ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 25 ΙΟΥΛΙΟΥ

,

,

25 Ιουλίου

,

325.—Λήγουν οι εργασίες τής Α΄ Οικουμενικής Συνόδου στην Νίκαια τής Βιθυνίας. Η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος καταδίκασε τον Άρειο και τον Αρειανισμό. Διατύπωσε τους πρώτους όρους ορθού Χριστιανικού δόγματος και ιδιαίτερα τα περί τού δευτέρου Προσώπου τής Αγίας Τριάδος, τον Ιησού Χριστό «ως ομοούσιον τω Θεώ Πατρί». Συνέταξε τα πρώτα επτά άρθρα τού Συμβόλου τής Πίστεως («Πιστεύω») και καθιέρωσε την μέθοδο υπολογισμού τού Πάσχα.

1054.—Οριστικό σχίσμα μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Εκκλησίας.

1261.—Πενήντα στρατιώτες τής αυτοκρατορίας τής Νίκαιας, εισήλθαν μέσω υπόγειας διόδου στην κατεχόμενη από τους  Λατίνους Κωνσταντινούπολη, ανοίγοντας τις πύλες στον στρατηγό Αλέξιο Στρατηγόπουλο και στο υπόλοιπο στράτευμα. Η αντίσταση των Φράγκων ιπποτών έσπασε αμέσως, ο δε αυτοκράτορας Βαλδουΐνος διέφυγε με ενετικό πλοίο, παραδίδοντας την βασιλεύσουσα στον Μιχαήλ Παλαιολόγο Η΄. Ο Αυτοκράτορας τής Νίκαιας, Μιχαήλ Η΄, θα εισέλθει επισήμως στην βασιλεύουσα στις 15 Αυγούστου τού 1261 και θα στεφθεί Αυτοκράτορας τής Ανατολικής Ορθόδοξης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην Αγία τού Θεού Σοφία. Ο νόμιμος διάδοχος τού θρόνου, Ιωάννης Δ΄Λάσκαρις, τυφλώθηκε και περιορίσθηκε γιά το υπόλοιπο τής ζωής του σ’ ένα κάστρο στα περίχωρα τής Νίκαιας.

1607.—Το Φλωρεντινό πειρατικό «Λιβόρνο», το οποίο συναντήσαμε και στις 14 Ιουνίου (βλ. ημερ.), μετά την οικτρή αποτυχία τής πολιορκίας τής Αμμοχώστου συνεχίζει ως πειρατικό στην ευρύτερη περιοχή. Σαν σήμερα άρπαξε ελληνικό πλοίο κοντά στην Ροζέττα, με πλούσια λεία, αλλά θα το ξανασυναντήσουμε στις 23 Αυγούστου σε παρόμοιες επιχειρήσεις.

1648.—Οι πολιορκούμενοι Χριστιανοί τού Χάνδακα, αποκρούουν σφοδρή επίθεση των τούρκων και προσπαθούν να επιδιορθώσουν τις ζημιές στα τείχη. Ανοίγονται και νέες στοές από τους εχθρούς κάτω από το κύριο τείχος, όμως και αυτές θα εξουδετερωθούν καθώς επίσης θα συλληφθούν και θα αποκεφαλιστούν οι εργαζόμενοι σε αυτές

1685.—Τριακόσιοι τριάντα τέσσερεις Μανιάτες επιβιβάζονται σε 4 Ενετικές γαλέρες και σαλπάρουν γιά την πολιορκημένη Κορώνη.

.—Την ίδια στιγμή, ο Μοροζίνι με κάποιο τέχνασμα, καταφέρνει τα ξημερώματα να διαλύσει και να εκδιώξει παρακείμενο στρατόπεδο 12.000 τούρκων που σκοπό είχε την ενίσχυση των πολιορκημένων τούρκων τής Κορώνης.

1686.—Ο Φραγκίσκος Μοροζίνι αποβιβάζει το μεγαλύτερο μέρος των στρατευμάτων του στον όρμο τού Τολού (Πελοπόννησος), με σκοπό την γενική προσβολή τού Άργους το οποίο κατείχαν οι οθωμανοί.

1687.—Οι Ενετοί καταλαμβάνουν από τους τούρκους την Ναύπακτο.

1766.—Σημαντικού μεγέθους σεισμός κτυπά την περιοχή τής Θράκης και την Βασιλεύουσα στις 12:30 το μεσημέρι. Το μέγεθός του έφτασε στα 7,7 Ρίχτερ, με επίκεντρο την θάλασσα τού Μαρμαρά. Έπληξε κυρίως περιοχές τής Θράκης και αρκετά την ήδη πληγωμένη από τον σεισμό τής 11ης Μαΐου Κωνσταντινούπολη. Η πόλη Γάνος στην Θράκη ρημάχτηκε κυριολεκτικά, αλλά οι ζημιές έφθασαν από την Καλλίπολη μέχρι την Σμύρνη και την Θεσσαλονίκη.

1809.—Οι προεστοί τής Ύδρας καταγγέλλουν τον συντοπίτη τους και κουρσάρο Νικόλαο Βρέτα, στον Καπουδάν πασά Χατζή Μεχμέτ, ο οποίος με δύο πλοία του προκάλεσε ανεκδιήγητα κακά και ζημιές τόσο στο νησί του, όσο και αλλού. Συνέταιρος τού πειρατή ήταν ο γαμβρός του Αντώνιος Χατζητούκας μαζί με τον οποίο έσπερναν τον τρόμο στο Αιγαίο.

1821.—(24-25). «Εκυριεύθη η Πάργα υπό Χριστοφόρου Περραιβού, των τούρκων στρατηγούντος τού Χουσεΐνμπεη εκ Δελβενίου».

.—Έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και τούρκων έξω από το φρούριον τής Κυδωνίας τής Κρήτης. Την μάχην εκέρδισαν οι Έλληνες. «Μάχη εις το χωρίον Γαρίπαν έξω τού φρουρίου Κυδωνίας τής Κρήτης. Νίκη Ελλήνων. Ταύτην διεξήγαγον αφ’ ενός οι Β. Χάλης, Α. Φασούλης, Δασκαλάκης, Σήφακας, Ι. Χάλης και Παναγιώτου και αφ’ ετέρου ο Οσμάν πασάς».

.—Μία μεγάλη μάχη διεξάγεται στην Μονή Σλάτινας στην Βλαχία (σημ.νότια Ρουμανία), όπου 97 Έλληνες αντιμετώπισαν 1.500 τούρκους επί δύο ημέρες.

1823.—Νέες μάχες Κρητών  υπό τους Μανουσέλη, Μανουσογιαννάκη, Δεληγιαννάκη και Τσουδερό, στον Εβλιγιάν τού Ρεθύμνου. Οι Κρήτες επαναστάτες επιτίθενται εναντίον των τούρκων και τους νικούν. «Μάχη εις θέσιν Εβλιγιάν παρά το Ρέθυμνον τής Κρήτης. Μεγάλη νίκη Κρητών ων ηγούντο οι Μανουσέλης, Μανουσογιαννάκης, Δεληγιαννάκης, Τσουδερός κατά Οσμάν πασά».

.—Συγκροτείται η πρώτη “Ιερά Σύνοδος” τής Ελλάδος.

.—«Άφιξις τουρκικού στρατού εις Ξηροχώριον οδηγουμένου υπό τού Ιουσούφ πασά Περκόφτσαλη».

1825.—Τα ελληνικά πλοιάρια στην λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου κατορθώνουν και συλλαμβάνουν 7 τουρκικά. «Πλοιαριομαχία εν τη λίμνη τού Βασιλαδίου, νησιδίου τού Μεσολογγίου, καθ’ ην οι Έλληνες εκυρίευσαν επτά τουρκικά πλοιάρια τού Μεχμέτ Ρεσίτ πασά Κιουταχή».

.—Η φρουρά τού Μεσολογγίου εφορμά από τους προμαχώνες εναντίον των τούρκων και τους προξενεί καταστροφές. «Εξήλθε ξιφήρης η φρουρά τού Μεσολογγίου και επετέθη κατά των χαρακωμάτων τού Μεχμέτ Ρεσίτ πασά Κιουταχή, τού Καραϊσκάκη επιτεθέντος εκ των όπισθεν. Κατά την έξοδον ταύτην εφόνευσαν πολλούς και έλαβον πολλά λάφυρα».

1828.—«Υπεγράφη εν Αλεξανδρεία μεταξύ τού Ναυάρχου τής Αγγλίας Κόρδιγκτων και τού αντιβασιλέως τής Αιγύπτου Μεχμέτ Αλή, συνθήκη προς αμοιβαίαν απόλυσιν των εν Ελλάδι Αιγυπτίων και Ελλήνων αιχμαλώτων». Ο Μεχμέτ Αλή αδυνατώντας να συνδράμει τον Ιμπραήμ μετά την καταστροφή τού στόλου στο Ναυαρίνο, υπέγραψε την περίφημη συνθήκη τής Αλεξανδρείας στις 25 Ιουλίου 1828, η οποία προέβλεπε την άμεση αποχώρηση τού Ιμπραήμ και των στρατευμάτων του εντός λίγων εβδομάδων.

1836.—Οι Ιωάννης Κοκκώνης, Γεώργιος Γεννάδιος και Μιχαήλ Αποστολίδης, αποφασίζουν την ίδρυση τής ‘’εν Αθήναις Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας’’.

1843.—Οι βασιλείς εγκαθίστανται στα βασιλικά διαμερίσματα, στον πρώτο όροφο τού κτηρίου των Ανακτόρων, και οι υπηρεσίες τής Αυλής σε χώρους τού ισογείου που έχουν ολοκληρωθεί, ενώ στο υπόλοιπο συγκρότημα συνεχίζονται οι εργασίες.

1849.—Υποβολή αιτήματος στην Βουλή τής Ελλάδος γιά εγκατάσταση προσφύγων από τα Επτάνησα στα μέρη που θα επιλέξουν. Ο Γεώργιος Ιωάννου Μεταξάς από την Κεφαλλονιά, είχε καταφύγει στην ελεύθερη Ελλάδα μετά τον επαναστατικό αναβρασμό που επικρατούσε στα Επτάνησα από το 1848, θέλοντας να συνεχίσει τον αγώνα γιά την απελευθέρωσή τους. Στις 25 Ιουλίου 1849, στον Ναύπλιο όπου είχε καταφύγει μαζί με άλλους πρόσφυγες από την Κεφαλλονιά, υπέβαλε προς την «Βουλήν τῆς Ἑλλάδος» αναφορά, ζητώντας να επιτραπεί σε αυτούς να εγκατασταθούν «ἐλευθέρως ὅπου θέλουν». Οι κάτοικοι τής Κεφαλλονιάς είχαν αρχίσει από το 1848 τον αγώνα εναντίον τής Αγγλικής Προστασίας και όσοι εμυούντο στην παρασκευαζόμενη Επανάσταση, ωρκίζοντο «να χύσουν το αίμα τους γιά την αγάπη τής πατρίδος προσπαθώντας να διώξουν τον τύραννο γιά να μείνουν ελεύθεροι». Η εξέγερση όμως απέτυχε και κύματα προσφύγων εισέρρεαν στο Ναύπλιο, την Αθήνα και άλλες πόλεις. Εκείνη την περίοδο σημειώθηκε μεταξύ παλαιών αγωνιστών η τάση ιδρύσεως μυστικών επαναστατικών οργανώσεων, σκοπός των οποίων ήταν η πραγματοποίηση τής Μεγάλης Ιδέας. Κατά την εικοσιπενταετία από την εκλογή τού Καποδίστρια μέχρι τού Κριμαϊκού πολέμου, ιδρύθηκαν η «Μεγάλη Αδελφότης», ο «Φοίνιξ», ο «Ηρακλής», κ.α. Μεταξύ των μυστικών οργανώσεων εκείνης τής περιόδου υπήρξε και η «Αδελφότης των Ευαγγελιζομένων» που ιδρύθηκε κατά το 1849  και συνέχισε την δράση της πιθανώς μέχρι τις παραμονές τού Κριμαϊκού πολέμου. Ο Γεώργιος Ιωάννου Μεταξάς, υπήρξε από τα σημαντικότερα μέλη αυτής τής οργάνωσης.

1893.—Εγκαινιάζεται η διώρυγα τής Κορίνθου από τον βασιλέα Γεώργιο Α΄ με μεγάλη επισημότητα. Οι εργασίες γιά την διώρυγα άρχισαν το 1880, από την Διεθνή Εταιρεία τής Θαλασσίου Διώρυγος τής Κορίνθου. Λόγω ελλείψεως κεφαλαίων, το έργο ολοκληρώθηκε από εταιρεία τού Ανδρέα Συγγρού το 1893· έχει μήκος 6.340 μ., πλάτος πυθμένα 21 μ. και στην επιφάνεια τής θάλασσας 25 μ. ενώ το βάθος της είναι 7,50 – 8 μέτρα.

1896.—(Μακεδονία. ν.ημ.). Το σώμα τού Μπρούφα συγκρούσθηκε με τους τούρκους κοντά στο Βλάδοβο.

1902.—Επί μία εβδομάδα η Κρήτη σείεται από συνεχείς σεισμούς. Στον δε Αποκορώνα μία ισχυρότατη δόνηση κατάφερε να αποκολλήσει μεγάλους λίθους, οι οποίοι κατέληξαν στην εκεί λίμνη όπως γράφουν οι πηγές.

1903.—Βούργαροι δολοφονούν 50 τούρκους, άγνωστο αριθμό Χριστιανών και καταλαμβάνουν το Κρούσοβο.

1906.—Μπινής και Παπατζανετέας συνεχίζουν τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην λίμνη των Γιαννιτσών. Στην σημερινή επίθεση κατά βουργάρικης καλύβας εντός τής λίμνης, οι δύο καπετάνιοι εξολόθρευσαν 9 λησταντάρτες αλλά έχοντας και οι ίδιοι μία απώλεια. Αυτή ήταν η τελευταία μεγάλη μάχη τού ήρωα Μακεδονομάχου Εμμ. Μπινή από τα Χανιά τής Κρήτης, ο οποίος τις επόμενες ημέρες αναγκάστηκε να αποχωρήσει τού Αγώνα αφού καταβλήθηκε από αρρώστιες με πυρετούς λόγω τού νοσηρού κλίματος τής λίμνης. Από το σώμα του έπεσαν ηρωικά στην διάρκεια τού αγώνα τής Πατρίδος οι: Στ. Χαλκιαδάκης, Νικ. Ιωάννου, Αντ. Μαράκης, Γεώργ. Τζανάκης, Κων. Νικολάου, Γεώργ. Γιαννουλάκης, Ευάγγελος Χρήστου, Αθ. Κώστας, Μάρκος Καραμπελιάς, Αθ. Ιωάννου και Γεώργ. Ρουμανιάκης. Αιωνία τους η μνήμη!

.—Την ίδια ημέρα, ο υπαρχηγός τού Εμμανουήλ Μπινή, Εμμ. Λελεδάκης, ενεργεί καταδρομική επιχείρηση σύλληψης δύο Ρουμάνων συνεργατών των βουργάρων στο δάσος τού Σκυλιτσίου. Τα δύο αυτά σκυλιά μετέφεραν όλες τις κινήσεις των Ελληνικών σωμάτων στους αιμοδιψείς βούργαρους. Το τέλος τους επήλθε στην λίμνη όπου οδηγήθηκαν από τον ηρωικό Λελεδάκη, και ήταν παραδειγματικό.

.—Την αυτή ημέρα και λίγο μετά την καταστροφή τού Γκορνίτσοβου, ο οπλαρχηγός Παντελής Καρασεβδάς συναντά τους Μπολάνη και Καραβίτη στο όρος λίγο πάνω από το Μορίχοβο. Σκοπός είναι να βρουν κατάλληλους οδηγούς ώστε να κτυπήσουν τους ρουμανίζοντες προδότες τού κουτσοβλάχικου χωριού Πατατσίνα.

.—Μετά την νοσηλεία του σε ερημοκλήσι κοντά στην πόλη τής Έδεσσας, ο Μακεδονομάχος Γεώργιος Κατεχάκης αναχωρεί για την ελεύθερη Ελλάδα. Ο καπετάν Ρούβας (Κατεχάκης) βρισκόταν στην περιοχή τής Νάουσας από τις αρχές τού 1906 σαν αρχηγός των τοπικών Σωμάτων. Η δύναμη των Ελληνικών Σωμάτων, μετά την αποχώρηση τού υπολοχαγού Μαζαράκη, τους τραυματισμούς και την καταπόνηση των ανδρών, είχε περιορισθεί κατά το τέλος τού 1905. Από την Άνοιξη όμως τού 1906, άρχισε να αυξάνεται. Τριάντα άνδρες υπό τον οπλαρχηγό Εμμανουήλ Μπινή και λίγο αργότερα η άφιξη γιά δεύτερη φορά τού Κωνσταντίνου Γαρέφη, ενίσχυσαν τον αγώνα, σε συνεργασία με τον Κατεχάκη που είχε υπό τις διαταγές του τους οπλαρχηγούς Κατσίγαρη, Σκουνδρή και Σημανίκα. Ατυχώς όμως ο καπετάν Ρούβας τραυματίσθηκε σε σύγκρουση με τουρκικό τμήμα στρατού· παρά το ατύχημά του όμως, τα Ελληνικά σώματα συνέχισαν να ελέγχουν την περιοχή και με την αποχώρησή του, τον Ιούλιο, αντικαταστάθηκε από τον Ανθυπολοχαγό πεζικού Ρόκα Νικόλαο (καπετάν Κολιό).

1907.—Το Ελληνικό κομιτάτο, μετά την απώλεια δυο ομάδων (Μητρούση και Μακούλη), συγκροτεί νέα ομάδα στην Κεντρική Μακεδονία, με επικεφαλής τον Μακεδονομάχο Γιάννη Κουζάρη.

1908.—Οργανωμένοι βούργαροι κατσαπλιάδες προσπαθούν να καταλάβουν  την πόλη των Γιαννιτσών.

.—Θριαμβευτική είναι η υποδοχή των Ελληνικών μακεδονικών Σωμάτων στο Μοναστήρι.

1919.—Στο Μέτωπο τής Μ. Ασίας γίνονται μάχες περιπόλων.

1920.—Ημερομηνία θανάτου τού λογοτέχνη και χρονογράφου μας, Ιωάννη Κονδυλάκη. Γεννήθηκε στην μαρτυρική Βιάννο τής Κρήτης στα 1861.

.—(ν.ημ.). Κατάληψη τής Ανατολικής Θράκης. Με εντολή των Συμμάχων, η Ελληνική Στρατιά Δ. Θράκης (9η και 19η Μεραρχίες) και η Μεραρχία Σμύρνης έκαναν συνδυασμένη επιχείρηση στην Ανατολική Θράκη, με σκοπό να καταστείλουν το Κίνημα τού Συνταγματάρχη Τζαφέρ Ταχιάρ (Διοικητή Α’ ΣΣ), ο οποίος αρνιόταν να δεχτεί την Συνθήκη τού Μούδρου γιά την τουρκία. Μετά την κατάληψη τής Αδριανουπόλεως (12/25 Ιουλίου) η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία. Με την εύθραυστη Συνθήκη των Σεβρών που ακολούθησε, υποτίθεται ότι ολόκληρη η Θράκη ως τα όρη τής Τζάλτζας παραχωρήθηκε στην Ελλάδα, ενώ η Κωνσταντινούπολη και τα Στενά κηρύχθηκαν ελεύθερη ζώνη ελεγχόμενη από τους «Συμμάχους».

1921.—Οι Ελληνικές δυνάμεις στο Μέτωπο Μ. Ασίας συνάπτουν μάχες αναγνωρίσεως.

.—Οι τούρκοι αναχαιτίζουν επίθεσή μας στο Αλτικιούκ.

1922.—Η Ελληνική Στρατιά στην Μ.Ασία μάχεται με περιπόλους και με δράση πυροβολικού.

1924.—(24-25/7). Μετά την παραίτηση τού Αλέξανδρου Παπαναστασίου, την κυβέρνηση αναλαμβάνει το κόμμα τού Θεμιστοκλή Σοφούλη. Και αυτή όμως έχει την ίδια πορεία και δηλώνει παραίτηση στις 7 Οκτωβρίου.

.—Ημερομηνία γεννήσεως στα Φάρασα τής αγιοτόκου Καππαδοκίας, τού Αγίου τής Εκκλησίας μας, Γέροντος Παϊσίου.

1929.—Ψηφίζεται από την Βουλή  επί πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου, ο νόμος 4229, «Περί μέτρων ασφαλείας τού κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών». Έμεινε γνωστός ως «Ιδιώνυμο» και είχε στόχο, κατά την ρήση τού Βενιζέλου, «να διώξει την Γ΄ Διεθνή και τας μπολσεβικικάς αρχάς αυτής, την καταστολή τής κομμουνιστικής προπαγάνδας και δράσης και όχι τον κομμουνισμό ως ιδέα».

1941.—Ο Ιταλός ναύαρχος Inigo Campioni αναλαμβάνει επίσημα κυβερνήτης των Δωδεκανήσων και καλεί όλους τους θρησκευτικούς αρχηγούς και προκρίτους γιά συνομιλία.

1942.—Αντάρτες τής Εθνικής Αντιστασιακής οργάνωσης ΠΑΟ, επιτίθεται κατά βουργάρων στην Ροδόπολη του Νομού Σερρών. Συνέλαβαν δύο αιχμαλώτους.

1943.—Άνδρες τής Εθνικής Αντιστασιακής οργάνωσης ΠΑΟ, ρημάζουν βουργάρικη διλοχία στα Πλατανάκια Κερκίνης. Οι βάρβαροι είχαν 41 νεκρούς, απολύοντας άλλους 57 τους οποίους έλαβαν ως αιχμάλωτους οι αντάρτες μας.

.—Οἱ Γερμανοὶ μὲ συντονισμένη ἐπίθεση ἀποκλείουν κάθε δυνατὴ ἔξοδο ἀπὸ τὸ χωριὸ Μουσιώτιτσα τῆς Ἠπείρου. Στὶς 25η Ἰουλίου, ἡμέρα Κυριακή, καὶ ὥρα 9η πρωινή, ξεκίνησε ἡ γερμανικὴ συντονισμένη ἐπίθεση ἀπό τέσσερα περιφερειακὰ σημεῖα, μὲ τέσσερεις ὁμάδες στρατοῦ καὶ μὲ ἀπώτερο στόχο νὰ ἀποκλειστῇ ἐντελῶς ἡ ἔξοδος ἀπό τὸ χωριό.

.—Οι Γερμανοί, συλλαμβάνουν και εκτελούν τον ιερέα τού Κωσταραζίου Καστοριάς, Άνθιμο Γαλάνη.

.—Εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στο Ορεινό Πωγωνίου δύο Χιμαριώτες, που η μοίρα τους ήταν ν’ αφήσουν την τελευταία τους πνοή στον κάμπο τού Ορεινού και τα οστά τους στο νεκροταφείο τού Ορεινού. Ήταν ο Ανδρέας Λάμπρης ετών 35 και ο Διογένης Καίσαρης ετών 32 από το Κούδες τής Χιμάρας. Ο Ανδρέας άφησε ορφανά τρία ανήλικα παιδιά και την γυναίκα του έγκυο στο τέταρτο, ο δε Διογένης άφησε δύο ορφανά. Οι δύο άνδρες μετέφεραν τρόφιμα γιά την κτηνοτροφική τους μονάδα, όταν τους σταμάτησαν οι Γερμανοί θεωρώντας ότι τα μετέφεραν γιά αντάρτες. Τους συνέλαβαν και τους μετέφεραν στο χωριό Ορεινό όπου σταμάτησαν γιά λίγες ημέρες. Διοικητής των Γερμανών κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο Κουρτ Βαλχάιμ, μετέπειτα Γ.Γ. τού Ο.Η.Ε. Κρατήθηκαν έως τις 25/7, οπότε η Γερμανική μονάδα έλαβε εντολή μετακινήσεως. Τότε αποφασίσθηκε η εκτέλεσή τους. Οι γυναίκες τού Ορεινού τους μοιρολόγησαν σαν δικούς τους ανθρώπους και η κηδεία έγινε την επομένη 26/7 από όλο το χωριό. Μοιρολογώντας μία γερόντισσα έδωσε την κατάρα της στους Γερμανούς που σκότωσαν αθώους. Μισό σχεδόν αιώνα μετά, οι απόγονοι των εκτελεσμένων Χιμαριωτών, ήλθαν στο Ορεινό γιά την ανακομιδή των λειψάνων. Δισέγγονος τού Ανδρέα Λάμπρη είναι ο ποδοσφαιριστής τού Παναθηναϊκού, Σωτήρης Νίνης.

.—Οι βάρβαροι και απολίτιστοι Ιταλοί διενεργούν επίθεση στο χωριό Αγία Τριάδα τής Ηπείρου. Πυρπόλησαν οικίες και προέβησαν σε εκτελέσεις 3 ανθρώπων, ενώ, τον Σεπτέμβριο τής ίδιας χρονιάς, οι Γερμανοί επανέλαβαν τα ίδια με τους συμμάχους τους αφήνοντας πίσω άλλους εκτελεσθέντες.

1944.—Υποκύπτοντας στα βασανιστήρια που τον υπέβαλαν όργανα τού ΕΑΜ, άφησε την τελευταία του πνοή ο ιερέας Ανάργυρος Κασούτσας. Τον είχαν απαγάγει την νύχτα τής 24ης Ιουλίου, οδηγώντας τον στο Γαλαξείδι και υποβάλλοντάς τον σε αφάνταστα μαρτύρια. Μετά τον θάνατό του δεν σεβάσθηκαν τον νεκρό, όπου ενώ αρχικά τον έθαψαν, στην συνέχεια τον ξέθαψαν και αφού τον κομμάτιασαν, τον πέταξαν στην θάλασσα μέσα σε ένα σακί. Το ταλαιπωρημένο σκήνωμα βρέθηκε από ψαράδες…

.—Κομμουνιστές αντάρτες τού ΕΛΑΣ, απήγαγαν τον ιερέα τού χωριού Παναγίτσας τής Ι. Μ. Εδέσσης και Πέλλης, Δημήτριο Μουστίκο, τον οποίο εκτέλεσαν έξω από το χωριό.

1946.—Κομμουνιστές στήνουν ενέδρα στην οδό που συνδέει την Λάρισα με την Αγιά, σκοτώνοντας εφτά στρατιώτες με επί κεφαλής τον λοχαγό πυροβολικού Δημήτριο Κυριακόγκωνα. Ο Δημήτριος Κυριακόγκωνας είχε διακριθεί στον πόλεμο τού 1940-41 σε πάρα πολλές μάχες, ενώ σημείωσε εθνική δράση και στην Μέση Ανατολή. Φυσικά, γιά να καλύψουν το έγκλημά τους οι φονιάδες, τον κατηγόρησαν ως… «δωσίλογο».

1947.—Τεράστια δύναμη κομμουνιστών επιτέθηκε και κατόπιν εισήλθε στην πόλη των Γρεβενών. Συντονισμένη επιχείρηση των Εθνικών Δυνάμεων, μετά από πολύ προσπάθεια, θα καταφέρει να τους εκδιώξει, σώζοντας την πόλη και τους κατοίκους.

.—Μητρόπολις Ναυπακτίας και Ευρυτανίας. Ενώ ο πατήρ Θεοφάνης έψαλλε τον εσπερινό, ξαφνικά μπήκαν στον ναό μερικοί συμμορίτες κομμουνιστές και τον διέταξαν να διακόψει την ακολουθία και να τους ακολουθήσει. Εκείνος σαν να μην άκουσε συνέχισε τις δεήσεις του. Τελείωσε και βγήκε. Οι συμμορίτες τον περίμεναν. Τον έφεραν στην περιοχή «Κληματσίδα», έξω απ’ το χωριό, όπου χόρτασαν την μανία τους βασανίζοντάς τον φοβερά και τέλος τον σκότωσαν φυτεύοντάς του μιά σφαίρα στο κεφάλι. Το λείψανό του τ’ άφησαν εκεί, άταφο και πεταμένο, γιά να γίνει τροφή στα όρνια και στ’ αγρίμια. Βρέθηκαν όμως ευλαβικά χέρια να το σκεπάσουν με λίγο χώμα και πιστά χείλη γιά να πουν γιά το φθαρτό σώμα το «γῆ εἷ καὶ εἰς γῆν ἀπελεύσει».

1952.—Ημέρα Κυριακή. Ο βουργαρικός στρατός έλαβε θέση μάχης στην όχθη επί των εδαφών του, ενώ στρατιωτικά του τμήματα καταλαμβάνουν την νησίδα «Γ» τού Έβρου.

1955.—Η Ελλάδα προσέφυγε γιά δεύτερη φορά στον Ο.Η.Ε. με θέμα το Κυπριακό.

1959.—Στὸν Πειραιᾶ (στὴν ὀδὸ Φίλωνος καὶ Γεωργίου Α΄), ἔρχεται στὸ φῶς μετὰ ἀπὸ αἰῶνες σιωπῆς τὸ εὑμεγέθες (2,35 μ.) χάλκινο ἄγαλμα τῆς Θεᾶς Ἀθηνᾶς, στῆς ὁποίας τὴν ἀγκαλιὰ ἦταν τοποθετημένο τὸ μικρότερου μεγέθους (1,55 μ.) χάλκινο ἄγαλμα τῆς  Θεᾶς Ἀρτέμιδος. Στὸν ἴδιο μικρὸ χῶρο, διαστάσεων 12 σχεδὸν τετραγωνικῶν μέτρων, βρέθηκε ἀκόμη ἕνα χάλκινο ἄγαλμα τῆς Θεᾶς Ἀρτέμιδος, μεγαλυτέρου μεγέθους (1,94 μ.), ἕνα χάλκινο τραγικὸ προσωπεῖο καὶ μία μαρμάρινη ἑρμαϊκὴ στήλη. Ἡ μεγάλη ἀρχαιολογικὴ ἀνακάλυψη τῶν «Θησαυρῶν τοῦ Πειραιᾶ», συζητήθηκε πολὺ καὶ ἀπασχόλησε γιὰ καιρὸ τὸν πνευματικὸ κόσμο, τόσο γιὰ τὴν χρονολόγηση τῶν εὑρημάτων καὶ τὴν προέλευσή τους, ὅσο καὶ γιὰ τὶς συνθῆκες ὑπὸ τὶς ὁποῖες θάφτηκαν.

1962.—Γίνονται γνωστά τα επεισόδια μεταξύ Αρχών και αγροτών παραγωγών στο Ηράκλειο τής Κρήτης. Οργανωτής των επεισοδίων είναι ο κομμουνιστής βουλευτής Λ. Κύρκος, ο οποίος δεν δίστασε να έρθει στα χέρια με τον Νομάρχη Ηρακλείου Νταουντάκη.

1965.—Σάλο προκαλεί η δημοσίευση επιστολής τής Μαργαρίτας Παπανδρέου προς τον δημοσιογράφο Ντιού Πίρσον στην «Ουάσιγκτον Ποστ», με τον τίτλο, «Η αγωνία τού κ. Παπανδρέου. Οι βασιλείς επεδίωξαν να τον ανατρέψουν, συνδέοντας τον γιό του με παραστρατιωτική οργάνωση». Η αντιπολίτευση κατηγορεί την οικογένεια Παπανδρέου ότι υποκινεί αμερικανική ανάμιξη.

1967.—Απεβίωσε ο σημαντικός Έλληνας ζωγράφος Κωνσταντίνος Παρθένης. Αυστηρός και αινιγματικός, ο μοναχικός Κωνσταντίνος Παρθένης έθετε ως επίκεντρο τής τέχνης του την πνευματικότητα. Κατάφερε να είναι μοντέρνος, χωρίς να χάνει την ελληνικότητά του, η οποία διαπνέει το έργο του, διακριτικά και όχι κραυγαλέα. Εξ ίσου σπουδαία με το έργο του, είναι και η παρέμβαση που έκανε ως καθηγητής στην Σχολή Καλών Τεχνών, στην οποία και δίδαξε επί 18 χρόνια.

.—Ιστορική συνάντηση τού Πάπα Παύλου Στ΄ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα στο Φανάρι.

1968.—Υπογράφεται σύμβαση τού Ε.Ι.Ρ. με την ιταλική PAGE EUROPA S.P.A γιά την δημιουργία σύγχρονου τηλεοπτικού δικτύου στην Ελλάδα. Τοποθετούνται δεκαεπτά κέντρα εκπομπής, με συνολική δαπάνη 16 εκατομμύρια δολάρια.

1969.—Ο Άρειος Πάγος δέχεται το μαγνητόφωνο ως μέσο απόδειξης στα δικαστήρια.

1974.—Αρχίζει νέος κύκλος συνομιλιών με την τουρκία στην Γενεύη, έχοντας ως θέμα το Κυπριακό.

1978.—Οι Η.Π.Α. αποφασίζουν την άρση τού αποκλεισμού (εμπάργκο) προς την τουρκία. Ο αποκλεισμός είχε επιτευχθεί χάρις στην πρωτοβουλία τής Ελληνικής κοινότητας στην Αμερική, όταν οι τούρκοι χρησιμοποίησαν αμερικανικά όπλα γιά την εισβολή στην Κύπρο.

1980.—Μολυσμένα εμφιαλωμένα νερά κυκλοφορούν στην Ελλάδα, με κίνδυνο να προκληθούν επιδημίες.

1990.—Ο Τύπος τής εποχής, έχει σε πρωτοσέλιδα την είδηση κλητεύσεως στον ανακριτή (ο οποίος διερευνά το σκάνδαλο Κοσκωτά), των υπουργών τού Πα.Σο.Κ Μένιου Κουτσόγιωργα, Γεωργίου Πέτσου και Δημ. Τσοβόλα.

1991.—Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επιστρέφει από επίσημο ταξίδι στην Μόσχα. Σε συνομιλίες του με την ηγεσία τής τότε Σοβιετικής Ενώσεως, συμφώνησε με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ γιά την ανάγκη διατηρήσεως τής ακεραιότητας των συνόρων στην Ευρώπη γενικότερα, και στην Γιουγκοσλαβία ειδικότερα. Ελάχιστους μήνες αργότερα (8 Δεκεμβρίου 1991), η μέχρι πρότινος κραταιά Σοβιετική Ένωση θα διαλυθεί..

1992.—Γίνεται η επίσημη τελετή έναρξης των 25ων Ολυμπιακών Αγώνων στην Βαρκελώνη, οι οποίοι ολοκληρώθηκαν στις 9 Αυγούστου. Συμμετείχαν 9.367 αθλητές και αθλήτριες από 169 χώρες σε 25 αθλήματα. Έλαβαν μέρος όλα τα κράτη – μέλη τής Δ.Ο.Ε. Η Γερμανία εμφανίστηκε ενωμένη. Γιά πρώτη φορά έλαβε μέρος η ομάδα τής CIS (Ένωση Πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών) ενώ Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία κατέβηκαν ξεχωριστά.

1993.—Η οργάνωση «Παρατηρητήριο τού Ελσίνκι» (Helsinki Watch), εκφράζει την ανησυχία της γιά την κακομεταχείριση Ελλήνων Βορειοηπειρωτών στην αλβανία και αλβανών στην Ελλάδα.

1994.—Με βούλευμά του, το Συμβούλιο Εφετών αίρει το τραπεζικό απόρρητο γιά τους λογαριασμούς, που διατηρούν στην Ελλάδα οι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Νίκος Γεωργιάδης, Ηρακλής Μαθιόπουλος και Μιχάλης Καμμένος, οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση τής ΑΓΕΤ.

1995.—Πέθανε η ηθοποιός Αλίκη Γεωργούλη.

1997.—Στην ομόφωνη απόφαση να προσαρμοστεί η νομοθεσία στο πλαίσιο τής Κοινοτικής Οδηγίας γιά την απελευθέρωση τής αγοράς τής ηλεκτρικής ενέργειας, καταλήγει η Κυβερνητική Επιτροπή.

2001.—Στα Σκόπια, διαδήλωση φανατισμένων κατοίκων επιτίθεται στην Ελληνική πρεσβεία και καίει την Σημαία μας. Μεταξύ άλλων ανθελληνικών συνθημάτων, φώναξαν και «μάς πήρατε το όνομα και την σημαία» (!..)

2002.—Συλλαμβάνεται και ομολογεί ο 42χρονος Πάτροκλος Τσελέντης, γνωστός στους κόλπους τής οργάνωσης 17Ν ως “Αλέκος” ή “Ταινίας”, γιά συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση. Οι κατηγορίες εναντίον του είναι βαριές: συμμετοχή στην “17Ν”, κατασκευή-προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών, ληστεία μετά φόνου στα Πετράλωνα, ανθρωποκτονία από κοινού και κατά συρροή καθώς και πρόκληση έκρηξης. Ο Τσελέντης φερόταν από τους πιό σκληρούς τού εκτελεστικού πυρήνα τής 17Ν και μάλιστα από τους πρώτους τής δεύτερης γενιάς τρομοκρατών τής 17Ν.

2003.—Κλιμάκια τού ΣΔΟΕ ξεκινούν σαρωτικούς ελέγχους, με κύριο πυρήνα δράσης τον εντοπισμό κρουσμάτων αισχροκέρδειας στις τουριστικές περιοχές και την εξάρθρωση τού κυκλώματος των κερδοσκόπων οπωροπωλών (…)

2011.—Απεβίωσε ο Έλλην -Κύπριος στην καταγωγή – σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης. Πολλές ταινίες του με ηθοποιούς Έλληνες αλλά και γνωστούς και καταξιωμένους ηθοποιούς των Η.Π.Α. και τής Ευρώπης, διαγωνίστηκαν και προβλήθηκαν στα εγκυρότερα φεστιβάλ παγκοσμίως και απέσπασαν πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Όταν οι τούρκοι εισέβαλαν στην Κύπρο το 1974, συγκλονισμένος και μη γνωρίζοντας άλλον τρόπο να «πολεμήσει», έσπευσε στην Κύπρο από την Ιρλανδία όπου βρισκόταν, γιά να καταγράψει τα γεγονότα. Μαζί με έναν εικονολήπτη και έναν ηχολήπτη ο Μιχάλης Κακογιάννης κινηματογράφησε ένα μοναδικό ντοκουμέντο τής κυπριακής τραγωδίας: τον «Αττίλα 74».

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.eistoria.com

Αφήστε μια απάντηση