ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ (+ 2/7/1956)

,

2-7,

Παρασκευά Ανδρέας. Γεννήθηκε στο χωριό Κώμα τού Γιαλού, τού διαμερίσματος Καρπασίας, στις 30 Νοεμβρίου 1940. Σκοτώθηκε στις 2 Ιουλίου 1956 στο χωριό του, αφού πυροβολήθηκε από Άγγλους στρατιώτες. Γονείς : Παρασκευάς Αλεξάνδρου και Αικατερίνη Παρασκευά. Αδέλφια : Αντώνης, Αλεξάνδρα, Έλλη, Ευγενία, Αλέξανδρος, Αναστάσης, Ηλιού και Ανδρέας, ο οποίος γεννήθηκε μετά τον θάνατό του παίρνοντας  το όνομά του.

……….Ο Ανδρέας Παρασκευά τελείωσε το δημοτικό σχολείο Κώμας τού Γιαλού και φοίτησε μέχρι την τετάρτη τάξη στο Γυμνάσιο Γιαλούσας.

……….Εντάχθηκε στον αγώνα τής ΕΟΚΑ κατά το τέλος τού 1955, στην μαθητική ομάδα τού Γυμνασίου Γιαλούσας, κι η όλη δράση του χαρακτηριζόταν από αυθορμητισμό και γενναιότητα. Σύλληψη, φυλάκιση, θάνατος, δεν περνούσαν από το μυαλό του. Σε εισήγηση τού πατέρα του ότι ήταν πολύ μικρός γιά να ενταχθεί σε ένα τόσο μεγάλο αγώνα, απάντησε: “Άργησες, πατέρα, να μού το πεις. Ο γιός σου μεγάλωσε από την στιγμή που έδωσε τον μεγάλο του όρκο. Πατέρας μου και μάνα μου τώρα είναι η Ελλάδα”.

……….Στις ενέργειές του εναντίον των Άγγλων είχε συμπαραστάτη και τον πατέρα του, ο οποίος ήταν μεν αριστερός αλλά  καταδιώχθηκε από το Κόμμα του γιά την συμπαράσταση προς τον γιό του.   «Μετά το θάνατο τού γιού μου», αναφέρει ο ίδιος, «ούτε καφέ δεν προσφέρονταν οι αριστεροί φίλοι μου να με κεράσουν και έφευγαν από το καφενείο, όταν πήγαινα εγώ. Όμως καμάρωνα που ο γιός μου έδωσε την ζωή του γιά την πατρίδα. Ήμουν φτωχός και τα παιδιά μου ήταν πολλά. Όμως δούλεψα πολύ σκληρά και μόρφωσα όλα τα παιδιά μου, γιατί ήθελα να έχουν μία καλή θέση στην κοινωνία και να είναι αντάξια τού ήρωα αδελφού τους».

……….Ήταν Δευτέρα, 2 Ιουλίου 1956 και η ώρα 2:30 μετά το μεσημέρι, όταν ο Ανδρέας Παρασκευά με συναγωνιστή του, που ήταν σηματοδότης του, έστησαν ενέδρα σε Άγγλους στρατιώτες μέσα στο χωριό τους γιά βομβιστική επίθεση. Όταν η αυτοκινητοπομπή έφτασε στο κέντρο τού χωριού, ο Ανδρέας έριξε την βόμβα του, από την έκρηξη τής οποίας πληγώθηκαν δυο Άγγλοι στρατιωτικοί. Οι Άγγλοι τον κυνήγησαν από τις στέγες και τα μπαλκόνια των σπιτιών όπου είχαν πάρει θέσεις. Έγινε αντιληπτός, όταν έτρεξε να εξαφανιστεί με το ποδήλατό του και πυροβολήθηκε.

Έπεσε ηρωικά σε ηλικία δεκαπεντέμισι μόλις χρόνων.

***
Πηγή κειμένου: Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης ΙΔ.Α.Α.Ε 
Πηγή εικόνας : http://www.eoka.org.cy
Επιμέλεια κειμένου και εικόνας: Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο 

Αφήστε μια απάντηση