ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ-ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ (+17/2/1957)

,

Τσαγκάρης Σωτήριος

……….Τσαγκάρης Σωτήριος. Γεννήθηκε στο χωριό Πελένδρι, τής επαρχίας Λεμεσού, το 1925. Έπεσε σε ενέδρα που έγινε κοντά στο Πελένδρι, στις 17 Φεβρουαρίου 1957. Σύζυγος : Δέσποινα Τσαγκάρη. Παιδιά : Ανδρέας, Γεωργία, Μαρίνα, Σωτηρούλα. Γονείς : Παναγής και Μαρίνα Τσαγκάρη. Αδέλφια : Κώστας, Σωκράτης, Ανδρέας, Δέσποινα, Παρασκευή, Ελλάδα, Κλειώ, Χριστόφορος.

……….Ο Σωτήρης Τσαγκάρης τελείωσε το δημοτικό σχολείο Πελενδρίου και εργαζόταν ως επιπλοποιός στο χωριό του. Με την έναρξη τού Αγώνα, εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ μαζί με τα αδέλφια του, και συνεργάστηκε με τους αντάρτες τής περιοχής του ως σύνδεσμος, μεταφορέας πολεμικού υλικού και τροφοδότης στα ορεινά τους κρησφύγετα.

……….Στις 25 Ιανουαρίου 1957, ο Στυλιανός Λένας οδήγησε τους άνδρες του στο χωριό Γεράσα, γιά να αποφύγει την σύλληψη στην διάρκεια μεγάλης έκτασης έρευνας που έκαμαν οι Άγγλοι στην περιοχή του, βοηθούμενοι και από προδότες. Αφού τακτοποίησε πρόχειρα τους αντάρτες του σε παλιές γαλαρίες, τις οποίες χρησιμοποιούσαν βοσκοί γιά μάντρες, γύρισε πίσω με τον Παναγιώτη Αριστείδου και επιδόθηκε στην κατασκευή κρυψώνα σε λαγούμι νερού, μεταξύ των χωριών Ποταμίτισσας – Πελενδρίου, γιά να επαναφέρει τους αντάρτες του πίσω στον τομέα τους, σε μέρος που δεν θα το γνώριζαν οι προδότες.

……….Στις 17 Φεβρουαρίου 1957, ο Λένας έπεσε σε ενέδρα των Άγγλων σε μικρή απόσταση από το λαγούμι και συνελήφθη βαριά τραυματισμένος. Ο Παναγιώτης Αριστείδου, αντιλαμβανόμενος την ύπαρξη στρατού, πήρε το όπλο τού Λένα και με μεγάλη προφύλαξη κατόρθωσε να σπάσει τον κλοιό των στρατιωτών και να κατευθυνθεί προς το Πελένδρι, γιά να συναντήσει τον Σωτήρη Τσαγκάρη. Ξεκίνησαν τότε μαζί, γιά να συναντήσουν τους άλλους αντάρτες, οι οποίοι στο μεταξύ έφυγαν από τις γαλαρίες.

……….Στην πορεία τους έπεσαν σε ενέδρα Άγγλων έξω από το Πελένδρι. Οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον τους και ο Σωτήρης Τσαγκάρης έπεσε νεκρός.

……….Ο Παναγιώτης πέφτοντας κατά γης, εκκένωσε το όπλο τού Λένα εναντίον των στρατιωτών, των οποίων τα όπλα σίγησαν και κατόρθωσε να απομακρυνθεί βαριά τραυματισμένος.


Αφήστε μια απάντηση