ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (+4/11/1956)

.

,

Στυλιανού Γεώργιος. Γεννήθηκε στο Νέο Χωριό, τής επαρχίας Πάφου στις 7 Νοεμβρίου 1938 και μεγάλωσε στην Πόλη Χρυσοχούς, όπου εγκαταστάθηκαν οι γονείς του. Έπεσε μαχόμενος εναντίον των Άγγλων στις 4 Νοεμβρίου 1956. Γονείς: Στυλιανός Δημοσθένους και Φωστήρα Στυλιανού.  Αδέλφια : Δέσποινα, Μάρθα, Κλεόπας, Αναστάσιος.

……….Ο Γεώργιος Στυλιανού τελείωσε το δημοτικό σχολείο Πόλεως Χρυσοχούς και φοίτησε στο εκεί Ελληνικό Γυμνάσιο μέχρι και την τετάρτη τάξη. Ήταν ενθουσιώδης με έκδηλο το στοιχείο τού θάρρους. Εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ από τις αρχές τού αγώνα και ανέπτυξε πλούσια δράση συνδεόμενος με την ανταρτική ομάδα τής περιοχής του. Στην συνέχεια, κατόπιν εντολής τού τομεάρχη του, τέθηκε επικεφαλής ομάδας Κρούσεως Τυφεκιοφόρων στο χωριό του. Τον Μάιο και τον Ιούνιο τού 1956, μαζί με συναγωνιστές του καθάρισε από θάμνους και ετοίμασε δίαυλο προσγείωσης αεροπλάνου στην περιοχή τού Ακάμα, γιά ρίψη οπλισμού από αεροπλάνο ή και προσγείωσή του. Ο οπλισμός προγραμματιζόταν να σταλεί στην ΕΟΚΑ μυστικά από την Ιταλία.

……….Στις 23 Μαΐου 1956 ο Γεώργιος Στυλιανού κατόρθωσε να εκτελέσει τούρκο αξιωματικό τής αστυνομίας Πόλεως Χρυσοχούς, ο οποίος συνελάμβανε και ανέκρινε Έλληνες και συνήθιζε να κακοποιεί συγγενείς ανταρτών. Αναγνωρίστηκε, αλλά δεν συνελήφθη, επειδή κρυβόταν.

……….Στις 4 Νοεμβρίου 1956 προκάλεσε τους Άγγλους να ανεβούν στο Νέο Χωριό όταν, με εντολή του, οι συγχωριανοί του κατέστρεψαν το γραμματοκιβώτιο που έφερε το έμβλημα τής Μεγάλης Βρετανίας και ύψωσαν την ελληνική σημαία στο δημοτικό σχολείο. Στην είσοδο τού χωριού ανέμενε τους Άγγλους επικεφαλής τής ομάδας του, που την αποτελούσαν οι Γεώργιος Αναστάση και Βάσος Παναγή, οι οποίοι θανατώθηκαν μαζί του.

……….Έπληξαν με ηλεκτρική νάρκη το δεύτερο αυτοκίνητο τής φάλαγγας των Άγγλων που κατέφθασαν, γιατί στο πρώτο οι αστυνομικές αρχές είχαν τοποθετήσει δυο ομοχώριούς τους, τους οποίους χρησιμοποίησαν ως ανθρώπινες ασπίδες. Με την ακινητοποίησή του, έριξαν και τις δύο χειροβομβίδες τους, εκ των οποίων η μία δεν εξερράγη και απομακρύνθηκαν προς το λόφο. Ακολούθησε καταδίωξή τους κατά την οποία ο Στυλιανού πληγώθηκε στο πόδι από Άγγλο ακροβολιστή.

……….Οι δύο συναγωνιστές του γύρισαν πίσω, παρέλαβαν τον αρχηγό τους και προσπάθησαν να φύγουν μεταφέροντάς τον υπό τα καταιγιστικά πυρά των εχθρών, αλλά συνελήφθησαν και οι τρεις. Οι Άγγλοι στρατιώτες μαζί με τους τούρκους επικουρικούς που ήταν μαζί τους, αποτελείωσαν τον Στυλιανού, πυροβολώντας τον στο κεφάλι και θανάτωσαν τους συντρόφους του με λογχισμούς.

……….Κατακρεουργημένους τους μετέφεραν στο χωριό τους, όπου υποχρέωσαν τους κατοίκους να συγκεντρωθούν και να παρακολουθήσουν νέους πυροβολισμούς των νεκρών ήδη αγωνιστών, τους οποίους κρέμασαν στην συνέχεια στα αυτοκίνητά τους και τους περιέφεραν στους δρόμους τής πόλης τής Χρυσοχούς.

……….Ο θάνατός τους συγκλόνισε ολόκληρη την Κύπρο αλλά ατσάλωσε ταυτόχρονα την θέληση γιά συνέχιση τού αγώνα.

***

Πηγή κειμένου: Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης Ι.Δ.Α.Α.Ε.

Πηγή εικόνας: Λήκυθος Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου

Επιμέλεια κειμένου και εικόναςλληνικό μερολόγιο 

Αφήστε μια απάντηση