ΙΕΡΟΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΕΣ-Ιερ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΑΡΚΟΥΔΕΑΣ

,

 

Μητρόπολις Αττικής και Μεγαρίδος

Ιερ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΑΡΚΟΥΔΕΑΣ

            Ο Αρκουδέας καταγόταν από την Οίτυλον Μάνης. Ήταν εφημέριος στον ι. Ναό τής Κοιμήσεως τής Θεοτόκου στην Ραφίνα τής Αττικής δέκα χρόνια περίπου.Έξαιρε τα γράμματα τού Σχολαρχείου. Είχεν ευσέβεια, ευφυία και δραστηριότητα.

         Η ορμητικότης και το θάρρος του τον ωδηγούσαν κάποτε ως την επιπολαιότητα. Ή τον έκαμαν να βγαίνη κάποτε από τον κύκλο τής δικαιοδοσίας του και δημιουργούσε γι’ αυτό αντιπάθειες. Δεν ήταν άνθρωπος των χρημάτων κι έμεινε πάντα πτω­χός. Πίστευε στην αποτελεσματικότατα τού κηρύγματος και δεν το παρέλειπεν εύκολα.

      Είχε ακόμα ενθουσιώδη αγάπη γιά την πατρίδα και βοήθησεν εθνικές οργανώσεις.Οι κομμουνισταί τον θεωρούσαν επικίνδυνο και στις εννέα Ιουνίου 1944, στις 9 το βράδυ, τον συνέλαβαν μέσα στο σπίτι. Ήταν απηγορευμένη η κυκλοφορία και οι δικοί του ανέφεραν την απαγωγή στις κατοχικές αρχές την επομένη.Τον έφεραν στη θέσι «Πατητήρι» Μαραθώνος και το ανταρτοδικείο τού ΕΛΑΣ τον κατεδίκασε σε θάνατο με την κατηγορία, ότι ήταν συνεργάτης των Γερμανών.

         Πρό­σωπα, που εγνώριζαν από κοντά τον π. Στυλιανό, βεβαιώνουν οτι αυτός ήταν τόσο φιλάνθρωπος και τόσο πατριώτης, ώστε η κατηγορία είναι ολότελα πλαστή. Το «Πατητήρι» Μα­ραθώνος, μπορεί να μάς πη γιά τα φρικτά μαρτύρια τού πτω­χού ιερέως τής Ραφίνας. Τον απετελείωσαν μ’ ένα βάρβαρο λιθοβολισμό κι έτσι προστέθηκε ένας ακόμα μάρτυρας στην ατελείωτη σειρά των «υπέρ Πίστεως και Πατρίδος» ιερών μαρτύρων.

***************

Ἐπιμέλεια κειμένου:  « λληνικ μερολόγιο »

Πηγή το βιβλίο: “Εκτελεσθέντες και μαρτυρήσαντες κληρικοί 1941-1949″. 

Γι' αὐτό, τῶν ἱερέων ποὺ ἐμαρτύρησαν γιὰ τὴν Ἐκκλησία καὶ τὸ Ἔθνος τους,  ἄς εναι  μνήμη αωνίᾳ.

Αφήστε μια απάντηση