ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΠΑΝΑΓΗ ΒΑΣΟΣ (+ 4/11/1956)

.

.

Παναγή Βάσος. Γεννήθηκε στο Νέο Χωρίο, τής επαρχίας Πάφου, στις 17 Φεβρουαρίου 1929. Έπεσε στις 4 Νοεμβρίου 1956, στο χωριό του. Γονείς: Παναγής Χριστοδούλου και Παρασκευή Ξενοφώντος Παναγή. Αδελφές: Ελισάβετ, Βασιλεία και Ανδρονίκη.

……….Ο Βάσος Παναγή τελείωσε το δημοτικό σχολείο τού χωριού του και εργαζόταν ως εργάτης και βοσκός. Με την έναρξη τού αγώνα εντάχθηκε στις τάξεις τής ΕΟΚΑ και ήταν μέλος τής Ομάδας Κρούσεως Τυφεκιοφόρων Νέου Χωριού. Έδρασε στην απόκρυψη και διανομή εκρηκτικού υλικού, το οποίο, μαζί με συναγωνιστές του, έπαιρναν από οβίδες που μάζευαν στην περιοχή “Αρναούτης” τού Ακάμα· την περιοχή χρησιμοποιούσε σαν πεδίο βολής το Βρετανικό Ναυτικό στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Πήρε μέρος σε δολιοφθορές εναντίον των Άγγλων, σε ενέδρες και βομβιστικές επιθέσεις. Τον Μάιο τού 1956, μαζί με συναγωνιστές του, καθάρισαν από θάμνους και ετοίμασαν στην τοποθεσία Καψάλα τού Ακάμα, δίαυλο προσγειώσεως αεροπλάνου, το οποίο προγραμματιζόταν να μεταφέρει μυστικά από την Ιταλία οπλισμό γιά τις ανάγκες τής ΕΟΚΑ.

……….Στις 3 Νοεμβρίου 1956 η ομάδα τής ΕΟΚΑ Νέου Χωρίου, προκάλεσε επίθεση εναντίον Άγγλων στρατιωτών, οι οποίοι περιόρισαν τις κινήσεις τους στην περιοχή, λόγω των συχνών επιθέσεων που δέχονταν από την ΕΟΚΑ. Ο αρχηγός τής ομάδας Γεώργιος Στυλιανού, συμβούλευσε να υψωθεί ελληνική σημαία στο σχολείο τού χωριού και να καταστραφεί το ταχυδρομικό κιβώτιο που έφερε πάνω το βρετανικό βασιλικό έμβλημα. Όμως γιά τα συμβάντα, ειδοποιήθηκε η αστυνομική αρχή Πόλεως Χρυσοχούς και στάλθηκαν στρατιωτικές δυνάμεις στο χωριό, στην είσοδο τού οποίου τα οχήματά τους ενέπεσαν σε ενέδρα τής ΕΟΚΑ που έστησαν οι ήρωες Γεώργιος Στυλιανού, Βάσος Παναγή και Γεώργιος Αναστάση. Αυτοί ακινητοποίησαν το δεύτερο όχημα τής φάλαγγας με πυροδότηση ηλεκτρικής νάρκης, γιατί στο πρώτο οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν δυο ομοχώριούς τους που είχαν πάρει γιά ανθρώπινες ασπίδες από τον δρόμο. Έριξαν τις δύο τους χειροβομβίδες, εκ των οποίων η μία δεν εξερράγη και αποχώρησαν.

……….Οι Άγγλοι στρατιώτες, μαζί με τούρκους επικουρικούς που δέχτηκαν την επίθεση, τούς καταδίωξαν. Είχαν απομακρυνθεί αρκετά και ήταν έτοιμοι να καλυφθούν πίσω από βουνοκορφή, όταν ο Γεώργιος Στυλιανού, αρχηγός τής αποστολής, πληγώθηκε στο πόδι. Οι δύο συναγωνιστές του, γύρισαν πίσω και τον πήραν. Κατά την αποχώρηση, τούς πρόλαβαν οι στρατιώτες, οι οποίοι άνοιξαν καταιγιστικά πυρά εναντίον τους και τούς οδήγησαν σε επίπεδο έδαφος. Εκεί πυροβόλησαν στο κεφάλι τον Γεώργιο Αναστάση.

……….Μετέφεραν τούς νεκρούς στο χωριό και υποχρέωσαν τούς κατοίκους να περάσουν μπροστά από τα κατακρεουργημένα κορμιά τους, τα οποία συνέχισαν να πυροβολούν και να λογχίζουν. Στην συνέχεια τα κρέμασαν στα οχήματά τους και τα περιέφεραν στην πόλη Χρυσοχούς.

***

Πηγή κειμένου : Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης ΙΔ.Α.Α.Ε. 

Πηγή εικόνας : Λήκυθος-Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου  

Επιμέλεια εικόνας και κειμένου : λληνικ μερολόγιο

Αφήστε μια απάντηση