ΙΕΡΟΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΕΣ – Ιερ. ΜΑΡΚΟΣ ΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

,

,

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ  ΦΛΩΡΙΝΗΣ

Ιερ. ΜΑΡΚΟΣ ΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

 

Η οικογένεια τού π. Μάρκου, είχε μεγάλη δράσι κατά τον Μακεδονικόν Αγώνα.  Ο ένας αδελφός του, ως εκ θαύματος ξέφυγε και σώθηκε στο εξωτερικό. Ο άλλος αδελφός του, ο Γεώργιος, ήταν εφημέριος Κλεισούρας. Τον έσφαξαν μαζί με την πρεσβυτέρα οι Γερμανοί στην σφαγή τής πέντε Μαΐου τού ’44. [Πιθανόν στις 5 Απριλίου 1944].

Ο π. Μάρκος γεννήθηκε στην Κλεισούρα Καστοριάς και εγκατεστάθη από το 1920 στην Ολυμπιάδα Κοζάνης. Το τέταρτο από τους 1100 κατοίκους τού χωρίου, είναι πρόσφυγες από τον Πόντο. Φρόνιμος από παιδί, με ζωηρό εθνικό φρόνημα, έδειξε πάντα θάρρος κι αποφασιστικότητα. Έγινε ζηλωτής ιερεύς κι εργάσθηκε γιά την πνευματική πρόοδο τής ενορίας του.

Στην περιφέρεια αυτή εκδηλώθηκε μ’ επιμονή και πονηρία η βουλγαρική προπαγάνδα. Τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια—πολύτιμα την εποχή εκείνη των στερήσεων—εμοιράζοντο άφθονα στους κατοίκους. Η Βουλγαρική οργάνωσις ΝΟΦ απ’ τ΄ άλλο μέρος, σκορπούσε απειλές και θάνατο.

Μερικοί ξενόφωνοι παρασύρθηκαν και το Πάσχα τού ’42, θέλησαν να εμποδίσουν τον π. Μάρκο να κάμη την Αναστάσιμη Λειτουργία στα Ελληνικά. Ο γενναίος παπάς, αψήφησε τις απειλές. Ακόμα έκαμε σύστασι στούς κατοίκους να μη δέχονται τα δώρα των Βουλγάρων. Γιά τη στάσι του αυτή κινδύνεψε. Οι Βούλγαροι υπεκίνησαν τους Ιταλούς, που τον έδειραν πολλές φορές.

Στις 22 Ιουλίου τού ’45, άνδρες τής ΝΟΦ με στολή Ελλήνων χωροφυλάκων, έπιασαν τον π. Μάρκο και τον έφεραν στο Ραντόσι τού Ξινού Νερού. Εκεί τον σκότωσαν αφού πρώτα τού έκαμαν σκληρά βασανιστήρια. Ύστερ’ από όλα αυτά, «τέλειον απέλαυσε τον στέφανον εν ουρανοίς».

***************

Ἐπιμέλεια κειμένου:  « λληνικ μερολόγιο »

Πηγή το βιβλίο: “Εκτελεσθέντες και μαρτυρήσαντες κληρικοί 1941-1949″. 

Γι' αὐτό, τῶν ἱερέων ποὺ ἐμαρτύρησαν γιὰ τὴν Ἐκκλησία καὶ τὸ Ἔθνος τους,  ἄς εναι  μνήμη αωνίᾳ.

Αφήστε μια απάντηση