ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ-08 ΙΟΥΝΙΟΥ

Ο Αττίλας εισβάλλει στην Ιταλία.
8 Ιουνίου

452.—Οι Ούννοι, με επικεφαλής τον Αττίλα, εισβάλλουν στην Ιταλία. Η επιθετική πολιτική τού βάρβαρου Αττίλα με στόχο την επέκταση τού βασίλειου των Ούννων, ξεκίνησε το 441, όταν ο Αυτοκράτορας Θεοδόσιος Β΄ αρνήθηκε να συνεχίσει την καταβολή φόρου σε χρυσό, με αποτέλεσμα όμως δυσμενέστερο γιά την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, μιάς και αναγκάστηκε να υπογράψει επαχθέστερη σε όρους συμφωνία. Γιά αρκετά χρόνια το Ανατολικό τμήμα τής Αυτοκρατορίας με μεγάλο κόστος κράτησε μακριά τις βλέψεις τού Ούννου από το Δυτικό της τμήμα. Η άρνηση όμως τού Βαλεντινιανού να τού παραχωρήσει την δυτική ρωμαϊκή επαρχία τής Γαλατίας, σήμανε την έναρξη των εχθροπραξιών και με το Δυτικό τμήμα. Το νέο μέτωπο που άνοιξε στα ανατολικά ο Αυτοκράτορας  Μαρκιανός, τερμάτισε την Ιταλική εκστρατεία και ο Αττίλας επέστρεψε στην βάση του. Στην σύγχρονη ιστορία οι τούρκοι, πιστοί στις παραδόσεις τής κεντρικής Ασίας, τιμούν τον καταστροφέα Αττίλα δίνοντας με υπερηφάνεια το όνομά του σε νεογέννητα, σε οδούς πόλεων τής τουρκίας, σε πλοία και ιδρύματα. Στα πλαίσια τής έντονης προπαγάνδας που ασκεί η Άγκυρα με στόχο την τουρκοποίηση τής Θράκης, το όνομα δίνεται σε νεογέννητα μουσουλμάνων.

1538.—Οι τούρκοι κανονιοβολούν ασταμάτητα το Ναύπλιο το οποίο πολιορκείται εδώ και πολλούς μήνες.

1787.—Στα Μετέωρα των Τρικάλων καταγράφηκε ισχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 6,0 Ρίχτερ. Προκλήθηκαν αρκετές ζημιές σε οικήματα, όμως, κατά τους ειδικούς, αυτός ήταν ο τελευταίος σεισμός τον οποίο γνώρισε η δυτική Θεσσαλία γιά ενάμισο περίπου αιώνα. Ο αμέσως επόμενος, έγινε στους Σοφάδες Τρικάλων το 1954, δίνοντας 7,0 Ρίχτερ.

1821.—Ο Γ. Καραϊσκάκης, ηγούμενος μικρού ελληνικού σώματος, νικά 3.000 τούρκους παρά το Κομπότι (Άρτης) και τους τρέπει εις άτακτον φυγήν. Ειρωνευόμενος τους αντιπάλους, ο αετός τής Ρούμελης δεν περιορίστηκε στην γνωστή αθυροστομία του, αλλά ανεβαίνοντας σ’ έναν βράχο τους έδειξε επιδεικτικά τα οπίσθιά του με αποτέλεσμα η εύστοχη βολή ενός τούρκου να τον τραυματίσει, ευτυχώς όχι σοβαρά. «Από τούς αρχηγούς τού ’21, αυτός που χαρακτηριζόταν περισσότερο απ’ όλους  γιά την ανεξέλεγκτη γλώσσα του, ήταν ο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Η βωμολοχία του ήταν τόσο συνεχής και έντονη, που οι συναγωνιστές του χρειάστηκε να αποδεχθούν το ελάττωμά του ως ”χούι”, προκειμένου να μπορέσουν να συνυπάρχουν και να πολεμούν μαζί του».   

.—150 τούρκοι στρατιώται, ακολουθούμενοι από 50 περίπου τσιγγάνες και παιδιά, εξήλθον από την Ακρόπολιν, διά να θερίσουν τα πέριξ ευρισκόμενα ώριμα σπαρτά. Οι Αθηναίοι ώρμησαν αμέσως εναντίον των καί επηκολούθησε πεισματώδης σύγκρουσις, η οποία, αρχίσασα εις την Αρβανίτικην πόρταν, συνεχίσθη κατόπιν εις τον περίβολον τού ναού τού Αγίου Γεωργίου. Κατ’ αυτήν, εφονεύθησαν 15 τούρκοι και 20 τσιγγάνες, πολλοί δε ετραυματίσθησαν.

.—Ο Δημήτριος Υψηλάντης φθάνει εις Ύδραν, ως πληρεξούσιος τού αδελφού του Αλεξάνδρου.

1824.—(7-8) «Καταστροφή Κάσσου υπό Χουσείνμπεη.» Μετά την αποβίβασή τους στην Κάσο, οι τουρκοαιγύπτιοι συνεχίζουν την καταστροφή τού νησιού, την αιχμαλωσία και σφαγή των Κασίων.

1825.—Ο Κιουταχής προσπάθησε με έφοδο να καταλάβει το Μεσολόγγιον αλλ’ απέτυχε.

1826.—Ανάπλι (Ναύπλιον). Ο συγκινητικός λόγος τού Γεώργιου Γεννάδιου προς τους Έλληνες. Ο Γεώργιος Γεννάδιος, βλέποντας την πλήρη πενία τού κράτους και τα παράπονα των απλήρωτων Αγωνιστών, με παρέμβασή του αποσόβησε τον κίνδυνο αναρχίας και ανυπακοής. Στην πλατεία τού Ναυπλίου παρότρυνε το συγκεντρωμένο πλήθος να βοηθήσει από το υστέρημά του, δίνοντας πρώτος το παράδειγμα. Μικρά παιδιά πρόσφεραν τους κουμπαράδες τους, μεροκαματιάρηδες πρόσφεραν αποταμιεύσεις σκληρής εργασίας. Μεταξύ αυτών ήταν και η γνωστή μας πλέον Ψωροκώσταινα, η ξεριζωμένη Ελληνίδα που κατέληξε από το Αϊβαλί στο Ναύπλιο και πρόσφερε το μοναδικό της γρόσι και το δαχτυλίδι της. Έτσι χάρη στα φλογερά λόγια τού Γεννάδιου και στην ανιδιοτελή προσφορά των Ελλήνων, χύθηκε νέο λάδι στον βωμό τής Ελληνικής λευτεριάς.

1828.—Χειρόγραφο τής Ιεράς Μονής Αγελάστου στο Δέλβινο τής Βορείου Ηπείρου, με σημερινή ημερομηνία, μάς πληροφορεί γιά την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ύλη την οποία διδάσκονται οι ομογενείς στα τοπικά σχολεία. Κατά τον συντάκτη τής επιστολής, ιεροδιάκονο Δανιήλ από την Λεσινίτσα, στα ανώτερα σχολεία οι μαθητές εκτός από προσευχές μάθαιναν στοιχεία γεωγραφίας, κοσμογραφίας, ελληνικής μυθολογίας και άλλες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις.

1855.—Ο Κωνσταντίνος Γαλάτης είναι ο νέος Δήμαρχος Αθηνών. Η θητεία του έληξε στις 24 Μαρτίου τού 1857 όπου τον διαδέχτηκε ο Σπυρίδων Βενιζέλος.

1862.—Ο σημαντικότατος ευεργέτης Απόστολος Αρσάκης (1792-1874), αντικαθιστά τον δολοφονημένο πρωθυπουργό τής Ρουμανίας Καρατζίο. Διετέλεσε ως μεταβατικός πρωθυπουργός και παρέμεινε στον πρωθυπουργικό θώκο έως τις 24 Ιουνίου τού 1862, οπότε και ανέλαβε ο Αλέξανδρος Καντακουζηνός. Κατά την απογραφή τού πληθυσμού τής Βλαχίας το 1838, πολιτογραφήθηκε Έλλην και συνέδραμε ποικιλοτρόπως στην αναγέννηση τής Ελλάδος.

1864.—Η εφημερίδα «Εθνοφύλαξ» αναφέρεται στην απονομή τιμητικού τίτλου στον μητροπολίτη Ρόδου Δωρόθεο από την αρχαιολογική εταιρεία. «Ευχαρίστως πληροφορούμεθα ότι η ενταύθα αρχαιολογική εταιρεία, εκτιμώσα τα φώτα και τον υπέρ των αρχαιοτήτων ζήλον τού μητροπολίτου Ρόδου κ. Δωροθέου, ωνόμασε τον φιλόμουσον τούτον ιεράρχην εταίρον αυτής τακτικόν».

1870.—Στο Πεδίον τού Άρεως έγινε η εκτέλεση των πέντε εναπομεινάντων ληστών που καταδικάστηκαν γιά την διαβόητη σφαγή στο Δήλεσι. Οι λήσταρχοι Αρβανιτάκηδες, στις 29 Μαρτίου τού 1870 είχαν ληστέψει και συλλάβει ως ομήρους μία ομάδα, Άγγλων κυρίως περιηγητών, αλλά και ανθρώπων τής αγγλικής πρεσβείας. Κατά τις συμπλοκές στην διάρκεια καταδιώξεως των ληστών, σκοτώθηκαν περισσότεροι από δέκα στρατιώτες, ενώ οι Αρβανιτάκηδες εκτέλεσαν και τέσσερεις από τους ομήρους.

1881.—Απεβίωσε ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριος ΣΤ΄, κατά κόσμον Γεώργιος Φουρτουνιάδης. Εξελέγη Οικουμενικός Πατριάρχης στις 26 Σεπτεμβρίου 1835, επαύθη από τον Σουλτάνο και επανεξελέγη 27 έτη αργότερα. Κατά την διάρκεια τής θητείας του, σε Εγκύκλιό του το 1838, φανέρωνε τον συνεχιζόμενο ουνιτικό κίνδυνο, αποκαλώντας τους ουνίτες προβατόσχημους λύκους, δόλιους και απατεώνες, στηλιτεύοντας την σκοτεινή δράση τους κυρίως στην Συρία, Αίγυπτο και Παλαιστίνη.

1897.—Μετά από συνέλευση στους Αρμένους, οι επαναστάτες Κρήτες εκλέγουν πρόεδρο τον Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Δωρόθεο.

1907.—Μακεδονομάχος -πράκτορας- από το χωριό Άγιος Αθανάσιος Εδέσσης, πληροφορεί τον καπετάνιο Σταύρο Χατζηχαρίση γιά έναν βούργαρο ο οποίος νοσηλεύεται μετά από τραυματισμό του στην περιοχή. Οι πληροφορίες τις οποίες απέσπασε ο Καπετάνιος με καταγωγή από την Άρνισσα ( ; ), λίγες ημέρες κατόπιν οδήγησαν στην εξολόθρευση τού αρχικομιτατζή  Τάνε.

1914.—Παρά την συνθήκη ανακωχής, οι αλβανοί επιτίθενται εναντίον των Βορειοηπειρωτών.  

1915.—Η προσωρινή κυβέρνηση Γούναρη, μετά τις εκλογές τής 31ης Μαΐου σκέπτεται να αναβάλει την σύγκληση νέας Βουλής λόγω τής σοβαρής ασθένειας τού Βασιλέα. Το διάστημα εκείνο η μία κυβέρνηση διαδεχόταν την άλλη εν μέσω διαφωνιών γιά το εάν έπρεπε ή όχι η Ελλάδα να βγει στον πόλεμο στο πλευρό τής ΑΝΤΑΝΤ. Οι εκλογές τής 31ης Μαΐου είχαν χαρακτήρα δημοψηφίσματος, όπου έπρεπε οι ψηφοφόροι να αποφασίσουν γιά την υιοθέτηση τής μίας ή τής άλλης θέσεως σχετικά με την εξωτερική πολιτική που θα ακολουθούσε η Ελλάδα.

1916.(8/21) Η ΑΝΤΑΝΤ επιδίδει διακοίνωση (υπό την απειλή αποβάσεως στρατού της), με τίτλο «Τα δικαιώματα των “Προστάτιδων Δυνάμεων” τής Συνθήκης τού 1830», αξιώνοντας, α) την ολοκληρωτική αποστράτευση, β) την αποπομπή τού Σκουλούδη γ) την διάλυση τής Βουλής και εκλογές γιά την 4/17 Σεπτεμβρίου 1916 και τέλος δ) την παύση ορισμένων δημόσιων οργάνων. Ο Σκουλούδης παραιτήθηκε και ανέλαβε γιά δεύτερη φορά την κυβέρνηση ο Αλέξανδρος Ζαΐμης.

1917.—Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν τα Ιωάννινα. Σκοπός τής ιταλικής εισβολής ήταν η μείωση τού Ελληνικού πληθυσμού προς όφελος τού αλβανικού. Ο κατοχικός στρατός θα αποχωρήσει στις 28 Σεπτεμβρίου τού ίδιου έτους.

1918.—Τα όργια των βούργαρων εναντίον τού Ελληνικού στοιχείου στην Δυτική Θράκη είναι ανομολόγητα. Εκτοπισμοί Ελλήνων ηλικίας από 16 έως 45 ετών.

1919.—Οι Ελληνικές δυνάμεις τής Στρατιάς τής Μ. Ασίας συνάπτουν μάχες εναντίον των τούρκων παρά το Νασλή Μ. Ασίας.

.—Αρχίζει η μεταφορά τού Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Μεσημβρινής Ρωσίας στο Γαλάζιο Ρουμανίας, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 26 Ιουνίου, ενώ η μεταφορά στην Μικρά Ασία θα ολοκληρωθεί στις 4 Ιουλίου. Από το τέλος Μαΐου ο Γάλλος υπουργός Στρατιωτικών σε συζήτηση στην Γαλλική Βουλή, είχε δηλώσει ότι ο Ελληνικός Στρατός πολέμησε ανδρείως και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, τόσο προς τους Γάλλους όσο και προς τους Έλληνες στρατιώτες. Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι η Γαλλία δεν έχει καλύτερο, πιστότερο και γενναιότερο σύμμαχο, από τον Ελληνικό, τον οποίο βρίσκει πάντα στο πλευρό της και είναι ευτυχής να τον ευχαριστήσει από τού βήματος εκ μέρους τής γαλλικής κυβερνήσεως. Μάς το ανταπόδωσαν με τις πισώπλατες συμφωνίες με τον Μουσταφά Κεμάλ.

1920.—Ο Ελληνικός Στρατός στην Μ. Ασία δρα με περιπόλους.

1921.—Με Υπόμνημά τους προς την Ελλάδα και τον Μουσταφά Κεμάλ, οι «Σύμμαχοι», μάς καλούν να λύσουμε τις διαφορές μας προτείνοντας μάλιστα λύσεις. Μεταξύ άλλων, χάραξη των συνόρων τής Θράκης (ουδέτερη ζώνη 60 χλμ από την Πόλη), αυτονομία με Έλληνα διοικητή στην Σμύρνη κλπ. Η Κυβέρνηση Δημ. Γούναρη θα απαντήσει αρνητικά.

.—Η Ελληνική Στρατιά είναι έτοιμη γιά νέες μάχες. Μεγάλη εκστρατεία εναντίον τού στρατού τού Μουσταφά Κεμάλ αποφασίζεται στο Κορδελιό, κατά το πολεμικό συμβούλιο που συγκροτείται υπό την προεδρία τού βασιλέα Κωνσταντίνου Α΄ και την συμμετοχή όλης τής στρατιωτικής ηγεσίας. Το καλοκαίρι τού 1921, ξεκίνησε η εκστρατεία που σκοπό είχε την συντριβή των κεμαλικών δυνάμεων και την επιβολή τής Συνθήκης των Σεβρών στην νέα κυβέρνηση τής Άγκυρας. Όμως αυτή η επίθεση θα έπρεπε να είχε γίνει δύο χρόνια νωρίτερα, το καλοκαίρι τού 1919.

1922.—Ο Ελληνικός Στρατός στην Μικρά Ασία με αποσπάσματα, ερευνά τις θέσεις τού στρατού των τούρκων.

1928.—Η Ελλάς παραλαμβάνει από τα γαλλικά ναυπηγεία “Gironde & Loire”, το υποβρύχιο «Κατσώνης».

.—Το αεροπλάνο «Ελλάς», τύπου Πρεγκέ, με πλήρωμα τον υπολοχαγό Ευάγγελο Παπαδάκο και τον συνταγματάρχη Χρήστο Αδαμίδη, απογειώνεται από το Τατόι γιά να πραγματοποιήσει τον γύρο τής Μεσογείου. Θα το επιτύχει είκοσι μέρες αργότερα, αφού διανύσει απόσταση 12.000 χιλιομέτρων.

1930.—Ο Τζιμ Λόντος (Χρήστος Θεοφίλου), έπειτα από περηφανή νίκη ανακηρύσσεται γιά πρώτη φορά πρωταθλητής κόσμου. Το 1936 οι «αντζέντηδές» του, οργάνωσαν αγώνα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, με τον τούρκο Ντεναρλί. Ο Δημήτρης Ψαθάς, την επόμενη ημέρα στα “ΝΕΑ”, περιέγραψε με αρκετή δόση σαρκασμού τον αγώνα αλλά και το κλίμα που επικράτησε: “Η Ελληνοτουρκική φιλία επέρασε χθες στιγμάς σκληράς δοκιμασίας εις το Στάδιον. Υπέστη χειρολαβάς και ποδολαβάς, κεφαλοκλειδώματα, ψαλιδοκλειδώματα και αεροπλανικά κόλπα τόσον άγρια, ώστε επί μίαν ώραν να ξεχαστούν τα σύμφωνα και να αναζήσει επί τού ρινγκ, ολόκληρον το παλαιόν φυλετικόν μίσος και αι προαιώνιαι διαφοραί μεταξύ των δύο λαών”.

.—Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Έλληνας συνθέτης και μουσικολόγος Γιάννης Ιωαννίδης. Μαθητής τού Ωδείου Αθηνών και τής μουσικής Ακαδημίας τής Βιέννης, σπούδασε πιάνο, θεωρητικά, διεύθυνση ορχήστρας, τσέμπαλο, εκκλησιαστικό όργανο και σύνθεση. Διηύθυνε πολλές ορχήστρες στην Ευρώπη και στην Αμερική, κατακτώντας πολλές διακρίσεις και βραβεία. Στην Βενεζουέλα διέπρεψε ως αρχιμουσικός και καθηγητής συνθέσεως. Το 1982 ανέλαβε την διεύθυνση τής Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ενώ παράλληλα ίδρυσε την Ορχήστρα Νέων και ανασυγκρότησε την Χορωδία Αθηνών.

1932.—Κατατίθεται και ψηφίζεται το πρώτο Νομοσχέδιο γιά τις κοινωνικές ασφαλίσεις από την κυβέρνηση Βενιζέλου. Ο νόμος 5733/1932 που καθόριζε να εφαρμοστεί μετά από πέντε μήνες, παρέμεινε εν τούτοις ανεφάρμοστος. Όταν την άνοιξη τού 1936 ο Ιωάννης Μεταξάς, ως Αντιπρόεδρος στην Κυβέρνηση Δεμερτζή και υπουργός των Στρατιωτικών ανέλαβε την Πρωθυπουργία  με 240 ψήφους από το Κοινοβούλιο, άρχισε την ανασυγκρότηση τού κράτους. Τα μέτρα υπέρ των εργατών άρχισαν να εφαρμόζονται αμέσως πριν την πολιτειακή μεταβολή  τής 4ης Αυγούστου 1936. Οι αναθεωρητές τής ιστορίας, εμμένουν μονομερώς στην ημερομηνία ψηφίσεως τού Νομοσχεδίου, ενώ αγνοούν συστηματικά την ημερομηνία εφαρμογής του, τέσσερα (4) χρόνια μετά την ψήφισή του.

1933.—Ο Ελευθέριος Βενιζέλος καταθέτει στον ανακριτή γιά την δολοφονική απόπειρα εναντίον του.

1939.—Αποφασίζεται η κατάργηση των οκτατάξιων σχολείων και η ίδρυση εξατάξιων γυμνασίων.

1952.—Αναχωρούν γιά την Κορέα 400 Έλληνες στρατιώτες. Οι μάχες στο Μέτωπο ήταν κατά κανόνα σκληρές και αιματηρές, διεξήχθησαν σε πολύ απομακρυσμένες από την Ελλάδα περιοχές και υπό ιδιαίτερα δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες. Παρά τις δυσκολίες, το ηθικό τού ΕΚΣΕ ήταν πάντοτε ακμαίο, η μαχητικότητα σε υψηλό επίπεδο και η θέληση γιά την νίκη ακλόνητη. Η Νότια Κορέα ευγνωμονούσα το ΕΚΣΕ, ανήγειρε στην τοποθεσία Γουτζού Κιούν Τζι Ντο κοντά στην Σεούλ μνημείο γιά τους πεσόντες Έλληνες μαχητές, όπου σε πλάκα αναγράφεται : “Οι γενναίοι αυτοί στρατιώτες τής Ελλάδος ενσάρκωσαν το εύδαιμον, το ελεύθερον, το δε ελεύθερον το έμψυχον. Τιμή και δόξα τοις πεσούσι πολεμισταίς”.

.—Σκοτώθηκε στην Δεκέλεια Αττικής ο Τσιντσόγλου Μιχαήλ, ενώ εκτελούσε ως τριτοετής Ίκαρος εκπαιδευτική πτήση με αεροσκάφος «Spitfire». Μετά την απογείωση, και ενώ βρισκόταν σε ύψος 300 ποδών, το αεροσκάφος κατέπεσε λόγω βλάβης τού κινητήρα και συνετρίβη.

1957.—Λόγω πτώσεως τού  αεροσκάφους του στην θαλάσσια περιοχή τού χωριού Τρίκερι Μαγνησίας, βορείως τού νησιού Πύθου και σε απόσταση δυόμισι μιλίων απ’ αυτό, ο άτυχος πιλότος μας, Χρήστου Ευστρατίου έχασε την ζωή του.

1959.—Η Ελλάδα υποβάλλει αίτηση συνδέσεως (όχι εντάξεως) στην Ε.Ο.Κ. Ο Δωδεκανήσιος πολιτικός Ιωάννης Ζίγδης, σε συνέντευξη που είχε δώσει, ανέφερε ότι: «[…] όταν το 1956 επρόκειτο να ιδρυθεί η Ε.Ο.Κ., ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας τής Γερμανίας είχε προσκαλέσει την Ελλάδα να γίνει ιδρυτικό μέλος, με το δικαίωμα επί 10 χρόνια να έχει την δυνατότητα να μην αναλαμβάνει υποχρεώσεις τις οποίες θα επωμίζονταν τα υπόλοιπα ιδρυτικά μέλη, έτσι ώστε να μπορέσει να ανακάμψει και να γίνει ισοδύναμη. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αρνήθηκε, και επέλεξε την ΕΖΕΣ (Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών). Έτσι η Ελλάδα έμεινε γιά αρκετά χρόνια εκτός των ωφελειών τις οποίες θα είχε αν είχε ενταχθεί με τους αρχικούς όρους στην Ε.Ο.Κ. από το 1956».

1960.—Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Νάσερ.

1962.—Απεβίωσε ο καθηγητής τής Οδοντιατρικής Σχολής και λογοτέχνης Στέλιος Σπεράντζας.

1966.—Εγκαινιάζεται το Ευγενίδειο Πλανητάριο. Το ποσό που δαπανήθηκε γιά τον σκοπό αυτό ήταν υπέρογκο γιά την εποχή εκείνη, ενώ ο πολύ μεγάλης αξίας κεντρικός πλανηταριακός προβολέας ήταν δωρεά τού Νικόλαου Βερνίκου-Ευγενίδη. Εκπληρώθηκε κατ’ αυτόν τον τρόπο πληρέστερα η επιθυμία και το όραμα τού εθνικού ευεργέτη Ευγένιου Ευγενίδη, «να συμβάλει εις την εκπαίδευσιν νέων ελληνικής ιθαγενείας  εν τω επιστημονικώ και τεχνικώ πεδίω».

1969.—Καταστέλλεται στην γέννησή της, αντιδικτατορική κίνηση απόστρατων αξιωματικών.

1972.—Αρχίζει η δεύτερη φάση συνομιλιών μεταξύ Κληρίδη-Ντεκτάς.

1973.—Απεβίωσε ο λογοτέχνης και κριτικός Μάρκος Αυγέρης.

.—Η δικτατορική κυβέρνηση Γεώργιου Παπαδόπουλου αλλάζει τον νόμο γιά τις αρμοδιότητες τού Προέδρου τής Δημοκρατίας. Αυξάνει κατά πολύ τον έλεγχο που ασκεί, δίνοντάς του παράλληλα το δικαίωμα παύσης τού πρωθυπουργού. Πρόεδρος Δημοκρατίας ήταν ο ίδιος ο Γεώργιος Παπαδόπουλος.

1979.—Η βόμβα στα γραφεία τού Ελληνικού Οργανισμού Καπνού, αποδίδεται σε ενέργεια τής τρομοκρατικής οργανώσεως ΕΛΑ.

1989.—Ο Αρχιφύλακας Σαράντος Σακκάς τραυματίστηκε θανάσιμα από πυροβόλο όπλο, μαζί με τον Αστυφύλακα Νικόλαο Κοκολάκη, κατά την διάρκεια αποδράσεως κρατούμενων τής φυλακής. Οι άτυχοι αστυνομικοί υπηρετούσαν στην δύναμη τής εξωτερικής φρουράς τής Δικαστικής Φυλακής Νεαπόλεως Λασιθίου.

1991.—Το Εθνικό Συμβούλιο τής Κύπρου συνεδριάζει υπό την κοινή προεδρία τού πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και τού Προέδρου Γιώργου Βασιλείου.

1993.—Κυπριακή επιτροπή απευθύνει έκκληση γιά την διάσωση τής πολιτιστικής κληρονομιάς, που καταστρέφεται από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα στην περιοχή τής Αμμοχώστου.

1995.—Η απόφαση τής τουρκικής Εθνοσυνέλευσης να καταφύγει σε στρατιωτικά μέσα εάν η Ελλάδα ασκήσει το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, προκαλεί την έντονη (!..) αντίδραση τής ελληνικής κυβέρνησης. Βεβαίως, (όπως ήταν αναμενόμενο κατά την πάγια τακτική των ελλαδικών κυβερνήσεων) έμεινε στην «έντονη αντίδραση» χωρίς να τολμήσει να ασκήσει το δικαίωμα επεκτάσεως.

2000.—Η τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη διαπράττει την δολοφονία τού Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου Στήβεν Σόντερς. Η εμπλοκή τής βρετανικής Σκότλαντ Γιάρντ στις έρευνες και η αναδιάρθρωση των εντεταλμένων υπηρεσιών τού κράτους γιά την δίωξη των τρομοκρατών, σύντομα οδηγούν στην εξάρθρωση… των τρομοκρατικών δικτύων στην Ελλάδα.

2001.—Μετά από καταγγελία τού Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, σε κύριο άρθρο τής εφημερίδας Ορθόδοξος Τύπος μαθαίνουμε τις δηλώσεις ηγετικού στελέχους τού «Ου-τσε-κά» γιά την Ελλάδα. «Δεν θα ησυχάσω αν δεν φτάσω στα Γιάννενα», δήλωνε από την Πρίστινα την Άνοιξη τού 1999, γιά να συμπληρώσει, «…σήμερα στο Τέτοβο, αύριο στην Ελλάδα».

2003.—Συγκλονίζει η δολοφονία τής 32χρονης αρχιτέκτονος και μητέρας τεσσάρων μικρών παιδιών, Χρυσάνθης Π., στο κέντρο τής Μαδρίτης. Η άτυχη γυναίκα δέχτηκε επίθεση από δύο νεαρούς Μαροκινούς τοξικομανείς, οι οποίοι την μαχαίρωσαν στην προσπάθειά τους να τής αρπάξουν την τσάντα. Οι δύο δράστες συνελήφθησαν σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τον τόπο τού εγκλήματος.

2012.—Στοιχεία από την Παιδεία στην Ελλάδα, περίπου 2.450 χρόνια μετά την γέννηση τού Πλάτωνα. Η απόλυση μιάς καθηγήτριας και οι πολιτικές σκοπιμότητες. Σαν σήμερα, η καθηγήτρια τού Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος «Κολλέγιο Αθηνών», Ευφροσύνη (Φωφώ) Μπουλούτα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, αναγκάστηκε να μονογράψει την κόλλα μαθητή, ο οποίος συνεχώς μιλούσε με συμμαθητές του και επιχειρούσε να αντιγράψει σε διαγώνισμα Χημείας. Ο εν λόγω μαθητής ήταν ο γυιός τού τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και ανεψιός τού πρόεδρου τού Δ.Σ. τού Κολλεγίου Αθηνών, Αλέξανδρου Σαμαρά. Η καθηγήτρια απολύθηκε, και τα όσα επακολούθησαν είναι δύσκολο να ερμηνευθούν ξεκάθαρα, διότι υπάρχουν τρείς αποφάσεις (δύο υπέρ τής απολύσεως και μία ανακλητική τής απολύσεως). Στις 21 Δεκεμβρίου 2013, το Κ.Υ.Σ.Δ.Ε. (Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) ε π ι κ ύ ρ ω σ ε  την απόλυση τής εκπαιδευτικού. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.) από την πλευρά της, κατήγγειλε ότι η σύνθεση τού Κ.Υ.Σ.Δ.Ε. είχε νωρίτερα αλλοιωθεί αποβάλλοντας τους αιρετούς τής Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. με άνωθεν παρέμβαση.Το 2015, η πλευρά Σαμαρά δικαιώθηκε με την απόφαση 1790/2015, η οποία πιστοποίησε ότι «οι κατηγορίες κατά τού υιού Σαμαρά ήταν αναληθείς και δεν συσχετίζονται με την απομάκρυνση τής καθηγήτριας». Πέντε χρόνια μετά (20-8-2018) ο υπουργός ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Γαβρόγλου, ζήτησε επανέλεγχο τής συγκεκριμένης υποθέσεως. Το εκ νέου άνοιγμά της είχε ζητήσει από το υπουργείο και η Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. Τελικά, η απόφαση τού ΚΥΣΔΕ τής 21ης Δεκ. 2013 ανακλήθηκε, δικαιώνοντας την θανούσα πλέον από το 2017 καθηγήτρια. Η παρέμβαση τού υπουργού, δημιούργησε προβληματισμό στον νομικό, συνδικαλιστικό και πολιτικό κόσμο, εφ’  όσον η απόφαση τού 2015 γιά την υπόθεση είναι τελεσίδικη, καθώς η εκλιπούσα δεν άσκησε καν έφεση.

2018.—Με απόφαση τού Κυριάκου Μητσοτάκη, προέδρου τής ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ο δήμαρχος Άργους Δημήτρης Καμπόσος τέθηκε εκτός κόμματος. Ο Κ. Μητσοτάκης με σχόλιό του στο τουίτερ δήλωσε ότι: «Ο κ. Καμπόσος διεγράφη γιά τα απαράδεκτα και ρατσιστικά σχόλιά του. Επαναλαμβάνω ότι δεν θα ανεχτώ μισαλλόδοξο και διχαστικό λόγο από στελέχη τής Νέας Δημοκρατίας.» Ο Δήμαρχος Άργους σε βίντεο το οποίο ήταν και η αιτία τής διαγραφής του, αναφέρθηκε σε διάφορες προκλητικές δηλώσεις τού Δήμαρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, όπως τον χυδαίο τρόπο με τον οποίο απαξίωσε την Γενοκτονία των Ελλήνων Πόντου και Μικράς Ασίας, ή στην δήλωσή του, ότι ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης πρέπει να ξυλοκοπηθεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενοχλήθηκε μόνο από τα λόγια τού Δημήτρη Καμπόσου, ενώ οι χυδαίες και θρασύτατα προκλητικές δηλώσεις τού Γιάννη Μπουτάρη φαίνεται ότι δεν τον απασχόλησαν καν. Από την πλευρά του ο Δημήτρης Καμπόσος δήλωσε ότι: «Δεν αισθάνομαι ότι έχω διαπράξει κάποιο έγκλημα γιά να ντρέπομαι. Δεν συμφωνώ με όσα λέει και πράττει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και απαιτώ όλοι να σεβαστούν την πατρίδα μου όπως σεβόμαστε και εμείς τους άλλους».

.—Δεν εγκρίθηκε η εκταμίευση τού 1 δισ. που εκκρεμεί από την τρίτη αξιολόγηση κατά την διάρκεια τής σημερινής συνεδρίασης τού Διοικητικού Συμβουλίου τού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Η προθεσμία γιά την καταβολή τής δόσεως λήγει στις 15 Ιουνίου και μέχρι τότε η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει πρόοδο στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, κάτι που δεν έχει γίνει σε ικανοποιητικό βαθμό μέχρι τώρα. Υπενθυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργεύων Αλέξης Τσίπρας, το 2015 είχε υποσχεθεί να απαλλάξει τα πειραματόζωα [τους Έλληνες ψηφοφόρους] από το βαρύ φορτίο τού χρέους, όμως το κούρεμα στο οποίο τότε ήλπιζε ο ίδιος και τα στελέχη του αποδείχτηκε γρήγορα ψευδαίσθηση. Μία ψευδαίσθηση όμως η οποία βούλιαξε ακόμη περισσότερο την ήδη σε τραγική κατάσταση ελλαδική οικονομία.

.—Σαν σήμερα κατατέθηκε στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα γιά την ολοκλήρωση τής τέταρτης αξιολογήσεως, ενόψει τού Eurogroup τής 21ης Ιουνίου. Πρόσθετα μέτρα 5,1 δισ. ευρώ προβλέπονται γιά την περίοδο 2018 – 2022 στον πολυετή προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑνελ στην Βουλή. Από τα μέτρα αυτά, τα 2 δισ. ευρώ προέρχονται από το σκέλος των εσόδων και συνδέονται με την μείωση τού αφορολόγητου η οποία προβλέπεται να εφαρμοστεί από το 2020 αυξάνοντας σημαντικά την αναλογία των άμεσων φόρων στο σύνολο των “βαρών”. Οι υπόλοιπες παρεμβάσεις αφορούν κυρίως στην περικοπή των συντάξεων από το 2019 αλλά και σε παρεμβάσεις σε κοινωνικές εισφορές και κοινωνικά επιδόματα.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.eistoria.com

Αφήστε μια απάντηση