ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΚΑΪΛΗ ΣΙΑΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ (+23/8/1958)

.

23-8-1958-kaili-michael-sialos

.

Γεννήθηκε στην κωμόπολη Λύση, τής επαρχίας Αμμοχώστου, στις 13 Απριλίου 1933. Έπεσε κατά την διάρκεια συγκρούσεως με Άγγλους στρατιώτες, στις 23 Αυγούστου 1958, στην Λύση. Γονείς: Παναής Καϊλή και Μαριτσού Παναή. Αδέλφια: Μαργαρίτα, Καλλού, Παναγιώτα, Αγγελική, Ιωσήφ, Ελλού, Ανδρέας, Νικόλας.

……….Ο Σιάλος Καϊλή ήταν ορφανός από μητέρα. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο Λύσης και ως ο μεγαλύτερος αδελφός μπήκε στην βιοπάλη να βοηθήσει τον πατέρα του στο μεγάλωμα των αδελφών του. Εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ τον Ιούλιο τού 1955 και κατατάχθηκε στις ομάδες κρούσεως Λύσης. Καταζητήθηκε στις 10 Αυγούστου 1956 και κατέφυγε στο αντάρτικο με την ευχή του πατέρα του, γιά την οποία ήταν πολύ περήφανος :

«Να πας στο καλό, παιδί μου. Νεκρό στο σπίτι μου σε δέχομαι, προδότη όχι».

……….Έλαβε μέρος σε πολλές επιθέσεις εναντίον των Άγγλων με τούς αντάρτες τού υποτομέα Λύσης και άλλους αγωνιστές τής Λύσης. Στις επιθέσεις αυτές ο Σιάλος διακρινόταν γιά την ανδρεία του. «Είδαμε τόλμην και παλικαριά», αφηγούνται οι συναγωνιστές του, «που δεν ξαναείδαμε ποτέ και σε κανένα. Στην επίθεση τής 1ης Αυγούστου 1958, έξω από την Λύση προς την Κοντέα, με την εμφάνιση των στρατιωτικών αυτοκινήτων, ο Σιάλος όρμησε στην μέση τού δρόμου κι άρχισε να βάλλει εναντίον τους με το αυτόματο γαλλικό του όπλο. Οι οδηγοί των στρατιωτικών οχημάτων σάστισαν και οι στρατιώτες τα έχασαν. Μέχρι που να συνέλθουν και να αρχίσουν να μάς πυροβολούν εμείς τούς ρίξαμε και αποτραβηχτήκαμε. Μάς εντυπωσίαζε η αυτοθυσία του. Ο Σιάλος, με τα τόσα χαρίσματα με τα οποία ήταν προικισμένος και το χιούμορ που τον διέκρινε, ήταν η εύθυμη νότα ανάμεσά μας».

……….Την νύκτα τής 23ης Αυγούστου 1958 ενέπεσε με τρεις συναγωνιστές του σε ενέδρα Άγγλων στρατιωτών, ενώ μετέφεραν προς απόκρυψη μεγάλη ποσότητα οπλισμού. Με το “αλτ” που πρόσταξαν οι Άγγλοι, ο Σιάλος πυροβόλησε και πέτυχε τον πρώτο Άγγλο στρατιώτη, σύμφωνα με μαρτυρία τού Παναγή Λάρκου που επέζησε. Έριξε την μία από τις δυο χειροβομβίδες που κρατούσε και άλλοι πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν. Δέχτηκαν όμως τα πυρά δεύτερης ομάδας Άγγλων στρατιωτών, από τα οποία ο Σιάλος έπεσε νεκρός.

……….Στο χέρι του βρέθηκε και η δεύτερη από τις χειροβομβίδες που διέθετε, ένδειξη ότι, αν και βαριά πληγωμένος, ανέμενε τούς Άγγλους να πλησιάσουν, γιά να επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα ρίχνοντάς την και δίνοντας την ευχέρεια στους συναγωνιστές του να διαφύγουν.

Μαζί του έπεσαν οι Δημητράκης Αναστάση  και Καλλής Σακκά.

***

Πηγή κειμένου: Κέντρο Έρευνας και Τεκμηριώσεως Ι.Δ.Α.Α.Ε

Πηγή εικόνας: Λήκυθος Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου

Επιμέλεια κειμένου και εικόνας: λληνικ μερολόγιο 

Αφήστε μια απάντηση