ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΠΑΝΑΓΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ (+21/9/1956)

,21-9-panagidis-andreas

.

Ο Παναγίδης Ανδρέας γεννήθηκε στο χωριό Παλαιομέτοχο, τής επαρχίας Λευκωσίας, στις 14 Νοεμβρίου 1934. Απαγχονίστηκε στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας στις 21 Σεπτεμβρίου 1956. Σύζυγος η Γιαννούλα Ανδρέα Παναγίδη. Παιδιά, Αριστείδης, Δέσπω και Αυγή. Γονείς, Γρηγόρης Παναγή και Δέσποινα Χατζηκυριάκου Παναγή, και αδέλφια του οι Μαρία, Άννα, Κυριάκος.

……….Ο Ανδρέας Παναγίδης τελείωσε το δημοτικό σχολείο Παλαιομετόχου και εργαζόταν στην κουζίνα τού αγγλικού στρατού στο αεροδρόμιο Λευκωσίας. Με την έναρξη τού αγώνα, προσφέρθηκε να υπηρετήσει στις τάξεις τής ΕΟΚΑ, μαζί με τον φίλο του, ήρωα Μιχαήλ Κουτσόφτα. Η σταθερή και αμετακίνητη επιμονή τους έπεισε τον ιερέα Παλαιομετόχου Παπαλευτέρη να τούς ορκίσει.

……….Η πρώτη δράση τού Παναγίδη ήταν η ύψωση τής ελληνικής σημαίας. Σε έρευνα που έκαμε Άγγλος στρατιώτης στην τσάντα του, στον τόπο τής εργασίας του, αμέσως μετά την εκτέλεση των Καραολή και Δημητρίου, βρήκε μία ελληνική σημαία και ζήτησε από τον Ανδρέα να τού σκουπίσει με αυτήν τα παπούτσια του. Τόση ήταν η προσβολή που ένιωσε ο Ανδρέας, ώστε ήλθε στα χέρια μαζί του κτυπώντας τον άγρια. Όταν πήγε στο σπίτι, έστειλε την γυναίκα του και τού έφερε τα περίστροφά του, που τής είχε δώσει να τού κρύψει. Την επομένη, όταν πήγε στην δουλειά του στο αεροδρόμιο, μαζί με τον Μιχαήλ Κουτσόφτα και έναν άλλο αγωνιστή, επιτέθηκαν και σκότωσαν τον Άγγλο σμηναγό Πάτρικ Τζων Χέιλ μέσα στο γραφείο του. Συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε θάνατο. Απαγχονίστηκαν και οι δύο με τον Στέλιο Μαυρομμάτη.

……….Συγκλονιστικός ήταν ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε τον θάνατο τόσο ο ίδιος όσο και οι δικοί του, που τον αποχαιρέτησαν με το τραγούδι στα χείλη και με τα χέρια ψηλά σε μία θερμή εξ αποστάσεως χειραψία. «Τι τιμή στο παλικάρι…» βροντοφώναξε ο πατέρας του. Τα πατριωτικά τραγούδια των τριών μελλοθανάτων και των άλλων φυλακισμένων δόνησαν τις φυλακές.

……….Ανεκτίμητης αξίας κληρονομιά, άφησε στα παιδιά του «ένα τιμημένο όνομα», όπως ο ίδιος τούς έγραψε λίγα λεπτά μετά την ειδοποίηση, ότι χαράματα τής Παρασκευής, 21 Σεπτεμβρίου 1956, θα οδηγείτο στην αγχόνη.

***

Πηγή κειμένου: Κέντρο Έρευνας και Τεκμηριώσεως Ι.Δ.Α.Α.Ε

Πηγή εικόνας: Λήκυθος Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου

Επιμέλεια κειμένου και εικόνας: λληνικ μερολόγιο

Αφήστε μια απάντηση