Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ (13-26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1922) – ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΟΛΕΘΡΟ

.

,

……….Τα όσα δραματικά γεγονότα εκτυλίχθηκαν στο μέτωπο από τις 13 Αυγούστου, δεν ήταν γνωστά στο πληθυσμό τής Σμύρνης σε όλη τους την έκταση. Ακόμα και η Ύπατη Αρμοστεία παρέμενε απληροφόρητη από το Γενικό Στρατηγείο. Το πρωΐ τής 19ης Αυγούστου άρχισε η συσκευασία των αρχείων τόσο στην Στρατιά, όσο και στην Αρμοστεία, γεγονός που κορύφωσε την ανησυχία τού πληθυσμού. Κατόπιν οδηγιών τής Κυβερνήσεως, ο Ύπατος Αρμοστής διέταξε τους δημοσίους υπαλλήλους και την χωροφυλακή να προετοιμαστούν γιά αναχώρηση.

……….Συγχρόνως οι πληθυσμοί όλων των χριστιανικών δογμάτων, υπό το καθεστώς πανικού έσπευσαν προς τις ακτές γεμίζοντας τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και των δύο γραμμών Κασαμπά και Αϊδινίου. Όσοι δεν κατόρθωσαν να βρούν θέση σε σιδηροδρομικά οχήματα, κατευθύνθηκαν με τα πόδια προς την Σμύρνη.

……….Οι πρόξενοι τής Μεγάλης Βρεττανίας και Γαλλίας συμβούλευσαν τους υπηκόους τους να αναχωρήσουν, ενώ τής Ιταλίας είπαν να παραμείνουν, γιατί δεν διέτρεχαν κανένα κίνδυνο. Από τους Έλληνες, οι προνοητικότεροι έσπευσαν να αναχωρήσουν γιά τα νησιά τού Αιγαίου ή τον Πειραιά.

……….Στις αρχές τού τρίτου δεκαημέρου τού Αυγούστου (από 21/8), η Σμύρνη παρουσίαζε θέαμα χιλιάδων κατοίκων οι οποίοι επιζητούσαν την επιβίβαση σε ατμόπλοια αναζητώντας την σωτηρία τους.

……….Τις απογευματινές ώρες τής 23ης Αυγούστου, κατέπλευσαν στο λιμάνι τής Σμύρνης μεταγωγικά πλοία μεταφέροντα από την Θράκη την Α΄ Μεραρχία γιά ενίσχυση. Όμως οι στρατιώτες βλέποντας την κατάσταση των συναδέλφων τους που έφταναν από το πεδίο τής μάχης, εκδήλωσαν εξέγερση και ζήτησαν την επιστροφή τους στην Θράκη.

……….Από τις 25 Αυγούστου η αναχώρηση των κατοίκων έλαβε χαρακτήρα αληθινής εξόδου, με τα πλοία να παραλαμβάνουν τριπλάσιους επιβάτες από το επιτρεπόμενο όριο. Η προκυμαία τής Σμύρνης ήταν κατάμεστη ανθρώπων και αποσκευών.

……….Εκείνη την ημέρα επιβιβάστηκαν και αναχώρησαν γιά Πειραιά όλοι οι νοσηλευόμενοι τραυματίες των στρατιωτικών νοσοκομείων, ενώ ο Αρχιστράτηγος Πολυμενάκος με το Επιτελείο του μετέφερε την έδρα τού Στρατηγείου τής Στρατιάς σε ένα από τα Ελληνικά πλοία στο λιμάνι. Όλοι οι κατώτεροι υπάλληλοι αναχώρησαν με δύο ατμόπλοια και το πρωΐ τής 26ης Αυγούστου αναχώρησαν και οι ανώτεροι υπάλληλοι τής Ελληνικής Διοικήσεως.

……….Από το μεσημέρι εκείνης τής ημέρας, η πόλη τής Σμύρνης αφέθηκε εξ ολοκλήρου στην τύχη της, εφ’ όσον και οι χωροφύλακες άρχισαν να συγκεντρώνονται στην αποβάθρα γιά την δική τους αναχώρηση. Τα προξενεία των Μεγάλων Δυνάμεων εφρουρούντο από πολεμικά αγήματα των χωρών τους.

……….Λίγο πριν την δύση τού ηλίου, άρχισαν να αποπλέουν τα μεταγωγικά πλοία με όλες τις Ελληνικές αρχές, πολιτικές και στρατιωτικές, ως και την χωροφυλακή. Ακολούθησε ο Ελληνικός στόλος.

……….Η Σμύρνη απέμεινε χωρίς καμμιά διοικούσα αρχή, εγκαταλελειμμένη στην διάθεση τού προελαύνοντος τουρκικού στρατού.

***

Επιμέλεια κειμένου :  Ἑλληνικό Ἡμερολόγιο
Πηγή: ΕΠΙΤΟΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ 1919-1922 – Γ.Ε.Σ.
Πηγή εικόνων : http://www.levantineheritage.com/
Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»

Αφήστε μια απάντηση