ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 29 ΙΟΥΝΙΟΥ

,

,

29 Ιουνίου

,

626.—Η εμπροσθοφυλακή των Αβάρων έφτασε στα περίχωρα τής Κωνσταντινουπόλεως και στρατοπέδευσε στην Μελαντιάδα, την θάλασσα τού Μαρμαρά. Αν και είχαν συνθήκη ειρήνης με την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, οι Άβαροι είχαν δώσει και άλλες φορές δείγματα απιστίας και απληστίας. Αυτή την φορά συνασπίστηκαν με τους Πέρσες, αφού ήλθαν σε συνεννόηση με τον Χοσρόη ο οποίος ήθελε να δημιουργήσει μέτωπο αντιπερισπασμού γιά να ανακόψει την νικηφόρο πορεία τού Αυτοκράτορα Ηρακλείου. Ο κύριος όγκος τού Αβαροσλαβικού στρατού αποτελούμενος από 80.000 άνδρες, θα φθάσει μετά από ένα μήνα και θα στήσει τις πολιορκητικές μηχανές. Σ’ όλη την διάρκεια τής πολιορκίας, ο Πατριάρχης Σέργιος και ο πρωθυπουργός Βώνος θα σταθούν άξιοι αντικαταστάτες τού Ηρακλείου, ο οποίος ξεκινώντας γιά την εκστρατεία κατά των Περσών εμπιστεύθηκε την βασιλεύουσα στα χέρια τους.

1444.—Στο Τορβιόλλο τής Βορείου Ηπείρου έγινε σφοδρή μάχη μεταξύ τού Γεωργίου Καστριώτη (Σκεντέρμπεη) και τούρκων. Οι τούρκοι νικήθηκαν και τράπηκαν σε φυγή, ενώ άφησαν στο πεδίο τής μάχης 8.000 νεκρούς, 2.000 αιχμαλώτους και 24 λάβαρα. Παρ’ όλο που ο Καστριώτης υποχρεώθηκε σε παιδική ηλικία να υπηρετήσει στην στρατιωτική σχολή τής Αδριανουπόλεως ως «Ιτς τσογλάν» τού σουλτάνου, στην πραγματικότητα δεν εξισλαμίστηκε και δεν έχασε την ελληνοχριστιανική του συνείδηση. Κέρδισε μεν την εμπιστοσύνη τού σουλτάνου και πολέμησε στον στρατό του, πάντα όμως είχε στο μυαλό του την στιγμή που θα άλλαζε στρατόπεδο. Αυτό έγινε το 1443 όταν ο τουρκικός στρατός κατανικήθηκε από τούς Ούγγρους. Τότε αποσκίρτησε, κατευθύνθηκε στην Κρούγια, και αφού την απελευθέρωσε ύψωσε την ερυθρή σημαία τής Ρωμανίας που ήταν και το οικόσημο τής οικογενείας του· από τότε έως τον θάνατό του το 1468, αποτέλεσε βράχο αντίστασης στην ασιατική λαίλαπα. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι τα πρόσωπα που εξωμότησαν και πολέμησαν στο πλευρό των οθωμανών, τον οικειοποιήθηκαν ως «εθνικό ήρωα».

1570.—Μανιάτες, Κυθηριώτες και αγήματα τού βενετικού στόλου με 25 γαλέρες υπό τον ναύαρχο Κουερίνι, αρχίζουν την πολιορκία τού Πόρτο Κάγιο, κάστρου το οποίο οι τούρκοι είχαν κτίσει το 1569 στον φυσικό λιμένα τής Μάνης. Μη δεχόμενοι όμως οι Μανιάτες την καταπάτηση τής αυτονομίας τους, τού επιτέθηκαν επανειλημμένως, μέχρι που ο Μάρκος Κονόμος (Μανιάτης που ζούσε στα Κύθηρα), έπεισε τον διερχόμενο από εκεί Βενετό ναύαρχο Κουερίνι  να βοηθήσει τούς πολιορκητές Μανιάτες. Μετά την κατάληψη τού κάστρου (στις 4/7), οι Μανιάτες το ισοπέδωσαν.

1571.—Μεγάλη φθορά σε μέρος τού τείχους τής Αμμοχώστου, γίνεται αφορμή αιματηρότατης συγκρούσεως των αμυνομένων κατά των τούρκων. Σε αυτήν την μάχη, θαυμαστή ήταν η συμμετοχή των γυναικών τής πόλεως. 

1797.—Μετά την κατάληψη τής 16ης Μαΐου τής Βενετίας από την Γαλλία, οι νικητές αποβιβάζουν στην Κέρκυρα τον Στρατηγό Gentili με τα στρατεύματά του. «Εις την αποβάθραν όπου συνωθείται ένα έξαλλον από ενθουσιασμόν πλήθος ο γέρος πρωτοπαπάς Χαλκιόπουλος Μάντζαρος, ως εκπρόσωπος των Ελλήνων, προσφέρει εις τον στρατηγόν, ένα αντίτυπον τής “Οδυσσείας” τού Ομήρου και τού λέγει: «Θα βρείτε εις τα νησιά αυτά έναν λαόν πού δεν γνωρίζει τις επιστήμες και τις τέχνες πού δόξασαν τα Έθνη· αλλά μην τον περιφρονήσετε δι’ αυτό· μπορεί να γίνει ό,τι ήταν άλλοτε· διαβάζοντας το βιβλίο αυτό θα μάθετε να τον εκτιμάτε» (βλ.&28/6).

1820.—Γεννήθηκε στούς Καλαρρύτες Ιωαννίνων ο Παύλος Λάμπρος (1820 – 1887). Ήταν βλαχόφωνος Έλλην, διακεκριμένος λόγιος, ιστοριοδίφης και νομισματολόγος τού 19ου αιώνα. Την ημέρα των πρώτων του γενεθλίων, έχασε πατέρα, περιουσία και πατρίδα, στην καταστροφή των Καλαρρυτών από τούς μωαμεθανούς. Φυγαδεύτηκε με την μητέρα του στην Κέρκυρα, όπου βρήκαν άσυλο. Εκεί μαθήτευσε χρυσοχόος και χαράκτης. Επιδόθηκε στην επιστήμη τής νομισματολογίας και ενώ ήταν αυτοδίδακτος, διακρίθηκε παγκοσμίως στον τομέα του γιά τις μελέτες που δημοσίευσε. (Γιός του ήταν ο Σπυρίδων Λάμπρος, ιστορικός και πρωθυπουργός τής Ελλάδος).

1821.—Ο Χουρσίτ πασάς καταστρέφει τούς Καλαρρύτες και το Συρράκον. Ήταν τα μοναδικά χωριά τής Ηπείρου που επαναστάτησαν τον πρώτο χρόνο τού Εθνικού ξεσηκωμού με την υποκίνηση των Κωλέττη Ιωάννη και Γεωργίου Τουρτούρη. Αποτέλεσμα ήταν οι τούρκοι να καταστρέψουν διά πυρός και σιδήρου τα δύο χωριά.   

.—Οι Σφακιανοί, υπό την αρχηγίαν τού Ρούσσου, αποκρούουν επί τετράωρον, σφοδράς επιθέσεις των Αμπαδιωτών τούρκων, και τέλος, δι’ ηρωϊκής εξορμήσεως, τούς τρέπουν σε φυγή και φονεύουν τον αρχηγόν τους, Ντελή Μουσταφά με ολόκληρη την ιδιαίτερη σωματοφυλακή του.

.—«Αφίκετο εις Πειραιά ο υπό τού Δημ. Υψηλάντου διορισθείς πληρεξούσιος των Αθηναίων Λιβέριος Λιβερόπουλος». Ο Λιβέριος Λιβερόπουλος, διορισθείς από τον Υψηλάντη διοικητής των Αθηνών, φθάνει στην πόλη, φέρων στολή Ιερολοχίτου.

1822.—Η στρατιά τού Δράμαλη (περίπου 30.000) φθάνει έξω τής Λαμίας στην θέση Ζιτούνι. Στόχος της, η καθυπόταξη τής Πελοποννήσου. «Άφιξις Αρχιστρατήγου Μαχμούτ πασά τής Δράμας (Δράμαλης) και πρώην αρχιβεζύρου Τοπάλ Αλή πασά, Μαχμούτ χασάν Ζίχνης Ερείπ Αχμέτ πασά. Χασάν πασά, Τουρκατσή Αλή πασά, Δελή Αχμέτ και Αλή πασά πρώην Αλάμπεη Άργους μετά 30.000 στρατού εις Σπερχείον, 7 ώρας μακράν τής Λαμίας τής Φθιώτιδος».

.—Στην θέση Πλάκα Σουλίου, οι Έλληνες υπέστησαν επίθεσιν εκ μέρους των τούρκων. «Μάχη εν Πλάκα απεχούσης 10 ώρας τής Κιάφας τού Σουλίου. Νίκη τούρκων. Ενταύθα των Ελλήνων εστρατήγησαν οι Γ. Βαρνακιώτης και Μάρκος Μπότσαρης κατά Ομέρ πασά Βρυώνη».

1826.—«Άφιξις τής προφυλακής των στρατευμάτων τού Μεχμέτ Ρεσίτ πασά Κιουταχή υπό την οδηγίαν τού Μουσταφάμπεη εις Καπανδρίτι, χωρίον τού Δήμου Μαραθώνος τής Αττικής».

.—Εδολοφονήθη ο αρχηγός των Χασιωτών, Μελέτιος Βασιλείου. «Υπετάγησαν τα Χασιά και Μενίδιον, χωρία τής Αττικής εις τον Ομέρ πασάν τής Καρύστου οι δε χωρικοί εδολοφόνησαν τον οπλαρχηγόν των, Μελέτιον Βασιλείου».

1827.—(29-30). Στο Ναύπλιο, μεσολάβησαν άγριες προστριβές μεταξύ των παρατάξεων των Νάσου Φωτομάρα και Θεόδωρου Γρίβα. «Μεγάλαι ταραχαί εν Ναυπλίω, κανονιοβολισμός των δύο φρουρίων Ακροναυπλίας και Παλαμηδίου. Σταύρος Γρίβας – Γιαννακός Στράτος».

1850.—Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, διά Συνοδικού Τόμου, αναγνωρίζει το αυτοκέφαλον τής Εκκλησίας τής Ελλάδος. Είχε προηγηθεί την 23ην Ιουλίου/4ην Αυγούστου 1833,  η «Διακήρυξις Περί τής ανεξαρτησίας τής Ελληνικής Εκκλησίας», που αποτελούσε τον πρώτο Καταστατικό Νόμο τής αντικανονικώς ανακηρυχθείσης Αυτοκεφάλου Εκκλησίας τού Βασιλείου τής Ελλάδος. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν ήταν δυνατόν να αναγνωρίσει τα όσα αντικανονικά έπραξε η Αντιβασιλεία, και διέκοψε πάσαν μετά τής εν Ελλάδι Εκκλησίας επικοινωνία επί μίαν δεκαεπταετία (1833-1850). Η Κυβέρνηση στις 30 Μαΐου 1850, απέστειλε προς τον Πατριάρχη «….επίσημον εν μεμβράναις γράμμα, διά τού οποίου εζητείτο εν ονόματι τού ιερού Κλήρου τής Ελλάδος.…» η αναγνώριση τής ανεξαρτησίας τής εν Ελλάδι Εκκλησίας και τής Συνόδου αυτής. Η Σύνοδος τού Πατριάρχου, «….εξέδωκε την 29ην Ιουνίου 1850, τον Συνοδικό Τόμο, διά τού οποίου αι εν Ελλάδι Εκκλησιαστικαί Επαρχίαι τού Οικουμενικού Πατριαρχείου, ανεκηρύσσοντο εις Αυτοκέφαλον Εκκλησίαν….».

1874.—Δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Καιροί», το περίφημο άρθρο τού Χαριλάου Τρικούπη με τίτλο «Τις πταίει». Σε αυτό, ο Μεσολογγίτης πολιτικός καταδεικνύει ως υπεύθυνο γιά την πολιτική κρίση που διέρχεται ο τόπος, τον βασιλέα Γεώργιο Α΄ και τού ζητά να λαμβάνει υπ’όψιν του κατά τον σχηματισμό των κυβερνήσεων, την Αρχή τής Δεδηλωμένης. Το άρθρο αυτό διώχθηκε ποινικά. Ο Π. Καννελλίδης, συντάκτης των «Καιρών», κλήθηκε γιά ανάκριση ως συγγραφέας των άρθρων. Πλην όμως, γρήγορα βρέθηκαν μπροστά στην αλήθεια. Ο Τρικούπης ανέλαβε την ευθύνη και η δικαιοσύνη αναγκάστηκε να τον προφυλακίσει γιά μικρό χρονικό διάστημα αφού απαλλάχτηκε με βούλευμα.

1886.—Στην «Νέα Εφημερίδα», αναφέρεται ότι στα μουσικά καφενεία τής εποχής (καφέ αμάν) θριαμβεύουν δύο αοιδοί από την Ανατολή, η χανεντέ Φωφώ η Πολίτισσα και η κιόρ Κατίνα από την Σμύρνη. Η Αθήνα σείεται από τα αμάν αμάν, αντιδρώντας έτσι στην παντοκρατορία των «Οφενμπαχιάδων»!. (Ο Όφενμπαχ ήταν συνθέτης, βιολοντσελίστας, αλλά και ένας από τούς δημιουργούς τής οπερέτας, ενός απλουστευμένου είδους όπερας που συνήθως είχε κωμικό χαρακτήρα. Οι οπαδοί λοιπόν τής οπερέτας, χαρακτηρίζονταν ως «Οφενμπαχιάδες»).

1888.—Ημερομηνία θανάτου τού μεγάλου Αρχιερέα, διευθυντή τής Μεγάλης Σχολής τού Γένους και Εθνικού Ευεργέτη μας, Δωρόθεου Σχολάριου.

1903.—Την Θεία Λειτουργία τού Μητροπολίτη Καραβαγγέλη στον Ι.Ν. τού Λεχόβου παρακολουθεί ενωμένο σώμα Μακεδονομάχων, το οποίο βρέθηκε τυχαία στον τόπο πριν 3 ημέρες (βλ. 27/6ου). Δίχως ο Μητροπολίτης να γνωρίζει την παρουσία τους, επί δύο ημέρες τον παρακολουθούσαν στενά και τον φύλαγαν γιά τον φόβο βουργάρικης ενέδρας, ακολουθώντας τον μάλιστα αρκετά αφότου απομακρύνθηκε από το χωριό.

1907.—Ο Μακεδονομάχος Σταύρος Χατζηχαρίσης με το σώμα του, και μία ομάδα κατοίκων τής Άρνισσας, καταφέρνει να εξοντώσει τον βούργαρο αρχικομιτατζή Τάνε. Προηγήθηκε άλλη μία ανεπιτυχής ενέργεια κοντά στο χωριό Ζέρβη.

.—Ημερομηνία θανάτου τού σημαντικού ζωγράφου μας και «πατέρα» τής θαλασσογραφίας γιά την Ελλάδα, Κωνσταντίνου Βολανάκη ή Βολονάκη. Πατρίδα του ήταν ένα χωριό στο Ρέθυμνο τής Κρήτης. Αν και η πρώτη του ενασχόληση ήταν τα λογιστικά, ο Γεώργιος Αφεντούλης, συγγενείς του εξ αγχιστείας, διέκρινε το εξαιρετικό του χάρισμα και τον ενθάρρυνε ηθικά και οικονομικά να ασχοληθεί με την ζωγραφική. Έκτοτε διακρίθηκε σε πανευρωπαϊκές εκθέσεις και οι πανέμορφες δημιουργίες του κόσμησαν αυτοκρατορικά ανάκτορα και μουσεία. Την απόφασή του να επιστρέψει στην Ελλάδα, ακολούθησε η απογοήτευση. Πέθανε φτωχός και ξεχασμένος.

.—Μακεδονομάχοι τής Κεντρικής Μακεδονίας περνούν στην αντεπίθεση. Τραυματίζουν κομιτατζήδες και πυρπολούν περιουσίες βουργάρων.    

1908.—Θάνατος τού Μακεδονομάχου Χρ. Δούλη από την Φλώρινα.

1913.—Ο Στρατός εισέρχεται στην κατεστραμμένη από τούς βουργάρους πόλη των Σερρών. Την προηγούμενη ημέρα είχε παραδοθεί στις φλόγες από τα πυρά τού βουργάρικου πυροβολικού, παρά το γεγονός ότι οι βούργαροι είχαν εγκαταλείψει από μέρες την πόλη και είχε σχηματιστεί πολιτοφυλακή από Έλληνες και μουσουλμάνους με σκοπό να παρεμποδιστεί η εκ νέου είσοδος των βαρβάρων.

.—Το ελληνικότατο Μελένικο με τον αμιγή ελληνικό πληθυσμό, «αποκλείεται των κόλπων τής Μητρός Ελλάδος»[…] 

.—Το 1ο Τάγμα τού «Ανεξάρτητου Συντάγματος Κρητών», όπου υπάγεται και  ο εθελοντικός  Λόχος των Κρητών  φοιτητών, αναχωρεί  γιά το Μακεδονικό μέτωπο.

.—Στο βουργαρικό μέτωπο, ο αγώνας μεταξύ Ελλήνων και βούργαρων συνεχίζεται με σφοδρότητα.

.(Β΄ Βαλκανικός). Δύο ημέρες μετά την είσοδο τής Ρουμανίας στον πόλεμο κατά τής βουργαρίας, εισήλθε πλέον και η τουρκία. Ο Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος διεξήχθη μεταξύ Ελλάδος, Σερβίας- Μαυροβουνίου αφενός και βουργαρίας αφετέρου. Οι πολεμικές επιχειρήσεις μεταξύ τού Ελληνικού Στρατού υπό τον Βασιλέα Κωνσταντίνο και τής ΙΙης βουργαρικής Στρατιάς υπό τον Στρατηγό Νικόλαο Ιβάνωφ, άρχισαν στις 16/06/1913 και έληξαν με ανακωχή στις 18/07/1913, αφού διήρκεσαν 33 ημέρες. Το κύριο θέατρο των επιχειρήσεων αυτών ήταν η Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία.

1917.—Ο Βενιζέλος με διάταγμα ακυρώνει ως αντισυνταγματικό το βασιλικό διάταγμα τού Οκτωβρίου τού 1915 και συγχρόνως καλεί την Βουλή σε δεύτερη τακτική σύνοδο γιά τις 12 Ιουλίου. Η νεκραναστημένη αυτή Βουλή έμεινε στην ιστορία ως «Βουλή των Λαζάρων».

.—Η χώρα μας διακόπτει τις σχέσεις της με τις Κεντρικές Δυνάμεις.

1919.—Με νέο Βασιλικό Διάταγμα εγκρίθηκε νέα πίστωση 20.000.000 δραχμών ως βοήθεια στους παλιννοστούντες τής Ανατολικής Θράκης και των Μικρασιατικών παραλίων τής Προποντίδος. Λίγους μήνες αργότερα, η πίστωση θα τροποποιηθεί με μείωση τού ποσού. Όταν έφυγαν οι πρόσφυγες από τούς τόπους τους, άφησαν πίσω την κινητή και ακίνητη περιουσία τους. Επιστρέφοντας, ό, τι βρήκαν είχε καταπατηθεί. Γιά να βοηθηθούν, σχηματίστηκαν επιτροπές οικονομικής στηρίξεώς τους έτσι ώστε να ξανακαλλιεργήσουν την γη τους και να επισκευάσουν τα σπίτια τους. Στην πορεία βέβαια και με την τραγική εξέλιξη τής Μικρασιατικής εκστρατείας, θα βρεθούν πρόσφυγες γιά δεύτερη φορά.

.—Στην Μικρά Ασία οι Έλληνες εκδιώκουν κατόπιν μάχης τούς τούρκους στο χωρίον Ιμάλκιοϊ.

1920.—Ο Ελληνικός Στρατός στην Μ.Ασία εκκαθαρίζει το έδαφος από τουρκικές αντιστάσεις.

1921.—Οι Ελληνικές δυνάμεις τής Στρατιάς Μικράς Ασίας επιτίθενται εναντίον των τούρκων στούς τομείς Καραμπουγιουκλού-Νταγ και Μπαλ-Μαχμούτ.

1922.—Η Ελληνική Στρατιά στην Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις από τουρκικά αποσπάσματα.

1923.—Και νέο διάβημα τής κυβέρνησης προς την Σόφια γιά την δράση βουργάρικων στρατευμάτων στα Ελληνικά εδάφη.

1929.—Το 2ο Κληρικολαϊκό Συνέδριο το οποίο συντελέστηκε στην Κορυτσά, υποβάλλει στην αλβανική κυβέρνηση το Καταστατικό τής Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας τής αλβανίας προς επικύρωση.

.—Ο Κονδύλης κυκλοφορεί βιβλίο γιά τα αίτια τής Μικρασιατικής Καταστροφής, στο οποίο αναφέρεται κατά τού Ελευθέριου Βενιζέλου.

.—Ο Αλέξανδρος Φλέμινγκ, σύζυγος τής Ελληνίδος επιστήμονος Αμαλίας Κουτσούρη – Φλέμινγκ, (δημιουργού τού Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Ερευνών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ»), δημοσιεύει στο βρετανικό περιοδικό  Πειραματικής Παθολογίας, ότι στην μούχλα ενυπάρχει αντιβιοτική δράση. Προέβη στην δήλωση όταν παρατήρησε την ελληνικής καταγωγής (Ποντία) βοηθό του, να κάνει χρήση τής μούχλας με αυτόν τον σκοπό (όπου με δήλωσή της ‘’το θυμόταν από την γιαγιά της’’). Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ πράγματι ήταν τυχαίο γεγονός η παρουσία μούχλας στις βακτηριακές καλλιέργειες τού Φλέμινγκ, σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία η ίδια η ανακάλυψη. Γιά να γίνει αυτή, απαιτήθηκε το έμπειρο μάτι τού επιστήμονα που αναζητούσε ακριβώς αυτές τις μικροβιοκτόνες ουσίες προκειμένου να αντιληφθεί τί σήμαινε αυτό που είχε συμβεί· γύρω από τούς μύκητες τα βακτήρια είχαν πεθάνει λόγω μίας τοξικής ουσίας, η οποία αργότερα ονομάστηκε πενικιλίνη από το όνομα τού μύκητα Penicillium notatum που είχε παρεισφρήσει στις καλλιέργειες.

1943.—Η δωσίλογη κυβέρνηση Ιωάννου Ράλλη, ανακοινώνει την δημιουργία των «Ταγμάτων Ασφαλείας», ενός σώματος τού οποίου τα μέλη θα προέρχονται από την Ευζωνική φρουρά.

.—Οι αποκτηνωμένοι Γερμανοί, βομβαρδίζουν ανηλεώς το χωριό Βαρυάδες Ιωαννίνων. Ο αριθμός των θυμάτων υπήρξε μεγάλος αλλά μη υπολογίσιμος, μιάς και είχαν καταφύγει σε αυτό κάτοικοι και διπλανών χωριών ή γιά να προστατευθούν, είτε επειδή είχαν ήδη πληγεί.

1944.—Σκοτώθηκε κατά την εκτέλεση εκπαιδευτικής πτήσεως με αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε και το οποίο προσέκρουσε στο έδαφος και συνετρίβη, ο πιλότος μας Μουμτζής Στυλιανός. http://www.pasoipa.org.gr/

.—Καταδρομική επιχείρηση τού Ιερού Λόχου στην Κάλυμνο.

.—Ο Διοικητής τής 10ης Μεραρχίας ΕΔΕΣ, με προκήρυξη καλεί τούς Τσάμηδες να καταθέσουν τα όπλα, διαβεβαιώνοντας ότι θα προστατευτεί η ζωή, η τιμή και η περιουσία τους. Παρά τις διαβεβαιώσεις των ανδρών τού ΕΔΕΣ, αποδείχτηκαν ακόμη μία φορά άτιμοι και αμετανόητοι. Οργάνωσαν αμέσως επίθεση κατάληψης τής Παραμυθιάς με Γερμανούς τα σκυλιά!

1946.—Κύριο άρθρο τού ηγέτη τού Κ.Κ.Ε. Νίκου Ζαχαριάδη στον «Ριζοσπάστη» με τίτλο, «Τραβάμε γιά εμφύλιο πόλεμο;»

1950.—Λίγες ημέρες μετά την εισβολή τής Βορείου Κορέας στο έδαφος τής Δημοκρατίας τής Νοτίου Κορέας (25/6/1950), πάρθηκε σαν σήμερα η απόφαση τού Ο.Η.Ε. να στείλει δυνάμεις προς ενίσχυση των αμυνομένων. Έτσι, έστειλαν σταδιακά μάχιμες και υγειονομικές μονάδες είκοσι ένα (21) Κράτη-Μέλη τού Ο.Η.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία με απόφαση τής Κυβερνήσεως συγκρότησε το ΕΚ.Σ.Ε. από δυνάμεις Ξηράς και Αέρα.

1951.—Απεβίωσε από εγκεφαλική συμφόρηση ο ηθοποιός Αιμίλιος Βεάκης. Παρά τις αντιρρήσεις των κηδεμόνων του, μιάς και είχε μείνει ορφανός από πολύ μικρός, ο Αιμίλιος γράφτηκε στα 16 του στην «Βασιλική Δραματική Σχολή». Την αρχικά σύντομη θεατρική του καριέρα, θα σταματήσουν οι βαλκανικοί πόλεμοι (1912-1913), στους οποίους μάλιστα προήχθη σε λοχία επ’ ανδραγαθία. Επιστρέφοντας από το μέτωπο, ξεκίνησε η συνεργασία του με τούς μεγαλύτερους θιάσους τής εποχής, με αποκορύφωμα τον θίασο Παξινού-Μινωτή, στις αρχές τού 1930. Από το 1932 εντάχθηκε στο Εθνικό Θέατρο διαγράφοντας μία σταδιοδρομία πλούσια σε ρόλους. (Μελανό σημείο παραμένει η συμμετοχή του στον στιγματισμό τής Ελένης Παπαδάκη, λόγω ανακοινώσεως τού «Σωματείου Ελλήνων ηθοποιών» τού οποίου ήταν μέλος τού προεδρείου, λίστας «προδοτών». Ο Βεάκης είχε ξεκινήσει ως φιλοβασιλικός, στην διάρκεια τού καθεστώτος τής 4ης Αυγούστου έγινε φιλομεταξικός, γιά να καταλήξει Κομμουνιστής…).

1958.—Οι τούρκοι, στην Πάφο, σκοτώνουν με πελέκια και μαχαίρια τον Αριστείδη Παπαδόπουλο. Η ελληνική άρνηση τού σχεδίου Μακμίλλαν που ευνοούσε τούς τούρκους, τούς εξόργισε, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν νέες βιαιοπραγίες και βανδαλισμοί εις βάρος των Ελλήνων. Τις τελευταίες ημέρες τού Ιουνίου, δολοφονήθηκαν πενήντα εννέα Έλληνες και τραυματίσθηκαν πάρα πολλοί. Σκόπιμα η τουρκική πλευρά όξυνε επικίνδυνα τις σχέσεις Ελλάδος-τουρκίας, δημιουργώντας ανυπόφορες καταστάσεις στην Κύπρο. Η ΕΟΚΑ από την πλευρά της, ενώ μπορούσε να ανταποδώσει τα κτυπήματα, δεν επιτέθηκε σε άμαχο πληθυσμό. Διότι ο αγώνας της ήταν αγώνας γιά Ελευθερία και όχι τρομοκρατίας.

1959.—Νέος Δήμαρχος Αθηνών ο Άγγελος Τσουκαλάς. Παρέλαβε την Δημαρχία από τον προκάτοχό του Παυσανία Κατσωτά, γιά να την παραδώσει στις 5 Ιουνίου τού 1964 στον Ιωάννη Παπακωνσταντίνου.

1961.—Απροθυμία συναντά στην Ελλάδα η πρωτοβουλία τού Γρίβα γιά νέα πολιτική κίνηση.

1969.—Εγκαινιάζεται ο σύγχρονος αεροσταθμός επιβατών εξωτερικού στο Ελληνικό.

1979.—Η Ελληνική Βουλή επικυρώνει πανηγυρικά την ένταξη τής χώρας στην Ε.Ο.Κ. (βλ. και 28/6).

1982.—Στην περιοχή Μαραθίου Κόλπου Σούδας Κρήτης, σκοτώνεται ο πιλότος μας Γεράσιμος Γερολυμάτος, συνεπεία πτώσεως τού αεροσκάφους Α-7Η τής 345 Μοίρας Βομβαρδισμού τής 115 Πτέρυγας Μάχης, στο οποίο επέβαινε κατά την διάρκεια διατεταγμένης αποστολής.

1983.—Επεισόδια και καταστροφές τού ΟΑΚΑ στον τελικό κυπέλλου ΑΕΚ-ΠΑΟΚ (2-0). Ο γ.γ. Αθλητισμού Κίμων Κουλούρης, δηλώνει πως το ΟΑΚΑ δεν θα ξαναδοθεί γιά ποδοσφαιρικό αγώνα ελληνικών ομάδων.

1985.—Κηδεύεται ο Λάμπρος Κωνσταντάρας. Τρεις χιλιάδες άνθρωποι, ανώνυμοι και επώνυμοι, συνοδεύουν την σορό.

1990.—Ο Γιώργος Κοσκωτάς καταθέτει έφεση κατά τής αποφάσεως τού Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου τής Βοστώνης, που ενέκρινε την έκδοσή του στην Ελλάδα.

1991.—Η ελληνική πρεσβεία στην Γιουγκοσλαβία, ειδοποιεί τούς Έλληνες φοιτητές σε Σλοβενία και Κροατία να αποχωρήσουν από την περιοχή, λόγω πολέμου. Την ίδια μέρα ο ομοσπονδιακός στρατός τής Γιουγκοσλαβίας εισβάλει στην Σλοβενία.

1992.—Ημερομηνία θανάτου τού συγγραφέα και δικηγόρου, Γεωργίου Ι. Μαρκόπουλου. Γεννήθηκε στην Ιεράπετρα Κρήτης στις 8 Αυγούστου 1904.

.—Εισαγγελέας τού Αρείου Πάγου διενεργηθεί εξέταση γιά περιύβριση δικαστικής αρχής, από τον  υπουργό ΠαΣοΚ Ευαγ. Γιαννόπουλο, σε συνέδριο των δικηγόρων.

.—Ο στενός φίλος και συνεργάτης των Ανδρέα Παπανδρέου και Σωκράτη Κόκκαλη, επιχειρηματίας Γιώργος Λούβαρης, παραπέμπεται με βούλευμα τού συμβουλίου Εφετών Αθηνών στο τριμελές Εφετείο κακουργημάτων γιά κατάχρηση 90.000.000 δραχμών. Όπως ήταν αναμενόμενο, αθωώθηκε από κάθε κατηγορία τότε αλλά και αργότερα (υπόθεση Κοσκωτά, μίζες πυραύλων κ.α.), ενώ δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι επρόκειτο γιά «προσπάθειες τού κατεστημένου τής Δεξιάς να πλήξει τον λαοπρόβλητο ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου», αλλά και πως «υπάρχουν ακόμα έντιμοι δικαστές» (!..) Στην δίκη γιά τις μίζες πυραύλων, μεταξύ άλλων κατάθεσαν υπέρ του και αξιωματικοί τής Αεροπορίας.

1993.—Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο Πρόεδρος τής Ρωσίας, Μπόρις Γέλτσιν.

.—Στους 13.000 φτάνουν οι απελαθέντες αλβανοί από την Ελλάδα, ενώ άλλοι 100.000 ζουν παρανόμως στην χώρα μας, σύμφωνα με τον αρχηγό τής Αστυνομίας.

1994.—Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιώνει εν μέρει την Ελλάδα σχετικά με την υπόθεση τού αποκλεισμού («εμπάργκο»κατά των Σκοπίων.

1995.—Με πανηγυρική λειτουργία και κοινή εμφάνιση με τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄, ολοκληρώνεται η επίσημη επίσκεψη τού Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Βατικανό [!].

1997.—Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Κ. Γκλιγκόρωφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα  «ΤΟ ΒΗΜΑ» σχετικώς με τις Ελληνο-σκοπιανές διαφορές λέει:  “Θεωρώ ότι από την πλευρά μας έχει προταθεί ένας συμβιβασμός. Αυτός βοηθά και τις δύο πλευρές. Και εμάς να διατηρήσουμε την αξιοπρέπειά μας […] και την ελληνική κυβέρνηση να πείσει ότι ως το τέλος κράτησε την υπόσχεσή της και δεν αναγνώρισε την ΠΓΔΜ με το όνομα που περιέχει τον όρο Μακεδονία. Δεν μπορούμε να εξαναγκάσουμε την Ελλάδα να μάς αναγνωρίσει με το όνομα «Δημοκρατία τής Μακεδονίας» αν η ίδια δεν το επιθυμεί, ούτε καμμία άλλη χώρα. Εσείς μπορείτε να ονομάσετε την χώρα μας όπως θέλετε».

2001.—Ερωτήσεις βουλευτών στο κοινοβούλιο περί τής εμφανίσεως Τσάμηδων στην αλβανία, μετά τα πρόσφατα επεισόδια στα Τίρανα, το μεγάλο μακελειό στις εκλογές τής αλβανίας, αλλά και όσον αφορά την Ελληνική Ομογένεια τής Βορείου Ηπείρου και την γενική καταπίεση των ανθρώπων μας εκεί.

2002.—Η έκρηξη βόμβας στα χέρια τού Σάββα Ξηρού στο λιμάνι τού Πειραιά, θα οδηγήσει τις διωκτικές αρχές στην 17Ν και θα αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι τής τρομοκρατικής οργάνωσης που η δράση της ξεκίνησε από το 1975. Από την έκρηξη ο Ξηρός τραυματίσθηκε.

2013.—Βατικανό – Αντιπροσωπεία τού Οικουμενικού Πατριαρχείου παραβρίσκεται στην Ρώμη προκειμένου να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Την προηγούμενη ημέρα (28/6) συναντήθηκαν με τον Πάπα.

2015.—Η επιβολή περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων ή βαρβαριστί «Κάπιταλ Κοντρόλς» τής πρώτης φοράς αριστερά, μία ημέρα μετά την αναγγελία διεξαγωγής τού δημοψηφίσματος. Από την 28η Ιουνίου και μετά, η δραστηριότητα των επιχειρήσεων αλλά και τα νοικοκυριά δέχτηκαν έναν ισχυρό κλονισμό (σοκ). Οι Τράπεζες παρέμεινα κλειστές λόγω αναγκαστικής αργίας έως και την επόμενη ημέρα τού δημοψηφίσματος σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Με κατεβασμένα τα ρολά παρέμειναν και τα Μηχανήματα Αυτόματης Αναλήψεως (A.T.M.), έτσι ώστε να προσαρμοσθεί το σύστημά τους και οι αναλήψεις να έχουν όριο 60 ευρώ ανά κάρτα. Η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα προφυλάξεως των υπεραγορών, δημοσίων κτηρίων και Τραπεζών, λόγω τής επιβολής των «κάπιταλ κοντρόλ» και τού επερχομένου δημοψηφίσματος. Αποτέλεσμα αυτής τής επιβολής ήταν να συνεχιστεί με ακόμη χειρότερο ρυθμό η υφεσιακή πορεία στις οικονομικές δραστηριότητες τής χώρας. Στον τομέα τής απασχολήσεως, τον Ιούλιο τού 2015 καταγράφηκε αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων.

2018.—Στις Βρυξέλλες, μετά από σχεδόν δώδεκα ώρες διαπραγματεύσεων, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών-μελών τής Ευρωπαϊκής Ενώσεως εξασφάλισαν την συναίνεση τής Ιταλίας, καταλήγοντας σε συμφωνία όσον αφορά την αντιμετώπιση τού ‘’μεταναστευτικού’’ ζητήματος. Ο πρωθυπουργός τής Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, δήλωσε ότι η Ρώμη θα αποφασίσει αργότερα εάν θα φιλοξενεί κέντρα υποδοχής ‘’προσφύγων και μεταναστών’’ στην δική της επικράτεια. Μεταξύ άλλων, όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα ‘’Deutsche Welle’’, η Ελλάδα και η Ισπανία είναι έτοιμες να δεχθούν πίσω άτομα που εντοπίζονται από τις γερμανικές αρχές στα σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας και τα οποία έχουν καταγραφεί προηγουμένως στην Ελλάδα και την Ισπανία στο σύστημα Eurodac. Τα υπόλοιπα κράτη/μέλη που δέχθηκαν την επαναπροώθηση είναι το Βέλγιο, η Γαλλία, η Δανία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Φινλανδία. Ουγγαρία και Τσεχία διέψευσαν την είδηση ότι συμφώνησαν και αυτές (βλ. & 28/6/2018).

.—Μετά τα αποτελέσματα τής Συνόδου τής Ε.Ε., ο διευθυντής τής ευρωπαϊκής συνοριακής υπηρεσίας (Frontex), Φαμπρίτσε Λετζέριε, εξέφρασε την ικανοποίησή του γιά ‘’το τέλος τής αφέλειας των Ευρωπαίων’’. […] ‘’Γιά καιρό βλέπαμε κυρίως την ανθρωπιστική πλευρά και όχι ότι υπάρχουν εγκληματικές οργανώσεις που πλουτίζουν, εκμεταλλευόμενες την ανθρώπινη εξαθλίωση, θέτοντας σε ηθική ομηρία την Ευρώπη’’.

.—Την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος τής Δημοτικής Κοινότητας Μόριας, Νίκος Τρακέλλης, κήρυξε απεργία πείνας έξω από την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής μη βρίσκοντας καμμία ανταπόκριση από την κυβέρνηση. Όπως ο ίδιος δήλωσε, «[…] από το 2015 ζούμε την συνεχή καταστροφή τού χωριού μας [το οποίο μετατράπηκε σε χώρο όπου στιβάζονται οι εκατοντάδες χιλιάδων παράνομοι αλλοδαποί]. Φτάσαμε σε υποδομές χώρων υγιεινής γιά 800 άτομα να ζουν κάπου 8.000 άτομα. Τα λύματα χύνονται μέσα στους παρακείμενους χείμαρρους και καταλήγουν στην θάλασσα περνώντας μέσα από τις ιδιοκτησίες μας. Σκουπίδια παντού, βρώμα και κουνούπια. Έχει καταστραφεί κάθε έννοια ζωής στο χωριό με υγεία και ασφάλεια. […] Μάς κοροϊδεύουν όλοι, εδώ και στην Ευρώπη. Μάς κοροϊδεύουν. Οι κάτοικοι είναι έτοιμοι να πάρουν το νόμο στα χέρια τους. Προσπαθούμε να συγκρατήσουμε την τοπική κοινωνία, να διατηρήσουμε την όποια κοινωνική συνοχή έχει απομείνει» (βλ. & 28/6 με τις δηλώσεις Τσίπρα)…

.—Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό 24 7, ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς ερωτηθείς σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την αλβανία επανέλαβε ότι δεν τέθηκε ποτέ ‘’τσαμικό ζήτημα’’ ούτε ο ίδιος θα αποδεχόταν μία τέτοια συζήτηση. Ο Νίκος Κοτζιάς επιμένει ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκε μόνο η επιστροφή περιουσιών αλβανών υπηκόων (οι Τσάμηδες είχαν ελληνική υπηκοότητα τότε), οι οποίες βρίσκονταν τις παραμονές τού ελληνοϊταλικού πολέμου στο ελληνικό έδαφος, και χαρακτηρίστηκαν ως «εχθρικές» με τον Α.Ν. 2636/1940. Αυτές τέθηκαν σε καθεστώς μεσεγγύησης έως, θεωρητικά, το τέλος των εχθροπραξιών και το ελληνικό κράτος έκτοτε τις διαχειρίζεται μέσω τής ενοικίασης σε ιδιώτες. Μόλις τελειώσει το εμπόλεμο μεταξύ αλβανίας και Ελλάδος, είπε ο Ν.Κοτζιάς, τότε αυτές οι περιουσίες μπορεί να επιστραφούν.

.—Όπλα, ναρκωτικά και 93.000 ευρώ μαζί με 24 συλλήψεις είναι το αποτέλεσμα τής μεγάλης επιχειρήσεως που πραγματοποιήθηκε από την Ασφάλεια Δυτικής Αττικής στους καταυλισμούς Ρομά τής Αγίας Σωτήρας και τής Αυλίζας Αχαρνών. Στην επιχείρηση συμμετείχαν η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ), οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ) και όλες σχεδόν οι υπηρεσίες τής Γενικής Αστυνομικής Διευθύνσεως Αττικής (ΓΑΔΑ). Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και 2 «βαρόνοι» των ναρκωτικών τής Δυτικής Αττικής με τις ομάδες τους. Η επιχείρηση επεκτάθηκε στις περιοχές Βούλας, Αμαρουσίου, Νίκαιας, Κορωπίου και Πατρών. Το κύκλωμα αποτελείτο από δύο οργανωμένες υποομάδες, με πολύ στενή σχέση μεταξύ τους, με «στρατηγείο» το σπίτι 40χρονης Ρομά στην Αυλίζα. Η δεύτερη υποομάδα είχε ως αρχηγό έναν αλβανό και η δράση της επεκτεινόταν και εκτός Δυτικής Αττικής, τόσο στην περιοχή τής Νίκαιας, όσο και στην περιοχή τού Αμαρουσίου. Εκτός από τα ναρκωτικά βρέθηκαν και διάφορα όπλα, δύο χειροβομβίδες αμυντικού τύπου, τρείς κυνηγητικές καραμπίνες, δύο αεροβόλα, 124 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, επτά Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και τέσσερεις πλαστές σφραγίδες ιατρών.

2019.—Τα αποτελέσματα τής ‘’χρηστής’’ διαχειρίσεως των ελλαδικών κυβερνήσεων και η μόνιμη υπερχρέωση των Ελλήνων ‘’εις τους αιώνας των αιώνων’’. Οικονομικές εφημερίδες δημοσίευσαν τα σχετικά με την πρόσφατη ολοκλήρωση τής υλοποίησης των αποφάσεων γιά την αναδιάρθρωση τού ελληνικού χρέους στην βάση τού Eurogroup τού Ιουνίου τού 2018, η οποία έχει μεταμορφώσει το ελληνικό χρέος σε κάτι ‘’μοναδικό” στον πλανήτη… Έχει επεκτείνει την διάρκειά του γιά το σύνολο των δανείων του από τον ESM και τον EFSF μέχρι το 2070 (!..). Οικονομικές εφημερίδες αναφέρουν ότι «[…] σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η Ελλάδα είναι ο σχεδόν μοναδικός πελάτης τού ESM γιά τόσο μεγάλη διάρκεια, σε σημείο που κανείς να μην μπορεί να προδικάσει ότι ο δανειστής μετά από 50 χρόνια θα αποτελεί την ίδια οντότητα που είναι σήμερα στην Ευρωζώνη […] Μιά πιό προσεκτική ματιά στην ‘’εικόνα” συνθέσεως τού χρέους δείχνει ότι από το 2041 το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να αποπληρώνει ταυτόχρονα το δάνειο τού EFSF και τού ESM μέχρι το 2060, οπότε θα έχει εξοφλήσει το παλιό EFSF και θα εξοφλεί μέχρι και το 2070 τον ESM. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρέπει να επισημανθεί ότι ακόμα και αυτή εικόνα μπορεί να ‘’τεντωθεί” ακόμα περισσότερο, αν το 2032 εκτιμηθεί ότι πρέπει να υπάρξει νέα αναδιάρθρωση τού χρέους αν αυτό αξιολογηθεί ως αναγκαίο για την βιωσιμότητά του…».

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.eistoria.com

Αφήστε μια απάντηση