ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ-15 ΙΟΥΝΙΟΥ

15 Ιουνίου

197 π. Χ..—Μάχη στην θέση “Κυνός Κεφαλαί”, μεταξύ Μακεδονικού και Ρωμαϊκού στρατού.  Ο Φίλιππος Ε΄, διέθετε μεταξύ άλλων, 16.000 βαριά οπλισμένους οπλίτες τής μακεδονικής φάλαγγας, 2.000 ελαφρά οπλισμένους πελταστές και 2.000 ιππείς. Στον μακεδονικό στρατό υπηρετούσαν επίσης 4.000 Θράκες και Ιλλυριοί και άλλοι 1.500 μισθοφόροι. Μετά την ήττα, ο Φίλιππος Ε΄ αναγκάστηκε να αποδεχθεί τους βαρείς όρους των Ρωμαίων. Εγκατέλειψε όλες τις πόλεις που κατείχε στην Νότιο Ελλάδα και στην Θεσσαλία, και κατέβαλε 1.000 τάλαντα ως πολεμική αποζημίωση. Ακόμη η Ρώμη κρατούσε το προσωπείο τής δύναμης που υποτίθεται ότι έφερνε την «ελευθερία» στους Έλληνες, όμως επιβλήθηκε ως ο ουσιαστικός ρυθμιστής των ελληνικών ζητημάτων. Οι ελληνικές πόλεις-κράτη δελεάστηκαν από τις προσωρινές παροχές των Ρωμαίων, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι έτσι προετοίμαζαν το έδαφος γιά την ολοκληρωτική επιβολή τής εξουσίας τους.

.—Η συμμετοχή των Θρακών στην Μάχη στις Κυνός Κεφαλές. Οι Θράκες είναι μεταξύ των ελαχίστων Ελλήνων που πολέμησαν στο πλευρό τού Μακεδόνα βασιλέα Φιλίππου Ε΄ εναντίον των Ρωμαίων. Γιά την εξαιρετική ανδρεία των Θρακών στις μάχες έχουμε την μαρτυρία τού Πλουτάρχου, ο οποίος αναφερόμενος στην Μάχη τής Πύδνας το 148 π. Χ., περιγράφει τους Θράκες που με αρχηγό τον Αλέξανδρο βάδιζαν πρώτοι και οι θέα τους εξέπληττε. Ήταν άνδρες ψηλοί με λευκά σώματα και με ασπίδες, οπλισμό και περικνημίδες που έλαμπαν. Κάτω από τον οπλισμό φορούσαν μαύρους χιτώνες και στους δεξιούς τους ώμους, απειλητικές, στέκονταν οι βαρυσίδερες ρομφαίες.

299.—Οι Ρωμαίοι στρατιώτες αποκεφάλισαν τον Επίσκοπο Γορτύνης (Κρήτη), Άγιο Κύριλλο.

948.—Ο εκδιωκόμενος από τον γυιό του Στέφανο Λεκαπηνό, Ρωμανός Α΄, πεθαίνει ως μοναχός σε μοναστήρι των Πριγκιποννήσων.

1341.—Απεβίωσε ο Ανδρόνικος Γ΄, Αυτοκράτορας τής Ανατολικής Ορθόδοξης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο Ανδρόνικος Γ΄ Παλαιολόγος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Μαρτίου 1297 και ήταν Αυτοκράτορας από το έτος 1328 έως το έτος 1341. Είχε καταλάβει την εξουσία με ήπιο πραξικόπημα κατά τού παππού του, Αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β΄ Παλαιολόγου, αφού ο πατέρας του και συναυτοκράτορας Μιχαήλ Θ΄ είχε πεθάνει ήδη από το 1320. Αποδείχτηκε ικανός ηγεμόνας ενώ ήταν άξιος στρατιώτης, πολιτικός ηγέτης αλλά και διπλωμάτης. Ο Ανδρόνικος πέθανε ξαφνικά χωρίς να έχει ορίσει διάδοχο. Αυτοκράτορας ανακηρύχθηκε ο γυιός του Ιωάννης Ε΄, εννέα μόλις ετών, με αντιβασιλέα τον Ιωάννη Καντακουζηνό, στενό φίλο και συνεργάτη τού Ανδρόνικου.  

1389.—(15/28 Ιουνίου). Ολοκληρώνεται η αιματηρότατη Μάχη τού Κοσσυφοπεδίου (Косовска битка, Бој на Косову), κοιτίδας και ιερού τόπου των Σέρβων. Μία μάχη που έκρινε την ελευθερία όχι μόνο τής Σερβίας, αλλά ολόκληρης τής Βαλκανικής, και, που γιά τους Σέρβους είναι ό,τι η Άλωση γιά εμάς. Οι Σέρβοι υπό τις διαταγές τού πρίγκιπα Λαζάρου, τού Σέρβου ευγενή Βουκ Μπράνκοβιτς και τού Βόσνιου Βλάτκο Βούκοβιτς, με την συμμετοχή και βούργαρων, συνάντησαν τα οθωμανικά στρατεύματα υπό τον Μουράτ Α΄, στην πεδιάδα τού Κοσσυφοπεδίου. Στην αρχή η μάχη έκλεινε υπέρ των Σέρβων, αλλά η αντεπίθεση των οθωμανών ήταν καθοριστική γιά το αποτέλεσμα, το οποίο ήταν υπέρ τους. Οι απώλειες ήταν βαριές και γιά τους τούρκους, πράγμα που επιβράδυνε προσωρινά την αναπόφευκτη προέλασή τους στην Βαλκανική.

1470.—Στις 15 Ιουνίου τού 1470, ο τούρκικος στόλος εισέβαλε ανενόχλητος στον Ευβοϊκό κόλπο. Ο επικεφαλής τού Ενετικού στόλου Νικόλο ντα Κανάλ που είχε στην διάθεση του 36 γαλέρες και 6 φορτηγίδες, δεν θέλησε να διακινδυνεύσει την εμπλοκή σε ναυμαχία με 300 (450 κατά άλλες πηγές) πλοία τού τούρκικου στόλου, μεταξύ των οποίων 108 μεγάλες γαλέρες. Αντ’ αυτού αποσύρθηκε στο ακρωτήρι Μανδήλι στην Κάρυστο. Δύο οθωμανικές επιθέσεις στις 25 και 30 Ιουνίου αντιστοίχως, αποκρούστηκαν επιτυχώς από τους Ενετούς και οι απώλειες γιά τους τούρκους ήταν βαριές. Περίπου 16.000 τούρκοι σκοτώθηκαν ενώ 30 γαλέρες τού τουρκικού στόλου καταστράφηκαν ολοσχερώς. Σύμφωνα με το κείμενο τού Γιάννη Γαβριηλίδη, στις 25 Ιουνίου ο Μωάμεθ με εκπρόσωπό του, ζήτησε από τον Βενετό βάιλο την παράδοση τής πόλεως, υποσχόμενος ανταλλάγματα. Η απάντηση ήταν αρνητική και σχεδόν αμέσως άρχισε ο βομβαρδισμός με πυροβόλα που εκτόξευαν πέτρες βάρους 100 λιβρών (45 κιλά περίπου), με αποτέλεσμα αρκετές ζημιές στην οχύρωση και σε πολλές εγκαταστάσεις μέσα στην πόλη. Οι επιθέσεις των οθωμανών στις 5 και 8 Ιουλίου, ήταν κι αυτές χωρίς αποτέλεσμα. Όταν στις 11 Ιουλίου οι πολιορκούμενοι είδαν 14 Ενετικές τριήρεις μαζί με 2 φορτηγά πλοία να πλησιάζουν σε απόσταση ενός μιλίου από την πόλη, αναθάρρησαν, θεωρώντας ότι η βοήθεια από την θάλασσα θα άλλαζε τις ισορροπίες. Μάταια όμως, διότι καμμία βοήθεια δεν προσφέρθηκε. Από την πλευρά τού εχθρικού στρατοπέδου, ο Μωάμεθ ήταν απογοητευμένος και έτοιμος να εγκαταλείψει την μάχη· πείστηκε μόνο από τις συνεχείς εκκλήσεις τού Μαχμούτ Πασά γιά μία τελευταία προσπάθεια. Αυτή η τελευταία προσπάθεια ξεκίνησε στις 11 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε στις 12 Ιουλίου με την κατάληψη τού Νεγκρεπόντε από τους οθωμανούς.

1472.—Ο αρχιστράτηγος των Ενετών Πέτρος Μοτσενίγκο, αφού κατέστρεψε διά πυρός και σιδήρου την τουρκοκρατούμενη Λέσβο, την Δήλο καθώς και άλλα νησιά των Κυκλάδων, καταπλέει στην βάση του στο Ναύπλιο.

1571.—Ο χαλασμός τού Ρεθύμνου. Μετά από την επίθεση στους Στροφάδες, ο μπεηλέρμπεης τού Αλγερίου στρέφεται εναντίον τής Κρήτης, αποβιβάζοντας τους άνδρες του στο ανοχύρωτο και αβοήθητο Ρέθυμνο. Έκαψε την πόλη και την επαρχία Αποκορώνου, πυρπόλησε 50 χωριά πιάνοντας 800 σκλάβους, γιά να στραφεί αμέσως μετά προς τα Χανιά κάνοντας τα ίδια και δυτικώτερα, με ακόμη πιό φρικτά εγκλήματα.

1730.—Απεβίωσε ο δάσκαλος, θεολόγος και λόγιος, Σωφρόνιος Λειχούδης.

1821.—«Σφαγαί χριστιανών εντός τού φρουρίου Χανίων τής Κρήτης. Αύται εγένοντο υπό Οσμάν πασά.» Οι τούρκοι, μαινόμενοι γιά την ήττα τους (βλ.14/6), προβαίνουν σε άγριες σφαγές μέσα στην πόλη των Χανίων. Οι κατακρεουργηθέντες υπερέβησαν τους  300. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και πολλά άρρενα βρέφη, τα οποία οι τούρκοι άρπαζαν από την αγκαλιά των μητέρων τους και τα έσφαζαν μπροστά τους. Οι επίσκοποι Κυδωνίας και Αποκορώνου, καθώς και οι ηγούμενοι πολλών μονών, οδηγήθηκαν στις φυλακές και υποβλήθηκαν σε φρικτά βασανιστήρια.

.—Στο μεταξύ, ο οπλαρχηγός Τσελεπής με το σώμα του, έσπευσε να υποστηρίξει τον Παναγιωτάκη στους Λάκκους (Κρήτη), όπου και εξεδίωξαν τους εχθρούς. Έπεσαν στην μάχη 3 Έλληνες και 60 τούρκοι. 

.—Ημέρα που γνώρισε την τουρκική θηριωδία η ιερά μονή Αγίου Πνεύματος (Κισσός Ρεθύμνης-Κρήτη). Αμπαδιώτες τούρκοι σε επέλασή τους, σφαγίασαν τους μοναχούς και πυρπόλησαν το κτιριακό συγκρότημα. Υπήρξε μάλιστα, η πρώτη Μονή η οποία καταστράφηκε από τους τούρκους κατά την επανάσταση τού 1821 στην Κρήτη.

.—«Μάχη Γαλατίστας δύο ώρας απεχούσης των Βασιλικών της Θεσσαλονίκης καθ’ ην εφονεύθη ο Γεν. Αρχηγός του Ελληνικού σώματος Χάμψας. Νίκη τούρκων. Ενταύθα διηύθυνε τον τουρκικόν στρατόν ο Βεϋράν πασάς» (βλ. και 10/6).

.—Ο Αλ. Υψηλάντης, ενώ προσπαθούσε να περάσει τα Καρπάθια με το ψευδώνυμο Δημήτριος Παλαιογενείδης, προδίδεται και κατόπιν παραδίδεται στους Αυστριακούς (βλ. και 14/6).

1825.—«Άφιξις στρατηγού Λάμπρου Βεΐκου μετά οπλοφόρων εις Μεσολόγγιον.»

1826.—«Αυστριακή κορβέττα κανονιοβολεί δύο Ελληνικά πλοία εις το ακρωτήριον της Μυτιλήνης.»

1828.—«Έναρξις περιοδείας Κυβερνήτου κατά την Δυτικήν Ελλάδα.»

1833.—Ιδρύθηκε η Βασιλική Χωροφυλακή. Πρόδρομος τής Ελληνικής Χωροφυλακής υπήρξε η Πολιταρχεία, η οποία ιδρύθηκε στο Ναύπλιο το 1828 και απαρτίστηκε από χίλιους άνδρες υπό τις διαταγές τού Ιωάννη Μακρυγιάννη. Συμμετείχε σε όλους τους εθνικούς αγώνες, στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο τού 1897, στον Μακεδονικό Αγώνα και στους Βαλκανικούς Πολέμους, καθώς και στους αγώνες τού έθνους στην Μικρά Ασία και την Θράκη. Υπήρξε η κύρια δύναμη αναχαιτήσεως τού ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, με αποκορύφωμα την υπεράσπιση τής πόλεως των Αθηνών κατά τα Δεκεμβριανά.

1836.—Βασιλικόν Διάταγμα προβλέπει ‘’Βασιλικόν Νομισματοκοπείον και Σφραγιστήριον’’.

1854.—Ο στρατηγός Χριστόδουλος Χατζηπέτρος ανήγγειλε «από κώμης τινός τής Θεσσαλίας» την διάλυση τής «φωλεάς Καλαμπάκας», εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς τους Μανιάτες, Κρήτες και Υδραίους συμπολεμιστές του, αλλά και το πικρό παράπονο γιά την υπό τής κυβερνήσεως εγκατάλειψή του. Γιά άλλη μία φορά και με αφορμή τον Κριμαϊκό Πόλεμο, οι Έλληνες πίστεψαν πως η συγκυρία ευνοούσε γιά την απελευθέρωση των υπόδουλων στους οθωμανούς εδαφών μας. Ο Χατζηπέτρος παρά την επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων και τον εξαναγκασμό τής κυβερνήσεως και τού βασιλέα Όθωνα να αποσύρουν τα ελληνικά σώματα από Θεσσαλία, Ήπειρο και Μακεδονία, όχι μόνο αρνήθηκε να αποχωρήσει, αλλά με γενναιότητα επέδωσε και τελεσίγραφο στους τούρκους να τού αποδοθούν εντός 48 ωρών τα Τρίκαλα. Ούτε πτοήθηκε από την εγκατάλειψή του από την Ελληνική κυβέρνηση και την κατάληψη τού Πειραιά από τους Γάλλους. Η έλλειψη εφοδίων τελικά τον ανάγκασε να υποχωρήσει. Έτσι τερματίστηκε η Ηπειροθεσσαλική εκστρατεία. Παρόμοιο τέλος είχε και η επανάσταση στην Μακεδονία. Ο αρχηγός αυτής, Τσάμης Καρατάσος και 400 από τους οπαδοπυς του, μεταφέρθηκαν με γαλλικό ατμόπλοιο στην Αθήνα.    

1863.—Με ψήφισμά της, η Β΄ Εθνοσυνέλευση κηρύσσει τον Βασιλέα Γεώργιο Α΄ενήλικο και ικανό να κυβερνήσει.

1890.—(ν. ημ.) Ισχυρή σεισμική δόνηση συγκλονίζει την νήσο Ζάκυνθο, δίχως όμως αναφορές γιά μεγάλης εκτάσεως ζημιές.

1900.—Φωτίζονται με φωταέριο οι οδοί Σταδίου, Ερμού, Αιόλου και Φιλελλήνων.

.—Ένοπλοι τούρκοι εισβάλλουν στο Ελληνικό έδαφος και αρπάζουν όλα τα ποίμνια από το χωριό Μαλακάσι Τρικάλων.

1905.—Μία ημέρα μετά την μεγάλη επιτυχία τού Βορειοηπειρώτη καπετάν Μάλλιου στην Όσνιτσα (βλ. 14/6ου), το σώμα του πέφτει συγκρούεται με ομάδα 110 τούρκων στρατιωτών η οποία τους αναζητούσε γιατί έμαθε την δράση της στην περιοχή. Η μάχη  κράτησε από το απόγευμα μέχρι τις 08:30 το βράδυ. Υπήρξε μία απώλεια, αυτή τού Μακεδόνα Ζήκου, ο οποίος ελάχιστα πριν την μάχη ζήτησε άδεια από τον Αρχηγό να πάει στο χωριό του να δει την σύζυγο και τα 3 του παιδιά , αλλά τον έπιασαν οι τούρκοι.

.—Το λουτρό αίματος στην Μακεδονία, έρχεται να συμπληρώσει η σφαγή δύο χωρικών από τα Λειβάδια. Οι αιμοδιψείς βούργαροι, εκτός από τους Θωμά Νικολάου και Νίκο Γιαννάκη, κατέσφαξαν μέχρι και τα υποζύγια τους από την μανία…

1906.—Μετά από απόφαση τού δικαστηρίου που άρχισε στις 18/12/1905, ο Αντώνιος Κωστογερακάρης εκτελείται στις φυλακές Ναυπλίου. Στις 31 Μαΐου είχε δολοφονήσει τον πρωθυπουργό Δηλιγιάννη.

1908.—Ο μακεδονομάχος Λάζος Δογιάμας, συντρίβει τους βουργάρους. Αντίπαλός του στην μάχη ήταν ο Βασιλέφσκυ Ίτσιου, ο οποίος και υπέστη πανωλεθρία.

1911.—Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται στην ελληνική Βουλή με αφορμή την επαναφορά τού διαδόχου στο Στράτευμα.

1912.—Το κείμενο τής ελληνοβουλγαρικής συνθήκης το οποίο υπογράφηκε στην Σόφια (19/5ου),  κυρώνεται από τον βασιλιά τής βουργαρίας Φερδινάρδο και τον Έλληνα διάδοχο Κωνσταντίνο.

1913.—(π.ημ.) Έναρξη Β΄ Βαλκανικού Πολέμου (15/16-6), ο οποίος χαρακτηρίζεται γιά την βραχύτητά του, αλλά και γιά την σκληρότητα των μαχών του.  Τα κυριότερα αίτια τού Β΄ Βαλκανικού πολέμου, ήταν: α) οι διεκδικήσεις των συμμάχων κρατών τού Α΄ Βαλκανικού Πολέμου, Ελλάδος, Σερβίας και βουργαρίας γιά την διανομή των απελευθερωμένων από τους τούρκους εδαφών τής βαλκανικής χερσονήσου, β) η επεκτατική πολιτική τής βουργαρίας, η οποία απέβλεπε στην ενσωμάτωση τής Μακεδονίας, σε συνδυασμό με την υπερεκτίμηση των δυνάμεών της σε σχέση με τους αντιπάλους της, γ) οι επεμβάσεις των Μεγάλων Δυνάμεων στην διανομή των απελευθερωθέντων εδαφών, ανάλογα με τα απώτερα συμφέροντά τους στον χώρο τής Βαλκανικής.

.—Ο βουργαρικός στρατός, μάς επιτίθεται κοντά στο Μπούκοβιτς.

1914.—(15/28) Η δολοφονία τού Διαδόχου τού Αυστροουγγρικού θρόνου, Αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου και τής συζύγου του, στο Σαράγιεβο Βοσνίας, απετέλεσε την αφορμή γιά την κήρυξη τού Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η κυβέρνηση τής Βιέννης δεν άφησε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία που τής δινόταν με την δολοφονία τού πριγκιπικού ζεύγους.

.—Γεννιέται ο Γιούρι Αντρόποφ, ηγέτης τής Σοβιετικής Ενώσεως γιά 15 μόλις μήνες (1982- μέχρι τον θάνατό του στις 9/2/1984). Λέγεται ότι κατάγεται από τα Λαγκάδια Γορτυνίας, καθώς οι Λαγκαδινοί πρόγονοί του (Ανδρόπουλοι), μετανάστευσαν στην Ουκρανία στα μέσα τού 18ου αιώνα.

1917.—(ν. ημερ.) Στις 15 με 17 Ιουνίου, οι αντιπρόσωποι των Δωδεκανήσιων συνήλθαν στην Πάτμο και πρότειναν να συσταθεί με την μεσολάβηση των Δυνάμεων, Αυτόνομη Πολιτεία τού Αιγαίου. Όμως, οι ιταλικές αρχές φυλάκισαν αυτούς που τους επέδωσαν το ψήφισμα, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι δεν είχαν καταλάβει τα Δωδεκάνησα ως ελευθερωτές.

.—Γεννιέται ο συνθέτης και τραγουδιστής τού ρεμπέτικου, Μιχάλης Γενίτσαρης.

.—Η πραξικοπηματική κυβέρνηση Θεσσαλονίκης τού Ελευθέριου Βενιζέλου σπάει το καθεστώς τής ευμενούς ουδετερότητας και κηρύσσει τον πόλεμο στην Αυστροουγγαρία, την Γερμανία, την τουρκία και την βουργαρία (βλ. & 14/6).

1919.—Πολυάριθμαι τουρκικές δυνάμεις επιτίθενται σφοδρώς εναντίον των Ελληνικών, οι οποίες υπεστήριζον την πόλιν Αϊδίνιον Μ. Ασίας. Παρά την σφοδρότητα των επιθέσεων, οι Έλληνες κρατούν τις θέσεις των.

1920.—Οι Ελληνικές δυνάμεις μάχονται εναντίον των τουρκικών παρά το Ομέρ-μπαμπά-Νταγ, και τρέπουν αυτάς σε φυγήν.

.—Ο Στρατός μας στο Μικρασιατικό μέτωπο καταφέρνει την κατάληψη των Μεντεχώρων. Μόλις στις 12 τού μήνα επιβληθήκαμε των τούρκων στην Φιλαδέλφεια (βλ. ημ.),  γιά να ακολουθήσει η Πάνορμος (βλ. 19/6ου).

1921.—Νέο πολεμικό συμβούλιο πραγματοποιείται στην Σμύρνη υπό τον βασιλέα Κωνσταντίνο Α’, με την συμμετοχή τού πρωθυπουργού Γούναρη.

.—Η Ελληνική ΧΙ Μεραρχία μάχεται εναντίον των τούρκων στην Νικομήδεια.

1922.—Στο Μέτωπο Μικράς Ασίας γίνονται μάχες περιπόλων και αποσπασμάτων.

1925.—Η παραίτηση τού υπουργού Εσωτερικών Γ. Κονδύλη λόγω κοπώσεως,  συμπαρασύρει σε παραίτηση άλλους τέσσερεις υπουργούς· ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος διορίζει πέντε νέους, ενώ έντονες είναι οι φήμες γιά κήρυξη δικτατορικού καθεστώτος από τον Θ. Πάγκαλο.

1928.—Συγκροτείται το ειδικό δικαστήριο γιά την δίκη τού δικτάτορα Θ. Πάγκαλου.

1939.—Η Ελλάδα τού Ιωάννη Μεταξά δικαιώνεται στο Διεθνές Δικαστήριο γιά την απόφαση αναστολής πληρωμών έναντι των δανειστών της. Όλα ξεκίνησαν το 1932, όταν μετά από ένα δραματικό τρίμηνο ταξειδιών και επαφών στην Ευρώπη, η κυβέρνηση Βενιζέλου κήρυξε χρεοστάσιο στις 18 Απριλίου. Μέχρι τότε, παρ’ όλες τις δύσκολες συνθήκες, οι δανειστές πληρώνονταν κανονικά. Όταν ο Βενιζέλος είχε μιλήσει στην Κοινωνία Των Εθνών στις 15 Απριλίου 1932, είχε ζητήσει πενταετή αναβολή πληρωμών, αλλά η τελική απόφαση τής Κ.Τ.Ε. δεν ήταν ευνοϊκή. Η «Societe Commerciale De Belgique» κατέφυγε στην διεθνή διαιτησία απαιτώντας να πληρωθεί. Το 1936, λίγο πριν αναλάβει την πρωθυπουργία ο Ιωάννης Μεταξάς, εκδόθηκε καταδικαστική απόφαση γιά την Ελλάδα και οι Βέλγοι προσέφυγαν στο Δικαστήριο Διεθνούς Δικαίου γιά να απαιτήσουν την εφαρμογή τής αποφάσεως. Τότε η κυβέρνηση Ιωάννη Μεταξά, κάνοντας χρήση τής «αρχής τής δημοσιονομικής αδυναμίας», έβαλε σε προτεραιότητα τις ανάγκες των πολιτών έστω κι’ αν αυτό ήταν εις βάρος των πιστωτών. Κέρδισε την υπόθεση με την απόφαση υπ’ αριθμόν General List No 77, Judgment Νο 31 τής 15ης Ιουνίου 1939. Η απαλλακτική απόφαση τού Δικαστηρίου συνιστά δεδικασμένο γιά διεθνή δικαστικά όργανα.

1941.—Αρχή οργανώσεως διαφυγής από την κατεχόμενη Ελλάδα στελεχών τού Πολεμικού (Βασιλικού τότε) Ναυτικού και Λιμενικού Σώματος στην Μέση Ανατολή, με διάφορα πλωτά μέσα.

.—Έγγραφο τής Γερμανικής Πολεμικής Διοικήσεως, διατάσσει να προσαχθούν χάρτες που καταδεικνύουν τις Ελληνικές Αρχαιότητες. Σκοπός τους, όπως και επετεύχθη, η κλοπή.

1941.—Ως αντίποδα (;;) στην πατριωτική οργάνωση «Φιλική Εταιρεία» τού Ευάγγ. Αβέρωφ, οι κομμουνιστές τής Πελοποννήσου δημιουργούν την «Νέα Φιλική Εταιρεία». Η οργάνωση των Αβέρωφ και Ράπτη, έπληξε κυρίως την δράση δοσίλογων οργανώσεων, όπως τής λεγόμενης «Ρωμαϊκής Λεγεώνας», που προπαγάνδιζε ότι οι Βλάχοι δεν είναι Έλληνες.

1942.—Ο π. Βασίλειος Ιωάννου βασανίστηκε και σφαγιάστηκε από αλβανοτσάμηδες. Τον έπιασαν στον κάμπο τού Καλπακίου ενώ πήγαινε στις Φιλιάτες. Τον βασάνισαν επί τόπου και τον σκότωσαν με μαχαίρι. Συνέπεσε μάλιστα να περνά εκείνη την ώρα ο Ιταλός φρούραρχος, ο οποίος περιορίστηκε να… καγχάσει εις βάρος τού θυσιαζομένου ιερέα.

.—Το υποβρύχιο ‘Παπανικολής Ι’, βύθισε δύο ιστιοφόρα στο Σκαρπάντο.

.—Η βρετανική αεροπορία βομβαρδίζει τον Πειραιά.

1943.—Εξαφανίστηκε στην περιοχή Σίντι Μπαράνι τής Δυτικής Ερήμου κατά την εκτέλεση διατεταγμένης αποστολής περιπολίας προστασίας νηοπομπής στην Μεσόγειο, ο πιλότος μας, Κλέαρχος Σπυρομήλιος. Λόγω βλάβης τού κινητήρα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το αεροπλάνο του με αλεξίπτωτο. Ο Σπυρομήλιος γεννήθηκε στην Χιμάρα.

1943 ή ’44.—Οι Γερμανοί φονεύουν 19 Έλληνες, σε αντίποινα ανατινάξεως ιταλικού πλοίου στον Πειραιά.

1945.—Σκοτώθηκε ο αεροπόρος μας Παναγιώτης Αργυρόπουλος στον Όρμο Βάρης, όταν το αεροσκάφος τύπου Σπίτφάϊαρ (Spitfire) στο οποίο επέβαινε, προσέκρουσε στην θάλασσα, κοντά στο στόχο, και βυθίστηκε μαζί του.

1951.—Με κατ’ οίκον περιορισμό τιμωρούνται οι πρωτεργάτες τού κινήματος ΙΔΕΑ τής 31ης Μαΐου. Σκοπός τού ΙΔΕΑ ήταν η συντριβή τού κομμουνιστικού κινήματος και η αποσόβηση τού σοβιετικού κινδύνου. Οι κινηθέντες αξιωματικοί δεν είχαν σκοπό την κατάληψη τής εξουσίας‘  τους αρκούσε να μην παραιτηθεί ο Παπάγος. Το κίνημα απέτυχε γιατί δεν είχε την υποστήριξη οιουδήποτε θεσμικού ή εξωθεσμικού παράγοντα, αλλά και γιατί δεν ήταν σοβαρά οργανωμένο. Κανείς απ’ τους ηγέτες τής στάσεως δεν σκέφτηκε να ζητήσει την κινητοποίηση τής μεγαλύτερης μονάδας τού Ελληνικού Στρατού, τού Γ΄ Σώματος, τού οποίου ο επιτελάρχης (ταξίαρχος Αθ. Φροντιστής) ανήκε στον Δεσμό. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα ότι οι κινηματίες δεν επιχείρησαν να συλλάβουν την πολιτειακή, πολιτική ή στρατιωτική ηγεσία· ακόμη και η κατάληψη των ραδιοσταθμών έγινε γιά να μην ανακοινωθεί ξανά η παραίτηση τού Παπάγου, όχι γιά να απευθυνθούν στον λαό.

.—Αρχίζουν οι εορτές γιά τα 1.900 χρόνια από την άφιξη τού Απόστολου Παύλου στην Ελλάδα.

1956.—Απεβίωσε μετά τον βαρύτατο τραυματισμό του, ο Κύπριος αγωνιστής τής ΕΟΚΑ Πέτρος Ηλιάδης. Είχε τραυματιστεί κατά την διάρκεια βομβιστικής επιθέσεως εναντίον των Άγγλων κατακτητών. Ο ήρωας και αγωνιστής τής ΕΟΚΑ Πέτρος Ηλιάδης, θυσιάστηκε στον βωμό τής ελευθερίας και των υπέρτατων ιδανικών βληθείς υπό Αγγλικών πυρών. Στην κηδεία του, που έγινε στον Αγρό, ο πατέρας του ο οποίος τον καμάρωνε γιά το ήθος και τον πατριωτισμό του, τον αποχαιρέτησε με ένα δάφνινο στεφάνι λέγοντας : “Έχει η δάφνη μυρωδιά, Πέτρο μου, μα έχει και πικράδα”.

.—Στην Πύλο οι ανασκαφές φέρνουν στο φως το μεγαλοπρεπές ανάκτορο τού Νέστορα.

1958.—Η αρχαιολογική σκαπάνη στην Πέλλα, την γενέτειρα τού Μεγάλου Αλεξάνδρου, φέρνει στο φως σημαντικά ψηφιδωτά τής ελληνιστικής εποχής. Στο τέλος τού 5ου αιώνα π. Χ. ο Αρχέλαος μετέφερε την πρωτεύουσά του από τις Αιγές στην Πέλλα. Σ’ αυτό το σημείο οργανώθηκε ένα από τα σπουδαιότερα αστικά κέντρα με πρωτοποριακό γιά την εποχή εκείνη ορθοτομημένο ρυμοτομικό σύστημα τύπου Μανχάταν και πυκνό δίκτυο υδροδοτήσεως και αποχετεύσεως, μετατρέποντας την μεγαλύτερη πόλη τής Μακεδονίας σ’ ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά και καλλιτεχνικά κέντρα τής ελληνιστικής εποχής (4ος -1ος αι).

1966.—Απίστευτες ζημιές προκαλεί καταιγίδα στην Κεντρική Ελλάδα. Ένας νεκρός γεωργός από κεραυνό, μόλις 45 ετών, δεκάδες τραυματίες από χαλαζόπτωση στο χωριό Φανάρι, εκ των οποίων αρκετοί διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, ενώ τα πουλερικά (αλλά και 2 άλογα) εξαλείφθηκαν.

1982.—Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου ανακοινώνει την υποτίμηση τής δραχμής κατά 15%.

1985.—Η αεροπειρατεία, που σημειώθηκε την προηγούμενη ημέρα σε αεροσκάφος τύπου Μπόϊνγκ 727 τής TWA, λίγα λεπτά αφού απογειώθηκε από το αεροδρόμιο τού Ελληνικού, συνεχίζεται. Μεταξύ των ομήρων είναι και 16 Έλληνες. Οι δύο αεροπειρατές, ριζοσπάστες Σιίτες, μέλη τού “Ισλαμικού Ιερού Πολέμου“, οδήγησαν το αεροσκάφος αρχικά στην Βηρυτό, μετά στο Αλγέρι και από εκεί πάλι στην Βηρυτό, απειλώντας να το ανατινάξουν αν δεν απελευθερώνονταν όλοι οι Σιίτες Μουσουλμάνοι, που κρατούνται στο Ισραήλ. Η αεροπειρατεία έληξε μετά από 17 ημέρες [30/6].

1990.—Στην χώρα μας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έχουν καεί 85.000 στρέμματα δασών.

1992.—Ο Πρόεδρος των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ, με επιστολή του στον Πορτογάλο πρόεδρο τού Συμβουλίου ΥΠΕΞ τής ΕΟΚ, ζητά την άμεση αναγνώριση, απορρίπτοντας την αλλαγή τού ονόματος που διεκδικεί.

1994.—Απεβίωσε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες και πνευματικούς ανθρώπους, ο Μάνος Χατζιδάκις. Γεννημένος στην «διατηρητέα» Ξάνθη όπως έλεγε ο ίδιος, ήταν γυιός τού δικηγόρου Γεώργιου Χατζηδάκι από τον Μύρθιο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου και τής Αλίκης Αρβανιτίδου από την Αδριανούπολη. Είναι ο ιδρυτής και διευθυντής γιά πολλά χρόνια τής «Πειραματικής Ορχήστρας Αθηνών». Κατά την διαμονή του στην Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, ασχολήθηκε με την σύνθεση λιμπρέτων, ενώ εκεί ηχογράφησε και το περισσότερο ίσως γνωστό έργο του με τίτλο «Το χαμόγελο τής Τζοκόντας». Το πέρασμά του ως διευθυντή τού κρατικού ραδιοσταθμού «Τρίτο Πρόγραμμα» 1975-1981, είναι σημείο αναφοράς γιά το τί σημαίνει ποιοτικό ραδιόφωνο.

.—Με απόφαση τού Πολιτικού του Συμβουλίου, το κόμμα ΔΗΑΝΑ τού Κωστή Στεφανόπουλου αποφασίζει να διαλυθεί, εξ αιτίας τής αποτυχίας που σημείωσε στις εκλογές γιά το Ευρωκοινοβούλιο.

1995.—Σφοδρή σεισμική δόνηση στην περιοχή τού Αιγίου, στις 03:16 τα ξημερώματα, εντάσεως 6,1 βαθμών τής κλίμακας Ρίχτερ, είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση πολλών κτιρίων και τον θάνατο 27 ανθρώπων μεταξύ των οποίων ήταν και μέλη τής ίδιας οικογένειας. Οι 16 ήταν Έλληνες και οι  11 Γάλλοι τουρίστες που χάθηκαν στα ερείπια τού ξενοδοχείου στο οποίο διέμεναν. Γιά πρώτη φορά μετέχει στην διάσωση των εγκλωβισμένων η Ειδική Μονάδα Αντιμετωπίσεως Καταστροφών τής Πυροσβεστικής, (ΕΜΑΚ), η οποία κατορθώνει να βγάλει ζωντανό από τα ερείπια, μετά από τιτάνιο αγώνα 21 ωρών, τον μικρό Ανδρέα Μπογδάνο. Συγκινητικές είναι οι στιγμές των δακρυσμένων διασωστών όταν κατάφεραν να βγάλουν στο φως τον μικρό Ανδρέα. Οι πυροσβέστες μας δεν υπολόγισαν κούραση ή κίνδυνο, προκειμένου να απεγκλωβίσουν τους δεκάδες καταπλακωμένους συνανθρώπους μας. Αποτέλεσμα τού ισχυρού σεισμού ήταν να κριθούν κατεδαφιστέα 3.000 κτήρια, ενώ έμειναν άστεγοι 4.000 άνθρωποι.

2004.—Ενώ βρισκόταν σε διατεταγμένη αποστολή υπεραυξημένου κινδύνου, κατέπεσε και συνετρίβη στην ορεινή περιοχή Κελάρια Παρνασσού αεροσκάφος F-4 στο οποίο επέβαιναν ο Επισμηναγός Καραθάνος Κωνσταντίνος μαζί με τον Υποσμηναγό Σεβαστάκη Εμμανουήλ. Ο Επισμηναγός Καραθάνος Κωνσταντίνος ήταν έγγαμος με δύο παιδιά.

2014.—Κατά την διάρκεια των τριήμερων ναυτικών αγώνων, «Spetses Classic Yacht Race 2013», λίγα ναυτικά μίλια πριν από τον τερματισμό, το παραδοσιακό καΐκι τού βασιλέα Κωνσταντίνου Β΄ «Αφρόεσσα», με πλήρωμα που απαρτιζόταν από Ολυμπιονίκες τής ιστιοπλοΐας (την Σοφία Μπεκατώρου, τον Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και τον Γιώργο Ζαΐμη), εμβόλισε λόγω λανθασμένου υπολογισμού ανταγωνιστικό παραδοσιακό ξύλινο σκάφος, με αποτέλεσμα να τού προκαλέσει μικρές υλικές ζημιές. Στο σκάφος που εμβολίστηκε, επέβαινε και ο γυιός τού σκιτσογράφου Σπύρου Ορνεράκη, ο οποίος είχε σχεδιάσει γελοιογραφία στην οποίο απεικονίζεται ένα παιδάκι να ουρεί σε ένα στέμμα…

2015.—Καταθέτει στην ελλαδική Βουλή, ενώπιον τής Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρώην εκπρόσωπος τής Ελλάδος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα όσα κατέθεσε ήταν καταπέλτης έναντι αυτών που υπέγραψαν το Μνημόνιο θέτοντας την χώρα υπό καθεστώς πλήρους κυριαρχίας των διεθνών χρηματαγορών. Όσα στοιχεία κατέθεσε, παρέμειναν ανεκμετάλλευτα.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»

Βασική πηγή: www.eistoria.com

Αφήστε μια απάντηση