ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ-07 ΙΟΥΛΙΟΥ

Η καταστροφή τού τουρκικού στόλου στον κόλπο τού Τσεσμέ. Destruction of the Turkish Fleet in the Bay of Chesme. Έργο τού Jacob Philipp Hackert. Μουσείο Ερμιτάζ -Hermitage Museum.
7 Ιουλίου

1099 μ.Χ.—Οι Σταυροφόροι, με δύναμη 12.000 πεζών και 1.500 έφιππων, φτάνουν έξω από τα τείχη τής Ιερουσαλήμ. Στις 15 τού μήνα η πόλη θα πέσει στα χέρια τους, όπου ακολουθεί η μεγάλη σφαγή. «Περίπου δέκα χιλιάδες καρατομήθηκαν στον Ναό. Αν ήσασταν εκεί, τα πόδια σας θα βάφονταν μέχρι τους αστραγάλους από το αίμα τής σφαγής. Κανείς τους δεν απέμεινε ζωντανός. Δεν χαρίστηκαν ούτε στις γυναίκες και στα παιδιά».

1347.—Μάχες με τούρκους εμπρός στο φρούριο Περιθωρίου στην Θράκη.

1423.—Με ψήφισμά της, η ενετική Γερουσία κατόπιν αιτήματος τού Δεσπότη Θεσσαλονίκης Ανδρόνικου Παλαιολόγου στην ενετική διοίκηση Εύβοιας, ενέκρινε την παραλαβή τής πόλεως υπό την προστασία της, και την αποστολή πλοίων και στρατού. Ο Ανδρόνικος Παλαιολόγος, ευρισκόμενος προ τού διλήμματος να πέσει η πόλη στα χέρια των τούρκων οι οποίοι την πολιορκούσαν, αποφάσισε να στείλει επιστολή στην ενετική διοίκηση τής Εύβοιας ζητώντας να τεθεί η Θεσσαλονίκη υπό ενετική κατοχή και προστασία, με την προϋπόθεση οι κάτοικοί της να διατηρήσουν τα ήθη και έθιμά τους, τα δικαιώματα και τις εξουσίες τους και να αποφασίσουν ελεύθεροι εάν θέλουν να μείνουν ή να αναχωρήσουν από την πόλη.

1426.—Κύπρος, η μάχη τής Χοιροκοιτίας. Ενώ η Κύπρος βρισκόταν υπό Φραγκική κατοχή με ηγεμόνες τούς Ντε Λουζινιάν, επί βασιλείας Ιανού πραγματοποιήθηκε μία από τις μεγαλύτερης κλίμακας μάχες, η τής Χοιροκοιτίας, όπου υπέστη σφοδρότατη καταστροφή από την Ισλαμική Αίγυπτο. Αυτή η ήττα υπήρξε καθοριστική γιά την ολοκληρωτική κατάκτηση τής νήσου που πραγματοποιήθηκε 1 ½ αιώνα αργότερα από τους οθωμανούς. Όπως και στην Κρήτη, στον μεταξύ Ενετών και οθωμανών πόλεμο, το τίμημα τού αίματος που πλήρωσαν οι Έλληνες στις μάχες ήταν βαρύ.

1538.—Μετά από φήμη ότι ο στόλος τού Αντρέα Ντόρια εμφανίστηκε στην Κρήτη, οι τούρκοι με 3.000 γενίτσαρους ξεκινούν την πολιορκία τής Σκιάθου. Μέσα σε μιά εβδομάδα κυρίευσαν το κάστρο της, και, αφού έσφαξαν το μεγαλύτερο μέρος τής φρουράς, έκαναν δούλους 3.400 Ενετούς και Έλληνες.

1628.—Ο τρομερός Άγγλος αρχιπειρατής sir Kenelm Digby, μετά από τριήμερη καταδίωξη καταφέρνει να συλλάβει γαλλικό σκάφος, το οποίο πριν είχε αιχμαλωτίσει δύο ελληνικά καραμουζάλ (είδος πλοίων). Τα ελληνικά πλοία τα απελευθέρωσε.

1686.—Μανιάτες και Βενετοί απελευθερώνουν την Μεθώνη από τούς τούρκους. Οι τούρκοι παρέδωσαν το κάστρο τής Μεθώνης και εν μέσω των ζητωκραυγών πλήθους Ελλήνων, ο αρχιστράτηγος Βενετός μετέτρεψε το τζαμί σε καθολικό ναό γιά να τελεστεί δοξολογία και να εορταστεί η νίκη και η εκδίωξη των οθωμανών. «[…] Οι Βενετοί με την βοήθεια των Ελλήνων, κυρίεψαν και την Μεθώνη, την Πύλο, το Ναύπλιο (1686 Σεπτέμβριος). Αμέσως μετά την Πάτρα και την Κόρινθο. Οι Μανιάτες μ΄αρχηγό τον Π. Μακρή εμεγαλούργησαν παντού».

1688.—Μετά από την αποτυχία τής επαναστατικής κινήσεως που δημιούργησε στην Κρήτη, ο Μοροζίνι εγκαταλείπει το νησί με στόχο την κατάληψη τής Χαλκίδας. Η φρουρά τού κάστρου τού Ηρακλείου στην Κρήτη, με παραίνεση και βοήθεια τού Μοροζίνι, είχε επαναστατήσει στις 12 Μαΐου καταφέρνοντας να φονεύσει τον πασά τής πόλης καθώς και πολλούς τούρκους αξιωματικούς.

1770.—Λήγει η ναυμαχία τού Τσεσμέ, στην οποία ο ρωσικός στόλος, υπό την αρχηγία των Σπυριδώφ, Ορλώφ καί Έλφινστον, καταναυμάχησε τον τουρκικό. Στην διάρκεια τής ναυμαχίας, οι ναυαρχίδες των δύο στόλων ανατινάχτηκαν, την νύχτα όμως, οι Ρώσοι εξαπέλυσαν πυρπολικά, τα οποία επανδρωμένα με Έλληνες ναυτικούς κατά το πλείστον, προκάλεσαν εξαιρετικά εκτεταμένες καταστροφές στον τουρκικό στόλο. Ο απολογισμός τής συντριβής των τούρκων στην ναυμαχία στο Τσεσμέ, είναι τραγικός. Στην διάρκειας δύο ημερών (βλ. 5/7ου) ναυμαχία, πυρπολήθηκαν 15 τουρκικά πλοία τής γραμμής, έξι φρεγάτες και 50 άλλα πλοία, ενώ αιχμαλωτίστηκε ένα τής γραμμής μαζί με πέντε γαλέρες. Στους 10.000 νεκρούς δυστυχώς ήταν και πολλοί Έλληνες τους οποίους οι τούρκοι χρησιμοποιούσαν ως σκλάβους στα καράβια. Όμως, εκτός από εκείνους τους νεκρούς, ως εκδίκηση γιά την δεινή ήττα τους, οι τούρκοι έσφαξαν άλλους χίλιους Έλληνες και Αρμένιους στην πόλη τής Σμύρνης.

1771.—Οι οθωμανικές αρχές τής Θεσσαλονίκης, επιβιβάζουν 150 βαριά οπλισμένους γενίτσαρους σε μεγάλης χωρητικότητας σκάφος, με αποστολή την πάταξη Ελλήνων πειρατών οι οποίοι δρουν στον Θερμαϊκό κόλπο. Βρήκαν τρία πλοία τα οποία βομβάρδισαν ανηλεώς. Όπως όμως αποδείχτηκε, αντί γιά Υδραίικα πειρατικά (έτσι τα είδαν..) ήταν δικά τους τα οποία μετέφεραν τουρκαλβανούς στρατιώτες…

1792.—Τουρκικός στόλος, συνοδευόμενος και από δύο γαλλικές φρεγάτες, επιτέθηκε στον Λάμπρο Κατσώνη στο Πόρτο – Κάγιο (δυτική Μάνη), όπου είχε καταφύγει. Ο Κατσώνης άφησε τούς τούρκους ν’ αποβιβαστούν, και κατόπιν επέπεσε μετά των ανδρών του και σώματος Μανιατών εναντίον τους και τούς εξόντωσε. Τέσσερεις χιλιάδες πτώματα κάλυψαν το έδαφος, και μόνο περίπου 100 από τους αποβιβασθέντες κατόρθωσαν να σωθούν. Ο Κατσώνης ως  στρατιωτικό αρχηγό είχε ορίσει τον κουμπάρο του, Αντρούτσο, πατέρα τού Οδυσσέα, με άλλους Κλέφτες.

1793.—Οι τούρκοι κατακρεουργούν τον επίσκοπον Λάμπης (Κρήτης) Μεθόδιον. Κατά την παράδοση, τού έριξαν τρεις σφαίρες κατάστηθα και τον αποτελείωσαν με 17 μαχαιριές.

1796.—Αποφασίστηκε η σύσταση «Νοσοκομείου τής Κοινότητας Σερρών». Οι άρχοντες τού τόπου συναπεφάσισαν «κοινόν οσπητάλιον» το οποίο απεκλήθη και «Ξενοδοχείον» [στοιχεία Σάκης Αραμπατζής].

1807.—(7-8 Ιουλίου) Ρωσία, Αυστρία και Γαλλία, υπογράφουν την περίφημη Συνθήκη τού Τιλσίτ (Ρωσία). Σύμφωνα με την Συνθήκη τού Τιλσίτ, η οποία υπογράφηκε από τον αυτοκράτορα τής Ρωσίας και τον Ναπολέοντα, τα Επτάνησα υπάχθηκαν και πάλι στην γαλλική διοίκηση. Σύμφωνα με αυτήν την συνθήκη, ουσιαστικά, διαπραγματεύχθηκε ο διαμελισμός της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ενώ η Γαλλία θα έπαιρνε την αλβανία, την Θεσσαλία, την Πελοπόννησο και την Κρήτη, η Αυστρία θα κρατούσε γιά τον εαυτό της την Βοσνία και την Σερβία, μέχρι και την Θεσσαλονίκη. Η Επτάνησος δόθηκε τότε ως προκαταβολή στον Ναπολέοντα, και μάλιστα ως οικογενειακό του κτήμα! Την 1η Σεπτεμβρίου, οι Γάλλοι κατέλυσαν το τοπικό Σύνταγμα των Επτανήσων.

1822.—«Σφαγαί χριστιανών εν Μαστιχοχωρίοις τής Χίου, καθ’ ας των τούρκων αρχηγοί ήσαν οι Χατζή Ηλίας αγάς, Ελλέζογλους και Ομέραγας τη διαταγή τού Διοικητού τής Χίου Μεχμέτ Εμίν Βαχίτ πασά.»

.—Ο Δράμαλης, συνεχίζοντας την φονική του εκστρατεία, φτάνει στην Ακροκόρινθο την οποία προστατεύει ο Δημήτριος Υψηλάντης. Εκεί μάλιστα, νυμφεύθηκε την χήρα τού Κιαμήλμπεη, ενώ έστειλε μήνυμα στον Χουρσίτ πασά στην Λάρισα, ότι δήθεν κατέλαβε την Πελοπόννησο. Η αλήθεια είναι, ότι, από τους 30.000 οθωμανούς με τους οποίους ξεκίνησε την εκστρατεία του, όταν έφτασε στην Κόρινθο τού απέμειναν μόνον οι 6.000 (βλ. και 6/7).

.—Μετά την άφιξη τού Δράμαλη στην Πελοπόννησο, η κυβέρνηση και τα μέλη της εγκαταλείπουν το Άργος. Φορτωμένοι σε δύο πλοία έσπευσαν γιά τους Μύλους (βλ. και 6/7).

.—Την ίδια ημέρα, ο Θ. Κολοκοτρώνης επιστράτευσε Έλληνες τής Τριπολιτσάς, ενώ έδωσε διαταγή να καούν τα σπαρτά τής πεδιάδας τού Άργους και να μολυνθούν όλες οι πηγές υδάτων. Σκοπός του ο αποδεκατισμός των τούρκων.

1823.—«Επέστρεψεν ο φρούραρχος Αθηνών Γ.Γκούρας εις την θέσιν του.»

.—«Μάχη εις το μοναστήριον Ιερουσαλήμ τού Δήμου Χαιρωνείας τής Λεβαδείας αμφίρροπος. Ενταύθα αρχηγοί των μεν Ελλήνων ήτο ο Οδυσσεύς Ανδρούτσος των δε τούρκων ο Γιουσούφ πασάς Περκόφτσαλης.» Οι Έλληνες υπό τον Οδυσσέα Ανδρούτσο επιτέθηκαν εναντίον των τούρκων στο μοναστήρι Ιερουσαλήμ τής Λεβαδειάς. Η μάχη υπήρξε σφοδρή και ουδείς απέβη νικητής.

.—Σε εμφύλιες συρράξεις μεταξύ τού Θ. Κολοκοτρώνη και άλλων Ελλήνων αρχηγών στην Λακωνία, οι νεκροί είναι αρκετές δεκάδες.

1824.—Οι τούρκοι εισβάλλουν στο Λιδωρίκι και το καταστρέφουν.

.—«Άφιξις Ελληνικού στόλου εις Ρόδον υπό την ηγεσίαν των Μιαούλη και Σαχτούρη.» Ο Ελληνικός στόλος ναυλοχεί στα ανοιχτά τής πόλεως τής Ρόδου.

.—«Αναχώρησις Ιμβραήμ πασά εξ Αλεξανδρείας μετά στόλου και στρατευμάτων διά την Ελλάδα.» Ο Ιμπραήμ, ξεκινά από το Κάιρο με σκοπό να καταστείλει την Ελληνική Επανάσταση. Είχε στην κατοχή του μία τεράστια πολεμική μηχανή, εξ αιτίας τής οποίας παρ’ ολίγον να  βλάψει ανεπανόρθωτα τα σχέδιά μας γιά ελευθερία.

1825.—Οι τούρκοι επιτέθηκαν εναντίον των Ελλήνων και κατέλαβαν τον Άγιο Αθανάσιο Αθηνών«Ο Ομέρ πασάς Βρυώνης κατέλαβε τον Άγιον Αθανάσιον των Αθηνών, έμπροσθεν τού ναού τού Θησέως.»

1828.—Υπογράφεται πρωτόκολλο μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων γιά την αποστολή γαλλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, με σκοπό την εκδίωξη των Αιγυπτίων τού Ιμπραήμ. «Υπεγράφη πρωτόκολλον μεταξύ Γαλλίας και Αγγλίας περί αποστολής Αγγλογαλλικών στρατευμάτων εις Ελλάδα προς έξωσιν των Αιγυπτίων.»

1832.—Συμφώνως με την εν Κωνσταντινουπόλει γενομένη συνθήκη μεταξύ τούρκων και Δυτικών, η Πάτμος και οι Ν.Α. Σποράδες επιδίδονται εις τούς πρώτους.

1842.—Ο Βασιλέας Όθων υπογράφει την σύσταση «Σχολείου Εκπαιδεύσεως Ενωμοταρχών». Πρόκειται γιά την πρώτη σχολή εκπαιδεύσεως Αξιωματικών τού Σώματος Χωροφυλακής, με 6 μαθήματα γιά τους συμμετέχοντες και διάρκειας 6 μηνών.

1858.—Η Υψηλή Πύλη, απαντώντας στο αίτημα των Κρητών «να μη συναχθώσι τα όπλα των», όπως είχε απαιτηθεί, δήλωσε μέσω των απεσταλμένων της ότι «[…] όσον δε διά τα όπλα, επειδή και η Αυτοκρατορική Διοίκησις θεωρεί ίσους όλους τούς υπηκόους της, Οθωμανούς και μη Οθωμανούς, διά τούτο καθώς οι Οθωμανοί κρατούν τα όπλα των, ούτω και οι Χριστιανοί θέλουν έχει τα ιδικά των». Η διαβεβαίωση επικυρώθηκε στην συνέχεια και με τον αυτοκρατορικό ορισμό τής 7ης Ιουλίου 1858, σύμφωνα με τον οποίο «[…] επειδή το Υψηλόν Δοβλέτι έχει μεγίστην εμπιστοσύνην εις τούς υπηκόους του, είναι αδιάφορον εάν έχουν τα όπλα ή όχι, αλλά γενικώς απαγορεύεται ώστε κανείς, είτε Οθωμανός είτε Χριστιανός, να μην περιφέρεται ένοπλος.»

1865.—Ημερομηνία θανάτου τού μεγάλου Αγωνιστή αλλά και ενός εκ των αρίστων αξιωματικών τής Χωροφυλακής, με πλείστες επιτυχίες όσο ελάχιστοι, Γεωργίου Μανιάτη. Ο πραγματικά ηρωικότατος  Μανιάτης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1800, πολέμησε δίπλα στον Κολοκοτρώνη, ενώ μετά την αποστρατεία του από την Χωροφυλακή στις 29 Σεπτεμβρίου τού 1861, αποσύρθηκε στην Χαλκίδα όπου απεβίωσε.

1869.—Ο Μάρκος Ρενιέρης εκλέγεται παμψηφεί διοικητής τής Εθνικής Τράπεζας. Είναι ο δεύτερος στην ιστορία τής Τράπεζας, μετά τον Γ. Σταύρο.

1873.—Απεβίωσε ο λόγιος και νομικός, Αναστάσιος Πολυζωίδης. Γεννήθηκε στις 20 Φεβρουάριου τού 1802 στο Μελένικο.

1890.(π.ημ) Σαν σήμερα γεννήθηκε ο βασιλέας τής Ελλάδος, Γεώργιος ο 2ος.

1891.—Ολοκληρώνεται η σιδηροδρομική διαδρομή Μελιγαλά – Διαβολίτσι, μήκους περίπου 8 χιλιομέτρων.

1896.—Μετά από την αποβίβασή τους στην θέση Σκάλα Ελευθεροχωρίου, οι 89 Μακεδονομάχοι υπό τον Μπρούφα, προχώρησαν με τα πόδια προς το ερειπωμένο βυζαντινό μοναστήρι τής Μακρυρράχης κι’ έφτασαν στην Παλατίτσα (την σημερινή Βεργίνα). Στην θέση Μπάλιανη συνέλαβαν τον αδελφό τού δερβέναγα τής περιοχής και αφού πήραν όσες πληροφορίες ήθελαν, τον άφησαν ελεύθερο. Ακολούθως προχώρησαν προς την Βέροια. Στην πορεία συνέλαβαν και τον δερβέναγα Καλούσον Μπάξιο, τον αφόπλισαν και τον άφησαν ελεύθερο. Πέρασαν τον Αλιάκμονα από την θέση Μπάρμπεσι και στρατοπέδευσαν κοντά στο τουρκικό χωριό Χάνδοβα. Ο διοικητής Βέροιας ανέθεσε στον εξωμότη δερβέναγα Γεώργιο Τσάμη να καταδιώξει τους αντάρτες. Ο Γεώργιος Τσάμης ήταν πατέρας τού υπαρχηγού τής ομάδας, Ιω. Τσάμη, είχε όμως εγκαταλείψει την οικογένειά του και, αφού ασπάστηκε το ισλάμ, διορίστηκε δερβέναγας.

1901.—Ακρότατα καιρικά φαινόμενα γιά την εποχή. Περίπου 15.000 στρέμματα καλλιεργειών καταστράφηκαν στην Λειβαδιά, λόγω χαλαζοπτώσεως, ενώ το στρώμα πάγου έφτασε στα 20 εκατοστά (!!)

1902.—Η μετάβαση τού ποντιακής καταγωγής μητροπολίτη Κορυτσάς και Πρεμετής Φώτιου (Ηλία Καλπίδη), στην Κορυτσά, γίνεται δεκτή από τους Έλληνες χριστιανούς με πολλή χαρά, διότι ο κίνδυνος τής ρουμανικής προπαγάνδας ήταν μεγάλος. Ο Φώτιος, ως πρώτη του φροντίδα είχε να φροντίζει γιά την ίδρυση και την λειτουργία σχολείων, αλλά ο αγώνας του δεν περιορίστηκε μόνον σ’ αυτό. Πλήρωσε, όμως με την ζωή του το τίμημα τού καθήκοντος και τού πατριωτισμού του, καθώς βρήκε τραγικό θάνατο στις 9 Σεπτεμβρίου τού 1906.

1903.Γενέθλιος ημέρα τού διαπρεπή Βυζαντινολόγου Σερ Στήβεν Ράνσιμαν (Sir Steven Runciman). Μαθήτευσε κοντά στον διάσημο καθηγητή τής Νεώτερης Ιστορίας και Βυζαντινολόγο Τζον Μπάγκνελ Μπιούρι και με το έργο του ανέδειξε την προσφορά τής Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην ανθρωπότητα, σε μία εποχή όπου ήταν (και εξακολουθεί να είναι) παραγνωρισμένη και αγνοημένη.

.—Ο τότε αρμοστής Κύπρου Sir William Frederick Haynes-Smith εξήγγειλε σαν σήμερα: «Έλαβα την εντολήν υπό τού Υπουργού να πληροφορήσω το Συμβούλιον, ότι η Αγγλία κατέχει την Κύπρον ως παρακαταθήκην δυνάμει τής Συνθήκης τού 1878. Η Κύπρος ανήκει εις την Τουρκίαν, εις περίπτωσιν κατά την οποίαν η Ρωσία επιστρέψει το Κάρς και το Βατούμ. Η Κυβέρνησις δεν προτίθεται να δώσει την Κύπρον εις καμμίαν άλλην Δύναμιν».

1905.—Γεννήθηκε στο Βατούμ τής Ρωσίας, ο σημαντικός αρχιμουσικός και διευθυντής ορχήστρας με καταγεγραμμένες τουλάχιστον 6.000 συναυλίες στην μακρά ζωή του, Οδυσσέας Δημητριάδης. Παιδί Ποντίων που είχαν καταφύγει στο Βατούμ, έγραψε ιστορία ως αρχιμουσικός τής Κρατικής Συμφωνικής Ορχήστρας τής Γεωργίας, ενώ το 1980 διορίστηκε επίσημος αρχιμουσικός των Ολυμπιακών Αγώνων τής Μόσχας. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 28 Απριλίου 2005 στην Τιφλίδα.

1906.—Ως αντίποινα γιά την εξόντωση τού αιμοδιψή Τάνεφ, οι δήμιοι των βούργαρων Παντελή Σιάγκα και Δημ. Γκέκτση, κατακρεουργούν την άτυχη Ευτέρπη Τζήκα με τσεκούρι, καθώς και το βρέφος που κρατούσε στην αγκαλιά της.

.—Συμμορία βούργαρων επιτίθεται νύκτα σε χωριό τής Καλλιθέας Σερρών με βόμβες, έχοντας σκοπό να το κάψει συθέμελα.

1907.—Σε μάχη τού τουρκικού στρατού με σπείρα βουργαροδολοφόνων στο Μελένικο, φονεύονται ο αρχηγός τής σπείρας και ο γενικός επόπτης των βουργάρικων συμμοριών τής περιοχής.

1909.—Ορκίζεται η νέα κυβέρνηση τού Δημ. Ράλλη, η οποία ανέλαβε αμέσως μετά την κυβέρνηση τού Γεώργιου Θεοτόκη. Την προσωνυμία «κυβέρνηση θερινών διακοπών» έλαβε λόγω τής ελαχίστης διάρκειάς της (έως τις 15/8ου).

1913.—Ο λόχος των Κρητών φοιτητών πορεύεται προς Ξάνθη.

.—Στο βουργαρικό μέτωπο συνεχίζεται ο σκληρός αγώνας των Ελληνικών δυνάμεων. Κατόπιν θυελλώδους επιθέσεως οι Έλληνες καταλαμβάνουν τα υψώματα Ντερβέν-Κουλί.

.—Η Στρατιά Δαμιανού καταδιώκει τους βούργαρους μέχρι τα Βλάχικα Καλύβια.

.—Στὴν μάχη τοῦ Πετσόβου ὁ ὑπολοχαγὸς διοικητὴς λόχου Εὐζώνων Μαντούβαλος Θεόδωρος ἀπὸ τὴν Μάνη, τραυματίζεται στὸ στῆθος. Τὸ τραῦμα ἦταν διαμπερές. Ὁ Μαντούβαλος, γνωστὸς ὡς καπετὰν Ταΰγετος τοῦ Μακεδονικοῦ  Ἀγῶνα, ὑπηρετοῦσε ἐκείνη τὴν περίοδο ὡς λοχίας στὸ 9ο Σύνταγμα Καλαμάτας, ὅταν μὲ τὴν ἔναρξη τοῦ Μακεδονικοῦ Ἀγῶνα, φλεγόμενος ἀπὸ πατριωτισμό, ἐγκατέλειψε τὸ Σύνταγμά του μαζὺ μὲ ὁμάδα στρατιωτῶν ποὺ μύησε, καὶ μετέβη κρυφὰ στὴν Μακεδονία ὡς ὁπλαρχηγός. Τὸ ἴδιο συνέβη ὅταν σάλπισε τὸ προσκλητήριο τῆς Βορείου Ἠπείρου τῷ 1914 (μετὰ τὴν προδοσία τοῦ Ἀγῶνα τῶν ἀδελφῶν μας). Συγκρότησε ἀμέσως Σῶμα ἀπὸ 60 ἐθελοντὲς Μανιᾶτες καὶ ἀναχώρησε γιὰ τοὺς  Ἁγίους Σαράντα. Τὸ ταξείδι τοῦ καπετάνιου ἔχει ἰδιαίτερο ἐνδιαφέρον, γιατὶ κατὰ τὴν διάρκειά του συνέβη ἕνα τολμηρὸ ἐγχείρημα.

1914.—Ὁ λοχαγὸς τοῦ Ε.Σ. Θεόδωρος Μαντούβαλος ἀποβιβάστηκε στοὺς Ἁγίους Σαράντα καὶ παρουσιάστηκε στὸν Ὑπουργὸ τῶν Στρατιωτικῶν Δημήτριο Δούλη γιὰ νὰ συμβάλῃ στὴν εὐόδωση τοῦ ἀγῶνα τῶν ἀδελφῶν μας. Ὁ Δούλης τοῦ ἀπένειμε τὸν βαθμὸ τοῦ ταγματάρχη καὶ τὸν διώρισε στρατιωτικὸ διοικητὴ περιφερείας. «Ἐν Ἀργυροκάστρῳ τῇ 7ῃ Ἰουλίου 1914. Τὸν παρουσιασθέντα ἡμῖν λοχαγὸν τοῦ Ἑλληνικοῦ στρατοῦ Μαντούβαλον Θεόδωρον κατατάσσομεν εἰς τὸν ἡμέτερον στρατὸν ἀπὸ τῆς 1ης μηνός, ἀφ’ ἧς παρουσιάσθη, μὲ τὸν βαθμὸν τοῦ ταγματάρχου καὶ διορίζομεν αὐτὸν Στρατιωτικὸν διοικητὴν περιφερείας Ἀργυροκάστρου.» Ἡ ἀπόφαση τοῦ Μαντούβαλου ἦταν ἀντίθετη μὲ αὐτὴν τοῦ Πρωθυπουργοῦ Ἐλ. Βενιζέλου καὶ τῶν Μεγάλων Δυνάμεων.

1916.—Ο ρωσικός στρατός εισέρχεται στην Αργυρούπολη. «(…) Ὁ ρωσσικός στρατός νικηφόρος εἰσῆλθεν εἰς τήν Ἀργυρόπολιν ὑπό τήν ἀρχηγίαν τοῦ Πολωνοῦ στρατηγοῦ Ἰβάν Κουλίκα. Εἰς προϋπάντησίν του ἐξῆλθον ὑπό τόν ἦχον κωδωνοκρουσιῶν οἱ Ἕλληνες καί Τοῦρκοι μετά τῶν ἑξαπτερύγων καί εἰκόνων, ὅτε ὁ Δημ. Ἀποστολίδης προσέφερε τά σημεῖα τῆς ὑποταγῆς, ἄρτον καί ἅλας, καί κατευθύνθησαν εἰς τόν ναόν τοῦ Τιμίου Σταυροῦ, ὅπου ἐψάλη μεγάλη δοξολογία.» [Χρονολόγιο και εργογραφία Γ. Θ. Κανδηλάπτου – Κάνεως, 2002, Μαρία Κ. Βεργέτη, εκδόσεις Αδελφών Κυριακίδη.]

1919.—Σε ολόκληρο το Μέτωπο τής Μ. Ασίας επικρατεί σχετική ηρεμία.

1920.—Στα πλαίσια τής ανάγκης καταλήψεως τής Ανατολικής Θράκης, και με την έγκριση τής επιχειρήσεως από τους Συμμάχους, η Μεραρχία Σμύρνης καταλαμβάνει την Ηράκλεια, την Ραιδεστό και μετά από τρείς μέρες το Λουλέ Μπουργκάς. Στην περιοχή δρούσε ο νεότουρκος αξιωματικός Τζαφέρ Ταγιάρ ο οποίος είχε οργανώσει στρατιωτικές δυνάμεις στην Ανατολική Θράκη, ενώ στην Δυτική δρούσαν συμμορίες κομιτατζήδων. Ακολούθησε στις 12 Ιουλίου η κατάληψη  από τον ελληνικό στρατό τής Αδριανουπόλεως, μέσα σε πανηγυρικό κλίμα από τους κατοίκους της, και μέχρι τα τέλη Ιουλίου είχε καταληφθεί ολόκληρη η Ανατολική Θράκη μέχρι την Τσατάλτζα. Όλ’ αυτά, ενώ ο Ταγιάρ ήταν πλέον αιχμάλωτος ήδη από τις 14/7ου μαζί με άλλους 3.167 συμπολεμιστές του. Σημειώνεται σε αυτό το σημείο το γεγονός, ότι, το κίνημά του είχε μικρή απήχηση στο μουσουλμανικό στοιχείο.

1921.—Οι Ελληνικές δυνάμεις τής Στρατιάς  Μ. Ασίας μάχονται εναντίον των τούρκων εις τον τομέα Δορυλαίου και κυρίως επί τού Ακτίου και Τσαμ-τεπέ.

.—Ενθουσιώδη υποδοχή επιφυλάσσουν οι χιλιάδες Έλληνες στο Ουσάκ, στην Μ. Ασία, κατά την άφιξη τού βασιλέα Κωνσταντίνου Α΄.

.—Οι εχθροί ολοκληρώνουν τις απαραίτητες προπαρασκευές και μετακινήσεις των τουρκικών δυνάμεων μέχρι το απόγευμα τής σημερινής, και είναι έτοιμοι γιά την αυριανή μεγάλη αντεπίθεση (βλ. 8/7ου).

1922.—Στην Μ. Ασία μεταξύ των εμπολέμων γίνονται μάχες αναγνωρίσεως των θέσεων.

1923.—Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Ισμέτ Ινονού, με κοινή δήλωσή τους, ανακοινώνουν ότι επήλθε συμφωνία εφ’ όλων των εκκρεμών ζητημάτων μεταξύ Ελλάδος και τουρκίας.

1925.—Ξεκινούν οι συνομιλίες και οι εργασίες γιά την χάραξη των Ελληνοτουρκικών συνόρων κατά μήκος τού Έβρου.

1935.—Ο βασιλέας Γεώργιος Β΄ διαζεύχθηκε από την σύζυγό του, Ελισάβετ τής Ρουμανίας. Χαρακτηριστικό από τον γάμο (27/2/1921) τού ζεύγους, ήταν το γεγονός ότι ενώ η Ελισάβετ βαπτίστηκε Ορθόδοξη κατά το πρωτόκολλο, ο κακόδοξος Πάπας γιά να δείξει την δυσαρέσκειά του σε αυτό, αφόρισε τον πατέρα της Φερδινάνδο (…)

1936.—Γεννιέται στο ορεινό χωριό Ανώγεια Μυλοποτάμου τής Κρήτης, ο τραγουδιστής Νίκος Ξυλούρης ή Ψαρονίκος.

1937.—Δημοσιεύεται ο Υποχρεωτικός Νόμος, κατά τον οποίο απαγορεύεται η συμφοίτηση αρρένων και θηλέων στο γυμνάσιο.

1939.—Εγκρίνεται η εκλογή τού Ιωάννη Δροσόπουλου ως διοικητή τής Τραπέζης Ελλάδος.

1943.—Μετά από την δολιοφθορά και την καταστροφή των γεφυρών Καλογήρου (Φιλιππιάδος) και Ασπροχαλίκου (Κερασώνος), ως αντίποινα οι Ιταλοί διενεργούν επίθεση και καταστροφή των παρακείμενων χωρίων Κλεισούρας και Αγίου Γεωργίου. Οι κτηνώδεις φασίστες προέβησαν σε εκτελέσεις αθώων χωρικών, με 19 θύματα από το πρώτο και άλλον έναν από το δεύτερο. Την 21η Ιουλίου εισέβαλαν και πάλι στην Κλεισούρα, έκαψαν 90 κατοικίες και εκτέλεσαν 21 ανθρώπους. Η εξ ίσου τραγική λεπτομέρεια γιά τους κατοίκους τής περιοχής, όμως, είναι ότι μετά από τις επιθέσεις αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τους τόπους τους και δεν επέστρεψαν παρά μόνον μετά την αποχώρηση και των Γερμανών (Οκτώβριος 1944)…

1944.—Οι βάρβαροι και κτηνώδεις Γερμανοί, εισβάλουν για τρίτη φορά στο Γρεβενίτι τής Ηπείρου. Εκτέλεσαν 5 ατυχείς και αθώους χωρικούς, ενώ προέβησαν σε λεηλασίες και καταστροφές όσων περιουσιών είχαν απομείνει. Ενωρίτερα, στις 22/10/1943 και 31/12/1943, πυρπόλησαν τα 293 σπίτια, όλες τις αποθήκες και κάθε κτήριο, μαζί με το σχολείο και την εκκλησία τού χωριού.

.—Ο Ιερέας Αθανάσιος Τόσκας, ετών 66, σφαγιάστηκε από τους βούργαρους συμμάχους των Γερμανών. Ήταν εφημέριος τού χωριού Κυδωνιές, απ’ όπου και καταγόταν. Την στοιχειώδη εκπαίδευση έλαβε στην γενέτειρά του και κατόπιν μετέβη στην Ρουμανία, πλησίον τού συγγενούς του Γεωργίου Βασιλειάδου, όπου παρέμεινε εννέα χρόνια και παρακολούθησε μαθήματα στα εκεί λειτουργούντα Ελληνικά Σχολεία. Επανήλθε στην γενέτειρά του το 1909 και διορίστηκε δημοδιδάσκαλος σε διάφορα χωριά τής Επαρχίας Γρεβενών. Το 1920 χειροτονήθηκε ιερέας και τοποθετήθηκε ως Εφημέριος στο χωριό Κυδωνιές. Κατέλειπε την Πρεσβυτέρα του Μαλαματή και τα παιδιά του Θεοδώρα, Ιωάννη, Δάσκαλο, και Νικόλαο, Αξιωματικό Πυροβολικού.

.—Οι Γερμανοί κατακτητές σε μιά επιδρομή τους, πήραν τον ιερέα Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο εφημέριο τής Κοινότητας Λούβρης (Σισανίου και Σιατίστης) γιά να τους δείχνει το δρόμο. Πέρασαν από μερικά χωριά σέρνοντάς τον μαζί τους και βασανίζοντάς τον σκληρά. Έξω από το χωριό Κυδωνιές, τον σκότωσαν με μαχαίρι.

1945.—Δεύτερο στην σειρά νομοθετικό διάταγμα του ομόσπονδου κομματιού τής Γιουγκοσλαβίας, στην περιοχή των Σκοπίων, το οποίο αφορά την απόκτηση γραπτής γλώσσας (βλ. & 3 Μαΐου). Βέβαια, λόγω παντελούς ανυπαρξίας γραπτής γλώσσας αλλά και τής αδυναμίας των επιστημόνων, αναγκάστηκαν απλώς να… επισημοποιήσουν ελληνικά γλωσσικά ιδιώματα.

1952.—Σκοτώθηκε στον Γιδά Θεσσαλονίκης κατά την διάρκεια διατεταγμένης πτήσεως, λόγω συγκρούσεως τού αεροσκάφους του τύπου Σπίτφάϊαρ (Spitfire) με άλλο τού ίδιου τύπου, ο πιλότος μας Ιωάννης Τσάμης. http://www.pasoipa.org.gr/

1953.—Η πρώτη Διάσκεψη υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος, τουρκίας και Γιουγκοσλαβίας, μετά την από υπογραφή τού νέου Συμφώνου (28/2ου), γίνεται στην Αθήνα. Οι συναντήσεις αυτές ήταν προβλεπόμενες από το Βαλκανικό Σύμφωνο τής Άγκυρας (βλ. 28/2ου) ως ετήσιες.

1955.—Επιστρέφει μία στρατιωτική μονάδα μας η οποία συμμετείχε στον πόλεμο τής Κορέας. Από την δύναμη 2.163 ανδρών η οποία απάρτιζε το Ελληνικό Σύνταγμα μέχρι τον Μάιο, εκτός των απωλειών, οι υπόλοιποι επέστρεψαν, και στην Κορέα απέμειναν μόνον 191 άνδρες.

1956.—«Χθες και περί ώραν 4ην μ.μ. η υπ’ αρ. 526 επιβατική αμαξοστοιχία Δράμας – Θεσσαλονίκης ευρισκόμενη πλησίον τού Σιδ. Σταθμού Βυρωνείας παρέσυρεν και εφόνευσεν 12 βουβάλια ευρισκόμενα επί τής σιδηροδρομικής γραμμής και ακολούθως εξετροχιάσθη…» [από δημοσίευμα τής 8ης τού μήνα].

1971.—Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γεώργιος Γεωργαλάς, παραδίδει στον Νέστορα Μάτσα το βραβείο που απονεμήθηκε στον σκηνοθέτη από το Υπουργείο Παιδείας τής Ιταλίας στο 12ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Μιλάνου. Το βραβείο αφορούσε την μικρού μήκους ταινία «Ο Οδυσσέας ζει πάντα – Ελληνικές Θάλασσες», μία παραγωγή τής Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών. Ο αξιόλογος Νέστωρ Μάτσας, μεταξύ πολλών άλλων, είναι ο πρώτος που καθιέρωσε τα εθνογραφικά ντοκιμαντέρ, ενώ είναι ο πρώτος που εισήγαγε στην ελληνική τηλεόραση τα λαογραφικά και εθνογραφικά προγράμματα. Δημιούργησε 150 εθνογραφικά ντοκιμαντέρ, πολλά από τα οποία έχουν κερδίσει διεθνή βραβεία και διακρίσεις. Η δράση, η σταδιοδρομία και το λογοτεχνικό του έργο αποτελούν ορόσημο στην λαογραφία και στην εθνογραφία τής Ελλάδος.

1972.—Σαν σήμερα απεβίωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως  Αθηναγόρας. Γεννήθηκε στα Τσαραπλανά, το σημερινό Βασιλικό τής Ηπείρου, στις 25 Μαρτίου 1886 και το κοσμικό του όνομα ήταν Αριστοκλής Σπύρου. Το 1903 εισήχθη στην Θεολογική Σχολή Χάλκης. Το 1910, έλαβε το πτυχίο του στην θεολογία, εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε διάκονος. Το 1919, ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Μελέτιος Μεταξάκης, τον προσέλαβε αρχιδιάκονο και γραμματέα τής Αρχιεπισκοπής. Τον Δεκέμβριο τού 1922, και ενώ ακόμα ήταν διάκονος, εξελέγη Μητροπολίτης Κέρκυρας. Το 1930, ορίστηκε από την Ιερά Πατριαρχική Σύνοδο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής και παρέμεινε σε αυτή την θέση μέχρι το 1948. Κατά την διάρκεια τής εκεί θητείας του, κατόρθωσε να ενώσει τις διαιρεμένες από τον εθνικό διχασμό κοινότητες, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην ανέγερση ναών και σχολείων και ίδρυσε την ελληνορθόδοξη σχολή θεολογίας τού Τιμίου Σταυρού στην Βοστώνη. Μετά από την παραίτηση τού Μάξιμου Ε΄, εξελέγη Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως την 1η Νοεμβρίου τού 1948. Ήταν ο πρώτος Πατριάρχης που εξελέγη χωρίς να έχει την τουρκική υπηκοότητα, κατόπιν πιέσεων από τις Η.Π.Α.

1974.—Στις 7 Ιουλίου 1974 η Κυπριακή Κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει την δύναμη τής κυπριακής εθνοφρουράς (τής οποίας η πλειοψηφία των αξιωματικών ήταν Ελλαδίτες), από 11.000 άντρες σε 4.500.

1979.—Αναστάτωση προκαλείται στην ελληνική οικονομία από την απεργία των τραπεζικών.

.—Δύο βόμβες στις αποθήκες υλικού τής βιομηχανίας «Πετζετάκη» στην Καλλιθέα. Οι αρχές αποδίδουν την ενέργεια στην τρομοκρατική οργάνωση ΕΛΑ.

1981.—Απεβίωσε ο Κώος ιατρός και πολιτικός Σταμάτης Κ. Μανούσης.

.—Τρεις μέρες μετά από την μεγάλη πυρκαγιά στο πολυκατάστημα ΔΡΑΓΩΝΑΣ και έναν περίπου μήνα μετά από την ταυτόχρονη πυρπόληση τού ΚΛΑΟΥΔΑΤΟΣ στην πλατεία Δημαρχείου και τού ΑΤΕΝΕ στην οδό Σταδίου, το εφιαλτικό σκηνικό μεταφέρεται στον Πειραιά. Το οκταώροφο πολυκατάστημα ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ στην διασταύρωση των οδών Βασιλέως Κωνσταντίνου και Τσαμαδού στον Πειραιά, περικυκλώνεται από πυκνούς καπνούς. Η φωτιά εκδηλώνεται στούς μεσαίους ορόφους (3ο,4ο,5ο) καταστρέφοντας εμπορεύματα αξίας περί τα 30.000.000 δραχμές. Οι 120 πυροσβέστες με τα 18 πυροσβεστικά οχήματα, έδωσαν σκληρή μάχη με τούς πυκνούς καπνούς και τις υψηλές θερμοκρασίες, κατορθώνοντας να περιορίσουν την επέκτασή στους επόμενους ορόφους. Όλοι οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων που καταστράφηκαν, κάνουν λόγο γιά ολιγωρία των κυβερνήσεων, ηθελημένα κατά την άποψή τους, ζητώντας την ενίσχυση και επανόρθωσή τους. Σχεδόν όλες οι μεγάλες αυτές οικογένειες επιχειρηματιών με ευημερούσες και πρωτοποριακές επιχειρήσεις, δεν ανόρθωσαν ποτέ ξανά το ανάστημά τους, ενώ χάθηκαν κυρίως από τα δάνεια και τις χρεωκοπίες. Σήμερα χάρις στην Ε.Ε. τής ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων (και εργατών), η Ελληνική αγορά έχει κατακλυστεί από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες σε όλους τούς κλάδους. Οι επιθέσεις στα πολυκαταστήματα δεν έχουν εξιχνιαστεί μέχρι σήμερα και έχουν παραγραφεί δικαστικά.

1982.—Με τα λόγια «Αφήνω γειά σας Άρχοντες», αποχαιρέτησε τα εγκόσμια μετά από μάχη με τον καρκίνο ο σημαντικός λυράρης τού Πόντου, Κωστίκας Τσακαλίδης. Γι’ αυτόν είχε γράψει ο Μίμης Πλέσσας: «Εσείς οι τυχεροί θα πιείτε από τα αυθεντικά τού Πόντου με την αλήθεια που τα λέει ο Κωστίκας πριν εμείς οι έντεχνοι, οι επιτήδειοι, θολώσουμε την διαύγεια και την καθαρότητά τους.» Ο Κωστίκας Τσακαλίδης, λυράρης και τραγουδιστής, γεννήθηκε στα Δενδράκια Δράμας το 1932.

1990.—Οι θεατρικές κριτικές αποδοκιμάζουν την παράσταση «Αντιγόνη», την οποία ερμήνευσε στην Επίδαυρο την προηγούμενη ημέρα, η λεγόμενη «εθνική σταρ», Αλίκη Βουγιουκλάκη. Η ηθοποιός, κατά κάποιον τρόπο παγιδευμένη τόσα χρόνια σε ένα συγκεκριμένο ερμηνευτικό τύπο, θέλησε στην θεατρική της ωριμότητα να ερμηνεύσει τον ρόλο τής Αντιγόνης, με την υπογραφή τού σκηνοθέτη Μίνωα Βολονάκη. Πλαισιώθηκε από αξιόλογους ηθοποιούς, ενώ η μουσική επένδυση ήταν τού Μ. Θεοδωράκη. Οι κριτικοί όμως δεν δέχτηκαν ευνοϊκά αυτή την προσπάθεια.

1994.—Εκατοντάδες άνθρωποι μεταφέρονται σε νοσοκομεία τής Αθήνας με αναπνευστικά προβλήματα, λόγω τής ατμοσφαιρικής ρυπάνσεως και τής υψηλής θερμοκρασίας.

.—Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τα Τίρανα προβαίνει η ελληνική Κυβέρνηση γιά την ψήφιση από την αλβανική βουλή νόμου, γιά καθιέρωση ημέρας γενοκτονίας των Τσάμηδων. 

1996.—Κοινή διακήρυξη καλής γειτονίας, σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας υπογράφεται μεταξύ των ΥΠΕΞ των βαλκανικών χωρών, στο πλαίσιο τής περιφερειακής συνόδου στην Σόφια (βλ  και 6/7).

1997.—Στάχτη γίνονται 60.000 στρέμματα δάσους από τις φωτιές που ξεσπούν σε όλη την χώρα, με μεγαλύτερη εκείνη στο Σέϊχ Σου στην Θεσσαλονίκη.

2001.—Άγνωστοι έγραψαν στο μαυσωλείο τής Κόνιτσας «Η Κόνιτσα είναι αλβανική» και «Σφάξτε τους βρωμο Έλληνες».

2004.—Μεγάλη πυρκαγιά ξεσπά στην Πάρνηθα με τραγικό αποτέλεσμα να βρει τον θάνατο ένας 74χρονος. Από την φωτιά υπήρξαν και υλικές ζημιές. Τουλάχιστον 11 σπίτια και τέσσερα αυτοκίνητα υπέστησαν μεγάλες καταστροφές, ενώ 150 στρέμματα δασικής εκτάσεως και 50 στρέμματα οικοπέδων κάηκαν ολοσχερώς.

2019.—Σε Νοσοκομείο των Αθηνών άφησε την τελευταία του πνοή ο Σωτήρης Κυριαζάτης, πρώην Πρόεδρος τής ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ. Κατάγονταν απ’ την ιστορική κοινότητα τής ΕΕΜ, τους Λαζάτες στην περιοχή Λειβαδιάς Βορείου Ηπείρου. Με δράση εθνοφελή και αντικομμουνιστική απ’ την δεκαετία τού 1980, όταν κανένα σημάδι πτώσεως τού απολυταρχικού καθεστώτος δεν φαίνονταν, εξελέγη Πρόεδρος τής ΟΜΟΝΟΙΑΣ στην Συνδιάσκεψη Φεβρουαρίου 1992. Το Φθινόπωρο τού 1996, από τις δυσκολότερες περιόδους που πέρασε η ΕΕΜ μετακομμουνιστικά, δοκιμάστηκε η συνοχή της με τις φυλακίσεις στελεχών της και άλλους ύπουλους διωγμούς των μελών της.

.—Βουλευτικές Εκλογές. Στις 8,32 μονάδες «έκλεισε» τελικά η νίκη – αυτοδυναμία τού κόμματος  Νέα Δημοκρατία έναντι τού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ με καταγεγραμμένες όλες τις ψήφους στο σύνολο τής χώρας (ενσωμάτωση αποτελεσμάτων από το 100% των εκλογικών τμημάτων). Σε σύνολο 9.961.718 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, ψήφισαν οι 5.769.503, δηλαδή το 57,92%. Έγκυρα ήταν το 97,92% των ψήφων, άκυρα το 1,34% (77.503) και λευκά το 0,74% (42.668). Αναλυτικά, τα τελικά αποτελέσματα στην Επικράτεια είναι: Κοινοβουλευτικά κόμματα: ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: 39,85%, ψήφοι 2.251.411, έδρες 158 – ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ: 31,53%, ψήφοι 1.781.174, έδρες 86 – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: 8,10 %, ψήφοι 457.519, έδρες 22 – ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ: 5,30%, ψήφοι 299.592, έδρες 15 – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: 3,70%, ψήφοι 208.805, έδρες 10 – ΜέΡΑ25: 3,44%, ψήφοι 194.232, έδρες 9 Εκτός Βουλής βρέθηκαν: ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 2,93%, ψήφοι 165.709 – ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ/ ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: 1,46% ψήφοι 82.672 – ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ: 1,24%, ψήφοι 70.161 – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ – ΘΑΝΟΣ ΤΖΗΜΕΡΟΣ: 0,74%, ψήφοι: 41.646 – Ε.ΠΑ.Μ – Α.Κ.Κ.ΕΛ: 0,50%, ψήφοι: 28.269 – ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α: 0,41%, ψήφοι: 23.191 – ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: 0,28%, ψήφοι: 15.930 – ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ: 0,25%, ψήφοι: 14.173 – ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (μαρξιστικό-λενινιστικό): 0,14%, ψήφοι: 7.778 – ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ – ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ: 0,05%, ψήφοι: 2.791 – ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ – ΕΕΚ ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΕΣ: 0,04%, ψήφοι: 1.993 – ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Κ.Δ.Ε.): 0,03%, ψήφοι: 1.675 – Ανεξάρτητοι/μεμονωμένοι υποψήφιοι: 0,01%, ψήφοι: 472 -ΣΥΝ…ΦΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ: -, ψήφοι 96 – Δημοσθένης Βεργής ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ.-

.—Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε έτοιμος γιά την οριστική μετεξέλιξη τού ΣΥΡΙΖΑ σε νέο κόμμα (!..)Υποστήριξε πως το σχεδόν 31,6% που έλαβε «δεν είναι δάνειο, αλλά εντολή μετασχηματισμού μας με γοργά βήματα, από ένα κόμμα με τεράστια αναντιστοιχία μελών και ψηφοφόρων, σε μία μεγάλη παράταξη, σε ένα σύγχρονο και μαζικό, αριστερό, προοδευτικό κίνημα, με βαθιές ρίζες και ισχυρούς δεσμούς στον εργαζόμενο λαό και στην κοινωνία. Αυτούς τους δεσμούς θα σφυρηλατήσουμε το επόμενο διάστημα από τη θέση τής αξιωματικής αντιπολίτευσης».[…]  Στον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, κοιτούν προς δύο πλευρές. Πρώτον την αποχή, που έφτασε το 44% και εικάζουν πως ένα μέρος είναι δικοί τους ψηφοφόροι τού 2015 και προς τον Βαρουφάκη, καθώς θα είναι ακόμα μία «ενοχλητική» αριστερή αντιπολίτευση.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.eistoria.com

Αφήστε μια απάντηση