ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 11 ΙΟΥΛΙΟΥ

,

14-12-2014,

11 Ιουλίου

.

813.—Ενώ ο βάρβαρος Κρούμος πλησιάζει απειλητικά τα τείχη τής βασιλεύουσας, ο Αυτοκράτορας Μιχαήλ Α΄ Ραγκαβές παραιτείται τού θρόνου και με δική του προτροπή, νέος Αυτοκράτορας αναγορεύεται ο ικανότατος στρατηγός του, Λέων Ε΄. Η διαφορά των δύο Αυτοκρατόρων όσον αφορά τις ενέργειες αντιμετωπίσεως τής βουργαρικής απειλής στην Θράκη είναι χαρακτηριστική. Σε αντίθεση με τον διστακτικό και υποχωρητικό Ραγκαβέ, ο Λέων Ε΄έδειξε αποφασιστικότητα.  Συνδυασμένη με τις στρατηγικές του ικανότητες, κατάφερε να αντιμετωπίσει νικηφόρα τους βούργαρους, και μετά τον θάνατο τού Κρούμου, να κλείσει ειρήνη με αποτέλεσα την απαλλαγή τής Αυτοκρατορίας από την απειλή τους γιά αρκετά χρόνια. Κατά την διάρκεια τής ειρηνικής περιόδου, ο Αυτοκράτορας φρόντισε να οργανώσει τα διοικητικά τού κράτους και να ανοικοδομήσει τις κατεστραμμένες από τις βουργαρικές επιδρομές πόλεις τής Θράκης και τής Μακεδονίας.

1470.—Αρχίζει η τελευταία και επιτυχής επίθεση τού Μωάμεθ κατά τής πολιορκούμενης Χαλκίδας. Δύο οθωμανικές επιθέσεις στις 25 και 30 Ιουνίου αποκρούστηκαν επιτυχώς από τούς Ενετούς και οι απώλειες γιά τους τούρκους ήταν βαριές. Περίπου 16.000 τούρκοι σκοτώθηκαν, ενώ 30 γαλέρες τού στόλου τους καταστράφηκαν ολοσχερώς. Παρ’ όλο τον βομβαρδισμό, τα οχυρά άντεχαν και ο Μωάμεθ ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει την μάχη· πείστηκε μόνο από τις συνεχείς εκκλήσεις τού Μαχμούτ Πασά γιά μία τελευταία προσπάθεια. Αυτή η τελευταία προσπάθεια ξεκίνησε στις 11 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε στις 12, με την κατάληψη τού Νεγκρεπόντε από τούς οθωμανούς.

1687.—Ο Σανούτο μαζί με τον ιππότη Αγησίλαο Σιγούρο από την Ζάκυνθο, καταφέρνουν να περάσουν από το Ρίο αποκόπτοντας κάθε εφοδιασμό των τούρκων τής Πελοποννήσου. Ο εφοδιασμός επιτυγχάνονταν με πολυάριθμα πλοιάρια Επτανησίων, τα οποία οι τούρκοι είχαν επιτάξει.

1722.—Ο νεομάρτυς Νικόδημος από το Ελβασάν τής Ηπείρου αποκεφαλίζεται.

1766.—Ο σεισμός που ερείπωσε την Κεφαλλονιά. Ήταν μόλις πέντε η ώρα το πρωί, όταν ο Εγκέλαδος κτύπησε με σεισμό μεγέθους 6,7 Ρίχτερ το άτυχο νησί. Στο Αργοστόλι ισοπεδώθηκαν κυριολεκτικώς σπίτια, ενώ, «ούτε κωδωνοστάσιο δεν έμεινε όρθιο στην πόλη και στην εξοχή». Το κακό συμπλήρωσαν δύο μετασεισμοί, την ίδια ημέρα, με αποτέλεσμα οι νεκροί να φθάσουν τους είκοσι. Λόγω τής διάρκειας τού φαινομένου (δύο μήνες), αρκετοί άνθρωποι κατέφυγαν γιά μεγαλύτερη ασφάλεια στην Πελοπόννησο.

1767.—Ακριβώς ένα έτος μετά την μεγάλη καταστροφή, η Κεφαλλονιά δέχεται τον μεγαλύτερο σεισμό που είχε γνωρίσει έως τότε. Από τα χαλάσματα των γκρεμισμένων σπιτιών που δημιούργησαν τα 7,2 Ρίχτερ, οι δρόμοι εξαφανίστηκαν ή κατέστησαν αδιάβατοι. Ο τραγικός απολογισμός ήταν 2.642 οικίες γκρεμισμένες ή ετοιμόρροπες, 2.942 με μικρότερες βλάβες και, 253 άνθρωποι νεκροί.

1769.—Δύο πειρατικά πλοία από το Δούλτσινο και την Μπαρμπαριά, επιτίθενται σε εμπορικό πλοίο έξω από τα Κύθηρα. Το πλήρωμα τού εμπορικού υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το σκάφος γιά να σωθεί.

1807.—Κεφαλλονίτικο πειρατικό με ρωσική σημαία και καπετάνιο τον Δημήτριο Κουντούρη, καταλαμβάνει το Υδραίικο εμπορικό σκάφος «Άγιος Νικόλαος» το οποίο είχε επίσης ρώσικη σημαία.

1820.—Ο νεομάρτυς Νεκτάριος ο εκ Βρυούλλων, εκτελείται δι’ αποκεφαλισμού στα Βρύουλλα τής Μικράς Ασίας.

1821.—«Μάχη εν τοις μεθορίοις τής Βλαχίας και Ουγγαρίας. Νίκη τούρκων. Εν αυτή οι Έλληνες εστρατηγήθησαν υπό τού αρχιμανδρίτου Σέρβου κατά Σελήμ Μεχμέτ εφέντη».

.—Οι τούρκοι συνεχίζουν τις σφαγές των Ελλήνων στην νήσο Κύπρο (κατέσφαξαν 100 προκρίτους λόγω τής συμμετοχής τους στην επανάσταση).

.—«Σφαγαί χριστιανών εν Κω». 12.000 ήταν οι τούρκοι τού νησιού και 6.000 οι χριστιανοί. Οι τούρκοι όμως, έφεραν και 600 άτακτους οπλοφόρους και αυτοί άρχισαν με αταξίες, αρπαγές, φόνους και βιασμούς.

1822.—Εφαρμόζοντας το σχέδιο το οποίο ελήφθη την χθεσινή, οι Έλληνες αρχίζουν τις δολιοφθορές εναντίον τού στρατεύματος τού Δράμαλη. Κατά πρώτον πυρπολούν τον κάμπο τού Άργους και δηλητηριάζουν όλες τις πηγές.

.—Την ίδια ημέρα, οι Ζαχαρόπουλος, Μπαρμιτσιώτης και Κουμουτσιώτης αρχίζουν την πολιορκία τού παλαιού κάστρου τού Άργους.

1823.—«Παραίτησις Προέδρου Βουλής Αλεξ. Μαυροκορδάτου». Ο Μαυροκορδάτος υποβάλλει παραίτηση από πρόεδρος τής Βουλής, αλλά δεν γίνεται αποδεκτή.

.—«Άφιξις τουρκικού στόλου εις Ακροκόρινθον. Κανονιοβολισμός Ακροκορίνθου και μάχη. Νίκη Ελλήνων αρχηγούμενων υπό τού Στάϊκου Σταϊκόπουλου κατά Καπετάν Χουσρέφμπεη». Ο τουρκικός στόλος κανονιοβολεί την Ακροκόρινθο και στην συνέχεια δι’ αγημάτων του, συνάπτει μάχην. Οι Έλληνες υπό τον Σταϊκόπουλο νικούν τούς τούρκους. Η πολιορκία τής Ακροκορίνθου θα συνεχιστεί έως τον Οκτώβριο τού ιδίου έτους, οπότε οι έγκλειστοι ζήτησαν τον Κολοκοτρώνη γιά να διαπραγματευτούν την παράδοσή τους. Η Ακροκόρινθος παραδόθηκε οριστικά στους Έλληνες το μεσημέρι τής 26ης Οκτωβρίου 1823.

1825.—Οι τούρκοι δι’ εφόδου προσπάθησαν να καταλάβουν το Μεσολόγγι αλλ’ απέτυχαν. «Μάχη έξω τού Μεσολογγίου και νίκη Ελλήνων. Κατ’ αυτήν παρέστη μέρος τής φρουράς τού Μεσολογγίου κατά Μεχμέτ Ρεσίτ πασά Κιουταχή».

1826.—«Άλλη μάχη παρά το Θριάσιον πεδίον τής Αττικής και φυγή τούρκων. Εν αυτή αρχηγοί ήσαν των μεν Ελλήνων οι Βάσσος Μαυροβουνιώτης και Κριεζώτης των δε τούρκων ο Ασλάμπεης». Νέα μάχη στο Θριάσιο Πεδίο Αττικής μεταξύ Ελλήνων και τούρκων. Στην μάχη ενίκησαν οι Έλληνες.  Ο Βάσος και ο Κριεζώτης θα συνεχίσουν να συγκρούονται μέχρι τα μέσα Ιουλίου με τις δυνάμεις τού Κιουταχή και τού Ομέρ Πασά σε διαδοχικές μάχες στην ανατολική Αττική χωρίς να υποχωρήσουν, εμποδίζοντας έτσι τους εχθρούς να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή.

.—«Ο Μουστάμπεης εκυρίευσε τον λόφον τού Μουσείου Αθηνών».

1828.—«Οι Κίτσος Τζαβέλλας, Ν. Τζαβέλλας και Γιαννάκης Στράτος εκυρίευσαν τας πόλεις Λιδωρίκιον και Μαλανδρίνου τού Δήμου Αιγιτίου τής Επαρχίας Δωρίδος».

1829.—«Συνεκροτήθη εν Άργει η Δ΄Εθνική Συνέλευσις υπό την Προεδρίαν τού Γ. Σισίνη παρόντος και τού Κυβερνήτου Ιωάννου Καποδιστρίου». Αρχίζει στο Άργος τις εργασίες της η συγκληθείσα από τον Ι. Καποδίστρια Εθνική Συνέλευση, αποτελούμενη από 236 πληρεξούσιους. Πρώτος πρόεδρος αυτής εξελέγη ο Γ. Σισίνης και δεύτερος ο Γ. Μαυρομιχάλης.

1830.—Διὰ διατάγματος τῆς 11ης Ἰουλίου 1830 τοῦ Κυβερνήτου τῆς Ἑλλάδος Ἰωάννου Καποδιστρίου, ὁ Κάρπος Παπαδόπουλος προαχθεῖς, διωρίσθη Φρούραρχος τοῦ Παλαμηδίου. Ὁ γενναῖος οὕτος Θρᾲξ πολεμιστής, ὁ ὁποῖος σημειωτέον ὅτι ἔγραψε καὶ ἐνδιαφέροντα ἀπομνημονεύματα ἀπὸ τὴν ζωὴν του εἰς τὰ στρατεύματα τῆς Ἐπαναστάσεως, ἀπέθανε Ἀντισυνταγματάρχης εἰς τὸ Μεσολόγγιον.

1832.—Γεννήθηκε σαν σήμερα στο Ναύπλιο ο Χαρίλαος Τρικούπης, πρωθυπουργός τής Ελλάδος. Γιός τού Σπυρίδωνος Τρικούπη, πρώτου πρωθυπουργού τής Ελλάδος μετά την Επανάσταση τού 1821 και τής Αικατερίνης, αδερφής τού Αλεξάνδρου Μαυροκορδάτου. Ανάδοχός του, ο ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης.

1840.—Το Πλημμελειοδικείο Αθηνών αθωώνει τους Νικήτα Σταματελόπουλο, Γεώργ. Καποδίστρια και Ν. Ρενιέρη, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί αδίκως ως συμμετέχοντες σε νέο πολιτικοθρησκευτικό κίνημα (την «Φιλορθόδοξη Εταιρεία» τού Οικονόμου εξ Οικονόμων). Το κίνημα τού Οικονόμου είχε παρεξηγηθεί – και μάλλον συκοφαντηθεί-, σε μία μετεπαναστατική Ελλάδα η οποία μαστίζετο σφοδρά από την πτωχεία, τις ληστρικές συμμορίες, τα συχνά κινήματα, αλλά και τις θρησκευτικές έριδες.

1865.—Ο αδελφός τού Διονυσίου Σολωμού, Δημήτριος, μεταφέρει τα οστά τού ποιητή στην Ζάκυνθο, όπου και ετάφησαν σε επιβλητικό μαυσωλείο, ανεγερθέν στην κεντρική πλατεία τής πόλεως.

.—Η καταστροφή τού Ιουλίου στην Λέσβο. Τα περισσότερα σπίτια στον Μόλυβο (Μήθυμνα) κατέρρευσαν από τα 6,7 Ρίχτερ τού νέου σεισμού, μαζί με άλλα 100 σε παρακείμενα χωριά. Ήταν η χρονιά με αρκετούς καταστροφικούς σεισμούς στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο.

1867.—Οι Κρήτες οπλαρχηγοί Κωσταρός, Κριάρης, Μαντσικάκης μετά των υπό τον Λ. Πετροπουλάκην Μανιατών, σε σφοδρή μάχη παρά την Αρραδαίνη (Σφακιά), αποκρούουν επίθεση τού Ρεσίτ πασά, άγοντος 10.000 στρατού. Επελθών ο Π. Κορωναίος μετά τού Κόρακα, διέλυσαν τον στρατό τού Ρεσίτ, ο οποίος υποχώρησε σε κακή κατάσταση προς το Ηράκλειο.

1896.—Μετά από σύσκεψη των ανταρτών τού καπετάν Μπρούφα, αποφασίζεται να χωριστούν. Ο Μπρούφας με τους υπαρχηγούς Γεωργαντά και Οικονόμου τράβηξαν γιά την Β. Μακεδονία, ενώ οι Λάζος, Τάκης και Τσάκας με 40 άνδρες πήγαν προς την Φλώρινα. Από εκεί ο Τάκης ακολουθούμενος από 10 πιστούς συντρόφους, δημιούργησε δικό του σώμα κι’ έκανε λημέρι του το όρος Περιστέρι. Η μετέπειτα δράση του τον έκανε διάσημο. Πέρασε στον θρύλο σαν «Βασιλιάς τού Περιστεριού».

1900.—Εκκλησιαστικές ταραχές σε Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα. Κάτοικοι χωρίζονται σε μητροπολιτικούς και αντιθέτους.

1903.—Κατά τις επαληθευμένες πληροφορίες τού καπετάν Βαγγέλη (Στρεμπενιώτη), ήδη από την χθεσινή όπου κατέφθασε εσπευσμένα στην Νεγκόβανι, στην 1:30 τα ξημερώματα, εμφανίζεται στα αντίκρυ βουνά μεγάλη ομάδα βουργάρων τού Αποστόλ Αετόζ με τον βοεβόδα Αλέξη και άλλους τριάντα. Στην ομοβροντία των Μακεδονομάχων, οι βούργαροι αντί να απαντήσουν προτίμησαν την άτακτη φυγή αφήνοντας πίσω 2 νεκρούς και έναν τραυματία. Ο Βαγγέλης απέσπασε πληροφορίες γιά μεταφορά όπλων μέσω των υπερκειμένων ορέων τής Ζαγορίτσανης.

1906.—Ο εγκατεστημένος από τα μέσα Μαΐου στην λίμνη Γιαννιτσών, Χανιώτης Εμμανουήλ Μπινής, επιχειρεί επίθεση κατά βουργάρικης καλύβας εντός τής λίμνης και στην θέση Καριώτισσα. Μετά από τετράωρη μάχη, η οποία κατέληξε λόγω τής επελθούσης νυκτός, οι Μακεδονομάχοι αποσύρθηκαν αφού φόνευσαν πέντε εχθρούς και τραυμάτισαν άλλους τρείς. Ο Μπινής δεν είχε απώλειες.

1907.—Συμμορία κομιτατζήδων κατέστρεψαν το μοναστήρι τής Τοπλίτσας, το οποίο ήταν μετόχι τής μονής Σινά και σκότωσαν τον ηγούμενο Νείλο.

1908.—Ο σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ, υποκύπτοντας στις απαιτήσεις τής επαναστάσεως των Νεοτούρκων, δημοσιεύει ανακοίνωση με την οποία διακηρύσσεται το Σύνταγμα. Ακολούθησε ανασχηματισμός τής κυβερνήσεως και προκήρυξη εκλογών γιά την ανάδειξη Βουλής. Το γεγονός αυτό, η παροχή αμνηστίας στους αντάρτες και η (απατηλή) εντύπωση ότι όλα θα πήγαιναν καλά, οδήγησε Έλληνες και βούργαρους στην απόφαση να τερματίσουν τον Μακεδονικό Αγώνα.

1909.—Οι διακόσιοι πενήντα Άγγλοι στρατιώτες τής φρουράς τού Ηρακλείου και των Χανίων εγκαταλείπουν την Κρήτη.

.—Ο Εθνικός ευεργέτης Παναγιώτης Παυλίδης απεβίωσε στην Οδησσό. Ο Πόντιος μεγαλέμπορος είχε αφήσει περισσότερα από 200.000 ρούβλια σε διάφορα ευαγή ιδρύματα τής πατρίδας του, τής Τραπεζούντας.

1913.—Ο Ελληνικός Στρατός συνεχίζοντας την ηρωική του προέλαση, καταλαμβάνει τα στενά τής Κρέσνας· οι βούργαροι καταδιώκονται προς βορρά. Ταυτοχρόνως η VIII Μεραρχία διατάσσεται να προελάσει προς τα ανατολικά  προς απελευθέρωση τής υπόλοιπης ανατολικής Μακεδονίας και Δυτικής Θράκης. Απελευθερώνεται η Χρυσούπολη.

.—Η Ρουμανία, ως ένοπλος επιδιαιτητής ανάμεσα στους αντιμαχόμενους, καλεί τις κυβερνήσεις των εμπολέμων να στείλουν αντιπροσώπους τους στην Συνδιάσκεψη ειρήνης τού Βουκουρεστίου.

1915.—Η χώρα μας λαμβάνει νέα μέτρα γιά τον περιορισμό τής υπερτίμησης των τροφίμων.

1916.—Η τρομερή υπερτίμηση των ειδών πρώτης ανάγκης εξ αιτίας τού αποκλεισμού τής χώρας από τους κατακτητές «Συμμάχους», πλήττει κυρίως τους μισθοσυντήρητους και τους εργαζόμενους γενικότερα.

1919.—Ο Ελληνικός Στρατός στην Μικρά Ασία, δέχεται επιθέσεις ατάκτων.

1920.—Τα Ελληνικά Στρατεύματα στην Ανατολική Θράκη, φθάνουν, διά ραγδαίας προελάσεως, στο Λουλέ-Μπουργκάζ. Το Στρατηγείο Στρατιάς με τον βασιλέα Αλέξανδρο, μετεστάθμευσε από το Δεδέ Αγάτς (Αλεξανδρούπολη) στο Διδυμότειχο.

.—Ένα αξιομνημόνευτο γεγονός των επιχειρήσεων στην Ανατ. Θράκη, είναι η επέλαση Ουλαμού τής 1ης Ίλης τού 1ου Σ. Ιππικού στις 09:00 η ώρα, στο Νταρ Ντερά, 6 χλμ Β. Δ. τού Μπαμπά Εσκί, κατά ομάδας 25 έφιππων τούρκων, μεταξύ των οποίων βρισκόταν ο Αρχηγός τού τουρκικού στρατού Θράκης, Σχης Τζαφέρ Ταγιάρ με πολιτική περιβολή. Αυτός χωρίς να αναγνωριστεί και καταδιωκόμενος από τους ιππείς, έπεσε από το άλογο του και περιήλθε σε αφασία γιά πολλές ώρες. Επειδή θεωρήθηκε νεκρός εγκαταλείφθηκε εκεί και την άλλη μέρα αναγνωρίστηκε από Έλληνες χωρικούς καθώς περιπλανιόταν στο χωριό Μποστανλί. Αυτοί τον συνέλαβαν και τον παρέδωσαν στον Ελληνικό Στρατό (βλ.&9/7).

.Ο πιλότος μας Ιωάννης Τζεράχης, ενώ εκτελούσε πολυβολισμούς κατά των χαρακωμάτων τού εχθρού από μικρό ύψος, σκοτώθηκε λόγω καταρρίψεως τού αεροπλάνου του από εχθρικά αντιαεροπορικά πυρά κατά την μάχη τού Σαραχανλί. Είχε λάβει μέρος στις επιχειρήσεις τής Μ.Ασίας, υπηρετώντας στην Ναυτική Αεροπορική Μοίρα Σμύρνης.

.—Στο Μέτωπο Μικράς Ασίας, το Γενικό Στρατηγείο αποφάσισε, γιά να ενισχύσει τον τομέα τής Μεραρχίας Αρχιπελάγους, όπως μετακινήσει την Διοίκηση τού 9ου Συντάγματος Πεδινού Πυροβολικού και την II Μοίρα αυτού στην Προύσα. Η απόφαση ελήφθη λόγω τού ότι οι τούρκοι εγκατέστησαν φυλάκια επί τής γραμμής Νταμάκιοϊ – Μπαμπά Σουλτάν, αποτελούντα την προκεχωρημένη αυτών γραμμή τής κυρίας γραμμής αντιστάσεως.

1921.—Οι Ελληνικές δυνάμεις στον τομέα τού Δορυλαίου αμύνονται σθεναρώς εναντίον των τούρκων.

1922.—Η Ελληνική Στρατιά ετοιμάζεται γιά νέες μάχες στην Μ.Ασία.

1923.—Η κυβέρνηση διαμαρτύρεται […], γιά τις χιλιάδες θανατικές εκτελέσεις ομογενών που συμβαίνουν καθημερινώς στην τουρκία.

1924.—Απεβίωσε ο μητροπολίτης τής χιλιοβασανισμένης ιταλοκρατούμενης Κω, Αγαθάγγελος.

1925.—Θεσπίζονται αυστηρότατες ποινές γιά τους παραβάτες, υβριστές κατά τού Στρατού και των δημοσιογράφων.

1928.—Η κυβέρνηση επαναφέρει το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα, με στενή περιφέρεια.

.—Αποφυλακίζεται από τις φυλακές «Ωζεστίν» τής Κρήτης ο δικτάτορας Πάγκαλος. Είχε παραμείνει γιά δύο χρόνια με την κατηγορία των ζημιών που προκλήθηκαν από διάφορες συμβάσεις τις οποίες υπέγραψε.

1929.—Με βάση τον Ν. 3754, εκδίδεται 3ο κατά σειρά Διάταγμα με το οποίο ιδρύεται ειδική Σχολή μετεκπαιδεύσεως Αξιωματικών τής Χωροφυλακής, στην Αθήνα, την οποία θα παρακολουθούν όσοι θα μεταταγούν στο σώμα τής Αστυνομίας πόλεως.

.—Αιματηρές είναι οι συμπλοκές απεργών με την αστυνομία, στα ελληνικά εργοστάσια χημικών λιπασμάτων. Αρκετοί τραυματισμοί και συλλήψεις στιγμάτισαν τα γεγονότα.

1938.—Θεμελιώνεται το βασιλικό θέατρο Θεσσαλονίκης, το οποίο θα ολοκληρωθεί το 1940 από τον αρχιτέκτονα και πολεοδόμο, Κωνσταντίνο Δοξιάδη.

1942.—Σὲ ἐξέλιξη βρίσκεται ἡ ἀπογραφή τῶν Ἑβραίων τῆς Θεσσαλονίκης, μετὰ ἀπὸ στοιχεῖα ποὺ ἔδωσε ὁ Ἀρχιρραβῖνος τῆς πόλης καὶ συνεργάτης τῶν Ναζί, Τσεβὶ Κόρετς, μὲ σκοπό τὴν μεταφορὰ καὶ ἐξόντωσή τους. Ὁρισμένοι θὰ ἀπελευθεροῦν ὕστερα ἀπὸ καταβολὴ λύτρων. Στὶς 23 Μαρτίου 1971, ὁ Ἀσέρ Μωυσῆς, Πρόεδρος ἐκείνη τὴν περίοδο τῆς Ἰσραηλιτικῆς Κοινότητας Θεσσαλονίκης καὶ ἐπιζήσας τοῦ διωγμοῦ, ρωτήθηκε ἀπὸ τὸν Χέρμαν Ἔντελσμπεργκ, Διευθυντὴ τοῦ Διεθνοῦς Συμβουλίου τῆς Μπεν Μπερίθ στὴν Οὐάσιγκτον σχετικὰ μὲ τὸν ρόλο τοῦ Ἀρχιρραβίνου λόγῳ διεξαγωγῆς ἐρεύνης. Ἡ ἀπάντηση συμπεριελάμβανε ἑπτὰ ἐπιχειρήματα – δεδομένα, βάσει τῶν ὁποίων τὸ συμπέρασμα ἦταν ξεκάθαρο ὡς πρὸς τὸν ρόλο τοῦ Ἀρχιρραβίνου. Ὀ ἴδιος ὁ Ἀσέρ Μωυσῆς μετὰ τὴν ἀπελευθέρωση, ἀποδοκίμασε δημοσίως τὴν συμπεριφορὰ τοῦ Ἀρχιρραβίνου κατὰ τὴν διάρκεια τῶν διωγμῶν. Στὴν ἀπαντητικὴ ἐπιστολὴ του πρὸς τὸν Χέρμαν Ἔντελσμπεργκ τόνισε ὅτι: «…ὁ Ἄϊχμαν καὶ οἱ ἄνθρωποί του, διάλεγαν ὡς συνεργάτες γιὰ νὰ θέτουν σὲ ἐφαρμογὴ τὰ σχέδια ἐξόντωσης, Ἑβραίους ποὺ ἦταν πρόσωπα ἀδύναμα καὶ ὑποτελοῦς χαρακτῆρα». Ὅταν δὲ ὁ Ἄϊχμαν ἔφτασε στὴν Ἀθήνα τὸν Σεπτέμβριο τοῦ 1943, ἦλθε σὲ ἐπαφὴ μὲ τὸν Ραβῖνο τῆς ἐκεῖ Κοινότητας, Ἑλὶ Μπαρζιλάϊ γιὰ νὰ ζητήσῃ τὴν «συνεργασία» του στὴν προετοιμασία λεπτομεροῦς καταλόγου τῶν Ἑβραίων· μεταξὺ ἄλλων τοῦ εἶπε:  “Ἄν συμμορφωθεῖς μὲ αὐτὲς τὶς ὁδηγίες, θὰ σοῦ παρέχουμε μία εἰδικὴ μεταχείριση, ὅπως κάναμε καὶ στὴν Θεσσαλονίκη γιὰ τὸν Δρα Κόρετς”.

1944.—Μία απίστευτης αγριότητας δολοφονία από τους κτηνώδεις Γερμανούς. Τον άτυχο ιερέα και εφημέριο τού χωριού Παγκράτιο τής Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Παναγιώτη Χαραλαμπόπουλο, οι κτηνώδεις Γερμανοί τον κρέμασαν 3 (τρεις) φορές γιά να τον απαγχονίσουν. Αλλά και τις 3 φορές η αγχόνη κόπηκε (…) Κατόπιν τούτου, τον παρέσυραν σε απόσταση εκτός τού χωριού, τον βασάνισαν ξυρίζοντας τα γένια του, βγάζοντας τους οφθαλμούς του με ξιφολόγχη ζώντα ακόμη, και, τέλος, τον δολοφόνησαν με πυροβόλο όπλο. (Άλλη πηγή, θέλει ως ημερομηνία τής μαρτυρικής τελευτής του την 19η Ιουλίου.)

1947.—Συνιστάται ο Οργανισμός «Πρόνοια Βορείων Επαρχιών Ελλάδος», υπό την προεδρία τής βασίλισσας Φρειδερίκης. Με χρηματοδότηση τού εράνου «Πρόνοια Βορείων Επαρχιών τής Ελλάδος», ιδρύθηκαν οι παιδοπόλεις με σκοπό να προφυλαχθούν τα παιδιά, κυρίως τής Βορείου Ελλάδος που βρίσκονταν κοντά στα σύνορα, από το παιδομάζωμα που πραγματοποιούσαν τότε οι κομμουνιστές. Ωστόσο από το 1950 και μετά, υπήρξαν καταγγελίες και αποκαλύψεις γιά πώληση παιδιών των παιδοπόλεων από κυκλώματα, τα οποία βρέθηκαν υιοθετημένα κυρίως στις Η.Π.Α.

1949.—Σε λόγο του ο πρόεδρος τής Γιουγκοσλαβίας Τίτο, τονίζει ότι ήρθε ο καιρός να κλείσει βαθμιαίως η χώρα του τα σύνορά της προς την Ελλάδα γιά να τερματιστεί ο πόλεμος [!!].

1953.—Επιτυχής είναι η κατάληξη τής Βαλκανικής Διασκέψεως που έγινε στην Αθήνα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος, Γιουγκοσλαβίας και τουρκίας, κατά την οποία επιβεβαιώνονται οι φιλειρηνικές προθέσεις των τριών χωρών…

1955.—Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος έπεισε την Ελληνική Κυβέρνηση να καταθέσει αίτηση στον Ο.Η.Ε. γιά την εφαρμογή τής αρχής τής αυτοδιαθέσεως στην περίπτωση τού Κυπριακού λαού.

1963.—Συνεχίζονται τα επεισόδια από ακραία κομμουνιστικά στοιχεία στο Λονδίνο, εναντίον τού βασιλιά Παύλου και τής Φρειδερίκης. Το βασιλικό ζεύγος είχε αφιχθεί στο Λονδίνο στις 9 Ιουλίου γιά τριήμερη επίσημη επίσκεψη.

1968.—Το καθεστώς Παπαδόπουλου δίνει στην δημοσιότητα την νέα αναθεώρηση τού Συντάγματος, ενώ ορίζει την 29η Σεπτεμβρίου ως ημερομηνία διενέργειας δημοψηφίσματος.

1985.—Αεροσκάφος τής Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) τού οποίου κυβερνήτης ήταν ο Σμηναγός Ηλίας Ανδρώνος με συγκυβερνήτη τον Ανθυποσμηναγό Μάρκου Δημήτριο, προσέκρουσε στο έδαφος κοντά στο χωριό Μελισσουργοί τής Πίνδου. Και οι δύο ίκαροί μας σκοτώθηκαν. Ο άτυχος Μάρκου ήταν νυμφευμένος και είχε ένα γιό που τον άφησε 6 μηνών και ο οποίος και πήρε το όνομά του. http://www.pasoipa.org.gr/

1988.—Τρομοκρατική ενέργεια στο ελληνικό κρουαζιερόπλοιο «Σίτυ οφ Πόρος» (CITY OF POROS), στον Σαρωνικό Κόλπο, όπου τρεις ένοπλοι με αυτόματα άνοιξαν πυρ ενώ έριχναν και χειροβομβίδες, με συνέπεια 9 άτομα να σκοτωθούν, 60 να τραυματιστούν και η γέφυρα τού πλοίου να υποστεί πλήρη καταστροφή.

.—Το μεσημέρι τής ίδια ημέρας, απέναντι από τον Ναυτικό Όμιλο Αμφιθέας  εξερράγη αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός μεγάλης ισχύος μέσα σε αυτοκίνητο στο οποίο οι επιβαίνοντες τρομοκράτες σχεδόν εξαϋλώθηκαν. Από την έκρηξη δημιουργήθηκε κρατήρας βάθους ενός μέτρου και υπολείμματα ανθρώπινων μελών βρέθηκαν σε απόσταση μέχρι και 300 μέτρων. Οι επιβαίνοντες είχαν άμεση σχέση με την τρομοκρατική ενέργεια στο κρουαζιερόπλοιο.

1991.—Συμβαίνει ολική έκλειψη ήλιου.

1994.—Βομβιστική επίθεση στην Ρόδο χαρακτηρίζεται από έγκυρες πηγές τού υπουργείου Δημόσιας Τάξης προβοκατόρικη ενέργεια αλλοδαπών πρακτόρων.

.—Έκρηξη βόμβας στην γερμανική ασφαλιστική εταιρία «Gothaer Hellas». Την επίθεση απέδωσαν στις συνεργαζόμενες (πλέον) τρομοκρατικές οργανώσεις, «ΕΛΑ» και «1η ΜΑΗ».

1997.—Ο Αρχιφύλακας Αθανασόπουλος Γεώργιος, τραυματίστηκε θανάσιμα κατά την διευθέτηση επεισοδίου. Ο υπαίτιος οικογενειακού επεισοδίου, γιά την διευθέτηση τού οποίου είχε κληθεί η Αστυνομία, πλησίασε και έριξε στο υπηρεσιακό όχημα χειροβομβίδα. Από την έκρηξη τραυματίστηκε βαριά ο 32χρονος Αστυφύλακας, ο οποίος κατέληξε στις 28 Ιουλίου στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

2000.—Η εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» των Ιωαννίνων, γνωστοποιεί την συγκρότηση τού «Απελευθερωτικού στρατού Τσαμουριάς» από τον Ου-τσε-κα, ο οποίος μάλιστα προέβλεπε οργάνωση ολόκληρης ένοπλης ταξιαρχίας.

2001.—Ο Κάρολος Παπούλιας, αναγνωρίζει επίσημα ως «πρόβλημα διαρκείας» την δράση τού U.C.K. και των μελών του. Καλεί δε τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, να ζητήσει από τον αλβανό ομόλογό του «καθαρές λύσεις».

2003.—Σε συνέντευξη Τύπου, ο Ρ. Ντενκτάς ανέφερε ότι σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα τού Ο.Η.Ε. Κόφι Ανάν, τον κάλεσε να επαναφέρει στην ημερήσια διάταξη τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (Μ.Ο.Ε.) τού 1993. Συγκεκριμένα, είπε ότι εισηγήθηκε την επαναλειτουργία τού αεροδρομίου Λευκωσίας υπό την επιτήρηση των Ηνωμένων Εθνών και σε αντάλλαγμα, το άνοιγμα μέρους τής περιφραγμένης ζώνης των Βαρωσίων. Στην συνέχεια ανέφερε ότι «….αν υπάρξουν θετικά βήματα στο θέμα αυτό, η τουρκία θα ανοίξει τα λιμάνια της και τα αεροδρόμιά της για τους Ελληνοκυπρίους….». Φυσικά επρόκειτο για κίνηση εντυπωσιασμού. Η επιστολή του κοινοποιήθηκε και στον πρόεδρο τής Κύπρου, Τάσσο Παπαδόπουλο.

2011.—Σαν σήμερα σειρά φονικών εκρήξεων δίπλα στην ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στην περιοχή Ζύγι μεταξύ Λεμεσού και Λάρνακας, είχαν ως αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο 12 ανθρώπων ενώ λίγες ημέρες μετά έχασε την μάχη ακόμα ένας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 13  και των τραυματισμένων σε 61.  [Έξι από τους νεκρούς ήταν πυροσβέστες τής ΕΜΑΚ ενώ οι υπόλοιποι επτά υπηρετούσαν στην Εθνική Φρουρά]. Μεταξύ των νεκρών και ο διοικητής τής ναυτικής βάσης, Πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης. Η ισχύς τής εκρήξεως ήταν τόσο μεγάλη που καταγράφηκε ακόμα και από τους σεισμογραφικούς σταθμούς. Αιτία τού τραγικού συμβάντος ήταν τα αποθηκευμένα επί διετία 98 κιβώτια που περιείχαν κατασχεμένα πυρομαχικά από πλοίο ρωσικών συμφερόντων, το οποίο τα μετέφερε από το Ιράν στην Συρία κατά παράβαση τού αποκλεισμού τού Ο.Η.Ε.

2015.—(10-11/7)Βαδίζοντας ἐνδόξως πρὸς τὸ 3ο Μνημόνιο ἤ πῶς τὸ ΟΧΙ τοῦ «κυρίαρχου λαοῦ» μετατρέπεται σὲ ΝΑΙ ἀπὸ τοὺς (ἐν λευκῷ) ἐκπροσώπους του… Λίγο μετὰ τὶς 3:00 τὰ ξημερώματα τοῦ Σαββάτου, ὁλοκληρώθηκε ἡ ψηφοφορία γιὰ τὴν παροχὴ ἐξουσιοδοτήσεως στὸν ὑπουργὸ Οἰκονομικῶν Εὐκλείδη Τσακαλῶτο, προκειμένου νὰ μεταβῇ στὶς Βρυξέλλες καὶ νὰ «κλείσῃ» τὸ πακέτο μέτρων, γνωρίζοντας ὅτι στὴν κατάληξη τῆς διαπραγματεύσεως, οἱ ὅροι θὰ εἶναι ἐπαχθέστατοι, παραπέμποντας στὶς πρακτικὲς τῶν προηγούμενων κυβερνήσεων. Ἡ ἐξουσιοδότηση ἐγκρίθηκε κατὰ πλειοψηφία μὲ 252 ψήφους. Οἱ βουλευτὲς τῆς Ν.Δ., τοῦ Ποταμιοῦ, τῶν ΑΝ.ΕΛ. καὶ τοῦ ΠαΣοΚ ψήφισαν ὁμόφωνα «ναί». Ἀπὸ τὸν ΣΥΡΙΖΑ δύο βουλευτὲς εἶπαν «ὄχι» καὶ ὀκτὼ «παρών», ἐνῷ ὑπῆρξαν ἑπτὰ ἀπόντες…   

2017.—Τα ψηφαλάκια. Η πρώτη επαφή τού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους ΛΟΑΤΚΙ έγινε σαν σήμερα, στα κεντρικά γραφεία τού κόμματος μετά από πρόσκληση τού ιδίου. Εκεί συναντήθηκε και συζήτησε με τις οργανώσεις ‘’Οικογένειες Ουράνιο Τόξο’’, ‘’Colour Youth’’,’Athens Pride’’, ‘’Thessaloniki Pride’’, ‘’Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας’’ (Ο.Λ.Κ.Ε.), ‘’Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών’’, ‘’Πολύχρωμο Σχολείο’’, και ‘’Υπερήφανοι Γονείς’’. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε γιά την υπερψήφιση επί τής αρχής τού Σχεδίου Νόμου γιά την Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου. Επίσης δεσμεύτηκε ότι θα δημοσιευθούν επίσημα οι θέσεις τού κόμματος Νέα Δημοκρατία γιά τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα πριν από τις εκλογές. Τέλος, επεσήμανε ότι ομοφοβικές και τρανσφοβικές δηλώσεις στελεχών τής Ν.Δ. δεν θα είναι ανεκτές και θα αντιμετωπίζονται πλέον άμεσα με πειθαρχικές κυρώσεις, ενώ ταυτόχρονα δήλωσε πως θα πραγματοποιηθούν εσωτερικές εκπαιδεύσεις των στελεχών τού κόμματος σε θέματα τής ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

2018.—Η υποτιθέμενη «έξοδος» από τα Μνημόνια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση τής Κομισιόν (Ευρωπαϊκής Επιτροπής), το  πλαίσιο τής ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα θα περιλαμβάνει τριμηνιαίες αξιολογήσεις γιά τον έγκαιρο εντοπισμό των κινδύνων, ώστε να μπορούν να λαμβάνονται μέτρα γιά την αντιμετώπισή τους σε πρώιμο στάδιο. Η ενεργοποίηση των μέτρων γιά το χρέος, η οποία θα εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων μελλοντικών πολιτικών, θα βασίζεται στις θετικές εκθέσεις που θα συντάσσονται στο πλαίσιο τής ενισχυμένης εποπτείας. Πρέπει δηλαδή να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις των επόμενων ετών όχι μόνο στο δημοσιονομικό πεδίο (όπως στην μείωση αφορολόγητου και συντάξεων με λήψη αντιμέτρων), αλλά και στο πεδίο τού δημοσίου, των ιδιωτικοποιήσεων, τής αγοράς ενέργειας, των Τραπεζών, τού κοινωνικού κράτους (και των παρεμβάσεων στα επιδόματα που δρομολογούνται), και σε όλες τις υπόλοιπες και πολυπληθείς εκκρεμότητες τού τρίτου Μνημονίου. Η σημερινή απόφαση προβλέπει επίσης ότι η Επιτροπή θα αναλάβει την ενισχυμένη εποπτεία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και, ενδεχομένως, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Θα συμμετέχει επίσης και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητος.

.—Σύμφωνα με έγγραφο τού υπουργείου Οικονομίας και Αναπτύξεως, η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών τού υπουργείου εγκρίνει την δέσμευση ποσού 13.221,06 ευρώ γιά την κάλυψη εξόδων μετεγκαταστάσεως, «λόγω τοποθετήσεως τής Ουρανίας (Ράνιας) Αντωνοπούλου στην θέση μονίμου αντιπροσώπου στην ΜΕΑ ΟΟΣΑ στο Παρίσι». Η εν λόγω κυρία πριν από 4 μήνες είχε παραιτηθεί από την θέση τής αναπληρώτριας υπουργού, όταν αποκαλύφθηκε ότι λάμβανε επίδομα ενοικίου 1.000 ευρώ τον μήνα (χωρίς να αντιμετωπίζει κανένα οικονομικό πρόβλημα επιβιώσεως, αντιθέτως…), γιά το διαμέρισμα στο οποίο διέμενε στο Κολωνάκι. Μαζί της είχε παραιτηθεί και ο σύζυγός της, υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου. Η Ράνια Αντωνοπούλου θα αντικαταστήσει τον μέχρι πρότινος μόνιμο αντιπρόσωπο στον ΟΟΣΑ Γιώργο Κριμπά, ο οποίος θα λάβει επίσης το ποσό των 4.740 ευρώ γιά την μετεγκατάστασή του από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία τού ΟΟΣΑ.  Υπ’  όψιν ότι στις 26 Φεβρουαρίου 2019, η κυβέρνηση έχωσε σε μία μικρή ανώδυνη τροπολογία η οποία αφορούσε την «Ίδρυση παιδικού σταθμού στο ΥπΠο και το Ταμείο Αλληλοβοήθειας των Υπαλλήλων του», μία εντελώς ‘’αθώα’’ διάταξη βάσει τής οποίας: «Στα τυπικά προσόντα που αφορούν την στελέχωση τής Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας τού ΟΟΣΑ, στο Παρίσι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ απαραίτητη προϋπόθεση η γνώση τής Γαλλικής γλώσσας» !.. (βλ. 13/12/2017, 26/2 & 27/2/2018).

.—Σε εκδήλωση τού βρετανικού ινστιτούτου Chatham House στο Λονδίνο, στο πλαίσιο τής Συνόδου γιά τα Βαλκάνια, σε πάνελ με θέμα «Beyond Berlin: What’s does the next decade hold for the Western Balkans? Πέρα από το Βερολίνο. Τί επιφυλάσσει η επόμενη δεκαετία γιά τα δυτικά βαλκάνια;» ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής και Διεύρυνσης τής Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν, έκανε λόγο γιά «αναδιάρθρωση των συνόρων» τής Ελλάδος με την αλβανία, εφ’ όσον υπάρξει συμφωνία στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις (!..)

2019.—Στους επτά ανέρχονται οι νεκροί από το καιρικό φαινόμενο που έπληξε κυρίως Μακεδονία και Θράκη (βλ. & 10/7), ενώ περισσότεροι από 120 τραυματίες νοσηλεύτηκαν στα νοσοκομεία. Οι υλικές καταστροφές στην Χαλκιδική είναι μεγάλες. Ξεριζωμένα δέντρα, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, δρόμοι που μετατράπηκαν σε χειμάρρους είναι τα αποτελέσματα τού ακραίου καιρικού φαινόμενου που την έπληξε το προηγούμενο βράδυ. Ανυπολόγιστες είναι ζημιές σε εγκαταστάσεις και ιδιωτικές περιουσίες τού δήμου Νέα Προποντίδας, στο παραλιακό τμήμα από τον Αγιο Παύλο έως την Καλλικράτεια και την Ποτίδαια, όπου εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα. Στέγες σπιτιών και καταστημάτων κατέρρευσαν, αυτοκίνητα καταστράφηκαν, πινακίδες ξηλώθηκαν, κολώνες φωτισμού έπεσαν, δένδρα ξεριζώθηκαν, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να βρίσκεται όλη την νύχτα σε πλήρη κινητοποίηση γιά διασώσεις ατόμων, αντλήσεις υδάτων και κοπές δένδρων. Συνολικά δέχθηκε πάνω από 600 κλήσεις και επενέβη σε 235 συμβάντα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.eistoria.com

Αφήστε μια απάντηση