Η ΑΦΙΞΗ ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΜΟΙΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΑΙ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΙΜΠΡΑΗΜ (ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1828)

,,

galloi-stratiotes-ston-moria
Noël Dieudonné Finart, 1828, στρατιώτες τής γαλλικής αποστολής στον Μοριά.

,

Η άφιξη των Γαλλικών μοιρών στην Πελοπόννησο 

……….Μετά την υπογραφή δύο συνθηκών γιά την αποχώρηση τού Ιμπραήμ από την Πελοπόννησο, το πρωτόκολλο τού Λονδίνου τής 7/19 Ιουλίου και την μεταξύ τού Μωχάμετ Άλυ και τού Κόδρινγκτον, ο Καποδίστριας ενεργούσε γιά την παροχή οικονομικών ενισχύσεων γιά τις τελευταίες στρατιωτικές επιχειρήσεις και γιά την λειτουργία τού κράτους, ενώ «οἱ πρέσβεις εὑρίσκοντο εἰς τὴν ὁδὸν τῶν προεργασιῶν διὰ τὸν καθορισμὸν τῶν ὁρίων τῆς ἐλευθερουμένης χώρας».

……….Το σώμα το οποίο θα φρόντιζε γιά την εφαρμογή τού πρωτοκόλλου τού Λονδίνου τής 7/19 Ιουλίου, βρισκόταν τον Αύγουστο συγκεντρωμένο στην Τουλόν, όπου περίμενε τα πλοία που θα το μετέφεραν στην Ελλάδα. Απαρτιζόταν από τρείς μοίρες των δεκατεσσάρων χιλιάδων ανδρών, με διοικητές, η πρώτη τον Σεβατιανί, η δεύτερη τον Μαιζόν και η τρίτη των Σνάιδερ, δύο τάγματα πυροβολικού κι άλλες βοηθητικές υπηρεσίες. Λίγο πριν την επιβίβαση των στρατευμάτων στα πλοία, ο στρατάρχης Μαιζόν έβγαλε λόγο γιά τον υψηλό και ευγενή σκοπό τής εκστρατείας, τού να απαλλάξει «τῶν δεινοπαθειῶν ἐνδοξότατον λαόν».

……….Στις 17/29 Αυγούστου, αποβιβάσθηκαν στην Πελοπόννησο οι δύο πρώτες μοίρες οι οποίες μεταφέρθηκαν με πενήντα δύο πλοία. Η με επικεφαλής τον αρχηγό τής εκστρατείας Μαιζόν αποβιβάσθηκε στο Πεταλίδι, ενώ η με αρχηγό τον Σεβατιανί στην Κορώνη. Μετά από τέσσερεις ημέρες έφτασε και η μοίρα υπό τον Σνάιδερ, η οποία αποβιβάσθηκε στο Ναυαρίνο.

……….Όταν στις 23 Αυγούστου /4 Σεπτεμβρίου (δύο ημέρες μετά), κατέφθασε στην Μεθώνη και το Ναυαρίνο ο αιγυπτικός στόλος γιά να παραλάβει σύμφωνα με την συνθήκη Κόδρινγκτον-Μωχάμετ Άλυ, τον αιγυπτικό στρατό, ολόκληρη η θάλασσα τής νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, καλύφθηκε από τα πλοία των γαλλικών μεταγωγικών, των τριών συμμαχικών στόλων, και τού αιγυπτιακού !

Η αποχώρηση τού Ιμπραήμ

……….Ο Ιμπραήμ, όταν είδε την απόβαση τού γαλλικού στρατού στα παράλια τής Μεσσηνίας, βρέθηκε προ εκπλήξεως. Ήταν έτοιμος να αναχωρήσει με τον στρατό του, μετά την συνθήκη Κόδρινγκτον-Μωχάμεντ Άλυ, αλλά η παρουσία τής μεγάλης γαλλικής δύναμης κατά την αποχώρησή του, έδινε την εντύπωση αποδιώξεώς του, κάτι το οποίο θεώρησε εξευτελιστικό.

……….Ο Μαιζόν από την πλευρά του, γνωστοποίησε στον Ιμπραήμ τον σκοπό τής αφίξεώς του, δηλώνοντας όμως ότι όλα θα γίνονταν χωρίς εχθρική διάθεση, προσκαλώντας μάλιστα τον Ιμπραήμ στο στρατόπεδό του. Αυτό αποτύπωνε το παράδοξο πρόσχημα των συμμάχων απέναντι στον σουλτάνο και τον Μωχάμετ Άλυ στις μεταξύ τους διπλωματικές επαφές, κατά τις οποίες, ενώ προχωρούσαν στην αφαίρεση εδαφών τής οθωμανικής αυτοκρατορίας, στέλνοντας τούς Γάλλους γιά να αποσπάσουν από τα νύχια τού Ιμπραήμ την λεία του, ταυτοχρόνως, διαβεβαίωναν και τούς δύο, ότι δεν ήθελαν να διακόψουν τις μεταξύ τους φιλικές σχέσεις.

……….Ο Ιμπραήμ δέχθηκε την πρόσκληση τού Μαιζόν, γενόμενος δεκτός μετά τιμών και εξαιρετικών φιλοφρονημάτων στο στρατόπεδο. Ο γαλλικός στρατός παρατεταγμένος, επιθεωρήθηκε από τον Ιμπραήμ κατόπιν προσκλήσεως τού Μαιζόν, κίνηση η οποία πολύ κολάκευσε τον Αιγύπτιο. Οι δύο στρατάρχες συμφώνησαν τα τής αιγυπτιακής αποχωρήσεως σε μεταξύ τους συζήτηση, και μετά από δύο ημέρες άρχισε η επιβίβαση των Αιγυπτίων στα πλοία τους.

……….Στην ακτή παρευρίσκοντο Γάλλοι αξιωματικοί με αποσπάσματα υπό τις διαταγές τους, γιά να τηρηθεί το άρθρο τής συνθήκης το οποίο καθόριζε ότι κανένας από τούς Έλληνες αιχμαλώτους δεν θα επιβιβαζόταν μαζί με τον αιγυπτιακό στρατό, εκτός από εκείνους που θα δήλωναν οι ίδιοι ότι θέλουν να μεταβούν στην Αίγυπτο.

sinantisi-tou-stratigou-mezon-me-ton-ibraim
Σεπτέμβριος 1828. Συνάντησις τού στρατηγού Μαιζόν και τού Ιμπραήμ

……….

……….(Ήδη από τις 13 Μαρτίου, ο Ιωάννης Καποδίστριας με επιστολή του προς τον Ιμπραήμ, υπέβαλε ένα από τα αιτήματά του περί ανταλλαγής Ελλήνων αιχμαλώτων με τούρκους).

……….Οι Γάλλοι βρέθηκαν προ εκπλήξεως, όταν από τούς εξακόσιους Έλληνες αιχμαλώτους (και από τα δύο φύλα), μόνο έντεκα δήλωσαν ότι ήθελαν να μείνουν στην Ελλάδα. Κατάλαβαν όμως ότι είχε ασκηθεί ψυχολογική πίεση στους αιχμαλώτους από τούς Αιγυπτίους, οπότε η «απόφασή τους», ήταν αποτέλεσμα φόβου, ταλαιπωρίας και εξαντλήσεως. Με δική τους πρωτοβουλία οι Γάλλοι τούς κράτησαν όλους, πράξη την οποία ο Ιμπραήμ θεώρησε παρασπονδία στα συμφωνηθέντα.

Η παράδοση των φρουρίων Μεθώνης, Ναυρίνου, Πατρών και Ρίου

……….Μετά από λίγο ο Μαιζόν έδωσε στον Ιμπραήμ κι άλλες αφορμές δυσαρέσκειας. Απαίτησε την άμεση παράδοση στις γαλλικές δυνάμεις των φρουρίων και προχώρησε στην κατάσχεση των ζωοτροφών τις οποίες ο αιγυπτιακός στόλος είχε φέρει στα φρούρια. Ο Ιμπραήμ επικαλέσθηκε την συνθήκη Κόδρινγκτον, βάσει τής οποίας τα φρούρια θα παρέμεναν στα οθωμανικά χέρια με δύναμη χιλίων ανδρών, έως ότου υπάρξει τελικός διακανονισμός μεταξύ Πύλης και Συμμαχικών δυνάμεων. Η απάντηση τού Μαιζόν ήταν ότι ο Κόδρινγκτον είχε ενεργήσει αυθαίρετα στην συγκεκριμένη περίπτωση, οπότε δεν σήμαινε τίποτα η υπογραφή του και γενικώς η συνθήκη τής Αλεξάνδρειας.

……….Αμέσως μετά, ο Μαιζόν διέταξε επίθεση εναντίον τής Κορώνης και στις 2/14 Σεπτεμβρίου έστειλε γαλλική δύναμη τεσσάρων χιλιάδων ανδρών εναντίον Μεθώνης και Ναυαρίνου, και άλλο γαλλικό σώμα εναντίον των Πατρών. Σε αυτά τα φρούρια ο Ιμπραήμ είχε αφήσει παλιές τουρκικές φρουρές.

……….Το πρώτο τμήμα των αιγυπτιακών στρατευμάτων αναχώρησε στις 4/16 Σεπτεμβρίου με κατεύθυνση την Αλεξάνδρεια. Στις 20 Σεπτεμβρίου /2 Οκτωβρίου απέπλευσε η δεύτερη αιγυπτιακή μοίρα με άλλο στρατό και στις 22 Σεπτεμβρίου /4 Οκτωβρίου, απέπλευσε η τελευταία μοίρα, με το υπόλοιπο τού στρατού και τον Ιμπραήμ, ο οποίος επιβιβάσθηκε τελευταίος.

……….Συμμαχικά πλοία συνόδευσαν τα αιγυπτιακά μέχρι το λιμάνι τής Αλεξάνδρειας, χωρίς να επιτρέψουν σε κανένα να προσεγγίσει την Κρήτη.

……….Μετά την αποχώρηση των Αιγυπτίων, ακολούθησε η αμαχητί παράδοση στους Γάλλους των φρουρίων τής Μεθώνης, τού Ναυαρίνου και τής Κορώνης στις 23, 24 και 26 Σεπτεμβρίου / 5, 6 και 8 Οκτωβρίου. Στην Πάτρα μόνο, ο φρούραρχός της έφερε δυσκολίες, οπότε την πολιόρκησε ο στρατηγός Σνάιδερ υποχρεώνοντάς την σε παράδοση.

katalipsi-tou-frouriou-tou-riou
Κατάληψις τού φρουρίου τού Ρίου υπό των γαλλικών στρατευμάτων

.

……….Οκτακόσιοι τούρκοι από την φρουρά τής Πάτρας κατέφυγαν στο Ρίο μη αναγνωρίζοντας την συνθηκολόγηση. Ο Σνάιδερ πολιόρκησε το επιθαλάσσιο φρούριο τού Ρίο από τις 28 Σεπτεμβρίου /10 Οκτωβρίου και επί έντεκα ημέρες, συνεπικουρούμενος και από γαλλική μοίρα υπό τον Μαιζόν. Οι πολιορκούμενοι παραδόθηκαν άνευ όρων.

……….Έτσι απαλλάχθηκε η Πελοπόννησος από την δραματική δοκιμασία τής αιγυπτιακής επιδρομής, η οποία κράτησε επί τρία έτη και οκτώ μήνες και τελικώς είδε να φεύγουν και οι τούρκοι από τα φρούρια. Η κατάληψη των φρουρίων από τούς Γάλλους, έγινε εις το όνομα τής ελληνικής κυβερνήσεως.

……….Ο Καποδίστριας σε έκθεσή του προς το Πανελλήνιον γιά το γεγονός, έγραφε μεταξύ άλλων:

«… Εἰς τὸν ὅρμον τοῦ Πεταλιδίου ἔλαβεν ἡ Ἑλλάς, διὰ τῆς εἰς τὴν σημαίαν καὶ τὴν κυβέρνησιν αὐτῆς γενομένης τιμῆς, νέαν περὶ τοῦ μέλλοντος ἐγγύησιν».

……….Σε ολόκληρη την χερσόνησο κυμάτιζαν πλέον οι σημαίες τής ελευθερίας.   

***
Πηγές :
  1. «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ» ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Α. ΚΟΚΚΙΝΟΥ, τής Ακαδημίας Αθηνών. Τόμος 6ος , εκδ.οίκ. Μέλισσα.
  1. Επιστολή τού Ιωάννη Καποδίστρια προς τον Ιμπραήμ
  2. Ο πίνακας  τού Noël Dieudonné Finart, με θέμα τούς στρατιώτες τής γαλλικής αποστολής στον Μοριά, ανήκει στην συλλογή τού κυρίου Θ. Μεταλληνού, τον οποίο ευχαριστούμε γιά την ευγενική παραχώρηση.
    Κείμενο και επιμέλεια εικόνων  :  Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο 

(Οι διπλές αναφορές στις ημερομηνίες των γεγονότων, ωφείλονται στο παλαιό και νέο ημερολόγιο).

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»

Μία απάντηση στο “Η ΑΦΙΞΗ ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΜΟΙΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΑΙ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΙΜΠΡΑΗΜ (ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1828)”

Αφήστε μια απάντηση