ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΓΙΑΛΛΟΥΡΟΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ (+7/2/1956)

.

……….Ο Γιάλλουρος Πετράκης γεννήθηκε στο χωριό Ριζοκάρπασο, τής επαρχίας Αμμοχώστου, στις 29 Αυγούστου 1938. Φονεύθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1956 στην Αμμόχωστο από Άγγλους, κατά την διάρκεια μαχητικής διαδήλωσης την οποία καθοδηγούσε. Γονείς του οι Ζαχαρίας και Αννεζού Γιάλλουρου. Αδέλφια, Λευτέρης, Μαρία, Καίτη, Νίκος, Γιάννης.

……….Ο Πετράκης Γιάλλουρος φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Ριζοκαρπάσου και όταν φονεύθηκε στα 18 του χρόνια, ήταν τελειόφοιτος τού Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου. Ψηλός, λεπτός, με σγουρά μαλλιά και γαλανά μάτια και πάντα πρώτος στα μαθήματά του, ο Πετράκης, ήταν ο σημαιοφόρος στις εκδηλώσεις τού σχολείου του. Λόγος του και κουβέντα του, αφηγείται η μάνα του, ήταν πάντα η Ελλάδα. Καημός του και πόθος, όνειρο και τραγούδι του, η ένωση τής Κύπρου με την Ελλάδα.

……….«Να αγωνιζόμαστε πρέπει, μάνα, να αγωνιζόμαστε γιά την Κύπρο μας».

……….Ήταν ο υπεύθυνος των μαθητικών ομάδων τού Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου στον αγώνα τής ΕΟΚΑ. Καθήκοντά του, ήταν η οργάνωση των μαθητών τού σχολείου του, η γραφή και διδασκαλία τραγουδιών αγωνιστικού περιεχομένου, η διανομή φυλλαδίων, η απόκρυψη και διακίνηση οπλισμού, η μεταφορά τής αλληλογραφίας και η οργάνωση μαχητικών μαθητικών διαδηλώσεων. Γιά τις δραστηριότητές του αυτές είχε επισημανθεί από τους κατακτητές, οι οποίοι και τον κυνηγούσαν.

……….Στις 6 Φεβρουαρίου 1956 οι μαθητές τού Γυμνασίου Αμμοχώστου συγκρούστηκαν με τον στρατό και η [κατοχική] κυβέρνηση διέταξε το κλείσιμο τού Γυμνασίου. Την επομένη, 7 Φεβρουαρίου 1956, μεγάλη δύναμη μαθητών τού Γυμνασίου και τού Εμπορικού Λυκείου Αμμοχώστου συγκεντρώθηκαν στην οδό Ερμού και οργάνωσαν διαδήλωση. Κατά την διάρκειά της, έστησαν οδοφράγματα και λιθοβολούσαν τους Άγγλους στρατιώτες.

……….Εκείνοι χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά εναντίον των διαδηλωτών. Κατά την αποχώρηση, Άγγλος στρατιώτης στόχευσε και πυροβόλησε τον Πετράκη Γιάλλουρο στο μέρος τής καρδιάς. Ο Πετράκης προχώρησε δέκα βήματα περίπου, κραύγασε “ζήτω η ένωση” και έπεσε. Ήταν ο πρώτος μαθητής που το αίμα του πότισε την γη τής ελληνικής Κύπρου. Η θυσία του θα διδάσκει στις επόμενες γενιές τον δρόμο τής αρετής και τού καθήκοντος γιά την ελευθερία τής πατρίδος.


Αφήστε μια απάντηση