ΙΕΡΟΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΕΣ – ΙΕΡ. ΜΙΧΑΗΛ ΕΝΩΤΙΑΔΗΣ (+12/1/1948)

.

,

Μητρόπολις Φθιώτιδος 

Ιερ. Μιχαήλ Ενωτιάδης

.

……….Στο Προκόπιο τής ευσεβούς Καισαρείας γεννήθηκε στα 1886 ο π. Μιχαήλ Ενωτιάδης. Στα 1912 χειροτονήθηκε ιερεύς και μετά την Μικρασιατική καταστροφή ήλθε στην Ελλάδα. Έμεινε μερικά χρόνια στο χωριό Μαντούδι τής Χαλκίδος κι από εκεί ήλθε στα 1927 στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος. Στην επαρχία αυτή πρώτα υπηρέτησε στο χωριό Μαρτίνο κι από το 1930 κι έπειτα, στον Πύργο Λαρύμνης.

……….Με θείον αληθινά ζήλον εργάσθηκε ο π. Μιχαήλ σ’ αυτό το χωριό, που καθώς είχε χρόνια να δει ιερέα, τον δέχθηκε με πολλή χαρά. Σε λίγο διάστημα κατάφερε να γίνει σ’ όλους αγαπητός. Και το άξιζε, γιατί και ο ίδιος αγαπούσε πολύ την Εκκλησία και την Πατρίδα.

……….Στον καιρό τού συμμοριτοπολέμου προκάλεσε την οργή των εχθρών τής Πατρίδος του. «Δεύτε και εξολοθρεύσωμεν αυτόν» είπαν οι συμμορίτες. Και στις 12 Ιανουαρίου 1948 κάνουν επίθεση εναντίον τού Πύργου. Ειδοποιήθηκε ο π. Μιχαήλ εγκαίρως γιά να φύγει. Η ασθένεια όμως τον εμπόδισε. Κι έτσι, άρρωστο τον έπιασαν στο σπίτι και μαζί με την πρεσβυτέρα τούς οδήγησαν έξω από το χωριό. Στον δρόμο έδιωξαν πίσω την πρεσβυτέρα κι έπειτα με πολυβόλο χτύπησαν τον π. Μιχαήλ και τον σκότωσαν. Δεν πέτυχαν όμως να εξαφανίσουν και την ιερά του μνήμη όπως είχαν αποφασίσει, γιατί «εις μνημόσυνον αιώνιο εσταί δίκαιος».

 ***

Ἐπιμέλεια κειμένου καὶ εἰκόνας :  « λληνικ μερολόγιο »

Πηγή: Το έργο τού Μητροπολίτου Λήμνου Διονυσίου«Εκτελεσθέντες και μαρτυρήσαντες κληρικοί 1942-1949.»

Γι' ατό, τν ερέων πο μαρτύρησαν γι τν κκλησία κα τ θνος τους,  ς εναι  μνήμη αωνί.

Αφήστε μια απάντηση