ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (+4/11/1956)

.

.

Αναστάση Γεώργιος. Γεννήθηκε στο Νέο Χωριό, τής επαρχίας Πάφου το 1933. Σκοτώθηκε στις 4 Νοεμβρίου 1956 στο χωριό του, μετά από ενέδρα εναντίον των Άγγλων. Γονείς : Αναστάσης και Αννίκα Ιακώβου. Αδέλφια : Χαραλαμπία, Λάζαρος, Ελένη, Ροδοθέα, Παρασκευή. Αρραβωνιαστικιά : Δέσποινα Χαραλάμπους.

……….Ο Γεώργιος Αναστάση μετά την αποφοίτησή του από το δημοτικό σχολείο τού χωριού του, εργαζόταν ως ψαράς. Εντάχθηκε από τους πρώτους στο χωριό του στον αγώνα τής ΕΟΚΑ και δούλευε αθόρυβα ως τροφοδότης και συνοδός ανταρτών τής περιοχής του. Ήταν μέλος τής Ομάδας Κρούσεως Τυφεκιοφόρων Νέου Χωριού Πάφου και ήταν άριστος στην ρίψη χειροβομβίδων. Πήρε μέρος σε δολιοφθορές εναντίον των Άγγλων και ασχολήθηκε με την περισυλλογή οβίδων από την περιοχή Αρναούτης τού Ακάμα, η οποία χρησιμοποιήθηκε σαν πεδίο βολής τού βρετανικού ναυτικού στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Το εκρηκτικό υλικό που περιείχαν οι οβίδες χρησίμευε γιά την κατασκευή ναρκών και χειροβομβίδων γιά τις ανάγκες τής ΕΟΚΑ.

……….Τον Μάιο και τον Ιούνιο τού 1956, μαζί με συναγωνιστές του, καθάρισαν θάμνους και ετοίμασαν δίαυλο προσγειώσεως αεροπλάνου στην περιοχή τού Ακάμα, γιά ρίψη οπλισμού από αεροπλάνο ή και προσγείωσή του. Ο οπλισμός προγραμματιζόταν να σταλεί στην ΕΟΚΑ μυστικά από την Ιταλία.

……….Στις 4 Νοεμβρίου 1956 ο Γεώργιος Αναστάση μαζί με το Γεώργιο Στυλιανού και το Βάσο Παναγή, έστησαν ενέδρα στην είσοδο τού χωριού τους, εναντίον των Άγγλων, τους οποίους προκάλεσαν να ανεβούν από την Πόλη Χρυσοχούς στο Νέο Χωριό, όταν με παρότρυνση δική τους, οι συγχωριανοί τους κατέστρεψαν το έμβλημα τής Μεγάλης Βρετανίας σε ταχυδρομικό γραμματοκιβώτιο και ύψωσαν την ελληνική σημαία. Με την ακινητοποίηση τού δεύτερου οχήματος των Άγγλων το οποίο πέτυχαν με την έκρηξη ηλεκτρικής νάρκης, έριξαν και τις δύο χειροβομβίδες που κρατούσαν, η μία από τις οποίες δεν εξερράγη και αποχώρησαν. Δεν κτύπησαν το πρώτο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι αστυνομικές αρχές τής περιοχής, γιατί μέσα σ’ αυτό μεταφέρονταν όρθιοι δύο ομοχώριοί τους, τους οποίους οι Άγγλοι χρησιμοποίησαν ως ανθρώπινες ασπίδες.

…………Οι Άγγλοι στρατιώτες, μαζί με τους τούρκους επικουρικούς που τους συνόδευαν, τους καταδίωξαν. Και ενώ οι τρεις αγωνιστές είχαν ήδη απομακρυνθεί αρκετά και ήταν έτοιμοι να καλυφθούν πίσω από βουνοκορφή, πληγώθηκε στο πόδι ο αρχηγός τους Γεώργιος Στυλιανού, από Άγγλο σκοπευτή οπότε γύρισαν πίσω και τον πήραν. Κατά την αποχώρησή τους, τους πρόλαβαν οι στρατιώτες, που άνοιξαν καταιγιστικά πυρά εναντίον τους και τους συνέλαβαν. Τους μετέφεραν κάτω από μία χαρουπιά, όπου πυροβόλησαν στο κεφάλι τον Γεώργιο Στυλιανού και λόγχισαν μέχρι θανάτου τους Γεώργιο Αναστάση και Βάσο Παναγή.

……….Μετά, τους μετέφεραν στην πλατεία τού χωριού και υποχρέωσαν τους συγχωριανούς τους να περάσουν μπροστά από τα κατακρεουργημένα κορμιά τους, τα οποία συνέχισαν να πυροβολούν και να λογχίζουν. Στην συνέχεια τους κρέμασαν στα οχήματά τους και τους περιέφεραν στην Πόλη Χρυσοχούς.

***

Πηγή κειμένου: Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης Ι.Δ.Α.Α.Ε.

Πηγή εικόνας: Λήκυθος Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου

Επιμέλεια κειμένου και εικόναςλληνικό μερολόγιο 

Αφήστε μια απάντηση