ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ-23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

23  Οκτωβρίου

326 π.Χ.—Ο Κρήτας ναύαρχος τού Μεγάλου Αλεξάνδρου Νέαρχος, εισπλέει στον Ινδό ποταμό με στόλο αποτελούμενο από 1.800 πλοία. Η εκστρατεία τού Αλέξανδρου στην Ασία, θα είχε μείνει στην ιστορία μόνο σαν ένα στρατηγικό επίτευγμα, αν δεν έφερε μέσα της τους γόνους τής παγκόσμιας πολιτιστικής  αναμορφώσεως. Η διάδοση τού Ελληνικού πολιτισμού στην Ασία, αποδεδειγμένη μέσω αρχαιολογικών αποστολών, τον κατέστησε Οικουμενικό γιά πολλούς αιώνες – τρείς στην Κ. Ασία και σχεδόν δέκα στην Μ. Ανατολή -, έως τον εξισλαμισμό και ακόμα μετά. Ένα αιώνα και πλέον μετά την κατάκτηση από τους Άραβες, η Δαμασκός και η Αλεξάνδρεια συνέχιζαν να έχουν τα Ελληνικά ως επίσημη γλώσσα τού κράτους (642-750 μ.Χ.). Αυτό έγινε χάρις στους Μακεδόνες βασιλείς και σήμερα πολύ λίγοι το αναφέρουν. Ο Αλέξανδρος ίδρυσε 70 Αλεξάνδρειες σύμφωνα με τον Πλούταρχο, εκ των οποίων 9 στην αρχαία Βακτριανή σημερινό Αφγανιστάν – και ιδίως κοντά στα όρια τής Αυτοκρατορίας του με την τότε Ινδία (σημερινό Πακιστάν).

787.—Η Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδος (24/9-13/10) στο ανάκτορο τής Μαγναύρας, επικυρώνει τις αποφάσεις τής Συνόδου, τις οποίες υπογράφουν η Αυγούστα Ειρήνη και ο δεκαεπτάχρονος γυιός της Κωνσταντίνος ΣΤ΄. Οι αποφάσεις της, οδηγούν στην αναστήλωση των ιερών εικόνων.

877.—Απεβίωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και άγιος τής Εκκλησίας μας, Ιγνάτιος. Διετέλεσε Πατριάρχης από το 846 έως το 858 και από το 867 έως το 877.

1257.—Ο Θεόδωρος Β’ Λάσκαρις αναχωρεί εσπευσμένα από την Θεσσαλονίκη γιά την Βιθυνία, φοβούμενος τουρκική επιδρομή. Αιτία  ήταν η αυτομόληση στους μουσουλμάνους τού μέγα κοντόσταυλου Μιχαήλ Παλαιολόγου, αρχηγού τού στρατού τής Μεσοθυνίας, όταν έμαθε ότι ο Θεόδωρος Β΄ Λάσκαρις είχε σκοπό να τον τυφλώσει. Σε ερώτημα τού Λάσκαρι προς τον Γεώργιο Ακροπολίτη γιά τον λόγο τής αυτομολήσεως, η απάντηση ήταν ότι, ο πράγματι άξιος, πιστός και θαρραλέος Παλαιολόγος, αναγκάστηκε να γίνει φυγάς, απειλούμενος χιλιάδες φορές από τον Λάσκαρι, και μάλιστα ενώπιον πολλών, ότι θα τον αποδιώξει και θα τού βγάλει τα μάτια. Ο Παλαιολόγος εφθονείτο λόγω τής ικανότητας και τού ήθους του από τους αυλικούς τού βασιλέα Θεόδωρου Β΄, αλλά και από τον ίδιο. Γνωρίζοντας δε τον οξύ και απότομο χαρακτήρα τού Θεόδωρου Β΄ και το τί είχε σκοπό να κάνει, επέλεξε την φυγή γιά να σωθεί.

1628.—Ο τρομερός Άγγλος αρχιπειρατής sir Kenelm Digby φτάνει στην Γλαρέντζα, απ’ όπου προμηθεύεται μεγάλες ποσότητες κρέατος γιά τα πληρώματά του. Λίγες ημέρες πριν πούλησε στην Πάτρα (στον τούρκο μπέη τής Ναυπάκτου) πολλά από τα λάφυρα των πειρατειών του.

1698.—Λήγει ο δεκαπενταετής πόλεμος τής τουρκίας, με αντιπάλους την Βενετία, την Αυστρία και την Πολωνία. Σαν σήμερα, συγκεντρώθηκαν στο Κάρλοβιτς, στην δεξιά όχθη τού Δούναβη, οι πληρεξούσιοι των εμπόλεμων, και σε τριάντα έξι συνεδριάσεις, από τις 17/11/1698 έως τις 26/01/1699, συζήτησαν και αποφάσισαν τους όρους τής ειρήνης [Κωνσταντίνου Σάθα – Η ιστορία τής τουρκοκρατούμενης Ελλάδος τόμος γ’].

1798.—(ν.ημ.) Η πόλη τής Πρέβεζας πέφτει στα χέρια τού Αλή πασά, παρά την ηρωική αντίσταση τής Γαλλικής Φρουράς των γρεναδιέρων τού στρατηγού La Salchette (Λα Σαλσέτ), των 200 Πρεβεζάνων πολιτοφυλάκων και των 70 μαχητών τού οπλαρχηγού Ζαχαράκη από την Καμαρίνα, στην οχυρωμένη θέση τής αρχαίας Νικόπολης.

1822.—Οι Έλληνες αρχηγοί οχυρώνονται στο Μεσολόγγι.

1823.—Κατόπιν προτροπής τού Οδυσσέα Ανδρούτσου προς τους Αθηναίους, ο Ιωάννης Γκούρας αναλαμβάνει τα καθήκοντα φρουράρχου στην Ακρόπολη.

1835.—Γίνεται με μεγάλη επισημότητα στον ναό τής Αγίας Ειρήνης, η ορκωμοσία των μελών τού συγκροτηθέντος από τον Βασιλέα Όθωνα, Συμβουλίου τής Επικρατείας, αποτελούμενου από τους διαπρεπέστερους μεταξύ των αγωνιστών και πολιτικών τής εποχής. Την θέση τού προέδρου, ο Όθων άφησε κενή, γιά να προεδρεύει ο ίδιος, ορίζοντας αντιπροέδρους, τους Γεώργιο Κουντουριώτη, Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και Ανδρέα Ζαΐμη.

1839.—Με απόφαση τής Γερουσίας των Ιονίων νήσων που εδρεύει στην Κέρκυρα, συνιστάται η Ιονική Τράπεζα, η οποία είναι η αρχαιότερη Τράπεζα τής Ελλάδος στην σύγχρονη ιστορία της. Η δράση της επεκτάθηκε και στην υπόλοιπη Ελλάδα από το 1864, μετά την Ένωση των Ιονίων νήσων. Το 1939, συγχωνεύθηκε με την Λαϊκή Τράπεζα. Το 1999, η Alpha Τράπεζα Πίστεως προέβη σε εξαγορά τού 51% των μετοχών τής Ιονικής Τράπεζας, πραγματοποιώντας την μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που είχε γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Η συγχώνευση των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων ολοκληρώθηκε το επόμενο έτος, ενώ το 2000, η νέα διευρυμένη Τράπεζα που προέκυψε, ονομάστηκε Alpha Bank.

1863.—Ἀπεβίωσε ὁ Ἕλληνας ἀγωνιστής τοῦ 1821 καὶ πρῶτος ἀρχαιολόγος, Κυριᾶκος Πιττάκης. Μὲ δικὴ του προτροπή, σύμφωνα μὲ διήγηση τοῦ Ἀλέξανδρου Ῥίζου Ῥαγκαβῆ, δώσαμε βόλια στοὺς τούρκους κατὰ τὴν πολιορκία τῆς Ἀκροπόλεως γιὰ νὰ σταματήσουν τὴν καταστροφὴ τῶν ἀρχαίων μνημείων λόγῳ τοῦ μολυβιοῦ ποὺ ὑπῆρχε στοὺς συνδέσμους τῶν λίθων. Ἡ ἀπόφαση ἱδρύσεως τοῦ Μουσείου τῆς Ἀκροπόλεως λήφθηκε κατὰ τὸν χρόνο τῆς Ἐφορείας του. Τὸν πρῶτο πυρῆνα τῶν συλλογῶν τοῦ Ἐπιγραφικοῦ Μουσείου, ἀπετέλεσαν οἱ ἐπιγραφές, ποὺ μὲ συγκινητικὴ αὐταπάρνηση καὶ ζῆλο συγκέντρωνε σὲ διάφορα σημεῖα τῶν Ἀθηνῶν. Ἡ ἀνακάλυψη τῆς Πύλης τῶν Λεόντων στὶς Μυκῆνες τὸ 1841, εἶναι δικὸ του ἔργο, πολὺ πρὶν ἀρχίσει τὶς ἀνασκαφὲς ὁ Σλῆμαν.

1873.—Ημερομηνία θανάτου του σπουδαίου Αγωνιστή, Ιερολοχίτη και μετέπειτα διαπρεπούς Αξιωματικού τής Χωροφυλακής, Γεώργιου Πτολεμαίου. Ο εξαίρετος αυτός άνδρας γεννήθηκε στα Ταταύλα τής Κωνσταντινουπόλεως το 1800 και έλαβε μέρος σε πάμπολλες μάχες. Στην Χωροφυλακή εισήλθε τον Σεπτέμβριο τού 1834, ως υπομοίραρχος, απ’ όπου αποστρατεύτηκε στις 5 Δεκεμβρίου τού 1863. Πάμπτωχος όντας, ο μεγάλος ανήρ, μετά τον θάνατό του και με την διαθήκη του όρισε, τις 6-7.000 δραχμές που κατείχε, να διατεθούν στο «Αμαλίειον Ορφανοτροφείον» θηλέων. Αιωνία του η μνήμη!

1890.—(ν. ημ.) Ισχυρή σεισμική δόνηση συγκλονίζει την νήσο Ζάκυνθο, δίχως όμως αναφορές γιά μεγάλης εκτάσεως ζημιές.

1893.—Ιδρύεται στην Θεσσαλονίκη από βούργαρους, η διαβόητη Εσωτερική «Μακεδονική» Επαναστατική Οργάνωση γνωστή ως ΕΜΕΟ , με επί κεφαλής τους Ντάμε Γκρούεφ, Χρήστο Τατάρτσεφ, Πέρε Ποπάρσωφ, Ιβάν Χατζηνικόλωφ, Αντόν Δημητρώφ και Χρήστο Μπαταντζίεφ. Παρουσίαζε ως σκοπό της, την ένωση των πληθυσμών τής Μακεδονίας και τής Θράκης, ανεξαρτήτως εθνικότητας, γιά να επαναστατήσουν με στόχο την αυτονόμηση από την οθωμανική κυριαρχία. Σύμφωνα όμως με τις μαρτυρίες των περισσότερων ιδρυτών της, η οργάνωση επεδίωκε την προώθηση τού βουργαρισμού στον χώρο τής Μακεδονίας και Θράκης, και τον εκσλαβισμό πάντων.

1901.—Γεννιέται στο Αιτωλικό (ή Ανατολικό), ο Ιωάννης Μιχαήλ Παναγιωτόπουλος, συγγραφέας, δοκιμιογράφος, ποιητής, κριτικός και εκπαιδευτικός τού 20ού αιώνα. Διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού και Επιστημών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση τού Κωνσταντίνου Καραμανλή (τού πρεσβύτερου) από το 1974, καθώς και πρόεδρος τού Διοικητικού Συμβουλίου τού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας και Τηλεοράσεως. Ο Παναγιωτόπουλος απεβίωσε το Μεγάλο Σάββατο, στις 17 Απριλίου 1982.

1905.—Οι αιμοσταγείς βούργαροι δολοφονούν αγρίως τον Έλληνα προύχοντα τής Πέλλας, Ιωάννη Κράϊτσο, κοντά στην λίμνη των Γιαννιτσών.

.—Ο Σέρβος πρωθυπουργός προβαίνει σε ανθελληνικότατες δηλώσεις, όπου μεταξύ άλλων καλεί σε συνασπισμό την Σερβία, την βουργαρία και το Μαυροβούνιο, «…προς αντιμετώπιση τού κοινού εχθρού, ήτοι τής Ελλάδος…».

1907.—Το ανταρτικό σώμα τού ανθυπολοχαγού Κοσμόπουλου, προσβάλλει κοντά στην Ασπροβάλτα Λαγκαδά, συνοδεία τούρκων χωροφυλάκων, η οποία προστάτευε βούργαρους εποίκους που κατευθύνονταν προς το Άγιον Όρος. Σκοτώθηκαν 27 βούργαροι, ενώ οι υπόλοιποι υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στην βουργαρία. Εξ αιτίας αυτού τού γεγονότος, κανένας βούργαρος έποικος δεν τόλμησε να κατέλθει προς την Χαλκιδική.

1911.—Η νέα Κρητική Βουλή ψηφίζει την Ένωση με την Μητέρα Ελλάδα.

1912.—Ο Πολύγυρος τής Χαλκιδικής περιέρχεται στην δικαιοδοσία των Ελληνικών δυνάμεων.

.—Οι βούργαροι αρχικά δέχονται τις αλλαγές στην διοίκηση που προτείνουν οι πολίτες των Σερρών. Όταν όμως εισήλθε στην δύστυχη πόλη ο στρατός τους, δεν τήρησαν τίποτα.

.—Το Σιδηρόκαστρο στην Μακεδονία καταλαμβάνεται από τους βούργαρους.

.—Οι Ελληνικές δυνάμεις αγωνίζονται σφοδρώς εναντίον των τούρκων στα Ανώγεια Ηπείρου και επιφέρουν σημαντικές καταστροφές στο τουρκικό στράτευμα. Στο Σόροβιτς αμύνονται σταθερά. Στις 22 και 23 Οκτωβρίου, η 5η Μεραρχία ανασυντάχθηκε και κατέλαβε αμυντική θέση στην γραμμή Σωτήρας-Σόροβιτς. Εκεί αντιμετώπισε σφοδρές επιθέσεις των τουρκικών δυνάμεων. Οι δυνάμεις τής Μεραρχίας παρά την σθεναρή τους αντίσταση είχαν σοβαρές απώλειες και φθορές. Έχασαν πολλούς αξιωματικούς, ενώ τα πυρομαχικά τού πεζικού και τού πυροβολικού άρχισαν να μειώνονται δραματικά. Ο Διοικητής τής Μεραρχίας, διαπιστώνοντας ότι την 24η Οκτωβρίου θα δέχονταν νέα ισχυρή επίθεση από τις τουρκικές δυνάμεις, ζήτησε ενισχύσεις οι οποίες όμως δεν κατάφεραν να φτάσουν έως το πρωί.

.—Ο Στρατός μας συνεχίζει τις εκκαθαρίσεις γιά την πλήρη απελευθέρωση τής περιοχής των Γιαννιτσών.  

1913.—Ύστερα από σύντομη στρατιωτική εκπαίδευση, ο Κρητικός Φοιτητικός  Λόχος (βλ. 29/9ου) αναχωρεί  με  το ατμόπλοιο «Ρούμελη» από τον Πειραιά γιά την Ήπειρο, μέσω Πατρών.

1915.—Πέφτει η Κυβέρνηση Ζαΐμη και ο σχηματισμός νέας Κυβερνήσεως ανατίθεται στον Στέφανο Σκουλούδη. Η Κυβέρνησή του είναι υπηρεσιακή και έχει εντολή να διαλύσει την Βουλή και να προκηρύξει νέες εκλογές.

1919.—Σαν σήμερα γεννήθηκε ο γνωστός αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος, «στην Προύσα, τον Οκτώβριο τού 1919. Αργότερα με την οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή τού Πανεπιστημίου Αθηνών, με πολύ καλές επιδόσεις. Το 1952 έγινε καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Συμπλήρωσε τις σπουδές του στην Οξφόρδη με τον Sir John D. Beazley (1954-1955) και στην συνέχεια υπηρέτησε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Το 1957 εξελέγη υφηγητής τής Αρχαιολογίας (Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), το 1961 έκτακτος καθηγητής τής Β΄ έδρας Αρχαιολογίας και το 1964 τακτικός καθηγητής στην ίδια έδρα. Πραγματοποίησε πολλές ανασκαφικές έρευνες στην Βέροια, την Νάουσα, το Κιλκίς, την Χαλκιδική, την Θεσσαλονίκη, αλλά το κύριο ανασκαφικό του έργο συγκεντρώθηκε στην Βεργίνα, όπου ανέσκαψε το σημαντικότατο νεκροταφείο τύμβων των γεωμετρικών χρόνων και συνέχισε σε συνεργασία με τον Γ. Μπακαλάκη την ανασκαφή τού ελληνιστικού ανακτόρου που είχε αρχίσει το 1937 ο Κ. Α. Ρωμαίος.» Κορυφαία στιγμή τής πορείας του, θεωρείται η 8η Νοεμβρίου 1977, όταν στην Βεργίνα έφερε στο φως ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία, σε παγκόσμιο επίπεδο, τον βασιλικό τάφο τού Φιλίππου τού Β΄ βασιλέα τής Μακεδονίας. Ο τάφος ήταν ασύλητος με ανεκτίμητα ευρήματα.

.—Στο μέτωπο στην Μ. Ασία οι Ελληνικές δυνάμεις μάχονται εναντίον των τούρκων στις περιοχές που είχαν εντολή από τους λεγόμενους «Συμμάχους».

1920.—Η Γαλλική κυβέρνηση απένειμε στην νήσο Μεγίστη (Καστελλόριζο) των Δωδεκανήσων, το παράσημο ανδρείας και τιμητικό δίπλωμα γιά την ενεργή συμμετοχή των κατοίκων της στην άμυνα τής νήσου. Το 1915, ναυτική δύναμη Γάλλων είχε καταλάβει την Μεγίστη και υποβοηθούμενη από τον πληθυσμό της, αντιμετώπισε αποτελεσματικά την εχθρική δραστηριότητα των Γερμανών με τέσσερα τηλεβόλα των 120mm. Γιά αυτή την συμβολή, η Γαλλική Δημοκρατία απένειμε στο Καστελλόριζο το παράσημο ανδρείας και τιμητικό δίπλωμα 5 χρόνια αργότερα. Κατά την διάρκεια τής Γαλλικής κατοχής, το νησί  βαλλόταν συνεχώς από τα έναντι ασιατικά παράλια, με αποτέλεσμα την σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή τού εμπορικού του στόλου.

.—Στην περιοχή τού Τζεντίς στην Μ. Ασία, ο Ελληνικός Στρατός καθαρίζει την περιοχή από εχθρικά στοιχεία.

1921.—Η Ελληνική Στρατιά στην Μικρά Ασία δέχεται επιθέσεις τουρκικών αποσπασμάτων.

1925.—Σαν σήμερα γεννήθηκε στην Ξάνθη ο Μάνος Χατζιδάκις, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες. Το έργο του θεωρείται πως συνέδεσε την λόγια με την λαϊκή μουσική και περιλαμβάνει δεκάδες ηχογραφήσεις, πολλές από τις οποίες αναγνωρίζονται σήμερα ως κλασσικές. Συνεργαζόμενος κυρίως με το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης, συνέθεσε μουσική γιά πολλές αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες, καθώς και γιά έργα σύγχρονου ρεπερτορίου. Παράλληλα με το θέατρο, συνέθεσε μουσική γιά 80 ελληνικές και διεθνείς ταινίες και έλαβε το βραβείο τού Χόλλυγουντ “Όσκαρ”. Μεταξύ των πολλών του καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, ήταν και η διεύθυνση τού κρατικού ραδιοσταθμού (Τρίτο Πρόγραμμα) από το 1975 έως το 1981, μετατρέποντάς τον σε σημείο αναφοράς ποιότητας και ιδεών.

.—Ένα εμπιστευτικό υπόμνημα τού προξενείου μας στην Ρόδο, αποκαλύπτει αλληλογραφία τού Μητροπολίτη Απόστολου με τις Ιταλικές αρχές τού νησιού, καθώς και τις επικείμενες αλλαγές στην εκπαίδευση. 

1927.—Αρχίζουν στην Πάτρα τα Α΄ Ολύμπια. Πρόκειται γιά εφηβικούς αθλητικούς αγώνες οι οποίοι θα διαρκέσουν μέχρι και τις 26 τού μηνός.

1931.—Νέα επαναστατική κίνηση των Κυπρίων εναντίον των Άγγλων κατακτητών, με σκοπό την απελευθέρωση τής νήσου και την Ένωση με την Ελλάδα.

1936.—Η κυβέρνηση Ι. Μεταξά, ξεκινά γεωτρήσεις σε Μακεδονία και Θράκη, με σκοπό την εύρεση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου. Μία από τις πρώτες ενέργειες τού Μεταξά, ήταν η αυτάρκεια γενικότερα και ειδικότερα στην ενέργεια.

1937.—Η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη αποσπάστηκε από την Ζωσιμαία Σχολή και συνενώθηκε με την Βιβλιοθήκη τής Ορθοδόξου Ελληνικής Κοινότητος. Η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη είχε ιδρυθεί παράλληλα με την Ζωσιμαία Σχολή το 1828, από τους αδελφούς Ζωσιμά.

1940.—Τηλεγράφημα από την πρεσβεία μας στην Ρώμη, ενημερώνει την κυβέρνηση γιά ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση κατά τής χώρας μας. Μάλιστα, συγκεκριμενοποιεί το χρονικό διάστημα μεταξύ 25 & 28 Οκτωβρίου.

1941.—Οι Γερμανοί πυρπολούν το Μετσόβουνο (ή Μεσόβουνο) Κοζάνης και εκτελούν 137 (ή 165) κατοίκους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μαχητές τού Ελληνοϊταλικού πολέμου. Ήταν το πρώτο χωριό τής ηπειρωτικής Ελλάδος που πήρε τα όπλα κατά των κατοχικών αρχών. Ένα από τα πρώτα που γνώρισαν τα μαζικά αντίποινα τής Βέρμαχτ, με δύο διαδοχικά ολοκαυτώματα και εκατοντάδες νεκρούς (23/10/1941 και  22/4/1944). Τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής το 1944 σκότωσαν 108 κατοίκους και έκαψαν το χωριό.

1942.—Έναρξη τής δεύτερης συμμαχικής επιθέσεως στο Ελ Αλαμέιν τής Βόρειας Αφρικής. Στην επίθεση συμμετέχει και η Ι Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία. Η νίκη των Συμμάχων στην δεύτερη μάχη, έδωσε τέλος στις ελπίδες τού Άξονα γιά την κατάληψη τής Αιγύπτου, έκλεισε το μέτωπο τού πολέμου στην Βόρεια Αφρική, ασφάλισε τον έλεγχο τού καναλιού τού Σουέζ και έδωσε πρόσβαση στα κοιτάσματα πετρελαίου τής Μέσης Ανατολής.

1943.—Λόγω τής αντιστασιακής του δράσεως στην Κρήτη, ο Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Τσαγκαράκης, συλλαμβάνεται από την Γκεστάπο και τουφεκίζεται σε ηλικία 52 ετών.

.—Αντιπροσωπεία των ομογενών Δωδεκανησίων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μετά από συνέλευση στην Νέα Υόρκη, κηρύσσει την Ένωση τής Δωδεκανήσου με την Ελλάδα.

.—Συνεχίζοντας τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην Ήπειρο, οι Γερμανοί, ισοπεδώνουν το Βαθύπεδο.

.—Το μακελειό στο δύσμοιρο χωριό Κράψη των Ιωαννίνων. «[…] Ενταύθα οι Ιταλοί και οι Γερμανοί προέβησαν εις διαρπαγάς … κατά τας εναντίον των Ανταρτών εκκαθαριστικάς επιχειρήσεις των, επυρπόλησαν εις το χωρίον Κράψη οκτώ (8) και εις τον Συνοικισμόν Βάξη 25 κατοικίας. Κατ’ επανάληψιν επέδραμον και ελεηλάτησαν το χωρίον τούτο οι Ιταλοί και οι Γερμανοί. Χαρακτηριστικόν τής μανίας και βαρβαρότητος, ιδία των Γερμανών, είναι και το ότι παν εκ των λεηλατηθέντων, το οποίον κατά την γνώμην των, δεν είχεν αξίαν ή δεν ηδύνατο ν’ αποκομισθεί συνεσωρεύετο εις το κέντρον τού χωρίου και εκεί, παρουσία των κατοίκων, κατεστρέφετο διά τής πυράς. Εκ τής Κοινότητος ταύτης των 1.020 ατόμων, αφηρέθησαν υπό των Γερμανών 20 ίπποι και ημίονοι, 18 βόες και 4.500 αιγοπρόβατα. Είναι φυσικόν ότι η ανωτέρω διαρπαγή έχει επιφέρει την τελείαν καταστροφήν τής εν γένει οικονομίας των κατοίκων τού χωρίου τούτου, ήτις είχεν ως επακόλουθον τον εκ πείνης θάνατον 18 ατόμων […] Εκ τής Κοινότητος ταύτης εξετελέσθη υπό των Γερμανών εις (1) μόνον, ο Ιωάννης Νίκου

.—Διαβαίνοντας από το χωριό Μικρό Περιστέρι Ιωαννίνων, οι βάρβαροι κατακτητές προβαίνουν σε εκτελέσεις κατοίκων. Μέχρι τις 26 τού μήνα, ο φόρος αίματος τού χωριού ανήλθε σε επτά ψυχές.

.—Ένα από τα χωριά τής Ηπείρου το οποίο καταστράφηκε στις ίδιες επιχειρήσεις, ήταν και το πανέμορφο χωριό Δόλιανη. Η συνταχθείσα έκθεση τού κράτους, αναφέρει ότι το χωριό δέχτηκε 4 επιθέσεις από τους αποκτηνωμένους Γερμανούς, ενώ χαρακτηριστική είναι αρχή τής εκθέσεως η οποία αναφέρει: «[…] Κείμενον επί μαγευτικής τοποθεσίας, ήτο ωραιότατον προ τής καταστροφής του. Ήδη είναι σωρός ερειπίων ….» Λεηλατήθηκαν τα πάντα. Ό,τι δεν κατάφεραν να αποσπάσουν, απλώς το κατέστρεφαν. Τα δε οικήματα, 127 κατοικίες, 1 σχολείο, δύο κοινοτικά καταστήματα και 3 εκκλησίες, κατεκάησαν πλήρως μαζί με 3 ψυχές φυλακισμένες εντός των οικιών τους. Μαζί με αυτούς, εκτελέστηκε και ένας πατέρας με τον γυιό του.

.—Το χωριό Μανασσής στο Κεντρικό Ζαγόρι Ηπείρου πυρπολείται από τους Γερμανούς. Αφού λεηλατήθηκαν όλα τα οικήματα, παραδόθηκαν στην πυρά (εκτός ενός και τής εκκλησίας). Όμως, μία παράλυτη 27χρονη κοπέλα που δεν μπόρεσε να διαφύγει με τους άλλους, η Ιουλία Μπακόλα, στην προσπάθειά της: «[…] να εξέλθει τής καιομένης οικίας, ημποδίσθη υπό των στρατιωτών και εξηναγκάσθη να παραμείνει εντός αυτής, γενομένη παρανάλωμα πυρός.»

.—Καταστροφή τού χωριού Καλουτάς τού Κεντρικού Ζαγορίου Ηπείρου.Το χωριό πυρπολήθηκε σαν σήμερα από γερμανικό στρατιωτικό τμήμα τής Ορεινής Μεραρχίας Εντελβάις. Την 1η Αυγούστου τής ίδιας χρονιάς, το χωριό κανονιοβολήθηκε από το γερμανικό πυροβολικό που έδρευε στην περιοχή Ελεούσα έξω από τα Ιωάννινα και σκοτώθηκαν δύο άτομα.

.—Το ολοκαύτωμα τού χωριού Μηλιά (Μετσόβου) και το μαρτύριο τού Ιερέα Αναστάσιου Πλιαχούρη, ετών 62. Εφημέριος τού χωριού Μηλέας Μετσόβου ο π. Αναστάσιος το 1911, χειροτονήθηκε Ιερεύς από τον Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Γρεβενών Αιμιλιανό, και τοποθετήθηκε ως εφημέριος στην γενέτειρά του. Σαν σήμερα, τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής πυρπόλησαν το χωριό, το σχολείο  και τις εκκλησίες του, συνέλαβαν τον π. Αναστάσιο και τον κατέσφαξαν. Κατέλειπε την Πρεσβυτέρα του Ζωΐτσα, και τα παιδιά του, Διαμαντή και Ελένη.

.—Την ίδια ημέρα, οι υπάνθρωποι φονιάδες εισβάλουν και στο χωριό Πολυθέα κοντά στην Καλαμπάκα. Ήταν ημέρα Σάββατο, απόγευμα, όταν σε έρευνα βρέθηκαν δύο τραυματισμένοι κομμουνιστές αντάρτες σε σπίτι τού χωριού. Την προηγούμενη ημέρα, οι ΕΛΑΣίτες ανάγκασαν την ιδιοκτήτρια να τους δεχτεί, πείθοντάς την πως δεν υπήρχε κίνδυνος Γερμανών (…) Ακολούθησε η στυγνή εκτέλεση τής άτυχης γυναίκας, το φονικό ενός ακόμη άτυχου κατοίκου τον οποίο οι Γερμανοί έκαψαν ζωντανό, αλλά και η πυρπόληση 75 κατοικιών. Έτσι ολοκληρώθηκε η σφαγή και το ολοκαύτωμα των χωριών τού Ασπροπόταμου, από την δολοφονική επιχείρηση με την ονομασία «Πάνθηρας» (18/10ου — 7/11/1943) των Γερμανών.

.—Αναγκαστική προσθαλάσσωση πολεμικού αεροσκάφους τύπου “Baltimore” ανοιχτά τής Γαύδου και αιχμαλωσία τού πληρώματος από τους Γερμανούς. O υποσμηναγός Νίκος Κοσκινάς ήταν ο χειριστής ενός “Baltimore” που πραγματοποίησε αποστολή βορείως τής Κρήτης. Πλήρωμα ήταν ο Παναγιώτης Πολυμενάκος, ο Πάνος Τσιρίκογλου και ο Νεοζηλανδός Μάϊκ Μπανκς (όλα τα πληρώματα είχαν έναν Βρετανό ως μέλος). Έπειτα από σφοδρό φράγμα αντιαεροπορικού πυρός, το αεροπλάνο πραγματοποίησε αναγκαστική προσθαλάσσωση ανοιχτά τής Γαύδου από την οποία διασώθηκαν μόνον ο Ν. Κοσκινάς και ο βαριά τραυματισμένος Π. Τσιρίκογλου. Και οι δύο αιχμαλωτίστηκαν από τους Γερμανούς, περνώντας το υπόλοιπο τού πολέμου σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Επέστρεψαν στην Ελλάδα το 1946, ο Π. Τσιρίκογλου με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

1944.—Οι Γερμανοί εκκενώνουν την Λάρισα.

.—Καταδρομική επιχείρηση καταλήψεως και απελευθερώσεως τής Μήλου από τον Ιερό Λόχο.

.—Γίνεται η ορκωμοσία των υπουργών τής νέας κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου, η οποία είναι η πρώτη στην απελευθερωμένη από τους Γερμανούς Ελλάδα.

1947.—Με απόφαση τού Έκτακτου Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης και την σύμφωνη γνώμη τής κυβερνήσεως Θεμιστοκλή Σοφούλη, λαμβάνει χώρα η τρίτη και τελευταία εκτέλεση  47 κομμουνιστών στις φυλακές «Γεντί Κουλέ» Θεσσαλονίκης. Οι καταδικασθέντες, ήταν μέλη τρομοκρατικής οργανώσεως των κομμουνιστών με την ονομασία ΟΠΛΑ, και ενήργησαν επίθεση εναντίον λεωφορείου τής Πολεμικής Αεροπορίας στις 30 Απριλίου.

1960.—Εγκαινιάζεται στην Θεσσαλονίκη το Καυτατζόγλειο Εθνικό Στάδιο.

1967.—Γίνεται γνωστό ότι χίλιοι Μανιάτες ζουν στην Κορσική με τον «ελληνικό τρόπο».

1968.—Ο Γεώργιος Παπανδρέου εισάγεται εκτάκτως στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός με γαστρορραγία. Η κατάστασή του επιδεινώνεται ραγδαία. Θα αφήσει την τελευταία του πνοή την 1η Νοεμβρίου.

.—Μιά πυρκαγιά καταστρέφει μεγάλο μέρος τής Ι. Μ. Αγίου Παντελεήμονος (ρωσικό μοναστήρι) στον Άθω. Οι προσπάθειες αποκαταστάσεως των ζημιών γίνονται μέχρι και τις ημέρες μας (2016), όπου συμπληρώνονται τα 1.000 χρόνια παρουσίας των Ρώσων μοναχών στο Άγιον Όρος.

1970.—Η επιδημία χολέρας που πλήττει την τουρκία, αναγκάζει το καθεστώς τής 21ης Απριλίου να προβεί σε κλείσιμο των συνόρων.

1971.—Η νήσος Σύμη των Δωδεκανήσων ανακηρύχθηκε ως διατηρητέος οικισμός, επιστέγασμα πολύχρονων αγώνων τού Συμαίου «εστέτ»** (aesthete) Κώστα Α. Φαρμακίδη. Αυτό έγινε με την αριθμ. 24908/23-10-1971 υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία ο οικισμός κρίνεται «[…] ιστορικός τόπος χρήζων ιδιαιτέρας προστασίας». (**Αυτός τού οποίου το εξασκημένο κριτήριο αντιλαμβάνεται την αισθητική τελειότητα στην τέχνη ή την φύση).

.—«Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος είναι ταγμένος υπέρ τής επαναφοράς τής Δημοκρατίας», δηλώνει ο αντιπρόεδρος των Η.Π.Α. και Έλληνας ομογενής Σπύρο Άγκνιου.

1974.—Οι πρωτεργάτες τής 21ης Απριλίου, Γεώργιος Παπαδόπουλος, Στυλιανός Παττακός, Νικόλαος Μακαρέζος, Ιωάννης Λαδάς και Μιχαήλ Ρουφογάλης, εκτοπίζονται στην νήσο Κέα.

1980.—Πλημμύρες και χιονοθύελλες στην Θεσσαλία σαρώνουν σκηνές των σεισμόπληκτων.

1981.—Πενήντα εννέα κρατούμενοι στις φυλακές Τίρυνθας εξεγείρονται, ζητώντας αποφυλάκιση.

1991.—Σαν σήμερα εκλέχθηκε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ο Βαρθολομαίος Α΄. Η ενθρόνιση έγινε στις 4 Νοεμβρίου (βλ.& 22/10).

1995.—Στην ομιλία του γιά τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση τού Ο.Η.Ε., ο Πρόεδρος τής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος,  αναφέρθηκε στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.

.—τουρκία, αλβανία, βουργαρία και σκόπια, ανακοινώνουν στο περιθώριο τής Γενικής Συνελεύσεως τού Ο.Η.Ε., ότι υπέγραψαν κοινή δήλωση γιά την κατασκευή αυτοκινητόδρομου (Παραεγνατία οδός) που θα συνδέει την Κωνσταντινούπολη με το Δυρράχιο, ένα έργο που θα χρηματοδοτήσουν οι Η.Π.Α., η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και η Διεθνής Τράπεζα.

.—Ο Δήμος Αθηναίων ξεκινά την επιβολή προστίμων σε όσους ρυπαίνουν την πόλη…

1996.—Διοικητής τού Αγίου Όρους διορίζεται ο Σταύρος Ψυχάρης.

.—Υπογράφεται σύμβαση γιά την κατασκευή πενταώροφου υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων κάτω από τον περίβολο τού κτηρίου τής Βουλής.

.—Ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας αναλαμβάνει τις Δημόσιες Σχέσεις τού “Αθήνα 2004” και ηγείται τής εκστρατείας στηρίξεως τής ελληνικής υποψηφιότητας γιά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

2012.—Απεβίωσε ο λογοτέχνης και στρατιωτικός Διονύσιος Ξηρογιαννόπουλος, με καταγωγή το Μεσολόγγι.

2015.—Εκρηκτικός μηχανισμός στο άγαλμα τού Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στον Μυστρά, τού προκάλεσε φθορά αποκόπτοντας τον αριστερό του βραχίονα.

2016.—(23-24/10) Διοργανώνεται στην Κωνσταντινούπολη συνέδριο, με τίτλο «Η Δυτική Θράκη από το χθες στο σήμερα». Πρόκειται γιά συνδιοργάνωση από το «Ινστιτούτο Αρχών και μεταρρυθμίσεων τού Ατατούρκ» (τού πανεπιστημίου τής Πόλης) και από τις «Τουρκικές Εστίες», οι οποίες είναι γνωστές στην Ελλάδα ως «Γκρίζοι Λύκοι». Σε αυτό το συνέδριο παρούσες ήταν και οι προοδευτικές επιστημόνισσες, Θάλεια Δραγώνα και Άννα Φραγκουδάκη.

2018.—Προφυλακιστέοι κρίθηκαν ο πρώην υπουργός τού ΠαΣοΚ Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου, μετά από την απολογία τους  γιά το αδίκημα τού «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος» ύψους 2,8 εκ. ελβετικών φράγκων. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα φορώντας χειροπέδες, ο Γιάννος Παπαντωνίου και η Σταυρούλα Κουράκου εξήλθαν από τα Δικαστήρια τής Ευελπίδων και με κλούβα οδηγήθηκαν στην ΓΑΔΑ γιά να διανυκτερεύσουν. Ακολούθησε η τυπική διαδικασία με τις φωτογραφίες και τα αποτυπώματα, ενώ στην συνέχεια μεταφέρθηκαν στις φυλακές Κορυδαλλού. Ο Γιάννος Παπαντωνίου αρνήθηκε ότι έλαβε «δώρα» γιά να προωθήσει την υπογραφή τής συμβάσεως εκσυγχρονισμού των έξι φρεγατών τύπου S τού Πολεμικού Ναυτικού στην γαλλική εταιρεία «Thales» καθώς και εκείνην που αφορούσε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που απέρρεαν από αυτήν. Τις έρευνες των Ελλήνων ανακριτών γιά τις off-shore τού αντιπροσώπου τής γαλλικής εταιρίας «Thales» στην Ελλάδα, Χαράλαμπου Μπεκατώρου και την ροή τού χρήματός τους, βοήθησε και η κυπριακή ΜΟΚΑΣ (Αρχή γιά το ξέπλυμα). Ο Michel Josserand, πρώην στέλεχος τής «Thales», σε κατάθεσή του στους εισαγγελείς τής Νίκαιας τής Γαλλίας, είχε μεταξύ άλλων αναφέρει: «[…] Το 2002 και στις αρχές τού 2003 κλήθηκα να παρουσιάσω ένα σχέδιο γιά την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων Αθηνών. Από εκείνη την στιγμή πηγαινοερχόμουν συνέχεια στην Ελλάδα και είχα επαφές με τον Λ.Ρ., πρόεδρο τής «Thales International» Ελλάδος. Εκείνος μού υπέδειξε ότι θα έπρεπε να προβλέψουμε μία προμήθεια 7% με 10% γιά τον υπουργό Άμυνας. Και μού υπέδειξε επίσης ότι και στην προηγούμενη αγορά των φρεγατών στην Ελλάδα είχε μεσολαβήσει συμφωνία με τον ίδιο τον υπουργό γιά την καταβολή των προμηθειών, χάρις στην οποία η εταιρεία «Thales» κέρδισε τον διαγωνισμό…». Ο Γιάννος Παπαντωνίου γίνεται ο δεύτερος υπουργός Άμυνας (μετά τον Άκη Τσοχατζόπουλο) και δεύτερο πολιτικό πρόσωπο τέτοιας εμβέλειας και εκτοπίσματος στα χρόνια τής παντοδυναμίας τού ΠαΣοΚ, που την τελευταία εξαετία οδηγείται στις φυλακές κατηγορούμενος γιά ‘’μίζες’’ σε εξοπλιστικά προγράμματα.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση