ΗΡΟΩΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (+20/11/1958)

.

20-11-1958-christoforou-georgios

.

Ο Χριστοφόρου Γεώργιος γεννήθηκε στο χωριό Έμπα, τής επαρχίας Πάφου, στις 30 Νοεμβρίου 1940. Σκοτώθηκε από βασανιστήρια των Άγγλων στις 20 Νοεμβρίου 1958. Γονείς: Χριστόφορος Ελισσαίου και Σοφία Παπαθεοχάρους Αδέλφια: Δημητράκης, Πανίκος, Γιαννούλα.

……….Ο Γεώργιος Χριστοφόρου τελείωσε το δημοτικό σχολείο στην Έμπα και φοίτησε στις πρώτες τάξεις τού Γυμνασίου Πάφου. Όταν γεννήθηκε, ο πατέρας του υπηρετούσε στο Σώμα Κυπρίων Εθελοντών τού αγγλικού στρατού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που σύμφωνα με τις διακηρύξεις των Άγγλων, πολεμούσαν γιά την ελευθερία και την αυτοδιάθεση των λαών. Τις διακηρύξεις αυτές σκόπιμα άφηναν να ερμηνεύονται και ως δεσμεύσεις γιά την ελευθερία τής Κύπρου. Οικονομικοί λόγοι τον ανάγκασαν να σταματήσει τις σπουδές του, οπότε ακολούθησε το επάγγελμα τού ράπτη.

……….Έγινε μέλος τής ΕΟΚΑ στην Έμπα, το 1957. Ο ομαδάρχης τού χωριού, τού εμπιστεύθηκε τα πυρομαχικά και τον οπλισμό τής ομάδας, τα οποία ο Γεώργιος απέκρυβε. Τον Νοέμβριο τού 1958, κατά την διάρκεια κατ’ οίκον περιορισμού εννέα ημερών που είχε επιβληθεί στην Έμπα, έγιναν μαζικές συλλήψεις στο χωριό. Κάποιος από τούς συνεργάτες του λύγισε στα βασανιστήρια και τον αποκάλυψε. Στο μεταξύ ο Χριστοφόρου πρόλαβε να μεταφέρει και να αποκρύψει αλλού τον οπλισμό, προτού συλληφθεί και βασανισθεί μέχρι θανάτου.

……….Η θανατική ανάκριση έλεγε γιά τα αίτια τού θανάτου του : “Ο Γεώργιος Χριστοφόρου πέθανε από πληγές, ενώ διατελούσε υπό νομική κράτηση. Οι πληγές τού μεσεντερίου τής μεμβράνης, το οποίο συγκρατεί τα έντερα, και της ηπατικής καμπής προξενήθηκαν από πλήγμα, το οποίο οφείλεται είτε σε πτώση, είτε σε άλλης μορφής βία, αλλά δεν υπάρχει μαρτυρία, η οποία να δείχνει πού και πώς υπέστη αυτά τα τραύματα”.

……….Πριν από την κηδεία του, το βράδυ τής επομένης τού θανάτου του, έγινε πάλη μεταξύ τού πατέρα του, ο οποίος επέμενε να δει το νεκρό σώμα του, και των Άγγλων στρατιωτών που τού το απαγόρευσαν. Στην συνέχεια επιβλήθηκε κατ’ οίκον περιορισμός στο χωριό και οι στρατιώτες επέτρεψαν μόνο σε τέσσερα άτομα να θάψουν τον ήρωα, μαζί με τον πατέρα του, απαγορεύοντας να τον ξετυλίξουν από τις κουβέρτες με τις οποίες τον είχαν τυλιγμένο και να τον ντύσουν νεκρικά, σύμφωνα με τις παραδόσεις τής θρησκείας μας.

***

Πηγή κειμένου: Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης Ι.Δ.Α.Α.Ε.

Πηγή εικόνας: Λήκυθος Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου

Επιμέλεια κειμένου και εικόναςλληνικό μερολόγιο 

Αφήστε μια απάντηση