ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ-07 ΙΟΥΝΙΟΥ

7 Ιουνίου

913.—Ο διάδοχος τού Αυτοκράτορα Αλέξανδρου, Κωνσταντίνος Ζ΄ ο Πορφυρογέννητος, γυιός τού Λέοντα ΣΤ΄ τού Σοφού, ανακηρύσσεται Αυτοκράτορας τής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Επιτροπεύεται από ένα συμβούλιο αντιβασιλείας, με επικεφαλής τον πατριάρχη Νικόλαο Μυστικό. Βασίλεψε μέχρι τον θάνατό του, το 959. Ήταν, όπως και ο πατέρας του, εξαιρετικά μορφωμένος και διανοούμενος.

968.—Δύο ημέρες μετά από την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη, γίνεται δεκτός από τον Αυτοκράτορα Νικηφόρο Β΄ Φωκά ο πρέσβης τού Όθωνα Α΄, επίσκοπος Λουιτπράνδος. Αποστολή του ήταν η διαπραγμάτευση τού συνοικέσιου μεταξύ τού γυιού τού Όθωνα, και τής πορφυρογέννητης πριγκίπισσας Θεοφανούς. Από την πλευρά τού Νικηφόρου Β΄ Φωκά, οι αφορμές δυσαρέσκειας και δυσπιστίας ήταν αρκετές, γι’ αυτό και οι σχέσεις ήταν δύσκολες πόσο μάλλον όταν ο Όθωνας Α΄ ζητούσε με το συνοικέσιο ως προίκα την Κάτω Ιταλία.

1572.—Ο νικητής τής ναυμαχίας τής Ναυπάκτου (1571) Α. Ντόρια, γράφει προς τον αρχιεπίσκοπο Επιδαύρου Λιμηράς, Μακάριο Μελισσηνό: «Ἐλπίζω νὰ ἔλθω αὐτοῦ εἰς αὔξησιν τῆς βοηθείας τῶν χριστιανῶν καὶ πρὸς κοινὴν ἀγαθοποιΐαν». Οι Έλληνες, πιστεύοντας στις υποσχέσεις βοήθειας τής Δύσεως, εξεγέρθηκαν· τρείς χιλιάδες (3.000) Γαλαξειδιώτες πολιόρκησαν την Άμφισσα (Σάλωνα). Παραμένοντας όμως αβοήθητοι, αναγκάστηκαν τελικά να συνθηκολογήσουν με τους τούρκους οι οποίοι τους κατέσφαξαν αθετώντας την συμφωνία συνθηκολογήσεως. Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ο αδελφός του Θεόδωρος, οι οποίοι κατάρτισαν στρατό από 25.000 πεζούς και 3.000 ιππείς, κατά το πλείστον Μανιάτες και Λακεδαιμόνιους, έμειναν κι’ αυτοί αβοήθητοι και τελικά διαλύθηκαν. Οι τούρκοι, μαινόμενοι γιά τις εξεγέρσεις, κατέσφαξαν πάνω από 80 χιλιάδες Έλληνες, έκαψαν δε ζωντανούς τους Μητροπολίτες Θηβών και Θεσσαλονίκης. Πολλοί Έλληνες κατέφυγαν τότε στην Μικρά Ασία, όπου έχτισαν τις Κυδωνίες (Αϊβαλή).

1581.—Απεβίωσε στην Βιέννη ο λόγιος με καταγωγή την Κρήτη, Φραγκίσκος Πόρτος. Είχε γεννηθεί στο Ρέθυμνο.

1606.—Εννέα τούρκικες γαλέρες ναυμαχούν σαν σήμερα με τον στολίσκο των Φλωρεντινών κουρσάρων, κοντά στο νησί Άγιος Γεώργιος στην Κρήτη. Τα τουρκικά πλοία τα οποία μετέφεραν τον νέο πασά τής Κύπρου, καταδίωξαν τους Δυτικούς γιά περίπου 80 μίλια, οι οποίοι –Δυτικοί– είχαν υποστεί και ορισμένες απώλειες.

1729.—Απεβίωσε σε ηλικία 75 ετών στο μοναστήρι τής Αγίας Παρασκευής των Βρανιανών, ο λόγιος και ιεροκήρυκας Αναστάσιος Γόρδιος από τα Άγραφα.

1750.—Μεγάλος σεισμός συνταράσσει την Πελοπόννησο και τα Κύθηρα. Η ένταση τού σεισμού φέρεται να ξεπερνούσε τους 8 βαθμούς τής κλίμακας Ρίχτερ, ενώ πόλεις καταστράφηκαν και πάνω από 2.000 κάτοικοι έχασαν την ζωή τους.

1783.—Ισχυρότατος μετασεισμός, μεγαλύτερος και από αυτούς στις 9,13,14 Μαρτίου, πλήττει την Λευκάδα στο Ιόνιο πέλαγος. Μετά από την καταστροφή τού Μαρτίου (βλ. γεγονός), η οποία στοίχισε την ζωή σε 60 ανθρώπους και κατέστρεψε πολλές εκατοντάδες κατοικιών, οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν μέχρι τις αρχές  Αυγούστου.

1792.—Πανικός κατέλαβε τους Γάλλους εμπόρους, όταν μέρος τού στόλου τού Λάμπρου Κατσώνη με δέκα οκτώ πλοία, εμφανίστηκε στον Θερμαϊκό. Ακύρωσαν ναυλοσύμφωνα με δικά τους πλοία γιά να προτιμήσουν βενετικά.

.Μεγάλη πανωλεθρία τής γαλλοτουρκικής συμμαχίας στο Ταίναρο από τον Κατσώνη. Η μάχη εξελίχθηκε ως εξής: Αφού άφησαν τους εχθρούς να αποβιβάσουν όλο τον στόλο στην ξηρά, οι Αρματολοί τού Λέοντα Ανδρούτσου έριξαν μία μόνο φορά με τα όπλα και εφόρμησαν σαν αετοί με τα σπαθιά. Τρείς ώρες έσφαζαν. Απ’ όσους βγήκαν στην στεριά, 4.000 σφάχτηκαν, πληθώρα αιχμαλωτίστηκε και μόνον εκατό άτομα (100!..) σώθηκαν με την ψυχή στο στόμα.

1794.—Έκθεση τού Ενετικού Προξενείου Θεσσαλονίκης γιά την περιοχή των Σερρών, αναφέρει σαν σήμερα: «Εκτός από σιτοδείαν έχομεν τώρα και άλλην μάστιγα. Είμεθα περικυκλωμένοι από πολυαρίθμους ληστάς οι οποίοι ληστεύουν τους πάντας και ερημώνουν την ύπαιθρον. Υπάρχει πρωτοφανής έλλειψις τροφίμων, ο λαός είναι ανάστατος» (στοιχεία Σάκης Αραμπατζής).

1804.—(ν. ημ.) Την νύκτα 7 προς 8 τού μήνα, δύο αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις πλήττουν την Ζάκυνθο. Το μέγεθός τους έφθασε στα 6,6 Ρίχτερ.

1807.—Νέα υπόθεση πειρατείας στην Σύρα, όπου ο σινιόρ Νικολάκης Βιτάλες έπεσε θύμα τού καπετάνιου Δημητρίου Ντακρότζε.

.—Ο Ρώσος ναύαρχος Σενιάβιν, ο οποίος εδώ και μήνες πολεμά με τούρκους στο Αιγαίο, έχοντας ακούσει γιά τα απίστευτα κατορθώματα και την ανδρεία τού Νίκου Τζάρα, προσπαθεί γιά δεύτερη φορά μέσω επιστολών να έρθει σε επαφή με τον ήρωα και να συνάψει μαζί του συμμαχία.

1810.—Ο Σταυριανός ιερομόναχος Λεβούμης, καταγγέλλει ότι Μανιάτες πειρατές τον λήστεψαν έξω από τον κάβο Μαλιά (ακρωτήριο Μαλέα). Τού αφαίρεσαν υπερπολύτιμα (πνευματικά) αγαθά, αλλά τα πλέον «ακριβά» ήταν κάποια Άγια Λείψανα με μία εικόνα τής Παναγίας, έναν ασημένιο Σταυρό κεκοσμημένο με πετράδια και μαργαριτάρια, ενώ τα λείψανα ήταν επίσης ασημωμένα και με αλυσίδα ασημένια. Μάστιγα γιά την ευρύτερη περιοχή οι κλέφτες τής Μάνης.

1821.—(6-7) Μάχη Δραγατσανίου τής Μολδοβλαχίας και καταστροφή Ιερού Λόχου. Ταύτην διεξήγαγον αφ’ ενός οι Α. Υψηλάντης, Β. Καραβιάς και αφ’ ετέρου οι Γιουσούφ πασάς Περκόφτσαλης, Καραφείζμπεης, Σελήμ Μεχμέτ αγάς και Καρά Χατζή Αχμέτ εφέντης.  «Οι τούρκοι, λαβόντες, εν τω μεταξύ, ενισχύσεις, αντεπετέθησαν με ορμήν, και, αφού διέλυσαν το σώμα τού Καραβιά, περιεκύκλωσαν τον Ιερόν Λόχον. Οι Ιερολοχίται παρέμειναν ακλόνητοι εις τας θέσεις των και επολέμησαν με απαράμιλλον γενναιότητα, έπεσαν δε οι πλείστοι εξ αυτών. Τριάντα επτά, οίτινες συνελήφθησαν αιχμάλωτοι, οδηγήθησαν εις το Βουκουρέστι, όπου απεκεφαλίσθησαν. Μετά των Ιερολοχιτών εφονεύθη και ο Ελβετός Φιλέλλην Μπουρντιέ.».

.—«Άφιξις τού Γάλλου Συνταγματάρχου Βαλέστα εις Ελλάδα.»

.—Το Αγγλικό κατοχικό καθεστώς των Επτανήσων κηρύσσει ουδετερότητα απέναντι στους εμπόλεμους Έλληνες και οθωμανούς. Με αυτόν τον τρόπο ο ανθέλληνας αρμοστής Τόμας Μαίϊτλαντ θέλησε να εμποδίσει την ενίσχυση των επαναστατών από κατοίκους τού Ιόνιου Κράτους. Αυτό σήμαινε την προσαγωγή σε δίκη και καταδίκη των Επτανησίων αγωνιστών καθώς και τον χαρακτηρισμό των Επτανησιακών πλοίων που συμμετείχαν, ως πειρατικά. Καμμία όμως απειλή και απαγόρευση δεν εμπόδισε τους Επτανήσιους να συμμετάσχουν ενεργά παντοίοις τρόποις στον Αγώνα τής παλιγγενεσίας.

1822.—«Σφαγαί Χριστιανών εν Μαστιχοχωρίοις τής Χίου καθ’ ας των τούρκων αρχηγοί ήσαν οι Χατζή Ηλίας αγάς, Ελλέζογλους και Ομέραγας τη διαταγή τού Διοικητού τής Χίου Μεχεμέτ Εμίν Βαχίτ πασά». Την επόμενη ημέρα από την ολοσχερή καταστροφή τής τουρκικής ναυαρχίδας και τον θάνατο τού καπητάμπασα Καρά Αλή, το μένος των τούρκων ξέσπασε γιά άλλη μία φορά στους αμάχους κατοίκους τής Χίου. Μέχρις εκείνη την στιγμή δεν είχαν αγγίξει τα Μαστιχοχώρια· με αφορμή όμως το γεγονός, ζήτησαν να τους παραδοθούν όσοι Χίοι είχαν γλυτώσει την σφαγή βρίσκοντας καταφύγιο εκεί. Αφού όμως οι αιμοχαρείς έσφαξαν όσους τους παραδόθηκαν, επιτέθηκαν την ίδια μέρα και στα Μαστιχοχώρια σφάζοντας, αιχμαλωτίζοντας και καταστρέφοντας· αυτό αποτέλεσε την ολοκληρωτική καταστροφή τής νήσου.

.—Η Προσωρινή Διοίκηση τής χώρας εκδίδει διάταγμα με το οποίο ζητά να κλείσουν γιά τρείς μήνες όλων των ειδών τα εμπορικά καταστήματα, με εξαίρεση τα αρτοποιεία, κρεοπωλεία, τουφεκτσίδηκα, τσαρουχοπωλεία και παντοπωλεία. Ο λόγος είναι προφανής, διότι οι νομοθέτες προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα που θα ριχτούν στον Αγώνα.

1823.—Οι τούρκοι επιτίθενται εναντίον των Ελλήνων στο μοναστήριον Ιερουσαλήμ Λεβαδείας. «Μάχη παρά το μοναστήριον Ιερουσαλήμ τού Δήμου Χαιρωνείας τής Επαρχίας Λεβαδείας και φυγή Ελλήνων ων ηγούντο οι Ιωανν. Δυοβουνιώτης και Κομνάς Τράκας. Κατ’ αυτήν οι τούρκοι υπό την ηγεσίαν τού Γιουσούφ πασά Περκόφτσαλη έκαυσαν το μοναστήριον.»

.—«Εμφύλιος πόλεμος εν Τριπόλει μεταξύ Λακεδαινομίων Αρκάδων και Νοταραίων.»

1824.—Αντικυβερνητικοί υπό τον Πάνο Κολοκοτρώνη, παραδίδουν το φρούριο τού Ναυπλίου στην κυβέρνηση.

.—(ν.ημ.) (7-8) «Καταστροφή Κάσσου υπό Χουσείνμπεη.» Ο αρχηγός τής επιχειρήσεως γιά την καταστολή τής Επαναστάσεως, Ισμαήλ Γιβραλτάρ, αποφάσισε να καταστείλει πρώτα την αντίσταση τής νήσου Κάσου, προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να έχει ελεύθερη την δίοδο με την Κρήτη και ανεμπόδιστο τον ανεφοδιασμό τού στρατεύματός του. Η πολιορκία τής Κάσου ξεκίνησε την 20ή Μαΐου με ανηλεή βομβαρδισμό. Παρά την ηρωική αντίσταση των υπερασπιστών τού νησιού επί δέκα εννέα ημέρες, τελικά μετά από προδοσία, οι τουρκοαιγύπτιοι αποβιβάζονται στο νησί με αποτέλεσμα το ολοκαύτωμα τής Κάσου· 7.000 Κασιώτες νεκροί ή αιχμάλωτοι γιά τα σκλαβοπάζαρα τής Αλεξάνδρειας. Γιά αρκετά χρόνια μετά το ολοκαύτωμα, το νησί παρέμεινε εντελώς ξερό και έρημο. Ο Ισμαήλ Γιβραλτάρ, στον οποίο ανατέθηκε το ξεπάστρεμα τού νησιού, φαίνεται να είπε στον Δεριγνύ: «Η Κάσος δεν υπάρχει πιά, την κατέστρεψα εντελώς και δεν άφησα ρουθούνι να ανασάνει!…..βέβαια πρέπει να έχουν διαφύγει ορισμένοι».

1825.—(6-7) Οι Έλληνες υπό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη έδωσαν μάχη στο όρος Τραμπάλα (Δραμπάλα) Μεγαλουπόλεως εναντίον τού Ιμπραήμ άνευ αποτελέσματος. Οι τουρκοαιγυπτιακές ορδές τού Ιμπραήμ προελαύνουν στο κέντρο τής Πελοποννήσου. «Μάχη εν θέσει Δραμπόλα έναντι χωρίου Άκωτα τού Δήμου Φαλαισίας τής Επαρ. Μεγαλουπόλεως εν η επληγώθη ο οπλαρχηγός Γ. Γιατράκος. Φυγή Ελλήνων, ων αρχηγοί ήσαν οι Δημ. Πλαπούτας, Θ. Κολοκοτρώνης, Κανέλλος Δεληγιάννης και Ιωάννης Κολοκοτρώνης, των δε τούρκων ο Ιμβραήμ πασάς.»

1830.—Οι τρείς Μεγάλες Δυνάμεις απευθύνουν Δήλωση προς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία παρέχει την διαβεβαίωση ότι η χάραξη των συνόρων μας έγινε προς το συμφέρον τού ελληνικού κράτους, και ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να επιλυθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα το ζήτημα τής εκλογής ηγεμόνα, μετά την παραίτηση τού πρίγκιπα Λεοπόλδου από την υποψηφιότητα  (βλ. 21/5ου).

1832.—Λήγει σήμερα η τελεσίδικη απόφαση γιά συμφωνία με τις Προστάτιδες Δυνάμεις, γιά την οποία όμως η Ελλάδα δεν έλαβε εγκαίρως γνώση από τους δανειστές, με αποτέλεσμα να έλθει σε δεινή θέση. Οι αγγελιαφόροι των «προστατών» μας, φρόντισαν και καθυστέρησαν αρκετές ημέρες (ενν. ο Έλληνας πρέσβης στο Λονδίνο), πετυχαίνοντας έτσι όλες τις αξιώσεις τους έναντί μας. Μία από αυτές, ήταν η υποτιθέμενη «αποκατάσταση ελευθεριών των πολιτών μας», η οποία στην πραγματικότητα στοίχισε μεγάλο μέρος τής ελευθερίας τού κράτους μας (…)

1835.—Το φρικτό φαινόμενο τής ληστείας στην μετεπαναστατική Ελλάδα. Μία πολυάριθμη συμμορία 80 ληστών η οποία εισέβαλε τις προηγούμενες ημέρες από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, φτάνει και εγκαθιδρύεται στην θέση Σκαλί λίγο έξω από το Μεσολόγγι. Από το συγκεκριμένο μέρος έτυχε να περνά ο άτυχος Γερμανός και λοχαγός τού μηχανικού, Κράους, μαζί με τον υπολοχαγό Δημήτριο Γεωργίου, έναν σκαπανέα, συνοδεία τριών εργατών, δύο αγωγιατών και ενός υπηρέτη. Έπεσαν όμως σε ενέδρα των ληστών τής συμμορίας των διαβόητων εγκληματιών Χοσάδα, Ρουπακιά και Καλαμάτα. Ακολούθησε συμπλοκή η οποία κόστισε την ζωή σε όλους τους άτυχους πλην τού Γεωργίου και ενός αγωγιάτη. Ήταν τέτοια η εγκληματική μανία των απάνθρωπων, σε σημείο που, τού μεν σκαπανέα απέκοψαν την κεφαλή με γιαταγάνι, ενώ τού βαριά πληγωμένου Κράους απέκοψαν τα αυτιά και την μύτη. Όταν δε κάποιος από τους ληστές αφαίρεσε τις μπότες τού λοχαγού αλλά ανακάλυψε ότι τού είναι μικρές, άρχισε να κτυπά λυσσωδώς την κεφαλή τού νεκρού με αυτές…

1877.—Ο βασιλέας Γεώργιος Α΄ σχηματίζει οικουμενική κυβέρνηση με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Κανάρη και υπουργό Εξωτερικών τον Χ. Τρικούπη.

1884.—Ισχυρή σεισμική δόνηση πλήττει την νήσο Ζάκυνθο, δίχως όμως να αναφερθούν ιδιαίτερες καταστροφές.

1896.—Απεβίωσε ο Επτανήσιος συνθέτης σκηνικής, φωνητικής και οργανικής μουσικής, Παύλος Καρρέρ. Καταγόταν από ιστορική οικογένεια τής Ζακύνθου με ρίζες από την Κύπρο και την Μάλτα.

1900.—Η αρχαιολογική σκαπάνη στην Ερέτρια, φέρνει στο φως σπουδαία ευρήματα.

1903.—Μετά από ανάκριση, ο βούργαρος έξαρχος δεν αρνείται την συμμετοχή δασκάλων και ιερέων ομοεθνών του σε επαναστατικά κινήματα στην περιοχή τής Μακεδονίας. Στις 12/5 είχαν συλληφθεί 888 δάσκαλοι και καθηγητές, όλοι τους βούργαροι.

1907.—Συμμορία βούργαρων εισέβαλε σε χωριό τής περιοχής Σιδηροκάστρου κατά την διάρκεια πανηγυριού, πέταξε βόμβες και εξαφανίστηκε. Υπήρξαν πολλοί τραυματίες.

.—Ο αετός τού βάλτου, ο άγγελος τής ειρήνης και τής καταλαγής, ο Καπετάν Άγρας (Σαράντος-Τέλλος Αγαπηνός), εξαπατημένος από τους βούργαρους κομιτατζήδες, απήχθη στις 5 Ιουνίου και μετά από βασανιστήρια και εξευτελισμούς, δολοφονήθηκε σαν σήμερα άνανδρα δι’ απαγχονισμού μαζί με τον Αντώνιο Μίγγα (βλ. και 5/6).

.—Ὁ Λάκων μακεδονομάχος Νικόλαος Τσοτάκος (καπετάν Γέρμας), εἰσέρχεται μὲ τὸ σῶμα του στὸ μακεδονικὸ ἔδαφος. «Ἐπιτυχὼν τὴν ἄδειαν ἐθελοντικῆς συμμετοχῆς εἰς τὸν Μακεδονικὸν ἀγῶνα, κατήρτισε σῶμα ἐκ 45 ἐπιλέκτων ἀνδρῶν, κατὰ τὸ πλεῖστον ὑπαξιωματικῶν καὶ ὁπλιτῶν Λακώνων, εἰσελθὼν μετ’ αὐτῶν τὴν 7 Ἰουνίου 1907 εἰς τὸ μακεδονικὸν ἔδαφος».

1911.—Η κυβέρνηση λαμβάνει έκτακτα μέτρα, όταν τηλεγράφημα από τα Χανιά αναγγέλει είκοσι κρούσματα χολέρας στην Νεάπολη τής Ιταλίας και άλλα δεκαπέντε στην Σμύρνη.

1914.—Το ανεξάρτητο Ελληνικό τάγμα τού Καρασεβδά, συνάπτει μάχη εναντίον των αλβανών στο χωρίον Ταταζάτη (κοντά στην Χιμάρα) Ηπείρου.

1917.—Στις 7 Ιουνίου οι Δυνάμεις τής ΑΝΤΑΝΤ μετέφεραν τον Ελευθέριο Βενιζέλο από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα με Γαλλικό καταδρομικό.

.—Είκοσι χιλιάδες άνδρες των γαλλικών Δυνάμεων υπό τις διαταγές τού στρατηγού Βενέλ είναι έτοιμοι να εισβάλλουν στην Λάρισα. Απέναντί τους βρίσκονται 600 άνδρες τής Ι Μεραρχίας και 200 αξιωματικοί. Ο Έλληνας στρατηγός Ανδρέας Μπαΐρας είχε ζητήσει οδηγίες από την Αθήνα γιά το αν όφειλε να αντισταθεί ή όχι. Η Ελληνική Κυβέρνηση θέλοντας να κερδίσει χρόνο στις διαπραγματεύσεις τον διέταξε να μην αντισταθεί.

.—Σκοτώθηκε στον Μούδρο ο αεροπόρος μας Γεώργιος Κακουριώτης, λόγω πτώσεως τού αεροσκάφους του κατά την εκτέλεση διατεταγμένης αποστολής. Είχε λάβει μέρος στις επιχειρήσεις τού Μακεδονικού Μετώπου στα πλαίσια τής δράσεως τής Συμμαχικής Αεροπορίας.

1919.—Αποχωρούν και τα τελευταία στρατεύματα των Συμμάχων τής ΑΝΤΑΝΤ από την Κέρκυρα.

.—Ο Ελληνικός Στρατός τής Στρατιάς Μ. Ασίας ανακαταλαμβάνει την Πέργαμο και εκκαθαρίζει την περιοχή του. Η ανακατάληψη τής Περγάμου έγινε  υπό τον Νίδερ με συνδυασμένη ενέργεια τού 6ου Συντάγματος Αρχιπελάγους και Αποσπάσματος από το 5ο Σύνταγμα Αρχιπελάγους, επιλαρχίας ιππικού και ανάλογου πυροβολικού. Ζωηρή αντίσταση πρόβαλε τουρκική δύναμη 1.000 περίπου ατάκτων με 4-6 πολυβόλα, οι οποίοι κατείχαν γραμμή στα νοτιοδυτικά τής πόλεως. Δυστυχώς, ο τότε διοικητής τού σώματος (1/8 Τάγμα Κρητών) Συρμακέζης, είχε υποχωρήσει στις 2 Ιουνίου με αποτέλεσμα ο Ελληνικός πληθυσμός να υποστεί φρικτές σφαγές. Κατά την πορεία τους προς την Πέργαμο (πριν την μάχη τής 7ης Ιουνίου), τα ελληνικά τμήματα αντίκρισαν το φρικτό θέαμα των κατακρεουργημένων πτώματα των στρατιωτών τού 8ου Συντάγματος Κρητών (86 σφαγιασθέντες) [Στοιχεία Κωνσταντίνος Χαλάστρας.]

1920.—Η Ελληνική Στρατιά δρα με περιπόλους και αποσπάσματα.

1921.—Το 17ον Σύνταγμα τής ΧΙ μεραρχίας τής Ελληνικής Στρατιάς Μ. Ασίας εδέχθη επίθεσιν τουρκικήν στην θέσιν Μπουγιούν Δερβέν Νικομηδείας. Παρά την σφοδρότητα τής επιθέσεως, οι Έλληνες κράτησαν τας θέσεις των.

.—Τρίτη αποστολή δολοφονίας τού Ελληνισμού τής Αμισού στον Πόντο, μέσα σε διάρκεια μόλις πέντε ημερών. Αυτήν την φορά, συνέλαβαν 1.087 ανθρώπους, εκτέλεσαν άμεσα τους 700 στην θέση Τζουμπούς, ενώ άλλους 120 τους εκτέλεσαν αργότερα στο Μαχμούτ Νταγ.

1922.—Η Ελληνική Στρατιά δρα με πυροβόλα και με μονάδες αναγνωρίσεως.

.—Ο Ελληνισμός των Η.Π.Α. διοργανώνει μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στο Σικάγο, με αφορμή τα εγκλήματα εις βάρος των Ελλήνων τού Πόντου.

1923.—Η Εθνοσυνέλευση στην Λευκωσία εγκρίνει ψήφισμα υπέρ τής ενώσεως τής Κύπρου με την μητέρα Ελλάδα.

1928.—Σε απόγνωση οι κάτοικοι τής Θεσσαλίας, λόγω τού ότι ο κάμπος έχει μετατραπεί σε άντρο ληστών οι οποίοι λυμαίνονται την περιοχή.

1929.—Παραιτείται η κυβέρνηση Βενιζέλου, προκειμένου να ανασχηματιστεί. Στην νέα κυβέρνηση ο Ελευθέριος Βενιζέλος αναλαμβάνει και το υπουργείο Υγιεινής, έπειτα από σχετική υπόσχεσή του στην Κοινωνία των Εθνών. Η κυβέρνηση αυτή παραιτήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου τής ίδιας χρονιάς (7.6.1929 16.12.1929).

1936.—Γνωρίζοντας τις φήμες γιά την ενδεχόμενη ανάληψη τής εξουσίας από τον Ιωάννη Μεταξά, σε μία προσπάθεια προσποίησης αγαθών σκοπών, ο Σοφούλης αναφέρει ότι: «Ο κ. Πρωθυπουργός δεν σκέπτεται τοιούτον τι. Περί αυτού είμαι πεπεισμένος και ο κόσμος πρέπει να ησυχάση και να μη δίδη πίστιν εις τοιαύτας σκοπίμους διαδόσεις.»

1938.—Ιδρύεται από την Τράπεζα τής Ελλάδος το «Τυπογραφείον Τραπεζογραμματίων τής Τραπέζης».

1941.—Η δωσίλογη κυβέρνηση τού Γεώργιου Τσολάκογλου, αντικαθιστά τις αρχές τής πρωτεύουσας με ανθρώπους τής αρεσκείας της.

1942.—Ο Αντιπρόεδρος τής εξόριστης Κυβερνήσεως τού Καΐρου Παναγιώτης Κανελλόπουλος, αναλαμβάνει ταυτόχρονα και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Μέχρι πρότινος, την θέση κατείχε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Εμμ. Τσουδερός.

.—Ο Άρης Βελουχιώτης, κάνει την πρώτη του εμφάνιση ως αντάρτης στο χωριό Δομνίστα τής Ευρυτανίας, κοντά στο Καρπενήσι.

1944.—Το βρετανικό υποβρύχιο Vivid βυθίζει το ατμόπλοιο Δανάη το οποίο μετέφερε Εβραίους και 250 αντάρτες από την Κρήτη στον Πειραιά. Το πλοίο συμμετείχε σε γερμανική νηοπομπή. Πέραν τού ναύτη  Μενέλαου Αναστάσιου, δεν υπήρξαν άλλοι επιζώντες.

.—Σαν σήμερα, οι Γερμανοί κατόπιν συκοφαντίας, απαγχονίζουν στα Άνω Λεχώνια τού Πηλίου τρείς γυναίκες ως συνεργάτιδες των Ελλήνων ανταρτών. Επρόκειτο γιά τις Λουκία Τοπάλη 60 ετών, την κόρη της Σοφία, 38 ετών, και την Φιλίτσα Καλαβρού, 40 ετών. Η οικογένεια Τοπάλη με έντονη φιλανθρωπική δραστηριότητα, ήταν εύπορη και είχε στην κατοχή της μία πλούσια συλλογή έργων τέχνης, καθώς και πάρα πολλά ασημικά και πορσελάνες. Οι Γερμανοί γνώριζαν γι’ αυτή την πλούσια συλλογή, και χρησιμοποιώντας ως πρόφαση την κατηγορία, λεηλάτησαν το σπίτι κλέβοντας μεγάλης αξίας αντικείμενα και χρεόγραφα.

.—Κομμουνιστές απαγάγουν τον ιερέα Χρήστο Ιωάννου. Τον οδήγησαν στο χωριό Αστρίτια, όπου τον βασάνισαν και τον θανάτωσαν. Το έγκλημά τους κράτησαν κρυφό έως τον Οκτώβριο τού 1945, λέγοντας στους δικούς του ότι απλώς τον κρατούσαν κάπου… Ο ιερέας υπηρετούσε ως εφημέριος στο χωριό Χωματόκαστρο, απ’ όπου καταγόταν, στην Θεσσαλία.

1945.—Ο δωσίλογος πρωθυπουργός Γεώργιος Τσολάκογλου, καταδικάζεται από το Ειδικό Δικαστήριο σε θάνατο. Λίγο αργότερα, τον Αύγουστο τού ίδιου έτους, η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη.

1951.—Μεταφέρθηκαν στην Αθήνα οι πρώτοι τραυματίες τού Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας. Οι μάχες στον πόλεμο τής Κορέας, κατά κανόνα σκληρές και αιματηρές, διεξήχθησαν σε πολύ απομακρυσμένες από την Ελλάδα περιοχές και υπό ιδιαίτερα δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες. Παρά τις δυσκολίες, το ηθικό τού ΕΚΣΕ ήταν πάντοτε ακμαίο, η μαχητικότητα σε υψηλό επίπεδο, και η θέληση γιά την νίκη ακλόνητη. Η Ν. Κορέα ευγνωμονούσα το ΕΚΣΕ ανήγειρε στην τοποθεσία Γουτζού Κιούν Τζι Ντο, κοντά στην Σεούλ, μνημείο γιά τους πεσόντες Έλληνες μαχητές, όπου σε πλάκα αναγράφεται: “Οι γενναίοι αυτοί στρατιώτες τής Ελλάδος ενσάρκωσαν το εύδαιμον, το ελεύθερον, το δε ελεύθερον το έμψυχον, Τιμή και δόξα τοις πεσούσι πολεμισταίς”.

1958.—Οργανωμένα στίφη τούρκων επιτίθενται στις 7 και 8 Ιουνίου κατά των ελληνικών συνοικιών τής Λευκωσίας, όπου σκοτώνονται τέσσερεις και τραυματίζονται πάνω από ογδόντα Έλληνες. Δεκάδες ελληνικών σπιτιών πυρπολούνται και καίγεται ο ναός τού Απόστολου Λουκά. Οι επιθέσεις των τούρκων επεκτείνονται σ’ ολόκληρο το νησί και οι νεκροί ανέρχονται στους δεκαπέντε, οι δε τραυματίες φτάνουν στους εκατόν πενήντα. Οι επιδρομείς πυρπολούν καταστήματα, λεηλατούν σπίτια και προβαίνουν σε βανδαλισμούς και πράξεις βαρβαρότητας. Η μανία όμως των εξαγριωμένων τούρκων δεν περιορίζεται μόνο μέσα στο νησί τής Κύπρου. Εκδηλώνεται άγρια και στην Κωνσταντινούπολη, στην Σμύρνη και σε άλλες πόλεις τού τουρκικού κράτους. Ο τουρκικός όχλος ξεσηκώνεται σε συλλαλητήρια και μαινόμενος πέφτει πάνω στον απροστάτευτο ελληνικό πληθυσμό. Οι τουρκικές ωμότητες που διαπράττονται είναι ακατονόμαστες.

1961.—Πεθαίνει ο ιατρός και πολιτικός, Κωνσταντίνος Μ. Παπαδάκης. Γεννήθηκε στην Τουρλωτή τής Σητείας στην Κρήτη.

1966.—Εγκαινιάζεται το νέο κτηριακό συγκρότημα τού Ιδρύματος Ευγενίδου στην Λεωφόρο Συγγρού. Ταυτόχρονα, άρχισε να λειτουργεί το πρώτο Πλανητάριο στην Ελλάδα αλλά και το μοναδικό τής νοτιοανατολικής Ευρώπης.

1975.—Ψηφίζεται στην Βουλή το Σύνταγμα τής χώρας.

1989.—Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αρχηγός τής αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, ζητά την άμεση απέλαση τού τούρκου πρόξενου στην Κομοτηνή, λόγω απροκάλυπτης παρεμβάσεώς του στις εκλογές στην Ροδόπη και στην Θράκη γενικότερα. Το έτος 2014, το κόμμα «Νέα Δημοκρατία» (ως συγκυβέρνηση με το κόμμα «ΠαΣοΚ»), καθώς και ο επίτιμος πλέον πρόεδρός του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, δεν ανησύχησαν καθόλου γιά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην περιφέρεια τής Θράκης.

.—Σεισμός 5 βαθμών τής κλίμακας Ρίχτερ κτυπά την Πάτρα και τον Πύργο.

.—Φάκελοι με απενεργοποιημένους εκρηκτικούς μηχανισμούς τής τρομοκρατικής οργανώσεως ΕΛΑ, αποστέλλονται στους δημοσιογράφους Δημήτρη Ρίζο στον «Ελεύθερο Τύπο» και Κυριάκο Διακογιάννη στην «Αυριανή».

1991.—Ποινική δίωξη γιά παράβαση τού νόμου περί προστασίας των πολιτών από το οργανωμένο έγκλημα, ασκείται κατά των υπευθύνων εφημερίδων που αναδημοσίευσαν την προκήρυξη τής 17Ν.

1992.—Έκκληση στους Ίμβριους να επιστρέψουν στις πατρογονικές εστίες τους, απευθύνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά την επίσκεψή του στο νησί, όπου διαμένουν πλέον μόνο 300 Έλληνες. «Ἡ ἀπογύμνωσις τοῦ νησιοῦ ἀπὸ τὸν γηγενὴ πληθυσμὸ του ποὺ ἦταν ἀμιγῶς ἑλληνικός, βρέθηκε νὰ ἔχει κατεπείγουσα προτεραιότητα στὴν ἀτζέντα τῆς τουρκικῆς ἐξωτερικῆς πολιτικῆς τὴν δεκαετία τοῦ ’60. Γιὰ τὴν ὑλοποίησή της χρησιμοποιήθηκε κάθε μέσον…».

.—Σύμφωνα με στοιχεία τού Ο.Η.Ε., ο συνολικός αριθμός των προσφύγων υπολογίζεται σε δέκα επτά εκατομμύρια. Τα στοιχεία αυτά, φυσικά, δεν συμπεριλαμβάνουν τους πρόσφυγες από την Κύπρο, τον Πόντο, την Μικρά Ασία, την Θράκη και λοιπούς ελληνικούς πληθυσμούς θύματα γενοκτονιών.

1994.—Εκρηκτικός μηχανισμός βρέθηκε στην πρεσβεία τού Βελγίου στην οδό Σέκερη, στο Κολωνάκι. Την επίθεση απέδωσαν στις συνεργαζόμενες (πλέον) τρομοκρατικές οργανώσεις, «ΕΛΑ» και «1η ΜΑΗ».

1995.—Αρχίζει στο Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο Αθήνας, η δίκη των σατανιστών, Κατσούλα, Δημητροκάλη, και Μαργέτη, που κατηγορούνται γιά τις δολοφονίες τριών γυναικών.

.—Αντιπαράθεση έχει δημιουργήσει στο εσωτερικό τής Ν.Δ. το ενδεχόμενο να παραστούν στον γάμο τού πρίγκιπα Παύλου βουλευτές τού κόμματος, που έχουν λάβει προσκλήσεις από τον βασιλέα Κωνσταντίνο Β΄.

1996.—Ο Κύπριος Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης και ο πρεσβευτής των Η.Π.Α. Μπάουτσερ, δηλώνουν ότι, δεν υπάρχει κοινή βάση με την τουρκία γιά την έναρξη των συνομιλιών σχετικά με το Κυπριακό.

2001.—Η εφημερίδα των Σκοπίων «Βέτσερ», επιβεβαιώνει ότι έγινε αποστολή ομάδας τού U.C.C. (Τσάμικος Απελευθερωτικός Στρατός) στην Ήπειρο. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι, στην περιοχή υπήρχαν ήδη πυρήνες.

2002.—Απεβίωσε σε ηλικία 50 ετών, η δημοσιογράφος, συγγραφέας και σεναριογράφος Μαλβίνα Κάραλη. Η Μαρία Ελένη Σακκά γεννήθηκε στον Πειραιά στις 3 Φεβρουαρίου τού 1952. Ήταν απόφοιτη τού Αρσάκειου και σπούδασε κυβερνητική στο Παρίσι. Εργάστηκε επί χρόνια σαν δημοσιογράφος σε εφημερίδες, και σαν αρθρογράφος σε περιοδικά. Αυτό όμως που την έκανε ευρέως γνωστή, ήταν οι τηλεοπτικές της εκπομπές που τις χαρακτήριζε το καυστικό της χιούμορ και η σάτιρα που ασκούσε στην πολιτική σκηνή.

2011.—Σαν σήμερα σε μία από τις ‘’λαϊκές’’ αντιμνημονιακές συγκεντρώσεις στην πλατεία Συντάγματος Αθηνών, ο τότε αριστερός ‘’επαναστάτης’’ (πολιτικός τού ΣΥΡΙΖΑ, συνταγματολόγος και Καθηγητής Δημόσιου Δικαίου) Γιώργος Κατρούγκαλος, καλεί τον κόσμο να πραγματοποιήσει συγκέντρωση/διαδήλωση μπροστά στο κτήριο τής Βουλής, λέγοντας ότι «[…] οι εκπρόσωποι τού Έθνους δεν θα είναι μέσα στη Βουλή αλλά θα είναι έξω!..» Μεταξύ των ομιλητών, τότε, ήταν ο Καζάκης τού ΕΠΑΜ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιάννης Βαρουφάκης τού ΣΥΡΙΖΑ. Αξιομνημόνευτο βεβαίως είναι το γεγονός ότι όταν δεν ήταν κυβέρνηση, οι δήθεν «επαναστάτες» τού ΣΥΡΙΖΑ καλούσαν τον επίσης δήθεν ‘’κυρίαρχο λαό’’ σε γενικό ξεσηκωμό και διαδηλώσεις. Στην πορεία όμως αποκάλυψαν το πραγματικό τους πρόσωπο σε όσους εξαπατήθηκαν και τους ψήφισαν, επιβάλλοντας πλήθος νέων φόρων και βεβαίως επιχειρώντας να καταστείλουν διαδηλώσεις μεγάλου μεγέθους εναντίον τής προδοτικής συμφωνίας των Πρεσπών, με την χρήση κρατικής βίας και την διασπορά ψευδών ειδήσεων.

2018.—Θρασύδειλη επίθεση έγινε τα ξημερώματα σαν σήμερα στην Χιμάρα στο μνήμα τού Μίλου Σπυρομήλιου το οποίο βρίσκεται στον προαύλιο χώρο τής εκκλησίας των Αγίων Πάντων. Το μνήμα βεβήλωσαν σπάζοντας τον σταυρό με το όνομα (στα Ελληνικά) και την φωτογραφία τού νεκρού. Στον σταυρό αναγραφόταν και το μήνυμα: «ΕΦΟΝΕΥΘΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΤΙΖΑΝΟΥΣ ΩΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ».

.—Στην σύσκεψη των τομεαρχών τού κόμματος τής Νέας Δημοκρατίας, η Ντόρα Μπακογιάννη φέρεται να δήλωσε πως «δεν υπήρξε κυβέρνηση στο παρελθόν που να μην διαπραγματεύθηκε την σύνθετη ονομασία με την όμορη προς την Ελλάδα Δημοκρατία, η οποία ανέκυψε έπειτα από την διάλυση τής Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας».

.—Έπαινοι τής εφημερίδας «Αυγή» γιά την σταθερή θέση τού Γ. Παπανδρέου υπέρ ενός συμβιβασμού γιά το θέμα τού ονόματος των Σκοπίων.

.—Την απόφαση τής τουρκίας να αναστείλει την συμφωνία επαναπροωθήσεως από την Ελλάδα παράνομων αλλοδαπών, ανακοίνωσε σαν σήμερα ο τούρκος Υπ. Εξωτερικών σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το οποίο επικαλέστηκε δηλώσεις τού Τσαβούσογλου στην  εφημερίδα «Χουριέτ».

.—Στο επίκεντρο διαβουλεύσεων βρίσκεται ο χρόνος επιμήκυνσης των δανείων τού δεύτερου Μνημονίου. Το Βερολίνο έχει απορρίψει κατηγορηματικά την πρόταση γιά επιμηκύνσεις και στα δάνεια τού τρίτου Μνημονίου, με τις τελευταίες πληροφορίες να επιμένουν ότι η γερμανική πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να δώσει κάτι περισσότερο από την 5ετία. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών χρησιμοποίησε μεταξύ άλλων ως επιχείρημα, και το γεγονός ότι η Αθήνα προβλέπει θηριώδη πλεονάσματα (από την θηριώδη φορολογία) γιά τα επόμενα 4 χρόνια, οπότε και επιμένει ότι δεν είναι απαραίτητη η ελάφρυνση.

2019.—Όταν η ελλαδική δικαιοσύνη είναι πράγματι ανάπηρη… Κλητήριο θέσπισμα έλαβε η 82 ετών Παρθένα Αλχαζίδου λόγω αυτεπάγγελτης διώξεως… Το τρομερό της έγκλημα ; Μάζευε άγρια ραδίκια και τα πουλούσε σε λαϊκή αγορά φοροδιαφεύγοντας !.. Η γιαγιάκα συνελήφθη μαζί με άλλες δύο ηλικιωμένες, οι οποίες επίσης πωλούσαν σε συγκεκριμένο σημείο ζαρζαβατικά που καλλιεργούσαν στους κήπους τους και αυγά από τις κότες τους, πριν από ένα περίπου χρόνο τέτοια εποχή. Παρά τού ότι η γιαγιά Παρθένα κατέβαλε το διοικητικό πρόστιμο την αμέσως επόμενη ημέρα από τον καταλογισμό του, εν τούτοις έλαβε κλήση γιά να παραστεί ΚΑΙ σε δίκη στις 7 Ιουνίου, στο Α΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης. «Θα πάω στο δικαστήριο και θα πω στον πρόεδρο να με κλείσει στη φυλακή, γιατί δεν μπορώ να αντέξω αυτή την ντροπή», είπε η γιαγιά Παρθένα στον γυιό της, Τάσο Αλχαζίδη.

.—Την ίδια ημέρα, η  α ν ε ν δ ο ί α σ τ η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ανακοίνωσε την απόφασή της να μην συμμετάσχει στους εκλογικούς καταλόγους τού ΣΥΡΙΖΑ (τεράστια απώλεια) ως έμπρακτη συγγνώμη (όχι όμως στον «κυρίαρχο λαό»…) αλλά, α π ο κ λ ε ι σ τ ι κ ά  και μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, στην κυβέρνηση και τα συντρόφια της. Αιτία τής αποφάσεώς της, το προεκλογικό ρουσφέτι τού διορισμού τής θυγατέρας της στην ελλαδική Βουλή (βλ.31/5/19). Η ίδια, με την δήλωσή της ότι: «[…] δεν θα μπορούσε ο καθένας να αποσπαστεί στην Βουλή ώστε στην συνέχεια να μεταταχθεί, υπάρχει ένα ζήτημα ότι αξιοποιήθηκαν κάποιες γνωριμίες, διασυνδέσεις και τα λοιπά…», παραδέχθηκε ότι κατά παράβαση κάθε θεσμικά διαφανούς διαδικασίας παρέκαμψε όλους τους κανόνες διαφάνειας, όλα τα κριτήρια αντικειμενικότητας και ισότητας μεταξύ των Ελλήνων για να καταφέρει να βολέψει την κόρη της στην Βουλή !.. Σημειωτέον ότι η αυτοκράτειρα Τασία είναι πρόεδρος τής επιτροπής ελέγχου των δηλώσεων πόθεν έσχες και πρόεδρος τής επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας (λέμε τώρα γιά να περνά ευχάριστα η ώρα).

.—Τις πύλες του άνοιξε επισήμως το Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών, με τον υπουργό αΠαιδείας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, να δίνει το παρών στην τελετή των εγκαινίων. Ο Γαβρόγλου εκφώνησε βαρυσήμαντο λόγο… λέγοντας μεταξύ άλλων: «[…] Η Δημοκρατία μίλησε και η επιθυμία της έγινε επιτέλους πράξη. Η Αθήνα έχει επιτέλους έναν χώρο προσευχής γιά τους πολίτες, τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τους επισκέπτες μουσουλμάνους». Προηγουμένως, περιηγήθηκε στους χώρους εντός (αφού έβγαλε τα πασουμάκια του) και εκτός τού τζαμιού,  ενώ είχε συνομιλία με τον ιμάμη. Συμπληρωματικά είπε:«[…] Το τέμενος κατασκευάστηκε αποκλειστικά με χρήματα τού ελληνικού λαού και τα έξοδα λειτουργίας του θα τα καταβάλει το ελληνικό κράτος. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να εμποδίσει κάποιον να έρθει, ακόμα και αν έχει διαφορετική γνώμη ως προς τη λειτουργία τού τζαμιού».

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.eistoria.com

Αφήστε μια απάντηση