ΙΕΡΟΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΕΣ-ΙΕΡ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΟΦ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ (+19/1/1947)

,

,

ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΥΔΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

ΚΥΔΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

,

Ιερ. Γεώργιος Θεόφ. Παπαδάκης 

,

……….Στο μικρό χωριό τού Αποκορώνου Πλάκα γεννήθηκε το 1905 ο ιερεύς Γεώργιος Παπαδάκης. Η  λευϊτική του οικογένεια είχε δώσει σειρά κληρικών στην Εκκλησία. Προπάππος, πάππος κι ο πατέρας του ήσαν ιερείς. Μετά το Δημοτικό, τελείωσε το Γυμνάσιο. Η φωνή τής οικογενείας τον καλούσε κι έγινε μαθητής τού Εκκλησιαστικού Φροντιστηρίου Κορίνθου. Ένα χρόνο μετά τήν αποφοίτησί του, χειροτονήθηκε ιερεύς. Έγινε εφημέριος στο Νέο Χωριό Αποκορώνου.

……….Λίγα χρόνια υπηρέτησε αλλά μέ αρκετή επιτυχία. Είχε ζήλο καί ευσέβεια. Έκαμε κήρυγμα συχνά καί δεν παρέλειπε το έργο τής αγάπης. Το καθήκον του δεν το αμέλησε κατά την μαύρη εποχή τής Κατοχής. Ήταν στο πλευρό των ενοριτών του προσπαθώντας ν’ ανακουφίσει τα δεινά τους.

……….Συνάμα ήταν αγωνιστής τής ελευθερίας κι εχθρός φανερός τού κομμουνισμού. Αυτό ήταν το έγκλημά του που τον έριξε στην ενέδρα των κομμουνιστών. Μέσα στη μέση τής ενορίας του, τον παραφύλαξαν και τον σκότωσαν στις 19 Ιανουαρίου 1947. Εκεί που υπηρέτησε πιστά και θεάρεστα, εκεί και έπεσε μαρτυρικά.

***

Ἐπιμέλεια κειμένου καὶ εἰκόνας :  « λληνικ μερολόγιο »

Πηγή: Το έργο τού Μητροπολίτου Λήμνου Διονυσίου, «Εκτελεσθέντες και μαρτυρήσαντες κληρικοί 1942-1949.»

Γι' αὐτό, τῶν ἱερέων ποὺ ἐμαρτύρησαν γιὰ τὴν Ἐκκλησία καὶ τὸ Ἔθνος τους,  ἄς εναι  μνήμη αωνίᾳ.

Αφήστε μια απάντηση