ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΚΟΛΑΚΑΣΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ (+ 31/8/1956)

.

31-8-1956-kolokasis-kyriakos

.

Κολοκάσης Κυριάκος. Γεννήθηκε στο χωριό Γέρι, τής επαρχίας Λευκωσίας, στις 4 Φεβρουαρίου 1934. Έπεσε μαχόμενος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, στις 31 Αυγούστου 1956. Γονείς: Αναστάσης Κολοκάσης και Ευαλλού Χατζηαδάμου. Αδέλφια: Φίλιππος, Παναγιώτα, Κατίνα, Χρυστάλλα, Αδάμος, Δέσποινα, Νίκος.

……….Ο Κολοκάσης Κυριάκος τελείωσε το δημοτικό σχολείο Γερίου και ήταν γεωργός. Υπήρξε μέλος τής επιτροπής τής Αγροτικής Τοπικής Ένωσης τής ΠΕΚ Γερίου και ηγετικό στέλεχος των εθνικοφρόνων σωματείων τού χωριού του.

……….Με την έναρξη τού αγώνα τής ΕΟΚΑ εντάχθηκε στην ομάδα “Γεράκι” τού Γερίου, που συνεργαζόταν με τις ομάδες εκτελεστικού Λευκωσίας. Διατηρούσε κρησφύγετο στο οποίο έκρυβε αντάρτες και φύλαγε όπλα και πυρομαχικά, τα οποία διένειμε σε ομάδες τής περιοχής. Η δράση του επεκτεινόταν επίσης σε βομβιστικές επιθέσεις καθώς και σε απόπειρες απελευθέρωσης καταδίκων.

……….Τον Μάρτιο τού 1956, μαζί με την ομάδα του, τού Γερίου, κτύπησαν με βόμβες πετρελαίου τις αποθήκες τού αγγλικού στρατού στην Αθαλάσσα προκαλώντας τεράστιες ζημιές.

……….Στις 15 Αυγούστου 1956 ο Κολοκάσης ανέλαβε με την ομάδα του και σε συνεργασία με ομάδες τής Λευκωσίας, την απελευθέρωση τού θανατοποινίτη Μιχαήλ Κουτσόφτα και τού ανήλικου καταδικασμένου Παρασκευά Χοιροπούλη. Αντί αυτών, όμως, απελευθέρωσαν δύο άλλους καταδίκους.

…………Στις 31 Αυγούστου 1956 οι Κυριάκος Κολοκάσης, Ιωνάς Νικολάου, Σπύρος Κυριάκου και Νίκος Σαμψών, ανέλαβαν την απελευθέρωση του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου είχε μεταφερθεί για ακτινολογική εξέταση. Κατά την επίθεση σκοτώθηκε ο Άγγλος λοχίας Ντέμον, ο δήμιος που εκτέλεσε στις Κεντρικές Φυλακές τους πρώτους απαγχονισθέντες Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου.

……….Κατά την επίθεση ο Γιωρκάτζης ελευθερώθηκε. Έπεσαν όμως μαχόμενοι ο Κυριάκος Κολοκάσης και ο εξάδελφός του Ιωνάς Νικολάου. Σκοτώθηκε επίσης ο φροντιστής του νοσοκομείου Κούλης Κυριακίδης, που έτυχε να βρεθεί εκεί και πληγώθηκε ο Σπύρος Κυριάκου, μέλος της ομάδας που αποτόλμησε την επιχείρηση.

***

Πηγή κειμένου : Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης ΙΔ.Α.Α.Ε. 

Πηγή εικόνας : Λήκυθος-Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου  

Επιμέλεια εικόνας και κειμένου : λληνικ μερολόγιο

Αφήστε μια απάντηση