ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ-28 ΙΟΥΛΙΟΥ

28 Ιουλίου

388.—Ο Μέγας Θεοδόσιος κατατροπώνει τον στρατηγό των ρωμαϊκών στρατευμάτων στην Βρετανία Μάξιμο. Η μάχη δόθηκε κοντά στην Ακυηλία και ο αιτία ήταν ότι ο Μάξιμος στασίασε εναντίον του. Ο ηττηθείς στρατηγός αποκεφαλίστηκε μαζί με τον γυιό του Βίκτωρα. Ο Θεοδόσιος λόγω τού ότι αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα με τους βαρβάρους στα Βαλκάνια και τους Πέρσες στην Ανατολή, είχε αποφασίσει να αναγνωρίσει τον Μάξιμο, αφήνοντας γιά μιά πιό ευνοϊκή στιγμή την λύση τού προβλήματος που αυτός αντιπροσώπευε. Όταν πέτυχε συνθήκη ειρήνης με τους Πέρσες (η οποία θα κρατούσε γιά πολλά χρόνια), αποφάσισε να αντιμετωπίσει τον Μάξιμο. Μετά την ήττα τού Μάξιμου, ο Θεοδόσιος οικειοποιήθηκε τον στρατό του ώστε να αποφύγει άσκοπη αιματοχυσία και να ισχυροποιήσει τις δυνάμεις του.

450.—Απεβίωσε ο  Αυτοκράτορας τής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Θεοδόσιος Β΄, ο οποίος βασίλευσε από το 408. Η οργάνωση τού Πανεπιστημίου τής Κωνσταντινουπόλεως και η έκδοση τού «Κώδικα τού Θεοδοσίου», είναι δύο αξιόλογα γεγονότα γιά την ζωή τής Αυτοκρατορίας. Το μεγαλύτερο χτύπημα που δέχτηκε η Σχολή των Αθηνών μετά από τις καταστροφικές επιδρομές των Βησιγότθων στην Ελλάδα, ήταν η οργάνωση τού Πανεπιστημίου τής Κωνσταντινουπόλεως. Επί Θεοδόσιου Β΄ εκδηλώθηκαν και οι αιρέσεις τού Νεστοριανισμού και τού Μονοφυσιτισμού.

1402.—Τρομακτικός σεισμός μεγέθους 6,5 Ρίχτερ, χτυπά την Βασιλεύουσα. Μετά το φαινόμενο, από το οποίο έχει ταλαιπωρηθεί η Βασιλεύουσα διαχρονικά, ακολούθησε καταιγίδα κατά την οποία ένας κεραυνός έπληξε την Ι. Μονή Περιβλέπτου καταστροφικά.

1480.—Ημέρα Παρασκευή. Η εκπυρσοκρότηση ενός όλμου έδωσε το σήμα εφόδου στους οθωμανούς πολιορκητές τής Ρόδου. Στην τελευταία ομηρική μάχη που ακολούθησε, οι τούρκοι άφησαν πίσω τους 3.500 νεκρούς. Κατά την διάρκεια τής δίμηνης πολιορκίας τής Ρόδου, έχασαν 9.000 άτομα και είχαν 15.000 τραυματίες.

.—Ο τούρκος ναύαρχος τής Αυλώνας, κατόπιν διαταγής τού σουλτάνου κυριεύει την πόλη Υδρούντα (Otranto) τής Μεγάλης Ελλάδος.

1522.—Άφιξη τού τουρκικού στόλου εμπρός στα τείχη τής Ρόδου.

1686.—Κατέπλευσε από την Μπαρμπαριά ο ναύαρχος Ντουόντο με στρατιωτικές δυνάμεις. Σκοπός του ήταν η ενίσχυση των ενωμένων χριστιανικών δυνάμεων, οι οποίες κατέλυαν τα τουρκοκρατούμενα οχυρά το ένα μετά το άλλο.

1781.—Μαλτέζοι πειρατές κούρσεψαν ένα κρητικό πλοίο στο λιμάνι τής Σύρας. Οι επίτροποι τής Σύρου με έγγραφό τους, παρακάλεσαν τον Δημητράκη Μαυρογένη, διοικητικό και αρμόδιο γιά την είσπραξη των φόρων τής Μυκόνου, να πληροφορήσει τον καπουδάν πασά, ότι στις 28 Ιουλίου τού 1781, Μαλτέζοι πειρατές απήγαγαν από το λιμάνι τής Σύρας ένα σαμπίκο κρητικό, φορτωμένο σαπούνι και λάδι, σε συνεννόηση και με την ανοχή των τούρκων.

1819.—Κάποιος τούρκος αξιωματούχος τής Μονεμβασιάς, γνωστοποιεί στους Υδραίους ότι έχει στα χέρια του έναν Έλληνα πειρατή, ο οποίος μόλις έφτασε από την Κορώνη. Τού ομολόγησε ότι κάποια βράδια νωρίτερα έδρασε στην Ύδρα.

1821.—Οι τούρκοι επιτίθενται εναντίον των Ελλήνων, οι οποίοι είχαν καταλάβει την Πάργα και την επανακυριεύουν. «Μάχη έξω τής Πάργας. Κατάληψις τής Πάργας υπό των τούρκων και νίκη των αυτών. Κατ’ αυτήν των Ελλήνων εστρατήγουν οι Χριστ. Περραιβός, Δαγκλής, Ζέρβας, Φωτομάρας, κατά Χουσείνμπεη εκ Δελβενίου.»

.—Σαν σήμερα ο Μάρκος Ιωάννου ή Μαλλιαράκης ενώθηκε με τον υπόλοιπο Ελληνικό στόλο και επιτέθηκε σε εχθρική φλότα, κοντά στην Κω. Ο καπετάνιος και αγωνιστής τού 1821 από την ηρωική Κάσο, γνωστός και σαν Διακομάρκος, από τις πρώτες μέρες τής Επαναστάσεως βρέθηκε στις επάλξεις της. Τον Ιούνιο τού 1821, με το «μπεργαντίνον» του «Λεωνίδας» και πενήντα εννέα ναύτες, έσπευσε να βοηθήσει με δικά του εφόδια και έξοδα τους Κρητικούς, που απειλούνταν από τον εχθρό.

.—Δεύτερη εισβολή των τούρκων στα Σφακιά τής Κρήτης. Με επικεφαλής τον Οσμάν πασά τού Ρεθύμνου και με σχέδιο να χτυπήσουν τα Σφακιά με όλες τους τις δυνάμεις, ξεκίνησαν στις 28 Ιουλίου από το Ρέθυμνο.

1822.—(26-28/7) Καταστροφή τοῦ ὑπόλοιπου στρατοῦ τοῦ Δράμαλη στὰ Δερβενάκια ἀπὸ τοὺς Ἕλληνες καὶ διαφυγὴ τοῦ ἴδιου ἀπὸ γιδόστρατες. «Μάχη εις το χωρίον Αγιονόρι τού Δήμου Κλεωνών τής Επαρχίας Κορινθίας. Καταστροφή υπολοίπου στρατού Μαχμούτ πασά Δράμαλη υπό των Δημ. Υψηλάντου, Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και Νικήτα Σταματελόπουλου (Νικηταράς). Εν ταύτη τη μάχη ο Νικηταράς ωνομάσθη τουρκοφάγος». Μετὰ τὴν μάχη τοῦ Ἁγίου Σώστη, κατὰ τὴν ὁποία καταστράφηκε ἡ ἐμπροσθοφυλακή τοῦ Δράμαλη, οἱ Ἕλληνες, ἐπί τῇ βάσει σχεδίου, ὅπως εἶχε καταστρωθεῖ ἀπό τὸν Θ. Κολοκοτρώνη καὶ τοὺς ἄλλους ἀρχηγούς, περίμεναν τὸν κύριο ὅγκο τῶν τούρκων, στὰ στενὰ τῶν Δερβενακίων· ἡ ἀκάθεκτη ἐπίθεση τῶν Ἑλλήνων, ἀπ’ ὅλες τὶς πλευρές, δημιούργησε σύγχυση καὶ πανικὸ στοὺς τούρκους, αἴσθηση τὴν ὁποία ἐνίσχυσε ἡ ἀνάφλεξη φορτίου μὲ πυρίτιδα ποὺ βρισκόταν στὴν ράχη καμήλας, κατόπιν εὐστόχου βολῆς τοῦ Νικηταρᾶ. Ὁ στρατὸς τοῦ Δράμαλη διαλύθηκε καὶ 1.500 πτώματα ἀπέμειναν στὸ πεδίο τῆς μάχης. Μεταξὺ τῶν νεκρῶν ἦταν καὶ ὁ πρώην μέγας Βεζύρης Τοπᾶλ Ἀλῆ πασᾶς. Ὁ ὑπερόπτης Δράμαλης κατώρθωσε νὰ διαφύγῃ ὅπως ὅπως ἀπό γιδόστρατες, ἀνεβασμένος σ’ἕνα γαϊδούρι.

.—«Υπεγράφη εν Πρεβέζη και τη οικία τού Προξένου τής Αγγλίας Μαϋέρου συνθήκη μεταξύ Σουλιωτών και τούρκων περί παραδόσεως τής Κιάφας και Ναυαρίκου εις τον Χουρσίτ Μεχμέτ πασάν.» Μετά τις μάχες τού Πέτα και τής Αγίας Ελένης, οι Σουλιώτες παρέδωσαν με συνθήκη το Σούλι στους τούρκους· θα αποχωρήσουν τον Αύγουστο τού ίδιου έτους και θα μεταναστεύσουν στα Επτάνησα.

.—Ο Πατριάρχης Ευγένιος Β΄ απεβίωσε στην Κωνσταντινούπολη από καρδιακό νόσημα.

1823.—(23  ἤ 28/7) Τετρακόσιοι Ευβοείς υπό τον οπλαρχηγό Λιάκο, με τους οποίους συνέπρατταν και οι Σταύρος και Κωνσταντίνος Βασιλείου από το Αργυρόκαστρο, αντιμετωπίζουν στην θέση Μεγάλο Δερβένι (μεταξύ Παγώντα και Μαντουδίου Ανδριαλά στην Εύβοια), επίθεση 17.000 τούρκων τού Περκόφτσαλη Γιουσούφ πασά, ενισχυμένων και από πυροβολικό. Συγκράτησαν τον εχθρό γιά ολόκληρη την ημέρα, μαχόμενοι σαν λιοντάρια, πέφτοντας μέχρις ενός.

1828.—Κόβονται οι «ΦΟΙΝΙΚΕΣ», τα πρώτα νομίσματα τού Ελληνικού Κράτους στο νομισματοκοπείο Αίγινας· το νομισματοκοπείο είχε συγκροτηθεί από τον Αλέξανδρο Κοντοσταύλου κατ’ εντολήν τού Κυβερνήτη Καποδίστρια. Ο «ΦΟΙΝΙΚΑΣ» καθιερώθηκε ως πρώτο νόμισμα τής Ελλάδος κατόπιν τής  από 27 Ιανουαρίου 1828 εισηγήσεως τού Α. Κοντοσταύλου.

1879.—Σάββατο προς Κυριακή, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ένας νέος σεισμός δονεί την Κρήτη. Ευτυχώς δεν σημειώθηκαν ζημιές.

1903.—Η κατάσταση στην Μακεδονία είναι δραματική. Περίπου 10.000 βούργαροι συμμορίτες εισβάλλουν στην Μακεδονία, μάχες διεξάγονται σε Αχρίδα και Κορυτσά, ενώ στην Μητροβίτσα ένας αλβανός δολοφόνησε τον Ρώσο πρόξενο.

1905.—Οι Ρωσικές δυνάμεις στην Κρήτη αρχίζουν και κανονιοβολούν χωριά τού Ρεθύμνου. Σημειώνονται τραυματισμοί και φυλακίζονται επαναστάτες.

.—Ο Μακεδονομάχος Καλογεράκης Ιωάννης, από Ζυμβραγού Χανίων, φονεύθηκε στον Αετό Φλώρινας, κατά την διάρκεια επιθέσεως τού ανταρτικού του σώματος κατά κομιτατζήδων.  Οι βούργαροι κάλεσαν σε βοήθεια τους τούρκους και στην συμπλοκή σκοτώθηκε ο Καλογεράκης και δύο από τους άνδρες του.

1906.—Τα σώματα των Μπολάνη, Καραβίτη και Καρασεβδά, αναχωρούν εσπευσμένα από την Γραδενίστα όταν ένα απόσπασμα τουρκικού στρατού εισέρχεται στο χωριό. Οι Μακεδονομάχοι κυνηγημένοι επί 3 ημέρες από τους τούρκους μετά την καταστροφή προδοτών τού χωριού Πατατσίνα, εισήλθαν στην Γραδενίστα απλώς γιά να βρουν τρόφιμα καθότι λιμοκτονούσαν. Το ίδιο βράδυ, θα βρουν επιτέλους ησυχία στο περίφημο λημέρι «σπηλιά». (Βρίσκεται ανατολικά τής Γραδενίστας και ήταν ένα από τα καλύτερα λημέρια του Μοριχόβου).

1907.—Εκδίδεται διαταγή διερευνήσεως τής δολοφονίας τού ιερέα Σταύρου από τα Βραστά Χαλκιδικής. Ο παπα-Σταύρος δολοφονήθηκε από ελληνική συμμορία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε ένα ταξίδι του στον Πολύγυρο [πληροφορία τού ερευνητή Νίκου Παπαοικονόμου].

1912.—Το αλβανικό επαναστατικό κεντρικό κομιτάτο, έχοντας την υποστήριξη τής Αυστρίας, υπέβαλε στην τουρκική κυβέρνηση ένα μνημόνιο στο οποίο ζητούσε διοικητική αυτονομία και εισαγωγή μεταρρυθμίσεων. Το αλβανικό σχέδιο συμπεριέλαβε την Ήπειρο δηλαδή το βιλαέτι των Ιωαννίνων και το σαντζάκι τής Κορυτσάς στα όρια τής αλβανίας.

1913.—(π.ημ.) Σαν σήμερα υπογράφηκε η Συνθήκη ειρήνης τού Βουκουρεστίου  η οποία τερμάτισε τον Β΄ Βαλκανικό πόλεμο μεταξύ, αφ΄ ενός τής Ελλάδος, τού Μαυροβουνίου, τής Σερβίας και τής Ρουμανίας και αφ΄ ετέρου τής βουργαρίας. Ο Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος εξερράγη εξ αιτίας των εδαφικών διεκδικήσεων τής βουργαρίας σε βάρος των γειτόνων της. Η Ελλάς απελευθέρωσε τα εδάφη από την κορυφογραμμή τού όρους Κερκίνη (Μπέλες) μέχρι τις εκβολές τού ποταμού Νέστου.

.—Στο περιθώριο τής Συνθήκης τού Βουκουρεστίου (28 Ιουλίου/10 Αυγούστου 1913), ο πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος αντάλλαξε με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό Μαγιορέσκο ταυτόσημες επιστολές γιά την τακτοποίηση τού κουτσοβλαχικού ζητήματος. Με την επιστολή του ο Βενιζέλος αναγνώρισε την ύπαρξη στην Ελλάδα «ρουμανικής μειονότητας», στην οποία παραχωρούσε τα ίδια προνόμια που είχαν δώσει οι τούρκοι το 1905. Την αναγνώριση αυτή καταδίκασε, εκτός από την αντιπολίτευση και ο πρώην πρωθυπουργός Στέφανος Δραγούμης, ο οποίος εξ αιτίας τού γεγονότος αυτού, παραιτήθηκε από την θέση τού Γενικού Διοικητή Μακεδονίας στις 9 Σεπτεμβρίου 1913, εξηγώντας εγγράφως τους λόγους που τον ώθησαν στην ενέργεια αυτή.

1917.—Οι Γάλλοι εγκαθιστούν πυροβόλα στον ιερό βράχο τής Ακροπόλεως. Στις 14/10/1916, ο δημοτικός σύμβουλος Γεωργίου Καζανόβα, απευθυνόμενος στον Γάλλο αντιναύαρχο Φουρνέ είπε :  «[…] ευπρόσδεκτος ας είναι η αύρα, ήτις ωδήγησε τα πλοία σας εις την χώραν μας!.. Ζήτω η ένδοξος, η αιωνία και αθάνατος Γαλλία και αι Δυνάμεις, αι οποίαι προστατεύουν την Ελλάδα». [!..].Τα «Νοεμβρινά» ανήκουν σε αυτή την θλιβερή περίοδο.

1919.—Στο Μέτωπο στην Μικρά Ασία γίνονται μικροσυμπλοκές Ελλήνων και τούρκων.

.—Επαναστατικά κομιτάτα οργώνουν ολόκληρη την ασιατική τουρκία και προπαρασκευάζουν επιθετικές ενέργειες εναντίον κάθε χριστιανικής διοικήσεως.

1920.—(π. ημερ.) Συνθήκη των Σεβρών, μεταξύ των κρατών τής Αντάντ (εκ των οποίων και η Ελλάδα) και τής τουρκίας. Με αυτήν θεωρητικώς επληρούντο οι σημαντικότερες ελληνικές επιδιώξεις και επραγματοποιείτο το όνειρο τής μεγάλης Ελλάδος· οι επί αιώνες σκλαβωμένες περιοχές τής Ανατολικής Θράκης, τής Σμύρνης με τμήμα τής ενδοχώρας και τα νησιά Ίμβρος, Τενέδος, Λήμνος, Σαμοθράκη, Λέσβος, Χίος, Σάμος και Ικαρία, επανήλθαν στην φυσική τους μητέρα την Ελλάδα. Έναν χρόνο πριν, με την συμφωνία Βενιζέλου—Τιτόνι (29/7/1919), η Ιταλία είχε αναλάβει (υπό προϋποθέσεις) την υποχρέωση να υποστηρίξει τις αξιώσεις τής Ελλάδος επί τής Βορείου Ηπείρου, ενώ παραχωρούσε στην Ελλάδα τα Δωδεκάνησα, πλην τής Ρόδου.

.—Στην Συνθήκη των Σεβρών που υπεγράφη στις 28 Ιουλίου/10 Αυγούστου, προβλεπόταν ο ανατολικός Πόντος να περιληφθεί στην Αρμενία.

1921.—Η Στρατιά τής Μ. Ασίας προβαίνει σε προετοιμασίες γιά την μάχη τού Σαγγάριου.

1922.—Ο Ελληνικός Στρατός εκκαθαρίζει την καταληφθείσα περιοχή και η Μεραρχία Κυδωνιών διετάχθη να καταλάβει το Σιμάβ.

.—Απεβίωσε ο θεατρικός συγγραφέας, πεζογράφος, ποιητής και δημοσιογράφος Πολύβιος Δημητρακόπουλος (γνωστός και ως Πωλ Αρκάς). Γνωστός έγινε κυρίως με την θεατρική του παραγωγή (κωμωδίες, δράματα, τραγωδίες, επιθεωρήσεις, οπερέτες και μεταφράσεις). Ιδρυτικό μέλος τής Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, διετέλεσε και σύμβουλός της από το 1909 έως το 1916. Προτερήματά του θεωρούνταν η γλαφυρότητα τού ύφους και το σπινθηροβόλο πνεύμα.

1928.—Τελετή ενάρξεως των 9ων Ολυμπιακών Αγώνων τού Άμστερνταμ. Έλαβαν μέρος 2.724 αθλητές και 290 αθλήτριες από 46 κράτη. Μετά από 10 χρόνια αποκλεισμού, επανεμφανίστηκαν η Γερμανία, η Αυστρία, η Ουγγαρία και η βουργαρία· γιά πρώτη φορά άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα, και η Ελλάδα παρέλασε πρώτη, ενώ στα αγωνίσματα στίβου μετείχαν και γυναίκες· ωστόσο ήταν τα μισά από όσα είχαν συμφωνηθεί, δηλαδή πέντε αντί για δέκα και το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί το πρώτο «μποϊκοτάζ» των Αγώνων, καθώς πολλές αθλήτριες στίβου αρνήθηκαν να συμμετάσχουν και ιδίως εκείνες από την Μεγάλη Βρετανία που είχαν πρωταγωνιστήσει στα περισσότερα από τα αγωνίσματα στο Γκέτεμποργκ. Άλλη πρωτιά γι’ αυτούς τους αγώνες είχε η Ιρλανδία, η οποία κέρδισε το πρώτο της χρυσό μετάλλιο σαν ανεξάρτητο κράτος, και η «Κόκα Κόλα» που εμφανίστηκε γιά πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

1929.—Νέο τραγικό ναυτικό δυστύχημα με 7 θύματα. Το δυστύχημα συνέβη με την σύγκρουση δύο ατμόπλοιων στον Σαρωνικό κόλπο. Οι επτά άτυχοι επιβάτες πνίγηκαν στην θάλασσα.

1935.—Απεβίωσε αιφνιδίως ο Πατριάρχης Μελέτιος στην Αλεξάνδρεια. Γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου τού 1871 στο χωριό Παρσάς τού Λασιθίου Κρήτης και το κοσμικό του όνομα ήταν Εμμανουήλ Μεταξάκης.

1938.—Αντικυβερνητικά επεισόδια καταστέλλονται γρήγορα  στα Χανιά τής Κρήτης.

1941.—Κατά την διάρκεια τής ναζιστικής Κατοχής, ξεκίνησαν στην χώρα μας οι καταδίκες σε θάνατο πολιτών που κατείχαν παράνομα όπλα.

.—Σὰν σήμερα στὴν ῥηματικὴ ἀνακοίνωση τοῦ πληρεξουσίου τοῦ Γ΄ Ράιχ στὴν Ἑλλάδα πρὸς τὴν κυβέρνηση τῶν Ἀθηνῶν, ἀναφέρονται μεταξὺ ἄλλων καὶ τὰ παρακάτω: «[…] Ἡ Τράπεζα τῆς Ἑλλάδος, δέον ὅπως ρυθμίζει κατὰ τοιοῦτον τρόπον τὴν ἐπάρκειαν τοῦ χαρτονομίσματος εἰς δραχμᾶς, ὥστε νὰ ἐξασφαλίζει μηνιαίως διὰ τὰς ἀνάγκας τοῦ γερμανικοῦ στρατοῦ, ποσὸν μέχρις 25 ἑκατομμυρίων μάρκων…». Στὴν πραγματικότητα, τὰ λεγόμενα «ἔξοδα κατοχῆς» ἦταν πολὺ περισσότερα ἀπό τὰ 25.000.000 μάρκα μηνιαίως. Ἡ Γερμανία εἶχε ὑποχρεώσει τὴν Ἑλλάδα νὰ κεφαλαιοδοτῇ καὶ νὰ συντηρῇ τὰ στρατεύματα ποὺ στάθμευαν σ’ αὐτήν καὶ εἶχαν πεδίο δράσης τὴν εὐρύτερη περιοχὴ της (ἦσαν δὲ ὑπερπολλαπλάσια ἀπό ἐκείνα τῶν στρατευμάτων κατοχῆς) ἀπό τὴν ἀρχή τῆς κατοχικῆς περιόδου. Ἐπιπλέον, ἡ Ἑλλάδα ἀνεφοδίαζε μὲ τρόφιμα τὸ Μέτωπο τῆς Λιβύης. Φυσικὸ ἐπακόλουθο τῶν ὑπέρογκων δαπανῶν κατοχῆς, ποὺ τὰ συνόδευε ἡ “παντὸς ἀγαθοῦ” λεηλασία τοῦ τόπου, ἦταν ὁ λιμός. Αὐτό ὅμως ἐξωθοῦσε τοὺς Ἕλληνες στὴν ἀντίσταση. Γιὰ νὰ «ἀντιμετωπίσουν» οἱ κατακτητὲς αὐτό τὸ πρόβλημα, κατέληξαν μετὰ ἀπό σειρὰ συνδιασκέψεων ἐμπειρογνωμόνων, καὶ προτάσεως τοῦ Ἰταλοῦ τραπεζίτη Ντ’ Ἀγκοστίνι, στὴν σύναψη ὑποχρεωτικοῦ δανείου τὸν Μάρτιο τῆς ἐπόμενης χρονιᾶς (βλ.14/3/1942).

1942.—Ο Ντούτσε φτάνει στην Αθήνα, όπου επιθεωρεί ιταλικές μονάδες και έχει συνομιλίες με κυβερνητικούς παράγοντες.

.—Ο στρατηγός Ναπολέων Ζέρβας αναγγέλλει την ίδρυση των «Εθνικών Ομάδων Ελλήνων Ανταρτών» ως στρατιωτικού σκέλους τής αντιστασιακής οργανώσεως ΕΔΕΣ.

1943.—Το χωριό Καλέντζι τού Νομού Αχαΐας βομβαρδίζεται από γερμανικά αεροπλάνα. Στις 14 Απριλίου τού 1944, θα γνωρίσει και το ολοκαύτωμα από τους Γερμανούς.

1944.—Η κατοχική κυβέρνηση Ι. Ράλλη, διακόπτει τις χρηματικές αποδοχές τού Γρίβα-Διγενή τις οποίες λάμβανε γιά την στρατιωτική του καριέρα ως αξιωματικός. Στις 10 Ιουνίου, είχε διατάξει την σύλληψη τού αρχηγού τής οργανώσεως «Χ», δίχως ευτυχώς να τα καταφέρει.

.—Εκτελείται από τους Γερμανούς, ο πατήρ Σπυρίδων Ξαρχάς σε ηλικία 31 ετών. Οι Γερμανοί προχώρησαν σε αντίποινα λόγω τής δολιοφθοράς ανταρτών στον σταθμό Ξυνιάδος, συλλαμβάνοντας τον π. Σπυρίδωνα μαζί με άλλους, τους οποίους όμως άφησαν μετά από λίγο· σκότωσαν όμως τον ιερέα σε ηλικία 31 ετών.

1945.—Ο φρικτός θάνατος τού ιερέα Σπυρίδωνα Μπούσιου. Ο άτυχος εφημέριος στην Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης, υπέκυψε μετά από βασανιστήρια 70 ημερών, στα οποία τον είχαν υποβάλει κομμουνιστές αντάρτες τού ΕΛΑΣ. (Άλλη πηγή φέρει ως ημερομηνία θανάτου την 5η Μαΐου.)

1947.—Συνέρχεται η 4η Ολομέλεια τής Κεντρικής Επιτροπής τού Κ.Κ.Ε., την οποία απασχολεί η πολεμική κατάσταση στην χώρα μας και τα καθήκοντα τού κόμματος. Μεταξύ άλλων είπαν: «[…] Όλοι οι οππορτουνιστές και συνθηκολόγοι, όλοι όσοι λυγίζουν στην τρομοκρατία και συμβιβάζονται με τον εχθρό [ενν. τους Έλληνες…], κάνουν την πιό μεγάλη προδοσία απέναντι στην πατρίδα και το λαό [στο κείμενο δεν διευκρινίζεται η πατρίδα…]».

1952.—Εγκαινιάζονται τα υδροηλεκτρικά έργα τής Κρήτης.

1959.—Γίνεται δεκτή κατ’ αρχήν η αίτηση τής Ελλάδος γιά σύνδεσή της με την Ε.Ο.Κ.

1961.—Θεμελιώνεται η πρώτη υψικάμινος τής “Χαλυβουργικής” στην Ελευσίνα.

1962.—Επιβάλλονται νέοι φόροι 500 εκ. δρχ. γιά να καλυφθεί το έλλειμμα από τις μειώσεις των ασθενέστερων φορολογουμένων.

1965.—Διοικητική προφυλάκιση σε βάρος τού συνταγματάρχη Αλέξανδρου Παπατέρπου, φίλου τού Γεώργιου Παπανδρέου και τής οικογένειας Παπανδρέου γενικότερα, επικεφαλής τής Κ.Υ.Π. επί κυβερνήσεως Ενώσεως Κέντρου. Παραπέμφθηκε μαζί με τους Τόμπρα, Θεοδώρου και Αναγνωστόπουλο σε ανακριτικό συμβούλιο γιά την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ.

1974.—Οι τουρκικές δυνάμεις στην Κύπρο, παρά την υφιστάμενη ανακωχή, κινούνται επιθετικά γιά να αποκόψουν τις οδικές αρτηρίες μεταξύ Λευκωσίας και Κυρήνειας. 

.—Παραλήφθηκε από τα ναυπηγεία Εστερέλ τής Γαλλίας από τον Υπχο Α. Μιχούδη, το ΠΠΚ (Παράκτιο Περιπολικό) «Κελευστής Στάμου». Στην Ελλάδα θα φθάσει στις 5 Αυγούστου. Την ονομασία του έλαβε προς τιμήν τού Κελευστή Στάμου ο οποίος σκοτώθηκε όταν βυθίστηκε το Υποβρύχιο «Λάμπρος Κατσώνης» στις 14 Σεπτεμβρίου 1943. Το «Κελευστής Στάμου», μαζί με το «Δίοπος Αντωνίου», κατασκευάστηκαν μεταξύ 1974 και 1975 στα γαλλικά ναυπηγεία Chantlers Ναvαldel’ Esterel κατόπιν παραγγελίας τής Κύπρου, αλλά η τουρκική εισβολή ανέτρεψε τα δεδομένα και τα παρέλαβε η Ελλάδα.

1975.—Αρχίζει ενώπιον τού Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, η δίκη των Πρωτεργατών τού Απριλιανού καθεστώτος, κατά την οποία ο Γεώργιος Παπαδόπουλος και οι συγκατηγορούμενοί του, αρνήθηκαν υπεράσπιση, καθώς και να απολογηθούν.

1983.—Σκοτώθηκε ο δευτεροετής ίκαρος, Διονύσιος Παναγόπουλος στην θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά τού α/δ Καλαμάτας, συνεπεία πτώσεως τού αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε κατά την διάρκεια ασκήσεως.

1992.—Οι βουλευτές των κομμάτων Πα.Σο.Κ, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, επικυρώνουν την Συνθήκη τού Μάαστριχτ η οποία είχε υπογραφεί τον Φεβρουάριο τού ίδιου έτους. Μεταξύ των άρθρων δηλώνεται ρητά ότι «απαγορεύεται οποιοσδήποτε περιορισμός των κινήσεων κεφαλαίων» και υιοθετείται η «αρχή τής οικονομίας τής ανοιχτής αγοράς με ελεύθερο ανταγωνισμό». Η Συνθήκη τού Μάαστριχτ έδινε προτεραιότητα στην δημιουργία τής Οικονομικής και Νομισματικής Ενώσεως, την καθιέρωση ενιαίου νομίσματος γιά όλα τα κράτη – μέλη τής Ε.Ε. και ως απώτερο στόχο είχε την πολιτική ενοποίηση τής Ε.Ε. σε Ομοσπονδία, δίνοντας τέλος στα έθνη κράτη. Στο πρώτο στάδιο προβλεπόταν η εφαρμογή πολιτικής σε κάθε κράτος – μέλος, η οποία θα οδηγούσε στην «σύγκλιση των οικονομιών». Στο δεύτερο στάδιο θα δημιουργείτο το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ινστιτούτο, με σκοπό τον συντονισμό τής νομισματικής πολιτικής και την προώθηση των προϋποθέσεων γιά το κοινό νόμισμα. Στο τρίτο στάδιο, οι οικονομίες των κρατών – μελών θα ελέγχονταν από τα όργανα τής Κοινότητας ως προς τον βαθμό συγκλίσεώς τους. Σ’ αυτό το στάδιο, τα εθνικά νομίσματα θα καταργούντο και θα υιοθετείτο το κοινό ευρωνόμισμα. Όταν η Ελλάδα εντάχθηκε στην Ευρωζώνη το 2001, δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, αλλά η κυβέρνηση Πα.Σο.Κ. με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη, φρόντισε να χώσει κάτω από το χαλί τις αποκλείσεις, ενώ τα ελεγκτικά όργανα τής Κοινότητας απουσίαζαν… Παρουσιάστηκαν μετά από 9 χρόνια.

.—Με την κατάθεση μαρτύρων κατηγορίας, αρχίζει στον Βόλο η δίκη γιά την υπόθεση δολοφονίας τού καθηγητή Τεμπονέρα.

1994.—Η Ελλάδα υπογράφει στην Ν.Υόρκη την διεθνή σύμβαση γιά το Δίκαιο τής Θάλασσας, η οποία υπογράφηκε στο Μοντέγκο Μπαίυ τής Τζαμάϊκα την 10η Δεκεμβρίου 1982. Βάσει αυτής τής Διεθνούς Συμβάσεως, έχει το δικαίωμα γιά μονομερή επέκταση των χωρικών της υδάτων από έξι σε δώδεκα ναυτικά μίλια. Η Σύμβαση επίσης εγκαθίδρυσε τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες. Το διεθνώς αναγνωρισμένο και νόμιμο δικαίωμα τής Ελλάδος, παρέμεινε στα χαρτιά, διότι καμμία ελλαδική κυβέρνηση τόλμησε να το εφαρμόσει, τηρώντας μονίμως στάση υποχωρητική έναντι των απειλών τής τουρκίας. Και έτσι φτάσαμε στις γκρίζες και αμφισβητούμενες περιοχές τού ελληνικού Αιγαίου και στην συνεχώς αυξανόμενη όρεξη τής τουρκίας.

.—Σοβαρά επεισόδια μεταξύ υποστηρικτών τού Θεολόγου και δυνάμεων των Μ.Α.Τ., σημαδεύουν την ενθρόνιση τού νέου μητροπολίτη Ιγνάτιου στην Λάρισα.

1996.—Ο Ιωάννης Μελισσανίδης κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες τής Ατλάντα, βαθμολογούμενος με 9,850 στις ασκήσεις εδάφους στην ενόργανη γυμναστική.

.—Ο Κάχι Καχιασβίλι κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην άρση βαρών στα 99 κιλά στούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, σηκώνοντας 185 κιλά στο αρασέ, 235 κιλά στο ζετέ (παγκόσμιο ρεκόρ), και 420 κιλά στο σύνολο.

1997.—Σκοτώθηκε ο Ιωακείμ Παντελάκης κατά την διάρκεια πτήσεως, όταν το αεροσκάφος Μιράζ (Mirage) 2000 τού οποίου ήταν κυβερνήτης, έπεσε στην θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά τής νήσου Σκύρου.

2000.—Ο γηραιότερος λαμπαδιδρόμος, ο 109χρονος Τζακ Λόκετ, ο οποίος γεννήθηκε το 1891, πέντε χρόνια πριν την αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων τού 1896, μεταφέρει με την βοήθεια τού μπαστουνιού του γιά 200 μέτρα την Ολυμπιακή Φλόγα προς το Σίδνεϊ.

.—Ο Συνοριακός Φύλακας Παμπουκίδης Ιωάννης, τραυματίστηκε θανάσιμα από πυρά. Εκείνη την ημέρα, εκτελούσε με συναδέλφους υπηρεσία εποχούμενης περιπολίας γιά αναζήτηση και περισυλλογή λαθροαλλοδαπών σε αγροτική περιοχή τού Άργους-Ορεστικού. Κατά την καταδίωξη οχήματος τραυματίστηκε θανάσιμα από πυρά δραστών.

2001.—Στην εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» των Ιωαννίνων, αναφέρονται ανατριχιαστικές λεπτομέρειες γιά τον ρόλο των Τσάμηδων στην Ήπειρο την περίοδο τής Κατοχής. Μόνο στον Νομό Θεσπρωτίας, οι νεκροί άμαχοι έφθασαν τους 1.818. Μάλιστα, εκτός από το γεγονός ότι οι Ιταλοί είχαν εξοπλίσει όλους τους αλβανούς, ηλικίας από 17 έως 70 ετών, υποχρέωσαν την τότε κατοχική κυβέρνηση να πληρώσει ως αποζημίωση 218 εκατομμύρια δρχ. στους μουσουλμάνους τού Αργυρόκαστρου, γιά τις ζημιές που υποτίθεται υπέστησαν «ως αμυνόμενοι» από τον Στρατό μας, την περίοδο 1940 – 1941 (!..).

2019.—Επεισόδιο με αλβανούς δημοσιογράφους σημειώθηκε σαν σήμερα στο 9μηνο μνημόσυνο τού ήρωα Κωνσταντίνου Κατσίφα, το οποίο πραγματοποιήθηκε στους Βουλιαράτες τής Βορείου Ηπείρου. Οι αλβανοί δημοσιογράφοι, γιά άλλη μία φορά δεν σεβάστηκαν την επιθυμία τής οικογένειας η οποία δεν ήθελε να τραβήξουν στιγμιότυπα από το μνημόσυνο. Εκτός αυτού, οι αλβανοί με τα γραφόμενά τους φρόντιζαν να υποδαυλίζουν το μίσος κατά τής ελληνικής εθνικής μειονότητας. Η προκλητική λοιπόν επανεμφάνιση των αυτουργών τής δολοφονίας τού Κωνσταντίνου, εξόργισε την χαροκαμένη μάνα του, με αποτέλεσμα να τους πάρει στην κυριολεξία στο κυνήγι, οδηγώντας τους έξω απ’ τον χώρο τού κοιμητηρίου.

.—Ισχυρός σεισμός έπληξε την Αττική το απόγευμα τής Κυριακής με επίκεντρο την Μαγούλα, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το επίκεντρο τού σεισμού τής περασμένης Παρασκευής. Ο σεισμός, σύμφωνα με τις μετρήσεις τού Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ήταν μεγέθους 4,2 Ρίχτερ με επίκεντρο 21χλμ ΒΔ τής Αθήνας και 5χλμ Βόρεια τής Μαγούλας. Το εστιακό του βάθος ήταν 9,6 χλμ. και για αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε πολλές περιοχές τής Αττικής.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.eistoria.com

Αφήστε μια απάντηση