ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ-20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Ο πρίγκιπας Ανδρέας στην διάρκεια τής δίκης του, ως κατηγορούμενος για την Μικρασιατική Καταστροφή.
20 Νοεμβρίου

325 π. Χ..—Ὁ ναύαρχος τοῦ Μεγάλου Αλέξανδρου, Νέαρχος, κατέπλευσε στὸν λιμένα Κάλαμα ἔναντι τῶν Νηρηίδων νήσων στὶς ἀκτές τῶν ἰχθυοφάγων, συνεχίζοντας τὸ ἐξερευνητικό του ταξείδι προκειμένου νὰ διερευνήσῃ τὴν δυνατότητα θαλάσσιας συνδέσεως τοῦ Ἰνδοῦ ποταμοῦ μὲ τὸν Τίγρη καὶ τὸν Εὐφράτη. Ἡ ἐκστρατεία αὐτὴ διήρκεσε ἀπὸ τὸν Σεπτέμβριο ἔως τὸν Δεκέμβριο, ἀντιμετωπίζοντας πάρα πολλὲς δυσκολίες. Ἀντιστοίχως δύσκολη ἦταν καὶ ἡ ταυτόχρονη χερσαία πορεία τοῦ Μεγάλου Ἀλέξανδρου μέσῳ τῆς  Γεδρωσίας. Τὸ σύγγραμμα τοῦ Νέαρχου «Παράπλους», διασώθηκε μόνο στὴν ἔκταση ποὺ τὸ μνημονεύουν ἄλλοι συγγραφεῖς (κυρίως ὁ Ἀρριανός καὶ ὁ Στράβων). Ὁ Νέαρχος εἶχε χτίσει κατ’ ἐντολὴ τοῦ Μ. Ἀλέξανδρου τὴν πόλη Φαϊλάκα (Φυλακαί), σ’ ἕνα νησάκι μπροστὰ στὶς ἐκβολές τοῦ Τίγρη καὶ τοῦ Εὐφράτη γιὰ νὰ  ἐλέγχῃ τὴν θαλασσινὴ πύλη τῆς Μεσοποταμίας. 

1769.—Γίνεται γνωστό ένα επεισόδιο μεταξύ Μαλτέζων πειρατών και τού καπετάνιου Λινάρδου Πριβελέζιου, όταν οι πρώτοι τού επιτέθηκαν, αγνοώντας το δίπλωμα προστασίας τού Πριβελέζιου,  και κλέβοντάς του τα φορτία. Ο Αντλάρ αγάς τής Σερίφου (όπου συνέβη το περιστατικό), ευθύς αμέσως συνέλαβε και τιμώρησε τον κουρσάρο Γιουσέπι και το 24μελές πλήρωμά του.

1788.—Αποτυχημένη επίθεση Ελλήνων πειρατών κοντά στην Λευκάδα. Καταδιώχτηκαν από τις αρχές, συνελήφθησαν και τιμωρήθηκαν παραδειγματικά.

1789.—Το πειρατικό πλοίο «Άγιος Σπυρίδων» με καπετάνιο τον Γιάννη Φραγκούλη, καταφέρνει να εγκλωβίσει γαλλικό εμπορικό σε αβαθή νερά. Ήδη το πολιορκούσε κοντά στην Σίφνο από την χθεσινή μέρα.  Δεν πρόλαβαν να πειράξουν τους 140 Έλληνες και τούρκους επιβάτες του, παρά κακοποίησαν τον καπετάνιο και έκλεψαν προσωπικά αντικείμενα και εμπορεύματα. Το πλοίο έσωσε την τελευταία στιγμή ο Γάλλος πρόξενος Μήλου και Κιμώλου.

1807.—Διαμαρτυρία τού Γ. Βούλγαρη και των προεστών τής Ύδρας γιά τρία εμπορικά σκάφη τους, τα οποία είχαν αρπαχτεί από Αλγερινούς πειρατές. Οι αιμοδιψείς και άτιμοι αραπάδες, αν και έλαβαν τα χρήματα που απαίτησαν γιά την απελευθέρωσή τους, δεν απέδωσαν όλα τα πλοία, ούτε τα εμπορεύματα, ενώ οι ζημιές σε αυτά που επέστρεψαν ήταν τεράστιες.

1815.—Η Αγγλία, γιά να διαχωρίσει την θέση της από την ‘’Ιερά Συμμαχία’’ (βλέπε 26 Σεπτεμβρίου), αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και υπογράφει το Σύμφωνο τής Τετραπλής Συμμαχίας. Βασικός και κύριος λόγος τής αντιθέσεώς της με την ‘’Ιερά Συμμαχία’’, ήταν το γεγονός ότι θεώρησε πως πλήττονται τα αποικιακά της συμφέροντα στην Ελλάδα και αλλού.

1821.—«Ἡ ἐν Σαλώνοις συνέλευσις τοῦ ἀνατολικοῦ μέρους τῆς στερεᾶς Ἑλλάδος ἐτελείωσε τὰς ἐργασίας αὐτῆς.» Λήγει η συνέλευση των Σαλώνων (15 –  20 Νοεμβρίου 1821), στην οποία αποφασίστηκε η συγκρότηση τού Αρείου Πάγου. Αρχιγραμματέας του είχε διατελέσει και ο Τιμόθεος Ζωγράφος από την Γαλάτιστα τής Χαλκιδικής. Στην εν λόγω συνέλευση, γιά πρώτη φορά προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν και Μακεδόνες. Ως εκπρόσωποι των Χαλκιδικιωτών στα Σάλωνα, ορίστηκαν ο καπετάν Στεριανός και ο Γεώργιος Ιωάννου [πληροφορία Νίκος Παπαοικονόμου].

1825.—Ο Ελληνικός στόλος υπό τον Μιαούλη διασπά τον οθωμανικό αποκλεισμό και τροφοδοτεί το Μεσολόγγι. Τους πρώτους μήνες τού 1825, ο Μιαούλης βρισκόταν μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης, ανήμπορος να εμποδίσει την απόβαση στρατιωτικών σωμάτων από τον Αιγυπτιακό στόλο· κατόρθωσε όμως να τον αιφνιδιάσει στην Μεθώνη. Στις 14 και 25 Νοεμβρίου ναυμάχησε με τους οθωμανούς στην Γλαρέντζα και στο Μεσολόγγι, προκαλώντας τους μεγάλες καταστροφές.

1826.—(18-24/11)«Μάχη Ἀραχώβης, τῆς Λεβαδείας, ἀμφίρροπος. Ἀρχηγός ἐν αὐτῇ τῶν μὲν Ἑλλήνων ἦτο ὁ Καραϊσκάκης, τῶν δὲ τούρκων οἱ Μουστάμπεης, Καρυοφίλμπεης καὶ Ἐλμάζμπεης.» Όταν οι πολιορκούμενοι τουρκαλβανοί επιχείρησαν έξοδο, ένας από αυτούς βρέθηκε κοντά στον Καραϊσκάκη και ρίχτηκε με το σπαθί του γιά να τον αποκεφαλίσει. Από τον βέβαιο θάνατο τον έσωσε ο στρατιώτης Μάραθος, ο οποίος πρόφτασε και σκότωσε τον τουρκαλβανό πριν εκείνος κατεβάσει το σπαθί του στο κεφάλι τού Καραϊσκάκη. Έκτοτε ο Καραϊσκάκης ανεγνώριζε ως σωτήρα του τον Μάραθο. Το επεισόδιο μεταδόθηκε στους απογόνους τού Καραϊσκάκη και τού Μάραθου, οι οποίοι έτρεφαν μεγάλη συμπάθεια και αγάπη μεταξύ τους.

1827.—« Ἀπόβασις Ἑλληνικῶν στρατευμάτων ὑπό τὴν ἀρχηγίαν τοῦ Ἰωάννου Χάλη εἰς Σπιναλόγκα, λιμένα Ἅγιον Νικόλαον τῆς Κρήτης.» Ο Χάλης κινήθηκε προς τις ανατολικές επαρχίες τής Κρήτης με ικανό σώμα στρατού (3.000 μαχητές). Στην αρχή είχε επιτυχίες, όμως χωρίς την βοήθεια των ντόπιων και μετά από μία ήττα στις 9 Δεκεμβρίου, θα αναγκαστεί να διαλύσει τον στρατό του. Ο Χάλης δεν ήταν μόνο ένας ήρωας στα πεδία των μεγάλων μαχών ο οποίος εμψύχωνε τους συναγωνιστές του πάνω στα δύσβατα βουνά και τα απότομα φαράγγια τής Κρήτης, αλλά και ένας άνθρωπος με οργανωτικό πνεύμα, διορατικότητα και πίστη στα ιδανικά τής ελευθερίας και τής ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Δεν δίστασε να τα βάλει ακόμη και με συμπατριώτες του, όταν έβλεπε ότι ο αγώνας γιά την απελευθέρωση τού νησιού του κινδύνευε.

.—Την ίδια ημέρα, ενώ ο Τσάρος Νικόλαος τής Ρωσίας συγχαίρει τους ναυάρχους των τριών Προστάτιδων Δυνάμεων γιά την νίκη τού Ναβαρίνου, η αγγλική κυβέρνηση την αποδοκιμάζει. Να σημειωθεί δε, ότι, το ίδιο το κράτος τής Αγγλίας απέστειλε τον στόλο του (…)

1833.—Το συνεχές κυνήγι τής Χωροφυλακής εναντίον τού φρικτού φαινόμενου τής ληστείας στην Ελλάδα. Σε ενέδρα τής Χωροφυλακής σαν σήμερα κατά των αρχιληστών τής Πελοποννήσου, αδελφών Χονδρογιανναίων, οι χωροφύλακες καταφέρνουν να πληγώσουν τον έναν από τους τέσσερεις. Ο ίδιος επικεφαλής ενωματάρχης θα καταφέρει να συλλάβει τρείς ακόμα ληστές και συνεργάτες τού εγκληματία Θεοφάνη Πίκολου, στις 19 Ιανουαρίου 1834, μόλις λίγες ημέρες μετά από ένα φρικτό έγκλημα στην Καρύταινα (βλ. 16/1/1834).

1837.—Χάρις σε έναν Έλληνα, τον Εθνικό μας ευεργέτη Γεώργιο Σίνα, η Βούδα και η Πέστη που τις χωρίζει ο ποταμός Δούναβης, ενώνονται και δημιουργούν την πρωτεύουσα των Μαγιάρων, Βουδαπέστη. Οι Σίνα κατάγονταν από την Μοσχόπολη, γνωστό κάποτε εμπορικό κέντρο τής Βορείου Ηπείρου. Η πρώτη βέβαιη μνεία τής οικογένειας αναφέρεται στον Γεώργιο Σίνα τον πρεσβύτερο, ο οποίος στα μέσα τού 18ου αιώνα έκανε εμπόριο στην Μοσχόπολη, την Βιέννη, την Πέστη και την Βούδα. Μετά τον θάνατό του, τον διαδέχτηκε ο γυιός του, Σίμων Σίνας ο νεώτερος, ο οποίος ίδρυσε το 1798 αυτόνομη εταιρεία στην Αυτοκρατορία των Αψβούργων με την επωνυμία «Σίμων Σίνας και Σία». Η οικογένεια αναδείχθηκε στον σπουδαιότερο προμηθευτή δημητριακών και μαλλιού, καθώς και σε μεγάλο Τραπεζικό Οίκο. To 1818 σε αναγνώριση τής προσφοράς τους, ο αυτοκράτορας Φραγκίσκος Α΄ απένειμε τίτλο ευγενείας και οικόσημο στον Σίμωνα Σίνα και τους γυιούς του, Γεώργιο και Ιωάννη, μαζί με κτήματα στο Hodos και Kizdia στον Νομό Temes. Το 1832 ο αυτοκράτορας επιβεβαίωσε το Οικόσημό τους και απένειμε τον τίτλο τού βαρόνου τής Ουγγαρίας στους Γεώργιο και Ιωάννη Σίνα.

1839.—Με μία επιστολή της προς την Αγγλία, η Επιτροπή Κρητών υπέβαλε πρόταση γιά αποικιακή κατοχή τής νήσου από την Μεγάλη Βρετανία. Το απελπισμένο από την τουρκική βαρβαρότητα αίτημα τής Κρήτης, προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην Κυβέρνηση. 

1849.—Απεβίωσε ο ήρωας τής ελληνικής Επαναστάσεως, Σπετσιώτης ναυμάχος Κολανδρούτσος ή Ανδρούτσος Γεώργιος. Στις επιχειρήσεις τού τρινήσιου Ελληνικού στόλου στον Αργολικό, το Σεπτέμβριο τού 1822, ηγήθηκε τής ναυτικής μοίρας τού νησιού του ως ναύαρχος, ενώ στα 1823 και 1824 εκλέχθηκε και επανεκλέχθηκε ναύαρχος των Σπετσών, διατηρώντας το αξίωμα αυτό μέχρι το τέλος τού Αγώνα.

1866.—Μετά την πτώση και το ολοκαύτωμα τού Αρκαδίου, στην αναφορά τής Γενικής Συνελεύσεως των Κρητών με τίτλο: «Έκθεσις τής Εφόδου, αποκρούσεως και εις τον αέρα αναπετάσεως τής εν Ρεθύμνη Μονής Αρκαδίου»», αναφέρεται ότι: «[…] τοσαύτην δε εντύπωσιν επροξένησεν εις τον εχθρόν, ώστε επιστρέφων εις Ρεθύμνην επυρπόλησεν τα δύο Καβούσια και τα Χάρκια καί τινας προτυχόντας εξ ανάγκης, κατέσφαξεν…».

.—Την ίδια ημέρα, συνέβη μάχη μεταξύ επαναστατημένων Κρητών και τούρκων κοντά στο Καστέλι Κισσάμου.

1870.—Νέος μη βλαπτικός σεισμός στην Κρήτη και γιά την ακρίβεια στην περιοχή τού Ηρακλείου.

1905.—Η συμμορία τού αιμοδιψή βούργαρου Χρήστο Στόϊτσε, κατασφάζει αγρίως τον Γεώργιο Μάρκο από το χωριό Ζερνίτσοβο Καρατζόβας.

1906.—Οι αιμοδιψείς και κτηνώδεις βούργαροι, αρπάζουν εννέα κατοίκους τού χωριού Καρυδιά Εδέσσης, τους οποίους σφαγιάζουν μαρτυρικότατα.

.—(20 ἤ 24/11) Ο Μακεδονομάχος Κύρου Παύλος από το Ζέλοβο Φλωρίνης, βαδίζοντας στ’ αχνάρια τού τουρκομάχου παππού του, εφονεύθη στα Κορέστια (Όστιμα). Μαζί με τον Νταλίπη Δημήτριο είχαν ξεκινήσει και οι δύο ως συμπολεμιστές στην ομάδα τού Κώττα. Μία μέρα πριν φονεύθηκε σε βουργάρικη ενέδρα ο Νταλίπης. Ο οπλαρχηγός Νταϊλάκης, στα απομνημονεύματά του ανέφερε ότι ο θάνατός τους προήλθε από προδότες που είχαν εισχωρήσει στην ομάδα και ότι ο Κύρου και ο Νταλίπης τους δέχτηκαν παρ’ όλες τις αντίθετες συστάσεις του. Ο Παύλος Μελάς είχε γράψει γιά τον Μακεδονομάχο μας: «[…]Δεν φαντάζεσαι τί περίεργος τύπος είναι ο Παύλος. Η αγαθότης του είναι μοναδική. Οι Κρήτες μας οι οποίοι τον λατρεύουν, τον πειράζουν (με καλοσύνη εννοείται) και τότε βλέπεις τον Παύλον ευχαριστημένον και ακούοντα καλοκάγαθα τα πειράγματά των… μία από τις ευχαριστήσεις του είναι να μάς διηγείται χωρίς να γελά, τα “παιγνίδια” που έπαιζε εις τους βουλγάρους…»

1907.—Τα δεινά τής Μακεδονίας. Από εκθέσεις τής εποχής μαθαίνουμε γιά δολοφονίες αθώων χωρικών (ένας Βλάχος ποιμένας κοντά στις Σέρρες), ενώ μία τουρκική συμμορία στα Πορόϊα ευθύνεται γιά τον θάνατο τριών νεαρών βουργαρικής καταγωγής.

1912.—Συνάπτεται στην Τσατάλτζα ανακωχή μεταξύ Σερβίας, Μαυροβουνίου και βουργαρίας αφ’ ενός, και τουρκίας αφ’ ετέρου, με την οποία τερματίστηκε ο Πρώτος Βαλκανικός πόλεμος. Η Ελλάς δεν αποδέχτηκε ούτε υπέγραψε την ανακωχή, γιά να μπορεί να ασκεί έλεγχο επί τής τουρκίας με τον στόλο της. Επίσης, στην Σύμβαση, δεν προβλεπόταν η παράδοση των Ιωαννίνων και ούτε αναγνωριζόταν το δικαίωμα τής νηοψίας στα ελληνικά πολεμικά που δρούσαν στην Αδριατική Θάλασσα. Γι’ αυτόν τον λόγο, ήδη από τις 16 Νοεμβρίου, είχε αρχίσει η μετακίνηση τής 2η Μεραρχίας στην Ήπειρο, η οποία κράτησε έως τις 25 τού ίδιου μήνα, με στόχο την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, θέλοντας να προλάβει την Συνθήκη ειρήνης.

.—Οι Σέρβοι καταλαμβάνουν το Ελβασάν.

.—Το σώμα προσκόπων τού Ελληνικού στρατού μάχεται εναντίον των τούρκων στο χωρίο Βορριάδες Ηπείρου.

1914.—Οι τούρκοι συνεχίζουν τις βιαιοπραγίες και τις συλλήψεις ομογενών, ενώ ταυτοχρόνως καταφθάνουν στην Μυτιλήνη οι πρώτοι πρόσφυγες. Έντονες οι διαμαρτυρίες τής κυβερνήσεως.

1918.—Σκοτώθηκε ο αεροπόρος μας Γεώργιος Χατζηκυριάκος στην Θάσο, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης πτήσεως από την Θάσο στον Μούδρο. Είχε λάβει μέρος στις επιχειρήσεις τού Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. http://www.pasoipa.org.gr/

1919.—Ημερομηνία γεννήσεως τού πολιτικού Γιώργου Ψαράκη από την Κρήτη.

.—Στο μέτωπο στην Μ. Ασία γίνεται δράση περιπόλων.

1920.—Ο Ελληνικός στρατός δρα με πυροβολικό και περιπόλους.

1921.—Η Ελληνική στρατιά στην Μικρά Ασία δρα με πυροβολικό και περιπόλους εναντίον των τούρκων.

.—Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αποδέχεται την μεσολάβηση των Συμμάχων γιά την κατάπαυση των ελληνοτουρκικών εχθροπραξιών.

1922.—Ὁ πρίγκιπας Ἀνδρέας, κατηγορούμενος ὅτι ὡς διοικητὴς τοῦ Β΄ Σώματος Στρατοῦ δὲν ὑπάκουσε σὲ ἐντολές τοῦ Στρατηγοῦ Παπούλα, δικάστηκε – τέσσερεις ἡμέρες μετὰ τὴν ἐκτέλεση τῶν ἕξ-, καὶ καταδικάστηκε παμψηφεῖ σὲ καθαίρεση καὶ ἰσόβια ἐξορία. Μὲ ἐντολὴ τοῦ Πάγκαλου, ἐνῶ γινόταν ἡ διεξαγωγή τῶν ἀνακρίσεων γιὰ τοὺς ὑπεύθυνους τῆς Μικρασιατικῆς Καταστροφῆς, εἶχε τεθεῖ ὑπό περιορισμὸ γιὰ νὰ δικαστῇ. Σὲ τηλεγράφημά του πρὸς τὸ ὑπουργεῖο Ἐξωτερικῶν, ὁ Βενιζέλος συνιστοῦσε ἐπί λέξει τὰ ἑξῆς: «(…) δίκη πρίγκιπος Ἀνδρέου ἐάν δὲν ἐγκαταλειφθῇ, πρέπει νὰ περατωθῇ ἐντός 48 ὡρῶν εἴ δυνατόν, ἡ δὲ ποινὴ ἐάν ἐπιβληθῇ νὰ μὴν ὑπερβῇ στρατιωτικὴ καθαίρεσιν καὶ ἰσόβιον ὑπερορίαν, ἀποφευγομένης ἐπιμελῶς πανηγυρικῆς καθαιρέσεως καὶ ἐν γένει περιοριζομένης καθαιρέσως εἰς τὴν δι’ ἀποφάσεως ἐπιβολῆς αὐτῆς.»

.—Ιδρύονται συνοικισμοί σε ολόκληρη την Ελλάδα γιά την στέγαση των προσφύγων. Υπολογίζεται, ότι θα αναγερθούν περίπου 100.000 κατοικίες.

.—(ν.ημ.) Ξεκινά στην Ελβετία το Συνέδριο τής Λωζάννης, με σκοπό την επίλυση των διαφορών ανάμεσα στις συμμαχικές δυνάμεις και την τουρκία μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Συνθήκη τής Λωζάννης θα υπογραφεί το καλοκαίρι τού 1923 [βλ.&7/11].

1924.—Στην ελληνική Βουλή αρχίζει συζήτηση γιά τα αιματηρά επεισόδια τής Καβάλας, που σημειώθηκαν πριν δέκα μέρες μεταξύ καπνεργατών και στρατού – χωροφυλακής. Στις συγκρούσεις σκοτώθηκε μία εργάτρια και ένας αξιωματικός τής χωροφυλακής.

.—Σύμφωνα με έκθεση τής Αστυνομίας Πόλεων, το κτήριο των Παλαιών Ανακτόρων στεγάζει κρατικές και άλλες υπηρεσίες.

.—Εγκαίρως κατεστάλη στασιαστική κίνηση αξιωματικών. Ακολούθησε σωρεία συλλήψεων.

1927.—Η τουρκική κυβέρνηση κλείνει την Κεντρική Σχολή τής Ίμβρου θεσπίζοντας ταυτόχρονα τον «Περί Νήσων Νόμο» (Adalar Kanunu). Το άρθρο 14 τού εν λόγω νόμου, καθιστούσε υποχρεωτική την εξ ολοκλήρου εκπαίδευση στην τουρκική. Είχαν περάσει τέσσερα χρόνια από την υπογραφή τής Συνθήκης τής Λωζάννης. Τον Μάιο τού 1950, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ψήφισε ειδικό νόμο που κατάργησε το άρθρο 14· όμως το 1964 «…διά να αποκτήσουν οι κάτοικοι των δύο αυτών νήσων (Ίμβρος και Τένεδος) σχολάς υψηλού επιπέδου υπό τον έλεγχον τού (τουρκικού) Υπουργείου Παιδείας…», ξαναέκλεισαν τα Ελληνικά σχολεία, μόλις σε κάθε χωριό τής Ίμβρου και Τενέδου είχαν ανεγερθεί μέχρι και νηπιαγωγεία. Έτσι, τα ελληνορθόδοξα σχολεία των αλύτρωτων νησιών μας αναγκάστηκαν να κλείσουν ερμητικά τις πόρτες τους γιά σχεδόν μισό αιώνα (έως το έτος 2014).

.—Γεννιέται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους λογοτέχνες, με πλούσια βιβλιογραφία, ο Γεώργιος Ιωάννου. Ο Γιώργος Σορολόπης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη από γονείς πρόσφυγες τής Ανατολικής Θράκης. Πέθανε στις 16 Φεβρουαρίου τού 1985 μετά από εγχειρητικό σηψαιμικό σοκ, σε ηλικία μόλις 58 ετών.

1928.—Οδηγούνται στην φυλακή οι διαβόητοι λήσταρχοι Ρετζαίοι, οι οποίοι λυμαίνονταν την περιοχή τής Ηπείρου. Συνελήφθησαν στην βουργαρία και παραδόθηκαν στην χώρα μας.

1933.—Θεμελιώνεται το νέο μέγαρο τής Τράπεζας τής Ελλάδος, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της, στην οδό Πανεπιστημίου.

1940.—Η σαρωτική αντεπίθεση των Ελληνικών Δυνάμεων κατά των εισβολέων και των συνεργατών τους συνεχίζεται σε όλο το μέτωπο. Στο μέτωπο τής Ηπείρου, οι Ελληνικές δυνάμεις επιτίθενται εναντίον των Ιταλών και καταλαμβάνουν την στενωπό Δελβενακίου, διαβαίνουν δε τον Καλαμά και εκδιώκουν τους Ιταλούς.

1942.—Κατόπιν προδοσίας, οι Γερμανοί συλλαμβάνουν τον ήρωα τής Εθνικής Αντιστάσεως Κώστα Περρίκο. Ο Περρίκος ήταν επικεφαλής τής ΠΕΑΝ, η οποία στις 20 Σεπτεμβρίου ανατίναξε τα γραφεία τής προδοτικής ΕΣΠΟ. Την οργάνωση φέρεται να πρόδωσε ο σύνδεσμός τους με την αντιστασιακή οργάνωση «Όμηρος», ονόματι Πολύκαρπος Νταλιάνης, ο οποίος έλαβε αντί τριάκοντα αργυρίων 3 χρυσές λίρες.(Πηγή αναφέρει ως ημερ. συλλήψεως τού Περρίκου και την 11η Νοεμβρίου.)

1943.—Οι απάνθρωποι Γερμανοί δολοφόνοι κενώνουν τα νοσοκομεία από ανάπηρους πολέμου και τους μεταφέρουν στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως τού Χαϊδαρίου. Κατόπιν, την νύχτα τής 29ης προς την 30η Νοεμβρίου, θα προβούν στην εκτέλεση 250 και πλέον από αυτούς. Επρόκειτο γιά άνδρες οι οποίοι πολέμησαν στα βουνά εναντίον Ιταλών και αλβανών, με κομμένα πόδια και παραλύσεις από τραύματα ή κρυοπαγήματα.

1947.—Η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, τότε διάδοχος-πριγκίπισσα, παντρεύεται τον Φίλιππο, πρίγκιπα τής Ελλάδος, στο Λονδίνο, πέντε χρόνια πριν ανέβει στον θρόνο τού Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Φίλιππος είναι γυιός τού πρίγκιπα Ανδρέα τής Ελλάδος, ο οποίος καταδικάστηκε στις 20/11/1922 σε ισόβια υπερορία, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.

1954.—Το σπίτι τού Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στην Σκιάθο, μετατρέπεται σε μουσείο. Μετά τον θάνατο τού συγγραφέα, το σπίτι συνέχισε να κατοικείται από την οικογένεια και συγκεκριμένα από τις τρεις ανύπαντρες αδελφές του, έως το 1936, γιά να πουληθεί από τους κληρονόμους το 1940 σε δύο ιδιώτες Σκιαθίτες και στην συνέχεια να απαλλοτριωθεί το 1954 από το Δήμο Σκιάθου γιά να διασωθεί. Το 1965 κρίθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.

1956.—Ο 16χρονος ηρωομάρτυρας τής ΕΟΚΑ, Βλάμης Ανδρέας, σκοτώθηκε στην Λεμεσό από ειδικό χωροφύλακα, από τον οποίο προσπάθησε να αποσπάσει το όπλο. Στην έκθεση που συντάχθηκε γιά το γεγονός, αναφέρθηκε ότι ο ειδικός χωροφύλακας, «υπέστη επίθεσιν υπό 16ετούς Έλληνος Κυπρίου νέου, ο οποίος τον ήρπασεν από τον λαιμόν και απεπειράθη να κλέψει το ρεβόλβερ του. Κατά την επακολουθήσασαν πάλην, ο χωροφύλαξ ανέσυρε το ρεβόλβερ του και επυροβόλησε τον νέον, ο οποίος και απέθανε.»  Μέσα σε όσα διηγήθηκε η μητέρα τού μικρού ήρωα για τον ίδιο, ήταν και ότι συχνά τής έλεγε: «Δεν ξέρεις, μάνα, τί θα πει πατρίδα, δεν μπορείς να ξέρεις.»

1958.—Ο ηρωομάρτυρας τής ΕΟΚΑ, Χριστοφόρου Γεώργιος, βασανίστηκε μέχρι θανάτου κατά την διάρκεια ανακρίσεως από τους Άγγλους κατοχικούς, οι οποίοι στους λίγους που άφησαν να παραστούν στην κηδεία του, δεν επέτρεψαν να τον ξετυλίξουν από τα σεντόνια γιά να τον πλύνουν και ντύσουν σύμφωνα με τα έθιμά μας.

1971.—Μεταφέρονται τα οστά τού ήρωα Εμμανουήλ Παπά από την Ύδρα, στην πόλη των Σερρών. Τα οστά τού ήρωα εναποτέθηκαν κάτω από τον Ανδριάντα του στην πλατεία Ελευθερίας.

1977.—Το κόμμα «Νέα Δημοκρατία» κερδίζει τις δεύτερες εκλογές τής μεταπολιτεύσεως, με ποσοστό 41,85%, σαφώς όμως αποδυναμωμένο σε ψήφους και έδρες. Η ορκωμοσία τής «νέας κυβερνήσεως» θα γίνει την επόμενη ημέρα.

.—Την ίδια ημέρα, συνέβη επίθεση με δύο βόμβες στις εγκαταστάσεις τής γερμανικής εταιρίας «Μπος», από την τρομοκρατική οργάνωση ΕΛΑ.

1978.—Απεβίωσε στην Ρώμη, σε ηλικία 90 ετών, ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο ο οποίος  συνετέλεσε στην διαμόρφωση τού ρεύματος τής λεγόμενης «Μεταφυσικής» Ζωγραφικής. Χαρακτηρίστηκε ως  «…ο ζωγράφος τού αόρατου, αυτού που δεν βλέπουν τα μάτια τής κεφαλής, που είναι όμως ορατό σ’ εκείνα τής ψυχής…» Στην Ελλάδα άνοιξε γιά πρώτη φορά τα μάτια του, όταν γεννήθηκε στον Βόλο το 1888 από Ιταλούς γονείς. Σε μία πρόχειρη αυτοβιογραφία του (μιλώντας σε τρίτο πρόσωπο), είχε γράψει: «Έτσι, λοιπόν, πέρασε τα πρώτα χρόνια τής νιότης του στην γη τού Κλασικισμού, έπαιξε στις ακτές που είδαν την Αργώ να ξεκινάει το ταξείδι της, στους πρόποδες τού βουνού που ήταν μάρτυρας στην γέννηση τού γοργοπόδαρου Αχιλλέα και στις σοφές νουθεσίες τού δασκάλου του, Κενταύρου.»

1979.—Τεράστια είναι η καταστροφή στην δυτική Μακεδονία από την νεροποντή, με πολλούς νεκρούς και αγνοούμενους.

1988.—Σύμφωνα με το πόρισμα τού επίτροπου στην Τράπεζα Κρήτης, διαπιστώνεται υπεξαίρεση 40 δισεκατομμυρίων δραχμών.

1990.—Στην Νέα Ερυθραία Αττικής σημειώθηκε δολοφονική απόπειρα από την 17Ν., με εκτόξευση ρουκέτας κατά τού Βαρδή Βαρδινογιάννη.

1991.—Σημειώνεται στα Σεπόλια συμπλοκή μελών τής 17Ν με αστυνομικούς.

1992.—Η Ελλάδα γίνεται το δέκατο μέλος τής Δυτικοερωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).

1995.—Στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εισάγεται αιφνιδίως ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, λόγω αναπνευστικού προβλήματος. Ύστερα από 123 ημέρες νοσηλείας θα εξέλθει τού Ωνασείου καταβεβλημένος.

2003.—«…είναι αναφαίρετο δικαίωμα τού καθενός να καίει την ελληνική σημαία». Δεν υπάρχει μέσο μαζικής ενημέρωσης το οποίο να μην αναφέρει την χθεσινή κατάπτυστη τηλεοπτική δήλωση τού βουλευτή (και μετέπειτα υπουργού) τής «Νέας Δημοκρατίας», Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Ο Βαρβιτσιώτης, είναι γόνος πλουσιωτάτης οικογένειας με δεκάδες ακίνητα, την οποία ο Φωτάκος τοποθετεί στην Ελληνική Βουλή ήδη από τα 1870 (+-).

2016.—Πέθανε ο διατελέσας από το 1995 έως το 2005 Πρόεδρος τής «Ελληνικής Δημοκρατίας», Κωστής Στεφανόπουλος. Εξέπνευσε στις 23:18 τής Κυριακής, στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», όπου νοσηλευόταν από επιπλοκές αμφοτερόπλευρης πνευμονίας εξ εισροφήσεως. Πολιτεύτηκε γιά πρώτη φορά το 1958 με την ΕΡΕ, και πρωτοεξελέγη βουλευτής το 1964. Υπήρξε από τα κορυφαία στελέχη τής Ν.Δ. την περίοδο τής μεταπολιτεύσεως. Το 1985 και ενώ η Ν.Δ. ηττήθηκε στις εκλογές από το ΠΑΣΟΚ, ο Στεφανόπουλος, ίδρυσε το κόμμα ΔΗΑΝΑ, χωρίς ωστόσο να κατορθώσει να μπει στην βουλή στις τρείς διαδοχικές αναμετρήσεις του. Το 1994 αποφάσισε την διάλυση τού κόμματός του. Στις 10 Μαρτίου τού 1995 εξελέγη με 181 ψήφους (και με την στήριξη τού ΠαΣοΚ) Πρόεδρος, διαδεχόμενος τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Το 2005 τον διαδέχτηκε ο Κάρολος Παπούλιας.

2018.—Απόδρασε σαν σήμερα ο τραπεζίτης Κλοντ Όσβαλντ, υπόδικος γιά τα εξοπλιστικά, παραβιάζοντας τους όρους τού κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι) υπό τον οποίο τελούσε. Είχε επιστρέψει στο σπίτι του συνοδευόμενος από την ΕΛ.ΑΣ., μετά την παρουσία του σε δικαστήριο. Ο Γαλλοελβετός τραπεζίτης Κλοντ Όσβαλντ ήταν υπόδικος γιά οικονομικά εγκλήματα σχετιζόμενα με τις υποθέσεις των εξοπλιστικών και τα μαύρα ταμεία τής Siemens. Εμπλέκεται ως τραπεζικό στέλεχος τής Dresden Bank και τής BNP PARIBAS, με την κατηγορία νομιμοποιήσεως εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Χαρακτηρίστηκε ως ο άνθρωπος – κλειδί γιά τις υποθέσεις που αφορούσαν στα σκάνδαλα των εξοπλισμών αλλά και τής Siemens.

2019.—Παρουσιάστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, το κυβερνητικό σχέδιο γιά το – λεγόμενο κατ’ ευφημισμόν -‘’μεταναστευτικό’’. Το σχέδιο προβλέπει δημιουργία κλειστών κέντρων γιά τους παράνομους αλλοδαπούς. Σταδιακά θα κλείσει η δομή στην Μόρια Λέσβου, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή δομή η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, χωρητικότητας 5.000 και πλέον ατόμων. Το ίδιο θα ισχύσει και για τα νησιά Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο. Στις νέες δομές θα υπάρχουν: κτίρια διαμονής, εστιατόρεια, κυλικεία, σχολεία, λατρευτικοί χώροι, διοικητήριο, ιατρεία, εγκαταστάσεις προσωπικού, χώροι αναψυχής, γήπεδα, πλυντήρια. Πού τέτοια πρόβλεψη γιά σεισμοπαθείς, πυρόπληκτους και πλημμυρόπληκτους Έλληνες…

.—Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε την εκταμίευση προς την Ελλάδα κερδών ύψους 767 εκατ. ευρώ τής Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των κεντρικών τραπεζών τής Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα. Εγκρίθηκε και ο ελλαδικός προϋπολογισμός γιά το 2020, μαζί με τους προϋπολογισμούς όλων των κρατών – μελών τής ευρωζώνης. Στο πόρισμα τής Επιτροπής, ο ελλαδικός προϋπολογισμός «ανταποκρίνεται στον συμφωνηθέντα στόχο τού πρωτογενούς πλεονάσματος τού 3,5% τού ΑΕΠ με τρόπο φιλικό [!..] προς την ανάπτυξη»…

.—Η κυβέρνηση παρατείνει  το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας τής πρώτης κατοικίας γιά ακόμη τέσσερεις μήνες, από το τέλος του έτους που προβλεπόταν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση