ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗΣ (+21/3/1957)

 

.21-3-1957-kyprianou-petrakis

.

Ο Κυπριανού Πετράκης γεννήθηκε στην Λάρνακα στις 29 Ιουνίου 1939. Έπεσε μαχόμενος στο χωριό Ορά, τής επαρχίας Λάρνακας, στις 21 Μαρτίου 1957. Γονείς: Μιχάλης και Άννα Κυπριανού. Αδέλφια: Χρυσούλα, Ευάγγελος, Ανδρέας, Μάρω, Μαλβίνα.

……….Ο Πετράκης Κυπριανού τελείωσε το δημοτικό σχολείο στην Λάρνακα και ήταν μαθητής στην τρίτη τάξη τής Αμερικανικής Ακαδημίας Λάρνακας, όταν αποβλήθηκε προσωρινά από το σχολείο του με την κατηγορία ότι έριχνε φυλλάδια τής ΕΟΚΑ, ύψωνε την ελληνική σημαία και ξεσήκωνε τούς συμμαθητές του σε διαδηλώσεις. Μελετούσε στο μεταξύ μόνος του, ενώ παράλληλα εντάχθηκε στις ομάδες κρούσεως και εκτελεστικού τής ΕΟΚΑ στην Λάρνακα. Την Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 1956, πήρε μέρος στην εκτέλεση Άγγλου λοχία και αναγνωρίστηκε, αλλά διέφυγε την σύλληψη και ενώθηκε με τούς αντάρτες στην ορεινή περιοχή τής Λάρνακας, όπου πήρε μέρος σε πολλές αποστολές και επιθέσεις εναντίον των κατοχικών δυνάμεων.

……….Τον Μάρτιο τού 1957, προδόθηκε το κρησφύγετό του, μεταξύ Λάγιας και Ακαπνούς, οι αντάρτες όμως διέφυγαν την σύλληψη και αφού περιπλανήθηκαν μερικές μέρες κυνηγημένοι από τούς Άγγλους, κατέληξαν στην Αναφωτίδα. Γιά λόγους ασφαλείας ο τομεάρχης χώρισε τούς καταζητούμενους με ευθύνη δράσης σε μικρότερες περιοχές. Ο Πετράκης ορίσθηκε ως υπεύθυνος γιά την περιοχή που περιλαμβάνεται μεταξύ των χωριών Χοιροκοιτίας, Βάβλας,Οράς, Βαβατσινιάς και προωθήθηκε προς τα εκεί. Θα κατασκεύαζε το δικό του κρησφύγετο και θα δρούσε με τις τοπικές ομάδες των χωριών τής περιοχής του. Στην πορεία του στάθμευσε γιά δύο μέρες στο χωριό Βάβλα και μετά κατευθύνθηκε στην Ορά, όπου είχε οδηγίες από τον τομεάρχη του γιά κατασκευή κρησφυγέτου στην περιοχή. Την δεύτερη μέρα μετά την άφιξή του εκεί, στις τρεις το απόγευμα, περικυκλώθηκε από τρείς χιλιάδες Άγγλους στρατιώτες, που επέβαλαν κατ’ οίκον περιορισμό στο χωριό, αναζητώντας τον.

……….Ο Πετράκης Κυπριανού συνειδητά επέλεξε να πολεμήσει, γνωρίζοντας ότι τούτο σήμαινε βέβαιο θάνατο. Ταμπουρωμένος σ΄ ένα ακατοίκητο σπίτι στο οποίο είχε καταφύγει, πολέμησε γιά δυόμισι ώρες με ένα κυνηγετικό όπλο και είκοσι επτά φυσίγγια που διέθετε. Όταν χρησιμοποίησε και το τελευταίο φυσίγγι επιχείρησε έξοδο, προσπαθώντας να σπάσει τον κλοιό των στρατιωτών που τον παραμόνευαν παντού και τον πυροβόλησαν σκοτώνοντάς τον. Ήταν ο πρώτος αντάρτης τής ΕΟΚΑ που μετουσίωσε σε πράξη το πνεύμα τής θυσίας τού Αυξεντίου, που είχε προηγηθεί στις τρεις Μαρτίου.

***

Πηγή κειμένου: Κέντρο Έρευνας και Τεκμηριώσεως Ι.Δ.Α.Α.Ε

Πηγή εικόνας: Λήκυθος Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου

Επιμέλεια κειμένου και εικόνας: λληνικ μερολόγιο 

Αφήστε μια απάντηση