ΙΕΡΟΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΕΣ – ΔΙΑΚ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΟΥΛΗΣ (+27/ 3/ 1944)

,

,

Μητρόπολις  Καρυστίας και Σκύρου

Διάκονος Στέφανος Πουλής

,

……….Ο Στέφανος Πουλής καταγόταν από φτωχή οικογένεια τού Κρανιδίου. Από μικρός άφηνε να φαίνονται οι πόθοι του γιά την ζωή τού μοναχού. Και μόλις τελείωσε το Σχολαρχείο, πήγε στην Μονή των Αγ. Αναργύρων κοντά στην Ερμιόνη. Από ‘κεί πήγε στο Άγιον Όρος, όπου χειροτονήθηκε διάκονος. Αργότερα γύρισε στην Μονή του.

……….Όταν εκδηλώθηκε ο συμμοριτοπόλεμος, οι αντάρτες κατέλαβαν την Μονή των Αγ. Αναργύρων. Ο διάκονος πίστεψε στην αγνότητα τού κινήματος και τους ηκολούθησε ως την Κυνουρίαν. Εκεί όμως είδε τις σφαγές και τις λεηλασίες που έκαμαν και εννόησε τα αντεθνικά και αντίχριστα σχέδιά τους. Έπρεπε λοιπόν το γρηγορότερο να απαγκιστρωθεί από την κακή συντροφιά που είχε κάμει.

……….Σκέφθηκε να ζητήσει άδεια λίγων ημερών γιά την Μονή του. Του την έδωσαν. Εκεί βρήκε τελείως τον εαυτό του. Δεν ξαναγύρισε στην θέσι, απ’ την οποίαν είχε επί τέλους ελευθερωθεί. Κι ακόμα άρχιζε να διαφωτίζει τον κόσμο γιά τούς σκοπούς τού «Δημοκρατικού στρατού».

……….Όταν είδαν πως γελάστηκαν οι συμμορίτες, εφρύαξαν. Αμέσως στέλνουν και πιάνουν τον διάκονο. Τον οδήγησαν βιαστικά στο Ηλιόκαστρον (Καρακάσι) κι εκεί τον εθανάτωσαν, κόβοντάς του σιγά σιγά τον λαιμό με το μαχαίρι.

………Πριν, ως και κατά το μαρτύριό του, έδειξε ανδρεία και σταθερότητα. Προσευχόταν θερμά. Τόσο που ο δήμιός του έπαθε  βαθύ κλονισμό κι εδήλωσε πως δεν θα ξανάβαφε τα χέρια του σε αίμα. Αυτό ήταν αρκετό γιά να βάψει κάποιος άλλος τα χέρια στο δικό του αίμα.

……….Κι έτσι ο νεαρός διάκονος, που είχε το όνομα τού πρώτου διακόνου και πρώτου μάρτυρος, μ’ όλη την ανωριμότητά του αξιώθηκε το μαρτυρικό στεφάνι κι έσωσε ακόμα μιά ψυχή από τα νύχια τού Σατανά με το παράδειγμά του.

***

Ἐπιμέλεια κειμένου καὶ εἰκόνας :  « λληνικ μερολόγιο »

Πηγή: Το έργο τού Μητροπολίτου Λήμνου Διονυσίου«Εκτελεσθέντες και μαρτυρήσαντες κληρικοί 1942-1949.»

Γι' ατό, τν ερέων πο μαρτύρησαν γι τν κκλησία κα τ θνος τους,  ς εναι  μνήμη αωνί.

 

Αφήστε μια απάντηση