περίπτωση τής οκταόροφης οικοδομής στην πλατεία Ιπποδρομίου, η οποία κατέρρευσε επειδή ο ιδιοκτήτης τού ζαχαροπλαστείου στο ισόγειο αποφάσισε αυθαίρετα και εγκληματικά να αφαιρέσει μία κολώνα γιατί εμπόδιζε τα μηχανήματά του, είναι τραγική από πολλές πλευρές.

1981.—Εγκαινιάζονται οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις τής Φυσικομαθηματικής Σχολής.

1984.—Ο ιδρυτής τού ΚΟ.ΔΗ.ΣΟ. (Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού) Ιωάννης Πεσμαζόγλου, παραιτείται από την θέση τού προέδρου. Την επόμενη χρονιά θα κατέλθει ως υποψήφιος με το κόμμα «Νέα Δημοκρατία».

1990.—Κοινούς υποψήφιους γιά τις δημοτικές εκλογές αποφασίζουν να κατεβάσουν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο ΣΥΝ στους τρεις μεγάλους δήμους.

.—Νεκρός βρίσκεται ο 17χρονος τσιγγάνος ποδοσφαιριστής τού ”Κεραυνού” Αγίας Βαρβάρας, Γιάννης Τσατσάνης, γνωστός ως Μαρσελίνο, ο οποίος είχε απαχθεί με σκοπό την είσπραξη λύτρων ύψους 150 εκατομμυρίων δραχμών από τον πατέρα του. Δύο μέρες αργότερα, στις 22/6, θα αποκαλυφθεί ότι οι απαγωγείς δολοφόνησαν τον νεαρό επειδή είχε δει τα πρόσωπά τους. Τον άτυχο νέο απήγαγε συμμορία που αποτελείτο από συμπαίκτες του και τον 19χρονο εξάδελφό του, Βασίλη Βασιλείου ή «Τζίνο». Τα υπόλοιπα μέλη τής συμμορίας ήταν οι Δημήτρης Αγαπητός, Σταμάτης Γριπαίος, ο φίλος του Κώστας Σπινάρης και ο αδελφός τού γνωστού από υποθέσεις εκβιασμών Γιάννη Σκαφτούρου, Δημήτρης.  Η «περίπτωση Mαρσελίνο» κατεγράφη ως η πρώτη (και πιο σκληρή) απαγωγή γιά λύτρα στην ιστορία τής ελληνικής εγκληματολογίας.

1994.Ο Αρχιφύλακας Κριάρης Σπύρος, τραυματίστηκε θανάσιμα από πυρά δράστη ανθρωποκτονίας, κατά την διάρκεια πεζής καταδιώξεως. Ο άτυχος Αρχιφύλακας υπηρετούσε στην Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου.

1995.—Η πρωθυπουργός τής τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, κατηγορεί την Ελλάδα ότι με την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια, επιχειρεί να μεταβάλλει μονομερώς το καθεστώς που ορίζει η Συνθήκη τής Λωζάννης γιά το Αιγαίο, και να πλήξει ζωτικά τουρκικά συμφέροντα…

.—Φίλτρο τσιγάρων, που περιέχει την ουσία αιμοσφαιρίνη και λέγεται ότι μειώνει κατά πολύ μεγάλο ποσοστό τις βλαβερές συνέπειες τού καπνίσματος, επινοούν Έλληνες επιστήμονες. Το φίλτρο εφαρμόστηκε στα τσιγάρα τής Συνεταιριστικής και ακριτικής Θρακικής καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ και τέθηκε σε κυκλοφορία στην ελληνική αγορά από 1ης Φεβρουαρίου 1997.

1997.—Η Ολομέλεια τού Συμβουλίου τής Επικράτειας, κρίνει παράνομη την πράξη τού πρώην υπουργού Τουρισμού Διονύση Λιβανού να παραχωρήσει άδεια στην κοινοπραξία Καζίνο Αθηνών, γιά την κατασκευή καζίνο στον Φλοίσβο.

2009.—Πραγματοποιούνται τα επίσημα εγκαίνια τού νέου Μουσείου Ακροπόλεως. Η κατασκευή του έχει κυρίως συνδεθεί με την επιστροφή των κλαπέντων γλυπτών τού Παρθενώνα και με την μεταφορά των ήδη υπαρχόντων, γιά την προστασία τους από την ρύπανση τής ατμοσφαίρας. Παράλληλα, λόγω τής εκτάσεως και των υποδομών του, συντηρούνται και αναδεικνύονται εκθέματα που βρίσκονταν στις αποθήκες τού παλαιού Μουσείου γιά χρόνια. Μέχρι την οριστική απόφαση γιά την κατασκευή του, διεξήχθησαν τρείς διεθνείς διαγωνισμοί όπου ο τελευταίος ακυρώθηκε λόγω τής αποκαλύψεως μίας μεγάλης οικιστικής περιοχής που χρονολογήθηκε από τους προϊστορικούς χρόνους έως τους μεσαιωνικούς και που τελικά εντάχθηκε μέσα στο Νέο Μουσείο. Ο τέταρτος διαγωνισμός τελεσφόρησε και κατασκευάστηκε ένα κτήριο που προσφέρει όλες τις υπηρεσίες που απαιτούνται από ένα σύγχρονο Μουσείο.

2011.—Η Εθνική Τράπεζα τής βουργαρίας, ως δείγμα τού πολιτιστικού παρελθόντος τής γείτονος, κυκλοφόρησε ένα μερικώς επιχρυσωμένο νόμισμα γιά να τιμήσει τον μεσαιωνικό βούργαρο Χαν, Κρούμο. Η εμπρόσθια όψη τού νομίσματος περιέχει μία μικρογραφία από το Χρονικό τού Κωνσταντίνου Μανασσή όπου ο Κρούμος πίνει κρασί χρησιμοποιώντας ως κούπα το κρανίο τού Αυτοκράτορα τής Ρωμανίας Νικηφόρου. Ό,τι έχει η κάθε φυλή να προβάλλει, προβάλλει.

2018.—Το Κοινοβούλιο των Σκοπίων επικύρωσε σε ειδική συνεδρίαση την προδοτική συμφωνία των Πρεσπών με την ελλαδική κυβέρνηση, γιά την επίλυση τής διαφοράς τού ονοματολογικού. Η συμφωνία επικυρώθηκε με 69 ψήφους υπέρ. Οι βουλευτές τής αντιπολιτεύσεως τού VMRO – DPMNE δεν συμμετείχαν στην συνεδρίαση.

.—Ο πατριδοκάπηλος πρόεδρος των ΑΝΕΛ [Ανεξάρτητων Ελλήνων] και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμένος, ανέφερε ότι θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό, εάν και όταν έρθει στη Βουλή η έγκριση της συμφωνίας με τα Σκόπια, να γίνει με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Βεβαίως η προδοτική συμφωνία πέρασε τον Ιανουάριο τού 2019 με τα 153 ναι (145 βουλευτών τού ΣΥΡΙΖΑ και 8 βουλευτών από το ΠΟΤΑΜΙ και τους ΑΝΕΛ), με τον Πάνο Καμένο να «διαρρηγνύει τα ιμάτιά του»…

.—Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι εάν οι ΑΝΕΛ (Ανεξάρτητοι Έλληνες…) καταψηφίσουν την συμφωνία στην Βουλή γιά το Σκοπιανό, η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει θέμα εκλογών.

.—Σε ειδική τελετή που πραγματοποίησε το κόμμα των Τσάμηδων στην αλβανία, απονεμήθηκε στον Riccardo Migliori, Ιταλό πολιτικό και ενεργό μέλος τής Συνελεύσεως τού Οργανισμού γιά την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο τίτλος τού «πρέσβη τού ζητήματος των Τσάμηδων». Ο ίδιος δήλωσε ότι, «από σήμερα είμαι Τσάμης, εμείς θα κερδίσουμε την υπόθεση», ενώ δεσμεύθηκε να ασκήσει πιέσεις σε κάθε έδρα τού ΟΑΣΕ γιά το ζήτημα των τσάμηδων…

.—Δημοσίευμα τῆς ἐφημερίδος «Ἑστία» ἀναφέρει ὅτι οἱ διαπραγματεύσεις μεταξὺ Ἑλλάδος καὶ ἀλβανίας γιὰ τὴν ἐπίτευξη συμφωνίας-πλαίσιο μεταξύ τῶν δύο χωρῶν, εὑρίσκονται σέ προχωρημένο στάδιο. Βάσει τῶν δηλώσεων τοῦ ὑπουργοῦ Ἐξωτερικῶν Ν. Κοτζιᾶ, αὐτές θά καταλήξουν σέ συμφωνία στὶς ἀρχὲς Ἰουλίου. Σημειωτέον ὅτι δὲν ἔχει ἀκόμα διευκρινιστεῖ ἡ πρόθεση τῆς ἑλλαδικῆς κυβερνήσεως νὰ δεσμευτεῖ ὅτι δὲν θὰ χρησιμοποιηθεῖ ποτὲ ξανά στὸ μέλλον ὁ ἱστορικὸς ὅρος ‘’Βόρειος Ἤπειρος’’. Οἱ ἀλβανοί θέτουν ὡς ὅρο ἀπαράβατο τήν ἐγκατάλειψη τοῦ ὅρου Βόρειος Ἤπειρος, προκειμένου νά ἀποσύρουν καί αὐτοί τίς ἀλυτρωτικές ἀναφορές τους γιά τήν Τσαμουριά ἀπό τίς ὁποῖες βρίθουν τά σχολικά βιβλία τους. Βιβλία πού ἐμφανίζουν σέ κάποιες περιπτώσεις τά σύνορα τῆς ἀλβανίας νά φθάνουν μέχρι καί τήν Πρέβεζα.

.—Δημοσίευμα στον ηλεκτρονικό Τύπο αναφέρεται στην έρευνα τής ICAP τής οποίας τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν πριν μερικές ημέρες με θέμα την συνεχή αιμορραγία τής Ελλάδος από Έλληνες υψηλού εκπαιδευτικού επιπέδου. Οι νέοι Έλληνες που αναζήτησαν την τύχη τους στο εξωτερικό, κατά κύριο λόγο εργάζονται στους παρακάτω τομείς: Πληροφορική, κατασκευαστικός/ενεργειακός, τραπεζοασφαλιστικά, εκπαίδευση, υπηρεσίες υγείας. Ως πρώτη αιτία που τους οδήγησε εκτός Ελλάδας ήταν η έλλειψη αξιοκρατίας, ακολούθησε η διαφθορά και η οικονομική κρίση. Οι εκάστοτε κυβερνώντες βέβαια επενδύουν στην εισροή και επιδότηση αλλοδαπών ‘’επενδυτών’’ με την βοήθεια των οποίων ελπίζουν ( ;; ) ότι θα ανακάμψει η χώρα…

2019.—Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, κατήγγειλε προεκλογικό ρουσφέτι τού («γοητευτικού Κρητήκαρου» και ζεϊμπεκο-χορευταρά) αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη. Συγκεκριμένα, την ημέρα προκηρύξεως των εκλογών (10/6), με Υπουργική του Απόφαση παρέτεινε την θητεία 42 Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών Νοσοκομείων, η οποία θα έληγε εντός τής προεκλογικής ή τής μετεκλογικής περιόδου. Η ανακοίνωση/καταγγελία τής ΠΟΕΔΗΝ κατέληγε με την φράση ότι ο Πολάκης με την απόφασή του, δίνει το δικαίωμα (στους διοικητικούς συγκατανευσιφάγους) να διεκδικήσουν αποζημιώσεις σε περίπτωση απολύσεώς τους από την επόμενη κυβέρνηση.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.eistoria.com

Αφήστε μια απάντηση