ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ-10 ΙΟΥΛΙΟΥ

10 Ιουλίου

48 π.X..—Στην μάχη τού Δυρραχίου (Επίδαμνος), κατά την περίοδο των τετραετούς διάρκειας εμφύλιων ρωμαϊκών συγκρούσεων, ο Ιούλιος Γάϊος Καίσαρ, την τελευταία στιγμή αποφεύγει την καταστροφή τού στρατεύματός του από τον Πομπήιο. Ο Πομπήιος αντί να εκμεταλλευτεί το αποτέλεσμα και να καταλάβει την Ρώμη, προτίμησε να ακολουθήσει τον Ιούλιο Καίσαρα στην Θεσσαλία. Η τελική μάχη δόθηκε έναν μήνα μετά στα Φάρσαλα, όπου ο Πομπήιος υπέστη συντριπτική ήττα. Η Ελλάδα και σε αυτόν τον ρωμαϊκό εμφύλιο, πήρε το μέρος τού τελικώς ηττηθέντος. Πολλοί Μεγαρείς (που επέμειναν να αντιστέκονται), όταν ο Ιούλιος κυρίευσε την πόλη, φονεύθηκαν και άλλοι πουλήθηκαν ως δούλοι. Τους Αθηναίους, που παραδόθηκαν μετά την ήττα τού Πομπήιου, συγχώρεσε, θέτοντας μόνο το ερώτημα: “ποσάκις ὑμᾶς ὑπό σοφῶν αὐτῶν ἀπολλυμένους ἡ δόξα τῶν προγόνων περισώσει;”. Τους Θεσσαλούς, στην χώρα των οποίων νίκησε τον Πομπήιο, ανακήρυξε ελεύθερους.  (Άλλη πηγή αναφέρει ως ημερομηνία τής μάχης των Φαρσάλων την 20η Ιουνίου).

518.—Ο Ιουστίνος Α΄ αναγορεύεται Αυτοκράτορας τής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, στον θρόνο τής οποία θα παραμείνει μέχρι την 1η Αυγούστου τού 527.

685.—Απεβίωσε ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Δ΄ ο Πωγωνάτος και τον διαδέχεται ο γυιός του Ιουστινιανός Β΄.

813.—Ο Στρατηγός Λέων, υποκύπτοντας στις πιέσεις τού Στρατού και άλλων παραγόντων, αποδέχεται τον τίτλο τού Αυτοκράτορα και εισέρχεται στην Πόλη από την Χρυσή Πύλη. Στον θρόνο θα παραμείνει μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου τού 820, όταν δολοφονήθηκε μπροστά στην Αγία Τράπεζα τής Αγίας Σοφίας.

1510.—Ημερομηνία θανάτου τής Αικατερίνης Κορνάρο, συζύγου τού βασιλέα Ιάκωβου Β΄ και βασίλισσας κατά την περίοδο τής Φραγκοκρατίας στην Κύπρο.

1571.—Σε μεγάλη μάχη εμπρός στην πύλη Λεμεσού κατά την πολιορκία τής Αμμοχώστου, οι τούρκοι υφίστανται πανωλεθρία με τεράστιο αριθμό νεκρών.

1685.—Οι Μανιάτες με 1.500 μαχητές τους, αρχίζουν να πολιορκούν το οχυρό φρούριο Ζαρνάτα που υπερασπίζονται 180 τούρκοι. Στο μεταξύ, ο Μοροζίνι αποκλείει κάθε πέρασμα από το οποίο θα μπορούσαν οι οθωμανοί να ενισχύσουν το οχυρό τους.

1688.—Μεγάλου μεγέθους σεισμός χτυπά την Ιωνία, περισσότερο δε την περιοχή τής Σμύρνης.

1711.—Μεταξύ Ρωσίας και τουρκίας υπογράφεται η Συνθήκη τού Προύθου (Ρουμανία). Είναι ταπεινωτική γιά τούς Ρώσους και τον Μ. Πέτρο, αφού, μεταξύ άλλων απωλειών, σημαίνει και την απομάκρυνση των Ρώσων από την θάλασσα τού Ευξείνου Πόντου.

1774.—Σύμφωνα με την συνθήκη τού Κιουτσούκ-Καϊναρτζή μεταξύ Ρωσίας και οθωμανικής αυτοκρατορίας, η Υψηλή Πύλη ανέλαβε την υποχρέωση «να προστατεύει με όλες τις δυνάμεις της, την Χριστιανική Θρησκεία και τις Εκκλησίες σε όλο το οθωμανικό κράτος». Στην Ρωσία εκχωρήθηκε ο ρόλος τής Υψηλής Προστασίας τού Χριστιανισμού μέσω τού ελέγχου εφαρμογής τής Συνθήκης. Σε πολλές περιπτώσεις η Συνθήκη «έμεινε στα χαρτιά». Οι τούρκοι συνέχισαν να καταπιέζουν τούς χριστιανούς και να καταστρέφουν τις εκκλησίες. Η Ρωσία διαμαρτυρόταν «κατά περίπτωση», όταν αυτό διευκόλυνε την συνεχιζόμενη αντιπαράθεσή της με τους οθωμανούς. Το (λανθασμένα) λεγόμενο «ξανθό γένος» χρησιμοποιούσε πάντοτε τον πόθο γιά ελευθερία των Ελλήνων, καθώς και την μαχητικότητά τους, γιά ίδια συμφέροντα.

1779.—Ο αρχιναύαρχος τού τουρκικού στόλου Χασάν πασάς Τζεζαϊρλής, αποβιβάστηκε στον Αργολικό κόλπο με μεγάλη δύναμη ανδρών και προσέβαλε αιφνιδιαστικά τους 10.000 αλβανούς που ήταν οχυρωμένοι στην Τρίπολη λόγω τού ότι είχαν γίνει μάστιγα τής Πελοποννήσου. Οι αλβανοί, λυσσωδώς αγωνισθέντες ολόκληρη την ημέρα, υποχώρησαν κατά την δύση τού ηλίου. Από αυτούς, 4.000 έπεσαν κατά την μάχη, και όσοι συνελήφθησαν αιχμάλωτοι αποκεφαλίστηκαν. Ο Χασάν διέταξε την ανέγερση στην ανατολική πλευρά τής πόλης πυραμίδας από τα κεφάλια τους, τα οποία συγκολλήθηκαν με λάσπη. Γιά την εξόντωση τής αλβανικής μάστιγας, συνέδραμαν και πολλοί Έλληνες Κλέφτες, μεταξύ των οποίων και ο Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης, πατέρας τού Θεόδωρου.

1781.—Σε έκθεση τού στρατιωτικού διοικητή τού χωριού Κερί τής Ζακύνθου, γίνονται γνωστές οι λεπτομέρειες τής πειρατείας γαλλικού σκάφους από Άγγλους ή Μαλτέζους (βλέπε 16 Φεβρουαρίου). Οι πειρατές προσπάθησαν να δωροδοκήσουν τον διοικητή, Αναστάσιο Λιβέρη, ώστε να βεβαιώσει ότι έπιασαν το καράβι στ’ ανοιχτά όπου σε αυτή την περίπτωση η λεία τους θα χαρακτηρίζονταν ως «νόμιμη» (κατά το ναυτικό δίκαιο τής εποχής).

1821.—Στην νήσο Κύπρο συνεχίζονται οι σφαγές των Ελλήνων προκρίτων.

1822.—Ο Κολοκοτρώνης, ο οποίος την προηγούμενη έφυγε από την Τριπολιτσά, συναντά στα Νερά τους Δ. Υψηλάντη, Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Παπαφλέσσα, Κρεββατά, κ.α. Σκοπός των αρχηγών η αντιμετώπιση τού Δράμαλη, ενώ στο μεταξύ τα μέλη τής κυβερνήσεως έχουν ήδη άρει την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του.

.—Την ίδια μέρα, γίνεται πολεμικό συμβούλιο στο οποίο καταρτίζεται σχέδιο εγκλωβισμού τού Δράμαλη στον κάμπο τού Άργους.

1823.—«Εξελέγη Πρόεδρος τής Βουλής ο Αλεξ. Μαυροκορδάτος.»

1826.—«Ο Αυστριακός Ναύαρχος Παυλούκας συνέλαβε εν Τήνω δύο Ελληνικά πλοία τού Λελεχού και Κυριακού, άτινα εξηγόρασεν η Κυβέρνησις.»

.—Κατά την διάρκεια των μαχών στην Αττική, στο Θριάσιο πεδίο, ο Μαυροβουνιώτης τρέπει σε φυγή τους τούρκους. «Μάχη παρά το Θριάσιον πεδίον, κείμενον εις τα Καλύβια τής Χασάς 1 ½ χιλ. τού Δήμου Φυλής τής Αττικής και νίκη Ελλήνων. Ταύτην διηύθυνον οι Βάσσος Μαυροβουνιώτης και Κριεζώτης κατά Ασλάμπεη.»

1834.—Ο ασφυκτικός κλοιός τού Στρατού στην επαναστατημένη Μάνη και οι επιτυχίες του, οδηγούν τους προύχοντες τής Δυτικής Μάνης σε υποβολή επιστολής υποταγής, λήγοντας έτσι τον 2ο γύρο τού ξεσηκωμού (βλ. 11/6ου).  Η αρχή των επεισοδίων είχε γίνει από τις 17/12/1833 με αφορμή τις αλλαγές των Βαυαρών στα εκκλησιαστικά.

1849.—Τέσσερεις χιλιάδες σπίτια και καταστήματα και δεκατρείς εκκλησίες, είναι ο απολογισμός από την μεγάλη πυρκαγιά στην πόλη των Σερρών.

1881.—Υπογράφεται η Συνθήκη τού Βελιγραδίου μεταξύ Σερβίας και Αυστροουγγαρίας. Κατ’ αυτήν, λόγω των συνθηκών τής εποχής και με εξαιρετικά πονηρό τρόπο, οι Αυστριακοί καταφέρνουν να υποδουλώσουν πολιτικοοικονομικά τους Σέρβους αλλά και, το χειρότερο, να τους ωθήσουν γιά πρώτη φορά σε βλέψεις προς το Αιγαίο. Τους έταξαν επέκταση των συνόρων μέχρι την κοιλάδα τού Αξιού και την Θεσσαλονίκη.

1888.—Γεννιέται στον Βόλο, από Γενοβέζα μητέρα και Σικελό πατέρα, ο σουρεαλιστής ζωγράφος Τζόρτζιο ντε Κίρικο. Σε μία πρόχειρη αυτοβιογραφία του (μιλώντας σε τρίτο πρόσωπο), είχε γράψει: «Έτσι, λοιπόν, πέρασε τα πρώτα χρόνια τής νιότης του στην γη τού Κλασικισμού, έπαιξε στις ακτές που είδαν την Αργώ να ξεκινάει το ταξείδι της, στούς πρόποδες τού βουνού που ήταν μάρτυρας στην γέννηση τού γοργοπόδαρου Αχιλλέα, και στις σοφές νουθεσίες τού δασκάλου του, τού Κενταύρου».

1891.—Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγκάζεται να επέμβει στην διαμάχη μεταξύ ποιμνίου και μητροπολίτη (Κωνσταντίνου), η οποία έχει αρχίσει μεταξύ των πολιτών ήδη εδώ και δύο δεκαετίες.

1894.—(ν. ημ.) Φονικότατος και καταστρεπτικός σεισμός συμβαίνει την ημέρα αυτή στην Κωνσταντινούπολη. Τα 6,8 Ρίχτερ, ήταν αρκετά γιά να κατεδαφίσουν πολλά κτήρια, όπως και την περίφημη σχολή τής Χάλκης, να πάθουν σοβαρή ζημιά πολλά περισσότερα (μεταξύ άλλων βλάβες σημειώθηκαν και στον δυτικό θόλο τής Αγίας Σοφίας), οδηγώντας εκατοντάδες ανθρώπους στον θάνατο. Η πρώτη δόνηση είχε μέγεθος 6,7 Ρίχτερ, γιά να ακολουθήσει δεύτερη μόλις επτά λεπτά αργότερα. Σημαντικές ήταν οι ζημιές τις οποίες δημιούργησε το θαλάσσιο σεισμικό κύμα που ακολούθησε, όταν η θάλασσα στην περιοχή τού Αγίου Στεφάνου αποσύρθηκε μέχρι 100 μ. γιά να επανέλθει με τρομερή ορμή.

1896.—Η ήττα των τούρκων από τους μαχητές τού Μπρούφα στο Ξερολείβαδο στις 9/7 θορύβησε τις αρχές οι οποίες κινητοποίησαν τμήματα στρατού από την Στρώμνιτσα, το Μοναστήρι και τα Σκόπια. Από το Μορίχοβο μάλιστα έστειλαν μία πυροβολαρχία, ενώ η ακταιωρός «Κιλίτζ-Αλή» έκανε περιπολίες από το Λιτόχωρο έως την Κασσάνδρα, γιά να εμποδίσει την αποβίβαση νέων ελληνικών σωμάτων. Τα νέα τής νίκης τού Σώματος Μπρούφα ενθουσίασαν την Ελλάδα, η κυβέρνηση όμως επέβαλε φυλάκιση δύο μηνών στον αστυνόμο Αγυιάς, επειδή δεν συνέλαβε τους αντάρτες πριν την αναχώρησή τους γιά την Μακεδονία. Εν τω μεταξύ, ο Μπρούφας με τους άνδρες του προχώρησε προς το Καρατάση, όπου λόγω ελλείψεως τροφίμων άφησαν ελεύθερους τους τούρκους αιχμαλώτους δίνοντας μία επιστολή στον αξιωματικό τους. Στην τελευταία της φράση διαβάζουμε: “[…] Ως Έλλην όμως είμαι υπερήφανος και γενναιόκαρδος, διά τούτο τους αιχμαλώτους αφήνω ελευθέρους και σάς συμβουλεύω να μην  μού στείλετε και άλλον στρατόν  και το ξαναπάθετε.”

1900.—Το Βουλευτικό τού Ναυπλίου γίνεται Αρχαιολογικό Μουσείο.

1903.—Με την άφιξη τού καπετάν Βαγγέλη (Στρεμπενιώτη) στην Νεγκόβανι, πληροφορίες τού μεταφέρουν ότι την εσπέρα τής σημερινής θα εισβάλλει στο χωριό ο αιμοδιψής λήσταρχος βούργαρος Αποστόλης Αετόζ, μαζί με τον βοεβόδα Αλέξη και 30 άλλους. Την επόμενη μέρα θα συμβεί σύγκρουση  (βλ. 11 Ιουλίου).

1906.—Η ρουμάνικη κυβέρνηση απαγορεύει τις εισαγωγές από την Ελλάδα. Στα πλαίσια τής ανθελληνικής πολιτικής της, επιβαρύνει με διπλό έγγειο φόρο και τριπλό φόρο επιτηδεύματος τούς ομοεθνείς μας.

.—Μακεδονομάχοι προσέβαλαν το χωριό Βλάδοβο (Άγρα) Έδεσσας, με στόχο βουργαροκομιτατζήδες και προδότες.

1907.—Με αιφνιδιαστική επίθεση ο οπλαρχηγός Κάλλας (Σάρρος Δημήτρης) και οι συναγωνιστές του, εκδιώκουν τους κομιτατζήδες και γίνονται κύριοι τής λίμνης των Γιαννιτσών. 

.—Συμμορία βούργαρων εισβάλει σε χωριό κοντά στην Αλιστράτη, φονεύει τρείς Έλληνες, τραυματίζει μερικούς ακόμα και βάζει πυρκαγιά γιά να το κάψει.

1908.—Ξεσπά στην τουρκία το κίνημα των Νεότουρκων, που θα οδηγήσει (στις 31/3/1909) στην εκθρόνιση τού από το 1876 τελευταίου σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β΄.

1909.—Τις υπηρεσίες τού μακεδονομάχου καπετάν Ρουπακιά αποδεικνύει η Έκθεση τού Μακεδονικού Τμήματος τής Πανελλήνιας Οργανώσεως με ημερομηνία 10/7/1909. 

1910.—Μικρές ήταν οι ζημιές τις οποίες προκάλεσε σεισμική δόνηση στην περιοχή τής Κορίνθου.

1913.—Οι Ελληνικές δυνάμεις (Ι Μεραρχία) στο βουργαρικό μέτωπομάχονται εναντίον των βούργαρων στις θέσεις Τσούκα Γκολέκ και Τσάρεβο-Σέλο.

.—Ο Στρατός μας αρχίζει την διάβαση των Στενών τής Κρέσνας. Τα Ελληνικά στρατεύματα εισέρχονται στο έδαφος τής παλαιάς βουργαρίας.

1918.—Οι αρχές τής Γερμανίας, προβαίνουν σε συλλήψεις ομοεθνών μας και τον εγκλεισμό τους σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως.

1919.—Στο Μέτωπο στην Μ. Ασία γίνονται μάχες περιπόλων.

.—Αρχίζει η σύγκληση τού Εθνικού Συνεδρίου των τούρκων στο Ερζερούμ, το οποίο θα καθορίσει την αντιμετώπιση του Ελληνικού Εκστρατευτικού σώματος στην Μ. Ασία.

.—Έναρξη των συντονισμένων επιχειρήσεων τού Ελληνικού Εκστρατευτικού σώματος στην Μ. Ασία, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 29 τού ίδιου μήνα και θα οδηγήσουν στην καταστροφή τού σώματος των αιμοσταγών Τσετών. [Στοιχεία Κωνσταντίνος Χαλάστρας.]

1920.—Τέταρτη μέρα τής πρώτης φάσης απελευθερώσεως τής Ανατολικής Θράκης. Τόσο οι Φάλαγγες τής Μεραρχίας Σμύρνης, όσο και η Φάλαγγα τού Αντ)ρχη Αναγνώστου, συνέχισαν την προέλασή τους.

.—Η Στρατιά Θράκης, με ραγδαία και κεραυνοβόλα επίθεση, συντρίβει το κίνημα αντιστάσεως τού Τζαφέρ Ταγιάρ στην Ανατολική Θράκη και εγκαθίσταται στην ανατολική όχθη τού ποταμού Έβρου. Ο Τζαφέρ Ταγιάρ συλλαμβάνεται αιχμάλωτος με ολόκληρο το επιτελείο του.

.—Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Τυρολόη και την Σηλυβρία, συνεχίζοντας την προέλασή του, ενώ οι τούρκοι υποχωρούν συνεχώς. Από τις 4 το ξημέρωμα, τηλεγράφημα τής εφημερίδας «Εμπρός» πρόλαβε την πρώτη έκδοση γιά να γίνει γνωστή η είδηση στο ελληνικό κοινό. «….Ἀγγέλλεται ὅτι φάλαγξ τοῦ εἰς Σουλτάνκιόϊ ἀποβάντος Ἑλληνικοῦ στρατοῦ, προελάσασα γοργῶς πρὸς τὰ βορειοανατολικὰ κατὰ μῆκος τῆς παραλίας, κατέλαβε τὴν πόλιν Σηλυβρίαν ἐπὶ τῆς Προποντίδος, ἄνευ ἀντιστάσεως. Ἡ αὐτόθε ὀλιγάριθμος φρουρά, εἶχεν ἤδη ἐγκαταλείψει τὴν πόλιν. Ὁ Ἑλληνικὸς στρατὸς ἐξακολουθεῖ προελαύνων πρὸς βορρᾶν καὶ δυσμάς. Οἱ πληθυσμοί, ἀνεξαρτήτου φυλῆς καὶ θρησκεύματος τὸν ὑποδέχοντο ἐνθουσιωδῶς.» 

.—(π. ημ.) Καταγγέλλεται από τον υπουργό των Εξωτερικών τής Ιταλίας, Κόμη Σφόρτσα, το σύμφωνο Βενιζέλου-Τιττόνι (τής 16/29-7-1919) (βλ.&9/7).

1921.—Οι τουρκικές δυνάμεις στον τομέα Δορυλαίου Μικράς Ασίας, επιτίθενται εναντίον των Ελλήνων, παρά τις τρομερές απώλειές τους.  

.—Ο Βασιλέας Κωνσταντίνος Α’, αφού αναχώρησε από το Ουσάκ όπου βρισκόταν από τις 7 τού μήνα, φτάνει στην Κιουτάχεια. Κατά την παραμονή του εκεί, υπέστη μάλιστα σοβαρότατη καρδιακή προσβολή.

.—Ο Ανθυποπλοίαρχος Εμμανουήλ Φακίδης, υπηρετώντας στο αντιτορπιλικό «Ασπίς», έπεσε υπέρ Πίστεως και Πατρίδος μέσα στην λέμβο τού σκάφους, κατά την διάρκεια επιθετικής αναγνωρίσεως τής ακτής κοντά στο Καραμουσάλ, στην μικρασιατική ακτή τής θάλασσας τού Μαρμαρά.

1922.—Η Ελληνική Στρατιά στην Μ. Ασία, δρα με πυροβολικό και περιπόλους εναντίον των τούρκων.

1923.—Ο Πατριάρχης Μελέτιος κατέφυγε στο Άγιον Όρος, από όπου τον Σεπτέμβριο θα ανακοινώσει την παραίτησή του. Επισήμως η παραίτησή του διαβάστηκε στην Σύνοδο τού Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 10 Νοεμβρίου τού ίδιου έτους.

1931.—Αρχίζει η εφαρμογή τού νέου ελληνικού νόμου περί Τύπου.

1932.—Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, εν μέσω δημοσιευμάτων σε εφημερίδες, κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση Βενιζέλου γιά την διασπορά ειδήσεων περί στρατιωτικών κινήσεων (βλ. 30/6ου) με στόχο την στήριξή της στην εξουσία.

1935.—Ο πιλότος μας Αθανάσιος Κολοκοτρώνης, κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσεως με αεροπλάνο τύπου Avro το οποίο κατερχόταν με μεγάλη ταχύτητα προς το έδαφος, έχασε τον έλεγχο· προσπαθώντας να εγκαταλείψει με αλεξίπτωτο το αεροπλάνο του, μπλέχτηκε στην περιστροφική κίνηση των πτερύγων του και κατέπεσε μαζί του στο έδαφος. Το περιστατικό συνέβη στις Καμάρες Αμαρουσίου Αττικής.

.—«Η Ε΄ Εθνοσυνέλευσή αποφασίζει όπως μέχρι 15 Νοεμβρίου 1935 διενεργηθεί δημοψήφισμα, δι’ ου ο λαός θέλει αποφανθεί περί διατηρήσεως τού υφισταμένου Δημοκρατικού Κοινοβουλευτικού Πολιτεύματος ή περί καθιερώσεως τής Βασιλευομένης Δημοκρατίας».

1941.—Ο Γερμανός αρχαιολόγος Γκέμπλερ (Gubler), συνοδευόμενος και από άλλους Γερμανούς αξιωματικούς, αφαίρεσε γλυπτά μάρμαρα εκ τής «Μαρμαρίας» στους Δελφούς.

.—Ημερομηνία ιδρύσεως τής Εθνικής αντιστασιακής ομάδας Υ.Δ.Ε. (Υπερασπισταί Βορείου Ελλάδος).

1943.—Πραγματοποιείται η συμμαχική απόβαση στην Σικελία. Παρατεταμένες δολιοφθορές Ελλήνων ανταρτών, είχαν ως σκοπό τον αποπροσανατολισμό των εχθρών μας οι οποίοι θεώρησαν ότι η απόβαση ενδεχομένως να γινόταν στην Ελλάδα. Στην απόβαση συμμετέχουν όλα σχεδόν τα Ελληνικά  αντιτορπιλικά τής Μεσογείου.

.—Στο βλάχικο χωριό Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου Ιωαννίνων, οι Γερμανοί αφού συνέλαβαν πρώτα 18 Κεφαλοβρυσίτες μαζί με ακόμη 3 κατοίκους τής γύρω περιοχής, τούς έκλεισαν σε δύο σπίτια και τούς έκαψαν ζωντανούς. Πριν από το Κεφαλόβρυσο, διμοιρία τής Μεραρχίας «Έντελβαϊς» είχε πυρπολήσει το χωριό Βασιλικό, κι’ έτσι οι περισσότεροι κάτοικοι τού Κεφαλόβρυσου είχαν καταφύγει στα βουνά γιά προστασία. Παρέμειναν όμως ο παπάς Γεώργιος Κίτσωνας, ο Γραμματέας Σπύρος Τζαβάρας και ορισμένοι άλλοι, ως ομάδα υποδοχής των Γερμανών, πιστεύοντας ότι δεν θα τούς πειράξουν. Μετά από την δολοφονία των 21 χωρικών, οι Γερμανοί πυρπόλησαν τα υπόλοιπα σπίτια τού χωριού.

.—Οι απάνθρωποι Γερμανοί εισβάλουν στο χωριό Αετόπετρα τής Ηπείρου, κοντά στα σύνορα, και το ισοπεδώνουν.  Από τα οικήματα τού χωριού, όρθια απέμειναν μόνον τέσσερα (4), ενώ κατέστρεψαν και έκλεψαν από τις καλλιέργειες μέχρι και τα βοσκοτόπια… Πριν από αυτούς, κατά τον Οκτώβριο τού 1940, Τσάμηδες εγκληματίες με τους συνεργούς τους Ιταλούς είχαν επαναλάβει την καταστροφή. Τότε, μάλιστα, η αποχωρήσασα συμμορία είχε σύρει στην ομηρία 180 κατοίκους τού χωριού, από τους οποίους άλλους διέσπειρε σε φυλακές στα βόρεια σύνορα τής αλβανίας και άλλους έστειλε στην Ιταλία. Κατέστρεψαν τα πάντα οι εχθροί των ανθρώπων…

.—Οι απάνθρωποι Γερμανοί εισβάλουν και καταστρέφουν τα χωριά Μελισσόπετρα και Καλόβρυση τού Νομού Ιωαννίνων. Πυρπόλησαν 73 κατοικίες, 70 αχυρώνες, 2 παντοπωλεία και 35 στάβλους. Φεύγοντας, άρπαξαν ό,τι μπορούσαν να κουβαλήσουν, φρόντισαν να μην αφήσουν κανένα ζώο στους ανθρώπους (μικρά και μεγάλα), ενώ εκτέλεσαν 10 νέους ανθρώπους, με την αιτιολογία αντιποίνων προς αντάρτες. Το 1940, με την πρώτη εισβολή, οι κάτοικοι γνώρισαν την βαρβαρότητα των Ιταλών και των αλβανών.

.—Κρήτες αντάρτες τής Εθνικής Αντιστάσεως τού Πετρακογιώργη, συνάπτουν μάχη με τους Γερμανούς στην Λοχριά. Υπήρξαν εκατέρωθεν απώλειες.

1944.—Οι Γερμανοί εκτελούν με ξιφολόγχη Έλληνες στην Σιάτιστα.

1947.—Οι αρχές τής χώρας, στα πλαίσια εκκαθαρίσεως τού κομμουνιστικού κινδύνου, ενεργούν συλλήψεις σε Αθήνα και Πειραιά. Τις επόμενες ημέρες οι διώξεις επεκτείνονται στην Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα αστικά κέντρα, ενώ οι συλλήψεις φτάνουν σε αριθμό πολλών χιλιάδων. Στην κυβέρνηση είναι οι Δημ. Μάξιμος, Γ. Παπανδρέου, Σοφ. Βενιζέλος κ.α.

.—Η άγρια δολοφονία τού Αρχιμανδρίτη και Αγιορείτη εφημέριου τού χωριού Άνω Πορρόϊα των Σερρών, Ελευθερίου Πουλή. Τον άτυχο άνθρωπο τού Θεού απήγαγαν οι κομμουνιστές αντάρτες τού ΕΛΑΣ, όταν κατέλαβαν το χωριό. Εκεί, τον δολοφόνησαν αγρίως με μαχαιριές στο πρόσωπο.

1949.—Ο Τίτο ανακοινώνει επισήμως ότι κλείνει τα σύνορα τής Γιουγκοσλαβίας με την Ελλάδα, προκειμένου να αποτρέψει την διακίνηση ανταρτών. Στην Γιουγκοσλαβία είχε ήδη εγκατασταθεί από τα μέσα τού 1946 το δεύτερο κλιμάκιο τού Κ.Κ.Ε. (Ιωαννίδης- Ρούσος)· η Γιουγκοσλαβία ήταν η κύρια πηγή ανεφοδιασμού των κομμουνιστών όπως φαίνεται από τις επιστολές τού Ζαχαριάδη και τού Βαφειάδη προς τον Τίτο το 1947. Σχετικά με τις βλέψεις Γιουγκοσλαβίας και βουργαρίας στην Μακεδονία και Θράκη, έχει διαπιστωθεί και από τον βαλκανιολόγο Σφέτα, αλλά και από βούργαρους ιστορικούς, ότι από τα πρακτικά τής διασκέψεως τού Μπλεντ λείπουν αρκετές σελίδες. Η βάσιμη υποψία είναι ότι αυτές αφορούσαν την στάση τής βουργαρίας και τής Γιουγκοσλαβίας έναντι τής Ελλάδος, και αφαιρέθηκαν μετά την πτώση τού κομμουνισμού όταν το αρχείο κατέστη προσιτό στους ερευνητές.

1953.—Ο Γεώργιος Καρτάλης και στελέχη τα οποία προέρχονταν από την Ε.Π.Ε.Κ., ιδρύουν το «Δημοκρατικό Κόμμα».

1954.—Έρευνες οι οποίες βλέπουν το φως τής δημοσιότητας, πιστοποιούν την ύπαρξη ουρανίου στην Θράκη.

1961.—Υπογράφεται στην Αθήνα η συμφωνία συνδέσεως τής Ελλάδος με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Κοινή Αγορά) των έξι ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλία, Δυτική Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο) (βλ. και  9/7).

1968.—Δημοσιεύεται η είδηση γιά την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού η οποία έγινε στην Θεσσαλονίκη, από τον Καθηγητή Κ. Τούντα και τους συνεργάτες του στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ».

1974.—Ελάχιστες ημέρες πριν από το πραξικόπημα (15/7ου), ο δημοσιογράφος Ν. Αγγελής προειδοποιεί το αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ’  γιά την επικείμενη ανατροπή τού καθεστώτος του.

1977.—Ρεκόρ υψηλότερης καταγεγραμμένης θερμοκρασίας όλων των εποχών γιά την χώρα μας, όταν το θερμόμετρο έδειξε 48 βαθμούς Κελσίου στο Τατόι.

1983.—Στην Θεσσαλονίκη, μία γυναίκα 32 ετών, γίνεται μητέρα πεντάδυμων.

1988.—Δεκάδες φωτιές κατακαίουν πολλές περιοχές τής χώρας. Είναι χαρακτηριστική η συνεχής διαχρονική αύξηση των πυρκαγιών που οφείλονται σε άγνωστα αίτια: από 16,1% κατά τα έτη 1956 – 1979, σε 30% κατά την δεκαετία 1980 – 1989, και  τέλος σε 51% κατά την περίοδο 1990 – 1997 (Μ.Ο. περιόδου 1980 – 1997, 41,4%).Το φαινομενικά παράδοξο αυτό γεγονός μπορεί να ερμηνευθεί εκ τής παραδοχής ότι ένα σημαντικό ποσοστό των πυρκαγιών αγνώστου αιτιολογίας είναι  εμπρησμοί, των οποίων τα πειστήρια δεν κατέστη δυνατόν να ευρεθούν από τις δασικές αρχές και, ως εκ τούτου, τα αίτια καταχωρήθηκαν ως ‘άγνωστα’.

2002.—Ελικόπτερο Bell 206L Long Ranger II τής Κυπριακής Εθνοφρουράς, κατέπεσε κοντά στο αεροδρόμιο Πάφου, κατά την διάρκεια νυκτερινής πτήσεως. Σκοτώθηκαν ο αρχηγός τής Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης, ο διοικητής τής Αεροπορίας, ταξίαρχος Στέλιος Δεμέναγας (Ελλαδίτες), ο υπασπιστής τού αρχηγού, υποπλοίαρχος Νικόλαος Γεωργίου και οι χειριστές τού ελικοπτέρου, σμηναγός Πάρης Αθανασιάδης και υποσμηναγός Μιχάλης Σιακαλλής (οι τρεις τελευταίοι  Κύπριοι).

2015.—Το ΝΑΙ στο 3ο Μνημόνιο, μετά από το δημοψήφισμα που ζήτησε η κυβέρνηση πρώτη φορά αριστερά ΣΥΡΙΖΑ και τού οποίου το αποτέλεσμα ήταν ΟΧΙ… Παρασκευή βράδυ η ελλαδική Βουλή ψήφισε ΝΑΙ στο 3ο Μνημόνιο. Από τις 8 Ιουλίου υποχωρώντας ατάκτως, η ψευδοεπαναστατική κυβέρνηση είχε υποβάλλει επίσημο αίτημα γιά χορήγηση στηρίξεως σταθερότητας υπό μορφή κρατικού δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (Ε.Μ.Σ.). Σκοπός τού αιτήματος ήταν να καλυφθούν οι υποχρεώσεις τού χρέους και να εξασφαλιστεί η σταθερότητα τού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Στις 29/6 είχε επιβληθεί ειδική τραπεζική αργία γιά 20 ημέρες και περιορισμοί στην κίνηση των κεφαλαίων το λεγόμενο capital control. Μετά την αξιολόγηση τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία πραγματοποιήθηκε από κοινού με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εκδόθηκε στις 10 Ιουλίου 2015, το Συμβούλιο Διοικητών τού Ε.Μ.Σ. συμφώνησε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις γιά νέο πρόγραμμα χρηματοδοτικής στηρίξεως τής Ελλάδας. Ο πρόεδρος των δήθεν ‘’πατριωτών’’ Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμένος, από το βήμα τής Ολομέλειας στην συζήτηση τού νομοσχεδίου, στις 11/7/2015, παραδέχτηκε μεταξύ άλλων ότι : «[…] πάμε απέναντι στην λαϊκή εντολή…»

2019.—Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση τού νέου υπουργικού συμβουλίου τής κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη σε πλήρη σύνθεση στις 11 το πρωί.

.—Σπάνιο και πολύ έντονο χαρακτήρισε το καιρικό φαινόμενο κατηγορίας «super cell», δηλαδή «υπερκύτταρο», που έπληξε την Χαλκιδική, ο ομότιμος καθηγητής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας τού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καρακώστας. Η Μακεδονία, η Θράκη και η Θεσσαλία δέχτηκαν τις πιό καταστροφικές καταιγίδες, με χαλάζι διαμέτρου πάνω από 5 εκατ. και ανέμους που ξεπέρασαν τα 110 χιλιόμετρα την ώρα. Οι σφοδρές καταιγίδες έπληξαν από το μεσημέρι πολλές περιοχές τής χώρας και τις επόμενες ώρες επλήγησαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα οι περισσότερες περιοχές τής Κεντρικής και τής Βόρειας Ελλάδας. Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν σε καλλιέργειες στην Λάρισα, τον Έβρο και την Ροδόπη, ενώ η Πολιτική Προστασία προειδοποίησε γιά την σφοδρότητα των φαινομένων που εκδηλώθηκαν στην διάρκεια τής νύχτας. Μεγάλης εκτάσεως καταστροφές σημειώθηκαν σε αρκετές περιοχές τού πρώτου ποδιού τής Χαλκιδικής έχοντας δυστυχώς και ανθρώπινα θύματα, καθώς έξι άτομα έχασαν την ζωή τους σε διαφορετικά σημεία. Συγκεκριμένα, μία γυναίκα από την Ρουμανία και το ηλικίας 8 ετών παιδί της σκοτώθηκαν στη Νέα Πλάγια, όταν έπεσε η στέγη εστιατορείου, τραυματίζοντάς τους θανάσιμα, ενώ τραυματίστηκαν κι’ άλλα άτομα. Δύο Ρώσοι έχασαν τη ζωή τους στη Νέα Ποτίδαια (ο άνδρας και το παιδί του καταπλακώθηκαν από δέντρο). Στην Σωζόπολη, ανατράπηκε τροχόσπιτο στο οποίο επέβαιναν τέσσερα  άτομα από την Τσεχία. Την ζωή του έχασε ζεύγος ηλικιωμένων. Συνολικά απεγκλωβίστηκαν 20 άτομα, ενώ ο αριθμός των τραυματιών είναι τουλάχιστον 32, με τους δύο να χαρακτηρίζονται σε σοβαρή κατάσταση.

.—Χωρίς ρεύμα παρέμειναν Κασσάνδρα και Σιθωνία. Η κυκλοφορία διεξάγεται με δυσκολία λόγω πεσμένων δέντρων στην περιοχή Κοβιού και μεταξύ Ν.Μαρμαρά και Πόρτο Καρράς. Το λιμενικό σώμα διεξάγει έρευνες στην θαλάσσια περιοχή τής Νέας Καλλικράτειας γιά τον εντοπισμό ενός 62χρονου αλιέα, ο οποίος βγήκε το απόγευμα γιά ψάρεμα με το σκάφος του ενώ στην περιοχή επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες. Εντοπίστηκε νεκρός από ελικόπτερο τής Πολεμικής Αεροπορίας την επόμενη ημέρα, ανεβάζοντας τον αριθμό των ανθρώπινων θυμάτων σε επτά.

.—Λίγα λεπτά έντονης χαλαζόπτωσης, που ξέσπασε περίπου στις 7 το απόγευμα στην ευρύτερη περιοχή Αλεξανδρουπόλεως, ήταν αρκετά γιά να προκληθούν μεγάλες καταστροφές σε κατοικίες, επιχειρήσεις και οχήματα. Οι κάτοικοι και επιχειρηματίες των οικισμών τής Μάκρης, των Δικέλλων, τής Μεσημβρίας, δήλωσαν ότι είδαν να θρυμματίζονται τα κρύσταλλα των αυτοκινήτων τους, οι βιτρίνες των καταστημάτων τους, παράθυρα και τζαμαρίες των σπιτιών τους, από τις μπάλες χαλαζιού μεγέθους μήλου (!..) Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάλογα φαινόμενα έπληξαν την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα στις 20-21 Ιουλίου 1983, με αποτέλεσμα εκτεταμένες καταστροφές και τον θάνατο 9 ανθρώπων σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα.

.—Στην Θεσσαλονίκη η ισχυρή καταιγίδα μετέτρεψε τους δρόμους σε ποτάμια και έριξε δέντρα.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση