
19 Νοεμβρίου
1758.—Ο Αγγλοέλληνας κουρσάρος Λουκάς, περνά έξω από την Σύρα ρυμουλκώντας γαλλικό πλοίο από την Πόλη μέχρι τα Χανιά, όπου το γύμνωσε και κατόπιν το επέστρεψε έναντι λύτρων.
1787.—Η Σύρος διατρέχει νέο κίνδυνο λεηλασίας και καταστροφής από Καρυστινούς και άλλους πειρατές. Γι’ αυτό, οι κάτοικοί της στέλνουν εσπευσμένα επιστολή στην Υψηλή Πύλη, ζητώντας την προστασία τού νησιού τους από τους πειρατές.
1821.—Η από τις 4/11 συγκληθείσα συνέλευση τής Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος, ψηφίζει τον ‘’Οργανισμό’’, που συνέταξε ο Νέγρης. Ο Μαυροκορδάτος και ο Νέγρης κατάρτισαν τον «Οργανισμό» ο οποίος διατηρούσε την εξουσία των προκρίτων και απέκλειε όσους δεν είχαν κληρονομικά δικαιώματα την περίοδο τής τουρκοκρατίας. Φρόντισαν και στα στρατιωτικά θέματα να εξουδετερωθεί πλήρως ο Δημήτριος Υψηλάντης, αφού οι ίδιοι οι πρόκριτοι θα διόριζαν το στρατιωτικό συμβούλιο που θα ήταν υπεύθυνο γιά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
1822.—Νίκη των Ελλήνων επαναστατών κοντά στην Κόρινθο.
1825.—(π.ημ.) «Ἀπεβίωσεν ὁ Αὐτοκράτωρ τῆς Ρωσίας Ἀλέξανδρος έν Ταγανρόκῳ.» Επηρεασμένος από τον Μέτερνιχ, ο Ρώσος αυτοκράτορας αποκήρυξε την Ελληνική Επανάσταση στο ξεκίνημά της και διέγραψε τον Αλέξανδρο Υψηλάντη από την λίστα τού Ρωσικού στρατού, από τον οποίο ο Υψηλάντης είχε ήδη παραιτηθεί γιά τον υπέρ τού Γένους και τής Πατρίδας αγώνα. Λίγο πριν τον θάνατό του, οι απόψεις τού Ρώσου αυτοκράτορα άλλαξαν.
1826.—«Μάχη ἐν Ἀραχώβῃ τῆς Λεβαδείας ἀμφίρροπος. Ἀρχηγοὶ ἐνταῦθα τῶν Ἑλλήνων ἧτο ὁ Καραϊσκάκης, τῶν τούρκων οἱ Μουστάμπεης, Καρυοφίλμπεης καὶ Ἐλμάζμπεης.»
.—Στον λόφο τού Αρείου Πάγου, οι τούρκοι θανάτωσαν διά σουβλισμού αιχμάλωτους Έλληνες. «Ὁ Μεχμὲτ Ῥεσὶτ πασᾶς Κιουταχῆς διέταξε καὶ ἐσούβλισαν δύο αἰχμαλώτους Ἕλληνας ἐπὶ τοῦ Ἀρείου Πάγου.»
1827.—Ο Τζώρτς συγκέντρωσε στο Διακοφτό Αχαΐας περίπου 800 ένοπλους Σουλιώτες, Πελοποννήσιους και Ρουμελιώτες, τους οποίους αποβίβασε στο Δραγαμέστο (σημερινός Αστακός) τής Αιτωλοακαρνανίας, με την «Καρτερία» τού Άστιγκα. Έτσι άρχισε η εκστρατεία στην Δυτική Στερεά, με πρωταρχικό σκοπό τον αποκλεισμό τού εφοδιασμού των τούρκων τού Μεσολογγίου.
1862.—Η προσωρινή κυβέρνηση, σε υπέρβαση των ορίων τής εντολής που τής είχε ανατεθεί και αφού «έλαβε υπ’ όψιν την πανταχόθεν πολυειδώς δηλωθείσαν θέλησιν τού Ελληνικού Λαού, ίνα προβεί αυτός ούτος αμέσως εις την εκλογήν βασιλέως», προκήρυξε με ψήφισμά της και πριν την σύγκληση τής Εθνικής Συνελεύσεως, δημοψήφισμα γιά την εκλογή βασιλέα. Σκοπός τού δημοψηφίσματος ήταν να καταγραφεί η βούληση τού εκλογικού σώματος με τρόπο άμεσο! Τα αποτελέσματα ήταν συντριπτικά υπέρ τού Άγγλου πρίγκιπα, Αλφρέδου.
1893.—Σαν σήμερα στο Γουδί, οι Έλληνες πολιτικοί, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος και Δημήτριος Ράλλης, μονομάχησαν ανταλλάσσοντας βολές με όπλα, αστοχώντας τελικά και οι δύο. Ως μάρτυρες παρίσταντο, γιά τον Κωνσταντόπουλο οι συνταγματάρχες Πεζικού Γεώργιος Μαυρομιχάλης και Χρήστος Μπότσαρης, γιά δε τον Ράλλη οι βουλευτές Γεώργιος Κρεστενίτης και Αριστόβουλος Μάνεσης. Γιά τον Ράλλη δεν ήταν η πρώτη φορά που μονομαχούσε. Αιτία τής αντιπαλότητας, ενώ και οι δύο ανήκαν στον ίδιο κομματικό σχηματισμό, ήταν η παράκαμψη τού Δημήτριου Ράλλη από τον βασιλέα Γεώργιο Α΄ και η εντολή σχηματισμού κυβερνήσεως στον Κωνσταντόπουλο, έναν σχεδόν χρόνο πριν. Έκτοτε, ο Δ. Ράλλης ασκούσε μονίμως δριμύτατη κριτική κατά τού Κωνσταντόπουλου, στάση η οποία οδήγησε τελικά στην μονομαχία. Ακόμα και όταν έληξε η μονομαχία, δεν επήλθε συμφιλίωση ως είθισται.
1897.—Μετά την διευθέτηση τού λεγόμενου «ατυχούς» πολέμου και εφ’ όσον η χώρα μας υπέγραψε Συνθήκη ειρήνης με την τουρκία στην Κωνσταντινούπολη, οι Μεγάλες Δυνάμεις βεβαιώνουν τους τούρκους ότι δεν θα επέτρεπαν την ένωση τής Κρήτης με την Ελλάδα. Το σχετικό υπέγραψαν σε κοινή Διακοίνωσή τους.
1901.—Απεβίωσε στο Παρίσι ο γνωστός σοσιαλιστής δικηγόρος Παύλος Αργυριάδης, από τα ηγετικά στελέχη τού γαλλικού κινήματος και εκδότης τού περιοδικού «Αλμανάκ ντε λα Κεστιόν Σοσιάλ». Ο Αργυριάδης στην διάρκεια τής Κομμούνας τού 1871, υπήρξε μέλος τής Κεντρικής Επαναστατικής Επιτροπής. Γιά το Μακεδονικό Ζήτημα είχε γράψει στο τεύχος τού 1896 : «[…] Η Μακεδονία, καθώς είναι η πατρίδα δύο από τις πιό σπουδαίες προσωπικότητες τού Αρχαίου Κόσμου, τού Αριστοτέλη και τού Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος κατέκτησε τον κόσμο, πρέπει να επανακτήσει την ανεξαρτησία και αυτονομία της…. η Μακεδονία μάλλον θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες αυτές τις χώρες, οι οποίες θέλουν να την καταβροχθίσουν, από την στιγμή που κάποτε τις κυβερνούσε και τις εξουσίαζε από μόνη της… Οι Μακεδόνες θέλουν να παραμείνουν Μακεδόνες, χωρίς οποιοδήποτε άλλο επίθετο, φυλάσσοντας από μόνοι τους την όμορφη Μακεδονία τους…»
1904.—Τρομοκρατία στην Μακεδονία. Ο Έλληνας δάσκαλος Ιωάννης Πίτσουλας με καταγωγή από την Ναύπακτο, εξαφανίστηκε μετά την απαγωγή του από βούργαρους, κοντά στο χωριό Γοργόπη. Τέσσερεις μέρες μετά, το πτώμα του βρέθηκε κρεμασμένο σε δέντρο και κατατρυπημένο με 20 μαχαιριές. Ήταν 20 ετών.
.—Ο βούργαρος βοεβόδας Κόλε, δολοφονεί έξω από το Αμύνταιο τους αθώους Κοζανίτες, Γεώργιο Αγραφιώτη, Αντ. Κιρμιζή ή Κερμεζή, Θεόδ. Μανιάκα και Άγγ. Λιόντα. Γιά το αποτρόπαιο έγκλημα, διαμαρτυρήθηκαν ακόμα και οι Αυστριακοί!..
.—Την 19η Νοεμβρίου αλλά και δύο μέρες μετά στην Πρέσπα, οι βούργαροι αποδεκατίζονται από ηρωικούς μακεδονομάχους.
1906.—(19-20/11) Ο Μακεδονομάχος Νταλίπης Δημήτριος από τον Γάβρο (Γαβρέσι) τής Φλώρινας, φονεύθηκε σε βουργάρικη ενέδρα στο Πρέβαλι, στον δρόμο προς την Πρέσπα. Το σώμα του αφέθηκε παραπεταμένο και παραμορφωμένο σε μιά ρεματιά. Όταν η γυναίκα του έμαθε ότι θα ξανάβγαινε στα βουνά, τού είχε γράψει να ησυχάσει πιά και να κοιτάξει τα παιδιά του που είχαν μείνει στους πέντε δρόμους. Και όντως, η φτωχή γυναίκα είχε καταφύγει στην Καστοριά με τα παιδιά της προσπαθώντας να επιβιώσει σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Το πλούσιο άλλοτε σπίτι της είχε σκορπίσει και αν ήθελε κάποιος συγγενής να την βοηθήσει, δεν το επέτρεπαν οι κομιτατζήδες. Η απάντηση τού ήρωα Μακεδονομάχου ήταν, ότι δεν μπορούσε να σκέφτεται τα δικά του παιδιά όταν ερχόντουσαν ξένοι να πολεμήσουν γιά την Μακεδονία, και εάν τού ξαναζητούσε να εγκαταλείψει τον αγώνα, θα την χώριζε άμεσα. Την επόμενη ημέρα (20/11), πάλι σε ενέδρα, θα πέσει υπέρ πατρίδος και ο Παύλος Κύρου, αχώριστος καπετάνιος με τον Νταλίπη. Και οι δύο Μακεδονομάχοι είχαν ξεκινήσει ως συμπολεμιστές στην ομάδα τού Κώττα. Ο οπλαρχηγός Νταϊλάκης, στα απομνημονεύματά του ανέφερε ότι ο θάνατός τους προήλθε από προδότες που είχαν εισχωρήσει στην ομάδα, και ότι ο Κύρου και ο Νταλίπης τους δέχτηκαν, παρ’ όλες τις αντίθετες συστάσεις του.
.—Νέα δολοφονία αθώου χωρικού στην περιοχή τού Μελένικου από συμμορία βούργαρων, οι οποίοι «απήλθον, εννοείται, ανενόχλητοι» όπως σημειώνει ο Πρόξενος Σερρών Αντ. Σακτούρης.
1907.—Ο Κρήτας οπλαρχηγός Νικόλαος Ανδριανάκης, έχοντας σαφείς εντολές από το Κέντρο γιά εξολόθρευση εγκληματιών βουργαρόφρονων τού χωριού Λουμπέτινα, οι οποίοι ευθύνονται γιά πολλές δολοφονίες Ελλήνων, σπεύδει να εκτελέσει την διαταγή. Η καταδρομή τού Λακκιώτη Νικόλαου Ανδριανάκη ήταν αντίστοιχη σε ταχύτητα και σφοδρότητα με αυτήν στο χωριό Αετός (βλ. 19/10ου), σε σημείο που, όταν οι κάτοικοι αντιλήφθηκαν τί συνέβαινε, οι Μακεδονομάχοι είχαν ήδη βάλει φωτιά σε ολόκληρο το χωριό. Όταν μάλιστα έμαθαν ποιός τους χτυπούσε, οι βουργαρόψυχοι κάτοικοι πήραν τα γυναικόπαιδά τους και κατέφυγαν στα βαθιά δάση τής περιοχής, εκτός από τριάντα εγκληματίες οι οποίοι αντέταξαν άμυνα. Αρκετούς από αυτούς, ο Ανδριανάκης τους έστειλε στην αγκαλιά τού προγόνου τους Κρούμου…
1911.—Διακοίνωση των Μεγάλων Δυνάμεων τονίζει, ότι δεν θα επιτρέψουν την αλλαγή καθεστώτος στην Κρήτη.
1912.—Οι δυνάμεις προσκόπων τού Ελληνικού στρατού μάχονται εναντίον των τούρκων κοντά το χάνι Εμίν Αγά.
.—Οι Βαλκανικοί Σύμμαχοι θέτουν ως όρο γιά την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών, την απόσυρση των τούρκων από την Ευρώπη, πλην τής περιοχής τού Βοσπόρου.
1915.—Το Μοναστήρι παραδίδεται στους Αυστρογερμανούς.
1916.—Οι Ιταλοί βοηθούν τους Συμμάχους να καταλάβουν το Μοναστήρι, το οποίο κατείχαν οι γερμανοβούργαροι.
1919.—Στο μέτωπο στην Μ. Ασία σημειώνεται δράση περιπόλων.
.—Ο Γάλλος πρόεδρος Κλεμανσώ, βλέποντας τον ακμάζοντα Ελληνικό Στρατό και τις δυνατότητές μας στην Μ. Ασία, αλλά και, αντιλαμβανόμενος τα …διαφυγόντα κέρδη από τις «μπίσνες» με την τουρκία, παραληρώντας στην Διάσκεψη των Παρισίων μάς κατηγορεί γιά τα πάντα (!..) Έφτασε να αναφέρει ότι η Επιτροπή, «θεωρεί καθήκον της να παρατηρήσει ότι το τουρκικόν εθνικόν αίσθημα, τού οποίου ήδη διεπιστώθη η αντοχή, δεν θα δεχθεί την προσάρτησιν ταύτην», ενώ ζήτησε την αναθεώρηση τής αποφάσεως τού Συμβουλίου γιά την αποστολή των Ελληνικών Δυνάμεων στην Μ. Ασία […]
1920.—Η Ελληνική στρατιά στην Μικρά Ασία μάχεται με περιπόλους και πυροβολικό εναντίον των τούρκων.
1921.—Η Ελληνική στρατιά στην Μικρά Ασία δέχεται επιθέσεις τουρκικών αποσπασμάτων.
1927.—Μετά τις συνεχείς διαδηλώσεις των καπνεργατών στο Αγρίνιο, οι καπνοβιομήχανοι κλείνουν τα εργοστάσιά τους απειλούμενοι γιά τις ζωές τους. Δύο φάσεις χαρακτηρίζουν τους καπνεργατικούς αγώνες τού Μεσοπολέμου. Στην πρώτη φάση, που διαρκεί μέχρι το 1926, οι καπνεργάτες κινητοποιούνται γιά μεγαλύτερο ημερομίσθιο, καθώς και γιά να επιτύχουν την απαγόρευση τής εξαγωγής ανεπεξέργαστων καπνών που απειλούσε τα κεκτημένα τού κλάδου τους. Στην δεύτερη φάση, από το 1926 και μετά, οι αλλεπάλληλες καπνικές κρίσεις αλλά και οι συνθήκες τής γενικότερης οικονομικής υφέσεως, υποχρέωσαν τα καπνεργατικά σωματεία σε μία αμυντική στάση διασφαλίσεως των κεκτημένων και ιδίως των θέσεων εργασίας στην επεξεργασία καπνού, που απειλούνταν από την καλπάζουσα ανεργία. Ειδικά μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση τού 1929, οι τιμές τού ελληνικού καπνού κατέρρευσαν διεθνώς.
1935.—Συγκροτείται υπηρεσία εποπτείας και συντηρήσεως τού Μεγάρου τής Βουλής.
1937.—Η κυβέρνηση Ι. Μεταξά, αναδιοργανώνει τις Παιδαγωγικές Ακαδημίες και δημιουργεί νέα τμήματα σε διάφορες πόλεις.
1940.—(ή 20/11) Τα Ελληνικά στρατεύματα απωθούν μετά από σκληρό αγώνα τους Ιταλούς, και καταλαμβάνουν την στενωπό τού Δελβινακίου, καθώς και τα υψώματα τής Ντάρζας.
.—Ὁ Ἰταλὸς στρατηγὸς καὶ ἀρχηγὸς τοῦ ἐπιτελείου ἀεροπορίας, Φ. Πρίκολο, ἔγραψε σὰν σήμερα στὴν ἀναφορὰ του στὸν Μουσσολίνι: «[…] Ὁλόκληρον τὸ μέτωπον πιέζεται καὶ ὑποχωρεῖ ἀπὸ τοῦ Καλαμᾶ μέχρι τῆς Ἐρσέκας καὶ τῆς Κορυτσᾶς.»
.—Η ιταλική αεροπορία βομβάρδισε το Βαθύ Σάμου.
1941.—Ο βούργαρος πολιτικός Φιλώφ, ενώπιον τού κοινοβουλίου τής χώρας του παραδέχεται, ότι η πονηρή κίνηση τής υπογραφής τού Συμφώνου τού 1937 (29/1ου) με τους Γιουγκοσλάβους, ως μοναδικό στόχο είχε την διάλυση τού Βαλκανικού Συμφώνου (βλ. 9/2/1934) στο οποίο είχαν προσχωρήσει Ελλάδα, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία και τουρκία. Λίγους μήνες μετά την κουτοπόνηρη κίνηση με τους βούργαρους, οι Γιουγκοσλάβοι είχαν υπογράψει ανάλογο σύμφωνο με τους Ιταλούς (…)
1942.—Γερμανοί αξιωματικοί εισέρχονται παράνομα στην Ακρόπολη, ραπίζοντας τους φρουρούς όταν τους έκαναν παρατήρηση. Οι ζημιές και οι κλοπές που υπέστη ο αρχαιολογικός χώρος την περίοδο Κατοχής είναι ανυπολόγιστες.
.—Ανατίθεται στον Κωνσταντίνο Λογοθετόπουλο η Προεδρία τού Υπουργικού Συμβουλίου, σε αντικατάσταση τού Τσολάκογλου. Ο επίσημος διορισμός του θα γίνει στις 2 Δεκεμβρίου. Κατά την διάρκεια τής γερμανικής κατοχής, σχηματίστηκαν τρείς διαφορετικές δοτές κυβερνήσεις, οι οποίες βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των αρχών κατοχής. Την πρώτη κατοχική κυβέρνηση τού στρατηγού Γ. Τσολάκογλου, την οποία αρνήθηκε να ορκίσει ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος, διαδέχτηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1942 η κυβέρνηση Λογοθετόπουλου. Έως τότε ο καθηγητής τής Ιατρικής Σχολής τού Πανεπιστημίου Αθηνών Λογοθετόπουλος, ήταν υπουργός Παιδείας. Τελευταίος κατοχικός πρωθυπουργός ορκίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό στις 7 Απριλίου τού 1943, ο Ιωάννης Δ. Ράλλης, που παρέμεινε στην εξουσία μέχρι τις 12 Οκτωβρίου τού 1944.
1943.—Οι εχθροί βομβαρδίζουν και πάλι τις συμμαχικές δυνάμεις στην νήσο Μεγίστη. Οι βομβαρδισμοί άρχισαν από τις 17 Οκτωβρίου.
.—Μετά την επίθεση γερμανικών στρατευμάτων εναντίον τής νήσου Σάμου και την δυσμενή τροπή των επιχειρήσεων, το Στρατηγείο τής Μέσης Ανατολής διατάσσει τους Ιερολοχίτες και τους Βρετανούς καταδρομείς, οι οποίοι στις 30 Οκτωβρίου είχαν απελευθερώσει το νησί, να το εκκενώσουν. Κατά την εκκένωση μεταφέρονται μαζί στην τουρκία 12.800 Έλληνες πρόσφυγες και 8.000 Ιταλοί.
1944.—Περίπολος Ιερολοχιτών στην Σύμη καταφέρνει να αιχμαλωτίσει τέσσερεις Γερμανούς.
1951.—Αναχωρεί γιά την Κορέα νέα αποστολή με Έλληνες αξιωματικούς και οπλίτες, γιά να αναπληρώσει τις απώλειες των πολεμιστών που μάχονται ήδη στην περιοχή.
1952.—Ορκίζεται η πρώτη κυβέρνηση τού «Ελληνικού Συναγερμού» με πρωθυπουργό τον Αλέξανδρο Παπάγο. Στηριζόταν σε μία εξαιρετικά ενισχυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και είχε διάρκεια περίπου τρία χρόνια, μέχρι τον θάνατο τού Παπάγου στις 4 Οκτωβρίου 1955.
.—Ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος αναθέτει στον Σπύρο Μαρκεζίνη τον συντονισμό όλης τής οικονομικής πολιτικής τής κυβερνήσεως. Στο διάστημα αυτό, επεδίωξε την βελτίωση τής οικονομίας τής χώρας και την ανάπτυξή της, στόχος ο οποίος επιτεύχθηκε με τον διπλασιασμό τής αγροτικής παραγωγής, την αύξηση τής βιομηχανικής παραγωγής και τον πολλαπλασιασμό τού εθνικού εισοδήματος, ενώ η μέση ετήσια αύξηση τού κατά κεφαλήν εισοδήματος ήταν τής τάξεως τού 5,5% και το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξανόταν ετησίως με ρυθμό 6,2%. Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενοι κλάδοι τής οικονομίας ήταν οι οικοδομές, οι κατασκευές, το εμπόριο, η ναυτιλία, οι μεταφορές, οι επικοινωνίες και η βιομηχανία.
1956.—Ο ηρωομάρτυρας τής ΕΟΚΑ Ανδρέας Παναγιώτου, βασανίστηκε μέχρι θανάτου από τον Βρετανό ανακριτή γιά να αποκαλύψει το κρησφύγετο τού Διγενή. Είχε συλληφθεί από στις 8 Νοεμβρίου 1956 κατόπιν προδοσίας.
1958.—Έπεσε ηρωικά χωρίς να προδώσει το όραμά του, ο ηρωομάρτυρας τής ΕΟΚΑ Μάτσης Κυριάκος, όταν περικυκλώθηκε το κρησφύγετό του και ανατινάχτηκε από τις δυνάμεις κατοχής. Το κρησφύγετο στο Κάτω Δίκωμο ανακαλύφθηκε κατόπιν προδοσίας. Ο Μάτσης διέταξε τότε τους δύο συναγωνιστές του να βγουν, ενώ ο ίδιος φώναξε στους Άγγλους: «Δεν θα βγω ζωντανός. Θα βγω πυροβολώντας». Τότε οι Άγγλοι τού έριξαν χειροβομβίδες και ο ατρόμητος αγωνιστής βρήκε ακαριαίο θάνατο.
1960.—Αποφασίζεται η ίδρυση Αυτονόμου Οργανισμού Αγροτικής Ασφαλίσεως «[…] πρὸς παροχὴν συντάξεως εἰς τοὺς ἀγρότας. Αἱ συντάξεις θὰ εἶναι 300 δρχ. διὰ γέροντα μετὰ συζύγου ἄνω τῶν 65 ἐτῶν, 220 δι’ ἀγρότην μετὰ συζύγου κάτω τῶν 65 καὶ 180 δι’ ἀγρότην, ἄνδρα ἤ γυναῖκα, ἄνευ οἰκογενειακῶν βαρῶν». Η χορήγηση των συντάξεων άρχισε από τον Ιούλιο τού 1962. Τα ποσά των συντάξεων εξοικονομήθηκαν με την προσθήκη τού ειδικού τέλους ΟΓΑ συν χαρτόσημο σε διάφορες συναλλαγές, αλλά και στις κρατήσεις των εργαζομένων που ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ (νυν ΕΦΚΑ).
1967.—Μετά τα γεγονότα στις περιοχές Άγιος Θεόδωρος και Κοφίνου, όταν η ΕΟΚΑ επιτέθηκε και νίκησε τούρκους στην Κύπρο, η τουρκία απαιτεί την απομάκρυνση τού Γ. Γρίβα από το νησί με την απειλή εισβολής.
1975.—Κατά την εκτέλεση ναυτιλιακού ταξιδιού, αεροσκάφος με χειριστή τον Παναγιώτη Πέτσουλα κατέπεσε 20 χιλιόμετρα δυτικά τού Καρπενησίου Ευρυτανίας λόγω απώλειας προσανατολισμού τού χειριστή. Ο χειριστής εγκατέλειψε το αεροσκάφος, αλλά τελικά σκοτώθηκε. http://www.pasoipa.org.gr/
1988.—Απεβίωσε σε ηλικία 37 ετών η Χριστίνα Ωνάση, κόρη και κληρονόμος τού μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση. Μοναδική κληρονόμος τής τεράστιας περιουσίας, η μόλις τριών ετών κόρη της, Αθηνά.
1996.—Στην Κύπρο, οι «Ενωμένοι Δημοκράτες» είναι το νέο πολιτικό σχήμα που προέρχεται από την συνένωση των κομμάτων ΚΕΔ και ΑΔΗΣΟΚ.
2002.—Το ελληνικής ιδιοκτησίας δεξαμενόπλοιο «Prestige» που μετέφερε 70.000 τόνους πετρελαίου, αφού κόπηκε στα δύο ρυμουλκούμενο, βυθίστηκε τελικά σε απόσταση 250 χλμ. από τις ακτές τής Γαλικίας, όπου το βάθος τής θάλασσας φτάνει τα 4.000 μέτρα. Το καύσιμο που μετέφερε διέρρευσε, μολύνοντας 1.700 χλμ. ακτών στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Γαλλία. Όλα ξεκίνησαν στις 13 Νοεμβρίου όταν, καθώς έπλεε μέσα σε καταιγίδα ανοιχτά τής βορειοδυτικής Ισπανίας, εμφάνισε ρήγμα μήκους 35 μέτρων.
2011.—Απεβίωσε ένας εξαίρετος Έλληνας, ο καθηγητής Κοινωνιολογίας τής Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρόεδρος τής ΕΔΗΚ, Νεοκλής Σαρρής. Απόφοιτος τής Μεγάλης τού Γένους Σχολής, γεννήθηκε σε μία Ελληνική γη που κατακτήθηκε και δεν ανακτήθηκε. Με σπάνιο τρόπο ήταν γέννημα και θρέμμα αυτής τής ελληνικότητας, την ύστερη διαδρομή τής οποίας βίωσε με συγκλονιστικό τρόπο. Ιστορική γνώση, κοινωνιολογική σκέψη και πολιτική σκέψη, ολοκληρώνονταν αρμονικά στο πρόσωπό του. Αφιέρωσε μία ζωή γιά να υπηρετήσει την γνώση και να αναλύσει δημόσια την αλήθεια, όσο πικρή και δυσάρεστη και αν ήταν γιά λίγους ή πολλούς. Έχοντας πλήρη γνώση και επίγνωση των τουρκικών ηθικοκανονιστικών δομών, μιλούσε γιά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ισόρροπα, δίκαια και αποτρεπτικά. Ανήκε στους ενωτικούς Κωνσταντινουπολίτες και στους πρώτους που αντιτάχθηκαν δημόσια στο κατάπτυστο σχέδιο ΑΝΑΝ, το οποίο οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην τουρκοποίηση τής Κύπρου, ενώ ήταν σφοδρός πολέμιος τής Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
2014.—Ὅταν ὁ Γερμανὸς καθηγητὴς ἱστορίας (Ἑλλαδικῆς καὶ Κυπριακῆς), Χ. Ῥίχτερ ἀναγορεύθηκε σὰν σήμερα ἐπίτιμος διδάκτορας τοῦ Τμήματος Πολιτικῆς Ἐπιστήμης τοῦ Πανεπιστημίου Κρήτης, ἡ ἀπόφαση δέχτηκε ἀρνητικὴ κριτικὴ λόγῳ τοῦ βιβλίου του μὲ τίτλο ἡ «Μάχη τῆς Κρήτης». Σὲ αὐτό περιγράφει μὲ ἀρνητικὸ τρόπο τὸν ἀγώνα τῶν Κρητῶν ἐναντίον τῶν Γερμανῶν κατακτητῶν, δικαιώνοντας τοὺς Γερμανούς γιὰ τὶς θηριωδίες τους.
2017.—Δεύτερη Κυριακή κατά την οποία διενεργούνται εσωκομματικές εκλογές γιά την ανάδειξη τού νέου ηγέτη (…) τής Κεντροαριστεράς. Οι δύο μονομάχοι, Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης, στον πρώτο γύρο πήραν από κοινού 138.066 ψήφους, με την Φώφη να περνά τις 86.000 και τον Νίκο τις 51.000. Τον Νοέμβριο τού 2021, έκανε την επανεμφάνισή του ο διάδοχος τής Πανανδρεϊκής δυναστείας, διεκδικώντας εκ νέου την προεδρία τού κόμματος.
2018.—Ο πρωθυπουργός τής αλβανίας, Έντι Ράμα, που βρίσκεται στην Βιέννη σε συνάντηση με ηγέτες των Βαλκανίων, μίλησε γιά την οικονομία και την πολιτική γενικόλογα, αλλά φαίνεται ότι χρησιμοποίησε αυτό το ταξείδι γιά να συναντηθεί με τον «πνευματικό του πατέρα» [στο κείμενο: «‘babain e tij shpirtëror»], Τζορτζ Σόρος, όπως γράφουν αλβανικά δημοσιεύματα. Οπωσδήποτε η συνάντηση δεν ήταν τυχαία, αφού ο ‘αριστερός’ μεγιστάνας Τζορτζ Σόρος βρισκόταν στην Βιέννη μαζί με τον γυιό του, Άλεξ, προκειμένου να τον παρουσιάσει ο ίδιος ως διάδοχό του. Μάλιστα, οι Σόρος, πατέρας και γυιός, συναντήθηκαν και με τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς.
.—Σύμφωνα με την έκθεση τού Συνήγορου τού Πολίτη, όπως δημοσιεύτηκε σαν σήμερα στον Τύπο, από 650.000 που ήταν οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις Κράτους εναντίον πολιτών έως το 2015, το 2016 διπλασιάστηκαν, γιά να φτάσουν το 2017 σε 1,7 εκατομμύρια. Τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια τού 2017 αφορούσαν 312.000 οφειλέτες τού Δημοσίου. Η υπερφορολόγηση οδήγησε εκατομμύρια φορολογούμενους, και συγκεκριμένα έναν στους δύο, στην αδυναμία εκπληρώσεως των ‘’υποχρεώσεών’’ τους προς την Α.Α.Δ.Ε. Το διάστημα αυτό εκτοξεύτηκαν οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και γενικότερα η Α.Α.Δ.Ε. (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων), προχώρησε βάσει νόμου σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Και αντί το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί ριζικά, το νέο «πακέτο» τής κυβερνήσεως εξαντλείται σε επιδοματικού χαρακτήρα μέτρα με προεκλογική σκόπευση, χωρίς ίχνος αναπτυξιακής διαστάσεως γιά την ελλαδική οικονομία.
.—Παρά τις κατασχέσεις που αναφέρονται στο προηγούμενο θέμα, σαν σήμερα αναρτήθηκε στην ‘’Διαφάνεια’’ η απόφαση ΑΔΑ Ω9ΙΚ46ΜΚ6Π-ΥΛ8, βάσει τής οποίας η υπουργός Γεροβασίλη και η υφυπουργός Παπακώστα τού Υπουργείου Προστασίας τού Πολίτη… θα προμηθευτούν τέσσερεις (μάλλον χρυσές) ομπρέλες, συνολικής αξίας 496 (!..) ευρώ. Ως προμηθεύτρια των ομπρελών με απ’ ευθείας ανάθεση, εμφανίζεται μία εταιρεία που έχει καταλήξει τα τελευταία χρόνια, σε μόνιμο «παντοπώλη» τής ΕΛ.ΑΣ. «ΑΔΑ: 639Β46ΜΚ6Π-Π62 – Προμήθεια τεσσάρων ομπρελών βροχής με διάμετρο τουλάχιστον 120 cm, με την διαδικασία τής απ’ ευθείας αναθέσεως, προς κάλυψη αναγκών τής Υπουργού Όλγας Γεροβασίλη και τής Υφυπουργού Προστασίας τού Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα. (σχετ. Α.Δ.Α Απόφασης Ανάληψης Υποχρέωσης 6ΓΟΥ46ΜΚ6Π-ΔΕΜ). Κόστος εκάστης, 124 ευρώ.»
2019.—«[…] Η Ελλάδα θα είναι μία άλλη χώρα σε δύο χρόνια από σήμερα», δήλωσε σαν σήμερα στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ομολογουμένως το κατάφερε σε πολύ λιγότερο χρονικό διάστημα, συνεχίζοντας το έργο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων για την μετάλλαξή της.