ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 18 ΙΟΥΝΙΟΥ

,

,

18 Ιουνίου

,

741.—Απεβίωσε ο Λέων Γ΄ (ο αποκαλούμενος και Ίσαυρος), Αυτοκράτορας τής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Γεννήθηκε στην Γερμανικεία στην βόρειο Συρία. Το ανατολικό αυτό τμήμα τής Αυτοκρατορίας βίωνε μία ταραγμένη εποχή επιδρομών, λεηλασιών και ληστειών. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα μεγάλωσε ο Λέων, βλέποντας παράλληλα την εκκλησία να επεκτείνει την κυριαρχία της που συμβάδιζε με έντονη θρησκοληψία. Αναγορεύθηκε Αυτοκράτορας από τον στρατό το 717 και έθεσε τέλος σε μία μακροχρόνια αναρχία. Έγινε ιδρυτής μιάς νέας και ισχυρής δυναστείας και αντιμετώπισε ως ικανότατος στρατιωτικός με επιτυχία τους εχθρούς τής Αυτοκρατορίας. Υπήρξε ταυτόχρονα και δημιουργός μιάς αναμόρφωσης (την λεγόμενη εικονομαχία) που επρόκειτο επί έναν και πλέον αιώνα να αναταράξει τον χριστιανικό κόσμο τής Ανατολής. Όσα έκανε γιά την πραγματοποίηση τής μεταρρύθμισης διαστρεβλώθηκαν στον βαθμό που μπορούσαν να διαστρεβλωθούν, ενώ αποσιωπήθηκαν όσα ήταν πραγματικά ευεργετικά. Η πολιτεία τού Λέοντα αλλοιώθηκε, αλλά οι αντίπαλοί του δεν τόλμησαν να αρνηθούν την πολεμική του ικανότητα. Όταν έπειτα από βασιλεία 25 ετών παρέδωσε τον θρόνο στον γιό του Κωνσταντίνο, οι Άραβες είχαν ταπεινωθεί, ο στρατός ήταν άριστα οργανωμένος και πειθαρχημένος, το ταμείο γεμάτο, και η δημόσια ειρήνη εξασφαλισμένη.

860.—Δώδεκα χιλιάδες Ρώσοι με διακόσια μονόξυλα εισέρχονται στον Βόσπορο, λεηλατούν τις ακτές και επιτίθενται κατά τής Κωνσταντινουπόλεως. Λόγω θαλασσοταραχής, υφίστανται σοβαρές καταστροφές και αναγκάζονται να αποχωρήσουν. Τα επόμενα χρόνια επιχείρησαν τρείς φορές να καταλάβουν την Βασιλεύουσα, χωρίς όμως επιτυχία. Με διπλωματικότητα η Αυτοκρατορία θέλοντας να αντιμετωπίσει ή μειώσει την επανάληψη τέτοιων επιθέσεων, φρόντισε να εκχριστιανίσει τους Ρως. Οι πρώτες καταγεγραμμένες επαφές των Ρως με την Ρωμανία, ανάγονται στον πρώιμο 9ο αιώνα. Την περίοδο αυτή οι Βάραγγοι έχουν θεμελιώσει την αρχή τους στην ρωσική ενδοχώρα, και διαπλέοντας την Μαύρη Θάλασσα εμφανίζονται προ των πυλών τής Κωνσταντινουπόλεως. Πρόκειται γιά ληστρικές επιδρομές με συντονισμένη δράση των ιδιόμορφων πολεμικών τους πλοίων, που ήταν λεπτά αλλά ανθεκτικά και ιδιαίτερα ευκίνητα. Οι Βάραγγοι έλκονταν από την φήμη πλούτου και ευμάρειας που χαρακτήριζε την Βασιλεύουσα και επεδίωκαν να λεηλατήσουν τους θησαυρούς της. Μετά την δεύτερη αποτυχημένη επίθεσή τους, το 907 και την υπογραφή  συνθήκης το 911, πολλοί στρατιώτες τού βόρειου αυτού λαού άρχισαν να καταφθάνουν στα εδάφη τής Αυτοκρατορίας γιά να υπηρετήσουν στον ρωμαϊκό στρατό ως μισθοφόροι. 

1456.—Ἡ βενετικὴ Γερουσία δέχθηκε αἴτημα τῶν Ἑλλήνων τῆς πόλεως γιὰ οἰκοδόμηση ἰδιόκτητης ἐκκλησίας, ἀλλὰ γρήγορα διαπίστωσε ὅτι ἡ συντριπτικὴ πλειονοψηφία τῶν Ἑλλήνων οὐδεμία σχέση εἶχε μὲ τὴν Οὐνία, καθὼς παρουσιαζόταν ἀνυπάκουη καὶ ἐχθρικὴ ἀπέναντι στὴν Ρωμαιοκαθολικὴ Ἐκκλησία, ὁπότε καὶ ἀνακάλεσε τὴν ἀπόφασή της μὲ νέο ψήφισμα τοῦ Συμβουλίου τῶν Δέκα τὸν ἐπόμενο χρόνο (1457).

1470.—Άφιξη των χερσαίων δυνάμεων τού Μεχμέτ τού Καταστροφέα ή  Μωάμεθ Β΄ Πορθητού στην βενετοκρατούμενη Χαλκίδα (Negroponte), γιά να λάβουν μέρος στην πολιορκία της. Μπροστά στην στενή και ανελέητη πολιορκία των τούρκων, η Χαλκίδα θα λυγίσει και θα γνωρίσει μία από τις μεγαλύτερες σφαγές τής ιστορίας.

1604.—Ο κουρσάρικος στολίσκος των επτά καραβιών τής Φλωρεντίας, καταφέρνει να συλλάβει 2 τουρκικά πλοία στην Κύπρο και 59 αιχμάλωτους ως σκλάβους. Εκείνες τις ημέρες όπου βρίσκονταν στο νησί, κατάφεραν να υποχρεώσουν 14 «καραμουζάλ» να βγούνε στην ξηρά με τους τούρκους επιβάτες τους να πιάνουν τα βουνά γιά να σωθούν.

1638.—Μετά από κατηγορίες των κακόδοξων καθολικών εναντίον του, πως ετοιμάζει συνωμοσία γιά επανάσταση των Ελλήνων με την βοήθεια Ρώσων, οι τούρκοι συλλαμβάνουν και φυλακίζουν τον Πατριάρχη Κύριλλο Λούκαρι. Λίγες ημέρες μετά, οι σφαγείς των λαών θα τον πνίξουν στον Βόσπορο και θα πετάξουν στα νερά του την σορό του. Ο περίφημος Κύριλλος Λούκαρις γεννήθηκε στην Κρήτη και ήταν δημιούργημα τού σπουδαίου Πατριάρχου Μελετίου Πηγά. Κατείχε σπάνια παιδεία και έξοχη θεολογική συγκρότηση, αναλαμβάνοντας το πηδάλιο τού Οικουμενικού Πατριαρχείου και τού Γένους σε ώρες εξαιρετικά δύσκολες, όταν η διαβόητη «Congregatio de Propagandae Fidei», χρησιμοποιώντας τούς Ιησουίτες ως δυνάμεις καταδρομών και την Ουνία σαν στολή παραλλαγής, επιδόθηκε σ’ έναν ανίερο λυσσαλέο αγώνα κατά τής Ορθοδοξίας. Γι’ αυτούς τούς λόγους τον μίσησαν τόσο οι Καθολικοί.

1659.—Ο Μοροζίνι λεηλατεί την Πάτμο. Η πράξη του αυτή, αποσκοπούσε στο να τιμωρήσει το νησί διότι διαπραγματευόταν με τους τούρκους.

1821.—Οι κάτοικοι των Καλαρρύτων (Ηπείρου) κηρύσσουν την επανάσταση κατά των τούρκων. Οι Κουτελιδαίοι πολιορκούν τον προδότη καπετάν Κωνσταντή Πουλή (Π’λη) που βρίσκεται κλεισμένος μαζί με τούρκους στο μοναστήρι τού χωριού, χωρίς όμως να κατορθώσουν να τον αιχμαλωτίσουν. Από διαφορετική πηγή: «Μάχη εν “Αυτί” προς το μέρος τού Καρβασαρά καθ’ ην συνελήφθη αιχμάλωτος και εθανατώθη ο οπλαρχηγός Πουλής. Νίκη τούρκων. Εις ταύτην την μάχην έλαβον ενεργόν μέρος των μεν Ελλήνων ο οπλαρχηγός Ιωάν. Ράγιος των δε τούρκων ο Ισμαήλ πασάς Πλιάσας».

.—Ο οπλαρχηγός Βλαχόπουλος μετά των Ελλήνων επαναστατών, πραγματοποιεί έφοδο εναντίον των τούρκων οι οποίοι υπερασπίζουν το Ζαπάντι Αγρινίου και το καταλαμβάνει. Κατά την μάχην εφονεύθη ο αρχηγός των τούρκων. «Μάχη εν «Ζαπάντι», 1 ½ ώραν έξω τού Αγρινίου, εν η εφονεύθη ο αρχηγός τού τουρκικού σώματος Σουλευκάραγας. Νίκη Ελλήνων. Ταύτην διηύθυνεν ο Αλέξ. Βλαχόπουλος».

.—Μάχη τής Λαγκάδας. Ο Γώγος Μπακόλας με 100 αγωνιστές αποκρούει στα στενά τού Μακρυνόρους 4.000 (!..) τούρκους υπό τον Ισμαήλ. Τους είχε στείλει ο Χουρσίτ με σκοπό να καταπνίξουν την επανάσταση στο Μεσολόγγι. Οι τούρκοι υποχώρησαν αφήνοντας πίσω τους 200 νεκρούς (ή 1.000), κανόνια, σημαίες και άφθονα τρόφιμα. «Λαμπρύνεται και δοξάζεται ο μακαρίτης Γώγος. Χάριτες τού χρωστάγει η πατρίς, ως λιοντάρι πολεμούσε και ως φιλόσοφος οδηγούσε. Και ανάστησε την πατρίδα εκείνη την ημέρα. Αν διάβαιναν αυτείνη η τουρκιά τότε, καθώς ετοίμαζε κι’ άλλες μεγάλες δύναμες ο Χουρσίτ πασσάς, θα λευτέρωναν όλους τους πολιορκουμένους παντού όπου τους πολιορκούσαν οι Έλληνες εις Βόνιτζα, Βραχώρι και αλλού». (Απομνημονεύματα Στρατηγού Μακρυγιάννη).

.—(ή 28/6). Εις το Πέτα τής Άρτης έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και τούρκων. Εις αυτήν ενίκησαν οι τούρκοι και εφονεύθη ο οπλαρχηγός Τραγουδάρος. «Μάχη τού Πέτα τής Άρτης, καθ’ ην εφονεύθη ο οπλαρχηγός Τραγουδάρας. Νίκη τούρκων. Εν αυτή αρχηγοί ήσαν των μεν ο Φλώρος Γρίβας, των δε οι Χασάνμπεης, Μπεκίραγας και Τσογαδόραγας».

.—Οι Αμπαδιώτες τούρκοι επιτίθενται ορμητικά στους Κρήτες επαναστάτες στον Άγιο Βασίλειο. Εκτός από την σθεναρή αντίσταση δέχθηκαν αντεπίθεση που τους στοίχισε πολλούς νεκρούς, ανάμεσα στους οποίους και τον αρχηγό τους, Κουντουροσμαήλη. Μετά από αυτήν την τροπή, αναγκάστηκαν να γυρίσουν στο Ρέθυμνο.

.—«Σφαγαί χριστιανών εν Χανίοις τής Κρήτης».

1822.—Μετά από στενή και πετυχημένη πολιορκία, οι τούρκοι παραδίδουν το Μπούρτζι τού Ναυπλίου.

1824.—«Ο Ελληνικός στόλος έξω τής Κάσσου-Σαχτούρης».

1832.—Μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό τής Κυβέρνησης (βλ. 11/5ου), η «Εθνική Εφημερίς» παρουσιάζει την αναδιάρθρωση σε όλες τις υπηρεσίες τού κράτους και τις αλλαγές των προσώπων. Στις νευραλγικές θέσεις  των αστυνόμων αλλαγές έγιναν σε όλες τις μεγάλες πόλεις με αντικαταστάσεις των ανώτερων αξιωματικών. Δυστυχώς καμμία αλλαγή δεν συνέβη στο κλίμα τής πλήρους αναρχίας στο εσωτερικό τής χώρας με τον εμφύλιο να συνεχίζει.

1862.—(ν. ημ.). Ακόμη ένας σεισμός στην Κρήτη, γιά πολλοστή φορά μέσα σε διάστημα ενός μηνός.

1863.—Μετά την ήττα των ‘’Πεδινών’’ τού Δ. Βούλγαρη από τους ‘’Ορεινούς’’ τού Μπενιζέλου Ρούφου, αιματηρότατες συγκρούσεις σημειώνονται οι οποίες έμειναν γνωστές ως ‘’Ιουνιανά’’. Είχαν τριήμερη διάρκεια και απολογισμό περίπου διακοσίων νεκρών.

.—Η συμμορία τού Κυριάκου υπό την προστασία τής Χωροφυλακής καταλαμβάνει την Μονή των Ασωμάτων στην Αθήνα. Ο υπουργός Στρατιωτικών Π. Κορωναίος, διατάσσει την σύλληψη τού λήσταρχου. Ο διοικητής όμως τού 6ου Τάγματος κηρύσσει εαυτόν αλληλέγγυο προς τους ληστές. Στην σύγκρουση που ακολούθησε  το βράδυ τής 18ης Ιουνίου, ένας έξαλλος οπλισμένος πολύχρωμος συρφετός από στρατιώτες, ληστές, πυροβολητές, αντάρτες, πολιτοφύλακες, βουλευτές τής Εθνοσυνέλευσης και χωροφύλακες, συνωστιζόταν κάτω από το μπαλκόνι τού σπιτιού τού Βούλγαρη πυροβολώντας στον αέρα, φωνάζοντας, υβρίζοντας και ζητώντας με φανατισμό να πέσουν τα κεφάλια όλων των «ορεινών».

1881.—Λαμβάνει χώρα η τριμερής Συμφωνία τού Βερολίνου, μεταξύ Γερμανίας, Ρωσίας και Αυστρουγγαρίας. Κατ’ αυτήν, οι συμβαλλόμενοι («νταβατζήδες»), αποφάσισαν τον διαμοιρασμό των γαιών τής ευρωπαϊκής τουρκίας και όχι μόνον. Η Ρωσία έλαβε το προνόμιο τής επιρροής στην χερσόνησο τού Αίμου, με την συγχώνευση ή και προσάρτηση τού νέου κράτους που ακούει στο όνομα «βουργαρία» αλλά και τής Ανατολικής Ρωμυλίας. Η Αυστρία έλαβε υπό την επιρροή της τις Δυτικές επαρχίες τής Ευρωπαϊκής τουρκίας αλλά και την αποκλειστική επιρροή στην Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, και γενικώς έζησαν αυτοί καλά και γιά εμάς δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ κανένας…

1887.—Γερμανία και Ρωσία υπογράφουν μυστική Συνθήκη στο Βερολίνο, σύμφωνα με την οποία οι Γερμανοί ουσιαστικά αναγνωρίζουν την επιρροή των Ρώσων στο νέο κράτος που ακούει στο όνομα «βουργαρία» αλλά και την Ανατολική Ρωμυλία.

1904.—Ο στόλος μας δανείζεται το ποσό των 20.000.000 δραχμών με σκοπό την αγορά νέων σκαφών.

1905.—Οι φερόμενες ως «Προστάτιδες Δυνάμεις», ενεργούν αποβίβαση σε ολόκληρη την ακτογραμμή Αγία Μαρίνα-Πλατανιά με σκοπό την εξολόθρευση Κρητών επαναστατών. Δύο  πλοία των Μ. Δυνάμεων αποβίβασαν σώματα τα οποία αποκρούστηκαν, αλλά μετά από συνεχή κανονιοβολισμό από ένα γαλλικό και ένα ρώσικο, και τον κίνδυνο κύκλωσης από δυνάμεις ξηράς, οι Κρήτες υποχώρησαν.

1908.—Ο φιλότουρκος κυβερνήτης τής Σάμου Κοπάσης, υπό το βάρος των διαμαρτυριών από τους υποστηρικτές τού Θ.Σοφούλη, υποβάλλει την παραίτησή του.

1912.—(ν. ημ.) Ολοκληρώνεται το τριήμερο συνέδριο Δωδεκανησίων στην Πάτμο, το οποίο διακηρύσσει τον προαιώνιο πόθο γιά ένωση με την μητέρα Πατρίδα. Η συγκέντρωση έγινε «εν τω ιερό τής Αποκαλύψεως τού Ιωάννου τού Θεολόγου». Στο συνέδριο θα λάβει μέρος τόσο ο Θεμ. Σοφούλης, από την ηγεμονία τής Σάμου τον οποίο και κηρύσσουν επίτιμο δημότη Καλύμνου, όσο και ο Ίων Δραγούμης. Μάλιστα, ο Δραγούμης έφθασε στο Ιερό νησί υπό άκρα μυστικότητα.

1913.—Οι βούργαροι επιτίθενται σφοδρώς εναντίον των Ελληνικών δυνάμεων και αναγκάζουν αυτές να εκκενώσουν τον Σωχόν Μακεδονίας.

.—Την ίδια ημέρα, οι βούργαροι κατεδαφίζουν σπίτια, φυλακίζουν και βασανίζουν κατοίκους τής πόλεως των Σερρών και εκδιώκουν γενικά το ελληνικό στοιχείο.

.—Οι Ελληνικές δυνάμεις (ΙΙ Μεραρχία) εκκαθαρίζουν την Θεσσαλονίκη από τους βούργαρους οι οποίοι και παραδίδονται στον Ελληνικό Στρατό. Είχαν οχυρωθεί στην εκκλησία τής Αγίας Σοφίας όπου και αντιστέκονταν.

.—Άρχισε η γενική προέλαση όλων των Ελληνικών Μεραρχιών. Δεξιά τής Ταξιαρχίας Ιππικού ενεργούσε η III Μ. Π. και αριστερά της η Χ Μ. Π. Η Ταξιαρχία είχε εντολή να συνεχίσει την επομένη την προέλασή της προς Κοτζά Ομερλή (Κάτω Απόστολοι) – Κρετς (Αγ. Γεώργιος), προσφέροντας σύνδεση αλλά και κάλυψη τού κενού ανάμεσα στην Χ Μεραρχία Πεζικού που κατευθυνόταν προς την περιοχή τής Δοϊράνης και στην III Μεραρχία Πεζικού που κατευθυνόταν προς το Κιλκίς.

1919.—Στο μέτωπο τής Μ. Ασίας, ο Ελληνικός Στρατός καταδιώκει τούρκους ατάκτους.

.—Αι τουρκικαί δυνάμεις αι εισελθούσαι εις Αϊδίνιον καταστρέφουν την πόλιν και κατακρεουργούν τους εκεί Έλληνας.  Μεταξύ των σφαγιασθέντων είναι και οι πρόσκοποι τής πόλεως. Οι 31 πρόσκοποι, με αρχηγό τους τον Νίκο Αυγερίδη, εσφάγησαν την ώρα που κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες βοηθώντας δίχως διακρίσεις Έλληνες και τούρκους κατοίκους τής πόλης, οι οποίοι απειλούνται μέσα στα φλεγόμενα σπίτια τους.

.—Στην Αμάσεια τού Πόντου εκδίδεται το πρώτο κείμενο-διακήρυξη τής αντίστασης των τούρκων στις συμμαχικές αποφάσεις από τον σφαγέα των λαών Μουσταφά Κεμάλ. Είναι το πρωτόκολλο τής σύσκεψης τής στρατιωτικής ηγεσίας από την οποία ο Κεμάλ εξέρχεται με τον τίτλο τού Γενικού Διοικητή. Παράλληλα, αποφασίζεται η σύγκληση Εθνικού Συνεδρίου στο Ερζερούμ (10-23/7/1919) και στην Σεβάστεια (22-29/8/1919), όπου παίρνονται στρατιωτικές αποφάσεις γιά την μεθόδευση και έναρξη τού αντιστασιακού αγώνα, και προτείνεται γιά την ώρα η συνεχής φθορά των Συμμαχικών Δυνάμεων. Καθορίζονται οι γενικές γραμμές εκπαίδευσης και εξοπλισμού,  η υπαγωγή σε μία ενιαία διοίκηση και ο τρόπος αντιμετώπισης των εισβολέων, που είναι η συνεχής παρενόχληση και η προσπάθεια αποδιοργάνωσης των επικοινωνιών και γραμμών ανεφοδιασμού. [Στοιχεία Κωνσταντίνος Χαλάστρας]

1921.—Στο μέτωπο τής Μ.Ασίας η ΧΙ Ελληνική Στρατιά συνεχίζει την προέλασή της προς Πατάρκιοϊ.

.—Το κεμαλικό καθεστώς, αρχίζει την συστηματική εξόντωση τής κωμόπολης Αλάτσαμ στην Πάφρα τού Πόντου. Οι εκτελέσεις και οι μετακινήσεις στα βάθη τής Ασίας έγιναν με έξι διαδοχικές «αποστολές» των τούρκων, οι οποίες κράτησαν μέχρι τον Σεπτέμβριο τής ίδιας χρονιάς. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, από το 1914 μέχρι το 1919, στο πρώτο δηλαδή κύμα γενοκτονίας, απώλεσαν την ζωή τους περίπου 1.500 άνθρωποι. Με την νέα όμως θηριωδία, όλα τα χωριά τής περιοχής καταστράφηκαν και πυρπολήθηκαν.

1922.—Η Ελληνική στρατιά στην Μ. Ασία επιχειρεί με περιπόλους και αποσπάσματα να γνωρίσει τις εχθρικές θέσεις.

1923.—Σαν σήμερα τέθηκε ο θεμέλιος λίθος τού προσφυγικού συνοικισμού τής Νέας Κοκκινιάς. Εκεί  στεγάστηκαν 6.390 οικογένειες σε  4.484 παραπήγματα, ενώ, μέχρι το 1925 είχαν κτισθεί 10.000 δωμάτια γιά 45.000 οικογένειες. Γιά την οικοδόμησή τους εργάσθηκαν 4.000 πρόσφυγες μεταξύ των οποίων 900 γυναίκες. Παράλληλα, σχεδιάστηκαν οι δρόμοι οι οποίοι έλαβαν τις ονομασίες τους απ’ τις πόλεις τής Μικράς Ασίας με αλφαβητική σειρά, μετά από πρόταση τού Σμυρναίου αρχαιολόγου, Στίλπωνα Πιττακή (π.χ. οδός Αγκύρας, Αϊδινίου, Αδάνων, Ατταλείας, Βοσπόρου, Γρανικού, Επταλόφου, Εφέσου, Ικονίου, Κορδελιού, Μουδανιών, Σμύρνης, κ.ά.)

1924.—Μετά την παραίτηση πέντε υπουργών, από την 9η τού μήνα μέχρι σήμερα, η Κυβέρνηση Αλ. Παπαναστασίου προβαίνει στον απαραίτητο ανασχηματισμό. Τελικώς, στις 24 Ιουλίου παραιτήθηκε και αντικαταστάθηκε από την Κυβέρνηση Σοφούλη.

1929.—Από αναφορά τού αρχηγού χωροφυλακής προς το ΥΠΕΞ, μαθαίνουμε, ότι με βάση το σχέδιο των Ιταλών γιά εξιταλισμό των Δωδεκανήσων«πολλαί πτωχαί Δωδεκανήσιαι γυναίκες παντρεύτηκαν Ιταλούς». Το δέλεαρ ήταν οι 5.000 λιρέτες ως προίκα […]

1939.—Την στιγμή που η κυβέρνηση Μεταξά συνεχίζει τις έρευνες γιά πηγές πετρελαίου στην Ήπειρο, ειδικοί αναφέρουν ότι ο χρυσός τού Γαλλικού ποταμού είναι εκμεταλλεύσιμος.

1941.—Ο Γερμανός ταγματάρχης Schonebek, διατάσσει τους Έλληνες να τού φέρουν τα αρχαιολογικά εκθέματα που έχουν κρύψει [ενν. από τα νύχια του].

.—Η τουρκία υπογράφει Συνθήκη Ειρήνης (μάλλον συμμαχίας) με την ναζιστική Γερμανία.

.—Παρελήφθη το επίτακτο (ιστιοφόρο) ναρκαλιευτικό «Χρήστος» στην Μέση Ανατολή. Μαζί με άλλα πλοία διαφόρων τύπων και προέλευσης, αποτέλεσε τον πρώτο Στολίσκο Ναρκαλιευτικών τού απόδημου Ναυτικού. Έδρασε κυρίως στην περιοχή Αλεξάνδρειας. Επεστράφη το 1945 στην Βρετανία.

1942.—Συμπλοκή μεταξύ εθνικών ομάδων ανταρτών με βούργαρους στη περιοχή τού Παγγαίου στον Νομό Δράμας.

.—Νέο θύμα άγριας δολοφονίας από αιμοσταγείς Τσάμηδες, ο Έλληνας Πέτρος Αντώνης από την Πέστανη Θεσπρωτίας. Σκοτώθηκε με άγριο τρόπο από αιμοδιψείς μουσουλμάνους στην θέση Περιβόλι, υπερασπιζόμενος το θερισμένο στάρι τού χωραφιού του το οποίο πήγαν να τού κλέψουν οι εγκληματίες.

1943.—Η κατοχική κυβέρνηση Ράλλη ιδρύει τα Τάγματα Ασφαλείας.  Ο Ιωάννης Βουλπιώτης δήλωσε κατά την διάρκεια τής δίκης του ότι συνέβαλε ο ίδιος καθοριστικά στην δημιουργία τους, έχοντας μοναδικό σκοπό την ανακοπή τής πλήρους κυριαρχίας των κομμουνιστών στην Ελλάδα.

.—Εκτελέσθηκε διά τυφεκισμού από τους Γερμανούς ο Σημαιοφόρος Ηλίας Ντεγιάννης. Έπεσε υπέρ Πίστεως και Πατρίδος.

.—Νέο θύμα των αιμοσταγών Τσάμηδων, ο υπάλληλος του Δημοσίου Ταμείου από το Γραικοχώρι τής Θεσπρωτίας, Σπύρος Φουσέκης. Σκοτώθηκε και αυτός, μετά τον Οικονομίδη από τον Άγιο Βλάσιο (βλ. 6/5ου), από Τσάμηδες μουσουλμάνους συντοπίτες του.

1944.—Τμήματα των Ες Ες, μετά την σφαγή τού Διστόμου και τής Υπάτης, επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά στην Σπερχειάδα. Στο μεγαλύτερο διάστημα τής γερμανοϊταλικής Κατοχής, η περιοχή βρισκόταν υπό τον έλεγχο τού ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Οι ΕΛΑΣίτες που βρίσκονταν μέσα στην πόλη απάντησαν με πυρά, ενώ οι κάτοικοι δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν και να κρύφτηκαν σε σπίτια και υπόγεια. Όταν οι ΕΛΑΣίτες σταμάτησαν τα πυρά, οι Γερμανοί μπήκαν στην πόλη και συνέλαβαν όλους σχεδόν τους άντρες και τα γυναικόπαιδα, ενώ στην συνέχεια ανατίναξαν και πυρπόλησαν τα περισσότερα σπίτια και κτήρια. Πάνω από τριάντα άμαχοι σκοτώθηκαν ή κάηκαν κατά την διάρκεια τής ανταλλαγής πυρών μεταξύ ΕΛΑΣιτών και Γερμανών. (Στην Σπερχειάδα εκτελέστηκαν από τους ΕΛΑΣίτες τού Βελουχιώτη ένα χρόνο σχεδόν πριν, πατριώτες, οι οποίοι αποχώρησαν από τον ΕΛΑΣ και εντάχθηκαν στον Ε.Σ.Α.Π. «Ελληνικός Στρατός Απελευθερωτικής Προσπάθειας». Η πράξη θεωρήθηκε λιποταξία και προδοσία γι’ αυτό εκτελέστηκαν. Μεταξύ των εκτελεσθέντων ήταν και ο Κωστορίζος Νικόλαος, επισμηνίας-πιλότος με συμμετοχή σε μάχες τού Ηπειρωτικού μετώπου –βλ.14/3/1943).

.—Ο Ιερός Λόχος πραγματοποιεί καταδρομή στην Λαγκάδα τής Χίου. Φονεύσαμε 3 και αιχμαλωτίσαμε 2.

1946.—Θεσπίζεται το Γ΄ Ψήφισμα, το οποίο αποτελεί την βάση πάνω στην οποία θα στηριχτούν όλα τα έκτακτα μέτρα τής περιόδου 1946-1950. Το ψήφισμα αυτό απαγορεύει επί ποινή θανάτου την ένοπλη δράση και τις συγκεντρώσεις περισσοτέρων από τρία άτομα (δεν αφορά βεβαίως περιπτώσεις πολύτεκνων οικογενειών.)

1947.—Η κυβέρνηση παρασημοφορεί 100 μέλη τής οργάνωσης «Χ», τα οποία πήραν μέρος στην μάχη με κομμουνιστές στις 8/9/1944. Εκείνη την ημέρα, Βρετανοί πραγματοποίησαν αποστολή οπλισμού προς τις Εθνικές δυνάμεις, με σκοπό τον εξοπλισμό και την προετοιμασία τους γιά την στιγμή που θα αποχωρούσαν οι Γερμανοί. Όλως παραδόξως, οι κομμουνιστές ενήργησαν επίθεση στα μέλη τής οργάνωσης «Χ», με σκοπό την αποτροπή αλλά και διαρπαγή τού οπλισμού.

1948.—Χάνει την ζωή του ο αεροπόρος μας Τσατσαρωνάκης Ιωάννης, όταν το αεροσκάφος τύπου Σπίτφάϊαρ (Spitfire) στο οποίο επέβαινε κατέπεσε λόγω βλάβης τού κινητήρα κοντά στο Τατόϊ.

1953.—(17-18). Το Τάγμα τού Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας αποκρούει ισχυρή επίθεση κινεζικού συντάγματος κατά τού υψώματος Χάρρυ (υψ. 440).

1956.—Οι Άγγλοι, ελπίζοντες ότι θα συνελάμβανον το επιτελείον τής Ε.Ο.Κ.Α., πυρπολούν δασώδη περιοχή τού όρους Τρόοδος. Η πυρκαϊά, επεκταθείσα λόγω τού πνέοντος ανέμου αποτεφρώνει ολόκληρον το δάσος. 19 Βρεττανοί στρατιώται, περικυκλωθέντες υπό των φλογών, χάνουν την ζωή των.

1957.—Η Βουλή επικυρώνει την διακρατική συμφωνία με τις Η.Π.Α., όσον αφορά την οικονομική βοήθεια υπέρ μας και την κατασκευή αμερικανικών βάσεων στην χώρα μας.

1962.—Η ναυτιλιακή κρίση που έχει ξεσπάσει διεθνώς, προκαλεί πανικό μεταξύ των ελληνικών κύκλων, σύμφωνα με τον αθηναϊκό Τύπο.

1963.—Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, μία εβδομάδα μετά την παραίτησή του, αναχωρεί γιά την Ζυρίχη όπου θα μείνει μέχρι τις εκλογές τής 3ης Νοεμβρίου. Ως αιτία τής παραιτήσεως παρουσιάστηκε η διαφωνία μεταξύ Καραμανλή και Βασιλέα σχετικά με το αν θα έπρεπε ή όχι να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη επίσκεψη τού βασιλικού ζεύγους στο Λονδίνο. Μία από τις θεωρίες γιά τα πραγματικά αίτια τής παραιτήσεώς του, ήταν η δύσκολη θέση στην οποία είχε έλθει λόγω τής δολοφονίας τού Λαμπράκη ένα μήνα πριν, το Κυπριακό ζήτημα, και η γενικότερη κρίση στο πολιτικό σκηνικό.

.—Ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν ολόκληρη την Μαγνησία. Η βροχή και το χαλάζι, εκτός των πλημμυρών, κατέστρεψαν το 50% των ελαιώνων στην περιοχή και το σύνολο των οπωροφόρων δένδρων στο Πήλιο.

1969.—Στην χώρα, γιά την αποσυμφόρηση τής κυκλοφορίας, συστήνονται 11 λεωφορειακές γραμμές συνεχείας.

1971.—Τοποθετείται Έλληνας πρεσβευτής στα Τίρανα.

1975.—Απεβίωσε στην Θεσσαλονίκη η εμβληματική μορφή τής Μακεδονίας, ο Μακεδονομάχος Γεώργιος Χρήστου Μόδης, ο πιό αυθεντικός διηγηματογράφος τού Μακεδονικού Αγώνα, εξαιρετικός λογοτέχνης και η πρώτη πηγή γιά τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στον μακεδονικό χώρο από τις αρχές τού 20ου αιώνα. Έγραψε πάνω από 18 τόμους αφηγημάτων, στους οποίους περιλαμβάνονται όσα είδε και γνώρισε ο ίδιος, ή τού διηγήθηκαν. Μάλιστα ο ίδιος είπε ότι έγραψε γιά τους Μακεδονομάχους και τον Αγώνα τους, διότι είχε αντιληφθεί ότι μεγάλο μέρος των Ελλήνων είχε άγνοια (και δεν είχε άδικο). Ενώ οι βούργαροι είχαν τεράστιες βιβλιοθήκες γιά το θέμα. Έλαβε μέρος στον Μακεδονικό Αγώνα μόλις αποφοίτησε το 1906 από το Γυμνάσιο τού Μοναστηριού Πελαγονίας, ως μέλος τού ανταρτικού σώματος των Γ. Βολάνη και Καραβίτη. Ως πολιτικός, διετέλεσε Νομάρχης Κερκύρας, βουλευτής Φλώρινας, Γενικός Διοικητής Ηπείρου και αργότερα Μακεδονίας, Υφυπουργός Εσωτερικών, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Υπήρξε επί σειρά ετών πρόεδρος τής Εθνικής Επιτροπής Ανεγέρσεως Ανδριάντων Μακεδονομάχων στα χωριά τους. (Ὡς χρονολογία θανάτου τοῦ Γεωργίου Μόδη, ἀναφέρεται ἐκτὸς τοῦ 1975, τὸ 1974 καὶ τὸ 1976).

1984.—Πέντε νεκροί και περισσότεροι από 200 τραυματίες, είναι ο απολογισμός τού εκτροχιασμού τρένου στην Κόρινθο.

1985.—Πρόεδρος τής Βουλής εκλέγεται ο Γιάννης Αλευράς τού ΠαΣοΚ με 161 ψήφους έναντι 121 τού έτερου υποψηφίου τού κόμματος «Νέα Δημοκρατία», Αθανάσιου Τσαλδάρη.

1989.—Γίνονται βουλευτικές εκλογές (συγχρόνως και Ευρωεκλογές), στις οποίες κυριαρχεί το αίτημα γιά «κάθαρση»… Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η Ν.Δ. με ποσοστό 44,25%, δεύτερο το ΠαΣοΚ με 39,15% και τρίτος ο Συνασπισμός με 13,12%. Λόγω τού ισχύοντος εκλογικού νόμου, το πρώτο κόμμα αδυνατεί να σχηματίσει κυβέρνηση.

1992.—Έπεσε υπέρ πατρίδος κοντά στον Άγιο Ευστράτιο, κατά την διάρκεια αποστολής αναχαιτίσεως τουρκικών αεροσκαφών, ο ήρωας πιλότος μας Σιαλμάς Νικόλαος. Είχε απογειωθεί το πρωί τής 18ης Ιουνίου 1992, ως Νο 2 ενός σχηματισμού δύο Mirage F.1CG γιά περιπολία στον βόρειο τομέα. Κοντά στον Άγιο Ευστράτιο τα Ελληνικά μαχητικά αναχαίτισαν ένα  ζευγάρι τουρκικών F-16.

2014.—Σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στο υπαίθριο μουσείο Πφάλμπαουτεν, στην Λίμνη τής Κωνσταντίας (Bodensee) στην νότια Γερμανία, παραδόθηκαν 10.626 ευρήματα τής νεολιθικής περιόδου σε εκπροσώπους τού ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού. Πρόκειται γιά την δεύτερη επιστροφή αρχαιοτήτων από την Γερμανία προς την Ελλάδα μέσα σε δύο εβδομάδες. Στην μία περίπτωση (βλ. 6/6), επρόκειτο γιά ένα μαρμάρινο ειδώλιο και ένα τηγανόσχημο σκεύος που ήταν προϊόντα αρχαιοκαπηλίας και τα οποία επέστρεψε το Κρατικό Μουσείο τής Βάδης. Στην δεύτερη περίπτωση, τα ευρήματα ήταν λεία πολέμου και προέρχονταν από γερμανικές ανασκαφές σε 38 μαγούλες (γήλοφους) στην Θεσσαλία, οι οποίες έγιναν στις αρχές τής γερμανικής κατοχής το 1941.

2018.—Ο βουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ στην Φλώρινα, Κ. Σέλτσας, μία μέρα μετά την υπογραφή τής προδοτικής συμφωνίας των Πρεσπών δήλωσε [ανησυχώντας γιά τους Σκοπιανούς], ότι: «Πρώτη φορά παγκοσμίως ένα κράτος αναγκάζεται να αλλάξει το όνομά του επειδή αυτό απαιτεί ένα άλλο κράτος». Κάποτε η Φλώρινα εξέλεγε βουλευτές όπως ο Μακεδονομάχος Μόδης…

.—Απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών ο Κώστας Πολίτης, ο προπονητής τής Εθνικής ομάδας που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα καλαθοσφαιρίσεως γνωστό ως Eurobasket το 1987. Ο Κώστας Πολίτης, τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

.—Αποδεχόμενη το τελεσίγραφο δύο εβδομάδων που τής έδωσε ο επικεφαλής των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (C.S.U.) Χορστ Ζεεχόφερ, η Άγκελα Μέρκελ θα επιδιώξει στο περιθώριο τής Συνόδου Κορυφής τής 28ης και 29ης Ιουνίου, διμερείς συμφωνίες με Ευρωπαίους εταίρους της γιά το ζήτημα τής επαναπροώθησης παράνομων αλλοδαπών. Βεβαίως, πρώτος και καλύτερος έσπευσε ο πρωθυπουργεύων Αλέξης Τσίπρας να αποδεχθεί την πρόταση επαναπροωθήσεως παράνομων αλλοδαπών στην καθημαγμένη Ελλάδα (βλ. 28/6 & 29/6/2018) και όχι στην τουρκία.

.—Ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί (μία ημέρα μετά την υπογραφή τής προδοτικής ‘’Συμφωνίας Πρεσπών’’), κάλεσε σαν σήμερα το Eurogroup να λάβει «οπωσδήποτε» μέτρα ελάφρυνσης τού ελληνικού χρέους κατά την ερχόμενη σύνοδό του τής Πέμπτης 21/6, στην οποία αναμένεται να δώσει το πράσινο φως του γιά την έξοδο τής Αθήνας από το πρόγραμμα αρωγής. «Δεν πρόκειται γιά διαγραφή, αλλά το βάρος τού χρέους πρέπει να ελαφρυνθεί», είπε ο Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας πως η έξοδος τής Ελλάδας από το πρόγραμμα αρωγής της, «θα είναι μία πολύ σημαντική συμβολική και πολιτική στιγμή γιά την Ευρώπη».

2019.—«Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου»… Το Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων τής Ε.Ε. κάλεσε την τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα τής Κύπρου, και να μείνει μακριά από ενέργειες που τα αμφισβητούν. (Η τουρκία, όπως πάντα, «έσπευσε να υπακούσει»…). Το Συμβούλιο τόνισε ότι η  Ε.Ε. θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις (σωθήκαμε…) και θα είναι έτοιμη να απαντήσει κατάλληλα και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Το Συμβούλιο προσκάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων να καταθέσουν προτάσεις γιά κατάλληλα μέτρα, χωρίς καθυστέρηση (χέστηκε η φοράδα στο αλώνι).

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.eistoria.com

Αφήστε μια απάντηση