ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ-01 ΙΟΥΛΙΟΥ

 

1 Ιουλίου

371 π. Χ.—Μάχη στα Λεύκτρα με νίκη των Θηβαίων τού Επαμεινώνδα επί των Σπαρτιατών. Αρχή Θηβαϊκής ηγεμονίας. Ο βασιλέας Κλεόμβροτος, ο γυιός του Κλεώνυμος, οι στρατηγοί Δείνων και Σφοδρίας, καθώς και 1.000 Λακεδαιμόνιοι και 400 Σπαρτιάτες θα πέσουν στο πεδίο τής μάχης. Ως άμεση συνέπεια τής ήττας, η Μεσσηνία θα αποκτήσει την ανεξαρτησία της μετά από τέσσερεις περίπου αιώνες (μία οδυνηρή εδαφική απώλεια γιά την Σπάρτη).

332 π. Χ.—Περίπου στις αρχές Ιουλίου επιτυγχάνεται η άλωση τής πρωτεύουσας τής Φοινίκης, Τύρου, από τον Μέγα Αλέξανδρο. Η επτάμηνη πολιορκία και η άλωση τής Τύρου, εξασφάλισε στον Έλληνα στρατηλάτη την κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά την πανωλεθρία τού Πέρση Βασιλιά στην Ισσό, ο Αλέξανδρος αντί να καταδιώξει τον Δαρείο, επέλεξε να εξασφαλίσει πρώτα την θέση του στην Ασία και στην συνέχεια να επιδιώξει την τελική αναμέτρηση. Γιά να εξασφαλίσει τις επικοινωνίες του, αποφάσισε να καταλάβει τις παράκτιες περιοχές και πόλεις τής Φοινίκης και τής Παλαιστίνης. Με αυτό τον τρόπο θα αποστερούσε από τον περσικό στόλο τις ναυτικές βάσεις τής περιοχής, πετυχαίνοντας την συντριβή του. Επί πλέον θα άνοιγε ο δρόμος γιά την Κύπρο και την Αίγυπτο.

1097.—Στην μάχην τού Δορύλαιου, ο  στρατός τής Ρωμανίας υπό τον Αυτοκράτορα Αλέξιο σε συνεργασία με τους Σταυροφόρους, νίκησε τούς Σελτζούκους τούρκους. Η ήττα τους, εξασφάλισε την ασφαλή διάβαση των Σταυροφόρων μέσα από την Μ. Ασία.

1426.—Ο αιγυπτιακός στόλος αποβιβάζει στρατεύματα στην Κύπρο τα οποία συνεχίζουν τις καταστροφικές επιδρομές

1428.—Ο  στρατός των Θωμά και Κωνσταντίνου Παλαιολόγων ξεκίνησε από την έδρα του τον Μυστρά, με σκοπό την κατάληψη τής βαρωνίας των Πατρών, μέρους τού Πριγκιπάτου τής Αχαΐας. Η βαρωνία των Πατρών ανήκε στην δικαιοδοσία τού Λατίνου αρχιεπισκόπου Μαλατέστα.

1494 (ίσως 1490).—Μιά φοβερή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,2 Ρίχτερ, συνοδευόμενη από θαλάσσιο σεισμικό κύμα, έπληξε σφοδρά την νήσο Κρήτη. Έγινε ημέρα Τρίτη, απόγευμα, προκαλώντας ιδιαίτερες και εκτεταμένες καταστροφές σε όλο το νησί. Στο δε λιμάνι, εξ αιτίας τού σεισμικού κύματος, καταγράφηκαν επίσης πολλές ζημιές τις οποίες υπέστησαν κυρίως τα πλεούμενα.

1570.—Ο τουρκικός στόλος μετά από την άφιξή του στην Κύπρο, επιχειρεί μερικές τοπικές αποβάσεις στην Λεμεσό και σε άλλες κοντινές τοποθεσίες, οι οποίες έφτασαν σε βάθος έως το χωριό Πολεμίδια. Ένα σώμα Ελλήνων Στραντιότι (stradioti) υπό τον αρχηγό τους Πέτρο Ροντάκη, καθώς και τμήμα φρουράς τής Πάφου με τον υποδιοικητή της Βικέντιο Μαλιπιέρο (Vinvenzo Malipiero), προκάλεσε μεγάλες ζημιές στον εχθρό και τον απώθησε πίσω στην θάλασσα.

1571.—(Κατά προσέγγιση η ημερομηνία). Ο τουρκικός στόλος αρχίζει την πολιορκία τής Ζακύνθου. Μετά από εννέα ημέρες λεηλασιών και τρομερών ζημιών, οι Ζακυνθινοί καταφέρνουν να απωθήσουν τους οθωμανούς.

1821.—Ο Ηπειρώτης Διαμαντής, από τους συνεργάτες τού Αλέξανδρου Υψηλάντη, μετά την ήττα τού Δραγατσανίου αμύνεται με ελάχιστους οπαδούς στην Μονή τής Κάτζιας επί διήμερο. Οι τούρκοι κατέλαβαν τελικά την Μονή, φόνευσαν τούς επιζώντες οπαδούς τού Διαμαντή, ενώ τον ίδιο έστειλαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου αποκεφαλίστηκε.

.—Στα Τρίκορφα Αρκαδίας, 22 οπλαρχηγοί αναγνωρίζουν τον Δ. Υψηλάντη ως Αρχιστράτηγο και τού ζητούν να αναλάβει την πολιορκία τής Τριπολιτσάς (Τριπόλεως).

1822.—«Άφιξις Μαχμούτ πασά τής Δράμας (Δράμαλης) και Τοπάλ Αλή πασά εις Θήβας. Φυγή Ελλήνων. Περίκαυσις τής πόλεως.» Κατά την πορεία της προς την Πελοπόννησο με σκοπό την διάλυση τής Επαναστάσεως, η στρατιά τού Δράμαλη φτάνει στην Θήβα και πυρπολεί την πόλη.

1824.—Ο Ελληνικός στόλος συλλαμβάνει και κυριεύει τουρκικά πλοία μπροστά στα Ψαρά. «Εκυριεύθησαν τουρκικά πλοία προ των Ψαρών υπό Σαχτούρη, Χριστοφίλου, Κιοσέ κατά Χουσρέφμπεη.»

1825.— (Αρχές Ιουλίου). Έξω από το Καρπενήσι οι Έλληνες υπό τον Καραϊσκάκη νικούν τούς τούρκους. «Μάχη εν Καρπενησίω και νίκη Ελλήνων, ων αρχηγοί ήσαν οι Καραϊσκάκης, Τζαβέλας, Φωτομάρας, Σαφάκας, Βαλτινοί, Γιολδασαίοι, Μήτσος Κοντογιάννης και Δ.Γ. Γουδέλης.»

1826.—Στο Λιόπεσι Αττικής έγινε μάχη αμφίρροπη μεταξύ Ελλήνων και τούρκων. «Μάχη εν Λιόπεσι χωρίω τού Δήμου Κρωπίας τής Αττικής αμφίρροπος. Αρχηγοί των Ελλήνων παρέστησαν οι Βάσος Μαυροβουνιώτης και Κριεζώτης, των δε τούρκων ο Ομέρ πασάς τής Καρύστου.»

.—«Άφιξις τουρκικού στόλου εις Νεόκαστρον υπό την οδηγίαν τού Καπετανάμπεη Μουχτάρμπεη.»

1828.—(Αρχές Ιουλίου). «Αφίκετο εις Κρήτην ο τοποτηρητής τού Κυβερνήτου, Ρέϊνεκ.» Ο Καποδίστριας έστειλε ως αντιπρόσωπό του στην Κρήτη τον Συνταγματάρχη Ρέϊνεκ ή Ράϊνεκ (Baron Friedrich von Reineck) με την εντολή να σταματήσει κάθε εχθροπραξία. Ο Ρέινεκ αποβιβάστηκε στο Λουτρό, όπου οι Σφακιανοί τον υποδέχτηκαν με τιμές. Μετά από τρείς ημέρες ανέβηκε στο Ασκύφου όπου κάλεσε τούς προκρίτους των Σφακιανών και των Γραμβουσιανών, και στην συγκέντρωση που ακολούθησε τούς ανακοίνωσε την εντολή τού κυβερνήτη να σταματήσουν κάθε εχθροπραξία. Οι πρόκριτοι αρνήθηκαν να εκτελέσουν την εντολή και ανακοίνωσαν ότι συνεχίζουν τον αγώνα κατά των μουσουλμάνων. Η αδυναμία στο να αντιμετωπιστεί η συνεχής άφιξη ενισχύσεων τού εχθρού, ο οποίος με την βοήθεια των Αιγυπτίων είχε αποβιβαστεί στην Κρήτη από το 1822 και 1823, εγκλώβισε τους επαναστάτες στις δυτικές επαρχίες τής νήσου, όπου λαθροβίωσαν έως την οριστική τους συντριβή. Οι διεθνείς Συνθήκες τού 1829, 1830 και 1832, απέκλεισαν την Κρήτη από το νέο Ελληνικό Βασίλειο. Ο Ράινεκ, Πρώσος αξιωματικός και από τους πρώτους Φιλέλληνες που ήλθαν στην Ελλάδα το 1821 και πολέμησαν (συμμετείχε στην οργάνωση τής άμυνας τού Μεσολογγίου υπό τον Μαυροκορδάτο),  νυμφεύθηκε την Ευφροσύνη Μαυροκορδάτου, και απέκτησαν πέντε παιδιά. Την Βιλελμίνη (1831), σύζυγο Αριστείδη Μπαλταζή, τον Αδόλφο (1833), σύζυγο τής Βαρίνκα Παπαργυροπούλου, τον Αλέξανδρο (1834), τον Αριστείδη (1834), σύζυγο τής Σμαράγδας Λαχοβάρυ και τον Κίμωνα (1840), σύζυγο τής Μαρίας Στεφανοπούλου. Το 1828 διορίστηκε επίτροπος (αρχηγός Συμβουλίου της Κρήτης). Μετά από την δολοφονία τού Καποδίστρια, επέστρεψε και ανέλαβε την διοίκηση τής νεοσυσταθήσας Σχολής Ευελπίδων.

.—Αρχίζει η λειτουργία τού «Λόχου Ευελπίδων», με πρώτο Διοικητή τον Κορσικανό Λοχαγό Ρομύλο ντε Σαντέλλι. Ο «Λόχος Ευελπίδων» μετονομάστηκε αργότερα (1834) σε «Στρατιωτικήν Σχολήν Ευελπίδων». Το διάταγμα τής επίσημης ιδρύσεως υπεγράφη στις 21 Δεκεμβρίου 1828. “Άρχεσθαι μαθών άρχειν επιστήσει”. Από τον Ιούλιο τού 1828 με διαταγή τού Κυβερνήτη Καποδίστρια, άρχισε να λειτουργεί στο Ναύπλιο ο «Λόχος Ευελπίδων», έχοντας ως αποστολή την παροχή τής αναγκαίας στρατιωτικής αγωγής και επαγγελματικής καταρτίσεως στα μελλοντικά στελέχη τού στρατού. Στην πορεία λόγω τής ακαταλληλότητας τού πρώτου Διοικητή,  Ρομύλιο ντε Σαντέλλι, αποφασίστηκε η διάλυσή του και η ανασυγκρότηση σε νέες βάσεις υπό την διεύθυνση τού Λοχαγού Πυροβολικού Πωζιέ, με το όνομα πλέον «Κεντρικόν Πολεμικόν Σχολείον». Μετά την δολοφονία τού Καποδίστρια και την παραίτηση τού Πωζιέ, την θέση ανέλαβε ο Συνταγματάρχης Ράινεκ.

1834.—Μεγάλη επίθεση των εξεγερμένων Μανιατών κατά τού Στρατού και τής Χωροφυλακής, στην οποία οι πρώτοι υπέστησαν ήττα. Δύο λόχοι καταδίωξαν με ξιφολόγχες τους οπισθοχωρούντες, μέχρι τα χωριά Καρυκογιάννικα και Καινούρια Χώρα, τα οποία έκαψαν και έλαβαν 20 αιχμαλώτους (βλ. και 11/6ου).

1842.—Δημοσιεύεται ο πρώτος ισολογισμός τής Εθνικής Τράπεζας. Εκδίδεται το πρώτο Οργανόγραμμα τής Τράπεζας που φέρει τον τίτλο «Έκθεσις τής εις τα διάφορα τμήματα διαιρέσεως τής Υπηρεσίας.»

1863.—Οι Μεγάλες Δυνάμεις υπογράφουν στην Δανία Συνθήκη, όπου επικυρώνουν την εκλογή τού Βασιλέα Γεώργιου  Α΄ανανεώνοντας τις εγγυήσεις προς την χώρα μας.

1871.—Η εφημερίδα «Αιών» (φ.2692/1-7-1871) αναφέρει την εκδημία τού δάσκαλου τού Γένους Σεραφείμ Ιππομάχη, από την Γαλάτιστα τής Χαλκιδικής. Στον μεγάλο δάσκαλο ανατέθηκε η διεύθυνση τής ελληνικής σχολής Άργους το 1836, όπου και εξέδωσε το βιβλίο του, «Επιτομή Ελληνικής Γραμματικής, διά τους πρωτοπείρους τής ελληνικής σχολής τού Άργους παίδας», το έτος 1837. Στην συνέχεια χρημάτισε σχολάρχης τού ελληνικού σχολείου Πειραιά έως και το 1850, έτος ιδρύσεως τού γυμνασίου Λαμίας στο οποίο υπήρξε ο πρώτος Σχολάρχης. Το έτος 1867, τού απονεμήθηκε ο Σταυρός τού Σωτήρος «διά την πολυετή και χρήσιμον εις την ελληνικήν νεολαίαν διδασκαλίαν του».

1880.—Ολοκληρώνεται στο Βερολίνο Διάσκεψη μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων, οι οποίες προσκάλεσαν Ελλάδα και τουρκία. Αφορούσε την άρνηση τής τουρκίας να εφαρμόσει τα νενομισμένα τής Συνθήκης στο Βερολίνο το 1878. Η Διάσκεψη άρχισε στις 13 Ιουνίου.

1882.—Με τον Νόμο ΑΛΒ΄ και την σύμφωνη γνώμη Βασιλέα και Τρικούπη, συστήνεται η Σχολή Υπαξιωματικών κοντά στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο στην οδό Κηφισίας.

1899.—Σαν σήμερα, στην Αθήνα, γεννήθηκε ο νομικός, ακαδημαϊκός και πρώτος πρόεδρος τής Ελληνικής Δημοκρατίας στην μεταπολίτευση (1975-1980) Κωνσταντίνος Τσάτσος. Απεβίωσε στις 8 Οκτωβρίου τού 1987.

1903.—Συνεχίζονται τα συλλαλητήρια των σταφιδοπαραγωγών. Μεγάλο συλλαλητήριο στην Αμαλιάδα και απόπειρα κατά τού σιδηροδρόμου.

1904.—(βλ.και 14/5) Πραγματοποιείται στο Σεν Λούις των Η.Π.Α., η τελετή ενάρξεως των 3ων Ολυμπιακών Αγώνων, παράλληλα με τις εκδηλώσεις τής Διεθνούς Εκθέσεως. Και εδώ, όπως και στο Παρίσι το 1900, οι αγώνες είχαν παταγώδη αποτυχία, επαναλαμβάνοντας τα ίδια λάθη. Έλαβαν μέρος 650 αθλητές (644 άνδρες και 6 γυναίκες) από 15 χώρες. Η Ελλάδα μπόρεσε να στείλει με πάρα πολλές δυσκολίες δύο αθλητές, αλλά γνώρισε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στον θεσμό. Ο Περικλής Κακούσης πήρε το χρυσό μετάλλιο στην Άρση Βαρών, επιτυγχάνοντας Ολυμπιακή και παγκόσμια επίδοση και ο Νικόλαος Γεωργαντάς χάλκινο μετάλλιο στην δισκοβολία. Συμμετείχαν και 13 Έλληνες ομογενείς των Η.Π.Α., με μεγαλύτερη διάκριση την 5η θέση που κατέβαλε ο Δημήτριος Βελούδης στον Μαραθώνιο. Συνέβη και το ευτράπελο με τον «αθλητή» Μαραθωνίου, Fred Lorz, ο οποίος κάλυψε ένα μεγάλο μέρος τής διαδρομής μέσα σε αυτοκίνητο… από το οποίο βγήκε λίγο πριν τον τερματισμό. Οι αγώνες έληξαν στις 23 Νοεμβρίου.

1905.—Οι αιμοχαρείς βούργαροι, σφάζουν τους Έλληνες Αθανάσιο Θάνου και Γεώργιο Γκρουδιά, μέσα στα χωράφια τους. Οι βούργαροι συνεχίζουν την τρομοκρατία στην Μακεδονία με ανηλεείς σφαγές αμάχων.

1906.—«Τὴν 1ην Ἰουλίου τοῦ 1906 ξεκίνησε ἡ καταστροφὴ τῆς Βάρνας (ἀρχαία Ὀδησσός) ἀπὸ τοὺς βούργαρους. Ὁ πολυπληθὴς ἑλληνικὸς πληθυσμὸς της ἐξοντώθη ὁλοσχερῶς μὲ τοὺς βανδαλισμούς, τὶς θηριωδεῖες καὶ τὶς φρικαλεότητες τῶν βούργαρων».

1913.—Ο Στρατός μας απελευθερώνει την Αλιστράτη.

.—Αναμνηστική πλακέτα στον Σιδηροδρομικό Σταθμό τής Βυρώνειας (Δ. Σιντικής Ν. Σερρών) γράφει: «Δευτέρα 1η Ιουλίου 1913, Βούλγαροι κατατροπωθέντες εζήτησαν ανακωχήν. Ενταύθα στρατηγείον συνηργάσθησαν επί όρων αυτής ο στρατηλάτης Βασιλεύς Κωνσταντίνος και ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος.»

.—Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Δράμα. 

.—Η Ελληνικές V και II Μεραρχίες επιτίθενται εναντίον των βουλγαρικών φαλαγγών πλησίον τού Νευροκοπίου. Οι Ελληνικές Μεραρχίες συνεχίζουν τις σκληρές και πεισματώδεις μάχες εναντίον των βουλγάρων.

.—Τμήματα τής εβδόμης μεραρχίας τού Στρατού μας, αρχίζουν να αναπτύσσονται στην περιοχή τού Γράμμου.

.—(ν.ημ.) Ελλάδα και Σερβία κηρύσσουν τον πόλεμο στην βουργαρία.

1914.—Ὁ καπετὰν Παναγιώτης Παπατζανετέας τοῦ Μακεδονικοῦ ἀγῶνα, τραυματίζεται στὴν ἐπιχείρηση γιὰ τὴν κατάληψη τοῦ χωριοῦ Καλαρίτι τῆς Β. Ἠπείρου. Ἀπὸ τοὺς πρώτους ποὺ ἔσπευσαν στὸ κάλεσμα τῶν Ἠπειρωτῶν ἀδελφῶν μας, ἦταν καὶ ὁ Μανιάτης λοχαγὸς Παναγιώτης Παπατζανετέας, γιὰ τὸν ὁποῖο ὁ στρατηγὸς Ἑξαδάκτυλος ἔγραψε ἐπιγραμματικά, ὅτι, «ἐπέδειξε γενναιότητα μέχρις ἀναισθησίας». Ὡς ὑπαρχηγὸς ὑπὸ τὸν Σπυρομήλιο στὴν Χιμάρα, διευθύνοντας τὸ ἀριστερὸ τῆς παρατάξεως, τραυματίστηκε, ἀλλὰ κατέλαβε τὸ χωριὸ Καλαρίτι τὴν 1 Ἰουλίου 1914. Ὁ Σπυρομήλιος μὲ λιτὸ λόγο περιέγραψε τὴν προσφορά του, λέγοντας, «ἡ πατρὶς δὲν θὰ δυνηθῇ ποτὲ νὰ ἀνταμείψῃ τὸν Παπατζανετέαν».

.—Διωγμοί των Ποντίων από τους τούρκους. Οι σφαγές είναι τεράστιες.  

1914.—Οι Μεγάλες Δυνάμεις ανακοινώνουν στην Ελληνική κυβέρνηση την υπογραφή τού Πρωτοκόλλου τής Κέρκυρας (βλ. 17/5ου), μεταξύ αυτών και τού Προέδρου τής Αυτόνομης (Βορείου) Ηπείρου, Γ. X. Ζωγράφου. Με αυτό αναγνωρίζεται η Ελληνικότητα τής Βορείου Ηπείρου, εξασφαλίζεται ειδική διοικητική οργάνωση των Επαρχιών Κορυτσάς και Αργυροκάστρου, η θρησκευτική και γλωσσική ελευθερία με επίσημη γλώσσα την Ελληνική, αλλά και η οργάνωση σώματος Χωροφυλακής. Πολύ σύντομα θα ανατραπούν όλα, ενώ οι φερόμενοι ως «Σύμμαχοι» θα παραχωρήσουν εκ νέου την Βόρειο Ήπειρο στα νύχια των αλβανών.

1919.—Στο Μέτωπο τής Μ. Ασίας γίνεται δράση περιπόλων.

.—Μετά τις σφαγές τού Αϊδινίου και παρά την ανακατάληψη τής πόλεως, ο Ελευθέριος Βενιζέλος εκφράζει την ανησυχία του γιά την κατάσταση στην Μικρά Ασία.

1920.—Το σύνολο τού Ελληνικού Στρατού οχυρώνει τις θέσεις του στην Μ. Ασία.

1921.—Οι Ελληνικές δυνάμεις τής Μ. Ασίας συνεχίζουν τις μάχες και καταλαμβάνουν το Καραμπουγιουκλού Νταγ φθάνοντας μπροστά στην Κιουτάχεια. Είσοδος των στρατευμάτων στο Αφιόν Καραχισάρ· στο Μέτωπο Α΄ Σώματος έγινε η κατάληψη τού Καραμπουγιού Νταγ και Κουνκλού Νταγ.

1922.—Στην Μ. Ασία η Ελληνική Στρατιά καταδιώκει τουρκικά αποσπάσματα.

.—Στην Σόφια συνέρχεται το Συνέδριο τής ΒΚΟ. Ο βούργαρος Κολλάρωφ θέτει πάλι το ζήτημα τής «αυτονομήσεως τής Μακεδονίας», όπως και στο 3ο Συνέδριο τής Γ΄ Διεθνούς. Η λήξη τού Α΄Π.Π. βρήκε την ΕΜΕΟ να ζητά από το Συνέδριο τής Ειρήνης, την ενσωμάτωση τής Μακεδονίας στην βουργαρία. Όμως η αρνητική θέση των Μεγάλων Δυνάμεων έναντι τού σχετικού αιτήματος, ανάγκασαν και πάλι την ΕΜΕΟ να επιστρέψει στην αρχική διεκδίκηση τής «μακεδονικής αυτονομίας» και να αμβλύνει τούς δεσμούς της με το βουργάρικο κράτος. Ο Αλεξανδρώφ σημείωνε σε κάποιο γράμμα του: “Όλοι θεωρούμε την αυτονομία ή καλύτερα την δημιουργία ανεξάρτητης Μακεδονίας ως το μικρότερο κακό, αφού είναι αδύνατο να ενωθούμε τώραο βουργάρικος πληθυσμός τής μακεδονίας,ζητά την ένωση με την βουργαρία αν αυτό είναι δυνατό”.

1923.—Απεβίωσε ο Κερκυραίος πεζογράφος μας Κωνσταντίνος Θεοτόκης. «….Στον χώρο τής πρωτότυπης λογοτεχνικής δημιουργίας ο Θεοτόκης ασχολήθηκε κυρίως με την πεζογραφία. Ξεκίνησε γράφοντας διηγήματα (κυρίως κατά την περίοδο 1898-1910) με επιρροές από τον γερμανικό ιδεαλισμό και την σκέψη τού Νίτσε καθώς και θέματα μυθολογικά μεσαιωνικά…. Στον χώρο τής ποιήσεως έγραψε 32 σονέτα με ερωτική κυρίως θεματολογία. Άξιες λόγου είναι επίσης οι φιλολογικές του μελέτες και οι εξαιρετικά φροντισμένες μεταφράσεις σημαντικών έργων τής παλαιότερης και σύγχρονής του παγκόσμιας λογοτεχνίας (ο Θεοτόκης μιλούσε δέκα γλώσσες).

1927.—Αρχίζει η λειτουργία τής Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας, η οποία δημιουργήθηκε με απόσπαση τού κλάδου κτηματικής πίστεως τής Εθνικής, κατόπιν ειδικής μελέτης που πραγματοποίησαν οι Α. Διομήδης, Ι. Δροσόπουλος και Π. Θηβαίος. Η Ε.Τ.Ε. συνέβαλε με 19.530.000 δραχμές, που αντιστοιχούσαν σε 19.530 μετοχές. Πρώτος διοικητής της ανέλαβε ο πρώην συνδιοικητής τής Εθνικής Τράπεζας, Ιωάννης Δροσόπουλος.

.—Το πρώτο γήπεδο τής ποδοσφαιρικής ομάδας τής Δόξας Δράμας είναι γεγονός.Το γήπεδο διέθετε ξύλινες κερκίδες στην δυτική πλευρά του και μαζί με εκείνο τού Παναθηναϊκού ήταν τα πρώτα στην Ελλάδα που, εν μέρει, ήταν σκεπασμένα. Αργότερα κατόπιν δωρεάς εκτάσεως γης από την οικογένεια Δουμπέσα, και με την συμβολή τότε τού διοικητή τής VII Μεραρχίας, στρατηγού Μιλτιάδη Κοιμίση, το ιστορικό σωματείο τής Μακεδονίας απέκτησε το δικό του γήπεδο. Η ίδρυση τής ομάδας ανάγεται στο Φθινόπωρο τού 1918, μετά την απελευθέρωση από τους αιμοσταγείς βούργαρους. Αρχικά, κι’ ενώ το σήμα τής ομάδας ήταν το τριφύλλι, στην πορεία αντικαταστάθηκε από τον μαύρο αετό και οι φανέλες είναι ριγωτές μαυρόασπρες (οι μαύρες ρίγες τιμούν εκείνους τους ποδοσφαιριστές τής Δόξας οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια τού ελληνοβουλγαρικού πολέμου).

.—Μεγάλος σεισμός έπληξε την Λακωνία, τού οποίου το μέγεθος έφθασε τα 7,1 τής κλίμακας Ρίχτερ. Δέκα μόλις μήνες μετά τον προηγούμενο σεισμό, ο οποίος συνέβη στις 30 Αυγούστου τού 1926, έρχεται ένας δεύτερος με μικρότερο εστιακό βάθος από εκείνον, ο οποίος ρήμαξε τον τόπο. Εκτός από τα κτήρια τα οποία κατέρρευσαν, εκατοντάδες ήταν τα σπίτια τα οποία κρίθηκαν πλήρως ακατάλληλα, με τις περισσότερες ζημιές να έχει υποστεί το Οίτυλο. Ο σεισμός έγινε αισθητός από την Κέρκυρα μέχρι και την Κρήτη.

1933.—Οι Αρχές έχοντας πληροφορίες γιά πραξικόπημα στην Θεσσαλονίκη κατά τής κυβερνήσεως, προβαίνουν σε συλλήψεις. Μεταξύ άλλων συνελήφθη και ο απόστρατος συνταγματάρχης Ναπολέων Ζέρβας ως εμπλεκόμενος στο κίνημα. Πιθανότατα να επρόκειτο γιά προεκλογικό τέχνασμα τού Ελευθέριου Βενιζέλου, ένεκα των εκλογών τής επομένης.

1935.—Η Ε΄ Εθνοσυνέλευση αρχίζει πανηγυρικά τις εργασίες της στην νέα της αίθουσα.

1940.—Ἡ πόλη τῆς Δράμας τιμᾶ τὴν μνήμη τοῦ ἐθνομάρτυρα μακεδονομάχου, Παύλου Μελᾶ, μὲ ἕνα μαρμάρινο ἄγαλμα ποὺ φιλοτέχνησε ὁ γλύπτης Γεώργιος Δημητριάδης. Τὸ ἄγαλμα στήθηκε τὴν 1η Ἰουλίου τοῦ 1940, ἀλλὰ διαμελίστηκε, σκορπίστηκε καὶ θάφτηκε ἀπὸ τὴν βουργαρικὴ μανία τὸν Μάρτιο τοῦ 1942.

1943.—Το βράδυ τής 1ης Ιουλίου, ένα μεταγωγικό αεροπλάνο τής Βασιλικής Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) απογειώθηκε από την Ντέρνα με προορισμό την Ελλάδα. Ανάμεσα στους άνδρες, βρισκόταν η μοναδική γυναίκα αλεξιπτωτίστρια σε όλη την διάρκεια του Β΄Π.Π. Η θαρραλέα Πόντια, Σόνια Σοφία Στεφανίδου, ήταν έτοιμη, μετά από σκληρή εκπαίδευση γιά την αποστολή που τής είχε ανατεθεί. Σκοπός ήταν η συλλογή πληροφοριών σχετικά με τα στρατεύματα κατοχής και η διαβίβασή τους στην Μέση Ανατολή. Γιά την προσφορά της, τής απονεμήθηκε το Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων και το Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας, ανώτατο πολεμικό μετάλλιο, το οποίο σπανιότατα απενέμετο σε γυναίκες γιά ηρωικές πράξεις στο Πεδίο τής Μάχης.

.—Τὸ ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, στὴν περιοχὴν Φιλιατῶν ἐπιτίθεται ἐναντίον τῶν Ἐθνικῶν Ὁμάδων Ἑλλήνων Ἀνταρτῶν (Ὑπαρχηγεῖον Φιλιατῶν), γιὰ νὰ διακόψῃ τὴν ἐπαφή τοῦ Στρατηγοῦ Ζέρβα καὶ τῆς Μ.Α.Β.Η. (Μέτωπο Ἀπελευθερώσεως Βορείου Ηπείρου) καὶ νὰ ἐξαναγκάσῃ τοὺς Βορειοηπειρῶτες νὰ προσχωρήσουν στὴν ἀλβανική τσέτα μὲ τὴν ὁποία συνεργαζόταν στενά.

.—Ο πατήρ Απόστολος Παπανικολάου, εκτελείται από τους Γερμανούς κατακτητές  μέσα στις φυλακές Θεσσαλονίκης. Ο πατήρ Απόστολος υπαγόταν στην Μητρόπολη Καστοριάς.

1944.—Ο Ιερός Λόχος πραγματοποιεί καταδρομή στην Κάλυμνο. Φονεύσαμε 9 και τραυματίσαμε 10. Οι απώλειες από πλευράς μας ήταν 1 Βρετανός νεκρός, 2 επίσης Βρετανοί τραυματίες και 2 (ο ένας ήταν Αμερικανός νοσοκόμος) αιχμάλωτοι.

.—Ο Φρίντριχ Γουιέλμος Μίλλερ, ο επονομαζόμενος ως ‘’δήμιος τής Κρήτης’’, αναλαμβάνει την θέση τού διοικητή στο μαρτυρικό νησί.

.—Αρχίζει η Συνδιάσκεψη τού Μπρέτον Γούντς (Bretton Woods), στην οποία συμμετέχει η Ελλάδα με άλλες 43 χώρες. Αποφασίζονται η δομή τής παγκόσμιας μεταπολεμικής οικονομίας και η ίδρυση τού Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τής Παγκόσμιας Τράπεζας.

.—Ο π. Αθανάσιος Παπαδόπουλος μπορεί να ξέφυγε από τους βούργαρους, αλλά δεν γλύτωσε από τούς κομμουνιστές οι οποίοι τον δολοφόνησαν.

.—Ίσως η πιό φιλόδοξη επιχείρηση τού ΕΛΑΣ. Κομμουνιστές με συνολική δύναμη που ίσως έφθανε τούς 1.700, κτυπούν την γερμανική φρουρά τής Άμφισσας. Οι μάχες διήρκεσαν περίπου 15 ώρες την 1η και την 2α τού μήνα, ενώ οι απώλειες και από τις δυό μεριές ήταν μεγάλες. Δυστυχώς, τα αντίποινα εναντίον αθώων θα ξεκινήσουν την επόμενη ημέρα.

1946.—Δυνάμεις τής Χωροφυλακής καταφέρνουν να αποκρούσουν και να απωθήσουν κομμουνιστές που κατήλθαν από το Βέρμιο με σκοπό να λεηλατήσουν την πόλη τής Νάουσας.

1947.—Η χώρα μας λαμβάνει το πρώτο μέρος βοήθειας από τις Η.Π.Α., στα πλαίσια τού Σχεδίου Μάρσαλ και τού Δόγματος Τρούμαν. Ήμασταν η μόνη χώρα η οποία έλαβε συνολικά βοήθεια ύψους 5 δισ. δολάρια, μέχρι και το 1960, το οποίο όμως χαρίστηκε σχεδόν στο σύνολό του.

1948.Οι κομμουνιστές επιτέθηκαν στην φρουρά των Λεχαινών και, θέλοντας να αποκλείσουν την επέμβαση των Τεθωρακισμένων, τοποθέτησαν νάρκες και οργάνωσαν ενέδρες. Οι Ουλαμοί των πόλεων Αμαλιάδας, Πύργου και Αιγίου και η Ομάδα Διοικήσεως των Πατρών, συνέκλιναν προς το πεδίο τής μάχης όπου τελικά υπερίσχυσαν και η περιοχή σώθηκε.

1951.—Καταπλέει στον Φαληρικό όρμο το πρώην ιταλικό καταδρομικό “Ευγένιος τής Σαβοΐας”, το οποίο παραχωρήθηκε από τους Ιταλούς γιά να αντικαταστήσει το “Έλλη” που τορπιλίστηκε το 1940 έξω από το λιμάνι τής Τήνου· το καταδρομικό  μετονομάζεται σε “Έλλη”.

.—Ημερομηνία θανάτου γιά τον συγγραφέα και περίφημο μουσουργό,  Δημήτριο Ρόδιο.

.—Κατόπιν άρσης στηρίξεως τού Γεώργιου Παπανδρέου προς την κυβέρνηση Σοφ. Βενιζέλου, ο τελευταίος θα οδηγηθεί σε παραίτηση την οποία υποβάλει την επόμενη ημέρα.

1953.—Εγκαινιάζεται το ιδιόκτητο πλέον γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας Δόξα Δράμας με τον αγώνα Δόξα Δράμας- ΠΑΟ (2-2).

1959.—Αρχίζει η εφαρμογή των νέων μέτρων και σταθμών. Αντί τού πήχεως ορίστηκε το μέτρο και αντί τής οκάς το κιλό. Με το Ν.Δ. 3957, καταργήθηκε η οκά και αντικαταστάθηκε με το χιλιόγραμμο ή κιλό, που ανήκει στο δεκαδικό σύστημα μέτρων και σταθμών και είχε καθιερωθεί στα περισσότερα κράτη.

1963.—Ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγοράζει την νησίδα Σκορπιός.

1964.—Η τουρκία καταργεί την διδασκαλία τής ελληνικής γλώσσας  στην Ίμβρο και την Τενέδο, παρά τα όσα προβλέπει η Συνθήκη τής Λωζάννης. Γενοκτονίας συνέχεια (βλ. και 30/6).

1974.—Η Κυπριακή κυβέρνηση αποφασίζει την μείωση τής στρατιωτικής θητείας από 24 σε 14 μήνες, με εφαρμογή την 20η τού ιδίου μήνα. Το τί ακολούθησε την συγκεκριμένη περίοδο είναι γνωστό.

1975.—Τίθεται σε ισχύ η Προσωρινή Συμφωνία Συνδέσεως τής Ελλάδος με την Ε.Ο.Κ.

1981.—Σταδιακή έναρξη λειτουργίας των εγκαταστάσεων παραγωγής πετρελαίου τού «ΠΡΙΝΟΥ».  Στο τέλος τού μήνα, όλες οι εγκαταστάσεις (θαλάσσιες και χερσαίες) βρίσκονται σε λειτουργία.

1983.—Η χώρα μας αναλαμβάνει την προεδρία τής Ε.Ο.Κ. Η θητεία θα διαρκέσει έως την 31 Δεκεμβρίου τής ίδιας χρονιάς.

1985.—Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στον χώρο σταθμεύσεως τού ξενοδοχείου «Απόλλων Παλλάς», στο Καβούρι, κατέστρεψε τέσσερα αυτοκίνητα από τα οποία τα τρία ανήκαν σε στρατιωτικούς των Η.Π.Α. Επρόκειτο γιά κτύπημα τής τρομοκρατικής οργανώσεως ΕΛΑ.

1986.—Βόμβα εξερράγη στο ΥΠΕΧΩΔΕ στην οδό Πανόρμου στους Αμπελόκηπους, ενώ μία δεύτερη σε κτήριο του ίδιου υπουργείου, στην οδό Ριανκούρ 7, ευτυχώς δεν εξερράγη. Ήταν κτύπημα από την τρομοκρατική οργάνωση ΕΛΑ.

1989.—Σχηματίζεται κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ. και Συνασπισμού τής Αριστεράς και τής Προόδου, με πρωθυπουργό τον προερχόμενο από τη Ν.Δ., Τζαννή Τζαννετάκη.

1990.—Η Βρετανία τάσσεται υπέρ τής μειώσεως των στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο (γιά οικονομικούς και όχι ανθρωπιστικούς λόγους).

.—Οι μεγάλες μάσες των συγκατανευσιφάγων και η μεγάλη έξοδος των δημοσίων υπαλλήλων γιά συνταξιοδότηση. Πενταπλασιάστηκαν στα περισσότερα υπουργεία οι αιτήσεις γιά πρόωρη συνταξιοδότηση σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα τού 1998. Εν αντιθέσει με τις αιτήσεις συνταξιοδοτήσεως τού ιδιωτικού τομέα στο τότε Ι.Κ.Α. Αποτέλεσμα τής μεγάλης εξόδου είναι να δημιουργηθεί σοβαρότατο πρόβλημα με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία…

.—Η διοίκηση τής ΟΛΜΕ (εκπερδευτικοί) αποφάσισε να προτείνει την συνέχιση τής απεργίας δηλώνοντας ότι θα την περιφρουρήσει δυναμικά…

.—Περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια δραχμές απέσπασε σπείρα από υποκαταστήματα τής Εθνικής Τράπεζας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, χρησιμοποιώντας πλαστά διαβατήρια.

1993.—Λόγω διαφορών που είχαν ανακύψει στην Διακρατική Συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδος γιά το φυσικό αέριο, σαν σήμερα συνομολογήθηκαν τα κάτωθι μεταξύ των κυβερνήσεων (ως Προσάρτημα στην από 7 Οκτωβρίου 1987 Διακρατική Συμφωνία): Α) Μετατόπιση τού έτους ενάρξεως παραλαβών φυσικού αερίου από το 1992 στο 1995. Β) Μετατόπιση τού χρόνου ενάρξεως ισχύος τής ρήτρας Take or pay από την 1/7/1995 στην 1/7/1997.

1995.—10 βουλευτές και 13 πολιτευτές τής Ν.Δ. παραβρίσκονται, μεταξύ άλλων, στον γάμο τού γυιού τού Κωνσταντίνου Β’, Παύλου, με την Αμερικανοεβραία Μαρί Σαντάλ Μίλερ, που τελέστηκε στον καθεδρικό ναό τής Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο.

.—Σε δύο φορές ισόβια γιά την υπόθεση των σατανιστών καταδικάζονται οι Ασημάκης Κατσούλας και Μάνος Δημητροκάλης. Σε κάθειρξη 18 ετών καταδικάζεται η Δήμητρα Μαργέτη.

1997.—Στην τουρκία, ο γενικός εισαγγελέας ζητά την διεξαγωγή έρευνας γιά τις καταγγελίες περί χρηματισμού τής Τανσού Τσιλέρ από το εξωτερικό, με σκοπό να βλάψει τα εθνικά συμφέροντα. (Στο μεταξύ, όταν οι Καναδικές αρχές συνέλαβαν έναν μεγαλέμπορο ναρκωτικών την ώρα που χρησιμοποιούσε δημόσιο τηλέφωνο, το νούμερο που ήταν σχηματισμένο ανήκε στην πρώην πρωθυπουργό τής τουρκίας).

2001.—Δείτε τί είπε και κανενός το αυτί δεν ίδρωσε!.. «Το τσάμικο ζήτημα υπάρχει. Εμείς είμαστε 300.000 εδώ στην αλβανία, στην Ευρώπη και τα εδάφη μας είναι σε μία χώρα μέλος τής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς θα επιστρέψουμε οπωσδήποτε…» Το προηγούμενο, ήταν δήλωση τού Μπεντρί Μιστάρι, πρόεδρου τής οργανώσεως «Η Τσαμουριά» στα Τίρανα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα εκπροσώπου τού Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σε τηλεοπτικό μάλιστα κανάλι και δημοσίως (…)

2002.—Οι απότομες βροχές σε συνδυασμό με τις ισχυρές χαλαζοπτώσεις, έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση ζημιών στον Νομό Δράμας αλλά και τον θάνατο ενός ανθρώπου στον Νομό Κιλκίς, από πτώση κεραυνού.

2011.—Έρχεται στην Βουλή ο νόμος 3986/2011 προκειμένου να ψηφιστούν τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής τού Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015, ο λεγόμενος εφαρμοστικός νόμος. Ψηφίστηκε με 154 ψήφους από το Πα.Σο.Κ, συν μία ψήφο από την Έλσα Παπαδημητρίου. Ενώ τα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών μαίνονταν στους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα, εντός Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωνε: «[…] ζούμε βαριές και δύσκολες στιγμές […] ενώπιον των οριακών διλημμάτων, οφείλουμε να σηκώσουμε το βάρος, αλλιώς θα βρεθούμε αντιμέτωποι με οριακές επιπτώσεις, και τότε θα είναι αργά». Η Έλσα Παπαδημητρίου, κατά την τοποθέτησή της στην Βουλή τόνισε ότι: «[…] το όχι δεν μπορεί να συνοδεύεται από το ναι μεν αλλά, το παρών είναι πράξη Πόντιου Πιλάτου και το όχι υπό όρους, δεν αφορά την δική μου λογική. Ναι λοιπόν και εύχομαι να μην με απογοητεύσετε κύριοι τής κυβέρνησης».

2012.«Καίγομαι γιά τον Χριστό μου πουλόπο μ’. Έτσι να γίνετε κι εσείς». Αυτή ήταν μία από τις φράσεις που έλεγε η Οσία Σοφία η Ποντία, η εν Κλεισούρα ασκήσασα, τής οποίας η αγιοποίηση έγινε σαν σήμερα στην Καστοριά από τον ίδιο τον Πατριάρχη. Την προηγούμενη φράση, την είπε η Αγία όταν απορημένοι προσκυνητές την είδαν καταχείμωνο να ρίχνει παγωμένο νερό στον λαιμό και τα χέρια της. Επίσης, δεν ήταν λίγοι αυτοί που την είδαν να μεγαλώνει με τα χέρια της μία «άγρια» αρκούδα, την οποία τάιζε ψωμί με τα χέρια λέγοντάς της : «Έλα, Ρούσα μ’, έλα να τρώεις ψωμόπον». Ατελείωτες είναι οι ιστορίες και τα ανεξήγητα με την γιαγιά Σοφία από τον Πόντο, πολλοί όμως είναι και όσοι ωφελήθηκαν ποικιλοτρόπως από αυτήν. Στα ανύπανδρα κορίτσια τα οποία τύχαινε να παραστρατήσουν, φερόταν καλύτερα και από μάνα. Τα νουθετούσε λέγοντας «Η Παναΐα ’κι θα χάν’ σας», ενώ φρόντιζε τόσο γιά την αποκατάσταση όσο και γιά την προίκα τους ακόμη.  Η Εκκλησία την ενέταξε το 2011 στις αγιολογικές δέλτους της. Η Αγία Σοφία, εκοιμήθη στις 6 Μαΐου τού 1974.

2015.—Ο Μάσσιμο Ντ’ Αλέμα, σοσιαλοδημοκράτης (με κομμουνιστικές ρίζες) πρώην Πρωθυπουργός τής Ιταλίας, Πρόεδρος τού Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Προοδευτικών Μελετών, σε τηλεοπτική συνέντευξη, εξήγησε το τρόπο με τον οποίο τα 220 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 250 δισ. ευρώ τής ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα, κατέληξαν απευθείας στις γερμανικές, γαλλικές και σε μικρότερο ποσοστό στις ιταλικές τράπεζες.

2019.—Η Υποδιεύθυνση Διώξεως Ναρκωτικών Ασφαλείας Αττικής, εξάρθρωσε σπείρα διεθνικού χαρακτήρα, η οποία δραστηριοποιείτο στην εισαγωγή από την τουρκία, αποθήκευση και περαιτέρω διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης στην Ελλάδα, καθώς και διαμετακόμιση σε Ευρωπαϊκές χώρες. Κατασχέθηκαν 83 κιλά ηρωίνης, η αξία τής οποίας στην παράνομη αγορά, υπερβαίνει, σύμφωνα με την Αστυνομία, το ποσόν τού 1.650.000 ευρώ. Σε ειδική αστυνομική επιχείρηση που οργανώθηκε στα Πατήσια, με την συνδρομή και τής Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.) τής ΕΛΑΣ, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, ηλικίας 47 και 49 ετών, μέλη τού κυκλώματος.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.eistoria.com

Αφήστε μια απάντηση