ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ-23 ΙΟΥΝΙΟΥ

23 Ιουνίου

47 π.Χ.—Ημερομηνία γεννήσεως γιά τον βασιλέα τής Αιγύπτου Πτολεμαίο ΙΕ΄ (Καίσαρα) Καισαρίωνα. Ήταν παιδί τής Κλεοπάτρας, τής τελευταίας Ελληνίδας βασίλισσας τής δυναστείας των Πτολεμαίων τής Αιγύπτου. Πατέρας του ήταν ο Ρωμαίος Ιούλιος Καίσαρας. Μετά από την δολοφονία τού Ιούλιου Καίσαρα, ο Πτολεμαίος Καισαρίων συμβασίλευσε με την μητέρα του Κλεοπάτρα στην Αίγυπτο, αλλά όταν εκείνη αυτοκτόνησε, δολοφονήθηκε από τον Οκταβιανό. Ο Καισαρίων ήταν απόγονος τού πρώτου Πτολεμαίου και (πιθανόν) ετεροθαλούς αδελφού τού Μεγάλου Αλεξάνδρου.

1576.—Οι πειρατές εξακολουθούν να ρημάζουν τις ελληνικές θάλασσες. Σε έγγραφο τής εποχής βρίσκουμε την εξαγορά ενός Κρήτα ναυτικού, τής αδελφότητας ναυτικών τού Χάνδακα, γιά τον οποίο οι άνθρωποί του πλήρωσαν στους βάρβαρους 26 τσεκίνια, 5 υπέρπυρα και 27 σολίδια. Μαύροι αιώνες σε ξηρά και θάλασσα!!

1590.—Εξέγερση σε τουρκικό καράβι στην Μπαρμπαριά. Το πλοίο μετέφερε 264 σκλάβους, κατά το πλείστον χριστιανούς, ως φόρο υποτέλειας τής Τριπόλεως Λιβύης στην Κωνσταντινούπολη. Με την βοήθεια ορισμένων ελεύθερων ανδρών στο πλοίο, κατάφεραν να απελευθερωθούν από τα δεσμά, οπλίστηκαν και κατόπιν πετσόκοψαν τούρκους και Μαυριτανούς. [Το πλοίο θέλησαν να το χαρίσουν ως τάμα στην Παναγία τού Trapani, αλλά το αγόρασε ο Μέγας Μάγιστρος τής Μάλτας και έστειλε ο ίδιος τα χρήματα στην πόλη τής Σικελίας, γιά λατρευτικούς σκοπούς.]

1607.—Αποτυχημένη προσπάθεια καταλήψεως τής Αμμοχώστου από τον στολίσκο τού Μεγάλου Δούκα τής Τοσκάνης. Ο στόλος των Μεδίκων έφτασε σε έναν έρημο κάμπο κοντά στην Αμμόχωστο, παντελώς ανέτοιμος, με πρόχειρη προεργασία αλλά και την απροθυμία συνεργασίας από Έλληνες, οι οποίοι προφανώς φοβήθηκαν τα αντίποινα. Ο αιφνιδιασμός απέτυχε επίσης, διότι η απόβαση στις 4 το πρωί έγινε αντιληπτή από δύο Έλληνες οι οποίοι από τον φόβο τους ειδοποίησαν την φρουρά.

1626.—Οι γαλέρες τού Αγίου Στεφάνου, στα πλαίσια των ετήσιων επιδρομών τους στο ελληνικό Αρχιπέλαγος εναντίον των τούρκων, αποτολμούν αιφνιδιαστικές επιδρομές στην είσοδο των Θρακικών Δαρδανελλίων. Κούρσεψαν μία νάβα (είδος πλοίου), ενώ τις προηγούμενες ημέρες έπιασαν ένα καραμουζάλ κοντά στον Άη Στράτη και άλλα μικρότερα στο Σούνιο. Αυτή η συχνότητα των επιδρομών των Φλωρεντινών, είχε κυριολεκτικά παραλύσει το τουρκικό εμπόριο στο ναυτικό πέρασμα Αλεξάνδρειας –  Κωνσταντινουπόλεως.

1628.—Ο αδίστακτος Άγγλος αρχιπειρατής sir Kenelm Digby κουρσεύει ελληνικό καραμουζάλ. Τόσο αυτό όσο ένα παρόμοιο που έπιασε στις 20 τού μήνα, λίγο αργότερα θα τα απελευθερώσει.

1645.—(ν.ημ.) Κατά την επιχείρηση καταλήψεως των Χανίων, οι τούρκοι αποβίβασαν σαν σήμερα τα πρώτα αγήματά τους κοντά στην Μονή Γωνιάς, δυτικά των Χανίων. Η πρώτη σύγκρουση έγινε στο οχυρωμένο νησάκι τού Αγίου Θεοδώρου και ύστερα από τετράωρη πολιορκία, κατέληξε σε ολοκαύτωμα τής τριακονταμελούς φρουράς του. Ως αιτία γιά το γεγονός, στάθηκαν οι πειρατικές πράξεις των Ιπποτών τής Μάλτας, οι οποίες ουσιαστικά οδήγησαν σε έναν πόλεμο διάρκειας 25 ολόκληρων ετών. Οι τούρκοι είχαν φτάσει στο νησί με 450 πλοία, τα οποία μετέφεραν επίσης 50.000 στρατό.

.—Την ίδια ημέρα με την αποβίβαση των τούρκων στην Κρήτη, οι Βενετοί στρέφονται προς σύμμαχους ζητώντας βοήθεια από τα θρησκευτικά Τάγματα τού Αγίου Ιωάννη τής Μάλτας και τού Αγίου Στεφάνου των Μεδίκων. Σύντομα σχηματίστηκε στολίσκος με 21 πλοία τής Μάλτας, τής Φλωρεντίας, τής Νάπολης και τής Ρώμης. (Μόλις το φθινόπωρο, ο στόλος έφτασε στην Κρήτη μέσω Κέρκυρας και Ζακύνθου. Στην διαδρομή του, περνώντας από την πόλη τής Πάτρας, την λεηλάτησε και την πυρπόλησε.)

1688.—Ο Έλλην ευπατρίδης και λόγιος Νικόλαος Σάρος, εγκαθιστά τυπογραφείο στην Βενετία. Στο τυπογραφείο τον διαδέχτηκαν τα αδέλφια του Λάμπρος, Κωνσταντίνος και Ιωάννης μέχρι τον Φεβρουάριο τού 1706 ή 1707. Στην συνέχεια πουλήθηκε στον Αντώνιο Μπορτόλι (Antonio Bortoli), και συνέχισε να λειτουργεί μέχρι το 1778.

1775.—Ο Γάλλος πρόξενος τής Χίου, γνωστοποιεί την πλήρη απόσυρση των ρωσικών πολεμικών πλοίων από το Αιγαίο. Μετά από την Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ Ρωσικής και οθωμανικής αυτοκρατορίας, είχε συμφωνηθεί να παραμείνουν μόνον τρείς φρεγάτες των Ρώσων στα τουρκοκρατούμενα ελληνικά νερά, οι οποίες θα επέβλεπαν την ασφάλεια τού θαλάσσιου εμπορίου.

1821.—Έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και τούρκων έξω από το  χωριό Μαλάξα στην Κρήτη. Στην μάχη νίκησαν οι Έλληνες. Ένα δεύτερο σώμα τού Λατίφ Πασά κατευθύνθηκε προς την δυτική Κυδωνία γιά αντιπερισπασμό, αλλά ο Παναγιωτάκης με τους Λακιώτες το αποδεκάτισαν  αφήνοντας 100 περίπου νεκρούς, μεταξύ αυτών και τον αρχηγό τους Χασάν Μπέη.

.—(σήμερον και την αυριανήν) «Οι τούρκοι έσφαξαν εν τω Μεγάλω Κάστρω τής Κρήτης τον Αρχιεπίσκοπον τής νήσου Γεράσιμον Παρδούλην (ή Παρδάλη), και τους Επισκόπους Κνωσού Νεόφυτον Φυντικάκην, Χερσονήσου Ιωακείμ, Λάμπης Ιερόθεον, Σητείας Ζαχαρίαν, τον Γεν. Ταμίαν τής Κρήτης Γ. Παυλάκην ή Παυλίδην και πολλούς άλλους.» Μαθαίνοντας οι τούρκοι τής Κρήτης την εκτέλεση τού Πατριάρχη, σφάζουν με την σειρά τους τον Αρχιεπίσκοπο Γεράσιμο Παρδάλη (Άγιος Γεράσιμος ο Κρης) και πέντε επισκόπους τής νήσου, πολλούς ηγούμενους μονών, 800 χριστιανούς (την ώρα τής λειτουργίας στην εκκλησία τού Αγίου Μηνά και τον ιερέα πάνω στην Αγία Τράπεζα), και προβαίνουν σε λεηλασία τού Μεγάλου Κάστρου. Την ίδια στιγμή στην Σητεία, ο τούρκος Αφεντάκης καλεί στο σπίτι του 300 χριστιανούς, και με ανθρώπους του τούς κατασφάζει όλους μέχρις ενός.

1822.—Οι Έλληνες και ο Κάρολος Νόρμαν με το σώμα τού Τακτικού και τους λοιπούς Φιλέλληνες, αποκρούουν επίθεσιν των τούρκων εναντίον τού ευρισκομένου εις το Κομπότι (παρά την Άρταν) στρατοπέδου.

.—Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, λόγω συγκρούσεώς του με την κυβέρνηση, διαλύει την πολιορκία τής Πάτρας, μέσα στην οποία υπήρχαν 12.000-15.000 τούρκοι και αναχωρεί μέσω Γαστούνης γιά την Τριπολιτσά (…)

1823.—Ο φρούραρχος τής Ακροπόλεως Ι. Γκούρας, διατάσσει τον φόνο τού προκρίτου Νικόλαου Σαρρή. Ο Γκούρας φερόταν ως κακός τύραννος από την θέση που κατείχε, και, δεν δίστασε να φυλακίσει ή να κακοποιήσει οποιονδήποτε αντιτασσόταν στην γνώμη του. Λίγο ή πολύ, σχεδόν το σύνολο των προκρίτων τής μετέπειτα πρωτεύουσας, είχε κακοπάθει από τον Γκούρα.

1824.—Σφαγές Ελλήνων από τούρκους στο Ηράκλειο τής Κρήτης. 

1825.—Ο στόλος τού Ιμπραήμ φτάνει με ενισχύσεις στο Ναβαρίνο. «Άφιξις Αιγυπτιακού στόλου μετά στρατευμάτων εις Νεόκαστρον υπό την οδηγίαν τού Χουσεΐν μπέη.»

.—Έγινε στα Τρίκορφα φονικώτατη μάχη μεταξύ Ελλήνων και τούρκων. Από τους Έλληνες φονεύθηκαν πολλοί (περίπου 300) μεταξύ των οποίων οι,  Παπατσώνης, Αλωνιστιώτης, Ταμπακόπουλος κ.α. «Μάχη Τρικόρφων, έξω τής Τριπόλεως εν η εφονεύθησαν ο στρατηγός Δ. Παπατσώνης και οι αξιωματικοί Γ. Αλωνιστώτης, Ν. Ταμπακόπουλος, Παπακώστας, Μπούρας, Τσολακόπουλος, Θ. Ραζής, Α. Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Αθ. Παπούλιας, κλπ. Νίκη τούρκων. Ενταύθα αρχηγοί των μεν Ελλήνων ήσαν Θ. Κολοκοτρώνης, Δ. Πλαπούτας, Κανέλλος Δεληγιάννης, Γενναίος Κολοκοτρώνης, των δε τούρκων οι Ιμβραήμ πασάς και Χουσείν μπέης.»

1826.—Οι Έλληνες υπό τον Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη στο χωριό Λιανοτσίναβα (Αρεόπολις) κατόπιν σκληρής μάχης έτρεψαν τούς τουρκοαιγύπτιους  σε φυγή. Ο τιτάνιος αγώνας των Μανιατών κατά των τουρκοαιγυπτικών ορδών τού Ιμπραήμ, ξεκίνησε από τις 22 Ιουνίου λόγω τής αρνήσεώς τους να τον προσκυνήσουν. Θα αντιμετωπίσουν με επιτυχία επί τρείς ημέρες, τις συνεχείς επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς.  Τα σχέδια τού Ιμπραήμ ανατράπηκαν στην Βέργα, στον Διρό, στον Πολυάραβο, και στο Κακοσκάλι. «Μάχη εις το χωρίον Λιανοτσίναβα (Αρεόπολις) τού Δήμου Καρδαμύλης τής Επαρχίας Οιτύλου και νίκη Ελλήνων αρχηγηθέντων υπό τού Κ. Μαυρομιχάλη, Ηλ. Μαυρομιχάλη ή Κωτσέα, Αναστ. Μαυρομιχάλη, Γ. Γρηγοράκη, Ι. Χρηστέα, Παναγιώτη Κοσονάκου, Ν. Πιεράκου, Στ. Μανωλάκη, Σταυρ. Καπετανάκη κατά Ιμβραήμ πασά.»

1828.—Στην «Γενική Εφημερίδα τής Ελλάδος» διαβάζουμε τα πρώτα μέτρα τού Ι. Καποδίστρια κατά τής λαθραίας μεταναστεύσεως στην χώρα και τής άδειας παραμονής σε αλλοδαπούς. «[…] Συμφώνως προς τας διαταγάς τής Κυβερνήσεως δεν ήτο δεκτός εις την χώραν αλλοεθνής, ο οποίος δεν είχε αποχρώντα λόγον διαμονής εις την Ελλάδα, είτε ως διδάσκαλος, είτε ως έμπορος, ως τεχνίτης κ.τ.λ. Αλλά και εις την περίπτωσιν αυτήν, οι εις ελληνικούς λιμένας αποβιβαζόμενοι αλλοδαποί, κατόπιν αδείας τής υγειονομικής αστυνομίας, μόνον επί εξάμηνον επετρέπετο να παραμείνουν εις τον τόπον. Προς τούτο κατέθετον ανάλογον εγγύησιν, ελάμβανον δε έγγραφον άδειαν τού υγειαστυνόμου συντεταγμένην κατά τον ακόλουθον τύπον: κ.λπ, κ.λπ.».

1830.—Δημοσιεύεται η Εγκύκλιος με τις βασικές αρχές γιά την προστασία των αρχαιοτήτων μας από τον Διευθυντή και Έφορο τού Εθνικού Μουσείου στην Αίγινα, Ανδρέα Μουστοξύδη. Είναι από τα πρώτα έργα τού Κερκυραίου λόγιου, στην θέση που τού ανέθεσε ο Κυβερνήτης Καποδίστριας. Η Εγκύκλιος είχε τον αριθμό 953.

1835.—Δύο σώματα αποτελούμενα από χωροφύλακες και εθνοφύλακες, συναντήθηκαν τυχαία με πολυμελή συμμορία ληστών στην θέση «Βλαχοκάτινο» τής επαρχίας Λοκρίδας. Ακολούθησε λυσσώδης μάχη πολλών ωρών, στην διάρκεια τής οποίας φονεύθηκαν οι οπλαρχηγοί Β. Μαστραπάς και Παπαδόπουλος, μαζί με πέντε εθνοφύλακες και δύο χωροφύλακες, ενώ από την πλευρά των εγκληματιών οι απώλειες ήταν 4 άνδρες.

1836.—Το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων εκδίδει ψήφισμα με το οποίο καταγγέλλει την ληστεία, ζητώντας ταυτόχρονα να ληφθούν μέτρα από την κυβέρνηση. Ακόμη και στα χωριά τής Αττικής η ζωή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, κυρίως εξ αιτίας τού ληστή Βουρδουμπά, αλλά και οι κακοποιοί τής πόλεως δεν υστερούν σε τίποτα, μιάς και οι νυκτερινοί φόνοι είναι συχνότατοι. Οι κλοπές δε, είναι τόσες πολλές, και οι εγκληματίες φτάνουν σε τέτοια αποθράσυνση, ώστε το ψήφισμα τού Δήμου εκδόθηκε αφ’ ότου ορισμένοι κακοποιοί εισέβαλαν νύκτα στο Δημαρχείο και αφαίρεσαν επίσημα βιβλία.

1878.—Κατά την διάρκεια Συνεδρίου στο Βερολίνο (23 Ιουνίου με 13 Ιουλίου), εκπρόσωποι τής Αγγλίας ξεκαθαρίζουν στην χώρα μας ότι «ουδέν δυνάμεθα να πράξουμε υπέρ τής Ελλάδος». Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο ίδιος ο Ντισραέλι (Πρωθυπουργός των Άγγλων), έλεγε ψευδώς: «[…] Επιτέλους δεν επολεμήσατε διά να έχετε αξιώσεις εδαφικών παραχωρήσεων.» Βεβαίως, τα αίματα που πότισαν την Θεσσαλία, την Μακεδονία και την Ήπειρο, γιά τους βαρβαρβαρώτερους τής Ευρώπης Άγγλους, ήταν «ουδέν».

1894.—Ιδρύεται στο Παρίσι από τον φιλέλληνα βαρόνο Πιερ Ντε Κουμπερτέν, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Πρώτος της πρόεδρος, ο Έλληνας Δημήτριος Βικέλας.

1900.—Το Κομιτάτο των νεότουρκων τής Κωνσταντινουπόλεως, απευθύνει έγγραφο προς τους αντιπροσώπους των Μεγάλων Δυνάμεων, στο οποίο καταγγέλλει ως ανυπόφορη την κατάσταση που επικρατεί στο κράτος, η οποία χαρακτηρίζεται από εξορίες, καθείρξεις και άλλες βιαιότητες. Τότε οι νεότουρκοι παρουσιάζονταν με ένα προοδευτικό και ανθρωπιστικό πρόσωπο.

1901.—Αφόρητη ζέστη κυριαρχεί στην Αθήνα, με τον υδράργυρο να φτάνει τούς 44 βαθμούς Κελσίου.

.—Απεβίωσε στο Αργοστόλι ο ποιητής Ανδρέας Λασκαράτος. Ο Κεφαλλονίτης λογοτέχνης προερχόταν από αριστοκρατική οικογένεια, και μεγάλωσε με ιδιωτικούς δασκάλους (ένας από αυτούς ήταν ιεροδιάκονος), οι οποίοι φρόντισαν από πολύ νωρίς γιά την μόρφωσή του. Σπούδασε νομικά στην Ιόνιο Ακαδημία, στο Παρίσι και την Πίζα. Επιστρέφοντας στον τόπο του αφοσιώθηκε στην λογοτεχνία. Το λογοτεχνικό του ύφος ήταν πολύ επικριτικό, καυστικό και ελευθερόστομο. Γι’αυτό διώχτηκε, αφορίστηκε, φυλακίστηκε και συκοφαντήθηκε. (Ως ημερ. θανάτου αναφέρεται και η 24/7/1901).

1902.—Πολυήμερη συμπλοκή με βούργαρους που πριν λίγες ημέρες είχαν εισβάλει στην Μακεδονία. 38 τούρκοι και 7 σφαγμένοι Έλληνες είναι ο απολογισμός.

1903.—Μετά από την χτεσινή συνάντηση των σωμάτων τους και την μάχη με τον Τσακαλάρωφ, στην Ι.Μ. Αγίου Νικολάου στο Τσερίλοβο, οι Κρήτες Μακεδονομάχοι Πέρος και Δικώνιμος μαζί με τον Βαγγέλη Στρεμπενιώτη, φτάνουν χαράματα στο Λέχοβο και από εκεί οδεύουν προς την γενέτειρα τού καπετάν Βαγγέλη. Κατόπιν ειδοποιήσεως ενώθηκε μαζί τους και ο Παύλος Κύρου από το Ζέλοβο με τα παλικάρια του.

1907.—Κοντά στην μονή Παραλόβου, στο Μορίχοβο, πεθαίνει ηρωικά ο Μακεδονομάχος Παναγιώτης Φιωτάκης, με όλη την ομάδα του, κυκλωμένος από τον οθωμανικό στρατό. Η καταγωγή τού μακεδονομάχου ήταν από τον Γαλατά Κυδωνίας Χανίων. (Ο αδελφός του Στεφανής, επίσης Μακεδονομάχος, σκοτώθηκε τον Μάρτιο τού 1906). Έδρασε ως οπλαρχηγός στην περιοχή τού Μοριχόβου από το 1905 έως τον Μάρτιο τού 1907 με το σώμα τού Βασίλειου Παπά (Βρόντα). Γιά να μην συλληφθεί αιχμάλωτος από τούς τούρκους, προτίμησε να αυτοκτονήσει με το περίστροφο του. (Ως ημερομηνία θανάτου αναφέρεται και η 12/4/1907).

1908.—Εκδίδεται αδειοδότηση γιά την ανακατασκευή τού ελληνικού αρρεναγωγείου Πολυγύρου Χαλκιδικής, το οποίο βρίσκεται σε ερειπιώδη κατάσταση [πληροφορία τού ερευνητή Νίκου Παπαοικονόμου].

.—Γεννιέται ο συγγραφέας Μ. Καραγάτσης. Το πραγματικό του όνομα ήταν Δημήτριος Ροδόπουλος. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στο εξωτερικό, αλλά διακρίθηκε στον τομέα τού μυθιστορήματος και τού διηγήματος. Πρωτοεμφανίστηκε στον λογοτεχνικό χώρο το 1927 με την συμμετοχή και βράβευσή του στον Α΄ Λογοτεχνικό Διαγωνισμό τής «Νέας Εστίας» με το διήγημα «Η κυρία Νίτσα». Η μετέπειτα πορεία του τον ανέδειξε ως έναν από τους πολυγραφότερους συγγραφείς τής λεγόμενης γενιάς τού τριάντα.

1913.—Ο Στρατός (ΙΙΙ και Χ Μεραρχίες) μετά από διήμερη μάχη απελευθερώνει την Δοϊράνη (βλ. και 22/6). Μαχόμενος σκληρά εναντίον των πεισμόνως αμυνομένων βουλγάρων εφ’ όλου τού Μετώπου, εκδιώκει αυτούς από θέσεως εις θέσιν.

.—Την ίδια ημέρα την διοίκηση τής πόλεως θα αναλάβει ο ίδιος ο Μητροπολίτης Απόστολος, ο οποίος αποφασίζει να συστήσει πολιτοφυλακή.

.—Ημερολόγιο Μητροπολίτη Σερρών: «Η πόλις ομοιάζει προς νεκρούπολιν. Ουδεμία κίνησις. Εγνώσθη, ότι οι Διοικηταί Βούλκωβ και Χαμαμτζήεβ, και όλον το προσωπικόν, η αστυνομία και η χωροφυλακή εδραπέτευσαν την νύκτα, συνεπώς ουδεμία εξουσία υπάρχει εν τη πόλει. Κατενοήθη υπό πολλών πολιτών, ότι μέγας κίνδυνος επικρέμαται επί τής πόλεως, και οι περισσότεροι ήρξαντο ετοιμαζόμενοι προς άμυναν εναντίον των επελευσομένων από βορρά βουλγάρων στρατιωτών, κομιτατζήδων και χωρικών χάριν φόνων και λαφύρων.»

.—Ο Στρατός μας έφτασε κοντά στην σημερινή γέφυρα τού φράγματος τής Κερκίνης. Στις 6.30 μ.μ. το Γενικό Στρατηγείο διατάσσει το τμήμα Στρατιάς να κινηθεί γιά να επιτεθεί και  καταστρέψει τον βουργάρικο στρατό.

.Η Ταξιαρχία Ιππικού τού Στρατού μας βρίσκεται στα Πάταρα. Την επομένη, με διαταγή Γ. Σ. στρέφεται ανατολικά γιά να καταδιώξει τον εχθρό που υποχωρούσε μέσω τής κοιλάδας τής Ροδοπόλεως, ενώ συγχρόνως αφήνει στην αριστερή πτέρυγα τής Στρατιάς την 4η Ίλη τού 1ου Συν/τος Ιππικού γιά να αναγνωρίσει και να εκκαθαρίσει τον δρόμο Δοΐράνης-Στρώμνιτσας.

1914.—Τμήματα τού στρατού τής Αυτόνομης Βορείου Ηπείρου απελευθερώνουν την Κορυτσά, ενώ, την επόμενη ημέρα, συνεχίζοντας την προέλασή τους ελευθερώνουν την Μοσχόπολη.

1917.—Στα πλαίσια των θρησκευτικών εκδιώξεων των βούργαρων, το σημερινό θύμα είναι η μονή Εικοσιφοίνισσας. Οι βούργαροι αφού κακοποίησαν τους μοναχούς, τους εκδίωξαν στην πόλη τής Δράμας. Οι μοναχοί θα καταφέρουν να επιστρέψουν στις 10 Οκτωβρίου τού 1918 (στοιχεία Σάκης Αραμπατζής).

.—Την ίδια ημέρα, ο βούργαρος υπολοχαγός Πετρώφ με τριάντα στρατιώτες εισβάλει στο μοναστήρι τού Τιμίου Προδρόμου (Ν. Σερρών) και το λεηλατεί.

.—Όλοι οι άνδρες ηλικίας 17 έως 50 ετών τού χωριού Νέου Σουλίου (Ν. Σερρών), διατάχθηκαν να συγκεντρωθούν στην πλατεία τού χωριού προκειμένου να οδηγηθούν στην βουργαρία. Τριακόσιοι πενήντα Νεοσουλιώτες εκτοπίστηκαν στο Καρναμπάτ και στο Κίτσοβο τής βουργαρίας. Το ίδιο μέτρο εφάρμοσαν και στην πόλη των Σερρών και σ’ όλες τις πόλεις και τα χωριά τής Ανατολικής Μακεδονίας.

.—Η Ιταλία κηρύττει την αλβανία ιταλικό προτεκτοράτο. Το ίδιο είχε κάνει η Αυστροουγγαρία στις 3 Ιανουαρίου.

1919.—Ο Ελληνικός στρατός στην Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις τούρκων.

1920.—Το ολοκαύτωμα τού Φούλατζικ. Εξακόσιοι άτακτοι οπλοφόροι (τσέτες) τού Κεμάλ, αλλά και τακτικός στρατός με διοικητή τον οπλαρχηγό Χατζή Μεχμέτ, διοικητή χωροφυλακής τού Καραμουσάλ, ακολουθούμενοι από πλήθος τούρκων χωρικών, εισέβαλαν στην ελληνική κωμόπολη Φούλατζικ (Φωλίτσα) τού Νομού Νικομήδειας (Iznik) το «Κιουτσούκ Γιουνανιστάν» (Μικρή Ελλάδα) όπως το αποκαλούσαν. Με απίστευτη σκληρότητα και κτηνωδία το ισοπέδωσαν και το καταλήστεψαν, αφού προηγουμένως βασάνισαν και έσφαξαν άγρια τον εβδομηντάχρονο ιεροεθνομάρτυρα παπά Φίλιππο, έκαψαν ζωντανούς 300 άνδρες από 14 ετών και άνω, εξευτέλισαν και βίασαν πολλές κοπέλες, και ανάγκασαν είκοσι μικρομάνες να πέσουν μαζί με τα παιδιά τους στον γκρεμό γιά να γλιτώσουν από την ατίμωση.

.—Ο Ελληνικός στρατός προελαύνει προς την Προύσα. Ο Άγγλος αρχιστράτηγος Μιλν, αρχικά είχε αρνηθεί να επιτρέψει στον Λεωνίδα Παρασκευόπουλο την προέλαση, λέγοντας ότι η απόφαση θα έπρεπε να ληφθεί από την Διάσκεψη των Παρισίων. Όταν όμως οι τούρκοι επιτέθηκαν εναντίον των Άγγλων στην Προποντίδα, ο Μιλν άλλαξε γνώμη και συνέστησε στο ελληνικό στρατηγείο να διατάξει νέα προέλαση γιά να καταλάβει την Προύσα.

1921.—Ολόκληρη η Ελληνική στρατιά στην Μ. Ασία έτοιμη γιά νέες επιχειρήσεις.

1922.—Ο Ελληνικός στρατός στην Μ. Ασία δρα με πυροβολικό και περιπόλους.

.—Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου καταδικάζεται σε τριετή φυλάκιση γιά τα όσα υποστήριξε στο κείμενο με την ονομασία «Δημοκρατικό Μανιφέστο» που δημοσίευσε. Η υπεράσπιση τού Παπαναστασίου ανατέθηκε στον επίσης βενιζελικό Γεώργιο Παπανδρέου. Δυστυχώς, ενώ η Μικρασιατική Εκστρατεία αποφασίστηκε από τον ίδιο τον Βενιζέλο, δίχως η χώρα να λάβει προηγουμένως κάποια εγγύηση γιά τον Ελληνισμό τής ευρύτερης Ανατολίας, αλλά και την όποια βοήθεια από τούς υποτιθέμενους «Συμμάχους», ο Αλ. Παπαναστασίου αποφάσισε να μεταστρέψει την κοινή γνώμη και τις ευθύνες. Σε μία ήδη τεταμένη κατάσταση, αποφάσισε να δημοσιεύσει το «Δημοκρατικό Μανιφέστο» κατηγορώντας την πολιτική των φιλοβασιλικών ως ολέθρια γιά το Μικρασιατικό (βλ.&22/6).

1927.—Η Βουλή προτείνει την καθιέρωση δύο εξαετών κύκλων στην Εκπαίδευση. Ενός γιά την Δημοτική και ενός γιά την Μέση.

1934.—Οι Ιταλοί συμμαχούν ανοιχτά με την αλβανία. Ο ιταλικός στόλος, φτάνει σε αλβανικό λιμάνι και οι Ιταλοί αποκτούν δικαίωμα εποικισμού στην χώρα.

1936.—Γεννιέται ο Κώστας Σημίτης· διετέλεσε πρωθυπουργός και πρόεδρος τού κόμματος Πα.Σο.Κ με ολέθρια για την χώρα αποτελέσματα.

1941.—Αρχίζει στην Αίγυπτο η οργάνωση τού Ελληνικού Στρατού Μέσης Ανατολής, γιά την συνέχιση τού αγώνα εναντίον τού Άξονα.

1943.—Ούτε ένας μήνας δεν έκλεισε από την διαταγή τού ΕΛΑΣ, γιά αποφυγή συγκρούσεων με άλλες ανταρτικές εθνικές ομάδες (βλ. 28 Μαΐου), όταν ο καπετάν Νικηφόρος με χίλιους κομμουνιστές επιτίθεται εκ νέου κατά τού 5/42 τού μετέπειτα εθνομάρτυρα Ψαρρού στην θέση Ταράτσα Γκιώνας. Το 5/42 δέχτηκε την τέταρτη μέσα σε διάστημα λίγων μηνών επίθεση τού ΕΛΑΣ. Στην μάχη που ακολούθησε, έχασαν την ζωή τους τρείς αντάρτες τού Ψαρρού.

.—Στην διάρκεια τής μάχης μεταξύ κομμουνιστών και τού 5/42 σκοτώθηκε ο πιλότος τής Πολεμικής Αεροπορίας Ηλίας Τσίγκας. Κατά την ιταλική και γερμανική εισβολή, έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις τού Ηπειρωτικού μετώπου αμυνόμενος τού πατρίου εδάφους. Όταν κατέρρευσε το μέτωπο, δεν μπόρεσε να διαφύγει στην Μέση Ανατολή κι’ έτσι βγήκε στο βουνό όπως τόσοι και τόσοι άλλοι πατριώτες ένστολοι. Γεννημένος στο ίδιο χωριό με τον Ψαρρό, ήταν σχεδόν αυτονόητο ότι θα εντασσόταν στο 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων.

.—Οι Ιταλοί, υποχωρούντες κατόπιν αποτυχίας επιθέσεώς των εναντίον ομάδων αντιστάσεως, παρά την Κοσμηρά Ιωαννίνων, λεηλάτησαν και πυρπόλησαν το χωρίον Πεδινή (Ράψιστα). Τα πυρποληθέντα  κατοικήσιμα οικήματα, εκτός των στάβλων και αχυρώνων, ανέρχονται σε 180 περίπου. Προ τής καταστροφής αυτής τού χωρίου, έγινε άγρια λεηλασία. Πάντα τα οικιακά είδη, περί τα 2.500 αιγοπρόβατα, 250 αγελάδες ή βοοειδή και 60 ίπποι διερπάγησαν. Στις 4 Μαΐου το χωριό ξαναγνώρισε την καταστροφή.

1944.—Ο Κωνσταντίνος Αλέξης υπήκοος ΗΠΑ και Έλληνας δεύτερης γενιάς, συμμετέχει στην επιχείρηση βομβαρδισμού των πετρελαιοπηγών και των διυλιστηρίων τής Ρουμανικής πόλεως Πλοέστι. Το σμήνος στο οποίο ανήκε, αποτελείτο από επτά Β-17F τής 346 Μοίρας. Ο Αλέξης λόγω των μειωμένων πιθανοτήτων επιβιώσεως από τέτοιες αποστολές, είχε καλέσει το πλήρωμά του και τούς είπε ότι θα φρόντιζε κατά την διάρκεια των πτήσεων να τους δώσει την ευκαιρία να μάθουν να πετούν το Β-17, έτσι ώστε αν ο ίδιος τραυματιζόταν ή σκοτωνόταν, να μπορέσουν οι υπόλοιποι να το κυβερνήσουν και να σωθούν. Γιά την συμμετοχή του στις επιχειρήσεις τού Β΄ παγκοσμίου πολέμου τιμήθηκε με Διαμνημόνευση πέντε χάλκινων αστέρων γιά την υπηρεσία του στην Ευρώπη, Αφρική, και την Μέση Ανατολή,  Μετάλλιο Αεροπορίας με δύο συμπλέγματα φύλλων δρυός, Διαμνημόνευση ευδοκίμου υπηρεσίας στις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις, Μετάλλιο Νίκης Β΄ Π.Π.  Ο Αλέξης νυμφεύθηκε Ελληνίδα και μετακόμισε στην ιδιαίτερη πατρίδα τής συζύγου του την Πάτρα ως συνταξιούχος πλέον. Επί πολλά χρόνια ασχολήθηκε με το τμήμα αερομοντελισμού τής Αερολέσχης Πατρών. Και οι δύο γονείς του κατάγονταν από την Σύρο και μετανάστευσαν στις Η.Π.Α. την δεκαετία τού 1900.  Ο ίδιος γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη και από την εφηβεία του έδειξε την αγάπη του αλλά και την κλίση του γιά τις πτήσεις.   

.—Σφαγές Ελλήνων από Γερμανούς σε Σπάρτη και Πάρνωνα.

1946.—Κομμουνιστές αντάρτες τού ΕΛΑΣ απαγάγουν τον ιερέα τού χωριού Επισκοπή, τής Ι. Μ. Κισσάμου στην Κρήτη, Σπυρίδωνα Κουνδουράκη, και τον δολοφονούν. [Η παλιά εκκλησιά τού χωριού είναι αφιερωμένη στο Μιχαήλ Αρχάγγελο και κατά την δεύτερη βυζαντινή περίοδο στο νησί, χρησιμοποιήθηκε ως καθεδρικός ναός τής Επισκοπής Κισσάμου με επίσκοπο τον Μελχισεδέκ, τον οποίο οι τούρκοι απαγχόνισαν στον πλάτανο τής πλατείας τής Σπλάντζιας στα Χανιά.]

.—Την ίδια ημέρα, συμβαίνει ο ηρωικός θάνατος τού (επίσης) ιερέα Σπυρίδωνα Κουντουράκη. Ο εφημέριος Έλους, τής Ι. Μ. Κίσσαμου και Σελίνου στην Κρήτη, έπεσε γιά την Πατρίδα σε μάχη κατά των Γερμανών.

1947.—Σκοτώθηκαν σε πολεμική αποστολή στην διάρκεια τού λεγόμενου πλέον «εμφύλιου», στην περιοχή Καϊμάκτσαλάν (Βόρας), ο χειριστής Υποσμηναγός Ταγκαλάκης Γεώργιος και ο παρατηρητής Υποσμηναγός Νεοχωρίτης Χαράλαμπος, όταν το αεροσκάφος τους, χτυπημένο από αντιαεροπορικά πυρά των κομμουνιστών, προσέκρουσε στο έδαφος και συνετρίβη. Αμφότεροι πήραν μέρος στις επιχειρήσεις τού Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

1948.Ουλαμός Ίλης μαζί με ουλαμό Τεθωρακισμένων και διμοιρία Πεζικού, κατάφεραν και ανέτρεψαν τους κομμουνιστές αντάρτες που πίεζαν στην γραμμή Αετοράχη- Κουτσελιό-Ροβίλεστο-Πέστα.

.—Ουλαμός τής XI Ίλης Αρμάτων πέτυχε εξαιρετικά αποτελέσματα εναντίον ανταρτών στο Γκραν Κορόνε (Κιλκίς). Η επέμβαση τμήματος αρμάτων έσωσε κυριολεκτικά την Προσοτσάνη που κινδύνευσε. Γενικά, ο ουλαμός αρμάτων που στάθμευε στις Σέρρες συμμετείχε σε όλες τις επιχειρήσεις που έγιναν στην περιοχή, αποτρέποντας κάθε εχθρική ενέργεια.

1953.—Η βουργαρία ζητά μέσω τού Ο.Η.Ε. μεταρρύθμιση των προς την Ελλάδα συνόρων. Τα σύνορά μας είχαν διασφαλιστεί και ρυθμίστηκε το θέμα ήδη μετά τον Β’ Π.Π., με την «Συνθήκης των 21 εθνών» το 1947, αλλά οι βούργαροι (τότε) ζητούσαν να τους παραδοθεί όλη η Δυτική Θράκη ώστε να έχουν έξοδο στο Αιγαίο (την πρόταση στήριξαν οι Ρώσοι και όλα τα κομμουνιστικά κράτη). Την ίδια χρονιά, τον μήνα Νοέμβριο, υπέγραψαν με τους Γιουγκοσλάβους Συνθήκη Φιλίας-Συμμαχίας τής οποίας ο σκοπός ήταν η δημιουργία μιάς μεγάλης «Βαλκανικής Ομοσπονδίας», η οποία θα περιλάμβανε και την «Δημοκρατική Ελλάδα» (βλ. κομμουνιστοκρατούμενη)…

1964.—Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου συναντάται στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Λίντον Τζόνσον. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και το Κυπριακό.

1973.—Το υπουργείο Παιδείας εξαγγέλλει νέες αλλαγές, στις οποίες περιλαμβάνονται το οκτατάξιο δημοτικό σχολείο αλλά και το ενιαίο γυμνάσιο.

1979.—Οργισμένη η τοπική κοινωνία τής Πρέβεζας και ολόκληρης τής χώρας, από τις αισχρότητες και τα ηθικά σκάνδαλα τού μητροπολίτη Στυλιανού Κορνάρου. Δυστυχώς, η Ιερά Σύνοδος απλώς θα τον υποβιβάσει.

1980.—Σύσκεψη πραγματοποιείται στο ελληνικό Πεντάγωνο γιά την επανένταξη τής χώρας στο ΝΑΤΟ και γιά τις στρατιωτικές βάσεις.

1986.—Οι ποδοσφαιρικές ομάδες Α.Ε.Κ. και ο Ηρακλής αγωνίζονται γιά την τρίτη θέση στην βαθμολογία και την συμμετοχή στο ΟΥΕΦΑ. Οι φιλοξενούμενοι, διαμαρτυρόμενοι γιά την ατιμωρησία τής Α.Ε.Κ. στις Σέρρες σε υπόθεση δωροδοκίας, διακωμωδούν τον αγώνα. Προφασιζόμενοι τραυματισμούς αποχωρούν ένας – ένας και ο αγώνας διακόπτεται στο 54ο λεπτό υπέρ τής Α.Ε.Κ.

.—Λήγουν οι παρατεταμένες απεργίες των χρυσοπληρωμένων υπαλλήλων τής Ολυμπιακής Αεροπορίας. Βασικό αίτιο των απεργιών ήταν το συνταξιοδοτικό τους… Αποτέλεσμα όλων αυτών των επαναλαμβανόμενων απεργιών σε συνδυασμό με τις παχυλές αμοιβές των ψηφοφόρων υπαλλήλων της,  ήταν η κατάρρευσή της  και το ξεπούλημά της.

1989.—Ο πρόεδρος τής Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, δεν καταφέρνει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Μετά από τις εκλογές τής 18ης Ιουνίου τού 1989, στις οποίες δεν προέκυψε απόλυτη πλειοψηφία εδρών κανενός κόμματος στην Βουλή, η κατάσταση οδηγήθηκε σε αδιέξοδο· έτσι ο Τζαννής Τζαννετάκης ορκίστηκε στις 2 Ιουλίου (ύστερα από συμφωνία Νέας Δημοκρατίας, Συνασπισμού τής Αριστεράς και τής Προόδου – ΚΚΕ και ΕΑΡ). Η κυβέρνηση είχε ως κύριο μέλημά της – σύμφωνα με την Νέα Δημοκρατία και τον Συνασπισμό – την «κάθαρση» και οδήγησε την χώρα στις εκλογές τού Νοεμβρίου.

1992.—Σὲ ἐπιστολὴ του πρὸς τοὺς ὁμολόγους του ἐνόψει τῆς Συνόδου Κορυφῆς τῆς Λισαβόνας, ὁ Κωνσταντῖνος Μητσοτάκης πρότεινε διπλὴ ὀνομασία, γράφοντας ὅτι : «[…] Μπορομε ν πομε στ Σκόπια τι θ τ ναγνωρίσουμε μ ποιο νομα πιλέξουν, τ ποο δν θ περιλαμβάνει τ «Μακεδονία», λλ θ χουν τν λευθερία ν ατοαποκαλονται μ ποιο νομα πιθυμον».(!..)

1993.—Μεγάλος μακεδονικός τάφος ανακαλύπτεται στην περιοχή μεταξύ Μεσιανής και Γιαννιτσών, 2,5 χλμ. από το Αρχαιολογικό Μουσείο τής Πέλλας.

1995.—Κυρώνεται από την Ελληνική Βουλή (ΦΕΚ 136) και έχει ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 τού Συντάγματος, η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών γιά το Δίκαιο τής Θάλασσας, η οποία υπογράφηκε στο Μοντέγκο Μπαίυ την 10η Δεκεμβρίου 1982. Η Ελλάς, την είχε υπογράψει στην Ν. Υόρκη στις 28/7/1994 και βάσει αυτής έχει το δικαίωμα γιά μονομερή επέκταση των χωρικών της υδάτων από έξι σε δώδεκα ναυτικά μίλια. Η Σύμβαση θέσπισε χωρικά ύδατα 12 ναυτικών μιλίων, εντός των οποίων τα κράτη είναι ελεύθερα να επιβάλουν οποιοδήποτε κανόνα δικαίου, να ρυθμίσουν οποιαδήποτε χρήση και να εκμεταλλευτούν οποιονδήποτε πόρο. Την ίδια στιγμή, διατήρησε το δικαίωμα τής αθώας διέλευσης από τα χωρικά ύδατα και εγγυήθηκε το δικαίωμα διέλευσης γιά πλοία και αεροσκάφη διαμέσου και πάνω από στενά που χρησιμοποιούνται γιά διεθνή ναυσιπλοΐα. Η Σύμβαση επίσης εγκαθίδρυσε τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες. Οι ελλαδικές κυβερνήσεις ουδέποτε τόλμησαν να εφαρμόσουν το νόμιμο δικαίωμα τής Ελλάδος, φοβούμενες την αντίδραση τής τουρκιάς !..

1996.—Πεθαίνει ο Ανδρέας Παπανδρέου λίγο πριν από την έναρξη τού συνεδρίου τού Πα.Σο.Κ.

1997.—Πλήρης ημερών απεβίωσε ο δεξιοτέχνης τής κιθάρας, συνθέτης και τραγουδιστής παραδοσιακών και ρεμπέτικων, Γιώργος Κατσαρός· ο ίδιος είχε πει ότι το πραγματικό του επίθετο είναι Θεολογίτης. «…γεννήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στην Αμοργό και πέθανε το 1997 στην Αμερική, όπου είχε ζήσει το μεγαλύτερο μέρος τής ζωής του. Έχει περάσει στην ιστορία τόσο γιά την προσφορά του στην εθνική μας μουσική όσο και γιά την μακροβιότητα τού ιδίου και τής (κατά ορισμένες μαρτυρίες υπερεννενηκονταετούς) καριέρας του. Τραγούδησε ρεμπέτικα, πριν γεννηθεί ο Τσιτσάνης. Γραμμοφώνησε τον πρώτο του δίσκο όταν ο Βαμβακάρης ήταν πολύ μικρός. Είναι ο πατριάρχης τού αστικού τραγουδιού, αυτού που συνηθίσαμε να ονομάζουμε λαϊκό και (πιο στενά) ρεμπέτικο τραγούδι….»

2007.—Εβδομάδα καύσωνα στην Ελλάδα. Στο Άργος, το θερμόμετρο έφθασε τούς 46,4° C και στην Ν. Φιλαδέλφεια τούς 46,2° C. Ήταν οι ημέρες κατά τις οποίες κάηκε μεγάλο μέρος τού Δρυμού τής Πάρνηθας.

2013.—Νικώντας τον προκάτοχό του, Σαλί Μπερίσα, νέος φίλαρχος τής αλβανίας στις εκλογές τής γείτονος αναδεικνύεται ο ελληνογενής (Βλάχος) Έντι Ράμα. Δυστυχώς, ακολουθώντας την μοίρα που έχουν όλοι όσοι με βία απαρνήθηκαν την ελληνικότητά τους, ο Ράμα πρόσφατα (Μάϊος 2015) επανέλαβε τον μεγαλοϊδεατισμό περί μεγάλης αλβανίας.

2018.—Διπλός προβλέπεται ο αποκλεισμός για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Σκοπίων και αλβανίας, λόγω των σκληρών θέσεων που θα προβάλλουν η Γαλλία και η Ολλανδία. Την ανακοίνωση έκανε (με μεγάλη του λύπη), ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά την διάρκεια συνεντεύξεως Τύπου γιά την Διάσκεψη Ασφάλειας η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ρόδο.

.—Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στις επιθέσεις αναρχικών τρομοκρατικών ομάδων σύμφωνα με έκθεση τής Ευρωπαϊκής Αστυνομίας Europol. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι αυτή η δραστηριότητα υπάρχει σχεδόν αποκλειστικά στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ υπογραμμίζεται ότι οι σχετικές επιθέσεις που αναφέρθηκαν στην Γερμανία και την Γαλλία, σχετίζονταν με αναρχικούς τρομοκράτες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην χώρα μας (!..)

.—Με την στήριξη τού Δήμαρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, πραγματοποιήθηκε το 7ο Thessaloniki Pride με το σύνθημα ‘’Άκρως Οικογενειακό’’. Αιτήματα τής 7ης ‘’περηφάνειας’’ είναι τα μέτρα προστασίας και η νομική κατοχύρωση των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων σε επίπεδο τεκνοθεσίας, αλλά και η αναγνώριση τής ταυτότητας φύλου έγγαμων τρανς ατόμων. Ο μουχτάρης Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει και το EuroPride τού 2020 [μιλάμε γιά τεράστια αναβάθμιση και προβολή…] Όπως είπε, «[…] ο δήμος τάσσεται υπέρ τής θεσμικής αποκατάστασης των ατόμων αυτών. Τόσο τα κινήματα όσο και οι θεσμοί πρέπει να παίρνουν θέση αλλιώς πηγαίνουμε προς τα πίσω.»

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.eistoria.com

Αφήστε μια απάντηση