ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 08 ΜΑΡΤΙΟΥ

Γεώργιος Βιζυηνός.
8 Μαρτίου

1668.—Σαν σήμερα, ο στόλος τού ναυάρχου Φραγκίσκου Μοροζίνι, συγκρούστηκε τις νυχτερινές ώρες με την τουρκική αρμάδα, ανοιχτά τής Αγίας Πελαγίας στην Κρήτη. Υπήρξε μία ένδοξη νίκη των Ενετών κατά των τούρκων.

1770.—Ορλωφικά (8/19). Οι τούρκοι τού Μυστρά παραδίδονται στους Ρώσους αλλά κατασφάζονται από τους Μανιάτες. Η ανατολική λεγεώνα τής Σπάρτης είχε ξεκινήσει ταυτόχρονα με την δυτική προς την Λακωνία, πετυχαίνοντας σπουδαιότερα αποτελέσματα. Ήταν πολυπληθέστερη, αποτελούμενη από χίλιους διακόσιους (1.200) περίπου Πελοποννήσιους και είκοσι ένα (21) Ρώσους, έχοντας επικεφαλής τον Ρώσο λοχαγό Μπάρκωφ, τον γνωστό Έλληνα Μυκονιάτη πλοίαρχο και τώρα υπολοχαγό τού ρωσικού στρατού, Ψαρό, και τους καπεταναίους τής ανατολικής Μάνης, Γρηγοράκηδες. Από άποψη όμως εφοδίων, η κατάσταση και γιά τις δύο λεγεώνες ήταν απελπιστική. Βγαίνοντας από το ορεινό συγκρότημα τής Μάνης κατευθύνθηκαν προς τα Βαρδουνοχώρια, όπου έπεσαν σε ενέδρα 1.000 περίπου τούρκων τής περιοχής, τους οποίους όμως οι επαναστάτες κατεδίωξαν προς τον Μυστρά. Ήδη έξω από τα τείχη τού Μυστρά βρίσκονταν παραταγμένοι περίπου 3.500 τούρκοι έτοιμοι να αντικρούσουν την επίθεση τής λεγεώνας. Η συνδυασμένη όμως επίθεση σώματος 500 Μανιατών και έξι Ρώσων υπό τον Ψαρό, που υπερφαλάγγισε την δεξιά πτέρυγα αμύνης των τούρκων, και οι υπόλοιπες δυνάμεις υπό τον Μπάρκωφ, που ενήργησαν κατά μέτωπο επίθεση, έσπειρε τον πανικό στους τούρκους, οι οποίοι εγκατέλειψαν τις θέσεις τους. Όσοι διασκορπίστηκαν στην περιοχή, καταδιώχθηκαν και εξοντώθηκαν, και όσοι κλείστηκαν στο κάστρο, πολιορκήθηκαν. Μετά από ολιγοήμερη άμυνα αναγκάστηκαν να παραδοθούν υπό όρους, τους οποίους όμως παραβίασαν οι Μανιάτες. Όσοι τούρκοι διασώθηκαν κατέφυγαν στην Μητρόπολη, όπου ο μητροπολίτης και οι ιερείς με δυσκολία κατόρθωσαν να συγκρατήσουν τους μαινόμενους Μανιάτες. Τόση ήταν η οργή των Μανιατών, που πυροβόλησαν ακόμα και τους Ρώσους οι οποίοι προσπάθησαν να τους εμποδίσουν!..

1789.—Μετά από φυλάκιση 40 ημερών από τους Αυστριακούς, ο Λάμπρος Κατσώνης αφέθηκε ελεύθερος και με την βοήθεια Ελλήνων εμπόρων επανεξόπλισε τον στόλο του γιά να συνεχίσει εκ νέου τον αγώνα. Είχε συλληφθεί στις 28/1ου, μετά από καταγγελία εμπόρων γιά κάποιο ανεξόφλητο δάνειο (βλ. 4/4/1788).

1790.—Από την αναφορά ενός Ευρωπαίου, μαθαίνουμε γιά την καταγγελία τού Γάλλου πρεσβευτή στον σουλτάνο, με την οποία ζητά αποζημιώσεις από τους κατοίκους τής Σίφνου διότι διευκόλυναν τον πειρατή Γιάννη Φραγκούλη ζημιώνοντας συμπατριώτες του. Ο σουλτάνος, θα τον δικαιώσει.

1821.—«Ἀνεγνώσθη ἐν Κωνσταντινουπόλει μυστικὸν φιρμάνιον εἰς ὅλα τὰ τζαμία ἵνα οἱ πιστοὶ εἶναι ἕτοιμοι πρὸς ἀπόκρουσιν τῶν χριστιανῶν». Με φιρμάνι (διάταγμα τού σουλτάνου),  η Υψηλή Πύλη προειδοποιεί τους τούρκους να είναι προετοιμασμένοι έναντι των Χριστιανών.  

.—Στον ναό Κωνσταντίνου και Ελένης, εκκλησία τού 1730 που βρίσκεται στις Κιτριές (Μάνη), έγινε η υπογραφή τού Εθνικού Συμβολαίου, με τον Πετρόμπεη να αναλαμβάνει αρχηγός τού αγώνα μετά από την απόφαση που έλαβαν οι συγκεντρωθέντες Μανιάτες οπλαρχηγοί και πρόκριτοι.

1822.—Δύναμη τριακοσίων επαναστατών υπό τους Κασομούλη, Διαμαντή και Ντίτζια, επιχειρεί να καταλάβει το Οχυρό τού Κολινδρού Πιερίας, το οποίο κατείχαν οι τούρκοι. Μετά από την ενέργεια αυτή, η Επανάσταση εξαπλώνεται στην περιοχή Ολύμπου.

1826.—(5-12). «Πολιορκία τοῦ φρουρίου τῆς Καρύστου ὑπό Φαβιέρου». Ο Φιλέλληνας Κάρολος Φαβιέρος συνεχίζει την πολιορκία τού φρουρίου τής Καρύστου, το οποίο κατέχουν οι τούρκοι.

.—Οι ήρωες τού Μεσολογγίου δεν κάνουν δεκτή την πρόταση τού Ιμπραήμ γιά παράδοση και αποχώρηση, αρνούμενοι μετά βδελυγμίας.

1833.—Η «Εφημερίδα τής Κυβερνήσεως» προβάλλει το Διάταγμα περί διαλύσεως των εν Ελλάδι ατάκτων σωμάτων, καθότι στις βλέψεις της ήταν η συγκρότηση Τακτικού Στρατού. Σύμφωνα με αυτό, όσοι είχαν υπαχθεί σε άτακτα σώματα μετά την 1/12/1831, δεν είχαν το δικαίωμα να παρίστανται στο νέο Σώμα. Γεγονός είναι ότι, ορισμένες καινοτομίες τής Βαυαρικής Αντιβασιλείας ήταν προφανώς αποτυχημένες, επισύροντας την χλεύη, καθότι νομοθετούσαν χωρίς να γνωρίζουν την εσωτερική κατάσταση τής Ελλάδος. [Ο  Ν. Δραγούμης αναφέρει ότι το πλαίσιο τού νόμου περί καταρτίσεως τού Στρατού, έγινε από επιτροπή στο Μόναχο πριν ακόμη την επίσημη αναγόρευση τού Όθωνα!..]

1834.—Το φαινόμενο τής ληστείας στην Ελλάδα βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση. Μόλις την σημερινή, στο Ναύπλιο, οι αρχές καρατομούν τον αρχιληστή Καλμαντόπουλο ο οποίος συνελήφθη τον προηγούμενο Νοέμβριο μαζί με άλλους έξι, από μικτό τμήμα τής Χωροφυλακής με την Εθνοφυλακή. Οι υπόλοιποι συλληφθέντες καταδικάστηκαν «εις πολυετή ειρκτήν».

1836.—«Ακαρνανικά». Πολύωρη συμπλοκή τού σώματος Ιωάννη Μαμούρη τού Γκούρα με (περίπου 60) λησταντάρτες, στην δασική περιοχή μεταξύ Κολοκυθούς – Αργύτριας. Στην διάρκεια τής συμπλοκής τραυματίστηκε ο γνωστός εγκληματίας αρχιληστής Γιαταγάνας.

1837.—Σεισμός στο Αιγαίο με πολλές ζημιές στην νήσο Ύδρα.

1848.—Ο Γεώργιος Κουντουριώτης αναλαμβάνει πρωθυπουργός τής χώρας, χωρίς σαφή προσανατολισμό προς ένα από τα τρία κόμματα, με αποτέλεσμα να γίνει με επιφύλαξη δεκτός και από τις τρεις Μεγάλες Δυνάμεις. Η νέα κυβέρνηση άρχισε το έργο της σε μία ατμόσφαιρα δυσμενή, δημιουργημένη κυρίως από την Αγγλία, μετά από την ματαίωση σχηματισμού τής κυβερνήσεως Μαυροκορδάτου. Πρόκριτος και μεγαλονοικοκύρης τής Ύδρας, ο Γεώργιος, παππούς τού ένδοξου ναυάρχου των βαλκανικών πολέμων, Παύλου Κουντουριώτη, συμμετείχε γιά πρώτη φορά στην πολιτική το 1823. Μαζί με τους Μαυροκορδάτο και Κωλέττη πολέμησε την εκλογή τού Καποδίστρια ως Κυβερνήτη. Πέρα όμως από αυτές τις συμπεριφορές, αναμφισβήτητη παραμένει η προσφορά τής οικογένειάς του, στον εθνικό αγώνα.

1849.—Σαν σήμερα γεννήθηκε στην Βιζύη τής Ανατολικής Θράκης, ο Γεώργιος Βιζυηνός (Γεώργιος Μιχαήλ Σύρμας ή Μιχαηλίδης). Ήταν πεζογράφος, ποιητής, και λόγιος. Ιδιοφυής, φιλέρευνος και βαθύς γνώστης τής Ελληνικής γλώσσας, συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους εκπροσώπους τής Ελληνικής λογοτεχνίας. Η αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο, η μυθιστορηματική πλαστικότητα των χαρακτήρων, οι δραματικές συγκρούσεις, η δομή, η δραματικότητα, η άρτια τεχνική τής αφηγήσεως – η ενδιαφέρουσα διαπλοκή τού ιστορικού και τού αφηγηματικού χρόνου – είναι μερικά από τα βασικά γνωρίσματα των διηγημάτων του. Είχε μία παιδική ψυχή, γεμάτη νοσταλγία, λυρική διάθεση, αβρή μελαγχολία, τρυφερότητα και πόνο. Νοσταλγεί, όπως ο Παπαδιαμάντης, τα παιδικά του χρόνια, την χαροκαμένη μάνα του, το φτωχικό του σπίτι, το χωριό του, Βιζύη, την Πόλη των θρύλων, την Θράκη γενικά. Στην ποίησή του, είναι ελλαδικός, φωτεινός, αλλού ευαίσθητος και αλλού παιγνιώδης. Το τέλος του ήταν τραγικό ως έγκλειστος τού Δρομοκαϊτίου, στις 15 Απριλίου 1896.

1857.—Μετά από σύντομη ασθένεια, ο Κωνσταντίνος Οικονόμος ο εξ Οικονόμων απεβίωσε. «[…] Ετελεύτησεν, ετελεύτησεν ο ευκλεέστατος παιδευτής ημών, ο πραότατος και φιλοστοργότατος πατήρ, ο μεγαλόφωνος της Ορθοδοξίας κήρυξ, ο Θεολόγος και Φιλόλογος, ο πανηγυριστής των μαρτύρων και των ηρώων της ανεξαρτησίας….» Από μικρή ηλικία και έχοντας ως πρώτο δάσκαλο τον λόγιο ιερωμένο πατέρα του, παπά Κυριάκο, ρίχτηκε με δίψα στην κατάκτηση τής μορφώσεως και τής ανώτερης παιδείας τής εποχής του. Κάθε τι παλαιό και σύγχρονο τής εποχής του, έγινε αντικείμενο επισταμένης μελέτης από τον νεαρό Κωνσταντίνο. Οι φιλολογικές ρητορικές και επιστημονικές επιδόσεις του, τον έκαναν γνωστό σε ευρύτατο κόσμο. Μα πάνω απ΄ όλα, μέσα του, υπήρχε η πνευματική φλόγα. Η κλήση του προς την εκκλησία και οι θεολογικές του ικανότητες, τον οδήγησαν σε ηλικία 21 ετών στο ιερό σχήμα τού κληρικού. Και από τότε άρχισε να εκφράζει με τα λόγια, το παράδειγμα, την αεικίνητη δραστηριότητά του, μία φλογερή πίστη που μέχρι τα βαθιά του γεράματα, εντυπωσιάζει και εκπλήσσει. […] Δεν ήταν όμως μονάχα ένας άξιος λειτουργός τού Υψίστου. Ήταν κι ένας μεγάλος αναγεννητής. […] Η κοινωνική του δράση, η καθημερινή προσφορά του, ήταν αδαπάνητη μέριμνα. Γι’ αυτό, όπου κι’ αν πήγαινε, συνέχιζε την φωτεινή παράδοση τού Ελληνικού Κλήρου, ιδρύοντας Σχολές, Βιβλιοθήκες και βοηθώντας απλόχερα όσους είχαν υλικές ανάγκες. Έτσι, το 1806 θεωρήθηκε συμμέτοχος τής επαναστάσεως τού ήρωα Παπά Ευθύμιου Βλαχάβα και γι’ αυτό φυλακίστηκε στα Ιωάννινα.

1865.—Με Βασιλικό Διάταγμα προκηρύσσονται νέες εκλογές γιά την 14η Μαΐου.

1866.—Συμβαίνει μετασεισμός στην Χίο, ο τελευταίος από μία μακρά σειρά διάρκειας τριών μηνών. Στις 7 & 21 Ιανουαρίου, το νησί δέχτηκε το καταστροφικό πλήγμα τού Εγκέλαδου, με 6.0 & 6,3 Ρίχτερ αντίστοιχα.

1869.—Απεβίωσε ο Φιλέλληνας Γάλλος μουσικοκριτικός και συνθέτης, Έκτωρ Μπερλιόζ (Hector Louis Berlioz, 1803-1869), δημιουργός τής “Φανταστικής Συμφωνίας“, και πολλών άλλων έργων, εμπνευσμένων από την ελληνική επανάσταση και μυθολογία. Αρχικά ο Μπερλιόζ σπούδασε ιατρική, αλλά γρήγορα ακολούθησε την φυσική του κλίση προς την μουσική. Αναγνωρίστηκε σε μεγάλη ηλικία, και συγκαταλέχθηκε στους μεγάλους μουσουργούς. Στο τέλος τής δεύτερης πράξεως, «Τρώες» (Les Troyens), όπου όλες οι Τραωδίτισσες αυτοκτονούν γιά να μην πιαστούν αιχμάλωτες, λέγετε ότι είχε επηρεαστεί από το Μεσολόγγι ή το Ζάλογγο.

1877.—Ημερομηνία θανάτου τού αξιωματικού τού Ελληνικού Στρατού, αλλά και μετέπειτα τής Χωροφυλακής, Βασίλειου Δραγώνα. Ο εξαίρετος και πολλά μορφωμένος άνδρας, γεννήθηκε στην Σμύρνη το 1804, έφτασε στον βαθμό τού ανθυπολοχαγού στον Στρατό και μετέπειτα κατετάγη ως Υπομοίραρχος β’ τάξεως στην Χωροφυλακή. Ήταν ο πρώτος διοικητής τού εν Αθήναις «Σχολείου Εκπαιδεύσεως Ενομωταρχών», το 1842, υπηρετώντας το σώμα ως διοικητής σε διάφορες Μοιραρχίες, μέχρι την αποστρατεία του την 21η Σεπτεμβρίου 1865 με βαθμό Ταγματάρχη.

1887.—Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο τής εβδομαδιαίας «Εφημερίδος των Κυριών». Η πρώτη, πρωτοφεμινιστική φάση τού ελληνικού γυναικείου Τύπου, οριοθετείται από την εμφάνιση το 1887 στην Αθήνα, τής «Εφημερίδος των Κυριών», μακρόβιου εκδοτικού εγχειρήματος τής Καλλιρρόης Παρρέν και των συνεργάτιδών της. Το πρόγραμμα τής Εφημερίδος των Κυριών, όπως προδιαγραφόταν στο γενέθλιο τεύχος της, «[…] σκοπόν έχει να αναπτύσσει εκάστοτε διάφορα θέματα αφορώντα τας γυναίκας, διάφορα κοινωνικά, Θρησκευτικά, Φυσικά, Ιστορικά, Παιδαγωγικά και τέλος, παν θέμα ειλημμένον εκ παντός κλάδου, αλλά σύμφωνον προς τον προορισμόν αυτής». Με παρόμοιο κριτήριο επιλέγονται και «ωραία διηγήματα, ποιήματα, πραγματείαι λογίων κυριών τε και κυρίων, ων το περιεχόμενον είναι επίσης σύμφωνον με τον προορισμόν αυτής, αστεία, ανέκδοτα, γνωμικά, συνταγαί ορεκτικών γλυκισμάτων και φαγητών».

1901.—Η εφημερίδες, Εμπρός και Σκριπ, γράφουν σαν σήμερα: «Ο Ιταλός τεχνίτης Καραντενούτο, επισκέφθηκε χθες το Αρχαιολογικό Μουσείο, εξέτασε τις αρχαιότητες των Κυθήρων (ναυάγιο Αντικυθήρων) και βεβαίωσε τον κ. Στάη ότι αναλαμβάνει υπό την εγγύησή του, τον καθαρισμό και την συναρμολόγησή τους. Κατόπιν συνεννοήσεως με τον κ. Στάη, αποφάσισε να προβεί δοκιμαστικά στον καθαρισμό λίγων μικρών αρχαιοτήτων. Η Ιταλική κυβέρνηση έδωσε άδεια ενός μηνός στον κ. Καραντενούτο, ενώ αν χρειαστεί να παραταθεί η διαμονή του στην Αθήνα, θα τού δοθεί και επιπλέον άδεια».

1903.—Απεβίωσε ξαφνικά ο Επίσκοπος Πατρών, Ιερόθεος Μητρόπουλος. Από την ηλικία των 10 ετών, είχε εκδηλώσει την επιθυμία να γίνει μοναχός, όπου παρά τις αρχικές αντιρρήσεις τού πατέρα του, έλαβε την άδεια. (Ο πατέρας του, είχε πολεμήσει στο πλευρό των Κολοκοτρώνη, Πανουργιά και Πλαπούτα). Μετά από μία πορεία ως μοναχός και ιεροκήρυκας, στις 20 Νοεμβρίου 1892 προτάθηκε από την Ιερά Σύνοδο ως υποψήφιος τής Αρχιεπισκοπής Πατρών και Ηλείας, και τον ίδιο μήνα, στις 25, ενεκρίθη η εκλογή του. Από τα πρώτα ζητήματα που τον απασχόλησαν, ήταν η πνευματική κατάρτιση τού λαού και τού κλήρου. Τα κηρύγματά του, ήταν παιδαγωγικά, παρακλητικά αλλά και ελεγκτικά. Ίδρυσε βιβλιοθήκη, Σχολή απόρων παιδιών, Σχολή τού Λαού, αγωνίστηκε γιά την Κυριακή Αργία, και περιόδευε συνεχώς τα χωριά, ώστε να στηρίζει και διδάσκει το ποίμνιό του. Τους δε κληρικούς υποχρέωσε να προσέρχονται κάθε εβδομάδα στον μητροπολιτικό ναό, όπου και τους εδίδασκε επί τής ουσίας. Όσο γιά τους υποψηφίους γιά το ιερατικό σχήμα, τους προπαίδευε, τους προδοκίμαζε, τους ολιγογράμματους «εστόλιζε με γράμματα», και όταν ήταν βέβαιος ότι μπορούν να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους, προέβαινε στην κουρά τους. Γιά την εποχή του, ήταν πολύ προοδευτικός και πρωτοπόρος.

1904.—Το απόσπασμα των νεοαφιχθέντων Μακεδονομάχων τού Παύλου Μελά, και άλλων από τους κορυφαίους τού Αγώνα (βλ. 7/3ου), έφτασε τις νυχτερινές ώρες στον ποταμό Βενέτικο των Γρεβενών, όπου τους περίμενε απεσταλμένος σύνδεσμος. Λόγω τής μεγάλης δραστηριότητας των τούρκων εκείνες τις ημέρες στην περιοχή, ο σύνδεσμος τους συμβούλευσε να υποχωρήσουν γιά 2-3 ημέρες δίνοντάς τους οδηγούς τον Λουκά και τον ανδρείο Διαμαντή Κόκκινο. Την επόμενη κιόλας ημέρα οι Μακεδονομάχοι θα επιστρέψουν στο σημείο.

.—Γεννήθηκε σαν σήμερα ο συνθέτης κλασικής μουσικής, Νίκος Σκαλκώτας. Ο πατέρας του, Αλέκος, μουσικός στο επάγγελμα, καταγόταν από την Τήνο και η μητέρα του Ιωάννα, από τα Χώστια, τον σημερινό Πρόδρομο Ελικώνος Βοιωτίας. Το 1920 απέκτησε το δίπλωμά του στο βιολί από το Ωδείο Αθηνών, με Πρώτο Βραβείο και Χρυσό Μετάλλιο, την ανώτερη δυνατή διάκριση. Η επιτυχία αυτή, του εξασφάλισε σύντομα την Αβερώφεια Υποτροφία γιά μεταπτυχιακές σπουδές στο Βερολίνο. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα είχε μαζί του λαμπρά εφόδια σπουδών και δημιουργίας, από επιφανείς δασκάλους τής Ακαδημίας των Τεχνών τού Βερολίνου. Έμελλε όμως να περάσει τα τελευταία χρόνια τού σύντομου βίου του, ξεχασμένος, παρεξηγημένος και απομονωμένος, σαν απλός βιολιστής των πίσω σειρών σε διάφορες συμφωνικές ορχήστρες των Αθηνών. Το άστρο τής δημιουργίας του έλαμψε στο παγκόσμιο στερέωμα πολλά χρόνια μετά από τον πρόωρο θάνατό του, και κατέταξε το όνομά του μεταξύ των σπουδαιότερων σύγχρονων δημιουργών τής ευρωπαϊκής μουσικής.

1905.—Η τρομοκρατία και τα βαριά εγκλήματα των βούργαρων στην Μακεδονία, δεν έχουν μετρημό. Συμμορία κομιτατζήδων (τού Κόλε από την Ντομπρόλιστα), εισέβαλε στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου, κοντά στο χωριό Σλίβεννη στην Καστοριά, την πυρπόλησε και κατέσφαξε τον ηγούμενο Άνθιμο και τον μοναχό Δαμιανό. Στο σώμα τού ηγούμενου μετρήθηκαν 96 πληγές (…)

.—Βούργαροι, δολοφόνησαν τον Έλληνα έμπορο από την Στρώμνιτσα, Σπυρίδωνα Σκούρτη.

.—Την ίδια ημέρα, συμμορία τής αιμοδιψούς αυτής φυλής απαγάγει και πνίγει στα νερά τής λίμνης των Γιαννιτσών, τους προύχοντες Αργύρη και Φώτιο Σπανό.

.—Επίσης την ίδια ημέρα, ο βούργαρος Ράδεφ δολοφονεί αγρίως τον προύχοντα τού χωριού Ελσιάνη, Χαράλαμπο Διαμαντή.

1906.—Ο μητροπολίτης Φλωρίνης τραυματίζεται βαριά με  περίστροφο, από αναρχικό στοιχείο.

.—Νέα τμήματα Κρητών Μακεδονομάχων, έρχονται να ενισχύσουν τον Αγώνα. Στο μεταξύ, οι δολοφονίες χωρικών από ληστοσυμμορίες, οι οποίες παρεμπιπτόντως αλλάζουν τις στολές τους γιά να παραπλανήσουν, είναι καθημερινό φαινόμενο.

1907.—Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής, στην Πρώτη τού Νομού Σερρών, πολιτικός ο οποίος παρέμεινε επί 60 χρόνια στο πολιτικό προσκήνιο. Διετέλεσε 8 χρόνια υπουργός, 14 πρωθυπουργός και 10 Πρόεδρος τής Ελληνικής Δημοκρατίας. Μεγάλωσε στην Μακεδονία  και κατόπιν μετέβη στην Αθήνα γιά να σπουδάσει δικηγόρος. Εργάσθηκε γιά ελάχιστο χρονικό διάστημα ως δικηγόρος στις Σέρρες και εισήλθε στην πολιτική με το Λαϊκό Κόμμα, ως βουλευτής Σερρών γιά πρώτη φορά, το 1935, στην ηλικία των 28 ετών. Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 91 ετών, στις 23 Απριλίου 1998. Κατατάχθηκε από τους κρατικούς φορείς, το ίδρυμα που φέρει το όνομά του και τα Μ.Μ.Ε. στο πάνθεο των λεγόμενων εθναρχών, με σημεία στην πολιτική του διαδρομή τα οποία παραμένουν διφορούμενα.

1908.—Ο Στρατός μας, προμηθεύεται από αυστριακό εργοστάσιο πυρομαχικά, αξίας 3.450.000 χρυσών φράγκων.

.—Σύγκρουση πολυπληθούς συμμορίας τού βούργαρου Σαντάνσκι, με τουρκικό απόσπασμα κοντά στο Μελένικο.

1913.—Η Βόρεια Ήπειρος γίνεται ελληνική, μετά από την υποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων και την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τον Ελληνικό Στρατό.

.—Ο Κωνσταντίνος ο Α΄ (21 Ιουλίου του 1868 – 11 Ιανουαρίου 1923) ορκίζεται βασιλέας των Ελλήνων, διαδεχόμενος τον δολοφονημένο πατέρα του, Γεώργιο Α΄. Υπήρξε Βασιλέας των Ελλήνων τις περιόδους 1913-1917 και 1920-1922. Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με κρίσιμες περιόδους τής σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, από τους νικηφόρους Βαλκανικούς πολέμους, την αντιπαράθεσή του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Εθνικό Διχασμό, έως την Μικρασιατική Καταστροφή. (Αναφέρεται και η 6η Μαρτίου ως ημέρα επίσημης διαδοχής).

.—Το ανάκτορο τής οδού Ηρώδου τού Αττικού, στο οποίο διέμενε έως τότε ως Διάδοχος τού θρόνου, ορίζεται Βασιλικό Ανάκτορο. Η βασιλομήτωρ Όλγα εξακολουθεί να κατοικεί σε τμήμα των Παλαιών Ανακτόρων.

1917.—Ο Κύπριος Μάρκος Τελλίδης 29 ετών, είναι ανάμεσα στους πέντε αγνοούμενους τού βρετανικού πολεμικού Georgian το οποίο τορπιλίστηκε από γερμανικό υποβρύχιο 52 μίλια βορείως τού ακρωτηρίου Σίδερο τής Κρήτης. Γεννημένος στο Παλένδρι τής Κύπρου, κατατάχτηκε εθελοντικά στον Ελληνικό Στρατό. Έλαβε μέρος στον Α΄και Β΄βαλκανικό πόλεμο, όπου και τού απονεμήθηκε  Μετάλλιο Ανδρείας, στις 25 Μαρτίου 1914. Στην συνέχεια, κατά την διάρκεια τού Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, υπηρέτησε στο συμμαχικό πολεμικό ναυτικό επί τρία περίπου χρόνια έως τις 8 Μαρτίου και την μοιραία επίθεση τού γερμανικού υποβρυχίου. Από τον γάμο του με την Ρόδια, Ελένη Τριανταφύλλου, απέκτησε δύο γυιούς.

1919.—Το Ελληνικό Εκστρατευτικό σώμα στην Ρωσία, μάχεται στην Κριμαία εναντίον των Μπολσεβίκων.

1920.—Ο Ελληνικός Στρατός στην Μ Ασία, μάχεται με προφυλακές.

1921.—Στο μέτωπο τής Μικράς Ασίας επικρατεί ηρεμία.

.—Στην Πάφρα τού Πόντου σημειώνεται ακόμα ένα έγκλημα γενοκτονίας, με θύματα Ελληνίδες μητέρες και ανήλικα παιδιά. Η σημερινή παγκόσμια ημέρα τής Γυναίκας οφείλει να αφιερωθεί στις εκατοντάδες χιλιάδες δολοφονημένες γυναίκες θύματα τού σχεδίου εξοντώσεως στο Ζάλογγο, την Χίο, την Σαμοθράκη, το Μεσολόγγι, την Πάφρα, την Σμύρνη και το Δίστομο, η οποία επειδή δεν τιμωρήθηκε, επαναλήφθηκε και επαναλαμβάνεται.

1922.—Η Ελληνική Στρατιά Μ. Ασίας μάχεται με περιπόλους και πυροβολικό εναντίον των τούρκων.

.—Αρχίζει στο Παρίσι Διάσκεψη γιά τα Ελληνοτουρκικά, με συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Αγγλίας, Γαλλίας και Ιταλίας.

1923.—Νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, ορίζεται ο Αρχιμανδρίτης Χρ. Παπαδόπουλος. Ο νέος επίσκοπος ήταν και καθηγητής τού Πανεπιστημίου (π. ημ. 23/2).

.—Η Άγκυρα απορρίπτει το σχέδιο ειρήνης των Συμμάχων. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν.

1924.—Τίθεται σε κυκλοφορία η πρώτη ελληνική οικονομική εφημερίδα, «Ναυτεμπορική». Δημιουργοί τής εφημερίδος είναι οι Πάνος και Τζώρτζης Αθανασιάδης.

1928.—Σκοτώθηκαν οι αεροπόροι μας,  Γεώργιος Μπουρζουκίδης και Βασίλειος Ξεφλούδας στο Φάληρο, συνεπεία αεροπορικού ατυχήματος κατά την εκτέλεση εκπαιδευτικής πτήσεως.

1932.Ο υπουργός Εξωτερικών Μιχαλακόπουλος, βρίσκεται στο Παρίσι γιά την Σύνοδο τής Δημοσιονομικής Επιτροπής τής Κοινωνίας των Εθνών που θ’ αρχίσει στις 10 Μαρτίου. Σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών, Φλάντιν (Flandin), ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις γιά την ελληνο-γαλλική εμπορική συμφωνία σχετικά με τον ελληνικό καπνό και τα κρασιά. Ο Μιχαλακόπουλος υποχώρησε στις γαλλικές απαιτήσεις, προκειμένου να εξευμενίσει τους Γάλλους γιά το θέμα τού δανείου.  

1934.—Έγιναν τα εγκαίνια τού «Οίκου τού Φοιτητού», ο οποίος θα στεγάζει 40 άπορους φοιτητές.

1941.—Η εφημερίδα «Καθημερινή» τού Γ. Βλάχου, δημοσίευσε σαν σήμερα ανοικτή επιστολή προς τον Αδόλφο Χίτλερ, γράφοντας: «[…] Ο ολίγος ή πολύς στρατός των Ελλήνων που είναι ελεύθερος, όπως εστάθη εις την Ήπειρον, θα σταθεί, αν κληθεί, εις την Θράκην. Και τί να κάμει;… Θα πολεμήσει. Και εκεί. Και θα αγωνισθεί. Και εκεί. Και θ’ αποθάνει. Και εκεί. Και θ’ αναμείνει την εκ Βερολίνου επιστροφή τού δρομέως, ο οποίος ήλθε προ πέντε ετών και έλαβε από την Ολυμπίαν το φως, διά να μεταβάλει εις δαυλόν την λαμπάδαν και φέρει την πυρκαϊάν εις το μικρόν την έκτασιν αλλά μέγιστον αυτόν τόπον, ο οποίος, αφού έμαθε τον κόσμον όλον να ζεί, πρέπει τώρα να τον μάθει και ν’ αποθνήσκει».

.—Στο Μέτωπο οι ιταλικές δυνάμεις επιτίθενται σφοδρώς εναντίον των Ελληνικών Δυνάμεων στην θέση 1143, χωρίς να επιτύχουν εδαφικό κέρδος.

.—Ημέρα Κυριακή τής Ορθοδοξίας. “ Κατά ώραν 1ην μεσονύκτιον εις την διμοιρίαν 4ην τού 7ου λόχου και τού 53ου συντάγματος, εγένετο κυκλωτική επίθεσις παρά τού εχθρού και αιφνιδίασαν αυτήν διά χειροβομβίδων και με όπλα ετραυμάτισαν 8, εφονεύθησαν 4 και αιχμαλωτίσθησαν 12, ενώ οι υπόλοιποι μετά τού διμοιρίτου – ανθυπολοχαγού Βουγιάζη – μετά πολλών κινδύνων, εσώθησαν. Την ιδίαν ώραν, εγένετο συναγερμός εις το τάγμα, οπότε το πυροβολικόν και οι όλμοι έβαλον εις τα χαρακώματα τα οποία κατέχομεν. Ηνάγκασαν τον εχθρόν να αποσυρθεί από τα χαρακώματα και να φύγει εις το ίδιον μέρος όπου είναι αυτοί τώρα” .

1942.—Συμπλοκή μεταξύ εθνικών ομάδων ανταρτών με βούργαρους στην περιοχή τού Παγγαίου στον Νομό Δράμας.

1944.—Οι βούργαροι στις Σέρρες, συλλαμβάνουν Έλληνες με την κατηγορία ότι… αγόρασαν αλεύρι.

.—Λήγει ο πρώτος γερμανικός αποκλεισμός («μπλόκο») στην Κοκκινιά τού Πειραιά (Νίκαια). Η μεγάλη εκκαθαριστική επιχείρηση των Γερμανών και τα επεισόδια που ακολούθησαν, άρχισε στις 4 τού μήνα, έχοντας φοβερή κατάληξη που γράφτηκε με αίμα.

.—Την 8η Μαρτίου οι Γερμανοί εισέβαλαν γιά δεύτερη φορά από την Πτολεμαΐδα στο χωριό Ερμακιά, πυρπολώντας κατοικίες του και σκοτώνοντας δέκα κατοίκους. Στην περιοχή δρούσαν κομμουνιστές αντάρτες, των οποίων θύμα υπήρξε και ο π. Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης (δολοφονήθηκε σε μιά χαράδρα στις 22/3/1944), ανάμεσα στα χωριά Εξοχή και Ερμακιά από τους κομμουνιστές. Το γεγονός ύπαρξης των κομμουνιστών, οδήγησε σε αντίποινα, κατά τα οποία οι Γερμανοί εισέβαλαν πέντε (5!) φορές στο χωριό, σε διάστημα μόλις σαράντα ημερών (από 6/3ου μέχρι 22/4ου), σφάζοντας, καίγοντας, λεηλατώντας και προβαίνοντας σε κάθε είδους δηώσεις.

1945.—Ο Πλαστήρας αντιδρά σε κάθε πρόταση και ιδέα συμμετοχής στελεχών τού ΕΑΜ στην κυβέρνησή του.

1954.—Ο Εγκέλαδος πλήττει ξανά την Κεφαλλονιά. Οι δονήσεις προκάλεσαν ελαφρές σχετικά ζημίες.

1957.—Πέντε μέρες μετά από τον θάνατο τού Γρηγόρη Αυξεντίου, δημοσιεύθηκε ανωνύμως, στην αγγλική εφημερίδα TribuneThe Ballad of Gregory Afxentiou” (Η μπαλλάντα τού Γρηγόρη Αυξεντίου”), πολύστιχο ποίημα, που υμνεί την θυσία τού ήρωα. Η δημοσίευση τού ποιήματος σε μία εποχή έντονων βρετανικών αντιδράσεων γιά τον Κυπριακό Αγώνα, μπορεί να χαρακτηριστεί τόλμημα, που δεν μειώνεται από το γεγονός ότι παρουσιάζεται ως έργο ανώνυμου.

.—Η καταστροφή τού Βελεστίνου από τον τρομερό Εγκέλαδο. Με διαφορά μόλις κάποιων λεπτών (έξι), το μεσημέρι τής Παρασκευής, δύο διαδοχικοί σεισμοί μεγέθους 6,5 και 6,8 Ρίχτερ, ισοπέδωσαν την περιοχή. Τελικός απολογισμός, δύο νεκροί, 71 τραυματίες, και δύο άτομα τα οποία παραφρόνησαν. Από υλικές ζημιές, 6.934 κτήρια κατέρρευσαν, 10.847 έπαθαν σοβαρές βλάβες και άλλα 14.920 μικρότερες.

1966.—Οι Ιταλικές εφημερίδες γράφουν γιά τον θάνατο τού «κοσμηματοπώλη των Βασιλέων», Λεωνίδα-Γεωργίου Βούλγαρη, τού διάσημου οίκου Bulgari. Ο διεθνής οίκος Bulgari ἤ Bvlgari, εξελίχθηκε σε παγκόσμια αυτοκρατορία και εξάπλωσε τα υψηλής στάθμης αργυροχρυσοχοΐα του σε όλη σχεδόν την οικουμένη, από την Νέα Υόρκη μέχρι το Λος Άντζελες, από την Μαδρίτη μέχρι την Αθήνα και από την Τζέντα τής Σαουδικής Αραβίας μέχρι το Πεκίνο τής Κίνας. Ιδρυτής του ήταν ο Σωτήριος Βούλγαρης, ο οποίος γεννήθηκε μεταξύ 5 και 18 Μαρτίου τού 1857, στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας. Αργυροχρυσοχόος με οικογενειακή παράδοση, αναγκάστηκε να καταφύγει αρχικά στην Κέρκυρα, διωγμένος από τους Τσάμηδες. Το λογότυπο τής εταιρίας των Βούλγαρη είναι πάντα στα κεφαλαία, ενώ το γράμμα U αντικαταστάθηκε με το V, παραπέμποντας στον αρχαίο ρωμαϊκό τρόπο γραφής.

1968.—Την επομένη τού εορτασμού τής ενσωματώσεως των Δωδεκανήσων, ο Αντιβασιλέας Γεώργιος Ζωιτάκης και ο Αντιπρόεδρος τού καθεστώτος τής 21ης Απριλίου, Στυλιανός Παττακός, θεμελίωσαν στην Ρόδο, το ορφανοτροφείο αρρένων και τρεις πολυκατοικίες γιά την στέγαση των δημοσίων υπαλλήλων τού νησιού.

1970.—Σημειώνεται αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα εναντίον τού Προέδρου τής Κύπρου, αρχιεπισκόπου Μακαρίου, την στιγμή τής απογειώσεως τού ελικοπτέρου που θα τον μετέφερε από το Μέγαρο τής Αρχιεπισκοπής στην Μονή Μαχαιρά,  γιά το ετήσιο μνημόσυνο τού ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου. Σύμφωνα με τον στρατηγό Γεώργιο Καρούσο (διάδοχο αρχηγό τής ΕΟΚΑ Β΄), δύο από τα πολλά λάθη τού Μακαρίου ήταν ότι : “Είδε τον θάνατο τού Γρίβα ως ευκαιρία εξόντωσης των αντιπάλων του. Προκάλεσε έτσι απόγνωση και έσπρωξε τους σκληρούς στην αγκαλιά τής χούντας. Μη διορατικός ή εκτελεστής άλλων σχεδίων, άνοιξε με τους χειρισμούς του διάπλατα την πόρτα στο πραξικόπημα. ­ Κάλεσε κατά το πραξικόπημα από την Πάφο τον Ε/Κυπριακό λαό να κτυπήσει τα παιδιά του (Εθνική Φρουρά) και στον Ο.Η.Ε. ζήτησε από τους τούρκους να επέμβουν στην Κύπρο”.

.—Απεβίωσε ο γιατρός και πολιτικός, Μιχαήλ Χλουβεράκης. Η καταγωγή του ήταν από την Τουρλωτή Λασιθίου Κρήτης.

1979.—Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αβέρωφ, κατηγορεί το ΠαΣοΚ ότι είναι «κόμμα ταξικό, με μαρξιστικές αρχές και τελική επιδίωξη τον μονοκομματικό δημόσιο βίο.»

1983.—Απεβίωσε ο βραβευμένος ποιητής και λογοτέχνης μας, Άρης Δικταίος. Το πραγματικό του όνομα ήταν Κώστας Κωνσταντουλάκης και είχε καταγωγή το Ηράκλειο Κρήτης.

1995.—Στην τρίτη ψηφοφορία τής Βουλής, εκλέγεται νέος Πρόεδρος τής Δημοκρατίας ο Κωστής Στεφανόπουλος. Προτάθηκε από το κόμμα τής «Πολιτικής Άνοιξης» και υποστηρίχτηκε από το κυβερνών κόμμα τού ΠαΣοΚ. Επανεξελέγη τον Φεβρουάριο τού 2000 (8/2).

1996.—Στην Αθήνα, χιλιάδες Ελληνίδες (Ελλαδίτισσες και Κύπριες), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα τής Γυναίκας, διαδηλώνουν έξω από την τουρκική πρεσβεία, διαμαρτυρόμενες γιά τις γυναίκες που βιάστηκαν και βασανίστηκαν στην Κύπρο κατά την τουρκική εισβολή.

2009.—Σημειώθηκε τραυματισμός δύο ποδοσφαιριστών στην Ρόδο (από κεραυνό), κατά την διάρκεια αγώνα τής Δ’ Εθνικής κατηγορίας.

2003.Πέταξαν «σόλο», οι πρώτες γυναίκες πιλότοι τής Πολεμικής Αεροπορίας. Από τις πρώτες εννέα γυναίκες που είχαν εισαχθεί στο Τμήμα Ιπταμένων τής Σχολής Ικάρων, συνέχισαν οι πέντε και από αυτές, οι δύο είχαν ήδη πετάξει «σόλο», με εκπαιδευτικά αεροσκάφη Τ-41 τής 360 Μοίρας Αρχικής Εκπαιδεύσεως. Η εκπαίδευση αέρος των υπόλοιπων τριών, θ’ αρχίσει στους επόμενους μήνες, ενώ θα ακολουθήσει η εκπαίδευση αέρος στα αεροσκάφη των τύπων Τ-6 και Τ-2Ε, των 361 Μοίρας Βασικής Εκπαιδεύσεως και 362 Μοίρας Προκεχωρημένης Εκπαιδεύσεως αντιστοίχως.

2015.—Σαν σήμερα απονεμήθηκε το πρώτο Βραβείο και το Χρυσό Μετάλλιο τού Διεθνούς Διαγωνισμού Νέων Ταλαντούχων Μουσικών, στην Ελεονώρα Αποστολίδη,στο Κάρνεγκι Χωλ τής Νέας Υόρκης των Η.Π.Α. Η Ελεονώρα Αποστολίδη,κατάφερε, όχι μόνο να κάνει αισθητή την παρουσία της στην αμερικάνικη Μητρόπολη των Τεχνών, αλλά και να ξεχωρίσει ανάμεσα σε συνομηλίκους της πιανίστες, από την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη και τις ΗΠΑ. Η Ελληνίδα πιανίστα συνέχισε τις ανώτατες σπουδές της σε Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ και στις 23 Απριλίου τού έτους 2016, τής απονεμήθηκε μία νέα διάκριση· το 2ο βραβείο σε Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου, στην κατηγορία 18 ετών και άνω, στον οποίο πήραν μέρος δεκάδες πιανίστες από όλον τον κόσμο.

2016.—Ο απόηχος τής χθεσινής Συνόδου τής Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Βασικός νικητής στην χθεσινή κρίσιμη Σύνοδο γιά το λεγόμενο «προσφυγικό», αναδείχθηκε η τουρκία, η οποία κατάφερε να διπλασιάσει την χρηματοδότησή της από την Ε.Ε. αλλά και να επιταχύνει τις ενταξιακές της διαδικασίες. Ο Ολλανδός πρόεδρος τού Συμβουλίου Τούσκ, μέσα από διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη θα πρέπει έως την Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Μαρτίου να έχει οριστικοποιήσει το σχέδιο δράσεως.

.—Οι επιπτώσεις τού κλεισίματος τής βαλκανικής διαδρομής γιά την Ελλάδα. Στην κρίσιμη Σύνοδο Ε.Ε.-τουρκίας γιά τὸ λεγόμενο «Προσφυγικό», η οποία έληξε αργά το βράδυ τής 7ης Μαρτίου, οι ηγέτες των 28 κρατών μελών συμφώνησαν στο κλείσιμο τής βαλκανικής διαδρομής. Αποτέλεσμα αυτής τής αποφάσεως σε συνδυασμό με την πολιτική τής κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «δεν υπάρχουν σύνορα- ανοίξαμε και σάς περιμένουμε», είναι να αποκλειστούν στην Ελλάδα εκατοντάδες χιλιάδες παράνομοι αλλοδαποί διαφόρων προελεύσεων, με τις περιοχές όπου αναγκαστικά αυτοί διαμένουν, να εξελιχθούν σε ένα καζάνι που σιγοβράζει.

.—Με την Σύνοδο τού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και κατόπιν την τελετή υπογραφής των Συμφωνιών και τις κοινές δηλώσεις στον Τύπο, ξεκίνησε το πρόγραμμα τού 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-τουρκίας στην Σμύρνη. Ο Νίκος Τόσκας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και αρμόδιος γιά θέματα «προστασίας τού πολίτη», στα πλαίσια αυτού τού Συμβουλίου υπέγραψε με τον τούρκο ομόλογό του πρωτόκολλο, το οποίο προβλέπει την παρουσία τούρκων παρατηρητών στα ελληνικά νησιά με σκοπό υποτίθεται την επιτάχυνση τής επαναπροωθήσεως των παράνομων αλλοδαπών. Ο Νίκος Τόσκας είναι στρατιωτικός και πολιτικός, υποστράτηγος τεθωρακισμένων ε.α. Ως κομματικό στέλεχος, πέρασε πρώτα από το ΠΑΣΟΚ (2006), ενώ το 2015 μεταπήδησε στο ΣΥΡΙΖΑ.

.—Ο πρωθυπουργεύων Αλέξης Τσίπρας μετά την λήξη τού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-τουρκίας στην Σμύρνη, πραγματοποίησε ομιλία στην τελετή ανακηρύξεώς του ως Επίτιμου Διδάκτορα (!..) από το Πανεπιστήμιο τής Σμύρνης, ενώ δεν παρέλειψε μαζί με τον Αχμέτ Νταβούτογλου να μοιράσουν λουλούδια στις γυναίκες δημοσιογράφους, λόγω τής ημέρας…

.—Την ίδια ημέρα που ο πρωθυπουργός μοίραζε λουλούδια στην Σμύρνη, η 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας αντέκρουε δημοσιεύματα περί μη λειτουργίας των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) των Νοσοκομείων Πτολεμαΐδας και Κοζάνης…

2017.—Με ανακοίνωσή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατέληξε στην απόφαση ότι τα κράτη-μέλη τής Ε.Ε. «δεν υποχρεούνται, βάσει τού Δικαίου τής Ένωσης, να χορηγούν θεώρηση γιά ανθρωπιστικούς λόγους στα πρόσωπα που επιθυμούν να μεταβούν στο έδαφός τους προκειμένου να ζητήσουν άσυλο». Μόλις τον περασμένο μήνα, ο γενικός εισαγγελέας τού Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δήλωνε ότι οι χώρες τής Ε.Ε. «π ρ έ π ε ι   να παρέχουν ανθρωπιστική βίζα στους αιτούντες άσυλο, εφ’ όσον δικαιούνται διεθνούς προστασίας». Στην πορεία όμως τα πράγματα άλλαξαν, με την δικαστική απόφαση να τονίζει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες «[…] διατηρούν την ευχέρεια να χορηγήσουν την θεώρηση βάσει τού εθνικού τους Δικαίου». Αυτή η απόφαση αύξησε την πίεση που δέχεται η Ελλάδα (και η Ιταλία), λόγω τού μεγάλου αριθμού των παράνομων αλλοδαπών που εισβάλλουν ακατάπαυστα στα εδάφη τους, και οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι.

2018.—Τα πυροτεχνήματα των κοκορομαχιών γιά την υπόθεση Νοβάρτις. Η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε σαν σήμερα επισήμως στην Βουλή, την σύσταση προανακριτικής Επιτροπής γιά τους τρείς υπουργούς τού ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξάνθου και Παύλο Πολάκη. Το αίτημα τής Νέας Δημοκρατίας γιά την διενέργεια Προκαταρκτικής Εξετάσεως, έγινε προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες γιά το αδίκημα τής απιστίας των διατελεσάντων υπουργών και αναπληρωτή υπουργού Υγείας. Την πρόταση υπερψήφισε και το ‘’Κίνημα Αλλαγής’’ (πρώην ΠΑΣΟΚ), κατόπιν συνεννοήσεως τής Φώφης Γεννηματά και τού Σταύρου Θεοδωράκη. Οι βουλευτές τού ΣΥΡΙΖΑ προεξόφλησαν ότι θα καταψηφίσουν την σχετική πρόταση.

2019.—Ανακοινώθηκε σαν σήμερα από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, ακόμα μία νομοθετική μεταβολή στο πλαίσιο των ευρύτατων αλλαγών γιά τον νέο Ποινικό Κώδικα. Βάσει αυτής, καταργήθηκε μετά από 70 χρόνια ο πολυσυζητημένος νόμος περί καταχραστών τού δημοσίου (1608 τού ‘50), βάσει τού οποίου τα τελευταία χρόνια δικάστηκαν και καταδικάστηκαν  κατηγορούμενοι ακόμα και σε ισόβια, ποινή η οποία δεν προβλέπεται πλέον. Με τις νέες ρυθμίσεις, όσοι καταχρώνται δημόσιο χρήμα θα τιμωρούνται με ποινές καθείρξεως ως 15 έτη, ενώ γιά τα αδικήματά τους θα υπάρχει ειδική παραγραφή εικοσαετίας.

.—Στο ίδιο πλαίσιο τής νομοθετικής ρυθμίσεως, καταργήθηκε το αυτόφωρο γιά τους ελεγκτές τής Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), με σκοπό την προστασία των υπαλλήλων της από την υποβολή αβάσιμων και προσχηματικών εγκλήσεων σε βάρος τους και την διασφάλιση τής απρόσκοπτης ασκήσεως των καθηκόντων τους…

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση