ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ (+ 3/8/1958)

.

3-8-avramidis-andeas

.

Γεννήθηκε στο χωριό Τεμβριά, τής επαρχίας Λευκωσίας, στις 27 Αυγούστου 1938. Σκοτώθηκε στις 3 Αυγούστου 1958 στην τοποθεσία “Μερσίνια” τής Τεμβριάς, από έκρηξη βομβών τις οποίες μετέφερε. Γονείς : Μιχαήλ και Ελένη Αβρααμίδου. Αδέλφια : Άννα, Περσεφόνη, Αθανασία, Βασιλική.

……….Ο Ανδρέας Αβρααμίδης φοίτησε στο δημοτικό σχολείο Τεμβριάς και αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Σολέας. Ως μαθητής τού Γυμνασίου Σολέας πρωτοστατούσε στις μαθητικές εκδηλώσεις και συνελήφθη από τις αγγλικές αρχές γιά οργάνωση “παράνομης παρέλασης”. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών μηνών και μετά την αποφυλάκισή του συνέχισε την δράση του με μεγαλύτερο ενθουσιασμό, αναπτύσσοντας πρωτοβουλία και αναλαμβάνοντας στην Οργάνωση (ΕΟΚΑ) επιπρόσθετες ευθύνες και καθήκοντα, μεταξύ των οποίων και την διανομή φυλλαδίων στα γύρω χωριά, την αναγραφή συνθημάτων και την παρακολούθηση πρακτόρων των Άγγλων.

……….Το 1958, όταν πολλοί τούρκοι συγκεντρώθηκαν με την ανοχή των Βρετανών στην Λεύκα, ο Διγενής έδωσε οδηγίες στον τομεάρχη Κακοπετριάς – Γαλάτας γιά προετοιμασία αντιμετώπισης τυχόν δραστηριοτήτων τους. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια ετοιμάστηκαν βόμβες επιτόπιας κατασκευής, με προορισμό την ενίσχυση των ομάδων τής ΕΟΚΑ στα χωριά τού τομέα. Τις βόμβες αυτές μετέφερε ο Ανδρέας Αβρααμίδης με τον συναγωνιστή του, Ανδρέα Έλληνα. Στην διαδρομή αυτές εξερράγησαν προκαλώντας τον θάνατό του.

……….Αναφέρει σχετικά ο Ανδρέας Έλληνας: «Την νύχτα τής 3ης Αυγούστου 1958 μεταφέρναμε 27 βόμβες από την Τεμβριά και συγκεκριμένα από ένα αυλάκι στην τοποθεσία “Μερσίνια”, όταν έγινε η τρομερή έκρηξη. Την στιγμή εκείνη, τις κρατούσε ο Ανδρέας. Είδα τον φίλο μου γονατιστό στο έδαφος, έτρεξα κοντά του και τον άγγιξα. Τού μίλησα. Δεν μού απάντησε. Ήταν νεκρός. Ένα χαμόγελο ήταν ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του. Κάτι λέγαμε και γελούσαμε την ώρα εκείνη. Πέθανε με το χαμόγελο στα χείλη και με το χαμόγελο τον στείλαμε στο καλό».

***

Αφήστε μια απάντηση