ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 06 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

,

,

6 Αυγούστου

.

626.—Οι Άβαροι κατέλαβαν με έφοδο την εκκλησία των Βλαχερνών στο ευάλωτο βορειοανατολικό άκρο τής Κωνσταντινουπόλεως και ετοιμάστηκαν γιά την τελική επίθεση σε συνεννόηση με τους Πέρσες. Ο Χοσρόης πιεζόμενος στα δικά του εδάφη από τον Αυτοκράτορα Ηράκλειο, ήλθε σε συνεννόηση με τους Αβάρους ως κίνηση αντιπερισπασμού. Οι Άβαροι αν και είχαν συνθήκη ειρήνης με την Αυτοκρατορία μας, είχαν δώσει και άλλες φορές δείγματα απιστίας και απληστίας. Εκείνη την δραματική νύχτα, καθώς ο πατριάρχης Σέργιος περιέτρεχε τα τείχη με την εικόνα τής Παναγίας γιά να ενθαρρύνει τους υπερασπιστές και οι κάτοικοι τής Βασιλεύουσας ανέπεμπαν δεήσεις στην Υπεραγία Θεοτόκο, η κατασκοπεία μας κατάφερε να υποκλέψει το σύνθημα των εχθρών.

1185.—Ὁ νορμανδικὸς στρατός φθάνει στὴν Θεσσαλονίκη καὶ ἀρχίζει τὴν πολιορκία της. «Οἱ βασιλεῖς τῶν Νορμανδῶν τῆς Ἰταλίας, ἐπεχείρησαν πολλὰς ἐπιδρομὰς κατὰ τῆς Βυζαντινῆς Αὐτοκρατορίας καὶ ἐσχεδίασαν πολλάκις τὴν κατάκτησιν αὐτῆς. Πρὸς τὸν σκοπὸν πάλιν τοῦτον παρεσκευάσθη εἰς τὴν Σικελίαν στρατὸς καὶ στόλος πολυάριθμος συνιστάμενος ἀπό 80.000 πεζοὺς καὶ 200 πολεμικὰ πλοῖα. Κατὰ τὸν Αὔγουστο τοῦ 1185, ὁ στρατὸς διελθὼν τὴν ἀλβανίαν καὶ τὴν Μακεδονίαν, καὶ ὁ στόλος περιπλεύσας τὴν Πελοπόννησον, ἀφίχθη ἐνώπιον τῆς Θεσσαλονίκης, καὶ τὴν 6ην ἡμέραν τοῦ μηνὸς ἤρχισαν τὴν πολιορκίαν».

1383.—Ο πρώτος ιστορικά καταγεγραμμένος σεισμός τής Λέσβου, αλλά και πλέον καταστροφικός. Προηγήθηκαν μικρής κλίμακας προσεισμοί την προηγούμενη ημέρα, αλλά, τα ξημερώματα τής σημερινής, φονική ανεμοθύελλα έδωσε το πρώτο «σύνθημα». Τα 6,8 Ρίχτερ κατάφεραν όχι μόνο να ισοπεδώσουν το νησί, αλλά άφησαν πίσω τους περίπου 500 νεκρούς. Η εικόνα που περιγράφουν οι ιστορικοί είναι φρικτή.

1532.—Ο Αντρέα Ντόρια εξοπλίζει στόλο 80 πλοίων και μαζί με τον παπικό και ιπποτικό στόλο αποπλέει προς απελευθέρωση… ελληνικών χωρών.

1571.—Παρ’ όλο που κατά την παράδοση τής Αμμοχώστου στους οθωμανούς υπεγράφη σύμφωνο μεταφοράς των υπερασπιστών της στην Κρήτη (βλ.1/8), αυτό δεν τηρήθηκε από τον Μουσταφά πασά, με αποτέλεσμα να απαγχονισθούν, ύστερ’ από διαπόμπευση μέσα από τους δρόμους, ο L. Tiepolo και ο Έλληνας αρχηγός των stradioti Α. ή Μ. Α. Σπηλιώτης. Μαρτυρικός ήταν ο θάνατος και τού Ιταλού διοικητή Bragadin· αφού στις 4 τού μηνός τού έκοψαν τ’ αυτιά και την μύτη, στις 8 Αυγούστου τον υπέβαλαν σε διάφορους ταπεινωτικούς εξευτελισμούς και κατόπιν τον οδήγησαν στην κεντρική πλατεία, όπου τον έγδαραν ζωντανό.

1628.—Οι τούρκοι θανατώνουν στην Θεσσαλονίκη τον νεομάρτυρα Αββακούμ.

1645.—Οι οθωμανοί καταφέρνουν να ανοίξουν νέο ρήγμα στο τείχος των πολιορκούμενων Χανίων Κρήτης. Φονικότατη ήταν η μάχη που ακολούθησε, αλλά οι υπερασπιστές κατάφεραν να αποκρούσουν τους οθωμανούς. Μετά όμως από τέσσερεις ημέρες, εξαναγκάστηκαν να παραδοθούν. 

1682.—Απεβίωσε την 12ην  ώραν τής 5ης προς 6ην Αυγούστου, στην μονή Βραγγιανών, ο άγιος των γραμμάτων και τού πνεύματος Ευγένιος ο Αιτωλός. Ήταν βοηθός και συνοδοιπόρος τού Πατριάρχη Κύριλλου Λούκαρι και το έργο του στα γράμματα (ιδίως στην Ευρυτανία) ήταν τεράστιο. (Η μνήμη του αναφέρεται την 6η Αυγούστου, αλλά επειδή συμπίπτει με την μεγάλη εορτή τής Μεταμορφώσεως τού Σωτήρος εορτάζεται την 5η Αυγούστου).

1684.—Μη αντέχοντας την σχεδόν δίμηνη πολιορκία τής Λευκάδος, οι τούρκοι τού Μπεκήρ Αγά παραδίδουν την πόλη στον στρατό τού Μοροζίνι. Αυτός, γιά να γιορτάσει την νίκη, διέταξε την μετατροπή τού τζαμιού σε Εκκλησία και απέδωσε τιμές στην Μεταμόρφωση τού Σωτήρος.

1685.—Οι Μανιάτες που ξεκίνησαν στις 25 Ιουλίου με τέσσερα πλοία, φθάνουν στην πολιορκημένη από τους Ενετούς Κορώνη και ενισχύουν την πολιορκία της.

1687.—Ο συμμαχικός στρατός υπό τον Μοροζίνι, μαζί με δύναμη Ελλήνων, ξεκινούν από το Ναύπλιο με σκοπό την απελευθέρωση των Αθηνών.

.—Οι τούρκοι εγκαταλείπουν την Κόρινθο, την οποία μετέπειτα θα καταλάβει ο ηνωμένος συμμαχικός στόλος.

1803.—Ο Σερεμέτ μπέης, όταν πληροφορήθηκε την μεταφορά από γαλλικό πλοίο πολεμοφοδίων στο Γύθειο, το πολιόρκησε με ισχυρή μοίρα τουρκικού στόλου, αλλ’ αποκρούστηκε από τους οχυρωμένους στην νησίδα Κρανάη Μανιάτες, με βαριές απώλειες.

1821.—(5-7).«Μάχαι παρά το χωρίον Ρωμανού και Λινόν τού Χουσεΐναγα, μία ώρα έξω των Πατρών, και νίκη Ελλήνων. Εν αυταίς Έλληνες και τούρκοι στρατηγοί ήσαν οι Θ. Γρίβας, Κ. Μεταξάς των μεν, Ιουσούφ Σελήμ πασάς των δε». Μάχη τού Γηροκομείου (Πατρών). Οι Πατρινοί, υπό τον Π. Καρατζά, καθώς και σώματα Ρουμελιωτών και Κεφαλλήνων υπό τους Θ. Γρίβα, Γερ. Φωκά, Νικ. Γερακάρη και άλλους οπλαρχηγούς, αποκρούουν σφοδρή επίθεση τού Γιουσούφ πασά, και έπειτα από μάχη που διήρκεσε επί 24 ώρες και συνεχίσθηκε αδιάκοπα και κατά την νύκτα, κατέλαβαν το Γηροκομείο. Οι τούρκοι υπέστησαν μεγάλες απώλειες και αναγκάσθηκαν να επιστρέψουν στην Πάτρα.

.—«Μάχη εις το στενόν τού Αλμυρού τής Κρήτης και φυγή Ελλήνων. Οι τούρκοι συνέλαβον αιχμάλωτα πολλά γυναικόπαιδα άτινα και έσφαξαν. Εν αυτή αντίπαλοι αρχηγοί ήσαν των μεν Ελλήνων οι Ρ. Βουρδουμπής, Μανουσέλης, Δαμιανός, των δε τούρκων οι Οσμάν πασάς, Σερίφ πασάς, και Καούρης». Στην προσπάθεια όμως των τούρκων να διαβούν τον ποταμό, χτυπήθηκαν από τους αγωνιστές έχοντας απώλειες περίπου 500 στρατιωτών τους, ενώ από τους Έλληνες μαχητές σκοτώθηκαν 90.

.—Ο Αποκόρωνας (Κρήτη) κάηκε. 3.000 άμαχοι θα γνωρίσουν τον θάνατο. Οι κάτοικοι τού χωριού Βαφέ είχαν καταφύγει στο σπήλαιο ’’Κρυονερίδα’’ στου οποίου την είσοδο ιι τούρκοι έβαλαν φωτιά, με αποτέλεσμα να βρεί τραγικό θάνατο όλο το χωριό· μόνο τρία ανδρόγυνα σώθηκαν.

1822.—«Ο Χασάν Πασάς κυριεύει τα χωριά Θέρισο και Λάκκους Κρήτης, παρά την ηρωική αντίσταση 4.000 μαχητών υπό τις διαταγές των Μανουσέλη, Δεληγιαννάκη, Μανουσογιαννάκη, Βουρδουμπά, Τσουδερό, Χάλη, Παναγιωτάκη, Πωλογεωργάκη, Βαρδουλομανούσο και Σήφακα. Την νύκτα τής 6ης Αυγούστου συντεταγμένα οι τουρκοαιγύπτιοι, απαγκιστρώθηκαν από τα ορεινά χωριά τής Κυδωνίας. Ο Χασάν έχασε 500 άνδρες και καταθορυβήθηκε, ενώ οι Έλληνες έχασαν 60 από τους οποίους οι 13 ήταν Σφακιανοί».

1824.—Την επόμενη ημέρα τής σχεδόν ολοκληρωτικής καταστροφής τού τουρκικού στόλου στο στενό τής Μυκάλης κοντά στο Πυθαγόρειο τής Σάμου (βλ. 5/8), οι ναύαρχοι τού Ελληνικού Στόλου αποβιβάστηκαν στην Σάμο όπου ο κόσμος τους αποθέωσε. Όλοι μαζί πήγαν στην εκκλησία και έψαλλαν δοξολογία στον Θεό γιά την σωτηρία τους. Κι επειδή εκείνη η μέρα ήταν η γιορτή τής Μεταμόρφωσης τού Χριστού, ο Λυκούργος Λογοθέτης έταξε να χτίσει και έχτισε πράγματι, στον τόπο τής σωτηρίας τον ιστορικό ναό τής Μεταμόρφωσης τού Σωτήρα Χριστού.

.—Ο ηττημένος τουρκοαιγυπτιακός στόλος καταφεύγει στο Αγαθονήσι Ρόδου.

1826.—«Μάχη Χαϊδαρίου, έξω των Αθηνών και νίκη Ελλήνων. Αρχηγοί των μεν Ελλήνων ήσαν οι Καραϊσκάκης, Φαβιέρος, Περραιβός, Κριεζώτης, των δε τούρκων οι Μεχμέτ Ρεσίτ πασάς Κιουταχής». Οι Γ.Καραϊσκάκης, Ν. Κριεζώτης, Γ. Χελιώτης, Σ. Σέρβος, και το τακτικό σώμα υπό τον Φαβιέ, καθώς επιχείρησαν αιφνιδιαστική επίθεση κατά των Αθηνών βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον Κιουταχή, ο οποίος όρμησε εναντίον τους με 6.000 πεζούς, 2.000 ιππείς και 4 πυροβόλα. Οι Έλληνες, παρά την συντριπτική υπεροχή τού εχθρού, απέκρουσαν τις λυσσαλέες επιθέσεις του και τον ανάγκασαν να υποχωρήσει. Η γνώμη τού Καραϊσκάκη ήταν (επωφελούμενοι από την νύχτα), να μετασταθμεύσουν στον Πειραιά, όπου θα είχαν την υποστήριξη και των πολεμικών πλοίων, αλλά ο Φαβιέ, επέμεινε να παραμείνουν· έτσι στις 8 Αυγούστου, θα δεχθούν  νέα επίθεση.

.—Ο Ελληνικός στόλος προσβάλλει τον τουρκικό στο Τρωγίλιον.

1829.—Η Δ΄ Εθνική Συνέλευση ολοκλήρωσε τις εργασίες της. «Ο Κυβερνήτης διέλυσε την εν Άργει Δ΄Εθνικήν Συνέλευσιν ευφημούμενος».

.—Λόγω κακοδιοικήσεως τού Αυγουστίνου Καποδίστρια αλλά και γενικώς τού χαρακτήρα του, οι Έλληνες διχάζονται και διαλύουν το στρατόπεδο κοντά στην Θήβα, αφήνοντας να περάσει ανενόχλητος ο τουρκαλβανός Ασλάν μπέης Μουχουρδάρης. Γενικώς και ειδικώς, ο Αυγουστίνος κόστισε πολλά στον αδελφό του Ιωάννη.

1834.—(Ημ. ετεροχρονισμένη). Κατά την ανάκριση τού γηραιού Αγωνιστή Μήτρου Πέτροβα από τον Κανέλλο Δεληγιάννη, ενός εκ των αρχηγών τού «Μεσσηνιακού κινήματος», αποκάλυψε ότι την σημερινή είχε δρομολογηθεί από τους κινηματίες μία συγκέντρωση 20.000 ανθρώπων στο Άργος. Οι σκοποί τής συγκεντρώσεως ήταν πέρα γιά πέρα ανθρωπιστικοί και άκρως εθνικοί, διότι μεταξύ άλλων (12 στο σύνολο) είχε ως βασικούς σκοπούς:  να ρίξουν την [μάλλον τυραννική] Αντιβασιλεία, την αλλαγή των υπουργών, την καθίδρυση των διαλυμένων από την Αντιβασιλεία 449 μοναστηριών (βλ. 17/12/1833), αλλαγές στους φόρους αγροτικών προϊόντων και κατάργηση των ποιμενικών, ελεύθερη υλοτομία κ.α. Γενικώς, η πολιτική σκέψη τού Μήτρου Πέτροβα είναι άξια θαυμασμού!

1844.—Υπό το βάρος των βιαιότατων εμφυλιακών συγκρούσεων και των υπερβολικών πιέσεων από φίλους και πολιτικούς αντιπάλους, παραιτείται η κυβέρνηση Μαυροκορδάτου. Την ίδια κιόλας ημέρα θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση υπό τον Κωλέττη, στην οποία θα μετάσχει ο Μεταξάς.

.—Ο Ιωάννης Κωλέττης, το κόμμα τού οποίου ήρθε τρίτο στις εκλογές που διεξήχθησαν στις αρχές Ιουνίου (2-9 Ιουνίου), αναλαμβάνει την διακυβέρνηση τής χώρας. Θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 1847. Στις εκλογές, ο Ανδρέας Μεταξάς πήρε πενήντα πέντε έδρες, ο Α. Μαυροκορδάτος είκοσι οκτώ και ο Κωλέττης είκοσι. Σε μία ομιλία του στην Βουλή, ο Κωλέττης αναφέρθηκε γιά πρώτη φορά στην «Μεγάλη Ιδέα». 

1860.—Η δύσμοιρη από τους τούρκους Σαμοθράκη, πίπτει γιά ακόμη μία φορά θύμα καταστροφής αλλά αυτήν την φορά θύτης είναι ο Εγκέλαδος. Τα 6,2 Ρίχτερ προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές, καταγράφηκαν επίσης κατολισθήσεις, ρήγματα, καθώς και μεταβολές στην στάθμη των υπογείων υδάτων (ενν. πηγάδια).

1865.—Πέθανε στην Αίγινα και τάφηκε με μεγάλες τιμές στην Αθήνα, ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, σε ηλικία 74 ετών. Είχε μυηθεί στην Φιλική Εταιρία το 1819 όταν βρισκόταν στην Πίζα, και με την έναρξη τής Επαναστάσεως ήλθε στην Ελλάδα διαδραματίζοντας πρωταρχικό ρόλο στην όλη διεξαγωγή τού Αγώνα και την πολιτική συγκρότηση τού νεοπαγούς κράτους. Μετά την απελευθέρωση διετέλεσε τρείς φορές Πρωθυπουργός και αντιπροσώπευσε επανειλημμένως την Ελλάδα στο εξωτερικό ως πρεσβευτής.

1867.—Τελευταίο ταξίδι τού ατμόπλοιου (κανονιοφόρος) ‘’Αρκάδι’’ με κυβερνήτη τον Κουρεντή. Μετά από πολύωρη μάχη με τουρκικά, ο Πλοίαρχος έριξε τα πλοίο στην ξηρά στην ακτή τής Παλαιοχώρας, όπου και προσάραξε, διατάσσοντας μετά την πυρπόλησή του.

1870.—Η ημέρα αυτή σφράγισε με τον πλέον δραματικό τρόπο την ζωή τής Γερακίνας στην Νιγρίτα. Πηγαίνοντας στο πηγάδι τής συνοικίας γιά να φέρει νερό, από απροσεξία γλίστρησε και έπεσε μέσα. Δυστυχώς παρά την κινητοποίηση όλης τής γειτονιάς, ανασύρθηκε νεκρή από τον αγαπημένο της Τριαντάφυλλο που κατέβηκε με σχοινί στον πυθμένα τού πηγαδιού. Όλη η Νιγρίτα έκλαψε την άτυχη τραγική κόρη και την συνόδεψε στην τελευταία της κατοικία αφού την στόλισε με φλουριά και βραχιόλια. Το τραγικό τέλος τής Γερακίνας συγκλόνισε τον Τριαντάφυλλο, που από τον αβάστακτο πόνο και την θλίψη του πέθανε μετά από τρεις ημέρες. Με το πέρασμα τού χρόνου, μία παρέα μουσικόφιλων Νιγριτινών συνέθεσε το ομώνυμο τραγούδι «Γερακίνα», που αγαπήθηκε από όλους τους Έλληνες και τραγουδήθηκε και από τον μεγάλο βάρδο τής λαϊκής μας μουσικής, Βασίλη Τσιτσάνη (στοιχεία Σάκη Αραμπατζή).

1874.—Η Κρήτη τιμά το άξιο τέκνο της, τον Όσιο Ιωσήφ Γεροντογιάννη (κατά κόσμον Ιωάννη Βιτσέντζο).

1898.—Οι βούργαροι σφάζουν ανηλεώς εμπρός στα μάτια τής οικογένειάς του, τον πρόκριτο τού χωριού τής Βροντούς (Ν. Σερρών) Πέτρο Παπαβασιλείου.

.—Την ίδια ημέρα και πάλι στην περιοχή της Άνω Βροντούς, αρχίζει μιά δίχως προηγούμενο σφαγή ιερέων με σκοπό τον εξαναγκασμό των Ελλήνων να προσχωρήσουν στην μιαρή βουργαρική Εξαρχία. Όπως γράφει ο ιστορικός Κυρ. Παπακυριακού, «επειδή οι ιερείς αρνήθηκαν, οι Βουλγαροκομιτατζήδες σκότωσαν το 1898 τον Παπά Αντώνη. Στις 6/8/1898 έσφαξαν τον Πέτρο Παπαβασιλείου. Μετά από λίγο σκότωσαν το Χατζηδημήτριο Μιντούρη. Μετά κάλεσαν με την βία τον Παπαϊωάννη Ουζούνη στο σπίτι τού βουλγάρου προεστού, γιά να υπογράψει την προσχώρησή του στην Εξαρχία. Προηγήθηκε το κάψιμο τού δάσους του και τής παραγωγής των προϊόντων στα χωράφια.»

1903.—Οι τουρκικές αρχές στο Μοναστήρι τουφεκίζουν δύο άτομα που φέρονται ως οι δράστες τής δολοφονίας τού Ρώσου προξένου στην Μητροβίτσα (βλ. 28/07).

.—Οι βούργαροι καταλαμβάνουν το κυβερνητικό κτήριο στο Κρούσοβο. 

1905.—Στην Κρήτη συγκρούονται Ρώσοι και χωροφύλακες,  με Κρήτες επαναστάτες.

.—Στο Μουρίκι, κοντά στην Βλάστη, ο μακεδονομάχος καπετάν Περδίκας (Νεράντζης Παύλος), συνήψε μάχη με τον τούρκικο στρατό, στην οποίαν έλαβαν μέρος και οι καπετάν Τρομάρας (Σωτηριάδης Εμμ.) και καπετάν Φαρμάκης (Κούντουρας Ηλ.).  

1906.—Το σώμα του καπετάν Γαρέφη, με αρχηγό πλέον τον Δημήτριο Τσέγκο, ξεκινά γιά τον Όλυμπο ώστε να αναλάβει δράση εκεί. Μετά τον θάνατο τού αρχηγού τους, οι πολεμιστές του δεν θέλησαν να διαλύσουν το σώμα ούτε να ενταχτούν σε άλλα σώματα. Κράτησαν το όνομα και συνέχισαν έτσι τον τίμιο αγώνα τους.

.—Οι Μακεδονομάχοι Π. Φιωτάκης, Καρασεβδάς και Περδίκας συνεχίζουν τις συνομιλίες με τον μέχρι χθες βουλγαρόφρονα Ήλια (δηλ. Ηλία), ως προς την άμυνα των χωριών Σέτινα, Παππαδιά και Σόβιτς. Εμπρός στον κίνδυνο ο οποίος ακούει στο όνομα Τάνε, οι πρώτοι έθεσαν το ζήτημα επιθέσεως στο Γκορνίτσοβο το οποίο αποτελούσε την έδρα τού εγκληματία αλλά αυτό δεν έγινε αποδεκτό από τον Ηλία, διότι, όπως τους βεβαίωσε, θα πάθαιναν κακό και κάτοικοι αρκετοί των οποίων εξακολουθούσαν να φρονούν ελληνικά αλλά από φόβο προσποιούνταν τους βούργαρους. Αντί κάθε άλλου έστειλαν επιστολή με την οποία τού ζητούσαν να επανέλθει κι’ αυτός στην Ορθοδοξία (ενν. ο Τάνε), ειδάλλως όρισαν συνάντηση γιά να λύσουν μέσω μάχης τις διαφορές τους. Η απάντηση ήταν υβριστικότατη και γραμμένη στα ελληνικά (ο Τάνε δεν γνώριζε βουργαρική γραφή…), ενώ στην συνάντηση ο άτιμος γενίτσαρος έστειλε τουρκικό σώμα στρατού…

1907.—Με τα μελανότερα γράμματα περιγράφουν οι πράκτορές μας την κατάσταση στην Μακεδονία. Εκτός των βουργάρων, ο στρατός των τούρκων βιαιοπραγεί καθημερινώς.

1912.—Μεγάλες πυρκαγιές μαίνονται στην Αττική. Οι πυρκαγιές κατακαίουν τις περιοχές Κινέτας, Σταμάτας, Αυλώνας, στην Αττική, στο Μπακανλή, καθώς και στον Αλμυρό.

1913.—Η ολοκλήρωση τής καταστροφής ελληνικότατων εδαφών στην σημερινή βουργαρία. Πανάρχαιες ελληνικές εστίες όπως το Πετρίτσι, το Μελένικο, το Στάρτσοβο και άλλα, κατόπιν τής Συνθήκης τού Βουκουρεστίου (28/7/1913), αρχίζουν να εγκαταλείπονται από τούς Έλληνες κατοίκους  τους. Οι κάτοικοι τού Στρατσόβου, μετά την ανθελληνική συνθήκη και αφού δεν μπόρεσαν να αναστρέψουν την κατάσταση, έκαψαν ολόκληρο το χωριό τους εκτός από την εκκλησία, το σχολείο και ένα σπίτι, ακριβώς γιά να μην αφήσουν τίποτα στους βούργαρους. Η μετακίνηση τού πληθυσμού άρχισε ήδη από την 1η τού μήνα, ενώ οι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν κυρίως στο Νέο Πετρίτσι.

1914.—Ἡ ἐντολὴ τοῦ Ἐλευθέριου Βενιζέλου μὲ τὴν ὁποία βοήθησε δύο γερμανικὰ πολεμικὰ πλοῖα νὰ φτάσουν μὲ ἀσφάλεια στὰ Δαρδανέλια. Λίγο πρὶν τὰ μεσάνυχτα τῆς 5ης προς τὴν 6η Αὐγούστου, τῇ λήξει τοῦ Ἀγγλικοῦ τελεσιγράφου πρὸς τὴν Γερμανία, ὁ Γερμανὸς πρέσβης στὴν Ἀθήνα Κόμης Κουάτ, ξύπνησε τὸν πρωθυπουργὸ Ἐλευθέριο Βενιζέλο ζητῶντας ἀνεφοδιασμὸ γαιανθράκων γιὰ τὰ δύο πολεμικὰ πλοῖα (τὸ θωρηκτὸ Γκαίμπεν καὶ τὸ συνοδευτικὸ του Μπρέσλάου), τὰ ὁποῖα βρίσκονταν στὴν Μεσόγειο μὲ κατεύθυνση πρὸς τὰ Δαρδανέλια. Ὁ Βενιζέλος ἔγραψε πάνω στὸ ἐπισκεπτήριο τοῦ Γερμανοῦ πρέσβη τὴν ἐντολὴ του πρὸς τὸν Λιμενάρχη Πειραιῶς γιὰ τὴν χορήγηση γαιανθράκων, κι’ ἔτσι, παρ’ ὅλη τὴν καταδίωξη τῶν γερμανικῶν πολεμικῶν ἀπό τὸν Ἄγγλο Ναύαρχο Τρούμπριτζ, αὐτά κατόρθωσαν νὰ φτάσουν μὲ ἀσφάλεια στὰ Δαρδανέλια καὶ ν’ ἀποκτήσῃ ἡ τουρκία δύο σύγχρονα πολεμικὰ πλοῖα. Λίγα χρόνια μετά, στὶς 23 Ἰανουαρίου τοῦ 1918, ὁ πιλότος μας, Σπυρίδων Χάμπας, κατὰ τὴν διάρκεια ἀεροπορικῆς ἐπιδρομῆς στὰ Δαρδανέλια ἐναντίον τοῦ καταδρομικοῦ Γκαίμπεν μὲ τὸ ἀεροπλάνο του, καταρρίφθηκε ἀπὸ γερμανικὸ ἀεροπλάνο ποὺ ἔφερε τουρκικό ἐθνόσημο. Τὰ γερμανικὰ πολεμικά μετονομάσθηκαν σὲ “Γιαβούζ” καὶ “Μιντιλί”.

.—Στο Βουκουρέστι αντιπροσωπεία τής τουρκίας, σε συνάντησή της με Ελληνική, ζήτησε την επιστροφή των νησιών Χίου, Μυτιλήνης, Σάμου και Λήμνου. Η χώρα απέρριψε αυτές τις αξιώσεις ως παράλογες.

1915.—Κατά την διάρκεια τού Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αρχίζει η μάχη τής Καλλίπολης, η οποία αποτελεί την τελευταία προσπάθεια των Βρετανών να αποκτήσουν τον έλεγχο τής ομώνυμης χερσονήσου από την τουρκία.

1916.—Οι Αγγλογάλλοι ανατινάσσουν την σιδηροδρομική γέφυρα τής Αγγίστας (στους πρόποδες τού όρους Παγγαίου).

.—Την ίδια ημέρα, ο στρατός των βούργαρων εισέρχεται γιά δεύτερη φορά στην πόλη των Σερρών.

.—Μεγάλη επίθεση των γερμανοβούργαρων κατά τής χώρας μας. Οι βάρβαροι κατέλαβαν την Καστοριά και απείλησαν την Καβάλα.

.—Οι άστεγοι από την πυρκαγιά τής Θεσσαλονίκης έφτασαν τις 80.000.

1919.—Στο Μέτωπο στην Μ. Ασία γίνεται αγώνας περιπόλων Ελλήνων και τούρκων.

1920.—Ο Ελληνικός Στρατός συνεχίζει την επίθεσή του στον τομέα Ντεμερτζή.

1921.—Στον τομέα τού Σαγγάριου όλες οι Ελληνικές δυνάμεις προελαύνουν και διώχνουν τους τούρκους από τις κατεχόμενες θέσεις τους.

1922.—Οι τουρκικές δυνάμεις, καθώς και δυνάμεις ατάκτων, επιτίθενται εναντίον των Ελληνικών Δυνάμεων στο Ορτάντζαν Μικράς Ασίας επιφέροντας σημαντικές καταστροφές.

1923.—Ο Αλέξανδρος Ζαΐμης αποφασίζει να ηγηθεί εθνικού συνασπισμού εν’ όψει των εκλογών, ενώ ο Νικόλαος Πλαστήρας δηλώνει ότι, η Επανάσταση θα παρέδιδε την εξουσία σε κοινοβουλευτική κυβέρνηση.

.—Η Ιταλία προσαρτά και επισήμως τα Δωδεκάνησα. Αρχίζει η δεύτερη περίοδος ιταλοκρατίας με την πλήρη κυριαρχία και την μόνιμη κατοχή τής Δωδεκανήσου, όταν άρχισαν να ισχύουν τα άρθρα τής συνθήκης τής Λωζάννης. Είναι η σκληρότερη περίοδος γιά τους Δωδεκανησίους λόγω τής προσπάθειας εξιταλισμού και εκφασισμού τους από τους κατακτητές. Παρ’όλες τις δυσκολίες οι Δωδεκανήσιοι ποτέ δεν εγκατέλειψαν τον Αγώνα τους γιά Ένωση με την μητέρα Ελλάδα.    

1924.—Ο πληρεξούσιος υπουργός Μάριο Λάγκο, από Γενικός Διοικητής Αιγαίου, επανέρχεται στην θέση του ως Διοικητής Ρόδου. Ήταν ανθέλληνας και επί των ημερών του τα νησιά μας υπέφεραν.

1928.—Τὸ φαινόμενο τῆς ληστείας στὴν Ἑλλάδα. Σὰν σήμερα ὁ πρωθυπουργὸς Ἐλ. Βενιζέλος διατάσσει νὰ καταβληθοῦν τὰ λῦτρα γιὰ τὴν ἀπελευθέρωση τῶν ἀπαχθέντων βουλευτῶν Μελᾶ καὶ Μυλωνᾶ. Τοὺς δύο ὑποψηφίους πολιτικούς εἶχε ἀπαγάγει  ἡ συμμορία Κουμπῆ (4/8), στὸ 16ο χιλιόμετρο τῆς ὁδοῦ Ἰωαννίνων-Κόνιτσας, σ’ ἕνα μικρὸ γεφύρι γνωστὸ μέχρι σήμερα ὡς «τὸ γεφύρι τοῦ Μελᾶ». Ἐπειδὴ οἱ ἀπαχθέντες ἦταν ὑποψήφιοι μὲ τὸ ἀντίπαλο κόμμα τοῦ Γ. Καφαντάρη στὶς ἐπερχόμενες ἐκλογές, τὸ γεγονὸς ἔδωσε ἀφορμὴ στὸν Καφαντάρη νὰ ἐκτοξεύσῃ κατηγορίες κατὰ τοῦ Ἐλ. Βενιζέλου. Τὴν περίοδο μεταξὺ 1923 μὲ 1928, εἶχε σημειωθεῖ μεγάλη αὔξηση τῆς ληστρικῆς δράσης, ὁπότε ἡ ληστεία ὑπερεῖχε ἀριθμητικῶς ἀνάμεσα στὰ ἀδικήματα τοῦ κοινοῦ ποινικοῦ δικαίου. Οἱ δύο πολιτευτὲς ἀφέθηκαν ἐλεύθεροι τρεῖς ἡμέρες ἀργότερα, ἀφοῦ καταβλήθηκε στοὺς ληστὲς τὸ ποσὸ τῶν 5.200.000 δραχμῶν, ὡς λῦτρα.

1931.—Ο Μακεδονομάχος Παρλιάρης Ιωάννης απεβίωσε σαν σήμερα, χωρίς να έχει ζητήσει ποτέ υλική βοήθεια γιά τις υπηρεσίες που προσέφερε στην πατρίδα του. Ο Καπετάν Γιάννης γεννήθηκε το 1883 στο χωριό Ταξιάρχης (Λόκοβη) Χαλκιδικής και έλαβε μέρος σε διάφορες επιχειρήσεις σε πολλές περιοχές τής Μακεδονίας ως επικεφαλής σώματος, όπου και διακρίθηκε.

1938.—Με Εγκύκλιο Διοικήσεως, ο διοικητής Ι. Δροσόπουλος τής Ε.Τ.Ε. καθορίζει την ίδρυση τού σπουδαίου Μουσείου και Ιστορικού Αρχείου τής Εθνικής Τράπεζας τής Ελλάδος.

1943.—Πρώτες αψιμαχίες μεταξύ Εθνικών Οργανώσεων και κομμουνιστών στην Πελοπόννησο. Συνέβησαν στις περιοχές Νίβιτσα, κοντά στην Αλιφείρα και στα Περιβίλια Φιγαλείας. Μία μόλις ημέρα μετά την επίθεση στα Νιβιτσοχώρια, οι κομμουνιστές προσπαθούν να διαλύσουν και δεύτερο τμήμα αντιστασιακών ανταρτών τού Ελληνικού Στρατού, στην περιοχή Περιβόλια Φιγαλείας. Ο ΕΛΑΣ ενήργησε ύπουλη επίθεση, καταφέρνοντας να δολοφονήσει 8 αντάρτες, αλλά την κατάσταση γιά τους υπόλοιπους άνδρες μας έσωσε η ομάδα τού Βασιλακόπουλου, η οποία έτρεξε γιά βοήθεια.

.—Ο π. Κωνσταντίνος Κούστας από το Νυμφαίο Καστοριάς, εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές. Τον έπιασαν χωρίς να τον αφήσουν να τελειώσει την Λειτουργία. Η τελευταία του φράση ήταν «ζήτω η Ελλάς».

.—Ο π. Μηνάς Παπαδόπουλος έπεσε ηρωικά σε μάχη εναντίον των Ιταλών.

.—Οι κτηνώδεις Γερμανοί εκτελούν επιδρομή στο χωριό Λουτρότοπος τής Άρτας. Εκεί, έκαψαν 57 οικίες, λεηλάτησαν τα πάντα και προέβησαν στην δολοφονία 11 αθώων ανθρώπων.

.—Οι Βορειοηπειρώτες, αφού κατάφεραν να διαλύσουν τις ΕΑΜικές Επιτροπές στον τομέα Βούρκον-Ριζών, συγκαλούν σύσκεψη στο χωριό Κρα. Εκεί, αντιλαμβανόμενοι πλήρως τον ανθελληνικό ρόλο τού εν αλβανία ΕΑΜ, αποφασίζουν την διάλυση των Επιτροπών του και στην Δρόπολη, αντικαθιστώντας τες με Επαναστατικές Επιτροπές.

1944.—Τμήματα των ΕΟΕΑ τού Ναπολέοντα Ζέρβα, αποκρούουν γερμανική επιδρομή στην Ραβενή Θεσπρωτίας.

.—Σε επιδρομή των Γερμανών στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας, μεταξύ άλλων συλλαμβάνεται και ο ιερομόναχος Νικόδημος Ραφτογιάννης, αδερφός τής Ι. Μονής Παναγίας Προυσιώτισσας τής Ευρυτανίας. Μετά από έξι μέρες συνεχών βασανιστηρίων, οι φρικτοί και απάνθρωποι Γερμανοί θα απαγχονίσουν τον άτυχο Ιεροεθνομάρτυρα στο Καρπενήσι, μπροστά στο Γυμνάσιο.

1946.—Ὁ δικηγόρος Γαβριὴλ Χαρίτος ἐξελέγη ἀπὸ τὸν Ροδιακὸ λαὸ πρῶτος Δήμαρχος τῆς ἐλευθέρας πλέον Ρόδου. Τῷ 1926, ὅταν ἦταν μαθητὴς τῆς 6ης τάξεως τοῦ Βενετοκλείου Γυμνασίου Ρόδου, μαζὶ μὲ τοὺς δύο συμμαθητὲς του, Νικῆτα Παχωπὸ καὶ Γιῶργο Χαλκιᾶ, σὲ ἀντίδραση τῆς ὑποχρεωτικῆς ἀνάρτησης τῆς ἰταλικῆς σημαίας στὸ σχολείου τους, τὴν κατέβασαν καὶ στὴν θέση της ἀνέβασαν μία ἑλληνική ποὺ κατασκεύασαν οἱ ἴδιοι. Γλύτωσαν τὴν ἐκτέλεση ἐπειδὴ ἦταν ἀνήλικοι, ἀλλὰ ἐξορίστηκαν στὴν Σύμη καὶ τὴν Κάρπαθο. Ὁ Γαβριὴλ Χαρίτος δὲν ἔπαψε ποτὲ ν’ ἀγωνίζεται γιὰ τὴν Ἕνωση τῶν Δωδεκανήσων μὲ τὴν Ἑλλάδα, καὶ μὲ τὴν κήρυξη τοῦ ἑλληνοϊταλικοῦ πολέμου ἦταν ἀπὸ τοὺς πρώτους ποὺ οἱ Ἰταλοί συνέλαβαν καὶ φυλάκισαν. Παρ’ ὅλες τὶς δοκιμασίες εἶχε τὴν χαρά στὶς 31 Μαρτίου 1947 ὡς ἐπὶ κεφαλῆς Δήμαρχος, γονυκλινὴς καὶ μὲ δάκρυα στὰ μάτια, νὰ παρακολουθήσῃ τὴν πρώτη ἔπαρση τῆς Γαλανόλευκης στὸν Βωμὸ τῆς πατρίδος μετὰ ἀπὸ 630 χρόνια σκλαβιᾶς τῆς ἰδιαίτερης πατρίδας του.

1947.—Ο ‘’Ριζοσπάστης’’ και η ‘’Ελεύθερη Ελλάδα’’, όργανα τής Κ.Ε. τού Κ.Κ.Ε. και τού Ε.Α.Μ. αντίστοιχα, δημοσιεύουν την επικήρυξη των πολιτικών αρχηγών τής χώρας μας Στ. Γονατά, Γ. Παπανδρέου και Ναπ. Ζέρβα. Μόλις την προηγούμενη ημέρα, το γεγονός τής επικήρυξης ανακοίνωσε ο ραδιοσταθμός των κομμουνιστών ο οποίος βρίσκονταν εγκατεστημένος σε χώρα τού παραπετάσματος.

1948.—Ημερομηνία θανάτου τού εφημερίου τής Ι. Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρόδρομου Δεμίρη. Ο άτυχος ιερέας σκοτώθηκε από νάρκη την οποία είχαν τοποθετήσει κομμουνιστές αντάρτες.

1949.—Ο Εθνικός Στρατός, με την 1ης  Μεραρχία μάχεται σφοδρώς από το ύψωμα Τσάρνο και συντρίβει τις δυνάμεις των κομμουνιστών.

1951.—Ο Αλέξανδρος Παπάγος, ανακοινώνει επισήμως το κόμμα του «Ελληνικός Συναγερμός». Στις πρώτες κιόλας εκλογές τής 9ης Σεπτεμβρίου, έλαβε 114 έδρες.

1960.—Εγκαθιδρύθηκε επίσημα η Κυπριακή Δημοκρατία αρχίζοντας μία καινούρια περίοδο στην Ιστορία τής Κύπρου.

1961.—Αποθεώνεται στο αρχαίο θέατρο τής Επιδαύρου η Μαρία Κάλλας, στον ρόλο τής “Μήδειας”.

1964.—Η Κυπριακή κυβέρνηση αναλαμβάνει με την Εθνική Φρουρά την προληπτική εκκαθάριση τού τουρκικού προγεφυρώματος Μασούρας.

1979.—Πυρκαγιά καταστρέφει μεγάλη έκταση πευκόφυτης περιοχής στον Διόνυσο Αττικής.

1983.—Ένας ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 6,8 Ρίχτερ, στα ανοικτά τής Λήμνου, προκαλεί εκτεταμένες ζημιές σε αρκετά μέρη τής Θράκης και τής Χαλκιδικής.

.—Στις 17:43 το ίδιο απόγευμα, τρομακτική σεισμική δόνηση μεγέθους 6,7 Ρίχτερ συνταράσσει το βορειοανατολικό Αιγαίο. Εξ αιτίας τού απομακρυσμένου σημείου σε θαλάσσια περιοχή οι ζημιές ήταν εξαιρετικά περιορισμένες. Παρά ταύτα, η έκταση τους ήταν από την Λήμνο ως την Θράκη, με σοβαρότερες στην Χαλκιδική. Τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα καταμετρήθηκαν 180 μετασεισμοί.

1992.—Η Βούλα Πατουλίδου κερδίζει το Χρυσό Μετάλλιο στον δρόμο των 100 μέτρων μετ’ εμποδίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες τής Βαρκελώνης. Είναι το πρώτο χρυσό μετάλλιο που κερδίζει η Ελλάδα στο στίβο σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το 1912 και την επιτυχία τού Κωνσταντίνου Τσικλητήρα στο άλμα εις μήκος άνευ φόρας.

.—Οι δήμαρχοι Μακεδονίας και Θράκης ζήτησαν να κλείσει το πυρηνικό εργοστάσιο τού Κοζλοντούι στην βουργαρία, προκειμένου να διασφαλισθούν οι πληθυσμοί τής περιοχής από τον πυρηνικό κίνδυνο.

1993.—Στην μονάδα εντατικής θεραπείας τού Ιπποκράτειου Νοσοκομείου βρίσκεται ο συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις. Ο Μάνος Χατζιδάκις γεννήθηκε στην Ξάνθη· πατέρας του ήταν ο δικηγόρος Γεώργιος Χατζιδάκις από τον Μύρθιο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου και μητέρα του η Αλίκη Αρβανιτίδου.

1994.—Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τίθεται ο Νομός Σάμου, εξ αιτίας τής μεγάλης πυρκαγιάς που αποτέφρωσε μεγάλες δασικές και αγροτικές περιοχές.

1996.—60.000 κόσμος υποδέχτηκε τους Ολυμπιονίκες τής Ατλάντα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, οι οποίοι έφεραν μαζί τους 4 χρυσά, 4 αργυρά και 48 συμμετοχές στην τελική οκτάδα. Η Ελλάδα αναδείχθηκε σε 16η δύναμη στον παγκόσμιο αθλητισμό, έχοντας στείλει 88 αθλητές και 33 αθλήτριες που πήραν μέρος σε 14 αθλήματα, αριθμός που κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ τού 1896, όταν είχε λάβει μέρος με 74 αθλητές.

1997.—Ο τούρκος ΥΠΕΞ υπέγραψε συμφωνία σύνδεσης με το ψευδοκράτος τής κατεχόμενης Κύπρου, η οποία προέβλεπε μερική ενσωμάτωσή του στην τουρκία στον οικονομικό, στρατιωτικό και διπλωματικό τομέα.

1999.—Απεβίωσε η λαϊκή τραγουδίστρια Ρίτα Σακελαρίου.

2013.—Ἄλλη μία προσπάθεια τῆς τουρκίας νὰ διαιρέσῃ τὴν χριστιανικὴ καὶ μουσουλμανικὴ κοινότητα τῆς Ῥόδου. Ὁ ἰμάμης Σαδίκογλου Μουσταφᾶ ἀπελάθηκε σὰν σήμερα ἀπό τὴν Ῥόδο, ὅταν παρὰ τὶς σαφεῖς ἐντολὲς ποὺ τοῦ δόθηκαν ἀπό τὶς άρχὲς νὰ μὴν ἐπιχειρήσῃ ὁτιδήποτε θὰ μποροῦσε νὰ τινάξῃ στὸν ἀέρα τὸ ἥρεμο κλίμα μεταξὺ χριστιανῶν καὶ μουσουλμάνων, ἀποπειράθηκε νὰ τὶς παραβῇ. Στόχος του, ὅταν ἔφτασε στὴν Ῥόδο μὲ τὴν ὑποστήριξη τοῦ τούρκικου προξενείου, ἦταν τὴν τελευταῖα ἡμέρα τοῦ ῥαμαζανιοῦ νὰ εἶναι ἐκεῖνος ποὺ θὰ κάνη τὴν προσευχὴ καὶ ἐνδεχομένως τὸ κήρυγμα στὸ τέμενος Σουλεϊμανιγιέ, τὸ ὁποῖο ἀνοίγει μία φορὰ τὸν χρόνο· ὁ νόμιμος ἰμάμης Καρᾶ Ἀλῆ Χασᾶν δεχόταν σειρὰ ἀπειλῶν ἄν δὲν ἔδινε τὸ πράσινο φῶς στοὺςἐγκαθέτους τῆς Ἄγκυρας νὰ ἐπιτελέσουν τὴν διατεταγμένη ὑπηρεσία τους – μία ὑπηρεσία γιὰ τὴν ὁποία ἡ ἀμοιβή τοῦ Μουσταφᾶ Σαδίκογλου ἔφτασε περίπου τὰ 2.000 εὐρώ.

2015.—Απεβίωσε ο λαϊκός στιχουργός Κώστας Βίρβος. Γεννήθηκε το 1926 στα Τρίκαλα και ως στιχουργός ασχολήθηκε με το λαϊκό τραγούδι από πολύ νωρίς. Έγραψε πάνω από 2.000 τραγούδια εκ των οποίων πολλά παραμένουν διαχρονικά. Συνεργάστηκε με τους περισσότερους από τους κορυφαίους συνθέτες και ερμηνευτές τού ελληνικού τραγουδιού. Τον τελευταίο χρόνο τής ζωής του είχε ταλαιπωρηθεί από βαρύτατο εγκεφαλικό.

2017.—Ο αριθμός των παράνομων αλλοδαπών που βρίσκονται στα νησιά τού Ανατολικού Αιγαίου φθάνει πλέον τις 15.258 και συνολικά σε ολόκληρη την Ελλάδα τα 62.206 άτομα. Το πρωί τής Κυριακής 6 Αυγούστου έφθασαν στην Λέσβο και την Χίο άλλοι 129 παράνομοι αλλοδαποί από τα απέναντι μικρασιατικά παράλια. Ο υπουργός «Μεταναστευτικής Πολιτικής» Γ. Μουζάλας, αναφερόμενος στον υπερκορεσμό των κέντρων στα οποία καταλύουν οι αλλοδαποί, είπε ότι τα πράγματα στα νησιά δεν πηγαίνουν καλά και οι εθνικότητες πλέον όσων φτάνουν από την τουρκία δεν έχουν σχέση με Σύριους, αλλά με Αφρικανούς…

2018.—Σαν σήμερα «[…] στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη ο Πρεσβευτής τής Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ρωσική Ομοσπονδία, Ανδρέας Φρυγανάς, στον οποίο επιδόθηκε νότα, με την οποία ενημερώθηκε γιά τα ληφθέντα από ρωσικής πλευράς αντίμετρα ως απάντηση στις μη φιλικές πράξεις τής Αθήνας τον Ιούλιο τού τρέχοντος έτους σε σχέση με Ρώσους διπλωμάτες και πολίτες». Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η Ρωσία προχώρησε στην απέλαση τού εμπορικού ακόλουθου και τού υπεύθυνου Επικοινωνιών τής ελληνικής πρεσβείας στην Μόσχα. Παράλληλα, απαγόρευσε την είσοδο στον Γιώργο Σακελλαρίου, διευθυντή τού πολιτικού γραφείου τού υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά (βλ. & 13/7). Η απόφαση τής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ γιά την απέλαση των Ρώσων, έγινε γνωστή την Τετάρτη 11/7 από δημοσίευμα τής εφημερίδας «Καθημερινή», ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε η διήμερη (11-12/7) συνάντηση κορυφής τού ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα τού δημοσιογράφου Βασίλη Νέδου, ανάμεσα στις κατηγορίες που απευθύνει η Αθήνα προς τους Ρώσους διπλωμάτες, είναι οι απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών. 

.—Αντιδρώντας στην κλήση τού πρέσβη Φρυγανά στην Μόσχα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα, προκειμένου να τού επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας γιά τις ρωσικές ενέργειες.

.—Μόλις λίγα 24ωρα (βλ.3/8) μετά τη μεταγωγή τού εγκληματία τής τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν. Κουφοντίνα, στις αγροτικές φυλακές Βόλου, σαν σήμερα ένα ακόμη μέλος τής 17Ν, ο Χριστόδουλος Ξηρός, μεταφέρθηκε υπό άκρα μυστικότητα από τις φυλακές Κορυδαλλού σε εκείνες τής Χαλκίδας.Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος έχει καταδικαστεί σε 6 φορές ισόβια και 25ετή κάθειρξη γιά συμμετοχή σε έξι δολοφονίες, εκρήξεις και ληστείες.

.—Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, υπέβαλε την παραίτησή του στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη. Αιτία η γενική κατακραυγή γιά το χάος που δημιούργησε μαζί με τους Τόσκα, Σκουρλέτη στον συντονισμό τής επιχείρησης γιά την κατάσβεση τής φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική. Ο τραγικός θάνατος 102 ανθρώπων, η επώδυνη πορεία των εγκαυματιών που ακροβάτησαν μεταξύ ζωής και θανάτου προσπαθώντας ένα χρόνο μετά να επουλώσουν σωματικά και ψυχικά τραύματα, οι τεράστιες υλικές ζημιές και η κραυγαλέα απουσία τής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι ο απολογισμός. Όμως ο Γιάννης Καπάκης, απτόητος κατέβηκε (ακόμα περισσότερο) ως υποψήφιος δήμαρχος Άνδρου στις εκλογές Μαΐου 2019. Όπως έγραψε στο προεκλογικό του μήνυμα:«Με πλήρη συναίσθηση τής ευθύνης που αναλαμβάνω, πήρα την απόφαση στις εκλογές τής 26η Μαΐου 2019, να διεκδικήσω την τιμητική γιά εμένα και εξαιρετικά υπεύθυνη θέση, τού Δημάρχου Άνδρου»… Δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο, καθώς ήρθε τρίτος, συγκεντρώνοντας 17.01%.

2019.—Αργά το βράδυ στην Βουλή έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία το σχέδιο νόμου «Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια τής Κυβέρνησης, των Κυβερνητικών Οργάνων και τής Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης». Στην επί τής αρχής ψηφοφορία, υπέρ τού νομοσχεδίου τάχθηκε μόνο το κόμμα Νέα Δημοκρατία. Καταψήφισαν τα κόμματα τής αντιπολίτευσης.

.—Η Α.Α.Δ.Ε. ανακοινώνει ότι (επί τέλους…) από Τρίτη, 06 Αυγούστου 2019, τίθεται σε λειτουργία η ηλεκτρονική διασύνδεση τού Φορολογικού Μητρώου τής Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με το Μητρώο Ταυτοτήτων τής Ελληνικής Αστυνομίας. Η ηλεκτρονική διασύνδεση των δύο Μητρώων απαλλάσσει τους πολίτες από την υποχρέωση των χρονοβόρων επισκέψεων και συναλλαγών στις Δ.Ο.Υ.

.—Την αποτυχία τού ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου να μειώσει τις οφειλές των εργοδοτών και των αυτοαπασχολούμενων προς τα ταμεία δείχνει η τριμηνιαία έκθεση τού Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, η οποία δημοσιεύτηκε σαν σήμερα. Ο νόμος Κατρούγκαλου δημιούργησε πάνω από 236.000 νέους οφειλέτες, ενώ στον ‘’σκληρό πυρήνα’’ των νέων οφειλών προς τα Ταμεία φαίνεται πως είναι εκείνες των αυτοαπασχολουμένων.

.—Ταμειακό έλλειμμα ύψους 100 εκατ. ευρώ και ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 23 εκατ. ευρώ θα εμφανίσουν τα ΕΛ.ΤΑ. (Ελληνικά Ταχυδρομεία) στο τέλος τού 2019. Τα στοιχεία αυτά δημοσιοποίησε, στην Βουλή σαν σήμερα, ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Μορφωτικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.eistoria.com

Αφήστε μια απάντηση