ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ-21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΑΙΝΙΑΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – Ελαιογραφία Γ. Παπαδήμα. Αθήνα, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.
21 Νοεμβρίου

325 π.Χ.—Ο ναύαρχος τού Μεγάλου Αλέξανδρου Νέαρχος, φτάνει στην παραλία των Ιχθυοφάγων στις Ινδίες (βλ.& 20/11).

1354.Ο Ιωάννης Ε΄ Παλαιολόγος σε συνεργασία με τον Γενουάτη πειρατή Φραγκίσκο Γκατιλούζιο (Γατελούζο), πλέοντας από την Τένεδο όπου είχε καταφύγει μετά από την νέα εμφύλια σύγκρουση με τον Ιωάννη Στ΄ Καντακουζηνό, εισβάλλει νύχτα στην Κωνσταντινούπολη, με σκοπό την κατάληψή της. Ο Ιωάννης ως αντίτιμο στον Λατίνο πειρατή, έταξε την αδελφή του Μαρία γιά σύζυγο και προίκα την νήσο Λέσβο.

1501.—Ο Μέγας Μάγιστρος τής Ρόδου, αφού εξόπλισε 36 σκάφη, αναχώρησε από το νησί με σκοπό την πάταξη τής πειρατείας αλλά και την συμβολή του στην πολιορκία τής Μυτιλήνης. Η Λέσβος βρισκόταν ήδη υπό οθωμανική κατοχή όταν δέχτηκε επιδρομή Φράγκων υπό τον Φίλιππο ντε Κλεβ στις 26 Οκτωβρίου. Η πολιορκία ήταν ανεπιτυχής και τελικά οι Φράγκοι αφού υπέστησαν πολλές απώλειες, εγκατέλειψαν το νησί. (Για ορισμένες πηγές η πολιορκία κράτησε μόλις 5 ημέρες). Στο ταξίδι τής επιστροφής τους, έπεσαν σε καταιγίδα κοντά στα Κύθηρα και η ναυαρχίδα τού ΦίλλιπουLomellina”, ναυάγησε στα βράχια τού νησιού. Περίπου 400 μέλη τού πληρώματος πνίγηκαν. Τους διασωθέντες περιμάζεψαν δύο γαλέρες τού Γενοβέζου Τζουστινιάνι και τους μετέφεραν στην Ιταλία μέσω τής Κέρκυρας.

1792.—Η πικρόχολη αναφορά τού υποπρόξενου Ν. Πάγκαλου, γιά την δράση τού Λάμπρου Κατσώνη στην Τζιά, την περίοδο τού έτους 1790. Ήταν τουλάχιστον η δεύτερη αναφορά του, μέσω τής οποίας διαμαρτυρόταν, γράφοντας ότι ο Κατσώνης με τους άνδρες του προκαλούσαν ζημιές στα αποθέματα των κατοίκων τού νησιού. Ουσιαστικά βέβαια, περιέγραφε την πραγματικότητα λίγο παρακάτω, γράφοντας ότι την μεγαλύτερη ζημιά είχαν πάθει οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τού νησιού (δηλ. οι κατοχικοί Δυτικοί).

1800.—Ημερομηνία γεννήσεως τού Αγωνιστή τού ’21 και λόγιου πολιτικού, Δημήτριου Οικονόμου Αινιάν, στο Μαυρίλο τού Τυμφρηστού. Ήταν το μικρότερο παιδί τής οικογένειας τού παπα – Ζαχαρία Οικονόμου. Υπηρέτησε τον Αγώνα αρχικά ως απλός στρατιώτης και στην συνέχεια ως γραμματέας τού Εκτελεστικού και τής Επιτροπής τής Εθνοσυνελεύσεως και από το 1826, ως γραμματικός τού Γεώργιου Καραϊσκάκη. Απεβίωσε στην Στυλίδα το 1881 πάμπτωχος.

1825.—«Ναυμαχία παρὰ τὸ Δραγαμέστο, τοῦ Δήμου Ἀστακοῦ τῆς Ἐπαρχίας Βονίτσης καὶ Ξηρομέρου, ἀμφίρροπος, καθ’ ἥν ἐπληγώθη ὁ πλοίαρχος Λαζ. Πινότσης. Αὕτη διεξήχθη μεταξὺ τῶν ἡμετέρων, Ἀ. Μιαούλη, Σαχτούρη, Τσαμαδοῦ, Πινότση κ.ἄ. καὶ τῶν τούρκων Τοπὰλ πασᾶ, Μουχαρέμπεη καὶ Χαλίλμπεη.» Οι Έλληνες κατάφεραν τελικά να κρατήσουν τον θαλάσσιο δρόμο προς τον νότο και να δώσουν παράταση ζωής στο πολιορκούμενο Μεσολόγγι. Ο τελευταίος ανεφοδιασμός από τον Μιαούλη θα γίνει στις 9 Ιανουαρίου τού 1826.

1826.—(18-24/11) «Μάχη Ἀραχώβης, τῆς Λεβαδείας, ἀμφίρροπος. Ἀρχηγός ἐν αὐτῇ τῶν μὲν Ἑλλήνων ἦτο ὁ Καραϊσκάκης, τῶν δὲ τούρκων οἱ Μουστάμπεης, Καρυοφίλμπεης καὶ Ἐλμάζμπεης.»

1857.—(ή 9/2) Απεβίωσε στην Κέρκυρα έπειτα από αλλεπάλληλες εγκεφαλικές συμφορήσεις, ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός. Η συνεδριάζουσα εκείνη την ώρα Ιόνιος Βουλή, χαρακτήρισε τον θάνατό του ως εθνικό δυστύχημα και διέκοψε αμέσως τις εργασίες της σε ένδειξη πένθους. Ο «Ύμνος προς την Έλευθερίαν» τού Διονύσιου Σολωμού δημοσιεύτηκε αρχικά στο Μεσολόγγι το 1824, οι δε δύο πρώτες στροφές του, που είχαν μελοποιηθεί από τον Νικόλαο Μάντζαρο, καθιερώθηκαν ως εθνικός ύμνος μετά την Ένωση των Ιονίων νήσων με την Ελλάδα (1864).

1864.—Ο νέος εκλογικός νόμος που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα τής Κυβερνήσεως, προβλέπει ότι γιά τους εκλόγιμους, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν ακίνητη περιουσία στην επαρχία που κατέρχονται ως υποψήφιοι. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες που έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος τής ηλικίας τους και διαθέτουν περιουσία, ή εξασκούν οποιοδήποτε επάγγελμα. Το εκλογικό σύστημα εξακολουθεί να είναι το πλειοψηφικό, με σχετική όμως πλειοψηφία, ενώ εκλογική περιφέρεια είναι η επαρχία.

1867.—Οι Κρήτες επαναστάτες επιχειρούν νυχτερινή επίθεση εναντίον τού στρατοπέδου τού Χουσεΐν Αβνή πασά κοντά στην Ζούρβα, και φονεύουν πολλές εκατοντάδες τούρκων. Η επίθεση επαναλήφθηκε και την επόμενη νύχτα, αναγκάζοντας τους τούρκους να υποχωρήσουν.

1904.—Στην Γουμένισσα, βουργαροκομιτατζήδες υπό τον Αποστόλ Πετκώφ δολοφονούν με 20 μαχαιριές και έπειτα απαγχονίζουν τον εικοσιδυάχρονο εθνομάρτυρα δάσκαλο, Πίτσουλα Ιωάννη από την Ναύπακτο. Τον  θάνατό του ακολούθησε πάνδημη κηδεία. Αργότερα, στον πλάτανο που τον κρέμασαν, τοποθετήθηκε αναθηματική πλάκα που αναφέρει: «ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΤΟΥΤΟΥ ΤΟ 1904 ΕΚΡΕΜΑΣΘΗ ΥΠΟ ΒΑΡΒΑΡΩΝ ΒΟΥΡΓΑΡΩΝ Ο ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΤΣΟΥΛΑΣ ΜΑΡΤΥΡΗΣΑΣ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ».

1905.—Κοντά στο Μπογιέτσι, κατά την επιστροφή τους από την Θεσσαλονίκη στο χωριό τους Πέτροβο, οι αμαξηλάτες Χρήστος Καρατράϊκος, Ιωάννης Καραντίας και Ιωάννης Ουζούνης, δέχονται επίθεση από βουργαρόφρονες κατοίκους οι οποίοι τους λιντσάρισαν. Βρήκαν φρικτώτατο θάνατο.

1907.—Σχισματικοί βούργαροι δολοφονούν Έλληνα στο Χιονοχώρι Σερρών.

.—(ν.ημ.) Σαν σήμερα, στο Παρίσι, η Μαρία Βοναπάρτη παντρεύτηκε τον Πρίγκιπα Γεώργιο τής Ελλάδος με πολιτικό γάμο. Ο θρησκευτικός γάμος τελέστηκε στις 12 Δεκεμβρίου τού ίδιου έτους στην Αθήνα. Στις 9 Δεκεμβρίου τού 1907, η άφιξη τής Μαρίας Βοναπάρτη στην Αθήνα καλωσορίστηκε με πανό που έγραφαν το όνομα Καλόμεροι, δηλαδή την ελληνική εκδοχή τού επωνύμου Βοναπάρτη.

1909.—Με την κατηγορία γιά εσχάτη προδοσία, το στρατοδικείο δικάζει τον δεκανέα Βογιατζή. Ο Βογιατζής υπηρετώντας σε επιτελική ομάδα, παρέδιδε μυστικά στον πρόξενο τής τουρκίας στον Πειραιά.

1912.—Βαλκανικοί πόλεμοι. Οι Σέρβοι καταλαμβάνουν τους Αγίους Σαράντα. 

.—Σύμφωνα με πηγές, το υποβρύχιο «Δελφίν» τού Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού, πραγματοποίησε την πρώτη πολεμική περιπολία υποβρυχίου στην παγκόσμια ιστορία. Περιοχή περιπολίας του ήταν το Βόρειο Αιγαίο. Η Διοίκηση Υποβρυχίων τού Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ιδρύθηκε το 1912, με την απόκτηση δύο υποβρυχίων κατασκευασμένων στην Γαλλία, τα «Δελφίν» και «Ξιφίας». Έχοντας κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Στέφανο Παπαρηγόπουλο, το «Δελφίν» διεξήγαγε την πρώτη πολεμική τορπιλική επίθεση στην ιστορία εναντίον τού τουρκικού καταδρομικού «Mezdiye».

1915.—Ισχυρή βρετανογαλλοϊταλική ναυτική Μοίρα, καταλαμβάνει την Μήλο. Από τις 15 Αυγούστου, είχαν καταπλεύσει τα πρώτα γαλλικά πολεμικά με σκοπό – όπως ελέχθη– την προστασία των ναυτικών συγκοινωνιών από τα γερμανικά υποβρύχια. Έτσι η Μήλος έγινε η βάση τού συμμαχικού ναυτικού στόλου τής ΑΝΤΑΝΤ, με Γάλλο διοικητή. Με την δηλωθείσα όμως ουδετερότητα τής Ελλάδος (και τα επακόλουθα τού εθνικού διχασμού), οι σύμμαχοι τού Βενιζέλου, αποφάσισαν να καταλάβουν την Μήλο, φοβούμενοι (!..) γιά την ασφάλεια των Συμμαχικών Δυνάμεων. Στις 8/21 Νοεμβρίου, ισχυρή βρετανογαλλοϊταλική Μοίρα, κατέπλευσε στην Μήλο και κατέλαβε το τηλεγραφείο και τις λοιπές κρατικές υπηρεσίες. Μία από τις συνέπειες τής δραστηριότητος τόσων πλοίων στο λιμάνι τής Μήλου, ήταν η καταστροφή των πτωχών λιμενικών εγκαταστάσεων που υπήρχαν.

1916.—Το πλωτό νοσοκομείο «Βρετανικός» (Britannic), αδελφό πλοίο τού «Τιτανικός», βυθίζεται ανάμεσα στο ακρωτήριο τού Σουνίου και τής νήσου Κέας. Τρία είναι τα πιθανότερα αίτια που έστειλαν στον βυθό το ενισχυμένης κατασκευής πολυτελές υπερωκεάνιο, το οποίο είχε μετασκευαστεί σε πλωτό νοσοκομείο. Η πρόσκρουση σε νάρκη, ο τορπιλισμός από γερμανικό υποβρύχιο, το ανθρώπινο λάθος, ή συνδυασμός αιτιών. Τα θύματα ήταν μόνο 30 (σκοτώθηκαν λόγω τής πρόωρης καθέλκυσης των σωστικών λέμβων και ενώ οι μηχανές τού πλοίου δούλευαν, με αποτέλεσμα να ρουφηχτούν από την δίνη που προκαλούσαν οι προπέλες), ενώ διασώθηκαν 1.036. Το κουφάρι τού «Βρετανικός» ανακάλυψε κι εξερεύνησε η ομάδα τού Ζακ Υβ Κουστώ το 1975.

1918.—Η Ελληνική αποστολή τής Σόφιας, καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να ανακαλύψει και να περισυλλέξει τους περισσότερους από 80.000 ομοεθνείς που βρίσκονται σε βουργάρικα στρατόπεδα. 

1919.—Στο μέτωπο στην Μικρά Ασία ο Ελληνικός στρατός μάχεται μάχες περιπόλων.

1920.—Πριν ακόμη γίνει το δημοψήφισμα γιά την επάνοδο ή μη τού βασιλέα Κωνσταντίνου Α΄, οι υποτιθέμενοι «Σύμμαχοι» γνωστοποιούν στην Ελλάδα ότι σε περίπτωση επανόδου του, θα διακόψουν κάθε οικονομική υποστήριξη προς την Χώρα (…) Ως προς την περιβόητη οικονομική τους ενίσχυση προς την Ελλάδα, από τον Φεβρουάριο τού 1918 η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, είχαν ανοίξει πίστωση 850 εκατομμυρίων δραχμών. Μέχρι όμως τον Νοέμβριο τού 1920 (πριν ακόμα επανέλθει ο βασιλέας και «αλλάξουν» διαθέσεις), η μεν Γαλλία δεν είχε καταβάλλει ούτε δραχμή από το μερίδιο που τής αναλογούσε, ούτε καν γιά τις δαπάνες διατροφής τού στρατού της όταν εισέβαλε και εγκαταστάθηκε στην Μακεδονία, η δε Μεγάλη Βρετανία από τα 12 εκατομμύρια λίρες τού μεριδίου της, είχε καταβάλλει τα μισά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, από τα 48 εκατομμύρια δολάρια που υποσχέθηκαν, κατέβαλαν μόνο τα 15. Παρά δε τις προσπάθειες τού Βενιζέλου, κανένα άλλο ποσό καταβλήθηκε.

.—Στην Μ. Ασία ο Ελληνικός στρατός καθαρίζει την περιοχή από τούρκους άτακτους και ληστές.

.—Κατά την διάρκεια τής Βενιζελικής ανταρσίας που εκδηλώθηκε σαν σήμερα εναντίον τής Κυβερνήσεως που προέκυψε από τις εκλογές τής 1/14 Νοεμβρίου 1920, σε μάχη που έγινε στον Καλονύχτη τού Νομού Ρεθύμνης, φονεύθηκε ο ιερομόναχος τού Μοναστηρικού Μετοχίου, Ιωαννίκιος Γρυντάκης.

1921.—Η Ελληνική Στρατιά στην Μικρά Ασία δέχεται επιθέσεις τουρκικών αποσπασμάτων.

1922.—Αρχίζουν οι συνεδριάσεις γιά την Συνδιάσκεψη Ειρήνης στην Λωζάννη. Η τελική υπογραφή των συμβαλλόμενων, θα γίνει στις 24 Ιουλίου τού 1923. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι, από όσα αφορούσαν την χώρα μας μέχρι τότε ως «κέρδος», ελάχιστα ίσχυσαν.

1923.—Εκλέγεται αρχηγός τού κόμματος «Δημοκρατική Ένωση» ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου. Από το 1926, η «Δημοκρατική Ένωσις» πήρε τον υπότιτλο «Αγροτικόν και Εργατικόν Κόμμα», ο οποίος μετά το 1928, καθιερώθηκε ως ο οριστικός τίτλος. Ο Παπαναστασίου βοήθησε στην δημιουργία τής Βαλκανικής Ενώσεως και τής «Ελληνοτουρκικής φιλίας» μεταξύ τού Ελευθέριου Βενιζέλου και τού Μουσταφά Κεμάλ (1930-1933).

.—Την ίδια μέρα, το βενιζελικό στρατιωτικό πραξικόπημα Πλαστήρα, δημοσίευσε διάταγμα, με το οποίο προκήρυσσε εκλογές γιά Συντακτική Συνέλευση στις 16 Δεκεμβρίου. Ταυτοχρόνως διέταξε να συνέλθει η πρώτη συνέλευση τής συνεδρίας της, στις αρχές  Ιανουαρίου τής επόμενης χρονιάς.

1931.—Συλλήψεις αξιωματικών γίνονται στην Λάρισα, με την κατηγορία ότι εμπλέοκονται σε στρατιωτική συνωμοσία.

1934.—Στην Άγκυρα, τα μέλη τού Βαλκανικού Συμφώνου (βλ. 9/2/1934), συνυπογράφουν το καταστατικό του. Οι ΥΠΕΞ των τεσσάρων χωρών ορίστηκαν ως το Μόνιμο Συμβούλιο τού Συμφώνου.

1937.—Συνεχίζοντας την αφομοιωτική πολιτική της, η Ιταλία υποχρεώνει τα ελληνόπουλα τής κατεχόμενης Δωδεκανήσου να εγγράφονται στις εκείθε φασιστικές οργανώσεις.

1940.—Οι Ελληνικές δυνάμεις με το Γ’ Σώμα Στρατού υπό τον στρατηγό Τσολάκογλου, και το Συγκρότημα «Κ» τού στρατηγού Κοσμά, κατόπιν πολυήμερων σκληρών μαχών καταλαμβάνουν τον αυχένα τού όρους Μόραβα, Ερσέκα και άλλα σημαντικά υψώματα. Εντυπωσιακή είναι η ταχύτητα με την οποία η Ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, κατόρθωσαν μέσα σε δέκα οκτώ μήνες να σχεδιάσουν την άμυνα τού θεάτρου επιχειρήσεων προς τα Ελληνοαλβανικά σύνορα, να οχυρώσουν τις τοποθεσίες άμυνας, και να οργανώσουν τις απαιτούμενες δυνάμεις γιά την άμυνα τής Ηπείρου και τής δυτικής Μακεδονίας.

.—Στο ύψωμα 1.211 τού όρους Μόραβα έπεσε ηρωικώς μαχόμενος ο πρώτος ανώτερος αξιωματικός, Αντισυντ/ρχης Κεφαλόπουλος Χαράλαμπος, ηγούμενος τού 18ου Συντάγματος Πεζικού Σαμίων. Ο επίσης Αντισυντ/ρχης Μαρδοχαίος Φριζής ακολούθησε δεύτερος, στις 5 Δεκεμβρίου 1940. «[…] τὸ 18ον Σύνταγμα Πεζικοῦ, ἀνατρέψαν κατόπιν ἀγῶνος τὰς εἰς περιοχὴν Μπαμπὰν ἐχθρικὰς ἀντιστάσεις, προωθήθη μέχρι τοῦ ὑψώματος 1.211, ὄπερ καὶ κατέλαβε τὴν 18.00, ἐκτοπίσαν τὸν πεισμόνως ἀντισταθέντα ἐχθρόν, συλλαβὸν 7 ἀξιωματικοὺς μετὰ τοῦ διοικητοῦ τοῦ τάγματος καὶ 50 ὁπλίτας αἰχμαλώτους. Αἱ ἀπώλειαι τοῦ Συντάγματος ἀνῆλθον εἰς 2 ἀξιωματικοὺς νεκροὺς ἐξ ὧν ὁ Ὑποδιοικητὴς τοῦ Συντάγματος, Ἀντισυνταγματάρχης Κεφαλόπουλος Χαράλαμπος καὶ 2 ὁπλίτας νεκρούς….»

1943.—Οι Γερμανοί, ολοκλήρωσαν την από τις 31 Ιουλίου τεράστια κλοπή αρχαιολογικής συλλογής στο Καστέλλι Κισσάμου Κρήτης. Καταλήστεψαν όλους τους αρχαιολογικούς μας χώρους οι λωποδύτες

1944.—Οι πρώτοι 180 από τους αντάρτες εθνικών αντιστασιακών ομάδων οι οποίοι πίστεψαν τα ψεύτικες υποσχέσεις τού ΕΛΑΣ, επιστρέφοντας στα χωριά τους μετά την μεγάλη μάχη τής Τριάδας (Ν. Σερρών), συλλαμβάνονται και κλείνονται στο σχολείο τής Νικόκλειας. Οι κομμουνιστές τους έδεσαν με αγκαθωτά σύρματα. Όταν βράδιαζε, ανά τέσσερεις τους οδηγούσαν στην τοποθεσία «Τραπέζια», όπου τους δολοφονούσαν, άλλους με μαχαίρια σαν αρνιά και άλλους με όπλα. Επιπλέον, άλλοι 400 συλληφθέντες αντάρτες εκτελέστηκαν από τους κομμουνιστές στην θέση Μαϊούν – Ντερέ Βισαλτίας, των οποίων τα πτώματα επιχειρήθηκε να καούν ώστε να μην υπάρχουν στοιχεία τού ανοσιουργήματος.

.—Οι δήθεν «ήρωες» τού ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, εκτελούν 80 άτομα στο χωριό Τερπνή έξω από την Νιγρίτα τής Μακεδονίας.

.—Μετά τις σφαγές στον Μελιγαλά και τα πολλαπλά χτυπήματα των ελλαδιτών φιλομπολσεβίκων, η νεοσύστατη κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, προβαίνει στην αναδιοργάνωση τού στρατεύματος γιά την αντιμετώπιση τού μεγάλου κινδύνου.

.—Την ίδια μέρα, γίνεται γνωστή η παραχώρηση 8 νέων πολεμικών πλοίων τής Αγγλίας στην χώρα μας.

1946.—Στην Ιθάκη σημειώνεται σεισμός μεγέθους 5,4 Ρίχτερ. Προκαλεί μικροζημιές και βλάβες.

1954.—Πραγματοποιούνται δημοτικές εκλογές σε όλη την χώρα. Σε σημεία όπως οι πόλεις τής Θεσσαλονίκης και τής Πάτρας, χρειάστηκαν επαναληπτικές εκλογές οι οποίες έγιναν την αμέσως επόμενη Κυριακή (28 τού μήνα).

1955.—Ο Βρετανός  κυβερνήτης τής Κύπρου, Τζων Χάρτινγκ, δίνει έγγραφη δήλωση στον Μακάριο Γ’, σε απάντηση προτάσεών του, με την οποία τού γνωστοποιεί ότι η Αγγλία αναγνωρίζει  θ ε ω ρ η τ ι κ ά  το δικαίωμα αυτοδιαθέσεως τής Κύπρου, αλλά ξεκαθαρίζει ότι,  ο παρών καιρός δεν είναι κατάλληλος γιά την προώθηση μιάς τέτοιας λύσεως.

1958.—Απεβίωσε ο ηρωομάρτυρας τής ΕΟΚΑ Αλεξάνδρου Βασίλειος, τρείς μέρες μετά την απόλυσή του από το στρατόπεδο συγκεντρώσεως Πολεμίου, λόγω ανηκέστου βλάβης τής υγείας του. Στο στρατόπεδο Πολεμίου ο ήρωας Βασίλης Αλεξάνδρου είχε φρικτά βασανιστεί από τον Ιούλιο που είχε συλληφθεί. Παρά το ότι είχε αρρωστήσει βαριά, οι φρικτές κακώσεις συνέχισαν από τους κατοχικούς Άγγλους. Μόνο μετά από έντονες διαμαρτυρίες συγκρατουμένων του προς τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, διατάχτηκε η απόλυσή του, τρείς μέρες μετά την οποία απεβίωσε.

1963.—Η ελληνική σημαία κατέχει την 5η θέση στην παγκόσμια ναυτιλία.

1966.—Ιδρύεται ο Στολίσκος Ταχέων Σκαφών (Σ.ΤΑ.Σ) με έδρα τον λιμενίσκο Αμφιάλης. Ο πρώτος Διοικητής του ήταν ο Αντιπλοίαρχος Γ. Δημητρόπουλος Π.Ν. Είναι η πρώτη φορά που τα Ταχέα Σκάφη αποτελούν ανεξάρτητη Διοίκηση στο Πολεμικό Ναυτικό, με άμεση υπαγωγή στο Αρχηγείο Στόλου.

.—Παραλήφθηκε από τα νορβηγικά ναυπηγεία στο Mandal, η τορπιλάκατος «Ανδρομέδα». Μαζί με τα «Ηνίοχος», «Κάστωρ», «Κύκνος», «Πήγασος» και «Τοξότης», αποτέλεσε τον πρώτο Στολίσκο Τορπιλακάτων τού Ναυτικού, που κατασκευάστηκε μεταπολεμικά κατόπιν παραγγελίας τού Ελληνικού Ναυτικού και με δαπάνη τής Ελληνικής Κυβερνήσεως.

1974.—Ορκίζεται η πρώτη μεταπολιτευτική κυβέρνηση τού Κωνσταντίνου Καραμανλή, η οποία έμεινε στην εξουσία έως τις 28 Νοεμβρίου τού 1977. Στις 24 Ιουλίου τού 1974, είχε σχηματιστεί δοτή κυβέρνηση από τον Καραμανλή, με πρόεδρο τον διορισμένο από το δικτατορικό καθεστώς, στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη. Οι εκλογές είχαν προκηρυχθεί γιά τις 17 Νοεμβρίου και το δημοψήφισμα γιά το Πολιτειακό στις 8 Δεκεμβρίου 1974.

1978.—Σκοτώθηκε λόγω πτώσεως τού αεροσκάφους του στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Πελοποννήσου και Ζακύνθου, κοντά στα λουτρά Κυλλήνης, ο πιλότος μας Δημήτριος Μπιμπίκος.   http://www.pasoipa.org.gr/

1991.—Η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις γιά την ίδρυση Ελληνικών Προξενείων στους Αγίους Σαράντα, το Αργυρόκαστρο και την Κορυτσά τής Βορείου Ηπείρου.

.—Την ίδια ημέρα ο υπουργός Εξωτερικών τής κυβερνήσεως, Αντώνιος Σαμαράς, δηλώνει ότι η χώρα μας δεν αναγνωρίζει κανένα κράτος που θα φέρει το όνομα «Μακεδονία».

1992.—Εκατόν πενήντα δήμαρχοι από όλη την χώρα, συγκεντρώνονται στην πόλη των Σερρών γιά να συζητήσουν και να αποφασίσουν την στάση τους απέναντι στις βλέψεις των Σκοπιανών, όσον αφορά το ‘’Μακεδονικό ζήτημα’’.

.—Αποκλεισμένη γιά πέμπτη μέρα είναι η Θράκη, καθώς συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των κατοίκων με αφορμή την απόφαση γιά οικονομική εκκαθάριση τριών μεγάλων βιομηχανιών.

1995.—Εγκαινιάζεται ο πολιτικός διάλογος Κύπρου – Δυτικοευρωπαϊκής Ενώσεως (Δ.Ε.Ε.), ώστε μετά την ένταξη τής Μεγαλονήσου στην Ε.Ε. να προχωρήσει η ένταξή της και στην Δ.Ε.Ε.

.—Κατά την διάρκεια τού Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Άρσεως Βαρών που διεξάγεται στην Κίνα, ο Πύρρος Δήμας θριαμβεύει με 2 χρυσά, 1 αργυρό και ένα παγκόσμιο ρεκόρ, σηκώνοντας 212 κιλά στο ζετέ. Ο Κάχι Καχιασβίλι σαρώνει στα 99 κιλά με 2 χρυσά, 1 χάλκινο, 3 πανελλήνια ρεκόρ και ισοφάριση τού παγκοσμίου ρεκόρ στο ζετέ, ο Βαλέριος Λεωνίδης κερδίζει 3 αργυρά, ο Βίκτωρ Μήτρου 2 χάλκινα, η Γιώτα Αντωνοπούλου 3 χάλκινα στα 83 κιλά και η Μαρία Χριστοφορίδου 1 χάλκινο μετάλλιο.

2010.—Δημοσίευμα τής εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», αναφέρει ότι από το 1965 μέχρι και το 2008, πάνω από 150.000  Έλληνες σκοτώθηκαν λόγω τροχαίου, ενώ πάνω από 300.000 έμειναν μόνιμα ανάπηροι. Το μεγαλύτερο ποσοστό των νεκρών είναι κάτω των 35 ετών!.. Στις 24 Νοεμβρίου τού 2018, δημοσιεύματα τού Τύπου αναφέρονται στο νέο νομοσχέδιο τού Υπ. Μεταφορών όπου πλέον θα έχουν δυνατότητα κτήσεως διπλώματος οδηγήσεως και οι 17χρονοι… Και ενώ τα χρόνια περνούν και οι εκατόμβες στην άσφαλτο συνεχίζονται, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί μέχρι τώρα. Μόνο ο κορωνοϊός είναι σημαντική αιτία απώλειας ανθρώπινης ζωής γιά το ελλαδικό κράτος.

2016.—Διεξάγεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας με παρουσία πλήθους κόσμου από όλη την Σάμο, με θέμα τον μεγάλο αριθμό παράνομων αλλοδαπών που έχουν εισβάλλει στο νησί. Ο δήμαρχος τής Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του, ότι έχουν περάσει μέσα σε ένα έτος από το νησί πάνω από 150.000 παράνομοι αλλοδαποί, τους οποίους η κυβέρνηση επέβαλε να φιλοξενηθούν σε δημόσιο χώρο κοντά στο κέντρο τής πόλεως, παρά την άρνηση τού δήμου. Σε αυτόν το χώρο διέμεναν την ημέρα τής συγκεντρώσεως 2.500 αλλοδαποί διαφορετικών εθνοτήτων, νοοτροπιών, πολιτισμικής ταυτότητας και καταγωγής. Η αναλογία των 6.000 μόνιμων γηγενών κατοίκων τού νησιού με τους 2.500 αλλοδαπούς, έχει κλονίσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, των οποίων η κοινωνική ανοχή εξαντλείται. Το δυσάρεστο αίσθημα των κατοίκων, ενισχύει η παρουσία διαφόρων Μ.Κ.Ο. και η απροθυμία τής κυβερνήσεως να ξεκαθαρίσει την θέση τους στο νησί.

2017.—Οι αριστεροί υπερασπιστές τής δήθεν δημοκρατίας τους. Κρούσμα στοχοποιήσεως συνέβη σαν σήμερα, με θύμα αναπληρωτή καθηγητή τού Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Αιτία το γεγονός ότι ο καθηγητής είχε καταγγείλει πράξεις βίας στο Ίδρυμα. Οι δράστες τρύπησαν τα λάστιχα τού αυτοκινήτου του, ενώ με κόκκινη μπογιά έγραψαν την λέξη ΑΝΤΙFA και ζωγράφισαν σφυροδρέπανα. Ο καθηγητής Παύλος συνέδεσε την επίθεση, με το γεγονός ότι κατά το παρελθόν είχε καταγγείλει πράξεις βίας, τρομοκρατίας και ξυλοδαρμών μέσα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, φοιτητών από συμφοιτητές τους. Ανέφερε δε συγκεκριμένα την περίπτωση ενός Δωδεκανήσιου φοιτητή τής Αρχιτεκτονικής, ο οποίος εδάρη ανηλεώς επειδή ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι τα γενέθλιά του συνέπιπταν με την επέτειο των Ιμίων και την πτώση τού ελικοπτέρου!.. Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής είπε ότι: «[…] Δεν μπορούμε να βλέπουμε να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή φοιτητών που τολμούν να εκφράσουν κάποια άποψή τους.»

2018.—Συνελήφθησαν σαν σήμερα στο λιμάνι τού Πειραιά δύο φερόμενοι ως διαχειριστές ηλεκτρονικού καταστήματος cannabis shop, προϊόντων κάνναβης, με έδρα την Σαλαμίνα. Όπως προέκυψε από την έρευνα, ως νόμιμος εκπρόσωπος τής εταιρείας εμφανιζόταν ένα ανύπαρκτο πρόσωπο και ως έδρα της μία ανύπαρκτη διεύθυνση στον Βύρωνα Αττικής. Ο λόγος γιά τον οποίο συνελήφθησαν οι δύο ‘’διαχειριστές’’, ήταν ότι σε δύο περιπτώσεις αγοράς προϊόντων κάνναβης από την εταιρείας τους, προέκυψε ότι είχαν περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη σε ποσοστό εκτός ορίων τού ν. 4554/18. Και βεβαίως τα προϊόντα δεν ανήκαν στην φαρμακευτική κάνναβη, αλλά στην λεγόμενη «ψυχαγωγική», στον μπάφο δηλαδή. Τα προϊόντα τους στάλθηκαν γιά χημική ανάλυση στον «Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό – Δήμητρα» και γιά επανέλεγχο στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

.—Σύμφωνα με την  πρώτη  έκθεση τής Κομισιόν γιά την ενισχυμένη εποπτεία τής χώρας, η οποία δημοσιεύτηκε σαν σήμερα, δεν χρειάζεται να περιοριστούν έως 18% περίπου 1,4 εκατ. συντάξεις.  Ω σ τ ό σ ο, θα πρέπει να  ‘’παγώσουν’’ όλες στο διάστημα 2019-2022. Αυτό σημαίνει ότι τα τέσσερα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν έμμεσες μειώσεις στο πραγματικό εισόδημα των συνταξιούχων, καθώς, ενώ θα αυξάνεται ο πληθωρισμός, το ύψος των ονομαστικών αποδοχών τους θα παραμένει το ίδιο.

2019.—Το άρθρο 86 τού Συντάγματος γιά την ποινική ευθύνη υπουργών, η ψήφος των Ελλήνων τού εξωτερικού, το ακαταδίωκτο των βουλευτών και το εκλογικό σύστημα, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη τής Ολομέλειας τής Βουλή σαν σήμερα. Στην συζήτηση γιά την αναθεώρηση τού Συντάγματος, υπάρχει ευρύτατη συναίνεση επί τής αρχής, με στόχο την διεύρυνση τού χρόνου αποσβέσεως γιά τα υπουργικά αδικήματα, ώστε να καταργηθεί ο σύντομος χρόνος παραγραφής που ισχύει και να ισχύσει ό,τι ορίζει ο Ποινικός Κώδικας γιά όλους τους πολίτες.

.—Στην Βουλή κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών ο προϋπολογισμός τού 2020. Έχει την πλήρη έγκριση τής Κομισιόν, διασφαλίζοντας τον αιματηρό στόχο γιά πρωτογενές πλεόνασμα.

.—Ξεπέρασε τις 16.000 ο αριθμός των παράνομων αλλοδαπών που διαμένουν στον καταυλισμό τής Μόριας Λέσβου. Συγκεκριμένα, με τις νέες αφίξεις που έγιναν σαν σήμερα, ο αριθμός όσων είχαν καταγραφεί μέχρι την 1.00 το μεσημέρι έφτασε στις 16.023. Από την περασμένη Δευτέρα, δηλαδή σε τέσσερεις μόλις μέρες, στην Λέσβο πέρασαν 942 άτομα (241 την Δευτέρα, 317 την Τρίτη, 160 την Τετάρτη και 224 σαν σήμερα).

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση