ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ-17 ΙΟΥΝΙΟΥ

Πισοδέρι Φλώρινας. Τα κυβερνητικά ΜΑΤ εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών. (17/6/2018)
17 Ιουνίου

812.—Ο Αυτοκράτορας Μιχαήλ Ραγκαβές ξεκινά εκστρατεία κατά των βουργάρων, οι οποίοι έχοντας εισβάλει γιά πολλοστή φορά στην Θράκη μας, λεηλατούν και κατασφάζουν. Ο Αυτοκράτορας Μιχαήλ, ανέβηκε στον θρόνο μετά τον θάνατο τού Σταυράκιου, ο οποίος είχε τραυματιστεί βαριά στο πεδίο τής μάχης εναντίον των βούργαρων, ενώ ο Αυτοκράτορας πατέρας του, Νικηφόρος, είχε σκοτωθεί πολεμώντας στην πρώτη γραμμή (25/7/811). Μεσολάβησε ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο Κρούμος δεν εκδήλωσε επιθετικές ενέργειες, σύντομα όμως ξαναεισέβαλε στην Θράκη. Κυρίευσε την Δεβελτό, μία αρχαία πόλη που βρισκόταν στην Ανατολική Θράκη και αργότερα μετονομάστηκε σε Ζαγορά (όπως αποκαλείται και σήμερα) και αφού αιχμαλώτισε τους κατοίκους της μαζί με τον επίσκοπο, τους μετέφερε στην Βλαχία. Δυστυχώς ο Μιχαήλ δεν είχε την ικανότητα τού Νικηφόρου και οι κινήσεις του προκάλεσαν την δυσαρέσκεια τού στρατεύματος. Αποφάσισε τότε να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη, εγκαταλείποντας την εκστρατεία.

1081.—Ο Νορμανδός ηγέτης Ροβέρτος Γουϊσκάρδος, άρχισε την πολιορκία τού Δυρραχίου. Οι Νορμανδοί (Σκανδιναβικό φύλο), είχαν καταλάβει το τελευταίο έρεισμα τής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην Ιταλία, την Βάρη, στο Θέμα τής Λογγιβαρδίας. Από εκεί προετοιμάζονταν γιά να μεταφέρουν τις πολεμικές επιχειρήσεις στις ακτές απέναντι από την Κάτω Ιταλία στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν την Ρωμανία. Όταν αποβιβάστηκαν στο Δυρράχιο, Αυτοκράτοράς μας ήταν ο Αλέξιος Α΄ Κομνηνός.

1440.—Οι Ιωαννίτες Ιππότες τής Ρόδου αρχίζουν την οικοδόμηση τού ωραιότατου κτηρίου που χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο.

1771.—Ο Κρητικός αγωνιστής και ήρωας  αρχηγός τής εξεγέρσεως των Σφακίων, Ιωάννης Βλάχος (Δασκαλογιάννης), γδέρνεται ζωντανός από τους τούρκους στο Ηράκλειο. […] Στην πλατεία τής ανατολικής πύλης τού Μεγάλου Κάστρου, όπου θα γινόταν η εκτέλεση, είχαν ετοιμάσει ένα ψηλό κάθισμα, το οποίο περιπαικτικά οι τούρκοι το είπαν “θρόνο” και κάθισαν τον Δασκαλογιάννη δεμένο χειροπόδαρα. Με τον φριχτό θάνατο που τού ετοίμαζαν οι τούρκοι, λογάριαζαν πως θα γελοιοποιούσαν τον πρώτο επαναστάτη τής Κρήτης.

1792.—Σύμπραξη Γαλλικού και τουρκικού στόλου με στόχο τον Λάμπρο Κατσώνη (…) Σαν σήμερα αρχίζει η συντονισμένη γαλλοτουρκική επιχείρηση κατά τού Κατσώνη, σε στεριά και θάλασσα, μέσα στην έδρα τού Λάμπρου στο Πόρτο Κάγιο τής Μάνης. Οι μάχες είχαν διάρκεια τουλάχιστον τριών ημερών, και το αποτέλεσμα υπήρξε αμφίρροπο (βλ. 20 Ιουνίου).

1801.—Εξελέγη Οικουμενικός Πατριάρχης ο πρώην Νικαίας, Καλλίνικος Ε΄.

1807.—Η Ιόνιος Πολιτεία εγκαταλείπει την ουδετερότητά της και κηρύσσει τον πόλεμο εναντίον των Γάλλων τού Ναπολέοντα Βοναπάρτη και των οθωμανών συμμάχων τους. Πριν καταλήξει σε αυτή την απόφαση, προηγήθηκαν τα εξής γεγονότα. Η ήττα των Ρωσοαυστριακών δυνάμεων στο Αούστερλιτζ από τους Γάλλους, οδήγησε την οθωμανική αυτοκρατορία να εγκαταλείψει την συμμαχία της με τους Ρώσους και να προσεγγίσει τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Αποτέλεσμα αυτής τής νέας συμμαχίας, ήταν η καθαίρεση των Ελλήνων (ρωσόφιλων) ηγεμόνων τής Μολδαβίας και τής Βλαχίας, Κωνσταντίνου Υψηλάντη και Αλέξανδρου Μουρούζη. Ως απάντηση, προς το τέλος τού έτους 1806, ο Ρωσικός στρατός κατέλαβε την Μολδοβλαχία και ο αγγλικός στόλος στάθμευσε στην Τένεδο. Η πίεση που δέχθηκε η οθωμανική αυτοκρατορία να οδηγηθεί σε νέα ρωσοαγγλική και αντιναπολεόντεια συμμαχία, απέτυχε. Στην συμμαχία με την Γαλλία συντάχθηκε και ο Αλή πασάς των Ιωαννίνων. Οι Ρώσοι κατέλαβαν την Πάργα και η Ιόνιος Πολιτεία βρέθηκε εν τω μέσω τής συρράξεως, με τον Αλή πασά να ετοιμάζει επίθεση γιά την κατάληψή της, μιάς και από καιρό τα Επτάνησα (το καταφύγιο των Αρματολών και των Κλεφτών), αποτελούσαν στόχο του. Καθοριστικό ρόλο στην άμυνα τής Λευκάδας θα παίξει ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο οποίος την οργάνωσε συνεργαζόμενος με τους Έλληνες Αρματολούς και τμήματα ρωσικού στρατού αποτελούμενα από Ομογενείς τού Πόντου. Η πείρα που απέκτησαν οι Έλληνες καπεταναίοι  στα Ιόνια νησιά την περίοδο 1803-1807, η επαφή, η συνεργασία και ο συντονισμός τους, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον απελευθερωτικό αγώνα τού 1821.

1821.—Οι Κρήτες επαναστάται τού Ρεθύμνου, υπό τους Ρούσσον Βουρδουμπάν, Β. Κουρμούλην, Γ. Τσουδερόν, Πολογεωργάκην καί Αντ. Μεληδόνην, επιτίθενται παρά τον Άγιον Ιωάννην κατά των διαβόητων διά την θηριωδίαν των Αμπαδιωτών τούρκων, φονεύουν πολλούς εξ αυτών και κυριεύουν δύο σημαίας και πολλά ζώα με όπλα και πολεμεφόδια. «Μάχη εις Άγιον Ιωάννην, χωρίον τής Επαρχίας Λάμπης Καυμένον τής Κρήτης και νίκη Κρητών καθ’ ην εφονεύθησαν οι αρχηγοί τού τουρκικού σώματος Ισμαήλ Κουντουράκης και Γλυμίδ Αλής. Ταύτην διηύθυνον οι Ι. Χάλης, Μ. Κουρμούλης, Ρουσ. Βουρδουμής, Τσουδερός, Πολογεωργάκης και Α. Μελιδόνης.»

.—Εις την θέσιν Ζουρίδι Ρεθύμνου Κρήτης γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων υπό τους Δεληγιαννάκη, Μανουσέλη, Κωστόπουλον, Δρουλίσκαν, Ρουστικιανόν και τούρκων. Την μάχην εκέρδισαν οι Έλληνες. «Μάχη εν θέσει Ζουρούδι μεταξύ των χωρίων Αγ. Κωνσταντίνου και Ρούστικα τής Ρεθύμνου τής Κρήτης. Νίκη Ελλήνων. Εις ταύτην παρέστησαν ως αρχηγοί οι αδελφοί Μανουσέλοι, Γ. Δεληγιαννάκης, Κωστόπουλος, Ι. Δρουλίσκος και Μανώλης Ρουστικιανός.»

.—«Μάχη εις το χωρίον Καλύβας τού Αποκορώνου τής Κρήτης αμφίρροπος. Εις ταύτην έλαβον μέρος ως αρχηγοί των μεν Ελλήνων οι Γ. Δασκαλάκης ή Τσελεπής, Α. Σήφακας, Α. Πρωτοπαπαδάκης, των δε τούρκων οι Αλή Σοφτάς πασάς, Αλιδάκης και Τσουρούνογλους.»

.—Εις την θέσιν Παληοκούλια Ιωαννίνων έγινε σφοδρά μάχη των Ελλήνων υπό τους Γ. Μπακόλαν, Ίσκον και τούρκων. Την μάχην εκέρδισαν οι Έλληνες. «Μάχη εν θέσει Παληοκούλια προς το μέρος των Ιωαννίνων, εν η εφονεύθη ο αρχηγός τής προφυλακής τού τουρκικού σώματος και εκυριεύθησαν δύο κανόνια. Μεγάλη νίκη Ελλήνων. Έλαβον μέρος εν αυτή αφ’ ενός οι Α. Ίσκος και Γώγος Μπακόλας και αφ’ ετέρου οι Ισμαήλ πασάς Πλιάσας,  Χασάνμπεης Βεργιόνης Μπεκιραγάς, Τσογαδόραγας, Ισμαήλ μπέης, Κόνιτζας, Μαξούταγας και Σούλτσαγας Κόρτζας.»

.—«Κηδεία Πατριάρχου Γρηγορίου τού Ε΄ εν Οδησσώ.» Με εξαιρετικήν μεγαλοπρέπειαν εγένετο εις την Οδησσόν η κηδεία τού σεπτού σκηνώματος τού υπό των τούρκων απαγχονισθέντος Πατριάρχου Γρηγορίου τού Ε΄, όπερ είχε μεταφερθεί εκεί υπό τού Κεφαλλήνος πλοιάρχου Σκλάβου (11/5), ιερουργούντων τεσσάρων Ρώσων αρχιερέων και ενός Σέρβου. 

.—Η ηρωική μάχη τού Σκουλενίου που υμνήθηκε από τον Ανδρέα Κάλβο με την ωδή «Εις τον Ιερόν Λόχον». «Μάχη παρά τον ποταμόν Σίζα τής Μολδαυίας, καθ’ ην εφονεύθη ο Γενικός Αρχηγός τού Ελληνικού σώματος Αθανάσιος Καρπενησιώτης και επληγώθη ο Στρατηγός Σέρβος, Καραγεώργεβιτς. Καταστροφή Ελλήνων. Ενταύθα αρχηγός των τούρκων ήτο ο Σελήμ Μεχμέτ εφέντης, κεχαγιάς τού Γιουσούφ πασά Περκόφτσαλη.»

1822.—«Μάχη Κιάφας και Ναυαρίκου τού Σουλίου. Νίκη Σουλιωτών.» Οι τούρκοι επιτίθενται εναντίον τής Κιάφας και Αβαρίκου, χωριών τού Σουλίου χωρίς επιτυχία.

1824.—Αρχίζει στην Πετρούπολη η Συνδιάσκεψη των Μεγάλων Δυνάμεων τής εποχής, η οποία μεταξύ άλλων εξέτασε το Ελληνικό ζήτημα.

1826.—Ο Καραϊσκάκης έρχεται στο Ναύπλιο σε μία προσπάθεια να εξυγιάνει τις σχέσεις μεταξύ κυβερνήσεως και πολλών δυσαρεστημένων αγωνιστών.

1831.—Εκδίδονται εν Ναυπλίω τα πρώτα χαρτονομίσματα των 5, 10, 50 και 100 φοινίκων.

1863.—Ταραχές σημειώνονται στην Αθήνα. Έμειναν γνωστές ως «Ιουνιανά». Η κομματική διαπάλη εκείνη την περίοδο είχε ενταθεί με έπαθλο την διατήρηση στην εξουσία μέχρι την έλευση τού νέου βασιλέα, Γεώργιου Α΄. Ο Δημήτριος Βούλγαρης και οι «πεδινοί», δεν μπορούσαν να ανεχθούν την διαφαινόμενη πλήρη επικράτηση των «ορεινών» από την στιγμή που γνώριζαν ότι υπερείχαν των αντιπάλων τους στρατιωτικά. Ο Βούλγαρης  και οι επιτελείς του, διοργάνωσαν μία ευρύτατη συνωμοσία γιά την βίαιη κατάληψη τής εξουσίας.

1878.—Ο οπλαρχηγός Εμμανουήλ Χατζάκης δίνει μάχη στην Ιεράπετρα αλλά ηττάται.

1906.—Με εγκάρδια επιστολή του ο αρχηγός τού Μακεδονικού Αγώνα Ζαχαρίας Φούφας, συγχαίρει τον Κρήτα Παύλο Γύπαρη και τού ζητά να συνεργαστούν οι ομάδες τους. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 29 Μαΐου, το σώμα τού Γύπαρη χτυπήθηκε με περισσότερους από 2.000 τούρκους και είχε απώλειες.

1907.—Τα προεκλογικά επεισόδια στον Πειραιά στοιχίζουν την ζωή σε έναν άνδρα, ενώ οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 14.

1910.—Παρ’ όλες τις διαμαρτυρίες των Ελλήνων βουλευτών με οθωμανική υπηκοότητα, η οθωμανική Βουλή ψηφίζει νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι αμφισβητούμενες εκκλησίες στην Μακεδονία περιέρχονται στους βούργαρους. 

1912.—(ν. ημ.) Το συνέδριο Δωδεκανησίων στην Πάτμο, που άρχισε την προηγουμένη ημέρα και θα τελειώσει στις 18 Ιουνίου, θα διακηρύξει τον προαιώνιο πόθο γιά ένωση με την μητέρα Πατρίδα. Επίσης, συνέταξε ψήφισμα με το οποίο κήρυξε την αυτονομία των νησιών.

1913.—Οι βούργαροι συνεχίζουν τις επιθέσεις τους εναντίον των Ελλήνων. Κατόπιν τούτου, λαμβάνεται απόφαση από την Ελληνική Κυβέρνηση να αναληφθεί γενική αντεπίθεση κατά των βουργάρων και να εκκαθαριστεί η Θεσσαλονίκη από τις στρατωνιζόμενες σε αυτήν βουργαρικές μονάδες.

1917.—Η Ελλάς εισέρχεται επισήμως στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1919.—Το έκτακτο στρατοδικείο καταδικάζει σε θάνατο τους υπουργούς των κυβερνήσεων Λάμπρου και Σκουλούδη, Μερκούρη, Έσλιν, Σαγιάν και Πεσματζόγλου, ως υποκινητές εμφύλιου πολέμου. Οι καταδικασθέντες υπέβαλαν αίτηση αναθεωρήσεως.

.—Στο Μέτωπο τής Μ. Ασίας γίνονται μάχες Ελλήνων και τούρκων στην Περιοχή Αϊδινίου. Μετά την εκκένωση τού Αϊδινίου και κατά την διαδικασία συμπτύξεως τού 4ου Σώματος Πεζικού προς το Μπαλατζίκ, διεξήχθησαν σκληρές μάχες οπισθοφυλακών. Το Αϊδίνιο παραδόθηκε στις φλόγες και στις τουρκικές ορδές.

.—Την ίδια στιγμή ορδές τούρκων αποτελούμενες από τακτικό στρατό, άτακτους και μουσουλμάνους κατοίκους τής τραγικής πόλεως, κατέσφαξαν περισσότερους από χίλιους τουλάχιστον Έλληνες στο Αϊδίνιο τής Μ. Ασίας. Γυναίκες, παιδιά, γέροι ακόμη και νήπια είχαν γεμίσει τους δρόμους τής πυρπολημένης πόλεως, νεκροί και κατακρεουργημένοι με βγαλμένα τα μάτια και τα σπλάχνα τους περασμένα στον λαιμό. Μεταξύ των κατακρεουργημένων ήταν και οι νέοι τού σώματος των Ελλήνων προσκόπων.

.—Η τουρκία καταθέτει Υπόμνημα ενώπιον τού «Συμβουλίου των Δέκα», στο οποίο περιέχονται οι διεκδικήσεις της επί των κατεχομένων από βούργαρους Θρακικών εδαφών (!..). Στην Συνεδρίαση τής 25ης Ιουνίου θα απορριφθεί το αίτημα των τούρκων. Προηγήθηκε ελληνικό Υπόμνημα, στις 30/12/1918.

1920.—Ο Ελληνικός Στρατός συνεχίζει την προέλασή του προς Πάνορμο.

.—Ήττα και υποχώρηση τής 61ης τουρκικής Μεραρχίας στο Μπαλικεσέρ (Αδραμύτιο). Οι Ελληνικές δυνάμεις (Μεραρχία Αρχιπελάγους), συλλαμβάνουν 1.500 αιχμαλώτους και κυριεύουν 8 πυροβόλα και 20 πολυβόλα.

1921.—Σφοδρές μάχες τούρκων και Ελλήνων παρά την Νικομήδεια.

1922.—Ημερομηνία γεννήσεως τής δημοσιογράφου και λογοτέχνου Λιλής Ζωγράφου. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο τής Κρήτης.

.—Η Ελληνική Στρατιά στην Μ. Ασία δρα με περιπόλους.

.—Το Συμβούλιο τού Στέμματος αποφασίζει την έξοδο από την πολιτική και στρατιωτική αδράνεια η οποία τού είχε υπαγορευθεί από τους «Συμμάχους».

1924.—Εξ αιτίας τής βραδύτητας γιά την αποκατάσταση των προσφύγων και τα προβλήματα που δημιουργούνται απ’ αυτό, παραιτούνται ο υπουργός  Εθνικής Οικονομίας Αριστομένης Μητσοτάκης και ο υπουργός Οικονομικών, Εμμανουήλ Τσουδερός.

1927.—Καταχρήσεις εκατομμυρίων από τα μέλη τής Εκτιμητικής Επιτροπής ανακαλύπτουν οι Αρχές. Επιδίκαζαν όσες αποζημιώσεις παρακρατούσαν γιά τους εαυτούς τους και τους συγγενείς τους, σε νεκρούς καθώς και σε ανύπαρκτα πρόσωπα.

.—Το Συμβούλιο τής Κ.τ.Ε. (Κοινωνίας των Εθνών), εγκρίνει δάνειο ύψους εννέα εκατομμυρίων στερλινών γιά την χώρα μας, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την αποκατάσταση των προσφύγων. Βασίστηκε κυρίως στην έκθεση την οποία συνέταξε ο Joseph Louis Anne Avenol, μετά από ενδελεχή έρευνα στα οικονομικά τής χώρας.

1933.—Ο μητροπολίτης Καλαμάτας Μελέτιος (Μεταξάς), αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 83 ετών.

1937.—Ο καθηγητής Κλασσικής Φιλολογίας Ιωάννης Συκουτρής, κατηγορείται ως άθεος και αντιμετωπίζει την δικαιοσύνη. Αφορμή στάθηκε η εργασία του στο έργο τού φιλόσοφου Πλάτωνα «Συμπόσιο».

1941.—Τα ιταλικά στρατεύματα αρχίζουν να αντικαθιστούν τα γερμανικά σε διάφορες περιοχές τής Ελλάδος.

1943.—Άνδρες τής εθνικής αντιστασιακής οργανώσεως Π.Α.Ο. επιτίθενται σε λόχο ΣΝΟΦιτών, στο Μάνδαλο τής Πέλλας, εξοντώνοντας εφτά από τους εχθρούς τής πατρίδος.

.—Οι απάνθρωποι Γερμανοί, κατόπιν φρικτών βασανιστηρίων, τουφεκίζουν δύο μέλη τής εθνικής αντιστασιακής οργανώσεως «Προμηθεύς». Αυτό σήμανε και την διάλυση τής ολιγομελούς εθνικής ομάδας, η οποία δραστηριοποιήθηκε έντονα από τις 25 Δεκεμβρίου 1942, μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου 1943, όταν οι Γερμανοί συνέλαβαν τρία μέλη της την ώρα εκπομπής ασυρμάτου.

1944.—Το Ολοκαύτωμα τής Υπάτης. Η Υπάτη πυρπολήθηκε τρείς φορές από τους Γερμανούς και βομβαρδίστηκε με πυροβολικό αρκετές. Οι ημερομηνίες των πυρπολήσεων είναι οι: 17 Ιουνίου 1944, 10 Αυγούστου 1944, και 12 Οκτωβρίου 1944.  Στοιχεία γιά τον αριθμό των θυμάτων τής Υπάτης στην περίοδο τής Ιταλογερμανικής Κατοχής 1940-1944: (01-12-1942  Στην Γέφυρα τού Γοργοποτάμου, 10),  (06-12-1942 Στο χωριό Καστέλλια, 6). Εκτελεσθέντες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής: 17-6-1944, 28. Εκτελεσθέντες από τις κατοχικές δυνάμεις σε άλλες περιοχές, 1942-1944, 16. Νεκροί στο αλβανικό μέτωπο 7.  Νεκροί από την πείνα 35.  Νεκροί από νάρκες-χειροβομβίδες 5.

1946.—Υπογράφεται από τους τέσσερεις υπουργούς Εξωτερικών των Συμμαχικών Δυνάμεων, στο Παρίσι, η οριστική κατοχύρωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα.

1948.—Οι μάχες στον Γράμμο μεταξύ τού Εθνικού Στρατού και κατσαπλιάδων κομμουνιστών, μαίνονται γιά πολλοστή ημέρα. Η κύρια επίθεση τής επιχειρήσεως «Κορωνίς» ξεκίνησε στις 16 τού μήνα.

1949.—Η Ελλάς κατατάσσεται μεταξύ των ιδρυτικών μελών τού Συμβουλίου τής Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

1952.—Ιδρύονται στην Λάρισα δύο εργοστάσια κατασκευής δημοσιογραφικού χάρτου από το άχυρο τού Θεσσαλικού Κάμπου.

1958.—Απεβίωσε ο αγωνιστής τής ΕΟΚΑ, Τριταίος Στέλιος, δύο ώρες μετά την εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε στην καρδιά λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας που τού είχαν προξενήσει τα βασανιστήρια που υπέστη από τους Άγγλους σε στρατόπεδο όπου κρατήθηκε επί 17 ημέρες.  Ο ηρωομάρτυρας γεννήθηκε στο χωριό Πύργος Τηλλυρίας, τής επαρχίας Λευκωσίας, το 1930, ήταν νυμφευμένος και είχε δύο παιδιά, τον Γιάννη και τον Ανδρέα.

1962.—Ιδρύεται ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων.

1964.—Στην παράταση τού ποδοσφαιρικού αγώνα Κυπέλλου μεταξύ των ομάδων Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, περίπου 25.000 εξαγριωμένοι οπαδοί, οι οποίοι πίστευαν ότι ο αγώνας είναι στημένος, εισέβαλαν και κατέστρεψαν το γήπεδο τής Λεωφόρου. Στην κανονική του διάρκεια, ο αγώνας είχε λήξει ισόπαλος με 1-1 (Δομάζος – Νεοφώτιστος).

1969.—Σαν σήμερα χάσαμε την Σμυρνιά τραγουδίστριά μας Ρίτα Αμπατζή. Διέπρεψε στα ρεμπέτικα, τα σμυρναίικα και τα δημοτικά τραγούδια.

1979.—Η διαρροή των θεμάτων των εξετάσεων τής δευτεροβάθμιας εκπαιδεύσεως είναι το κυρίαρχο θέμα τού αθηναϊκού Τύπου.

1984.—Το ΠαΣοΚ επικρατεί στις Ευρωεκλογές. Έλαβε ποσοστό ψήφων 41,58% με 10 έδρες, ενώ ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία με 38,5% και 9 έδρες, το Κ.Κ.Ε. 11,64% και 3 έδρες, Κ.Κ.Ε. Εσωτερικού 3,42% 2 έδρες, Ε.Π.Ε.Ν. 2,29% και 1 έδρα.

1989.—Σε δηλώσεις του, ο Ντενκτάς καλεί τους μουσουλμάνους που εγκαταλείπουν την βουργαρία, να εγκατασταθούν στα Κατεχόμενα τής Κύπρου. [«Ο εποικισμός σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αποτελεί έγκλημα πολέμου (άρθρο 49 τής συνθήκης τής Γενεύης, 1949). Είναι η οργανωμένη και συστηματική μεταφορά πληθυσμού σε κατεχόμενο έδαφος από την κατοχική δύναμη, με σκοπό να ανατρέψει την δημογραφία. Στον εποικισμό περιλαμβάνεται και η ενθάρρυνση ή συναίνεση από μέρους τής κατοχικής δυνάμεως γιά εγκατάσταση πληθυσμού στην κατεχόμενη περιοχή.»]

1992.—Φτάνει στην Αθήνα ο πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος Β’, τον οποίο υποδέχονται ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ, ο Αντιπρόεδρος τής Κυβερνήσεως Τζαννής Τζαννετάκης και πολλοί επίσημοι. Παρέμεινε αρκετές ημέρες στην Ελλάδα.

2002.—Η πτώση ελικοπτέρου τού ΕΚΑΒ τύπου «Αουγκούστα», στην Ανάφη στις 2:05 τα ξημερώματα, αμέσως μετά την απογείωσή του, προκάλεσε τον θάνατο όλων των επιβαινόντων. Στο ελικόπτερο επέβαιναν ο κυβερνήτης Βασίλειος Χαμιζίδης, ο συγκυβερνήτης Στεφάν Μάγιερ, ο γιατρός Χρήστος Αντύπας, ο διασώστης Ελευθέριος Φερεντίνος και η ασθενής Άννα Δαμίγου. Το ελικόπτερο θα μετέφερε την ασθενή στην Ρόδο. (Ο Ελευθέριος Φερεντίνος ήταν 31 ετών και πατέρας 2 παιδιών).

2009.—Ο άτυχος Αρχιφύλακας Αντώνιος-Νεκτάριος Σάββας, ενώ εκτελούσε υπηρεσία στην συμβολή των οδών Πορφύρα και Δημητρακοπούλου στα Άνω Πατήσια, στο πλαίσιο τού προγράμματος προστασίας μαρτύρων, δολοφονήθηκε. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών».

2012.—Εθνικές βουλευτικές εκλογές, οι δεύτερες στο ίδιο έτος, οι οποίες διεξήχθησαν από την υπηρεσιακή κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμμένου, Από το 62,47% τού εκλογικού σώματος που συμμετείχε στην ψηφοφορία, πρώτο κόμμα αναδείχθηκε η Νέα Δημοκρατία με ποσοστά 29,7%, δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ  με 26,9%, ενώ τρίτο κόμμα ήλθε το ΠαΣοΚ με ποσοστό 12,3%. Τα υπόλοιπα κόμματα που εισήλθαν στην βουλή με ποσοστά μικρότερα τού 8% είναι: Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Αριστερά και Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Μετά τις εκλογές, κυβέρνηση σχηματίστηκε από την συνεργασία Νέας ΔημοκρατίαςΠαΣοΚ και ΔΗΜ.ΑΡ (Δημοκρατική Αριστερά) τού Φώτη Κουβέλη, ο οποίος προεκλογικά «διερύγνυε τα ιμάτιά του», διαβεβαιώνοντας ότι ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να συνεργαστεί γιά σχηματισμό κυβερνήσεως. Από τους 9.952.570 εγγεγραμμένους, ψήφισαν 6.217.000. Ποσοστό αποχής 37,53 %.

.—Ὁ Χρῆστος Γιανναρᾶς καὶ ἡ πρότασή του γιὰ ἀλλαγὴ τοῦ Ἐθνικοῦ μας Ὕμνου. Μὲ ἀφορμὴ τὶς ἐκλογὲς ποὺ διεξήχθησαν σὰν σήμερα, τὸ 2012, ἡ ἐφημερίδα “Καθημερινή” δημοσίευσε ἄρθρο τοῦ καθηγητὴ φιλοσοφίας καὶ συγγραφέα, Χρήστου Γιανναρᾶ, μέσῳ τοῦ ὁποίου ἀπαντοῦσε στὸ ἐρώτημα: «Ἄν κάποτε ἐμφανιζόταν τὸ καινούργιο στὸν πολιτικὸ μας βίο, τὸ ῥιζικὰ διαφορετικὸ ἀπὸ τὸ σήμερα, ποιὰ θὰ ἦταν τὰ γνωρίσματά του καὶ ποιὰ σημάδια θὰ τὸ δήλωναν καὶ θὰ ἔπειθαν ὅτι πρόκειται πράγματι γιὰ καινουργία ;». Ἀπαριθμῶντας ὁ Χρῆστος Γιανναρᾶς πέντε γνωρίσματα τοῦ καινούργιου στὸν πολιτικὸ μας βίο, ἐντύπωση προκάλεσε στοὺς ἀναγνῶστες τὸ πέμπτο, τὸ ὁποῖο ἀφοροῦσε τὴν ἀλλαγὴ τοῦ Ἐθνικοῦ μας Ὕμνου· χαρακτηρίζοντάς τον ὡς μέτριο στιχούργημα, θεματικὰ περιορισμένο, ταυτισμένο μὲ ἐπαρχιώτικο ἐθνικισμὸ καὶ μελωποιημένο ἀπὸ τὸν Μάντζαρο μὲ σκοπιμότητα ἐντυπωσιασμοῦ, πρότεινε στὴν θέση του : «κάτι σὰν τὸν “Τσάμικο” τοῦ Νίκου Γκάτσου, στὴ μουσικὴ τοῦ Μάνου Χατζιδάκι». Τρία χρόνια μετά, στὶς 12 Φεβρουαρίου τοῦ 2015, ὁ Γιανναρᾶς χαιρέτησε μὲ ἐνθουσιασμὸ «τὸ καινούργιο», μετὰ τὴν νίκη τοῦ ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας τὸν Ἀλέξη Τσίπρα “ταλαντοῦχο παιδί” καὶ τὴν νέα κυβέρνηση “ἀποτελούμενη ἀπὸ σοβαροὺς ἀνθρώπους μὲ πάρα πολὺ ὑψηλὴ ποιότητα”

2013.—Ο Υπαρχιφύλακας Ανδριτσόπουλος Γεώργιος, τραυματίστηκε θανάσιμα εν ώρα υπηρεσίας από τα πυρά άγνωστου κακοποιού, στο Δίστομο Βοιωτίας, κατά την διάρκεια ελέγχου ύποπτων ατόμων.

2018.—Ὁ πρωθυπουργεύων Ἀ. Τσίπρας συνοδευόμενος ἀπὸ τὸν ΥΠΕΞ Νικόλαο Κοτζιᾶ, δήλωσε τὸ παρόν γιὰ τὴν ὑπογραφή τῆς προδοτικῆς «Συμφωνίας τῶν Πρεσπῶν» μὲ Σκοπιανούς, παραδίδοντας τὸ ὄνομα τῆς Μακεδονίας, τὴν ‘’μακεδονική ἐθνότητα’’ καὶ ‘’γλῶσσα’’ μεταξὺ διαφόρων ἄλλων ἀδιευκρίνιστων καὶ συγκεχυμένων ποὺ περιέχει τὸ κείμενο τῆς διαβόητης «συμφωνίας». Ὁ πρώην συνεργάτης τοῦ ΠαΣοΚ καὶ νῦν ΥΠΕΞ τοῦ ΣΥΡΙΖΑ, Νῖκος Κοτζιᾶς, θὰ ὑπογράψη τὴν «συμφωνία» ξεπουλήματος μαζὺ μὲ τὸν Σκοπιανὸ ὁμόλογό του, ὑπὸ τὸ βλέμμα τῶν Ἀλέξη Τσίπρα καὶ Ζόραν Ζάεφ. Παρόντες στὸ πανηγύρι τῆς ὑπογραφῆς εἶναι καὶ ὁ εἰδικὸς ἀπεσταλμένος τοῦ Γενικοῦ Γραμματέα τοῦ Ο.Η.Ε., Μάθιου Νίμιτς, ἡ ἀντιπρόεδρος τῆς Κομισιόν καὶ Ὕπατη Ἐκπρόσωπος τῆς Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, ὁ Ἐπίτροπος τῆς Ε.Ε. ἁρμόδιος γιὰ τὴν Διεύρυνση, Γιοχάνες Χάν καὶ ἡ Ροζμαρί Ντὶ Κάρλο, ἀναπληρώτρια γ.γ. τοῦ Ο.Η.Ε. γιὰ Πολιτικὲς Ὑποθέσεις. Ὁλόκληρο τὸ κείμενο τῶν 20 σελίδων τῆς προδοτικῆς «συμφωνίας» στὸ ὁποῖο κατέληξαν ἡ κυβέρνηση τῶν Ἀθηνῶν μὲ τὰ Σκόπια, δόθηκε στὴν δημοσιότητα καὶ στοὺς ἀρχηγοὺς τῶν κομμάτων τῆς Βουλῆς, μόλις τὸ ἀπόγευμα τῆς Τετάρτης 13 Ἰουνίου.

.—Ἐν τῷ μεταξύ, δυνάμεις τῆς ἙΛαδικῆς ἈΣτυνομίας ἀπέκλεισαν κάθε πρόσβαση πρὸς τὸ χωριὸ Ψαράδες στὸ ὁποῖο ἔχει προγραμματιστεῖ ἡ τελετὴ ὑπογραφῆς τῆς προδοτικῆς συμφωνίας. Ἐπιτέθηκαν ἄνανδρα μὲ συνεχεῖς ρίψεις χημικῶν ἐναντίον ἡλικιωμένων καὶ μικρῶν παιδιῶν ποὺ συνέρρευσαν στὴν περιοχὴ γιὰ νὰ διαδηλώσουν τὴν ἀντίθεσή τους στὴν προδοσία, ἐνῷ στὸ Πισοδέρι τραυματίστηκαν 8 διαδηλωτές. Σημειωτέον ὅτι ἡ ἐπιλογὴ τοῦ χωριοῦ Ψαράδες στὶς Πρέσπες δὲν εἶναι τυχαία. Ὁ ἐκδικητικὸς Τσίπρας θέλησε νὰ ὁλοκληρώσῃ ὅ,τι ἄφησε μισὸ τὸ 1949 ὁ Νῖκος Ζαχαριάδης τοῦ Κ.Κ.Ε., ὁ ὁποῖος διακήρυξε στὴν ἴδια περιοχὴ ὅπου διατηροῦσε τὸ ἀρχηγεῖο του τὴν περίοδο τοῦ ‘’ἐμφυλίου’’, «[…] τὴν ἕνωση τῆς Μακεδονίας σὲ ἕνα ἑνιαῖο, ἀνεξάρτητο, ἰσότιμο μακεδονικὸ κράτος μέσα στὴν λαϊκοδημοκρατικὴ ὁμοσπονδία τῶν βαλκανικῶν λαῶν, ποὺ εἶναι ἡ δικαίωση τῶν πολύχρονων αἱματηρῶν ἀγώνων τοῦ Σλαβομακεδονικοῦ Λαϊκοῦ Ἀπελευθερωτικοῦ Μετώπου.»

.—Ο βουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός (α)Παιδείας, Νίκος Φίλης, αναφερόμενος στις λεπτομέρειες τής συμφωνίας γιά την ονομασία των Σκοπίων, σχολίασε μεταξύ άλλων ότι το σύνθημα «η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική», μπορεί να εκληφθεί ως αλυτρωτικό (!..)

.—Η Μανταλένα Παπαδοπούλου ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το κόμμα των ΑΝΕΛ. Στην ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων δήλωσε ότι: «[…] Δεν αμφισβητώ τις πατριωτικές προθέσεις τού Πάνου Καμένου. Διαφωνώ με τους χειρισμούς προς υπεράσπιση τής θέσης μας γιά το Σκοπιανό». Λίγες μόλις ημέρες πριν, ο Πάνος Καμένος είχε προβεί στην αντικατάστασή της από τον Τοσουνίδη ως Εκπρόσωπο Τύπου τού κόμματος, καθώς τής ανατέθηκαν καθήκοντα συντονίστριας ενόψει των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

2019.—Ο συνθέτης και δεξιοτέχνης τού μπουζουκιού, Στέλιος Βαμβακάρης, γυιός τού ρεμπέτη Μάρκου Βαμβακάρη, πέθανε σαν σήμερα σε ηλικία 72 ετών.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.eistoria.com

Αφήστε μια απάντηση