ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ-ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ (+15/9/1958)

,

.

Χριστοδουλίδης Ιάκωβος (+15/9/1958)

.

Χριστοδουλίδης Ιάκωβος. Γεννήθηκε στο χωριό Αρόδες, τής επαρχίας Πάφου, το 1939. Σκοτώθηκε από Άγγλους στις 15 Σεπτεμβρίου 1958, στο χωριό του. Γονείς : Χαράλαμπος Χριστοδούλου και Αθηνά Μιχαήλ. Αδέλφια : Σώζος, Ανδρέας.

…..Ο Ιάκωβος Χριστοδουλίδης τελείωσε το δημοτικό σχολείο Αρόδων και ήταν τελειόφοιτος τού Γυμνασίου Πάφου. Ανήκε στις ομάδες τής ΕΟΚΑ, με δράση τόσο στο σχολείο του, όσο και στο χωριό του.

…..Ο θάνατός του, σχετίζεται με τα τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν επίθεση τής ΕΟΚΑ εναντίον Άγγλων στρατιωτών, στις 12 Σεπτεμβρίου 1958, στο χωριό Γιόλου, τής επαρχίας Πάφου. Κατά την επίθεση εκείνη, ένας Άγγλος στρατιώτης σκοτώθηκε, και τραυματίστηκαν άλλοι δύο. Οι στρατιώτες που κατέφθασαν σε λίγο, επιτέθηκαν εναντίον των κατοίκων πέντε χωριών στην γύρω περιοχή. Τραυμάτισαν πολλούς με λογχισμούς, κτυπούσαν αδιάκριτα με τους υποκόπανους των όπλων τους, γυναικόπαιδα και γέροντες, και προέβαιναν σε ιεροσυλίες και άλλα έκτροπα, ορμώντας και στα σπίτια κατά την διάρκεια τής νύκτας.

…..Μέσα σε εκείνον τον αναβρασμό, στρατιώτες όρμησαν και στο σπίτι τού Χαράλαμπου Καλαϊτζή, στο χωριό Κάθικας. Εκείνος, εξαγριωμένος όρμησε εναντίον τους, σκοτώνοντας τρεις, προτού πέσει από τους πυροβολισμούς των υπολοίπων. Στην κηδεία του, όπου ο κόσμος μαζεύτηκε κατά χιλιάδες, ο Ιάκωβος τόλμησε να εκφωνήσει τον επικήδειο και να εξάρει την θυσία τού ήρωα.

…..Οι στρατιώτες, που επέβλεπαν στην κηδεία, τον επισήμαναν, και αργότερα τον ακολούθησαν μέσα στο πλήθος. Στο μεταξύ, Άγγλοι στρατιώτες πήραν θέσεις στα υψώματα και σε όλες τις εξόδους τού χωριού προς τις Αρόδες, το Στρουμπί και την Πέγεια. Όταν οι κάτοικοι των Αρόδων, πήραν όλοι μαζί, γιά σκοπούς προστασίας, τον δρόμο προς το χωριό τους πεζοί, οι στρατιώτες, τούς ανέκοψαν, και άρχισαν να τους κτυπούν. Εκεί απομόνωσαν τον Ιάκωβο και τον σκότωσαν πυροβολώντας τον.

…..Κατά την διάρκεια τής κηδείας του, στις Αρόδες, οι στρατιώτες έριξαν και πάλι πυροβολισμούς, από τους οποίους ένα πρόσωπο πληγώθηκε.

…..Με τέτοιες άνανδρες πράξεις προσπαθούσαν οι Άγγλοι να κάμψουν το αλύγιστο φρόνημα τής νεολαίας και τού λαού γιά ελευθερία.


Πηγή βιογραφίας: http://myweb.cytanet.com.cy/
Πηγή εικόνας: http://lekythos.library.ucy.ac.cy/
Επιμέλεια κειμένου και εικόνας: Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο

Αφήστε μια απάντηση