ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 31 ΜΑΪΟΥ

31 Μαΐου

1572.—Η Γερουσία των Βενετών κάνει δεκτό το αίτημα των Κρητικών οι οποίοι ζήτησαν άδεια ασκήσεως πειρατείας. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν ο Μιχαήλ Σπανόπουλος ή Σφακιώτης, ο Ιωάννης Μπασατούρης, ο Πέτρος Καραβέλλος και ο αδελφός τού (ζωγράφου) Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, Μανούσος. Τους εφοδίασαν με τέσσερεις φούστες (είδος πλοίου) των 18-20 πάγκων, αλλά και με ποσό 300 δουκάτων στον καθ’ έναν ως δάνειο. Στις δεσμεύσεις τής μεταξύ τους συμφωνίας, τους υποχρέωναν να επιτίθενται αποκλειστικά σε τούρκικους στόχους, να μην προκαλούν βλάβες σε χριστιανικά νησιά και τους κατοίκους τους, κ.α. Την σχετική αίτηση γιά κούρσους οι Κρητικοί είχαν υποβάλλει στις 22 Οκτωβρίου τής προηγούμενης χρονιάς.

1641.—Γεννιέται στα Καλάβρυτα ο μετέπειτα Πατριάρχης Ιεροσολύμων, και λόγιος, Δοσίθεος Νοταράς.

1646.—Ένας τρομακτικός σεισμός τού οποίου το μέγεθος υπολογίστηκε στα 6,3 Ρίχτερ, έπληξε την Λέσβο. Οι κάτοικοι τού νησιού, έχοντας στην μνήμη τον ιδίου μεγέθους σεισμό τού 1636 (16 Φεβρουαρίου αλλά και 4 Ιουνίου), «….απεφάσισαν να εξέλθουν όλοι στους αγρούς και τους λόφους και να κάνουν εκεί μόνιμες κατοικίες.»

.—Την ίδια ακριβώς ημέρα, όπως σημειώνει ο Ιταλός περιηγητής Piacena, ο καταστρεπτικός Εγκέλαδος πέρασε και από την Μεγάλη Ελλάδα. Στην Απουλία προκλήθηκαν εκτεταμένες καταστροφές, τόσο σε οικισμούς όσο και σε φρούρια.

1658.—Πειρατές οι οποίοι αλωνίζουν το ελληνικό Αρχιπέλαγος και την ευρύτερη περιοχή, καταφέρνουν να καταλάβουν μικρό σκάφος, ενώ άλλο ένα ελληνικό παραδόθηκε αυτόβουλα γιά να μην κακοποιηθούν οι άνθρωποι (μόνον τούρκους κυνηγούσαν οι συγκεκριμένοι Δυτικοί). Λίγο αργότερα, οι ίδιοι πειρατές έπεσαν πάνω σε τούρκικη γαλιότα (είδος πλοίου) η οποία έκανε δρομολόγιο από Αττάλεια προς Δαμιέττη, αλλά ήταν άτυχοι. Είχαν 3 νεκρούς και 7 τραυματίες. Οι απώλειες των 300 ανδρών τής γαλιότας μάς είναι άγνωστες.

1684.—Με την κήρυξη τού πολέμου τής Βενετίας στην τουρκία, ο στρατηγός Κορνάρο επιτίθεται στην Λευκάδα. Οι επιχειρήσεις των Δυτικών στο ελληνικό νησί είχαν μακρά διάρκεια.

1774.—Αναφορά ενός Ευρωπαίου πρόξενου στην Θεσσαλονίκη, μάς γνωστοποιεί την δράση τού Μακεδόνα κουρσάρου Καραμόσχου. Ο Καραμόσχος, την περίοδο τού ρωσοτουρκικού πολέμου, δρούσε υπό ρωσική σημαία και υπό τις διαταγές τού Ορλώφ (μαζί με άλλους) είχε επιδοθεί σε κλεφτοπόλεμο τής θάλασσας στα ελληνικά νερά. Η αναφορά τού πρόξενου Mure έκανε λόγο γιά επιδρομές πολλών μικρών σκαφών τού κουρσάρου στα μακεδονικά παράλια, τα οποία άρπαζαν όλα τα πλοία που συναντούσαν εκτός των γαλλικών.

1806.—Κορυφώνεται ο διωγμός των Κλεφτών από τους τούρκους στην Πελοπόννησο μετά από το φιρμάνι τού σουλτάνου το οποίο συνοδευόταν και από αφοριστικό τού Πατριάρχη. Ιδιαίτερα διώχθηκε η οικογένεια τού Κολοκοτρώνη· μάλιστα ο αδελφός του, Γιάννης, σκοτώθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν ζητώντας καταφύγιο από έναν καλόγερο, καταδώθηκε στους τούρκους. όπως διηγήθηκε ο Κολοκοτρώνης στον Τερτσέτη. Στο χωριό Καστάνια βρίσκεται ο πύργος τού Καπετάν Κωνσταντή Δουράκη (κτίσμα τού 18ου αι.), στον οποίο φιλοξενήθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης κατά την περίοδο τού διωγμού των Κλεφτών.

1810.—Ο τυχοδιώκτης πειρατής Νικόλαος Κεφαλάς από την Ζάκυνθο, παρουσιάζεται στους Παξούς με κουρσάρικο πλοίο υπό αγγλική σημαία, ανακοινώνοντας στους κατοίκους ότι είναι ο νέος διοικητής (οι Άγγλοι τότε διεκδικούσαν τα Ιόνια). Όταν έγινε γνωστή η απάτη, ο Κεφαλάς δραπέτευσε αρπάζοντας το δημόσιο ταμείο, ενώ οι κάτοικοι επαναστάτησαν κατά των Γάλλων διότι υφίσταντο τα πάνδεινα από διάφορους πειρατές, τους οποίους όμως οι κατοχικές δυνάμεις προστάτευαν ή ανέχονταν.

1821.—Οι οπλαρχηγοί Στερεάς Γιολδασαίοι και Γουβέλης επιτίθενται εναντίον των τούρκων στο Καρπενήσι (βλ.και 30/5).

1822.«Άφιξις τουρκικού στόλου υπό τον Καπετάν Καρά Αλή πασάν μετά στρατευμάτων εις Χίον.» Ο Καρά Αλή έφτασε με πολυάριθμο στόλο και στρατό στην Χίο. Από τις 31 Μαρτίου με την πυρπόληση τού ναού τής Παναγίας Τουρλωτής, δόθηκε το σύνθημα γιά να ξεκινήσει η μεγάλη σφαγή και οι λεηλασίες στο τραγικό νησί. Ο Καρά Αλή ήλθε γιά να συνεχίσει το «έργο». Από τον Μάρτιο και μετά και επί τέσσερεις μήνες έφταναν τούρκοι κατάδικοι από τις απέναντι ακτές με σκοπό τον φόνο, την λεηλασία και τα λάφυρα. Με διαταγή τού σουλτάνου θανατώνονταν βρέφη έως 3 ετών, αγόρια και άνδρες άνω των 12 ετών, γυναίκες άνω των 40 ετών, και αιχμαλωτίζονταν κορίτσια και γυναίκες από 3 έως 40 ετών και αγόρια από 3 έως 12 ετών. Γλίτωναν μόνο όσοι ασπάζονταν το ισλάμ.

1825.—Ο ελληνικός στόλος υπό τους Μιαούλη, Γ. Ανδρούτσο και Αποστόλη, νικά σε ναυμαχία έξω από τον κόλπο τής Σούδας τα πλοία καλύψεως τού τουρκικού στόλου.

.—«Μάχη παρά το μοναστήριον τού Προφήτου Ηλία, μίαν ώραν μακράν τού τουρκικού στρατοπέδου (εν Λιβανάταις) εις Πρωτ. Πρωτινόν τού Δήμου Δαφνόνος τής Επαρχίας Λοκρίδος. Νίκη Ελλήνων ων αρχηγοί ήσαν οι Κριεζώτης και Ρούκης των δε τούρκων ο Ταχήρ Αμπάζμπεης Ντίμπρας.»

1828.—Δεύτερη ημέρα τής ναυμαχίας στον Μικρασιατικό κάβο Μπαμπά μεταξύ τούρκων και των συνεργαζόμενων Μιαούλη και Κανάρη. Οι δύο ναυμάχοι θα ρημάξουν και δεύτερο πλοίο, ενώ η πράξη τους θα λογιστεί ως η τελευταία τού Ναυτικού Αγώνα τής Επαναστάσεως.

1834.—Ο Ιωάννης Κωλέττης θα σχηματίσει κυβέρνηση, η οποία όμως θα παραμείνει στην εξουσία έναν ακριβώς χρόνο. Κατά την διάρκεια αυτής τής κυβερνήσεως, οι Κολοκοτρώνης και Πλαπούτας παρέμειναν φυλακισμένοι μετά την καταδικαστική απόφαση τού Μάσσον και τής βαυαρικής Αντιβασιλείας, ενώ το καλοκαίρι θα ξεσπάσει αντικυβερνητική επανάσταση στην Μεσσηνία με τραγικά αποτελέσματα.

1869.—Ο Ηπειρώτης ευεργέτης και οικονομολόγος τής Νεώτερης Ελλάδος, Σταύρος Γεώργιος, πέθανε από ανακοπή καρδιάς ενώ βρισκόταν μέσα στο κτήριο τού καταστήματος τής Εθνικής Τράπεζας. Διετέλεσε Διοικητής τής Εθνικής Τράπεζας επί 27 συνεχή έτη. Στην διαθήκη του, την μικρή του περιουσία δώρισε ολόκληρη σε φιλανθρωπικούς σκοπούς και δωρεές, ενώ το πατρικό του σπίτι στα Ιωάννινα κι’ ένα σημαντικό ποσό (40.000 δρχ.) διέθεσε γιά την ίδρυση ορφανοτροφείου στην ιδιαίτερη πατρίδα του Ήπειρο, που τότε ακόμα βρισκόταν υπό οθωμανική κατοχή. Χάρις στις γνώσεις του σε οικονομικά και χρηματιστικά θέματα, καθώς και στην εντιμότητα και ανιδιοτέλεια τού χαρακτήρα του, τού ζητήθηκε από τον Καποδίστρια η συνδρομή γιά την ίδρυση τής πρώτης Ελληνικής Τράπεζας.

1880.—Επιστολή από την Λέρο αναφερόμενη στην πειρατεία που λυμαίνεται τα παράλια τής Μ. Ασίας και το Αιγαίο, γράφει ότι πριν λίγες ημέρες πειρατές λήστεψαν δύο χωριά κοντά στον Γέροντα. Δύο δε πειρατικά πλοία που έπλεαν κοντά στην Κάλυμνο και την Λέρο, συνέλαβαν ένα Μυτιληναίικο πλεούμενο από το οποίο αφού βασάνισαν τους επιβαίνοντες αφαίρεσαν πολλά χρήματα.

.—Κυβέρνηση και μία εταιρεία γαλλικών συμφερόντων, υπογράφουν συμφωνία γιά την αποξήρανση τής λίμνης Κωπαΐδας. Στους όρους τους οποίους υπέγραψαν, η Γαλλική εταιρεία διατήρησε το δικαίωμα τής επικαρπίας τής μισής εκτάσεως από αυτήν που θα αποξηραίνετο γιά 99 χρόνια, ενώ στην συνέχεια η κυριότητα θα επέστρεφε στο Ελληνικό Δημόσιο στο σύνολό της. Λίγο καιρό μετά, το 1887, άρχισε η πτώχευση τής Γαλλικής εταιρείας, ενώ το 1895 το έργο θα αναλάβει μία Αγγλική.

1903.—Με μεγάλο χορηγό τον  ευεργέτη Γ. Μαρασλή, από την Θράκη, εγκαινιάζεται η πρώτη Διεθνής Έκθεση των Αθηνών. Την περιουσία του ο Μαρασλής απέκτησε στην Οδησσό και με αυτήν ευεργέτησε τόσο την ελεύθερη Ελλάδα, όσο και τον αλύτρωτο Ελληνισμό. Φρόντισε την παιδεία των Ελληνόπουλων ιδρύοντας εκπαιδευτήρια και βιβλιοθήκες, αλλά και Παιδαγωγική Ακαδημία γιά την παιδεία των μελλοντικών δασκάλων.

1905.—Ο πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης, ενώ προσήρχετο εις την Βουλήν, δολοφονείται υπό τού Αντωνίου Κωσταγερακάρη, τροφίμου των χαρτοπαιγνίων, όστις, προσποιηθείς ότι ήθελε να τού επιδώση αναφοράν, τον επλησίασε και τού εβύθισε μάχαιραν εις την κοιλίαν. Είναι η δεύτερη δολοφονία πολιτικού προσώπου στην ιστορία τής Νεώτερης Ελλάδος και το πρώτο ελληνικό φωτορεπορτάζ που καλύφθηκε από τον Πουλίδη Πέτρο.

1906.—Μετά την τεράστια μάχη τής 29ης στην θέση «τού Βασίλη το χωράφι», μεταξύ Λεχόβου και Στρεμπένου, οι τούρκοι στέλνουν περισσότερα από 100 μουλάρια γιά να φορτώσουν τους νεκρούς τους. Στο σημείο όπου έγινε η ολοήμερη σύρραξη είχαν αφήσει πολυπληθή στρατό, έτσι ώστε να φυλάσσει τα πτώματα γιά να μην πλησιάσει άλλος και να μην γίνει αντιληπτό το μέγεθος τής τραγωδίας τους. Συνολικά οι τούρκοι είχαν 200 νεκρούς και 600 τραυματίες, τούς οποίους οι Μακεδονομάχοι έστειλαν ανεπιστρεπτί στον «Προφήτη».

1910.—Επεισόδια στο λιμάνι τού Πειραιά από πλήθος Ελλήνων το οποίο εισέβαλε στο ρουμανικό πλοίο «Αυτοκράτορας Τραϊανός» γιά να απελευθερώσει Έλληνα κρατούμενο. Των επεισοδίων είχε προηγηθεί μεθοδευμένη διασπορά ειδήσεως από την  ρουμάνικη προπαγάνδα. Μετά από αυτό, η ρουμάνικη κυβέρνηση προέβαλε διάφορες αξιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ τα δημοσιεύματα τού ρουμάνικου Τύπου φρόντιζαν να διογκώνουν το γεγονός και να υποδαυλίζουν την ήδη τεταμένη κατάσταση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να ξεσπάσουν στην ελληνική παροικία νέοι διωγμοί, εξορίες και τρομοκρατία.

1912.—Στα πλαίσια τής αναβαθμίσεως τής αεροπορίας, γενναίες είναι οι εισφορές ιδιωτών καθώς και ομογενών μας από το εξωτερικό. Ο Δωδεκανήσιος ομογενής Μιχαήλ Καζούλλης από την ευημερούσα Ελληνική κοινότητα τής Αιγύπτου, το 1912 έστειλε χρυσά ναπολεόνια γιά να αγοραστούν τέσσερα αεροπλάνα – από τα πρώτα στην Ευρώπη – τα οποία έλαβαν μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους. Ήταν νυμφευμένος με την κόρη τού Στέφανου Δραγούμη και αδελφή τής Ναταλίας Δραγούμη, συζύγου τού Παύλου Μελά.

.—Οι αρχές τής Σάμου χορηγούν αμνηστία στον Θεμιστοκλή Σοφούλη και τους οπαδούς του.

1913.—Γίνεται η επίσημη προσάρτηση των νήσων Χίου και Λέσβου.

1914.—Ο υπουργός Οικονομικών τής Ελλάδος, Αλ. Διομήδης, αναγνωρίζοντας την προσφορά τού Μακεδονομάχου και ιατρού κατά την διάρκεια τού Αγώνα Αναστάσιου Χρυσάφη, υπογράφει χορήγηση συντάξεως ύψους 300 δραχμών στην χήρα σύζυγό του Αθανασία και στα πέντε ανήλικα τέκνα τους. Οι εγκληματίες βούργαροι την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων και αποχωρώντας από την πόλη των Σερρών, έσυραν αυτόν και πολλούς άλλους ως ομήρους. Όταν έφτασαν στο Λιμπούνοβο τον σκότωσαν με τον υποκόπανο όπλου μέσα σ’ ένα χωράφι αραβόσιτου όπως και όλους τους άλλους, αφήνοντας (μέχρι σήμερα) τα κόκκαλά τους να ασπρίζουν άταφα. Ανατριχιαστικές είναι οι περιγραφές τού Γάλλου δημοσιογράφου Γ. Μπουτώ γιά την ανακάλυψη των πτωμάτων τού ήρωα και των άτυχων συντρόφων του (…)

1915.—Οι Βορειοηπειρώτες αδελφοί εκλέγουν τούς βουλευτές-εκπροσώπους τους γιά την Ελληνική Βουλή. Το σύστημα των εκλεκτόρων θα επαναληφθεί και στις 6 Δεκεμβρίου τής ίδιας χρονιάς, αναδεικνύοντας 14 βουλευτές οι οποίοι έγιναν δεκτοί στην Βουλή των Αθηνών εν μέσω απίστευτων εκδηλώσεων!

1918.—Η κυβέρνηση Βενιζέλου, η οποία προέκυψε μετά από το στρατιωτικό πραξικόπημα τής Εθνικής Άμυνας (τού ίδιου), επαναφέρει την ισοβιότητα των δικαστών λειτουργών την οποία ο ίδιος είχε καταργήσει. Βεβαίως, με τις σχετικές αλλαγές στα πρόσωπα που πλαισίωναν τις θέσεις (…)

1919.—Ο Ελληνικός Στρατός εκκαθαρίζει την περιοχή τής Περγάμου από άτακτα στοιχεία των τούρκων.

.—Βασιλικό Διάταγμα ενέκρινε πίστωση 20.000.000 δραχμών γιά την εγκατάσταση των παλιννοστούντων ομογενών στην Ανατολική Θράκη και στα Μικρασιατικά παράλια τής Προποντίδας. Οι Έλληνες τής Ανατολικής Θράκης – Βιλαέτια Αδριανουπόλεως και Κωνσταντινουπόλεως – έφτασαν τις 730.822 ψυχές. Αρχικά απελευθερώθηκε η Δυτική Θράκη και στην συνέχεια (Ιούλιος 1920), η Ανατολική, οπότε και ξεκίνησε η παλιννόστηση των προσφύγων στις γενέτειρές τους. Με την Συνθήκη των Σεβρών (10 Αυγούστου 1920) η Ανατολική Θράκη παραχωρήθηκε στην Ελλάδα, ενώ η Κωνσταντινούπολη και τα στενά τού Ελλησπόντου κηρύχτηκαν ουδέτερη ζώνη ελεγχόμενη από συμμαχική Επιτροπή. Δυστυχώς, μόλις οι Έλληνες άρχισαν να αναλαμβάνουν και να ανορθώνουν τα ερείπια, αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν γιά άλλη μία φορά λόγω τής Μικρασιατικής Καταστροφής και μάλιστα στην Ανατολική Θράκη σε διάστημα 15 ημερών.

1920.—Στο Μέτωπο τής Μ. Ασίας σημειώνονται μικροσυμπλοκές περιπόλων.

1921.—Η Ελληνική Στρατιά στην Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις άτακτων τούρκων.

.—Ο βασιλέας Κωνσταντίνος Α΄, μετά την άφιξή του στην Σμύρνη στις 30 Μαΐου και την ενθουσιώδη υποδοχή που τού επιφυλάχθηκε, απευθύνει διάγγελμα προς το Στράτευμα. Ως ημέρα αναχωρήσεως από τον Πειραιά είχε επιλέξει την επέτειο τής Αλώσεως, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό Δημήτριο Γούναρη, τους υπουργούς Θεοτόκη, Μπαλτατζή, Στράτο και τους πρίγκιπες Παύλο, Νικόλαο και Ανδρέα. Το καλοκαίρι τού 1921, θα ξεκινήσει η εκστρατεία που είχε σκοπό την συντριβή των κεμαλικών δυνάμεων και την επιβολή τής Συνθήκης των Σεβρών στην νέα κυβέρνηση τής Άγκυρας, με την διαφορά ότι αυτή η επίθεση θα έπρεπε να είχε γίνει δύο χρόνια πριν, το καλοκαίρι τού 1919.

1922.—Σ’ ολόκληρο το Μέτωπο στην Μ. Ασία σημειώνεται δράση πυροβολικού και περιπόλων.

1924.—Η Ελληνική Βουλή με ψήφισμά της, αποφασίζει την προαγωγή των πρωτεργατών τού πραξικοπήματος τού 1922, Νικόλαου Πλαστήρα και Στυλιανού Γονατά, σε αντιστράτηγους.

1925.—Στην Κωνσταντινούπολη, οι τούρκοι συλλαμβάνουν τον ανταποκριτή τής εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος” των Αθηνών, με την δικαιολογία ότι δημοσίευσε υβριστικό άρθρο.

1941.—Οι Γερμανοί έγιναν κύριοι ολόκληρης τής Κρήτης και ελάχιστες φωλιές αντιστάσεως έμειναν.

.—Οι Γερμανοί διατάζουν τον περιορισμό τής κυκλοφορίας των Ελλήνων πολιτών από τις 10 το βράδυ μέχρι το πρωί.

.—Ο μόλις ενός μηνός (δωσίλογος) πρωθυπουργός Τσολάκογλου, κάνει έκκληση στον ελληνικό λαό να σταματήσουν οι εκδηλώσεις εναντίον των Κατοχικών.

1944.—Οπλισμένοι Γερμανοί εισέβαλαν στο Μουσείο Θεσσαλονίκης και αφαίρεσαν μαρμάρινο άγαλμα γυναικός.

.—Οι απάνθρωποι Γερμανοί απαγχόνισαν σαράντα άτομα στο χωριό Δασόλοφο των Φαρσάλων. Οι 39 ήταν άνδρες και μία γυναίκα, τούς οποίους έστησαν στα δέντρα και στα κτήρια τού σιδηροδρομικού Σταθμού. Λίγες ημέρες πριν (24/5ου) οι κομμουνιστές ενήργησαν τυφλό κτύπημα στον σιδηροδρομικό σταθμό.

1945.—Πέντε καθηγητές Πανεπιστημίου, κατόπιν επιτόπιας και ενδελεχούς έρευνας, δημοσιεύουν την έκθεσή τους γιά τις βουργαρικές ωμότητες την περίοδο τής Κατοχής. Μεταξύ άλλων, η έκθεση αναφέρει: «[…] Ευθύς ως οι Βούλγαροι εισήλθον εις τας ελληνικάς επαρχίας έθεσαν με αμείλικτον συστηματικότητα εις εφαρμογήν το πρόγραμμα του εκβουλγαρισμού αυτών …»

1946.—Ο μητροπολίτης Ρόδου Απόστολος παραιτήθηκε, μετά από 33 χρόνια και ύστερα από πιέσεις τού Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο αξίωνε την παραίτησή του γιά λόγους σκοπιμότητας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Μάξιμος με τηλεγράφημά του, έδωσε εντολή στον Αρχιμανδρίτη Φιλήμονα Φωτόπουλο από την Κω να μεταβεί στην Ρόδο και ν’ αναλάβει τα καθήκοντα τού Πατριαρχικού Επιτρόπου. Ο Ρόδου Απόστολος κατηγορήθηκε από τον κλήρο και τον λαό γιά φιλική στάση απέναντι στους εχθρούς κατά την περίοδο τής ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα.

1947.—Ο Εθνικός Στρατός και δυνάμεις χωροφυλακής εκδιώκουν κομμουνιστές που εισέβαλαν στο Κιλκίς.

1948.—Η «Προσωρινή Κυβέρνηση τού Βουνού» η οποία προσφάτως και γιά λόγους σκοπιμότητας πρόσθεσε τον όρο «Δημοκρατική» στο όνομά της, καταθέτει πρόταση ειρήνευσης στην Εθνική Ελληνική Κυβέρνηση.

1951.—Τερματίζεται η κατάληψη τού υπουργείου Εθνικής Άμυνας από στρατιωτικούς τής παραστρατιωτικής οργανώσεως Ι.Δ.Ε.Α., οι οποίοι διαμαρτύρονταν γιά τον υποτιθέμενο εξαναγκασμό σε παραίτηση τού στρατάρχη Παπάγου.

1952.—Μετά τις περιπέτειες με την υγεία του ήδη από τον Νοέμβριο τού 1951, ο Ν. Πλαστήρας αναλαμβάνει και πάλι τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα. Λίγες όμως ημέρες μετά (12/6ου), θα αναχωρήσει γιά θεραπείες στην Γαλλία.

1957.—Φονεύθηκε από αυτοκίνητο που οδηγούσε λοχίας τής Βάσης των ΗΠΑ στο Ελληνικό, ο πρώην αρχηγός τού ΕΛΑΣ και βουλευτής τής Ε.Δ.Α,, Στέφανος Σαράφης. Οδηγός τού αυτοκινήτου ήταν ο Ιταλοαμερικανός υποσμηνίας Μάριο Μουζάλι, ο οποίος υπηρετούσε στην 22η μοίρα διαβιβάσεων τής  Αεροπορικής Βάσης των ΗΠΑ στο Ελληνικό. Στο συμβάν τραυματίστηκε και η Αγγλοαυστριακή σύζυγός του, Μάριον Πάσκο, ενώ η Ε.Δ.Α. έκανε λόγο γιά «προσχεδιασμένο ατύχημα».

1964.—Ημερομηνία δημιουργίας τής ποδοσφαιρικής ομάδας τού Πανσερραϊκού. Η ομάδα προέκυψε από την συνένωση των ιστορικών συλλόγων τής πόλεως των Σερρών, «Απόλλων» και «Ηρακλής».

1969.—Ισχυρός σεισμός πλήττει την περιοχή των Καλαβρύτων. Καταγράφηκαν πολλές ζημιές σε κτήρια τής ευρύτερης περιοχής.

1991.—Τεράστια διαδήλωση στην Ουάσιγκτον στο Ellipse, πίσω από τον Λευκό Οίκο, με 85.000 Έλληνες διαδηλωτές απ’ όλη την Αμερική, πραγματοποιήθηκε σαν σήμερα γιά το «Σκοπιανό». Οι αγώνες τής Ομογένειας γιά το λεγόμενο «Σκοπιανό», είχαν αρχίσει από τον Ιανουάριο τού 1991. Ο Φώτης Γερασόπουλος ως Ύπατος Πρόεδρος τής Παμμακεδονικής, αναφερόμενος σε μία συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο τής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή στις 24 Ιουλίου τής ίδιας χρονιάς στην Αθήνα, είπε ότι τού μετέφερε τις ανησυχίες του γιά τις εξελίξεις στα Βαλκάνια τονίζοντας ότι οι σκοπιανοί θα ζητήσουν ανεξαρτησία από τους Σέρβους και καπηλευόμενοι τα ελληνικά σύμβολα και την ιστορία, θα εργαστούν έτσι ώστε να δημιουργήσουν «Μακεδονική εθνότητα». Τότε ο Καραμανλής τον καθησύχασε, λέγοντάς του ότι οι Σέρβοι δεν πρόκειται να αφήσουν τους Σκοπιανούς να δημιουργήσουν ανεξάρτητο κράτος και ότι εθνότητα χωρίς ιστορία και βαθιές πολιτιστικές ρίζες δεν μπορεί να δημιουργηθεί…

.—Η 17Ν επιτίθεται με δυο ρουκέτες με στόχο την εταιρία Λέβενμπρόϊ (Lowenbrau) στην Αταλάντη.

1992.—Σαν σήμερα απεβίωσε η λογοτέχνης και εικαστική δημιουργός, Μαρία Τσίκουλα – Γαϊταντζή.

1996.—Στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Κληρίδης δηλώνει ότι το μόνο σημείο συμφωνίας με τους τουρκοκυπρίους είναι η ιδέα τής διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

2001.—Ο πολιτικός εκπρόσωπος τού «Ου-τσε-κα» Σκοπίων, Αλί Αχμέτι, σαν σήμερα έδωσε συνέντευξη σε κρατικό ραδιόφωνο τής Αυστραλίας, από την Ελβετία όπου βρισκόταν. Μεταξύ άλλων απείλησε άμεσα την Ελλάδα λέγοντας· «…. θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα [των Τσάμηδων], τόσο στα Σκόπια όσο και στην Ελλάδα», ενώ ισχυρίστηκε ότι στις αρχές τού έτους, καταρτίστηκε σχέδιο στην Ελβετία γιά ίδρυση «Απελευθερωτικού στρατού Τσαμουριάς».

2014.—Ως επίσημος και επίτιμος καλεσμένος στα εγκαίνια τού Αστυνομικού τμήματος  στην Επαρχία Λιβαδειάς Βορείου Ηπείρου, παραβρέθηκε ο αρχηγός τής αλβανικής αστυνομίας Αρτάν Ντίντι. Αυτός, δολοφόνησε (στην πρώτη λεωφορειοπειρατεία από αλβανό σε ελληνικό έδαφος στις 29/5/1999), τον Έλληνα όμηρο Γιώργο Κουλούρη, τότε που ο  απαγωγέας Φλαμούρ Πίσλι είχε οδηγήσει το λεωφορείο στην περιοχή τού Ελβασάν· η αλβανική αστυνομία ισχυρίστηκε ότι μπερδεύτηκε, νομίζοντας ότι ο Γιώργος Κουλούρης ήταν ο λεωφορειοπειρατής. Μόνη της η οικογένεια Κουλούρη ζήτησε την δικαίωση τού Γιώργου, αλλά η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο… (Την Άνοιξη τού 2015 ο Ντίντι υπέβαλε την παραίτησή του, εμπλεκόμενος σε σκάνδαλο αποκρύψεως στοιχείων από την Ιντερπόλ σχετικά με τον καταζητούμενο αλβανό βουλευτή, Μαρκ Φρόκου, ο οποίος κατηγορείτο γιά δολοφονία στο Βέλγιο, το 1999).

2016.—Ο ψευτομουφτής Ξάνθης Μετέ και το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής. Σε δήλωσή του σαν σήμερα στην παράνομη συνεδρίαση τής «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης», ο ψευτομουφτής Μετέ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έχουν εξουσιοδοτηθεί βουλευτές, δήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχες να γνωστοποιήσουν στα ανώτατα όργανα τού Ελληνικού κράτους «τις πιέσεις» τις οποίες δέχεται η «μειονότητα». Στην περίπτωση  που, μετά από αυτό δεν σταματήσουν τα υποτιθέμενα «προβλήματα», τότε θα προβούν σε πορεία διαμαρτυρίας. Με αυτήν την μεθόδευση, ο ψευτομουφτής επιχείρησε να δημιουργήσει (από το πουθενά) ένα νέο ελληνοτουρκικό πρόβλημα, δηλαδή μία νέα τουρκική απαίτηση σε βάρος τής Ελλάδας. Το αξιοπερίεργο στην συγκεκριμένη παράνομη συνεδρίαση, είναι ότι δεν υπάρχει κανένα φωτογραφικό ντοκουμέντο, ενισχύοντας τις υποψίες πως η συνεδρίαση δεν έγινε ποτέ, αλλά το «αποτέλεσμά» της είναι κείμενο που συντάχθηκε μέσα στο τουρκικό προξενείο τής Κομοτηνής (από τον αρμόδιο επικεφαλής τής ΜΙΤ, Ιρφάν Τσετίν).

2019.—Με οργιώδεις ρυθμούς εξακολουθεί η τακτοποίηση «ημετέρων» στην Βουλή με ρουσφετολογικές μετατάξεις (λίγες ημέρες πριν κλείσει ενόψει εκλογών).  Δύο στελέχη τής Βουλής σε σημαντικές θέσεις υπό τον Νίκο Βούτση, φρόντισαν να διορίσουν τις κόρες τους λίγα μόνο εικοσιτετράωρα πριν η «εθνική» αντιπροσωπεία διαλυθεί γιά τις εκλογές, ενώ δεν λείπουν οι διορισμοί δημοσιογράφων στο κανάλι τής Βουλής και μετατάξεις άλλων θυγατέρων υπουργών τής αριστερής κυβέρνησης. Η διευθύντρια τού Γενικού Γραμματέα τής Βουλής, Βασιλική Τσακανίκα (η οποία τον Νοέμβριο τού 2015 διορίστηκε ως μετακλητή υπάλληλος), φρόντισε να διορίσει σαν σήμερα την κόρη της Αλεξάνδρα Αλεξανδροπούλου στο Ίδρυμα τής Βουλής. Την κόρη της, Μαρίνα Λελούδα Σκουρογιάννη, βόλεψε και η προϊσταμένη τής Κοινοβουλευτικής Ομάδας τού ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Πανταλού στην ίδια υπηρεσία (Ίδρυμα τής Βουλής) την ίδια ημερομηνία.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.eistoria.com

Αφήστε μια απάντηση