Ο ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ ΠΑΡΛΙΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ (ΚΑΠΕΤΑΝ ΓΙΑΝΝΗΣ) +6/8/1931

.

.

Ο Μακεδονομάχος Παρλιάρης Ιωάννης από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής (Καπετάν Γιάννης)

.

……….Παρλιάρης Ιωάννης. Ταξιάρχης (Λόκοβη) Χαλκιδικής 1883-1931. Ο Ιωάννης Παρλιάρης, τού Δημητρίου και τής Σουλτάνας, γεννήθηκε το 1883 στο χωριό Ταξιάρχης (Λόκοβη) Χαλκιδικής. Έμαθε τα πρώτα γράμματα δίπλα στον δάσκαλο Δημήτριο Παπαϊωάννου. Σε νεαρή ηλικία στράφηκε στην ανταρτική δράση και από το τέλος τού 1904 υπηρέτησε στο σώμα τού Γεωργίου Τσόντου (καπετάν Βάρδας) στο βιλαέτι Μοναστηρίου.

……….Αφού έφυγε από το σώμα τού Βάρδα, κατέφυγε στο Άγιο Όρος, στην μονή Διονυσίου, στην περιοχή τού Μονοξυλίτου, όπου βρίσκονται οι αμπελώνες τής Μονής. Εκεί σκότωσε έναν Τουρκαλβανό τελωνοφύλακα που φερόταν σκληρά στους Έλληνες και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Άγιο Όρος και να καταφύγει, ένοπλος, μαζί με τρεις άντρες στο Παγγαίο όρος. Σύντομα συγκεντρώθηκαν περισσότεροι άντρες γύρω του και γνωστός πλέον με το όνομα καπετάν Γιάννης έλαβε μέρος σε διάφορες επιχειρήσεις σε πολλές περιοχές τής Μακεδονίας ως επικεφαλής σώματος.

……….Στα Κουφάλια εξουδετέρωσε το σώμα τού βοεβόδα Αθανάσιου, τον οποίο εφόνευσε, παίρνοντας ως λάφυρο το σπαθί του. Στο Άγιο Πρόδρομο Χαλκιδικής απελευθέρωσε τον ιερέα τού χωριού από τα χέρια ατάκτων Τουρκαλβανών. Στην διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913) είχε ενεργή συμμετοχή τόσο στην Ήπειρο (τάγμα Ι. Βελισσαρίου) όσο και στην Μακεδονία, καθώς και στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την Μικρασιατική Εκστρατεία και παρασημοφορήθηκε πολλές φορές γιά την δράση του.

……….Μετά τις πολεμικές περιπέτειες επέστρεψε στο χωριό του τον Ταξιάρχη, παντρεύτηκε την Μαρία Κατσαγώνη και απέκτησε τρεις υιούς και μία κόρη. Πέθανε στις 6 Αυγούστου 1931, χωρίς να έχει ζητήσει ποτέ υλική βοήθεια γιά τις υπηρεσίες που προσέφερε στην πατρίδα του.

……….Σήμερα, στην Ι. Μονή Ιβήρων γηροκομείται ένας από τους κατά σάρκα υιούς του, ο Ιερομόναχος Βαρθολομαίος, από το Ιβηρίτικο Κελλί Αναλήψεως τού Σωτήρος, πλησίον των Καρυών, ετών 94. Τον συνάντησα προ έτους στην Ι. Μονή Ιβήρων με τον Γέροντα Μάξιμο Ιβηρίτη, μάς διηγήθηκε νηφάλιος και μάς επιβεβαίωσε όλα τα προαναφερθέντα γιά την δράση τού πατρός του Ιωάννου, γιά τον οποίον αισθανόταν μεγάλη υπερηφάνεια.

……….Το ίδιο περήφανος ήταν και ο υιός του Χρήστος, όταν τον επισκέφθηκα προ έτους στην οικία του στον Πολύγυρο, κρατώντας ως κόρη οφθαλμού την στολή και τα προσωπικά αντικείμενα τού γενναίου πατέρα του. Την δράση τού Ιωάννου Παρλιάρη στον Άθωνα εξυμνεί το παρακάτω τοπικό άσμα:

Ο Άθως σε ευγνωμονεί ανδρείο παλληκάρι,

σε εύχεται να ζήσεις τής Χαλκιδικής καμάρι,

γιατί τον εκκαθάρισες από εχθρούς

Τούρκους και Βουλγάρους


  • Πηγή: Το Διδακτορικό τού κυρίου Βασιλείου Ν. Πάππα, το οποίο κατατέθηκε το 2014 φέροντας τίτλο «Ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία στο Άγιο Όρος και την ευρύτερη περιοχή· η δράση μοναχών και λαϊκών κατά τον Μακεδονικό Αγώνα και τους Βαλκανικούς Πολέμους».