ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 25 ΙΟΥΝΙΟΥ

,

,

25 Ιουνίου

,

362.—Σύμφωνα με κάποιες πηγές, σαν σήμερα απεβίωσε ο Αυτοκράτορας Ιουλιανός σε ηλικία 31 ετών. Στην διάρκεια τής εκστρατείας κατά των Περσών, ο Αυτοκράτορας τραυματίσθηκε θανάσιμα από δόρυ που τον διαπέρασε.Το μοιραίο αντιμετώπισε με στωικότητα, εμψυχώνοντας τούς φίλους του, ότι εγκαταλείπει την επίγεια ζωή μακάριος γιά την αιώνια, πλησίον τού θεού Ηλίου. Ο προσωπικός του φίλος Αμμιανός Μαρκελλίνος, που ήταν συνεχώς δίπλα του και κατέγραψε αυτές τις στιγμές, δεν αναφέρει πουθενά ότι ο Ιουλιανός λίγο πριν εκπνεύσει αναφώνησε «Νενίκηκας ω Ναζωραίε!». Η φράση αυτή αποδίδεται σε μεταγενέστερους χριστιανούς ιστορικούς. Το γεγονός πάντως ότι οι αυτοκρατορικές λεγεώνες ανακήρυξαν λίγες ώρες αργότερα ως νέο Αυτοκράτορα τον Ιουβιανό, φανατικό υποστηρικτή τού Συμβόλου τής Πίστεως, ενδυναμώνει τις απόψεις των υποστηρικτών του περί, «…εξ οικείων το δόρυ». Ετάφη στον ναό των Αγίων Αποστόλων σε σαρκοφάγο από πορφυρίτη.

1470.—Οι μωαμεθανοί επιχειρούν μεγάλη επίθεση στην Εύβοια την οποία κατείχαν οι Ενετοί. Η κατασκευή μεγάλης πλωτής γέφυρας έδωσε την δυνατότητα στον Μωάμεθ Β΄να περάσει στην άλλη πλευρά τού Ευβοϊκού κόλπου τις δυνάμεις του, οι οποίες πολιορκούσαν την βενετοκρατούμενη Χαλκίδα. Το «Νεγρεπόντε», με τα ξακουστά και απόρθητα τείχη του, έγινε στόχος τού Μωάμεθ από τις 15 Ιουνίου όταν κατέπλευσε στον Ευβοϊκό ο οθωμανικός στόλος. Παρ’ όλη την ασφυκτική πολιορκία, οι αμυνόμενοι μπόρεσαν και απέκρουσαν όλες τις επιθέσεις τού Μωάμεθ προξενώντας του βαριές απώλειες.

1607.—Πειρατική πράξη από τα πλοία τού στολίσκου των Φλωρεντινών κατά ελληνικού πλοίου, λίγο πάνω από την Αίγυπτο, στην σημερινή Ροζέττα. Άρπαξαν το σκάφος όπως και ποσότητα χρημάτων τα οποία υπήρχαν σ’ αυτό.

1686.—Μέσα σε διάστημα μόλις εννέα ημερών, οι ενωμένες χριστιανικές δυνάμεις καταφέρνουν να απελευθερώσουν την τουρκοκρατούμενη Μεθώνη. Λίγες ημέρες νωρίτερα, κατάφεραν να αποσπάσουν και το (νέο) Ναυαρίνο.

1810.—Οι τούρκοι φονεύουν στην Σμύρνη τον νεομάρτυρα ιερέα Προκόπιο από την Βάρνα.

1821.—«Οι τουρκαλβανοί Λαλιώται σουβλίσαντες τούς αιχμαλώτους, ανεχώρησαν υπό τον Ισούφ πασά εις Πάτρας». Μετά την ήττα που υπέστησαν οι τουρκαλβανοί στην μάχη τού Λάλα στο Πούσι (13/6), αναχώρησαν γιά την Πάτρα αφού πρώτα σούβλισαν τους Έλληνες αιχμαλώτους.Τότε οι Έλληνες μπήκαν στο άδειο Λάλα και το έκαψαν. Κατ΄ άλλη εκδοχή, όπως σημειώνει ο Νικόλαος Πολίτης, η πυρπόληση τού χωριού έγινε από τους ίδιους τους Λαλιώτες κατά την αναχώρησή τους, «….ώστε ελάχιστα απέμειναν προς λαφυραγωγίαν εις τους εισελθόντας ύστερον Έλληνας».

.—Οι κωμοπόλεις Καλλαρύτες και Συρράκο Ηπείρου, εισέρχονται στον Αγώνα υπό τον Ιωάννη Κωλέττη. Οι τούρκοι επιτέθηκαν εναντίον των Ελλήνων επαναστατών και των δύο κωμοπόλεων και τούς νίκησαν. «Επανεστάτησαν αι κωμοπόλεις Καλλαρρύται τής Άρτης και Σύρακον απέναντι τού ποταμού Αράχθου προς τα Ιωάννινα. Μάχη και νίκη τούρκων. Ηγεμόνες των δύο αντιπάλων στρατοπέδων ήσαν των μεν Ελλήνων οι Ιωάννης Κωλέτης, Ι. Ράγκος, Τουρτούρης και Σγουρός, των δε τούρκων ο Ιμβραχήμπεης Πρεμέντης».

1822.—Οι Γενναίος Κολοκοτρώνης, Π. Γιατράκος, Σ. Πανάς μετά των σωμάτων των και των Φιλελλήνων, καταλαμβάνουν το Πέτα.  

1823.—Οι τούρκοι απαγχονίζουν στην Κρήνη τής Μικράς Ασίας τον νεομάρτυρα Γεώργιο από την Αττάλεια.

1824.—Η Κυβέρνηση, μετά την δίκη του (βλ. 1 Απριλίου), αποκατέστησε τον Γεώργιο Καραϊσκάκη στο ανατολικό τμήμα τής Στερεάς Ελλάδος. Κατόπιν, εκλέχθηκε από τους οπλαρχηγούς ‘’στρατοπεδάρχης απολύτου εξουσίας’’, ενώ συγκρότησε στα Σάλωνα (Άμφισσα) το Α΄ Ελληνικό στρατόπεδο.

1826.—Μάχη τού Διρού. «Μάχη ἐν Δυρῷ χωρίω τοῦ Δήμου Μαλευρίου τῆς Ἐπαρχίας Γυθείου καὶ νίκη Ἑλλήνων, ἀρχηγηθέντων ὑπὸ τοῦ Κ. Μαυρομιχάλη κατὰ Ἰμβραὴμ πασᾶ». Ο Ιμβραήμ, από την προηγούμενη ημέρα και ενώ επιχειρούσε την δεύτερη επίθεσή του κατά τής Βέργας, αποβίβασε ταυτοχρόνως ισχυρές δυνάμεις στον Διρό, γιά να κτυπήσει τους Μανιάτες στα νώτα. Η ίδια πανωλεθρία περίμενε τον επαρμένο σερασκέρη και στο δεύτερο μέτωπο που άνοιξε στην καρδιά τής Μάνης, στον Διρό, όπου οι γυναίκες με τα δρεπάνια τού θερισμού, με πέτρες, με ξύλα, με τα δόντια και τα νύχια ακόμα, ξέσχισαν και θέρισαν στην κυριολεξία τις δυνάμεις του.

1829.—Οι Έλληνες εις τον Αρμενόκαμπον Κρήτης νικούν τούς τούρκους. «Μάχη εις Αρμενοκάμπου Ρεθύμνης Κρήτης και νίκη Ελλήνων στρατηγηθείσα υπό τού αρμοστού τής Κρήτης Χαν και των οπλαρχηγών Δεληγιαννάκη, Μανουσογιαννάκη, Πρωτοπαπαδάκη, Τσουδερού κ.α.».

1830.—Ο οπλαρχηγός Ν. Μαλικούτης αιχμαλωτίστηκε σε μάχη κοντά στο Ρέθυμνο και απαγχονίστηκε στο Ηράκλειο.

1848.—Η κυβέρνηση προβαίνει σε ανασχηματισμό. Ο μόνος κυβερνητικός που παρέμεινε στην θέση του, ήταν ο υπουργός Στρατιωτικών υποστράτηγος Ρόδιος. 

1875.—Ο καταστροφικός Εγκέλαδος επιστρέφει στην Σάμο. Το νησί δέχθηκε δόνηση μεγέθους 6,3 Ρίχτερ, η οποία προκάλεσε την καταστροφή σε 150 οικίες.

1907.—Μακεδονομάχοι δολοφονούν στην Κορμίστα (Δ. Αμφίπολης Σερρών) βούργαρο πράκτορα.

.—Σε μάχη κοντά στο χωριό Άγιος Αθανάσιος, μακεδονομάχοι καταφέρνουν να εξολοθρεύσουν τον δολοφόνο αρχικομιτατζή Τάνε. Οι γενναίοι υπό τον Σταύρο Χατζηχαρίση, κυρίως από το χωριό Άρνισσα, είχαν στήσει επιτυχημένη ενέδρα στην περιοχή Βρύση Τσεσμολιά.

1911.—Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώνεται στο Βασιλικό Περίπτερο τού Πειραιά, καταστρέφοντας το μισό δάσος. Οι δράστες είναι μάλλον χασισοπότες και περιθωριακοί.

1912.—Γιά να αποφευχθεί ενδεχόμενη ρήξη με την Ιταλία, ο Υπ.Εξ. Λάμπρος Κορομηλάς αρνείται στον Ιταλό πρέσβη την συμμετοχή τής χώρας στο συνέδριο τής Πάτμου (βλ. 3/6ου)  και τιμωρεί με δίμηνη διαθεσιμότητα τον υποπρόξενό μας στα Δωδεκάνησα Στ. Λιάτη. Φυσικά, τα πάντα έγιναν σε συνεργασία τού Λιάτη με τον Κορομηλά, διότι είχε απόλυτη γνώση τού συνεδρίου η κυβέρνηση Βενιζέλου και, επίσης, τα πρακτικά του παρακολούθησε μυστικώς ο ίδιος ο Ίων Δραγούμης.

.—Εις τους Ολυμπιακούς αγώνας τής Στοκχόλμης, ο Έλλην Κωστής Ηρ. Τσικλητήρας, ανακηρύσσεται Ολυμπιονίκης εις το άλμα εις μήκος άνευ φοράς, πηδήσας 3 μ. και 37 εκατοστά. Λίγους μήνες μετά την Ολυμπιάδα τής Στοκχόλμης, όταν ξέσπασε ο Βαλκανικός πόλεμος, ο Τσικλητήρας θεωρώντας ότι ως Ολυμπιονίκης έπρεπε να δώσει πρώτος το καλό παράδειγμα, πήγε γραμμή στο γραφείο κατατάξεως στην Καλαμάτα και δήλωσε παρών στο κάλεσμα τής πατρίδος.

1913.—Οι βούργαροι δολοφονούν με τις λόγχες τους τον μητροπολίτη Μελενίκου και Σιδηροκάστρου, Κωνσταντίνο.

.—Συνεχίζουν οι μάχες με τους βουργάρους στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ γιά πολλοστή ημέρα πολιορκείται η πόλη των Σερρών.

.—Ο Ελληνικός Στρατός, μετά διήμερο σκληρό αγώνα, εκδιώκει τους βουργάρους από την οροσειρά τού Μπέλες και κατέρχεται εις την κοιλάδα τής Στρωμνίτσης. Οι βούργαροι συνέχισαν να συμπτύσσονται, ενώ, με την παραπλανητική κίνηση τού ναυτικού μας μπροστά από την Καβάλα, πείσθηκαν ότι οι Ελληνικές Μεραρχίες τής Ηπείρου ήλθαν ως ενισχύσεις. Έτσι, στις 25 Ιουνίου εκκένωσαν την Καβάλα. Ο Κουντουριώτης ήθελε να απελευθερώσει την πόλη χωρίς βομβαρδισμό, γιατί κάτι τέτοιο θα την κατέστρεφε λόγω τής πολεοδομίας της. Από τους 4.000 βούργαρους τής πόλεως, έμεινε πίσω ένα τάγμα και μία διμοιρία δολοφόνων, υπεύθυνων γιά τις σφαγές των αμάχων και τις λεηλασίες των υποχωρούντων. Εγκαταλείποντας την πόλη πήραν ως ομήρους τον Μητροπολίτη και τριάντα προκρίτους.

.—Στο Σιδηρόκαστρο οι βούργαροι στις 25 προς 26 Ιουνίου, σφαγίασαν αφού είχαν συλλάβει με την υπόδειξη τριών βουργαροφώνων κατοίκων, τον Μητροπολίτη Κωνσταντίνο, τον ιερέα Παπασταύρο, τον προύχοντα Θωμά Παπαζαχαρίου και πλέον των εκατό άλλων ομογενών, τους οποίους είχαν κλείσει στον περίβολο τής βουργαρικής Σχολής. Εκτός από τις σφαγές, αξιωματικοί αλλά και στρατιώτες τού βουργαρικού στρατού, βίασαν πολλές παρθένες.

.—Η Ταξιαρχία Ιππικού τού Στρατού μας φτάνει στο Χατζή Μπεϋλίκ (Βυρώνεια) τής κοιλάδας τής Ροδοπόλεως και την επομένη προχωρώντας με τις πέντε απομείνασες Ίλες της μπροστά από τις Ι και IV Μεραρχίες, προσκρούει σε εχθρική τοποθεσία 1 χλμ. ανατολικά τού Χατζή- Μπεϋλίκ (Βυρώνεια). Στην μάχη επεμβαίνουν γιά να βοηθήσουν και οι εμπροσθοφυλακές τού Πεζικού, αλλά καθηλώνονται κι’ αυτές και η κατάσταση ξεκαθαρίζει μόνο την επόμενη ημέρα με γενική επίθεση.

1917.—Ο ήρωας πιλότος μας Ιωάννης Χαλκιάς, κατά την εκτέλεση νυκτερινής επιδρομής εναντίον γερμανικών οχυρών στα Δαρδανέλια με το αεροπλάνο του, στο οποίο επέβαινε ως χειριστής, χτυπήθηκε απ’ τα ισχυρά αντιαεροπορικά πυρά τού εχθρού και κατέπεσε στην Καλλίπολη. Συνελήφθη αιχμάλωτος από τους τούρκους και υπέστη μαρτυρικό θάνατο, μαζί με τον παρατηρητή Σημαιοφόρο Λάζαρη Βαρθολομαίο.

.—Ο Σημαιοφόρος παρατηρητής Βαρθολομαίος Λάζαρης, αποσπασθείς στην Αεροπορία, εξαφανίσθηκε μαζί με το αεροσκάφος του κατά την διενέργεια αεροπορικής επιχείρησης (υπερπτήσεως των Δαρδανελλίων). Συνελήφθη αιχμάλωτος από τους τούρκους και υπέστη μαρτυρικό θάνατο μαζί με τον πιλότο Χαλκιά Ιωάννη.  Και οι δύο επέβαιναν στο ίδιο αεροσκάφος.

1919.—Ο Ελληνικός Στρατός στην Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις ατάκτων τούρκων.

.—Στην Συνεδρίαση τού «Συμβουλίου των Δέκα» απορρίπτεται το αίτημα των τούρκων γιά διεκδικήσεις επί Θρακικών εδαφών, τα οποία βεβαίως ήδη κατείχοντο από βούργαρους. Προηγήθηκε ελληνικό Υπόμνημα, στις 30/12/1918, το οποίο προκάλεσε τις αντιδράσεις των Η.Π.Α. και κυρίως τής Ιταλίας (…)

1920.—Η φάλαγξ Σταυριανοπούλου στην Μικρά Ασίαν κατόπιν σφοδρής μάχης κατέλαβε την Προύσα. Με την ταυτόχρονη απόβαση Βρετανών πεζοναυτών και την Μεραρχία Αρχιπελάγους, στα Μουδανιά, Μουδανιά και Προύσα καταλαμβάνονται στρατιωτικά. Αμέσως μετά την κατάληψη τής Φιλαδέλφειας (βλ. 12/6ου), των Μαντεμοχωρίων (βλ. 15/6ου), τής Πανόρμου (βλ. 19/6ου) και την σημερινή, ακολούθησε η πρόταση τού Αρχιστράτηγου των Ελληνικών δυνάμεων Λεωνίδα Παρασκευόπουλου γιά την συνέχιση τής καταδιώξεως τού εχθρού μέχρι το Ινονού και το Εσκί Σεχίρ. Ο Αρχιστράτηγος θεώρησε ότι χρειάζονταν «[…] ευρύτερες οριστικές ενέργειες κατά τού Κεμάλ (…) Διά τελευταίο τούτο θα ήρκον και διατιθέμενες σήμερον δυνάμεις». Η αρνητική απάντηση την οποία όμως έλαβε, θα δώσει την ευκαιρία περίπου έναν χρόνο αργότερα στις τουρκικές δυνάμεις να υποχρεώσουν σε αιματηρή υποχώρηση τον Ελληνικό Στρατό, σε αυτήν ακριβώς την γραμμή που θα μπορούσε την δεδομένη στιγμή να καταληφθεί εύκολα… [Στοιχεία Κωνσταντίνος Χαλάστρας.]

.—Οι κεμαλικοί ανασυντάσσονται στην γραμμή Προύσας – Αφιόν Καραχισάρ.

.—Η Ταξιαρχία Ιππικού, καθώς προχωρούσε από Κρεμαστή προς Προύσα προσέκρουσε σε εχθρική τοποθεσία περίπου 10 χλμ δυτικά τής Προύσας αρχίζοντας σκληρό αγώνα γιά να άρει την αντίσταση· στην μάχη ενεπλάκη και η Μεραρχία Αρχιπελάγους με το Πυροβολικό της, υποβοηθώντας έτσι τα τμήματα που μάχονταν πεζή να διώξουν τον εχθρό, ο οποίος συμπτύχθηκε εσπευσμένα προς ανατολάς. Η Ταξιαρχία Ιππικού άρχισε τότε καταδίωξη και μπήκε στην Προύσα με το 3ο Σύνταγμα Ιππικού. Η καταδίωξη συνεχίστηκε μέχρι και 15 χλμ ανατολικά τής Προύσας και παρατάθηκε μέχρι τις 15:30, οπότε και διαλύθηκαν τα εχθρικά τμήματα, τα οποία εγκατέλειψαν στον δρόμο το υλικό τους, πέταξαν τα όπλα και την εξάρτησή τους και στράφηκαν προς τους αγρούς όπου και συνελήφθησαν πάνω από διακόσιοι αιχμάλωτοι και πολλοί σπαθίστηκαν.

.—Ο Στρατός μας αιχμαλωτίζει 8.000 τούρκους κοντά στην Σμύρνη.

1921.—Αρχίζει η μεγάλη προέλαση τής Στρατιάς Μικράς Ασίας, με βασικές θέσεις εξορμήσεως την Προύσα και το Ουσάκ. Το σχέδιο προέβλεπε την διπλή υπερκέραση τού αμυνομένου αντιπάλου στην Κιουτάχεια με αντικειμενικό σκοπό την συντριβή των στρατιωτικών σωμάτων του. Επίσης αποσκοπούσε στην κατάληψη τού τμήματος τής σιδηροδρομικής γραμμής Εσκί Σεχίρ – Αφιόν Καραχισάρ, που αποτελεί το κυριότερο κέντρο ανεφοδιασμού των τούρκων, με μείζονα στρατηγική σημασία. [Στοιχεία Κωνσταντίνος Χαλάστρας.]

1922.—Ο Ελληνικός Στρατός στην Μ. Ασία δρα με πυροβολικό και περιπόλους.

.—Σε μιά μεγάλη πυρκαγιά στην πόλη των Πατρών, στην οδό Αγίου Ανδρέα η οποία ξεκίνησε από το ισόγειο κατάστημα, ενεργών με αυτοθυσία ο Αστυφύλακας Ιωάννης Καζάζης σώζει την ζωή αρκετών ενοίκων τής οικοδομής οι οποίοι κινδύνευσαν αλλά χάνει την δική του. Εντός τού καταστήματος ο ιδιοκτήτης είχε αποθηκεύσει ποσότητα δυναμίτιδας η οποία εξερράγη, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το κτήριο φονεύοντας διά τής πυράς έναν αστυνομικό (ίσως και κάποιον λεμβούχο ο οποίος ήταν στο σημείο) και τον τραυματισμό άλλων 15. Το νεοσύστατο σώμα τής Αστυνομίας Πόλεων στην Πάτρα είχε ξεκινήσει μόλις την 21η Απριλίου τής ίδιας χρονιάς, με την αυτοθυσία τού ήρωα Ι. Καζάζη να τον κατατάσσει ως πρώτο θύμα στο καθήκον.

1923.—Οι κακόδοξοι παπικοί «αλωνίζουν» κυριολεκτικά το ολοκαίνουργιο κράτος-προτεκτοράτο τους, την αλβανία. Σε έκθεσή του ο Μητροπολίτης Ιερόθεος καταγγέλλει μεθοδεύσεις και βιαιότητες τις οποίες χρησιμοποιούν, ενώ έχει γίνει γνωστό το κονδύλιο τού Βατικανού το οποίο σε ύψος ανέρχεται τις 6.000.000 λιρρέτες.

1924.—Ανεπιτυχές πραξικόπημα τού Ναυτικού. Υπεύθυνος είναι ο φιλελεύθερος βενιζελικός, Αλ. Παπαναστασίου.

1925.—Το πραξικόπημα τής 25ης Ιουνίου. Ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος (βενιζελικός στρατηγός και βουλευτής), επιβάλλει την βραχύβια δικτατορία του ανατρέποντας την χαλαρή κυβέρνηση τού Ανδρέα Μιχαλακόπουλου, η οποία δίστασε να τον αντιμετωπίσει δυναμικά. Στις 26 Ιουνίου, ο Θ.Πάγκαλος ανέλαβε την θέση τού πρωθυπουργού τής χώρας.

1930.—Μεγάλες αντιδράσεις στους κόλπους τής εκκλησίας δημιουργεί το έγγραφο τού υπουργού Παιδείας, Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με το οποίο γίνεται λόγος περί «ηθικής εξυγιάνσεως» τής εκκλησίας.

1936.—Πρώτος αγώνας τής Εθνικής ομάδας καλαθοσφαίρισης με την τουρκία, με ήττα 49-12.

1941.—Η ιταλική σημαία υψώνεται στην Ακρόπολη και στα δημόσια κτήρια  των Αθηνών, δίπλα στην γερμανική και την Ελληνική. Η ιταλική σημαία υψώθηκε δύο μήνες αργότερα από την γερμανική λόγω  τής κηρύξεως τού γερμανοσοβιετικού πολέμου, οπότε και η διοίκηση παραχωρήθηκε από τους Γερμανούς και στους Ιταλούς.

.—Οι κατοχικοί Ιταλοί απειλούν με βαριές ποινές όσους τους λοιδορούν ή τους προσβάλλουν –έστω με υπαινιγμούς- μέσω τής τέχνης (θεατρικές παραστάσεις, τραγούδια κ.λπ).

1943.—Γενική απεργία στην κατεχόμενη Αθήνα. Διακόσιες χιλιάδες διαδηλωτές επιτίθενται εναντίον των γερμανικών αρμάτων. Επικεφαλής προχωρεί ομάδα τυφλών αναπήρων πολέμου, πάνω στα στήθη των οποίων υπάρχουν οι λέξεις «συντρίψατέ μας».

1944.—Κατόπιν πολλών και φρικτών βασανιστηρίων από τούς βούργαρους, ο άτυχος ιερέας Βαγιάννης Εμμανουηλίδης, ετών 72, εφημέριος στο χωριό Συκορράχη τής Ι. Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής, παραδίδει το πνεύμα.

.—Σεισμός μεγέθους 6,2 Ρίχτερ πλήττει την Μικρά Ασία, τού οποίου το επίκεντρο εντοπίστηκε μεταξύ Προύσας – Κιουτάχειας.

1947.—Η Επιτροπή ερεύνης τού Ο.Η.Ε. στα Βαλκάνια, δημοσιεύει την πρώτη έκθεσή της, τεκμηριώνοντας ότι η αλβανία, η Γιουγκοσλαβία και η βουργαρία, βοηθούν τους αντάρτες κομμουνιστές. 

.—Στο Στρασβούργο πραγματοποιείται το Συνέδριο τού γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος στο οποίο παρίστανται κομμουνιστές από άλλες χώρες, με την ελλαδική αντιπροσωπεία να έχει ως εκπροσώπους τον Ν. Ζαχαριάδη και τον Μ. Πορφυρογένη. Ακριβώς τότε έγινε η επίσημη ομολογία ότι το Κ.Κ.Ε. οργανώνει, κατευθύνει και καθοδηγεί τον πόλεμο που δέχεται η χώρα μας, εξαγγέλλοντας δε την απόφαση (ενν. τού Κ.Κ.Ε.) γιά την δημιουργία μιάς «Ελεύθερης Ελληνικής Κυβέρνησης». Οι ελλαδίτες κομμουνιστές ζήτησαν από τους συνέδρους όλων των κομμάτων των χωρών που εκπροσωπούσαν ενίσχυση γιά την τελική επικράτησή τους (…)

1948.—Μετά την ‘’Δίκη τού Ναυτικού’’, η οποία διήρκεσε κάτι περισσότερο  από έναν μήνα, είκοσι κομμουνιστές εκτελούνται στο Γουδί. Επίσης, αρκετοί ήταν οι κατηγορούμενοι των οποίων η ποινή ήταν ισόβια, είτε πολυετής φυλάκιση.

1949.—Ιδρύεται ο Νομός και η μητρόπολη Πειραιώς και νήσων.

1950.—Εισβολή τής Βορείου Κορέας στο έδαφος τής Δημοκρατίας τής Νοτίου Κορέας. Η απόφαση τού Ο.Η.Ε. γιά αντιμετώπιση τής εισβολής, η οποία πάρθηκε στις 29/6/1950, ήταν να στείλει δυνάμεις προς ενίσχυση των αμυνομένων. Έτσι, έστειλαν σταδιακά μάχιμες και υγειονομικές μονάδες είκοσι ένα (21) Κράτη-Μέλη τού Ο.Η.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία με απόφαση τής Κυβερνήσεως συγκρότησε το ΕΚΣΕ από δυνάμεις Ξηράς και Αέρα.

1957.—Χάνει την ζωή του ο πιλότος μας Μπεσύρης Κωνσταντίνος, κατά την διάρκεια διατεταγμένης πτήσεως με αεροσκάφος το οποίο κατέπεσε και ανεφλέγη κοντά στην δυτική παρυφή τού χωριού Τανάγρα Βοιωτίας, 3 μίλια περίπου νοτιοδυτικά τού αεροδρομίου.

1963.—Συνεχίζουν οι εορταστικές εκδηλώσεις γιά την χιλιετηρίδα τού Αγίου Όρους, παρουσία τού Βασιλέως, Πατριαρχών και πολλών άλλων ανώτατων και ανώτερων αξιωματούχων.

1965.—Η εφημερίδα «Το Βήμα», δημοσιεύει το πόρισμα ειδικών εμπειρογνωμόνων γιά την υποκινούμενη (βάσει τού δημοσιεύματος) από τους κομμουνιστές δολιοφθορά σε αυτοκίνητα τής 117 Μοίρας Πυροβολικού στην Ορεστειάδα, αναφερόμενο σε «φυσιολογικές βλάβες». Την δολιοφθορά είχε καταγγείλει ο διοικητής τής Μοίρας, αντισυνταγματάρχης Γ. Παπαδόπουλος.

1982.—Καταργείται το κούρεμα με την ψιλή στον Ελληνικό στρατό.

1993.—Ο τουρκοκύπριος κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δηλώνει ότι υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές μεταξύ Ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων. (Εμείς απλώς συμφωνούμε μαζί του).

1994.—Στην Διάσκεψη Κορυφής τής Κέρκυρας, αποφασίζεται να συμπεριληφθεί η Κύπρος στα κράτη που θα ενταχθούν στο μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

2002.—Οι ισχυρές καταιγίδες στην Μακεδονία έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών ζημιών αλλά και να θρηνήσουμε έναν νεκρό από κεραυνικό πλήγμα.

2012.—Μεταξύ άλλων, ο νεοεκλεγείς βουλευτής Ξάνθης με το κόμμα τού ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, έδωσε το παρόν σε σύναξη προς τιμήν τού τουρκοπράκτορα Μεχμέτ Χιλμί. Ο Χιλμί, ήταν από τους πρωτεργάτες τού κεμαλισμού στην Θράκη και είχε καταδικαστεί και απελαθεί από την χώρα μας με την κατηγορία τού πράκτορα τής τουρκίας. Από τους πρώτους οργανωτές αλλά και εκτελεστές τής κεμαλικής προπαγάνδας στην περιοχή τής Θράκης μεταξύ Α΄ και Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, «….κατά δήλωση τού ιδίου αλλά και σύμφωνα με τα “έργα” του, καθαρός ανθέλληνας, φιλότουρκος, πράκτορας, αλλά και σφαγέας στην περιοχή τής ορεινής Θράκης στην αρχή τού 20ου αιώνα. Ανθρωποκυνηγός που είχε βάλει στο στόχαστρό του τούς Πομάκους και τούς Αλεβίτες κατοίκους τής Θράκης, εξολοθρευτής οποιουδήποτε αντιτασσόταν στις ορέξεις τού εκτουρκισμού τής Ελληνικής αυτής περιοχής. Δάσκαλος στο επάγγελμα, με ειδικότητα στην τρομοκράτηση άμαχων πληθυσμών αλλά και στις σφαγές στο όνομα τού κεμαλισμού». Η κυβέρνηση τού Σύριζα, έθεσε τον Χ. Ζεϊμπέκ μέλος τής “Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων” η οποία ορίστηκε αρμόδια επί θεμάτων τού Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων…

.—Δημοσιεύματα τού Τύπου αναφέρονται στην σε πρώτο βαθμό καταδίκη τού πρώην πρύτανη τού Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρη Κώνστα, αλλά και των πρώην αντιπρυτάνεων Παναγιώτη Γετίμη και Κωνσταντίνου Παπαθανασόπουλου, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 14 ετών. Επίσης, σε ποινές από 10 έως 31 χρόνια καταδικάστηκαν έξι διοικητικοί υπάλληλοι τού εν λόγω πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα πρόκειται γιά τους Μιχάλη Παπαδοκωστάκη, Χαράλαμπο Μπούτσικο, Ιωάννη Γρατσάνη, Παναγιώτη Ορφανό, Βλάση Βεηκωντή και τον υπεύθυνο λογιστηρίου τού Παντείου Αναστάσιο Κουτσοδημητρόπουλο, ο οποίος είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε τρεις φορές ισόβια και 15 χρόνια κάθειρξη. Η υπόθεση – σύμφωνα με το κατηγορητήριο – αφορά την υπεξαίρεση περίπου 8 εκατομμυρίων ευρώ, την περίοδο 1992-1998 που προορίζονταν γιά την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων τού Πανεπιστημίου. Με το προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε στην Αθήνα στις 13.11.2019, χαρίστηκε το υπόλοιπο τής ποινής τού Κώνστα Δημητρίου τού Κωνσταντίνου.

2018.—Ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξη στην EURACTIV, ότι η  «Τσαμουριά» ουδέποτε τέθηκε ως θέμα στις τωρινές συζητήσεις τής κυβερνήσεως με την αλβανία. Στην ίδια συνέντευξη τόνισε την ανάγκη τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως να τηρήσουν τον λόγο τους απέναντι στα Σκόπια και την αλβανία, αναφορικά με την έναρξη των ενταξιακών τους διαπραγματεύσεων.

2019.—Ο Σάββας Γεωργιάδης, πρώην στέλεχος τής «Ελληνικής Λύσης» (τού έτερου Καππαδόκη πατριδοκάπηλου Βελόπουλου) και τρίτος σε ψήφους στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, κατέθεσε ένσταση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο Αθηνών γιά να ακυρωθεί η εκλογή τού Εμμανουήλ Φράγκου κτηνιάτρου από την Χίο και στελέχους επίσης τού κόμματος ‘’Ελληνική Λύση’’. Βάσει τής ενστάσεως/ καταγγελίας,  η εκλογή τού Φράγκου στην δεύτερη θέση (κερδίζοντας έτσι και την έδρα στο Στρασβούργο), έγινε διότι παραπλανήθηκαν οι ψηφοφόροι οι οποίοι νόμιζαν ότι ψήφιζαν τον επίτιμο αρχηγό ΓΕΣ, στρατηγό ε.α. Φραγκούλη Φράγκο. Στο ευρω-ψηφοδέλτιο τού κόμματος ‘’Ελληνική Λύση’’ δίπλα στο όνομα τού κτηνιάτρου Εμμανουήλ Φράγκου σημειώθηκε σε παρένθεση καταχρηστικά και το «Φραγκούλης». Όπως τόνισε σε συνέντευξή του ο ο στρατηγός Φραγκούλης «[…] δεν θα με ξένιζε το γεγονός εάν κάποιος ήθελε να παραφράσει το όνομά του αλλά εδώ γίνεται παράφραση τού επιθέτου. […] πήγανε σε συγκεκριμένο κόσμο σε πολύ κόσμο, και δίνανε ψηφοδέλτια τα οποία είχανε τον σταυρό πάνω στον Φράγκο Εμμανουήλ που είχε εντός παρενθέσεως (Φραγκούλη) και τους έλεγαν ότι είναι ο στρατηγός και ψηφίστε μας. Μάλιστα στην Λάρισα πήγαν και σε συγγενή τής γυναίκας μου. […] και από την άλλη πλευρά, παρότι εγώ έκανα μία δήλωση στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι εδώ πέρα υπάρχει πρόβλημα παραπληροφόρησης, βγήκε σε αρκετές ιστοσελίδες ακόμα και στην εφημερίδα ‘’Ελευθερία’’ στην Λάρισα, παρά ταύτα που είχα ειδοποιήσει αρκετό κόσμο που με εκτιμούνε, παίρνει αυτό το ποσοστό και είναι το περίεργο ότι αυτό το παιδί είναι ένας 25χρονος κτηνίατρος ο οποίος, τού εύχομαι καλή τύχη, αλλά δεν νομίζω να είναι ο καλύτερος τρόπος γιά να αρχίσει την πολιτική του σταδιοδρομία με αυτόν τον τρόπο. Βέβαια ο κος Βελόπουλος φημίζεται γιά την ευρηματικότητά του, όταν μπορεί και λέει ότι έχει επιστολές τού Κυρίου υμών Ιησού Χρηστού με την υπογραφή του και τις πουλάει. Και μετά βγαίνει και λέει ΕΓΩ;  Εγώ ποτέ δεν πούλησα τέτοιες επιστολές».

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.eistoria.com

Αφήστε μια απάντηση