ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΕΥΑΓΟΡΟΥ ΝΙΚΟΣ (+5/10/1958)

.

.

……….Ο Ευαγόρου Νίκος γεννήθηκε στο χωριό Παλώδια, τής επαρχίας Λεμεσού, στις 29 Μαρτίου 1941. Έπεσε στις 5 Οκτωβρίου 1958 στο χωριό Φασούλα τής επαρχίας Λεμεσού. Γονείς του οι Ευαγόρας και Ευανθία Χριστοφόρου και αδέλφια του οι Γεωργία, Αικατερίνη, Ανδρέας, Χαράλαμπος, Ειρήνη, Χριστόδουλος.

……….Ο Νίκος Ευαγόρου φοίτησε στο δημοτικό σχολείο Παλώδιας και αποφοίτησε από την Εμπορική Ακαδημία Λεμεσού. Ήταν δραστήριο μέλος τού αθλητικού συλλόγου «Ερμής» Παλώδιας και των Κατηχητικών Σχολείων Αγίας Τριάδος Λεμεσού. Όταν ο αδελφός του Χαράλαμπος μετοίκησε από το χωριό τους, ο Νίκος, παρά το νεαρό τής ηλικίας του, ήταν μόλις δεκαέξι χρονών, ανέλαβε την υπεύθυνη θέση που είχε ο αδελφός του στην ΕΟΚΑ, ως αρχηγός τής τοπικής ομάδας Παλώδιας. Αναδιοργάνωσε την ομάδα, επιδόθηκε στην κατασκευή βομβών, ναρκών και κρησφύγετων και διενήργησε επιθέσεις εναντίον των Άγγλων.

……….Στις 4 Μαΐου 1958 συνελήφθη, διότι βρέθηκαν στην κατοχή του επιστολές τής ΕΟΚΑ. Απολύθηκε μετά από οκτώ μέρες, αλλά κρυβόταν. Ήταν σίγουρος ότι με την μετάφραση των επιστολών οι Άγγλοι θα τον συνελάμβαναν και πάλι, γι’ αυτό και ενώθηκε με ημιανταρτική ομάδα τής περιοχής του.

……….Στις 5 Οκτωβρίου 1958 πήρε μέρος μαζί με δύο άλλους αντάρτες και τον αγροφύλακα τού χωριού του σε ενέδρα εναντίον των Άγγλων στην τοποθεσία Λαρί, κοντά στο χωριό Φασούλα, κατά την οποία κτύπησαν φάλαγγα στρατιωτικών οχημάτων. Στην οπισθοχώρηση προς το κρησφύγετό τους δέχθηκαν τα πυρά των στρατιωτών από διερχόμενο στρατιωτικό αυτοκίνητο που ακολουθούσε τη φάλαγγα. Ο Νίκος Ευαγόρου βρέθηκε, μετά από εννέα μέρες, στην τοποθεσία Κάστρο τής Φασούλας με φαγωμένη από τα όρνεα την σάρκα στα χέρια και στο πρόσωπο.

……….Δίπλα του βρέθηκε χειρόγραφό του, απόσπασμα από το οποίο είναι και τα ακόλουθα λόγια: «Βρίσκομαι εδώ, στο καθήκον, πιστός στους νόμους τής θρησκείας και τής πατρίδας, γιατί με κάλεσε η φωνή τής δούλης Κύπρου να αγωνιστώ, να πολεμήσω με τα άλλα παιδιά της γιά την Λευτεριά! Ναι, γλυκιά μου πατρίδα. Θα πολεμήσω και θα πεθάνω γιά την δικιά σου λευτεριά. Το λέει η πέννα μου, το λένε τα χείλη μου, το λέει η ψυχή μου»!


Αφήστε μια απάντηση