ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ-16 ΙΟΥΝΙΟΥ

16 Ιουνίου

371 π.Χ..—Οι Αθηναίοι και οι Σπαρτιάτες υπογράφουν συνθήκη ειρήνης σε συνέδριο που έγινε στην Σπάρτη γιά την αποκατάστασή της. Στο ίδιο συνέδριο, ο Βοιωτάρχης Επαμεινώνδας απέρριψε τις αιτιάσεις των Σπαρτιατών και των Αθηναίων γιά το ενιαίο Βοιωτικό κράτος, η ύπαρξη τού οποίου αντίκειτο στην Ανταλκίδειο Ειρήνη. Αμέσως μετά, οι Σπαρτιάτες υπό το βασιλέα Κλεόμβροτο, εισέβαλαν στην Βοιωτία αλλά ηττήθηκαν κατά κράτος στα Λεύκτρα (6/7) από τα Θηβαϊκά στρατεύματα. Στην διάρκεια τής μάχης ο Επαμεινώνδας χρησιμοποίησε γιά πρώτη φορά την τακτική τής «λοξής φάλαγγας».

1604.—Κουρσάροι από την Φλωρεντία, οι οποίοι τις ημέρες αυτές ρημάζουν τουρκικά πλοία γύρω από την Κύπρο, αποβιβάζονται στο νησί με σκοπό την λαφυραγωγία. Αντί γιά μεγαλύτερη από την θάλασσα λεία, όπως υπολόγιζαν, αυτό το οποίο αποκόμισαν τελικά ήταν 8 σάκοι με ρύζι.

1628.—Ο αδίστακτος Άγγλος αρχιπειρατής sir Kenelm Digby αναχωρεί από την Αλεξανδρέττα (βλ. 11/6ου) και την ίδια ημέρα κουρσεύει 2 ελληνικά ιστιοφόρα. Λίγο μετά θα τα αφήσει να φύγουν.

1686.—Μετά την απελευθέρωση τού Ναβαρίνου (βλ. 4/6ου), οι ενωμένες χριστιανικές δυνάμεις ξεκινούν γιά την απελευθέρωση τής Μεθώνης.

1776.—Αναφορά ενός Γάλλου αξιωματούχου από τις Βερσαλίες, γνωστοποιεί την κατ’ εξακολούθηση πειρατική δράση Επτανήσιων και Μανιατών. Είχαν αρπάξει γαλλικά εμπορικά πλοία τα οποία εν συνεχεία οδήγησαν στα βενετοκρατούμενα Επτάνησα.

1798.—Ο Βοναπάρτης ανακοινώνει στον Γάλλο επίτροπο τού Αιγαίου, ότι, το Τάγμα τού Αγίου Ιωάννη στην Μάλτα έχει εξολοθρευτεί και πλέον στο νησί κυματίζει η γαλλική σημαία. Υπό τις ευχές τού εν λόγω Τάγματος, η Μάλτα, είχε καταστεί το μεγαλύτερο άντρο κουρσάρων και πειρατών οι οποίοι ρήμαζαν την νησιωτική μας και παράλια χώρα.

1821.—Οι Έλληνες επαναστάτες υπό τον Βλαχόπουλο επιτίθενται εναντίον των τούρκων γιά να κυριεύσουν το Ζαπάντι Αγρινίου το οποίο υπεράσπιζαν οι τούρκοι, αλλ’ αποτυγχάνουν. «Έφοδος Ελλήνων προς κυρίευσιν τού Ζαπαντίου, χωρίου απέχοντος 1 ½ ώραν τού Αγρινίου, και αποτυχία. Κατά ταύτην παρέστησαν εκ μεν των Ελλήνων ο οπλαρχηγός Αλέξ. Βλαχόπουλος εκ δε των τούρκων ο Σουλευκάραγας.»

.—Στον ποταμόν ΣίτανΣίζα) τής Μολδοβλαχίας, ο Αθανάσιος Καρπενησιώτης μάχεται εναντίον των τούρκων. Η ολιγάριθμη ελληνική δύναμη τρέπει σε φυγή 700 τούρκους. Από άλλη πηγή: «Μάχη παρά τον ποταμόν Σίζα τής Μολδαυίας αμφίρροπος, υπό τους Αθαν. Καρπενησιώτην αφ’ ενός και Σελήμ Μεχμέτ εφέντη αφ’ ετέρου.»

.—Οι τούρκοι σφάζουν Έλληνες στα Σφακιά και στο Ρέθυμνο.

.—Ο Μανουσέλης και ο Γ. Δεληγιαννάκης επιτέθηκαν στο Ζουρίδι (Κρήτη) και κατεδίωξαν τους εχθρούς νικώντας τους και καταστρέφοντας έναν πύργο στο χωριό Επισκοπή. Οι απώλειες των εχθρών ήταν περίπου 55 άνδρες.

.—Σε άλλο σημείο τής Κρήτης, οι Βουρδουμπάς, Κωστόπουλος, Πωλογεωργάκης και Τσουδερός, συνεπλάκησαν με τους Αμπαδιώτες σε  σφοδρή και αμφίρροπη μάχη· σε βοήθεια προσέτρεξαν οι Μανουσέλης και Δεληγιαννάκης ανατρέποντας το αποτέλεσμα τής μάχης υπέρ των Ελλήνων. Οι Αμπαδιώτες γενίτσαροι άφησαν τριακόσιους νεκρούς μαζί και τον αρχηγό τους, Κουντουροσμαΐλη, ενώ οι Σφακιανοί είχαν επτά νεκρούς και αρκετούς τραυματίες.

1822.—Οι Έλληνες εκστρατεύουν από το Μεσολόγγι στην Ήπειρο. Ηγείται ο Μαυροκορδάτος.

1823.—Το Εκτελεστικό αποφασίζει την μεταφορά τής έδρας του στην Κόρινθο, σε μία προσπάθεια ‘’αδειάσματος’’ τού Κολοκοτρώνη ο οποίος από τον Μάιο δέχτηκε την θέση τού Αντιπροέδρου. Επρόκειτο γιά σκευωρία τού Μαυροκορδάτου γιά συσσώρευση εξουσιών.

1825.—Έξω τού ακρωτηρίου Μαλέα έγινε ναυμαχία μεταξύ Ελλήνων και τούρκων. Κατά την ναυμαχία φονεύθηκε ο πλοίαρχος Ματρώζος και κάηκε το πλοίο του καθώς και το πλοίο τού Μπουντούρη. «Ναυμαχία τού Μαλέα αμφίρροπος, καθ’ ήν εφονεύθη ο πλοίαρχος Ματρώζος και εκάησαν τα πλοία Μπουντούρη και Ματρώζου. Ταύτην διηύθυνεν ο Γ. Σαχτούρης κατά Ταχήρ πασά.»

1826.—(ν.ημ.) Οι Μανιάτες σε έγγραφη πρόσκληση τού Ιμβραήμ να παραδοθούν, απαντούν με επιστολή που υπογράφει ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης ως εξής: «Προς τον Ιμβραήμπασαν τής Αιγύπτου. Ελάβαμεν το γράμμα σου, εις το οποίον είδομεν να μάς φοβερίζεις, ότι αν δεν σού προσφέρωμεν την υποταγήν μας, θέλεις εξολοθρεύσει τους Μανιάτας και την Μάνην. Διά τούτο και ημείς σε περιμένουμε με όσας διαθέτεις δυνάμεις. Οι κάτοικοι τής Μάνης γράφομεν και σε περιμένομεν. Γεωργάκης Μαυρομιχάλης, Αρχηγός Σπαρτιατών

1830.—Οι τρείς Μεγάλες Δυνάμεις συναντώνται και πάλι στο Λονδίνο, γιά να υπογράψουν Πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο θα ερευνηθεί η εξεύρεση νέου βασιλέα γιά την πατρίδα μας. Είχε προηγηθεί η παραίτηση τού Λεοπόλδου από την ανάληψη τού στέμματος τής χώρας μας. Βεβαίως, από το τραπέζι των συζητήσεων δεν έλειψε το θέμα τής διαχαράξεως των συνόρων μας.

1858.—Τα χαράματα τής σημερινής, μικρού σχετικά μεγέθους σεισμός συμβαίνει στην νήσο Κρήτη.

1865.—Αναφορά που υποβλήθηκε στην Επιτροπή θυσιών αγώνων σαν σήμερα, από τον Γούλα Ζιάκα, γυιό τού αρματολού τής Πίνδου Γιαννούλα Ζιάκα, περιγράφει την προσφορά τής οικογένειάς του στους αγώνες τού Γένους, τα τής δολοφονίας τού πατέρα του, καθώς και την εκδίκηση που πήρε ο θείος του, Θεόδωρος Ζιάκας. Το 1865 εστάλησαν από τους Ζιακαίους στην κρατική «επί των θυσιών και αγώνων εξεταστικήν επιτροπήν» τέσσερεις αναφορές. Αυτή που υπογράφει ο Γούλας είναι περισσότερο αναλυτική. Αποτελούν έκτοτε την πιό άμεση πηγή γιά πολλούς από τους υπόλοιπους ερευνητές. Η αναφορά αυτή έχει ημερομηνία 16 Ιουνίου 1865 γράφτηκε στην Λαμία και πρωτοκολλήθηκε με αριθμό 28.732. Όλα τα στοιχεία που επικαλείται είναι ακριβή, μέλος τής Επιτροπής που απευθύνεται ήταν ο αντ/ρχης Νικόλαος Ζορμπάς, τον οποίο ο Γιαννούλας Ζιάκας είχε μαζί του σαν απλό στρατιώτη το 1820.

1866.—Γενέθλιος ημέρα γιά τον Ιεράρχη τού Μακεδονικού Αγώνα, Γερμανό Καραβαγγέλη. Το μοναδικό εκκλησιαστικό και Εθνικό έργο τού Γερμανού Καραβαγγέλη, τώρα μόλις αρχίζει να αναγνωρίζεται, αφού η μικροψυχία και ο φθόνος πολλών συγχρόνων του δεν επέτρεψε να τιμηθεί νωρίτερα. «Στὴν διαθήκη του, στὴν ὁποία, κληρονόμο του κατέστησε τὴν γενέτειρά του Στύψη Λέσβου, ἐξέφρασε τὴν πικρία του γιὰ τὴν ἀγνωμοσύνη ποὺ ἔδειξαν, τόσο ἡ Πολιτεία ὅσο καὶ ἡ  Ἐκκλησία.»

1878.—(π. ημ.) Βρετανικά στρατεύματα αποβιβάζονται στην Κύπρο αναλαμβάνοντας την διοίκηση τής νήσου. Η Κύπρος παραχωρήθηκε από την τουρκία στην Αγγλία κατόπιν ξεχωριστής συμφωνίας που έγινε στις 13 Ιουνίου, στα πλαίσια τού συνεδρίου τού Βερολίνου. Στην Διάσκεψη τού Βερολίνου (27 Ιουνίου/9 Ιουλίου 1878), ανακοινώθηκε πλέον επίσημα ότι η Υψηλή Πύλη και η Μ. Βρετανία είχαν υπογράψει μία «αμυντική συμφωνία» στην Κωνσταντινούπολη από τις 4/16 Ιουνίου 1878. Με βάση την συμφωνία τής Κωνσταντινουπόλεως, η τουρκία εκχωρούσε την Κύπρο στην Αγγλία «όπως κατέχεται και διοικείται υπ’ αυτής».

1883.—(π.ημ.) Μετά από πολλές συναντήσεις τού δικηγόρου που εκπροσωπούσε τους αγρότες τής επιτροπής Αθαμανιτών (Ήπειρος), με τους δικηγόρους τής οικογένειας μεγαλοκτηματιών Καραπάνου, αποφασίστηκε και από τις δύο πλευρές να γίνει το συμβόλαιο τής αγοραπωλησίας αγροτικών εκτάσεων. Συντάχθηκε σαν σήμερα (16 Ιουνίου 1883) και είχε αριθμό 1486. Το συμφωνηθέν ποσό που θα έπρεπε να εξοφληθεί μέσα σε οκτώ χρόνια, δηλαδή το 1891, ήταν τεσσεράμισι χιλιάδες (4.500) χρυσές λίρες τουρκίας συν 8% ετήσιος τόκος. Την κυριότητα βέβαια κατακρατούσε η οικογένεια Καραπάνου μέχρι τελικής αποπληρωμής τού συμφωνηθέντος ποσού.

1894.—Ημερομηνία θανάτου τού ιατρού και λογίου, Μιχαήλ Παπαδόπουλου.

1901.—Βούργαροι πράκτορες διαδηλώνουν στην Σόφια, διεκδικώντας από την τουρκία «ανεξαρτησία τής Μακεδονίας».

1903.—Ο Νομός Ηλείας και η σταφιδική κρίση. Αγρότες σταφιδοπαραγωγοί από όλα τα χωριά, με αρχηγό τον Παπαστασινό, κατέβηκαν ένοπλοι στην πόλη τού Πύργου. Το έτος 1903, χρονιά ιδιαίτερα υψηλής παραγωγής, η επιβολή τού παρακρατήματος ύψους 20% δεν στάθηκε ικανή να επιτύχει την διατήρηση των τιμών σε ανεκτά επίπεδα. Αποτέλεσμα ήταν τα μαζικά και μαχητικά συλλαλητήρια των παραγωγών. Ο υπουργός Γεωργίας Λεβίδης υπέβαλλε την παραίτησή του ύστερα από τα επεισόδια και σύντομα ακολούθησε (28/6) η παραίτηση και τής κυβερνήσεως Θεοτόκη. Οι αγρότες αποχώρησαν από τον Πύργο ύστερα από παρέμβαση των βουλευτών Ηλείας. Παρ’ όλα αυτά, η νέα κυβέρνηση Δηλιγιάννη διέταξε την αποστολή (1904) στρατιωτικού αποσπάσματος στον Πύργο γιά παν ενδεχόμενο.

1905.—Ατυχής συνάντηση τού σώματος τού Βορειοηπειρώτη καπετάν Μάλλιου με τούρκικο στρατό 250 ανδρών, γιά δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, οδηγεί σε πολύωρη μάχη σε βουνό κοντά στο χωριό Δέντσικο. Η ευφυΐα τού Μάλλιου απέτρεψε τις απώλειες, με τους τούρκους να μετρούν 30 νεκρούς.

1907.—Στο Μορίχοβο έχασε την ζωή του ο Μακεδονομάχος Δημήτριος Παπαφώτης.

.—Ο καπετάν Ζέρβας (Δούκα Δούκας) συνάπτει μάχη με συμμορία 30 βούργαρων στην περιοχή τής Παλαιοκώμης (Ν. Σερρών), φονεύει 9 και εκδιώκει τους υπόλοιπους.

1913.—Το απόγευμα τής 16ης Ιουνίου 1913, στον σερβικό τομέα, οι βουργαρικές δυνάμεις επιτίθενται εναντίον των Ελληνικών σε ολόκληρο το Μέτωπο Γευγελής. Ο Ελληνικός στρατός καταλαμβάνει το Λευκοχώρι κοντά στο Κιλκίς. Σκοπός τής βουργάρικης επιθέσεως ήταν η αποκοπή τής επικοινωνίας μεταξύ τού Ελληνικού και τού Σερβικού Στρατού, έτσι ώστε να επιτευχθεί ευκολότερα προέλαση προς την Θεσσαλονίκη. Η επίθεση σήμανε την αρχή τού Β΄ Βαλκανικού Πολέμου.

.—Η κατάσταση βρισκόταν από καιρό στα άκρα και την 16η Ιουνίου το βουργάρικο πυροβολικό άρχισε να βάλλει εναντίον των ελληνικών θέσεων στην περιοχή τού Παγγαίου, στις Ελευθερές. Παράλληλα σχεδόν, ακολούθησαν ανάλογες επιθέσεις τόσο στην περιοχή τής Νιγρίτας όσο και στην περιοχή τού Πολύκαστρου.

.—Απίστευτες οι απώλειες σε αγαθά και υποζύγια, όπου πατούν το πόδι τους οι βούργαροι. Ταυτόχρονα, στο χωριό Τοπόλιανη τού Ν. Σερρών και αλλού, κόντεψε να πεθάνει από το ξύλο ο ιερέας και κάποιος προεστός.

.—Τα υποκαταστήματα τού Ελληνικού Ταχυδρομικού Γραφείου σε πόλεις τής Μακεδονίας, καθώς και άλλες κρατικές υπηρεσίες, κλείνουν εξ αιτίας των ελληνοβουργαρικών εχθροπραξιών.

.—Κατάβασις εις τον λιμένα Χανίων και η εκ Κρήτης αναχώρησις τού Στεφάνου Δραγούμη. Στρατιωτικό άγημα αποδίδει τιμές στον απερχόμενο Διοικητή τής νήσου. Ο Στέφανος Δραγούμης διετέλεσε Γενικός Διοικητής Κρήτης από τις 12 Οκτωβρίου 1912 έως τον Ιούνιο του 1913.

.—Ημέρα Κυριακή και στον Πατριαρχικό Ναό τελείται η χειροτονία τού Απόστολου (Τρύφωνος) ως νέου Μητροπολίτη Ρόδου. Δυστυχώς, στο νησί του θα καταφέρει να πάει μετά από δέκα μήνες, λόγω τού ότι προέβαλαν εμπόδια οι κατοχικοί Ιταλοί.

1914.—Διεξάγεται μάχη στο Λάμπροβο τής Βορείου Ηπείρου, όπου πέφτουν έξι Βορειοηπειρώτες.

1916.—Με διάταγμα το οποίο εξέδωσαν οι ιταλικές κατοχικές δυνάμεις, όλες οι ανώτερες βαθμίδες στην εκπαίδευση τής Δωδεκανήσου υπάγονται πλέον σ’ αυτές. Με αυτή την απόφαση οι Ιταλοί εντείνουν την προσπάθεια εξιταλισμού των Δωδεκανήσιων.

1919.—Ισχυρές τουρκικές δυνάμεις αποτελούμενες από τακτικό στρατό και άτακτους, επιτίθενται στην πόλη τού Αϊδινίου την οποία υπερασπιζόταν το 4ο Σώμα Πεζικού μαζί με μία πυροβολαρχία. Οι υπερασπιστές της διεξήγαγαν σκληρό αγώνα ολόκληρη την ημέρα και έως τις 11:00 τής επομένης, 17 Ιουνίου, οπότε και ο Διοικητής των Ελληνικών δυνάμεων αναγκάστηκε να εκκενώσει το Αϊδίνιο. Η τουρκική αντεπίθεση είχε οργανωθεί στο έδαφος τής Ιταλικής ζώνης κατοχής (!..) Ο πρέσβης των Η.Π.Α. στην Σμύρνη, G. Horton, θεωρεί απόλυτα διασταυρωμένο το γεγονός τής ιταλικής συμβολής ενώ, καθ’ όλη την διάρκεια τής εκστρατείας, υπήρχε μία συνεχής παροχή στρατιωτικής βοήθειας σε εφόδια αλλά και σε επίπεδο πληροφοριών από την πλευρά τους. [Στοιχεία Κωνσταντίνος Χαλάστρας.]

1920.Στο Μικρασιατικό μέτωπο επαναλήφθηκαν οι επιχειρήσεις που είχαν ανασταλεί, με μέτωπο προς βορρά, με σκοπό την διάλυση των εχθρικών συγκεντρώσεων που βρίσκονταν στο Αδραμμύτιο, στο Κιρεσούν και στο Μπαλούκ-Εσσέρ, στην σιδηροδρομική γραμμή προς Πάνορμο και την κατάληψη των περιοχών αυτών. Τις επιχειρήσεις διηύθυνε αυτοπροσώπως ο Αρχηγός Στρατιάς Μ. Α. Αντγος Λεωνίδας Παρασκευόπουλος.

.—Οι Ελληνικές δυνάμεις τής Μικράς Ασίας κατόπιν σκληρής μάχης, καταλαμβάνουν το Γκιουνέϊ-Κιόϊ και εκδιώκουν τους τούρκους από την γραμμή Μπαλούκ-Κεσέρ.

.—Ο Ελληνικός Στρατός καταλαμβάνει την τοποθεσία Σόμα-Κερεσούν και Αϊβαλί-Κεμέρ.

.—Μάχη στην Κερασούντα τού Πόντου, όπου πέφτουν οι Αξιωματικοί Χρ. Κουσουλάκος, Ράλλης και 5 Πόντιοι αντάρτες. Στην ίδια μάχη τραυματίζονται άλλοι 39.

1921.—Γίνονται στην Μ. Ασία σκληρές μάχες Ελλήνων και τούρκων στην περιοχή Νικομήδειας.

1922.—Η Ελληνική Στρατιά στην Μ. Ασία μάχεται με μάχες αποσπασμάτων.

1925.—Ένα νέο νομοσχέδιο θεσπίζει στην χώρα μας την κατ’ όροφο (οριζόντια) ιδιοκτησία.

1927.—Τραγικό ναυτικό δυστύχημα στον Πειραιά. Μετά από σύγκρουση καταβυθίζεται το πλοίο “Πατρίς”, παρασύροντας στον θάνατο 10 άτομα.

1929.—Συνεχίζεται η απεργία των λιμενεργατών στον Πειραιά, με αιματηρές σκηνές και συλλήψεις.

1933.—Δέκα ημέρες μετά από την απόπειρα δολοφονίας κατά τού Ελευθέριου Βενιζέλου και τής γυναίκας του, ο τραυματισμένος στο κεφάλι σωματοφύλακάς του Ι. Μαρκάκης, υποκύπτει στο τραύμα του.

1941.—Παρελήφθη το ναρκαλιετικό «Σεβαστή». Χρησιμοποιήθηκε στις επιχειρήσεις την περίοδο τού πολέμου από το 1941-1943.

.—Οι Γερμανοί παραχωρούν την πόλη τής Δράμας στους συνεργάτες και συμμάχους τους, τους αιμοδιψείς βούργαρους.

1943.—Οι κατοχικές δυνάμεις, αφού πρώτα λεηλάτησαν πλήρως την Μονή Μεγάλων Πυλών (Δουσίκου Βόλου), κατόπιν την πυρπόλησαν.

1944.—Μία από τις επιδρομές τής Συμμαχικής Αεροπορίας εναντίον Γερμανικών στρα­τιωτικών στόχων, είχε σαν αποτέλεσμα και εξ αιτίας λανθασμένης εκτιμήσεως, να βομβαρδιστεί ο άμαχος πληθυσμός τής Νέας Σελεύκειας (Ν. Θεσπρωτίας). Δυστυχώς, μετά από την επιδρομή, το χωριό θρήνησε έξι νεκρούς αλλά υπήρξε και ένας τραυματισμός.

1945.—Ο Άρης Βελουχιώτης, σύμφωνα με ορισμένους αυτοκτονεί, ενώ γιά άλλους δολοφονείται. Είχε κυκλωθεί στην Μεσούντα τού Αχελώου από δυνάμεις τού Εθνικού Στρατού, μετά από πληροφορίες που έδωσε πρώην αντάρτης τού ΕΛΑΣ. Στον θάνατο τον ακολούθησε ο πιστός του σύντροφος Τζαβέλλας, ενώ από τα υπόλοιπα μέλη τής συμμορίας, ορισμένοι συνελήφθησαν από τους άνδρες τής Εθνοφυλακής, ενώ 4 με 5 από τους υπολοίπους, επιχειρώντας να περάσουν τον Αχελώο, πνίγηκαν. Λίγες μέρες πριν ο Βελουχιώτης είχε αποκηρυχθεί από το Κ.Κ.Ε. (βλ. και 11/6). Τα εγκλήματα γιά τα οποία κατηγορείται ότι διέπραξε κατά τής ζωής αθώων ανδρών και γυναικόπαιδων είτε ο ίδιος, είτε συμμετέχοντας και επιστατώντας κατά την διάπραξή τους, δεν συμπεριλήφθηκαν στο Άρθρο 3 τού Πρωτοκόλλου τής Συμφωνίας τής Βάρκιζας  γιά χορήγηση Αμνηστίας. Παρά την αρχική του λοιπόν αποδοχή τής Συμφωνίας τής Βάρκιζας, στο Γαρδίκη διακήρυξε την ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας εναντίον τού Αγγλικού ζυγού γιά να «απελευθερωθεί» η Ελλάδα. Η θέση του όμως αυτή προκάλεσε την αντίδραση τής ηγεσίας τού Κ.Κ.Ε., που τού απάντησε ότι με τον ένοπλο αγώνα του την δεδομένη στιγμή θα έβλαπτε, και υπογράμμισε την ανάγκη προσανατολισμού τού Κόμματος προς την μαζική πολιτική δράση. Εκείνος όμως ξανάρχισε την δραστηριότητά του, επιχειρώντας να δημιουργήσει τον «Νέο ΕΛΑΣ». Η προσπάθειά του να διαφύγει μέσω αλβανίας απέτυχε και οι ελπίδες του με την επιστροφή τού Νίκου Ζαχαριάδη γιά υποστήριξη, διαψεύστηκαν. Ο Βελουχιώτης είναι ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα πρόσωπα που έδρασαν στο χώρο τής αριστεράς, με φανατικούς υποστηρικτές, που τον θεωρούν και τον λατρεύουν ως ήρωα, και ορκισμένους κατακριτές, που τον θεωρούν ως έναν ψυχοπαθή και στυγνό εγκληματία. Γιά τον χαρακτήρα του υπάρχουν πλήθος καταγεγραμμένων μαρτυριών και από τις δύο πλευρές, που βεβαιώνουν ότι ήταν ένας έξυπνος άνθρωπος, ικανός να ξεσηκώνει με τα λόγια του, με στρατηγικές ικανότητες, αλλά παράλληλα με βίαιη, ψυχρή και αδίστακτη προσωπικότητα. Γιά την ψυχρή, αδίστακτη και σαδιστική του συμπεριφορά, έχουν μιλήσει πολλοί, και μάλιστα αρκετοί από προσωπική αντίληψη, ακόμη και σύντροφοί και στενοί συνεργάτες του. Κατά κάποιο τρόπο, με τις πράξεις του εξυπηρέτησε τα συμφέροντα αυτών (Άγγλων) που σύμφωνα με τα λεγόμενά του αντιπάλευε, αιματοκυλώντας και αποδυναμώνοντας την πατρίδα.

1948.—(14-15/6) Αρχίζει στην Βόρεια Πίνδο η μεγάλη μάχη τού Γράμμου (Σχέδιο Κορωνίς), που κράτησε σχεδόν εβδομήντα μέρες και τελείωσε στις 20 προς 21 Αυγούστου. Την Άνοιξη τής ίδιας χρονιάς και με την εξαγγελία τού δόγματος Τρούμαν γιά την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας σε Ελλάδα και τουρκία, η Ελλάδα πέρασε από την Αγγλική στην επιρροή των Η.Π.Α. Το Κ.Κ.Ε. είχε ήδη αποφασίσει στο πλαίσιο τής 3ης Ολομέλειας την δημιουργία τακτικού στρατού με σκοπό την αντιπαράθεση με τους αντιπάλους, γνωρίζοντας όμως την θέση τού Στάλιν και την συμφωνία τής Γιάλτας γιά το μοίρασμα τής σφαίρας επιρροής.  Η άφιξη τού στρατηγού των Η.Π.Α. Τζέϊμς βαν Φλίτ (James van Fleet), το σχέδιο αναδιοργανώσεως τού Εθνικού Στρατού, καθώς και η ενίσχυσης τής Εθνοφρουράς, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην τελική ήττα των κομμουνιστών. Από την άλλη, η ρήξη τού Τίτο με τον Στάλιν και η επιλογή τού σοβιετικού στρατοπέδου από τον Ζαχαριάδη, διέκοψε σταδιακά την αποστολή πολεμοφοδίων και τροφίμων στον ΔΣΕ και απέκλεισε την διέλευση των συνόρων από τους αντάρτες.

1952.—Γεννήθηκε σαν σήμερα στο Σαίντ Πωλ (St. Paul) τής Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών (Η.Π.Α.), ο Γιώργος Παπανδρέου, πρόεδρος και πρωθυπουργός τού Πα.Σο.Κ, τού κόμματος που ίδρυσε ο πατέρας του Ανδρέας, εγγονός τού επίσης πολιτικού Γεώργιου Παπανδρέου, αρχηγού τού κόμματος τής Ενώσεως Κέντρου. Μητέρα του είναι η Μαργαρίτα Τσαντ, υπήκοος των ΗΠΑ. Πολιτογραφήθηκε με το όνομα Τζώρτζ Τζέφρυ Παπανδρέου. Γιαγιά του, από την πλευρά τού πατέρα του, είναι η Σοφία Μινέϊκο, κόρη τού σχεδιαστή των οχυρών τού Μπιζανίου γιά λογαριασμό των τούρκων. Εκφραστής διάφορων δήθεν προοδευτικών αντιλήψεων, σε θέματα παιδείας, ναρκωτικών, διεθνών σχέσεων, εξωτερικής πολιτικής, κοινωνικής πολιτικής και οικονομικής διαχειρίσεως, χρησιμοποίησε, με την «δημοκρατική απόφαση τού εκλογικού σώματος», το Ελλαδικό κράτος ως τόπο πειραματικής εφαρμογής τους. Και συνεχίζει…

1961.—Σαν σήμερα απεβίωσε στην Αθήνα ο βορειοηπειρώτης καπετάν Θύμιος Λιώλης, οπλαρχηγός τού Μακεδονο-Ηπειρωτικού Αγώνα. Ο αϊτός τού βουνού και τού κάμπου, χαρισματικός ηγέτης και εξαίρετος οπλαρχηγός τής Ηπείρου Ευθύμιος Γεωργίου Λιώλης, γεννήθηκε στην Κρανιά τής Β. Ηπείρου το 1880. Στις 3/12/2018, αλβανοί σύλησαν το μνημείο που υπάρχει στον τόπο γεννήσεώς του, σπάζοντας την πλάκα και κατεβάζοντας την ελληνική σημαία.

1963.—Μετά την παραίτηση Καραμανλή, ο βασιλέας Παύλος διορίζει πρωθυπουργό τον Πιπινέλη.

1970.—Χάνει την ζωή του ο πιλότος μας Βασίλειος Σταυρόπουλος, όταν στην περιοχή τής Χίου, το αεροσκάφος του τύπου F-5A, προσέκρουσε στην θάλασσα και συνετρίβη.

1974.—Η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει την προμήθεια 40 Mirage F1CG. Εξ αιτίας τής ελληνοτουρκικής κρίσεως, υπεβλήθη επείγον αίτημα και τα πρώτα δύο εντάχθηκαν στην Πολεμική Αεροπορία στις 5 Αυγούστου 1975, ενώ άλλα επτά μέσα στον ίδιο μήνα.

1978.—Τα επίσημα εγκαίνια τής Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στους πρόποδες τού όρους Βερμίου, στο Ροδοχώρι Ναούσης, εις ανάμνηση τής ομώνυμης Ι. Μ. τού Πόντου. Την έκταση, σε μία ειδυλλιακή τοποθεσία 200 στρεμμάτων, παραχώρησαν οι κάτοικοι τού Ροδοχωρίου από την ιδιοκτησία τους.

1981.—Καταγγελία τής Γιουγκοσλαβικής κυβερνήσεως ότι η αλβανία έχει φυλακισμένους περισσότερους από 20.000 Έλληνες κάτω από άθλιες συνθήκες και υπό βασανιστήρια.

1989.—Ο γενίτσαρος φύλαρχος τής τουρκικής κοινότητας στην κατεχόμενη Κύπρο, ανακοινώνει την πρόθεσή του να μεταφέρει στα εδάφη του έποικους μουσουλμάνους βούργαρους, γιά μόνιμη εγκατάσταση.

1992.—Ο πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος Β΄, επισκέπτεται την Εκκλησία τής Ελλάδος όπου χοροστατεί σε δοξολογία (16-22/6).

.—Ο πρωθυπουργός τής Πορτογαλίας Κ. Σίλβα πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Θέμα τής συναντήσεως των δύο πρωθυπουργών ήταν το «πακέτο Ντελόρ», καθώς και η σύσκεψη τού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Πορτογαλία στα τέλη τού μήνα.

.—Την ίδια ημέρα, ο φύλαρχος των αλβανών Σαλί Μπερίσα, εκδηλώνει τους πόθους των Τσάμηδων από την Νέα Υόρκη. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τάϊμς», φέρεται να δήλωσε ότι στα Σκόπια και την Ελλάδα υπάρχουν αλβανικές μειονότητες.

1994.—Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύεται στο νεκροταφείο Παιανίας, ο συνθέτης Μάνος Χατζηδάκις.

.—Παραπομπή τού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε δίκη μετά από ψηφοφορία τής Βουλής. Σαν σήμερα συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων τού Βουλευτηρίου, η Βουλή σε Ολομέλεια, γιά να συνεδριάσει υπό την Προεδρία τού Α. Κακλαμάνη, σχετικά με το αν θα παραπεμφθεί ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε δίκη, γιά το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών. Τον Ιανουάριο τού 1995 ο Α. Παπανδρέου ζήτησε από την Βουλή την αναστολή των ποινικών διώξεων. Τελικά η Βουλή, με μυστική ψηφοφορία στις 16/1/1995, ψήφισε κατά τής παραπομπής πολιτικών προσώπων. Το ενδιαφέρον σε όλες αυτές τις παραπομπές είναι ότι, γνώμονας  δεν ήταν πάντα η απόδοση δικαιοσύνης, αλλά η δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων, με επικρατούντα κριτήρια γιά παραπομπή ή απαλλαγή, τα κομματικά και μόνο.

1995.—Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τελωνείων ανακοινώνει ότι, η τουρκία ήταν ο υπ’ αριθμόν 1 προμηθευτής ηρωίνης στις αγορές τής δυτικής Ευρώπης.

2013.—Αρχαία προϊστορική πόλη ανακαλύφθηκε σε τμήμα τής Θράκης το οποίο βρίσκεται εντός βουργαρικών γεωγραφικών συνόρων. Εντοπίστηκε κοντά στην πόλη τής Προβάντια, γνωστή από την αρχαιότητα. Η αρχική χρονολόγηση των ερειπίων δύο διώροφων κατοικιών, τμημάτων των πυλών και οχυρώσεων τής πόλης, την τοποθετεί περίπου στο 4.700 με 4.200 π.Χ. Τον οικισμό περιβάλουν τεράστια τείχη χτισμένα με επεξεργασμένη πέτρα. Εκτός από τον οικισμό ανακαλύφθηκαν και περίπου 3.000 χρυσά κοσμήματα. Ανασκαφικά στοιχεία για τα νεολιθικά χρόνια (6.000 – 4.000 π. Χ.) στην Θράκη (εντός Ελληνικών συνόρων), έχουμε από περιορισμένες έρευνες στην Παραδημή, το σπήλαιο τής Μαρώνειας και τους Προσκυνητές. Προς το τέλος τής επόμενης ιστορικής περιόδου, τής εποχής τού Χαλκού, τα Θρακικά φύλα μετακινήθηκαν από τον βορρά και εγκαταστάθηκαν κυρίως στα υψώματα τής Ροδόπης και τού Ίσμαρου. Η Ισμάρα έχει ταυτισθεί με την οχυρή ακρόπολη στο ύψωμα τού Αγίου Γεωργίου, ανατολικά τής Μαρώνειας. Υπάρχει περίβολος και τείχη κυκλώπειας τοιχοδομίας, θεμέλια ανακτόρου και μεγαλιθικές πύλες.

2018.—Απορρίφθηκε από την Ολομέλεια τής Βουλής η πρόταση δυσπιστίας κατά τής κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, την οποία είχε καταθέσει το κόμμα τής αξιωματικής αντιπολιτεύσεως ‘’Νέα Δημοκρατία’’ (βλ.14/6). Σε σύνολο 280 παρόντων βουλευτών, υπέρ τής προτάσεως τάχθηκαν 127 βουλευτές τής αντιπολιτεύσεως, ο Δημήτρης Καμένος των ΑΝΕΛ [με αποτέλεσμα την διαγραφή του] και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Κατσαντώνης. Την πρόταση καταψήφισαν 153 βουλευτές [145 τού ΣΥΡΙΖΑ μαζί με 8 των ΑΝΕΛ (Έλενα Κουντουρά, Πάνος Καμένος, Κώστας Κατσίκης, Νίκος Νικολόπουλος, Κώστας Ζουράρις, Γιώργος Λαζαρίδης, Μαρία Κόλλια – Τσαρούχα, Θανάσης Παπαχριστόπουλος)]. Από την ψηφοφορία απουσίαζε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα τού Κ.Κ.Ε., η οποία είχε αποχωρήσει από την συζήτηση, καθώς και ο βουλευτής τού κόμματος ‘’Χρυσή Αυγή’’, Γιάννης Σαχινίδης.

.—Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος τού μπαλώματος των ‘’ΑΝεξάρτητων ΕΛλήνων’’ (!..) Πάνος Καμένος, σχεδόν με (κροκοδείλια) δάκρυα ανακοίνωσε προς «όσους βιάζονται να πέσει αυτή η κυβέρνηση» ότι ο ίδιος και οι ΑΝΕΛ θα την στηρίξουν «γιά να βγει η χώρα απ’ την κρίση». Έτσι ο ‘’υπερπατριώτης’’ που έσκιζε τα ρούχα του γιά το αδιαπραγμάτευτο όνομα τής Μακεδονίας, έδωσε τον απαραίτητο χρόνο στο ΣΥΡΙΖΑ να ολοκληρώσει την προδοτική συμφωνία των Πρεσπών.

.—Διαδήλωση έξω από την Βουλή, σχετική με την πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε στην Ολομέλειά της, διαλύθηκε με ρίψη άφθονων χημικών από τα ΜΑΤ κατόπιν κυβερνητικής εντολής. Το Αρχηγείο τής ΕΛ.ΑΣ, αναφέρθηκε σε: «[…] οργανωμένο σχέδιο κατάληψης τής Βουλής και κατάλυσης τής Δημοκρατίας…»

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.eistoria.com

Αφήστε μια απάντηση