ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 08 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

,

14-12-2014,

8 Δεκεμβρίου

,

1717.—Σχεδόν καθημερινές είναι οι καταγγελίες γιά αισχροκέρδεια και υπερτοκισμό στα νησιωτικά κυρίως μέρη τού Ελληνισμού. Έλληνες οι οποίοι έπεφταν θύματα πειρατών και δεν είχαν τα απαραίτητα λύτρα να εξαγοράσουν την ελευθερία τους ή την ελευθερία των ανθρώπων τους, έχαναν τις περιουσίες τους από δανειστές.

1745.—Καταγγελία καραβοκύρη εις βάρος Μανιατών, οι οποίοι τού κούρσεψαν το καράβι ζητώντας του ως λύτρα 220 γρόσια (νόμισμα εποχής) γιά την απελευθέρωσή του.

1823.—Η έντονη φιλελληνική κινητοποίηση στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, βρήκε ανταπόκριση, με αποτέλεσμα σαν σήμερα να εισηγηθεί ο πληρεξούσιος τής Μασαχουσέτης την αποστολή διπλωματικού εκπροσώπου στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Μονρόε, αναγνώρισε ότι είχε δημιουργηθεί ήδη κυρίαρχη Ελληνική επικράτεια και πρότεινε στο Αμερικανικό Κογκρέσο την αποστολή πρεσβευτή στην Ελλάδα. Το νεοσύστατο κράτος των Η.Π.Α. ήταν ανέπαφο από το πνεύμα τής Ιερής Συμμαχίας που επικρατούσε στην Ευρώπη. Η πρώτη γνωστή επικοινωνία των Ελλήνων με τις ΗΠΑ είναι τού Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, τον Μάϊο τού 1821.

1827.—Η Υψηλή Πύλη μετά την βαριά ναυτική ήττα στο Ναυαρίνο, εξακολουθεί την απόλυτη στάση της αρνούμενη να αναγνωρίσει την Συνθήκη τού Λονδίνου. Εξέδωσε «χάτι σερίφ» με το οποίο κάλεσε στα όπλα τους πιστούς κατά των απίστων λαών, θεωρώντας την Ρωσία πρωταίτια των γεγονότων, κλείνοντας παράλληλα και τα στενά των Δαρδανελίων. Μετά από αυτό η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο στις 14/26 Απριλίου 1828. Ένα από τα επακόλουθα τού πολέμου ήταν το μεταναστευτικό κύμα περίπου 90.000 Ελλήνων τού Πόντου προς την Ρωσία και τον Καύκασο από το φόβο αντιποίνων, με αποτέλεσμα την παρακμή τής περιοχής. Οι μετακινήσεις των Ελληνικών πληθυσμών τού Πόντου είχαν αρχίσει βεβαίως από το 1453 και συνεχίστηκαν ανά διαστήματα, σ’ ένα από τα οποία ανήκει και αυτό τού 1828. Η δε Ρωσία χρησιμοποίησε τους Ελληνικούς Χριστιανικούς πληθυσμούς ως αντίβαρο στους Τάταρους μουσουλμάνους που είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή τής Κριμαίας από την εποχή που οι ορδές τού Τζεγκίς χαν είχαν επελάσει στην Μικρά Ασία και στην περιοχή τού Ευξείνου Πόντου.

1828.—«Ἀναχώρησις Πρέσβεων Ῥωσσίας ἐκ Πόρου» (βλ.&6/12).

.—Οι Βρετανοί, με έγγραφο τού Πρέσβη Άμπερτην προς τον Καποδίστρια, τονίζουν ότι γι’ αυτούς δεν υπάρχει θέμα Κρήτης και δεν θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο. Ο συγκεκριμένος ευγενής κραύγαζε μέσα στην Βουλή των Λόρδων ότι : «[…] Η Αγγλία δεν αναγνωρίζει κατακτήσεις υπέρ τής Ελλάδος». Και το 1829, όταν συζητείτο το θέμα των Ελληνικών συνόρων, τόνιζε με τόνο κατηγορηματικό ότι : «[…] η κατά την 16η Νοεμβρίου ορισθείσα περιοχή είναι αρκετή, δεν πρέπει συνεπώς κατ’ ουδένα τρόπον να ευρυνθούν τα σύνορα τού ιδρυμένου Ελληνικού κράτους, διότι η υπέρ των συνόρων Άρτης και Βόλου συνηγορία στηρίζεται επί ψευδών λόγων». (Πρόκες – Όστεν, Ιστορία Ελληνικής επαναστάσεως, Β, 331 – 355). Ο Άγγλος πρεσβευτής στην Αθήνα, Λάϊονς, στα 1841, οργισμένος είπε ορθά κοφτά στον πρεσβευτή τής Αυστρίας Πρόκες Όστεν : «[…] Ελλάδα πραγματικά ανεξάρτητη είναι κάτι παράλογο. Η Ελλάδα είναι ή Ρώσικη, ή Αγγλική και επειδή δεν μπορεί να είναι Ρώσικη πρέπει να είναι Αγγλική.» (Καρολίδη, Σύγχρονος ιστορία των Ελλήνων, Β 387).

1831.—Ο Αυγουστίνος Καποδίστριας έρχεται σε ρήξη με τους αντιπροσώπους τής Ε΄ Εθνοσυνελεύσεως που είχε ξεκινήσει στα τέλη Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα να διαλυθεί η διοικούσα επιτροπή των Κολοκοτρώνη, Κωλέττη και Αυγουστίνου και να ξεσπάσει αιματοχυσία. Η παρέμβαση τού Τακτικού Στρατού υπό τις διαταγές τού Παναγιώτη Ροδίου, αποσόβησε τα χειρότερα.

1837.—Ο Βασιλεύς Όθων αναλαμβάνει την προεδρία τού Υπουργικού Συμβουλίου. Παραιτήθηκε από την θέση τον Φεβρουάριο τού 1841. Όταν το 1837 ο Όθων έπαυσε τον Άρμανσμεργκ, διόρισε στην θέση του τον επίσης Βαυαρό νομομαθή Ιγνάτιο φον Ρούντχαρτ. Λόγω όμως τής αγανακτήσεως τού Ελληνικού λαού από την συνέχιση τής βαυαροκρατίας, ο Ρούντχαρτ παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο τής ίδιας χρονιάς και ο Όθων αποφάσισε να προεδρεύσει ο ίδιος τού Υπουργικό Συμβουλίου.

1858.—Παράλληλα με την επίσκεψή του στα Ιόνια νησιά που την περίοδο εκείνη βρίσκονταν υπό Αγγλική κατοχή, ο Άγγλος πολιτικός Γλάδστων επισκέφθηκε και την ελεύθερη Ελλάδα. Η εφημερίδα Αυγή έγραψε τότε: «[…]Ευρισκόμενος εις Αθήνας, επεσκέφθη την Γερουσίαν μετά τού ιστορικού συγγραφέως Γεωργίου Φίνλαιη και τού υιού τού Άγγλου πρεσβευτού λόρδου Άβερδην. Εις τούτους παρεχωρήθησαν καθίσματα διά να παρακολουθήσουν την συζήτησιν· ο Γλάδστων, ηρώτα διαρκώς τον κ. Φίνλαιη ποίος είναι ο δείνα Γερουσιαστής και ποίος ο άλλος. Ηρώτησε περί τού ενδόξου ναυάρχου Κανάρη, τού κ. Χρηστίδου, Ψύλλα, Τσούρτς, περί τού στρατηγού Α. Μαυρομιχάλη, καθώς και περί τινών άλλων». Ο ίδιος Γλάδστων, όταν η βουργαρία πραξικοπηματικά απέσπασε την βόρεια Θράκη (Ανατολική Ρωμυλία) και την προσάρτησε το 1885, είχε πει : «[…] θα ήταν ντροπή γιά το ανθρώπινο γένος εάν τα αιτήματα τού βουλγαρικού λαού δεν ικανοποιούνταν λόγω τής Σερβικής και τής Ελληνικής αντιδράσεως»…

1865.—Ιδρύεται η «Εταιρεία Φίλων τού Λαού» με σκοπό την πνευματική ανάπτυξή του και την εκλαΐκευση τής επιστήμης. Μεταξύ των ιδρυτών ήταν οι Αλέξανδος Σούτζος, Π. Ρομπότης, Χ. Τρικούπης, Θεόδωρος και Νικόλαος Δεληγιάννης, Αλέξανδρος Κωστής, Άγγελος Βλάχος, Ι. Περβάνογλου, Ι. Σέχος, Μάρκος Δραγούμης,  Ν. Μαυροκορδάτος κ.λπ. Την εκπλήρωση των σκοπών της επεδίωξε με την δωρεάν διδασκαλία των ανθρώπων τού λαού, των διαλέξεων και τής δημοσιεύσεως βιβλίων ωφέλιμων γνώσεων.

1867.—Γεννιέται στην Κωνσταντινούπολη ο λογοτέχνης μας Γρηγόρης Ξενόπουλος. Ως πεζογράφος ξεκίνησε από τον χώρο τής ηθογραφίας και πέρασε γρήγορα στο ρεαλιστικό (και αργότερα νατουραλιστικό) αστικό μυθιστόρημα, με στοιχεία κοινωνικού προβληματισμού, το οποίο υποστήριξε και θεωρητικά με έντονες επιρροές από το έργο των Ονορέ ντε Μπαλζάκ και Εμίλ Ζολά. Άξια λόγου είναι επίσης η κριτική δραστηριότητά του, στην οποία συμπορεύτηκε με τον Κωστή Παλαμά. Σημαντική υπήρξε η συνεργασία του με την Νέα Σκηνή τού Κωνσταντίνου Χρηστομάνου.

1868.—Μεγάλη καταστροφή τού Σώματος Μανιατών υπό τον Δ. Πετροπουλάκη στις Βρύσες Χανίων, το οποίο κύκλωσαν ισχυρές δυνάμεις τουρκικού στρατού τού Μεχμέτ Πασά (βλ.&5/12.)

.—Επίσης, μάχη έγινε μεταξύ επαναστατημένων Κρητών και τούρκων κοντά στην Επιτροπή Ρεθύμνου, καθώς και άλλες μικρότερες, από τις οποίες όμως καμμία δεν υπήρξε αποφασιστικής σημασίας.

1901.—Οι αναταραχές των ‘’Ευαγγελικών’’ συνεχίζουν. Νέο συλλαλητήριο φοιτητών.

1905.—Παραίτηση τής κυβερνήσεως Ράλλη και σχηματισμός νέας κυβερνήσεως υπό τον Θεοτόκη [ΦΕΚ 244].

1912.—Ο Ελληνικός στρατός στην Βόρειο Ήπειρο μαχόμενος εκδιώκει τους τούρκους πέρα από την Κορυτσά μέχρι τού στενωπού Κιάρι-Ελμές. Στον τομέα Ιωαννίνων οι Έλληνες αμύνονται σθεναρώς.

.—Το υποβρύχιο «Δελφίν» με κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Στέφανο Παπαρρηγόπουλο, πραγματοποίησε την πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο τορπιλική επίθεση εναντίον στόχου επιφανείας.  Έξω από τα Δαρδανέλλια εκτόξευσε τορπίλες εναντίον τού τουρκικού καταδρομικού «Mecidiye» (Μετζηδιέ). Η επίθεση απέτυχε, αλλά έδωσε τον χρόνο στο «Αβέρωφ» να φτάσει και εκδιώξει τα τουρκικά πλοία.

1913.—Γίνεται ναυμαχία Ελληνικού και τούρκικου στόλου.

1916.—(ν. ημ.) Επιβάλλεται από τους Συμμάχους τού Ελευθέριου Βενιζέλου ο αποκλεισμός τής «Παλαιάς Ελλάδος». Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποδεχτεί τελεσίγραφο γιά να αποσύρει όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις από την Πελοπόννησο και να δεχθεί την εγκατάσταση ελέγχου στην διώρυγα τής Κορίνθου και στην Πάτρα.

1917.—Η κυβέρνηση Βενιζέλου, κατά την κορύφωση τού εθνικού διχασμού, διώκει τους τέως πρωθυπουργούς Σπυρίδωνα Λάμπρου, και Στέφανο Σκουλούδη.

1918.—Οι Γούναρης και Μεταξάς, μετά την «δραπέτευσή» τους από την Κορσική, εντοπίζονται και συλλαμβάνονται στην Σαρδηνία από τις ιταλικές αρχές, οι οποίες όμως φρόντισαν γιά την κάλυψή τους (βλ.& 6/12).

1919.—Στο μέτωπο στην Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

1920.—Ο Ελληνικός Στρατός κατόπιν διαταγής τού Στρατηγείου, καταλαμβάνει νέες θέσεις.

1921.—Η Ελληνική στρατιά στην Μ. Ασία δρα με περιπόλους και πυροβολικό.

.—Γίνεται γνωστή η απόπειρα δολοφονίας κατά τού ναυάρχου Π. Κουντουριώτη. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τού Κουντουριώτη, ενώ, αρκετά χρόνια αργότερα, ακολούθησε και δεύτερη δολοφονική επίθεση. Στις 30/10/1927, ο κομμουνιστής Ζαφείρης Γκούσιος τον είχε πυροβολήσει μέσα στο αυτοκίνητό του.

1922.—Η καθεστωτική κυβέρνηση τής χώρας  συνεχίζει την εκκαθάριση στις δημόσιες υπηρεσίες,  επαναφέροντας δικούς της ανθρώπους παντού.

1923.—Ο εξωμότης και διορισμένος από το τουρκικό καθεστώς ως «πατριάρχης», Παπά Ευθύμ, στρέφεται εναντίον τού νέου Οικουμενικού Πατριάρχη Γρηγορίου – τέως Χαλκιδώνος -, φτάνοντας σε σημείο να απομακρύνει αρχιερείς από το Πατριαρχείο μέχρι και να χτυπήσει τον Μητροπολίτη Νικαίας. Στην όλη υπόθεση, κομβική σημασία είχαν οι θεωρίες σχετικά με την τουρκική καταγωγή των τουρκόφωνων χριστιανών. Οι θεωρίες αυτές εκτός από την προπαγανδιστική τους χροιά, αποτελούν ουσιαστικό μέρος τής διαδικασίας συγκροτήσεως τής τουρκικής εθνικής ταυτότητας. Η αποδοχή τής τουρκικής καταγωγής τουρκόφωνων χριστιανών, βασιζόταν σε μία διαφορετική εκδοχή τής εθνικής ιστορίας και αποτελούσε μία διακριτή πρόταση συγκρότησης τής εθνικής φαντασιακής κοινότητας.

1925.—Την στιγμή που Έλληνες δημοσιογράφοι έγραφαν την νεκρολογία τής Ε. Κοτοπούλη και έστελναν συλλυπητήρια στην κόρη της Μαρίκα στην Αίγυπτο, η ίδια «ποζάριζε» χαμογελώντας στον φακό.

1930.—Η υπόθεση τού νοθευμένου με άλευρα κινίνου έρχεται στην Βουλή. Οι αποκαλύψεις γιά το τεράστιο σκάνδαλο τού υπουργού τής βενιζελικής κυβερνήσεως, Γαλοπούλου, θέλουν το φάρμακο αυτό να περιέχει μόνον ίχνη από κινίνο, ενώ η μεγαλύτερη ποσότητα να είναι κοινό αλεύρι.

1936.—Ο νέος διοικητής τής κατεχόμενης Δωδεκανήσου, Μαρία Ντε Βέκκι, συστήνει νέο γραφείο εργασίας αντίστοιχο με το σημερινό ΙΚΑ. Η διαφορά είναι ότι κανείς ο οποίος δεν ήταν εγγεγραμμένος εκεί, δεν μπορούσε να εργαστεί, και, προτεραιότητα είχαν οι εγγεγραμμένοι στο φασιστικό Κόμμα (…) Ταυτόχρονα, διαλύει τα Κοινοτικά Συμβούλια Λέρου, Τριαντών και Απολλώνων.

1940.Τα Ελληνικά στρατεύματα (IV Μεραρχία) επιτέθηκαν σε όλους τους τομείς τού βορειοηπειρωτικού μετώπου και κατόπιν αγώνος απελευθερώθηκε η Δερβίτσανη και το Αργυρόκαστρο. Οι Ιταλοί, πριν εγκαταλείψουν το Αργυρόκαστρο το πυρπόλησαν. Ανταπόκριση τής 10ης Δεκεμβρίου, τού Παλαιολόγου Παύλου στο «Ελεύθερον Βήμα» από το Αργυρόκαστρο έγραφε: «[…] Από το ελεύθερον Αργυρόκαστρον, τού οποίου αξιώθηκα να πατήσω το χώμα, σάς στέλλω με τα μάτια γεμάτα δάκρυα πατριωτικής χαράς, θερμόν χαιρετισμόν. Δεν ζει κανείς στην ζωή του συγκινήσεις όπως αυτήν που δοκίμασα από το πρωί σήμερα, πρώτην ημέραν που κατέστη δυνατή η μετάβασις εις την απελευθερωθείσαν πόλιν. Η διαδρομή από Ιωάννινα εις Αργυρόκαστρον υπήρξε περιπετειώδης και υπό πυκνήν και αδιάκοπον βροχήν επί ενός δρόμου λασπώδους. Διασχίζομεν τα πεδία των μαχών εις την μεθόριον τής Κακαβιάς […] Τα χωρία και αι κωμοπόλεις εκατέρωθεν τής οδού, με ελληνικόν πληθυσμόν. Μετά τετράωρον περιπετειώδη διαδρομήν, ευρισκόμεθα την 10ην πρωινήν εις τα πρόθυρα τής πόλεως».

.—Άλλες Ελληνικές Δυνάμεις, διεισδύουν στην κοιλάδα τού ποταμού Δεβόλη και κυνηγούν τους εκεί Ιταλούς.

.—Η Παναγία τής Τήνου προσφέρει στον Αγώνα όλα τα αφιερώματά της.

1942.—Οι κτηνώδεις βούργαροι συλλαμβάνουν τον ιερέα τού χωριού Νέα Ανδριανή (Κομοτηνής), Γεώργιο Βουλγαράκη, τον οποίον βασανίζουν αγρίως. Τελικώς, ο άτυχος ιερέας υπέκυψε από τον δηλητηριασμένο καφέ που τού έδωσαν.

1943.—Σαν σήμερα τις πρωινές ώρες, ένα τμήμα Γερμανικής μάχιμης μονάδας εισέβαλε στο ορεινό χωριό Κερπινή στην Αχαΐα. Οι περισσότεροι κάτοικοι παρέμειναν στο χωριό ενώ αρχικώς οι Γερμανοί δεν έδειξαν κακές προθέσεις. Το απόγευμα, αφού προηγουμένως δέχθηκαν την φιλοξενία των κατοίκων, αναχώρησαν γιά τα Καλάβρυτα. Κατόπιν όμως μηνύματος τού Εμπερσμπέργκερ (Ebersberger), διοικητή τού συντάγματος Αιγίου, επέστρεψαν γιά να εκτελέσουν το σχέδιο «αντίποινα». Οι ΕΛΑΣίτες είχαν εκτελέσει την προηγούμενη ημέρα 81 από τους 86 Γερμανούς στρατιώτες που είχαν αιχμαλωτίσει στην μάχη τής Κερπινής (16-10-1943). Μάλιστα λίγες ημέρες μετά τις 16/10, τρείς βαριά τραυματισμένοι Γερμανοί εξοντώθηκαν από τους ΕΛΑΣίτες οπότε παρέμειναν 83 όμηροι.  Οι εκτελέσεις έγιναν παρουσία Άγγλων συνδέσμων. Υπ’ όψιν ότι κατά την διάρκεια τής αιχμαλωσίας, οι κάτοικοι στο χωριό Μάζι όπου εκρατούντο, τάιζαν κρυφά από τους ΕΛΑΣίτες τους Γερμανούς. Δύο από τους Γερμανούς που κατάφεραν να γλυτώσουν, ενημέρωσαν γιά το τί συνέβη. Γιά αντίποινα οι Γερμανοί συγκέντρωσαν στην πλατεία τής Κερπινής όλους τους άρρενες κατοίκους άνω των 16 ετών. Ορισμένοι που προσπάθησαν να διαφύγουν εκτελέστηκαν επί τόπου. Οι όμηροι οδηγήθηκαν στην θέση Λιθακιά, όπου τους περίμενε το απόσπασμα. Σαράντα πέντε αθώοι άνθρωποι εκτελέστηκαν ενώ τέσσερεις διασώθηκαν. Οι Γερμανοί στην συνέχεια πυρπόλησαν πολλά σπίτια.

.—Την ίδια ημέρα, δεύτερη Γερμανική μονάδα, πριν ακόμα από την ανατολή τού ηλίου, περικύκλωσε τους Ρωγούς. Την προηγουμένη, όταν οι κάτοικοι των Ρωγών έμαθαν ότι οι Γερμανοί είχαν στρατοπεδεύσει στα Δουμενά, αφού συγκεντρώθηκαν στην πλατεία αποφάσισαν να μείνουν και να τους υποδεχθούν φιλικά, δεδομένου ότι δεν υπήρχε αντάρτης από τους Ρωγούς. Η αυταπάτη τους διαλύθηκε σχεδόν αμέσως μετά την είσοδο των Γερμανών, οι οποίοι αρχικά λεηλάτησαν το βιός των χωρικών. Στην συνέχεια συγκέντρωσαν (όπως και στην Κερπινή) όλους τους άντρες άνω των 16 ετών στην εκκλησία τής Αγίας Βαρβάρας και άρχισαν να τους εκτελούν ανά πεντάδες. Τον παπά Χρίστο Κανελλόπουλο που τους ρώτησε «Γιατί σκοτώνετε αθώους ανθρώπους; Αυτός είναι ο πολιτισμός σας;», τον εκτέλεσαν μπροστά στην πόρτα τής εκκλησίας. Ορισμένοι από τους ομήρους κατόρθωσαν να διαφύγουν σε μία έξοδο ζωής ή θανάτου. Οι Γερμανοί πυρπόλησαν την εκκλησία καταστρέφοντας μαζί της το αξιόλογο τέμπλο με τις αγιογραφίες, ενώ στην συνέχεια έβαλαν φωτιά σε όλα σπίτια και στο Σχολείο. Γλίτωσαν μόνον τρία σπίτια επειδή οι γυναίκες κατάφεραν να σβήσουν την φωτιά. Γυναίκες έσκαψαν με τα χέρια γιά να θάψουν τους νεκρούς.

.—Την ίδια μέρα με την Κερπινή και τους Ρωγούς, μία άλλη Γερμανική μονάδα κατέλαβε την Ζαχλωρού, Άνω και Κάτω. Οι Γερμανοί ακολούθησαν την ίδια τακτική. Ένα τμήμα τής μονάδας που κατέλαβε την Ζαχλωρού, ανέβηκε στο Μέγα Σπήλαιο. Εκεί συνέλαβαν όσους βρήκαν εντός και εκτός τής μονής, μέχρι απόσταση ενός χιλιομέτρου. Το απόγευμα εκτελέστηκαν όλοι. Άλλους τους πέταξαν ζωντανούς από γκρεμό 200 μέτρων, άλλους που αντιστάθηκαν τους πυροβόλησαν και τους πέταξαν νεκρούς ή τραυματίες. Τα θύματα ήταν 11 μοναχοί, 6 εργαζόμενοι στην μονή, και 3 ή 4 προσκυνητές.

.—Σκοτώθηκε ο αεροπόρος μας Δημήτριος Δρίτσας στο αεροδρόμιο Ντέρνα τής Κυρηναϊκής κοντά στο Τομπρούκ, ενώ εκτελούσε διατεταγμένη αποστολή αναγνωρίσεως – βομβαρδισμού στόχων στο Αιγαίο. Κατά την απογείωση, το αεροσκάφος του βγήκε από τον διάδρομο, συνετρίβη και έπιασε φωτιά.

.—«Εφονεύθη υπό ανταρτών ο Γερμανός Συνταγματάρχης και Διοικητής τού Συντάγματος τής Φιλιππιάδος και εγένετο επίθεσις κατ’ αυτοκινήτων κ.λπ., τού Γερμανικού στρατού. Οι Γερμανοί εύρον ως πρόχειρον μέτρον αντεκδικήσεως την καταστροφήν των πλησίον χωρίων ως και την εκτέλεσιν ικανού αριθμού κατοίκων τής περιοχής ταύτης»…

1944.—Δύναμη 1.000 Γερμανών επιτίθεται στην κωμόπολη Βάφε στην Κρήτη. Τον τόπο υπερασπίστηκαν με επιτυχία αντάρτες εθνικών αντιστασιακών οργανώσεων, σε μάχες οι οποίες είχαν διάρκεια μέχρι τις απογευματινές ώρες.

.—Την ίδια ημέρα, μία διλοχία Γερμανών επιτίθεται στο χωριό Φίλιππος τής Κρήτης. Ευτυχώς, αντάρτες εθνικών αντιστασιακών οργανώσεων υπό τον Ξάνθο, κατάφεραν να κρατήσουν Γερμανούς και να σώσουν το χωριό από βέβαιη καταστροφή. Το παράδοξο στην συγκεκριμένη μάχη, είναι το γεγονός ότι, ενώ ομάδα με αντάρτες τού ΕΛΑΣ περνούσαν από τον Βύθωνα, όταν ζητήθηκε η συνδρομή τους, αυτοί προσπέρασαν συνεχίζοντας την πορεία τους.

.—Συνεχίζουν αμείωτες οι επιθέσεις με βαρύ οπλισμό εναντίον αστυνομικών τμημάτων στην Πρωτεύουσα, όπως επίσης εναντίον δημοσίων κτηρίων. Σύμφωνα με μαρτυρίες συλληφθέντων υμνητών τού Στάλιν, μόνον στην περιοχή γύρω από την Γενική Ασφάλεια Αθηνών οι δυνάμεις τού ανθελληνικού ΕΛΑΣ έφθαναν τους 1.700. Προετοίμαζαν γενική επίθεση με βαρύ οπλισμό εναντίο τού κτηρίου της, η οποία εκδηλώθηκε στις 7:40 το πρωί γιά να λήξει στις 6:00 το απόγευμα.

.—Το Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη ανθίσταται ηρωικώς και αποκρούει σφοδρή επίθεση των κομμουνιστών. Η νίκη αυτή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα, αποφασιστικής σημασίας επεισόδια τής αιματηρής περιόδου των “Δεκεμβριανών”.

.—Την ίδια ημέρα, σε απάντηση τής χθεσινής επιστολής τού Βρετανού αρχηγού των αγγλικών δυνάμεων στην Ελλάδα, Ρον. Σκόμπυ, ο φιλοσοβιετικός Στέφανος Σαράφης αρνείται την συμφωνία τής Καζέρτας και δεν δέχεται την πρόταση γιά κατάπαυση τού πυρός.

1951.—Απεβίωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Κ. Κοτζιάς. Είχε επιδείξει γόνιμη δράση υπέρ τής πόλεως και πολλά έργα κατασκευάστηκαν επί των ημερών του.

1952.—Χάνει την ζωή του ο πιλότος μας Στάης Στυλιανός, όταν αεροσκάφος τύπου Spitfire στο οποίο επέβαινε, κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας στην θέση Γκινέσι, 5 χλμ. νοτιανατολικά τού Αγίου Θωμά Αττικής και συνετρίβη.

1954.—Αεροπορικό ατύχημα με σκάφος τής Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο λειτουργούσε με Α΄ χειριστή τον Υποσμηναγό Ζαρμπή Φίλιππο, Β΄ χειριστή τον Ανθυποσμηναγό Βέρροιο Παναγιώτη, και πλήρωμα τον Ανθυποσμηναγό Μίχα Τηλέμαχο. Κατά την εκτέλεση εκπαιδευτικών ρίψεων εφοδίων μέσα στο αεροδρόμιο τής 112 Πτέρυγας Μάχης (Ελευσίνα), κατέπεσε λόγω εμπλοκής ενός αλεξιπτώτου στο πηδάλιο ύψους-βάθους. Νεκροί και οι τρείς.

1965.—Με το πέρας των εργασιών τής Β’ Βατικανής Σύνοδου, παρουσία ορθοδόξων αρχιερέων, αίρεται τυπικά το ανάθεμα Ορθοδόξων και Καθολικών (βλ. & 7/12). Προηγήθηκε συνάντηση τού Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα με τον αιρετικό πάπα τής Ρώμης στις αρχές Ιανουαρίου τού 1964, ενώ ακολούθησε μία μακρά σειρά διαβουλεύσεων. Τελικώς, συμφωνήθηκε η άρση των αμοιβαίων αναθεματισμών τού 1054. Εκείνο το έτος (16 Ιουλίου), στην διάρκεια τελέσεως τής Θείας Λειτουργίας, αντιπρόσωποι τού Πάπα Λέοντα Θ΄ με επί κεφαλής τον Καρδινάλιο Ουμβέρτο, κατέθεσαν στον πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, Μιχαήλ Κηρουλάριο, κείμενο αναθεματισμού σε βάρος τής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Λίγες μέρες αργότερα, στις 24 Ιουλίου, ο πατριάρχης ανταπέδωσε τον αφορισμό. Παρά τις όποιες (τυπικές) κινήσεις, το σχίσμα εξακολουθεί να ισχύει.

1966.—Οι νεροποντές προκαλούν υπερχειλίσεις χειμάρρων στην περιοχή τής Νιγρίτας (Κεντρική Μακεδονία), με αποτέλεσμα τεράστιες ζημιές σε σπίτια, καλλιέργειες και υποδομές αρκετών χωριών.

.—Το τραγικό ναυάγιο στην Φαλκονέρα. Μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στις ελληνικές θάλασσες συνέβη σαν σήμερα στις 02:06 τα ξημερώματα, ανοικτά τής νήσου Φαλκονέρας, όταν βυθίστηκε το μετασκευασμένο σε επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο, “Ηράκλειον”. Αιτία ήταν η  διάρρηξη τού πλευρικού καταπέλτη από ένα φορτηγό ψυγείο βάρους 25 τόνων, το οποίο δεν είχε προσδεθεί σωστά. Η ανεξέλεγκτη εισροή τής θάλασσας βύθισε μέσα σε διάστημα 10′ λεπτών το πλοίο παρασύροντας στον θάνατο 247 από τους επιβαίνοντες· οι περισσότεροι κοιμόντουσαν στις καμπίνες τους. Στην περιοχή έπνεαν άνεμοι εντάσεως 8 έως 9 Μποφόρ.Τα συνεργεία διασώσεως και τα πλοία που έσπευσαν κατόρθωσαν να περισυλλέξουν μόνο 47 επιζώντες και 25 σορούς. Οι ευθύνες τού Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας το οποίο εξέδωσε πλαστογραφημένα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας τού σκάφους δεν υπολογίστηκαν, και το δικαστήριο τιμώρησε  μόνο τον ένα από τους ιδιοκτήτες τού «Ηράκλειον», τον Xαράλαμπο Τυπάλδο, τον διευθυντή τής εταιρείας Παναγιώτη Κόκκινο, και δύο αξιωματικούς τού πλοίου, με ποινές φυλακίσεως από πέντε ως και επτά έτη.

1969.—Αεροπλάνο τής Ολυμπιακής Αεροπορίας, τύπου Douglas DC-6 που ερχόταν από τα Χανιά, παρασύρεται από την κακοκαιρία και προσκρούει σε λόφο κοντά στην Κερατέα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 90 επιβαίνοντες (85 επιβάτες και 5 μέλη πληρώματος).

1971.—Ο καρδιοχειρουργός Γεώργιος Τόλης, πραγματοποιεί την πρώτη εγχείριση «bypass» στην Ελλάδα.

.—Απεβίωσε σε ηλικία 75 ετών, η δοκιμιογράφος και κριτικός Ελένη Ουράνη, γνωστή ως Άλκης Θρύλος.

1974.—Πραγματοποιείται δημοψήφισμα γιά την κατάργηση τού θεσμού τής μοναρχίας. Το 69,2% των ψηφοφόρων ψηφίζει κατά τής βασιλευομένης δημοκρατίας, έναντι 30,82% που είναι υπέρ τής επαναφοράς τού θεσμού της.

1981.—Στην υπουργική διάσκεψη τού ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (8-10 Δεκεμβρίου 1981), ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών λόρδος Κάρινγκτον είχε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον τούρκο ομόλογό του Ιλτέρ Τουρκμέν. Σ΄ αυτές, ο Τουρκμέν υπαινίσσεται ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ίσως ακόμη να είχε πρόβλημα με το ποτό (FCO9/3174, 11 Δεκεμβρίου 1981). Μετά την πληροφορία αυτή, η Διεύθυνση Νότιας Ευρώπης ζητά σχετικές διευκρινίσεις από την Αθήνα.

1989.—Συλλαμβάνεται ύποπτος γιά την κλοπή τού τιμίου σταυρού τον οποίο είχε δωρίσει ο Αυτοκράτορας Νικηφόρος Φωκάς το 963, στην Μονή Μεγίστης Λαύρας στο Άγιον Όρος. Ως ύποπτος θεωρήθηκε ο πρώην ιδιορρυθμίτης μοναχός τής Λαύρας στο διάστημα 1968-1970, Ανδρέας Κ. Χατζηιωάννου. Από τότε μέχρι τώρα (2013), πολλά έχουν αλλάξει στο Άγιον Όρος. Εκατοντάδες νέοι επάνδρωσαν τα παλιά και τα νέα κοινόβια. Ο δημογραφικός μαρασμός ανακόπηκε και σύντομα ο μοναστικός πληθυσμός άρχισε να αυξάνεται. Στο Άγιον Όρος αναδημιουργήθηκε ένα από τα πιό συγκροτημένα τμήματα τού Ελληνισμού, με βαθιά εθνική συνείδηση αλλά και διεθνείς προσανατολισμούς.

.—Τοποθέτηση βόμβας τής τρομοκρατικής οργανώσεως ΕΛΑ στο ΛΓ’ Αστυνομικό Τμήμα.

1991.—Πραγματοποιήθηκε επίθεση με δύο ρουκέτες εναντίον των γραφείων τής εταιρείας «Βιοχάλκο» στους Αμπελοκήπους μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Η 17Ν ποτέ δεν ανέλαβε την ευθύνη με προκήρυξη γιά το χτύπημα. Αργότερα, ομολόγησε ο Χριστόδουλος Ξηρός.

.—Πρωτοφανής κακοκαιρία σε ολόκληρη την χώρα, με χιόνι στα περισσότερα μέρη τής επικράτειας. Ήταν ο μεγάλος χιονιάς τού ’91 – ’92 .

1992.—Ο τούρκος πρωθυπουργός Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ζητά την αποσύνδεση τού Κυπριακού από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις (!..).

1995.—Λήγουν στην Θεσσαλονίκη οι εργασίες τής ιδρυτικής συνελεύσεως τού Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, με την εκλογή τού εννιαμελούς προεδρείου και την ψήφιση των αποφάσεων. Η Ιδρυτική Συνέλευση τού Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού πραγματοποιήθηκε από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 8 Δεκεμβρίου 1995 στην Θεσσαλονίκη, η οποία καθιερώθηκε ως μόνιμη έδρα και «πρωτεύουσα» τού Οικουμενικού Ελληνισμού. Γιά πρώτη φορά οι Έλληνες ομογενείς, όπου Γης, ένωσαν τις δυνάμεις τους σχηματοποιώντας την «Ελλάδα τού κόσμου». Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), αποτέλεσε το συμβουλευτικό και εισηγητικό όργανο προς την πατρίδα στα θέματα τής Ομογένειας.

2013.—Ο Υπαρχιφύλακας Κωστένης Ηλίας, τραυματίστηκε θανάσιμα κατά την διάρκεια διατεταγμένης υπηρεσίας στην ορεινή περιοχή τού Βροντερού Φλώρινας, στις Μικρές Πρέσπες, από πυρά αλβανών κακοποιών.

2016.—Την μη έκδοση στην τουρκία των δύο τελευταίων τούρκων αξιωματικών (οι οποίοι ζήτησαν άσυλο μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στην τουρκία), αποφάσισαν ομόφωνα οι δικαστές τού Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, διατάσσοντας παράλληλα την άρση τής κρατήσεώς τους.

2017.—Ο τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, μετά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα (βλ.7/12), επισκέφθηκε σαν σήμερα την Κομοτηνή. Επειδή ήταν ημέρα προσευχής γιά τους μουσουλμάνους, άσκησε το σόου τού «θρησκευτικού του καθήκοντος» στο Εσκί Τζαμί και στην συνέχεια επισκέφθηκε το μειονοτικό σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ. Στην ομιλία του έκανε αναφορές στην μειονότητα, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «[…]μπορεί να είστε ‘’τούρκοι’’, Πομάκοι, Ρομά και Βόσνιοι αλλά όλοι έχουμε όμως ένα κοινό παρανομαστή, είμαστε όλοι μουσουλμάνοι».

2018.—Σαν σήμερα στην Ξάνθη, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση γιά τα 30 χρόνια τού περιοδικού «Ενδοχώρα», τού μακροβιότερου πλέον περιοδικού τής ελληνικής περιφέρειας. Ο διευθυντής εκδόσεως Γιάννης Κουριαννίδης, αναφέρθηκε στην πορεία τού περιοδικού που ξεκίνησε το 1988, ενώ κατά την διάρκεια τής εκδηλώσεως τιμήθηκαν πρόσωπα και φορείς τής Θράκης. Το περιοδικό ΕΝΔΟΧΩΡΑ, επί τρείς δεκαετίες προσφέρει στον πολιτισμό, την ιστορία και την τέχνη τής Θράκης υπό αντίξοες συνθήκες και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερη υποστήριξη, ακόμη και από ορισμένους στην Θράκη. Χάρις στην αφοσίωση, το πείσμα και το κουράγιο τού Γιάννη Κουριαννίδη και των στενών του φίλων και συνεργατών, συνεχίζει να κυκλοφορεί, υπερασπιζόμενο (χωρίς καμμία υπερβολή) Θερμοπύλες.

2019.—Πρωινές ώρες ημέρας Κυριακής με ώρα Ελλάδος (ή Σάββατο με ώρα Αμερικής 10:00 μ.μ. τής 7ης Δεκεμβρίου), κοιμήθηκε εν Κυρίω ο Γέροντας Εφραίμ στην Αριζόνα των ΗΠΑ. Ο λαοφιλής Γέροντας πλήθους Μονών, παρέδωσε το πνεύμα μετά από πολύχρονη ασθένεια, αφήνοντας ένα ευλογημένο έργο και μία πλούσια πνευματική παρακαταθήκη. Με την βοήθεια τού Θεού, ήταν ο αναμορφωτής τού μοναχισμού στην Αμερικανική Ήπειρο μετατρέποντας ερήμους σε αγιασμένους τόπους. Αυτό που τον έχει καταστήσει παγκοσμίως γνωστό, είναι η μεγάλη πνευματική κίνηση που έχει δημιουργήσει στην Αμερικανική Ήπειρο. Με κέντρο την Ι. Μονή Αγίου Αντωνίου στην Αριζόνα, δημιούργησε περίπου είκοσι μοναστικές αδελφότητες με σπουδαίο ιεραποστολικό έργο. Ο Γέροντας Εφραίμ γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1928 στον Βόλο ως Ιωάννης Μωραΐτης. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά άλλα μοναστήρια υπό την πνευματική του καθοδήγηση, όπως η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη τού Προδρόμου στις Σέρρες, τής Παναγίας τής Οδηγήτριας στην Πορταριά (Βόλος) και αυτό τού Αρχαγγέλου Μιχαήλ, πρώην μετόχι τής Φιλοθέου, στην νήσο Θάσο.

.—Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση τής διχασμένης Λιβύης κύρωσε τα δύο Μνημόνια, από τα οποία, το ένα αφορά την αμυντική συνεργασία και το άλλο τον καθορισμό συνόρων και θαλασσίων ζωνών. Αναμένεται να δημοσιευθούν στην εφημερίδα τής πραξικοπηματικής Λιβυκής κυβερνήσεως στις αρχές τού 2020.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση