ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΟΔΕΣΤΟΣ (+31/3-1/4/1955)

.

.

……….Ο Παντελή Μόδεστος γεννήθηκε στο χωριό Λιοπέτρι, τής επαρχίας Αμμοχώστου, στις 16 Δεκεμβρίου 1923. Πέθανε την νύκτα τής 31ης Μαρτίου προς την 1η Απριλίου τού 1955 από ηλεκτροπληξία, βρισκόμενος σε διατεταγμένη υπηρεσία τής ΕΟΚΑ. Σύζυγος: Αποστολού Μόδεστου Παντελή. Παιδιά: Παντελής και Παναγιώτης. Γονείς: Παντελή Γεωργίου και Χιονού Παντελή. Αδέλφια: Χριστοφής, Παναγιώτης, Κυριάκος και Ελένη.

……….Ο Μόδεστος Παντελή φοίτησε στο δημοτικό σχολείο τού χωριού του μέχρι την τρίτη τάξη και ήταν γεωργός. Έδωσε τον όρκο γιά απελευθέρωση τής Κύπρου και οργανώθηκε στο ΕΜΑΚ στις αρχές Φεβρουαρίου 1955, μαζί με όλους τους αδελφούς και την αδελφή του. Με αρχηγό τής ομάδας τον Γρηγόρη Αυξεντίου και με άλλους συγχωριανούς τους άρχισαν να ετοιμάζονται γιά την έναρξη τής ένοπλης δράσης.

……….Τα μεσάνυκτα τής 31ης Μαρτίου προς την 1η Απριλίου 1955 ανέλαβε να βοηθήσει τον Ανδρέα Κάρυο να προκαλέσει βραχυκύκλωμα λίγο έξω από το Αυγόρου, για να συσκοτισθεί η Αμμόχωστος την ώρα που θα ρίχνονταν οι πρώτες βόμβες τής ΕΟΚΑ.

……….Κατόπιν οδηγιών τού Αυξεντίου προσέδεσαν μακριά αλυσίδα σε χοντρό σχοινί, στην άκρη τού οποίου είχαν δέσει πέτρα χαραγμένη στην μέση, εκεί που ήταν δεμένη, για να μην φεύγει από το σχοινί, και την έριξαν πολλές φορές πάνω από τα σύρματα, προσπαθώντας να την τραβήξουν με διχάλι από την άλλη μεριά.

……….Γιά ασφάλεια, την ώρα που θα προκαλούσαν το βραχυκύκλωμα, φορούσαν λαστιχένια καλύμματα παπουτσιών και λαστιχένια γάντια. Έριξαν πολλές φορές το σχοινί και δεν κατάφεραν να περάσει πάνω από τα σύρματα. Καθώς όμως το έριχναν και έπεφτε κάτω στα βρεγμένα χόρτα, το σχοινί βράχηκε. Τελικά ο Ανδρέας Κάρυος πήρε στους ώμους τον Μόδεστο Παντελή, σε μία προσπάθεια να πλησιάσει όσο γινόταν τα σύρματα, γιά να κατορθώσει να ρίξει το σχοινί. Τα κατάφερε, έριξε το σχοινί, προκάλεσε το βραχυκύκλωμα, αλλά υπέστη και ο ίδιος ηλεκτροπληξία και βρήκε ακαριαίο τον θάνατο.

……….Ο Κάρυος έπαθε σοβαρά εγκαύματα στην πλάτη, όταν ήλθε σε επαφή με το βρεγμένο σχοινί.


Αφήστε μια απάντηση