ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΤΟΥΜΑΖΟΥ ΤΟΥΜΑΖΟΣ (+24/8/1956)

.

.

……….Ο Τουμάζου Τουμάζος γεννήθηκε στο χωριό Αθιένου, τής επαρχίας Λάρνακας, το 1934. Σκοτώθηκε στις 24 Αυγούστου 1956 στο χωριό του, από έκρηξη βόμβας. Γονείς ήταν οι Μιχαήλ και Θεοδώρα Τουμάζου και αδέλφια του οι Κυριάκος, Παναγιώτης, Δημήτρης, Μελής και Αγγελική.

……….Ο Τουμάζος Τουμάζου ορκίστηκε από τις αρχές τού αγώνα ως μέλος τής ΕΟΚΑ στο Μετόχι τού Κύκκου, μαζί με άλλους συγχωριανούς του και ανέλαβε την ευθύνη γιά τις ομάδες νεολαίας. Οι πρώτες τους ενέργειες, με αρχηγό τον ήρωα Αρτέμο Φραντζέσκου, ήταν να εμφυσήσουν τον παλμό και το πνεύμα τού αγώνα στις καρδιές των νέων, να οργανώσουν ομάδες στα χωριά Τύμπου, Πυρόι, Τρεμετουσιά και Άρσος, να εξεύρουν οπλισμό και να διανέμουν φυλλάδια. Γιά διευκόλυνση των ενεργειών αυτών ο Τουμάζος ίδρυσε την ΟΧΕΝ Αθιένου, απ’ όπου έκανε την επιλογή των μελών γιά την επάνδρωση των ομάδων.

……….Κατά την διάρκεια τού 1955 και 1956 έλαβε μέρος σε διάφορες ενέδρες εναντίον των Άγγλων. Τον Ιανουάριο τού 1956 συνέβαλε στην συγκέντρωση 21 κυνηγετικών όπλων, τα οποία κατανεμήθηκαν στις ομάδες των χωριών Τρεμετουσιά, Άρσος, Τρούλλοι, Πύλα και Τύμπου. Εκτός από τα όπλα αυτά, τα πιό πάνω χωριά τροφοδοτούνταν και με χειροβομβίδες, κέντρο κατασκευής των οποίων ήταν η Αθιένου και στην κατασκευή των οποίων συμμετείχε και ο Τουμάζος.

……….«Μετά τον θάνατο τού υπευθύνού μας Αρτέμου Φραντζέσκου, στις 12 Αυγούστου 1956, την θέση του πήρε ο συναγωνιστής μας Τουμάζος Τουμάζου», αφηγείται ο Κυριάκος Νεοκλέους. «Μάς είχε σταλεί ένα νέο είδος πυρίτιδας και, επειδή γνωρίζαμε τον κίνδυνο, αποφασίσαμε με τον Τουμάζο να δοκιμάσουμε το γέμισμα τής βόμβας έξω από το χωριό. Παρ’ όλο που πήραμε όλα τα μέτρα ασφάλειας, η βόμβα εξερράγη στα χέρια μας, ενώ την συναρμολογούσαμε. Καθόμασταν σταυροπόδι. Ο Τουμάζος έμεινε με το πόδι σταυρωμένο, ενώ το σώμα του φλεγόταν. Εγώ είδα το ένα μου χέρι να πετάγεται σε κάποια απόσταση μέσα στο αμπέλι. Το άλλο κρεμόταν κομμένο. Δεν έχασα τις αισθήσεις μου. Προσπάθησα να σηκωθώ, αλλά ήταν και το πόδι μου κομμένο. Έπεσα πάνω στον φίλο μου και με τα κομμένα μου χέρια προσπαθούσα να τού σβήσω την φωτιά. Ήταν 24 Αυγούστου, γύρω στις 2 μ.μ.».

……….Ο Τουμάζος πέθανε επί τόπου, ενώ ο συναγωνιστής του, Κυριάκος Νεοκλέους, μεταφέρθηκε σε άθλια κατάσταση στο νοσοκομείο.


Αφήστε μια απάντηση